2019-06-27 927 瀏覽
難得過港島區,當然唔可以hea食,於是搵左間特色小店。支持一下分別叫左海南雞,喇沙,巴東牛肉share食。可以一次試哂!每款都無令人失望,特別出色的是喇沙湯面,濃濃的椰香帶點微辣,我連湯都飲哂。巴東牛煮得好林,海南雞不過不失!
2019-06-26 733 瀏覽
勁搞笑今日同同事skype message約另一個係附近做嘢嘅小學同學食lunch,點知我搞錯左時間以為係今日,本身想一齊去遠d太古城,最後淨返兩個人就係附近食。之前試過小娘惹嘅laksa都唔錯,今次就試下佢地嘅海南雞飯啦!落完order坐低一陣就好快有得食嚕,除左個飯,仲有一杯椰子湯同一杯羅漢果水。杯椰子湯真係不得了!你以為係平時椰子煲雞個d味精湯,咁就錯啦!濃濃嘅奶白色,相信加左少少椰奶,比平時嘅湯濃味,好味好味!到飯,係加左味嘅飯,唔係好記得係加左d咩,總之好味道哈哈!加埋少少蒜片好香口。至於海南雞,份量超級多!平時海南雞飯只會有一層雞,哩度竟然有兩層!醬汁唔太辣,增添少少甜味同惹味,雖然成個飯唔係好熱,但係味道補返數

海南雞飯
椰子湯
2019-06-20
15 分鐘 (堂食)
午餐
海南雞飯
椰子湯
2019-06-23 703 瀏覽
 招牌娘惹海蝦喇沙 -I was having such a high expectation on this since I like Laksa very much.-It's not bad, the soup is fine. Just not as good as what I expect. 😂-The environment is soso , I sweated a lot after the meal which sucks. 👹 But the decorations are alright.-味道/Taste: 7.5/10抵食/Value of money: 7/10環境/Environment: 7/10服務/Service: 7/10
味道/Taste: 7.5/10
抵食/Value of money: 7/10
環境/Environment: 7/10
服務/Service: 7/10
2018-11-19
2019-06-11 531 瀏覽
一開張已經大排長龍,等左半個鐘終於入得。嗌左海鮮喇沙,湯底重椰奶味,好有新加坡風味,香港黎講算係出色!海鮮方面中規中矩。壞處係等野食都好耐,如果趕時間嘅話唔建議黎
一開張已經大排長龍,等左半個鐘終於入得。

壞處係等野食都好耐,如果趕時間嘅話唔建議黎
  • 招牌娘惹海蝦喇沙
2019-06-09 411 瀏覽
娘惹喇沙湯底好濃郁,重椰汁味,海南雞飯同椰子雞湯都好好味,擺盤都好靚。小店細細間喺巷仔入面,裝飾好有特色,幾次經過都見多人冇機會試,假期去到客人未坐滿,唔趕人走,坐得幾舒服。

