2022-08-08 53 瀏覽
以前好鍾意食手撕雞,今次聽住大埔朋友話有麻椒雞,到底係乜嘢嚟?好想試吓。原來係呢間,之前成日經過,見到有C奶買,話佢家新婆仔好鍾意食,成日點佢要落街買。間鋪面細細間咁,幾整潔。外賣🥡加餸,好多款可以揀。有麻椒雞、乳鴿、檸檬雞腳、雞脾、肥腸、皮蛋、木耳、毛豆⋯麻椒雞係他家主打,成隻完整嘅雞,雞肚子裝滿花椒,辣椒粒,胡椒粒同香料,即場在你眼前切開,即場拆肉,然後拌勻,即時聞到麻香味四溢,食落口感實在,擔擔都係肉!滿滿的滿足感。完成拆肉的麻椒雞用紙包實,然後再用紙袋帶走,非常方便。干淨又衛生。

1K
2022-08-07 40 瀏覽
呢日突然好想食辣嘢,經過呢間新開嘅舖頭就買咗啲嘢食返屋企加餸。呢度有好多款麻辣小食可以揀,仲有招牌嘅麻椒雞。首先,當然要試吓佢呢度嘅招牌麻椒雞。佢嘅圖入邊塞滿左香料,當中包括花椒,啲香味滲透晒落啲雞肉度,每一啖都可以食到佢又麻又香辣既味道。店員會將麻椒雞撕成一條條既雞肉,返到屋企就可以好方便咁樣食啦。小食方面,點左檸檬雞爪,佢酸酸辣辣咁,好開胃。仲有呢個麻辣雞臀,雞臀口感結實,好好食!仲有爽口嘅麻辣黑木耳。外賣返屋企一路食一路配啤酒簡直一流。

呢度有好多款麻辣小食可以揀,仲有招牌嘅麻椒雞。
小食方面,點左檸檬雞爪,佢酸酸辣辣咁,好開胃。
仲有呢個麻辣雞臀,雞臀口感結實,好好食!
仲有爽口嘅麻辣黑木耳。
外賣返屋企一路食一路配啤酒簡直一流。
2022-08-04 96 瀏覽
呢一間以麻香辣為主嘅外賣店,全部都係相當惹味嘅川味小食☺️作為咁中意食麻嘅我都必定要食下過下口癮先得😆🐔麻椒雞 (半隻) $78老闆即場將麻椒雞用手搣開,過程中已經聞到麻辣嘅香味,聽老闆講佢零晨時分已經開始製作! 從色水已經睇得出好入味,果然食落好入味,麻辣嘅味道好出色,真係有大陸食開嘅味道🤤十分惹味!份量嚟講唔少,雞皮相對地比較有咬口,肉質厚實👍🏼🐔檸檬雞爪 $48呢款相對地冇咁辣味道酸酸辣辣,開胃得來又好過癮,加上係無骨嘅雞爪,轉眼間就食晒了🤭🐷金牌肥腸 (中份) $38肥腸煮得好淋好入味,老闆用咗燈籠椒去煮製,辣度好夠,越食越停唔到口😆加埋我最愛嘅芫荽,更加惹味!重點仲有少量白雲豆,一個咁邪惡嘅食物配搭呢一個咁健康嘅白雲豆,令到成個罪惡感都少咗好多🤩🤩🐔雞腎 $48每舊都切得細細舊,食起嚟好方便,爽口嘅口感加上辣到十足,食得相當過癮🤤🌟店員服務態度好友善,亦會好用心解答客人每一個問題,仲會俾埋手套方便客人進食,相當貼心🫶🏼📍大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖

🐔麻椒雞 (半隻) $78

🐔檸檬雞爪 $48

🐷金牌肥腸 (中份) $38

🐔雞腎 $48

📍大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
2022-08-03
2022-08-03 51 瀏覽
見到這間新開的尋麻記咁多人買,我又去八卦一下,順便買個外賣返屋企加料。主打賣麻椒雞,金牌肥腸及一些麻辣涼拌等。舖位細細,放滿一盆盆的涼拌菜,但今晚五點到,很多涼拌已售罄,好彩還有他們主打的麻椒雞。包裝乾淨企理。點了半隻麻椒雞($78)及半隻麻香雞($78), 分別在於辣與不辣。麻香雞內邊塞滿大量花椒及香料,麻椒雞更多了辣椒在內。雞隻在客人面前即叫即撕及調味,乾淨衛生。雞肉食落充滿香,麻同辣,雞皮無多餘的肥膏,食落更是爽滑的。麻辣毛豆($18), 香辣開胃,最岩送啤酒。