2019-06-07
午餐
  • 去骨海南雞飯
2019-04-22 1086 瀏覽
母親是印尼華僑,本身亦在新加坡居住和工作過,一年總會去星馬印一次,我可以好肯定這家食物的水準比當地就算普通一個hawker centre 的都差一截,更往論「正宗」二字。我哋二人叫了一個海鮮喇沙、一個肉骨茶,加兩個甜品。喇沙啲蝦和魚片唔錯,但個獅hum連殻上我第一次見,個湯底亦唔夠熱。正宗嘅會有蔘巴chilly,我哋問嗰位靚姐佢俾個南記chilly俾我哋。成碗麵無海鮮的鮮味,唔得。個肉骨茶仲差,湯好少,兩塊肉,無garlic, 湯又係暖唔熱嘅。佢哋唔應該做福建式的肉骨茶,因為比清湯潮州人食的難做。個藥材味唔夠係好難做得好食。不過,食物水準不足可以改善,但服務態度差就唔可以原諒。由於個碗太少,我問可否加啲湯。個阿姐停一停木無表情咁答我:要加$。好似我唔知掟咁都問。其實你成個menu都無話加湯要$,我問下有問題咩?最搞笑個阿姐即刻走出來想幫我加湯,咁我咪望住佢lor. 佢話:要加湯嘛?我咪話要$唔需要啦。呢位阿姐一定唔係做開服務行業。基本上,成個午餐都麻麻地。
2019-04-14 1513 瀏覽
聽聞附近有間鋪平日只做lunch時段, 而星期日亦只做三個鐘, 賣哂就無,咁巴閉一於試下先。招牌娘惹海蝦喇沙 $70麵底係有油麵及米粉,令你食落有雙重口感,而配料分別有獅蚶4粒、蝦3隻、魚片、豆卜及雞蛋等,用熟獅蚶做配料,比較特別,好少地方食到, 蝦大隻,爽但沒有蝦味。主角喇沙湯底, 用上十多款香料而成的, 椰奶味重,湯底細滑香濃而不辣,其實用黎撈飯食也不錯。正宗古早肉骨茶 $70等了又等, 由落單到上枱,足足等左25分鐘先有得食🙁。娘惹肉骨茶藥味好淡,易入口, 而肉就一嚿稔滑一嚿如煲湯肉一樣韌🙈。

招牌娘惹海蝦喇沙 $70

正宗古早肉骨茶 $70
等了又等, 由落單到上枱,
足足等左25分鐘先有得食🙁。
娘惹肉骨茶藥味好淡
,易入口, 而肉就
一嚿稔滑一嚿如煲湯肉一樣韌🙈。
正宗古早肉骨茶

2019-04-14
30 分鐘 (堂食)
  • 正宗古早肉骨茶
好耐之前我寫過海堤街既迷湯,果陣已經好想試埋呢間小娘惹!不過呢間小娘惹都幾難試到,因為佢淨係做weekday既lunchtime,所以我都路過咗好多好多次,先夾岩時間食到!鋪頭入面其實好細,可應坐到十幾個人倒,所以唔係坐到好舒服,但我覺得係附近返工既人真係好幸福!因為呢到既喇沙真係好唔錯!【招牌娘惹海蝦喇沙】其實小娘惹同迷湯既湯底都幾唔一樣,可能因為咁,兩間鋪都好和平共存。湯式方面,小娘惹既湯底奶香味重d,甜d,而迷湯就濃香味重。兩間都好味,各有各捧場客啦!呢到既用料都好新鮮,蝦都幾大隻而且鮮甜爽口,我最中宜都係螄蚶,一d都唔腥!留意呢到麵底只有兩溝,無得簡淨米或者淨麵~會送羅漢果茶,不過我地轉咗做其他野飲~總結,小店真係有小店既好,雖然呢到開鋪時間係短d,不過從食物質素睇得出佢地好用心煮!所以,中宜喇沙既朋友一定唔可以錯過海堤街,轉名做喇沙街啦不如!
所以我都路過咗好多好多次,先夾岩時間食到!
鋪頭入面其實好細,可應坐到十幾個人倒,所以唔係坐到好舒服,
【招牌娘惹海蝦喇沙】
其實小娘惹同迷湯既湯底都幾唔一樣,
可能因為咁,兩間鋪都好和平共存。
湯式方面,小娘惹既湯底奶香味重d,甜d,而迷湯就濃香味重。
兩間都好味,各有各捧場客啦!
呢到既用料都好新鮮,蝦都幾大隻而且鮮甜爽口,
我最中宜都係螄蚶,一d都唔腥!
留意呢到麵底只有兩溝,無得簡淨米或者淨麵~
會送羅漢果茶,不過我地轉咗做其他野飲~

總結,小店真係有小店既好,
雖然呢到開鋪時間係短d,不過從食物質素睇得出佢地好用心煮!
2019-02-25
3 分鐘 (堂食)
2019-03-22 743 瀏覽
喜歡這間小店,隱藏在巷子中的小小店。 每天開放的時間很少,要吃就要把握時間。 地方真的狹小,裝修帶有馬來亞風味。 食物款式不多,確實貴精不貴多。 我們點了去骨海南雞配香茅油飯、招牌娘惹海蝦喇沙和桃膠椰香桂圓紅棗露。 海南雞清嫩不肥膩;海蝦喇沙湯底鮮味;桂圓紅棗露清潤滋味。 三款也很好味,真材實料,無味精,值得一吃再吃!只收現金,記住帶備!
只收現金,記住帶備!
2019-01-21 1333 瀏覽
上次食過 小娘惹 Little Nyonya 嘅喇沙麵...即收到朋友pm要約去一齊食...Wohoo...水準依然好好呢...朋友大讚👍🏻👍🏻搞到我都要偷2啖嚟食...🤤🤤正!而我就食肉骨茶...馬來西亞style嘅...送上枱已經覺得好香好香好吸引...本來比較擔心藥材味會好重...因為深色嘛(神邏輯😅)...但完全唔會喎...藥材味一定有嘅...但只係好輕微...而且啖湯好甜...飲落喉嚨好舒服😌排骨加蒜加辣椒🌶️真係無得輸...一啖湯一啖飯一啖肉...食完好暖笠笠呀!我真係好愛食肉骨茶...大家有推介記住inbox我 😆🙏🏻今次仲同老闆娘傾咗幾句...好好人呀佢又好傾...多謝你又開枱比我...💖💖
即收到朋友pm要約去一齊食...

Wohoo...水準依然好好呢...
朋友大讚👍🏻👍🏻
搞到我都要偷2啖嚟食...🤤🤤
正!

而我就食肉骨茶...馬來西亞style嘅...

送上枱已經覺得好香好香好吸引...
本來比較擔心藥材味會好重...
因為深色嘛(神邏輯😅)...
但完全唔會喎...藥材味一定有嘅...
但只係好輕微...
而且啖湯好甜...飲落喉嚨好舒服😌

排骨加蒜加辣椒🌶️真係無得輸...
一啖湯一啖飯一啖肉...

食完好暖笠笠呀!
我真係好愛食肉骨茶...
大家有推介記住inbox我 😆🙏🏻

今次仲同老闆娘傾咗幾句...
好好人呀佢又好傾...
多謝你又開枱比我...💖💖
2019-01-14 885 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記五星級酒店大廚開既新加坡,馬來西亞菜小店 同老婆夫婦👫兩人一齊經營既小店 而且每日只經營午市 賣六十碗就完😗 成日大排長龍🙋🏻‍♂️ 午市可能分分鐘要等成30分鐘先食到 好彩我早到 成為第一個客 其實我都唔明淨開午市點可以賺返d租金 😗 不過佢做到 幾叻叻🤓 ——————————————————🍜招牌娘惹海蝦喇沙($69)傳統喇沙麵底係要用「摻摻麵」油麵加米粉混合一齊用 佢地都係用「摻摻」食起來感覺幾掛湯 👍 湯底方面幾濃味 又充滿椰香味 好creamy 成功令我將佢成個湯飲晒🤤 配料幾足 又有蝦又有獅蚶等等 全部都好新鮮 👍👍👍總結來說 係幾值得去食既 雖然人多果時可能會慢左d 但係係值得去等既😗 支持小店 打敗地產霸權😏-🎈鰂魚涌海堤街18號地下D9號舖-平均傷害:$69好味值:6.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
🍜招牌娘惹海蝦喇沙($69)
🎈鰂魚涌海堤街18號地下D9號舖
平均傷害:$69
好味值:6.5/10
2018-12-21 900 瀏覽
作為一個有星馬情意結的香港人,對在香港一直吃不到似樣的喇沙很介懷。後來聽聞鰂魚涌「小娘惹」的喇沙有點水準,日前經過終於一嚐。這店子只做午市,星期日那天光顧都幾爆場,而且店子面積不大,坐得有點擠,人滿時出出入入都幾麻煩。不過對我來說,只要食物好,其他還是次要。 搭枱時,看見對面位顧客叫了假日限定的黑醬油豬手乾撈粗麵,樣子十分吸引,但首次來還是叫了一碗招牌娘惹海蝦喇沙了。喇沙來了,感覺幾豐盛。黃黃的湯底濃稠度適中,椰奶味濃卻易入喉,感覺應有下椰糖去吊味。不過如果你是嚐勁辣之人,這應該不是你杯茶,因為這湯底雖用上咖哩,但辣度絕對是BB級。但因為夠椰味,配起油麵及米粉滲滲仍然幾好食,而且都幾掛湯吓。其實喇沙有好多派別,也不一定是辣,例如我在檳城吃過的阿參喇沙,便以偏酸出位,而此店的出品就偏向新加坡加東喇沙那一派。蝦有三隻,都算新鮮,幾彈牙,也有魚片、芽菜及豆卜等配料,但最重要的是有螄蚶,咁先似樣嘛。若喇沙冇螄蚶(加東喇沙派別的),還算加東喇沙嗎!儘管都係得三、四舊又不夠肥美,但肯下此物已見誠意。儘管我在新加坡吃過更好的喇沙,但以香港的水準來說,這碗喇沙已算相當不俗了。

不過對我來說,只要食物好,其他還是次要。

2018-11-04
2018-11-02 1133 瀏覽
我係一個幾鐘意食東南亞嘢嘅人,所以見到一啲小店有馬拉菜泰國菜等等嘅東南亞菜式,都忍唔住要試下,今次食嘅係巷仔入面嘅小娘惹。午市時間都有唔少人排隊。餐牌上有嘅菜式都幾多款,不過梗係要試下睇落好豐富既海鮮喇沙。呢一碗喇沙嚟到枱嘅時候, 我同朋友已經心心眼,因為同餐牌上既圖片一樣,圖文相乎,有非常多嘅海鮮配料,仲有我最鍾意食嘅獅蚶同大蝦。湯底飲落非常濃郁,充滿椰香味,質地有啲杰,完全唔似坊間嗰啲溝好多水嘅湯底。 下次可以再試過!

午市時間都有唔少人排隊。

• 招牌娘惹海蝦喇沙
2018-10-29 720 瀏覽
排左30分鐘,企係條巷都唔太好受嫁🙈但專程黎到,都要硬食!入面地方好窄,身形大份少少都同人身貼身雖然係咁,但如果唔係講求食環境既係值得一試既肉骨茶同 喇沙係必試,因為太餓已經唔記得影相但要一讚既係自家甜品,個椰皇鮮奶一流,唔太甜,好濃滑奶味但又不失椰汁味,食完好滋潤既感覺 另一款係焦糖班蘭燉蛋,之前未食過,但呢個配搭好正! 鍾意班蘭既朋友仔可一試! 係有驚喜既! 佢另外仲有自家野飲,但肚仔已full,下次吧!
排左30分鐘,企係條巷都唔太好受嫁🙈
但專程黎到,都要硬食!

入面地方好窄,身形大份少少都同人身貼身

雖然係咁,但如果唔係講求食環境既係值得一試既
肉骨茶同 喇沙係必試,因為太餓已經唔記得影相

係有驚喜既!

佢另外仲有自家野飲,但肚仔已full,下次吧!
2018-10-28 537 瀏覽
午餐时间去的,门口等位时间不久就有座位,哪知坐下等了半个钟,就叫了一碗面。。餐厅座位很挤,所有的菜只有一个厨师完成,精雕细琢的样子真的很像看慢动作回放。。。放片生菜在碗里都要斟酌再三的样子……然后只有老板娘一个人服务。。完全忙不过来。。只会给你点单,永远不给你上菜。。午餐跟餐送饮品。。呵呵吃完都没有上。老板娘连句抱歉都没有。。繁忙时间完全不能去。。。看着有两个帮厨,但是一直完全没见她们做事儿。。连切海南鸡,摆盘都是厨师在做。。厨师动作又像慢动作回放。。面的分量很小。。。很不值