包裝乾淨企理。

麻辣毛豆($18), 香辣開胃,最岩送啤酒。

2022-07-31
外賣自取
收工經過見到呢間新開的小店,裝修清簡整潔,第一印象幾好😄玻璃櫃內有多款食物都幾吸引,一於買外賣加餸。麻椒雞(半隻)老闆會即時手撕拆肉。雞種選用麻雞,雞皮薄透爽脆,完全沒脂肪,肉質結實有雞味,食時將雞腔內的花椒和辣椒撈匀,麻香辣惹味😋金牌肥腸(小份)肥腸去油去脂,食落無異味,好乾淨,仲有芫荽和白芸豆,新配搭無骨鴨掌第一次食鴨掌咁爽,酸酸微辣,有檸檬清香,一啖一件,完全無難度。香辣蝦尾鍾意食辣又食得辣,呢個一定要食。老闆教咬住蝦肉,一拉蝦尾就離殼,食得好方便。當送酒小食都好正。老闆介紹店內所有的醬汁料,包括蒸雞的花椒辣椒,都係每日新鮮炒製,唔會死鹹死辣,有心有誠意。
收工經過見到呢間新開的小店,裝修清簡整潔,第一印象幾好😄

玻璃櫃內有多款食物都幾吸引,一於買外賣加餸。

麻椒雞(半隻)
老闆會即時手撕拆肉。

金牌肥腸(小份)
肥腸去油去脂,食落無異味,好乾淨,仲有芫荽和白芸豆,新配搭

無骨鴨掌

香辣蝦尾
鍾意食辣又食得辣,呢個一定要食。
老闆教咬住蝦肉,一拉蝦尾就離殼,食得好方便。
當送酒小食都好正。

• 招牌麻椒雞
  • 無骨鴨掌
2022-07-29 70 瀏覽
回家路上發現一家新開的店,主打麻跟辣的小食,正正打中我的要害,就是我的最愛:麻辣!小店的定價合理,選擇不算太多,但用料不會有味精,值得一讚服務很好,老闆主動介紹他們的主打,是雞跟肥腸椒麻雞 一隻$138先鹵後塞花椒辣椒,所以一定不會不夠味,但又不會過鹹太辣,因為老闆已調整至適合港人口味調理:先把一整隻的雞在你面前切開,再用手撕開,手撕雞最好的風味不就是用手撕開嗎?他親自證明了看見雞件撕開時沒有太多肥油漏出,皮薄肉多,花椒味很香!聽聞少肥多肉是因為用上走地雞,所以雞味香濃,入口爽彈,不會是一般的雪雞又稔又無味無骨鴨掌$48小小辣,微微酸,入口開胃爽脆,不會像茶樓的醃至過稔無味,非常不錯!

小店的定價合理,選擇不算太多,但用料不會有味精,值得一讚

服務很好,老闆主動介紹他們的主打,是雞跟肥腸

椒麻雞 一隻$138

調理:

看見雞件撕開時沒有太多肥油漏出,皮薄肉多,花椒味很香!

無骨鴨掌$48
外賣自取
新開的店,放工路過,很新奇就正好試試,老闆娘很熱情,會認真介紹,主打是麻椒雞和金牌肥腸,買了半隻雞和大份肥腸。這是我在香港從來沒有吃過的味道,雞很香很入味,皮滑爽,會辣,但是很容易接受(吃不了辣可以試她家的麻香雞),完全撫慰了我愛吃辣的味蕾。肥腸也是很驚艷,處理的非常乾淨,很容易嚼,入口即化,又香又辣,配上粉糯的白芸豆,喜歡肥腸的絕對不能錯過! 以後不想煮菜可以隨時來買,太棒了!
  • 麻椒雞
2022-07-26 34 瀏覽
尋麻記👻️大埔新開咗間專賣椒麻雞想外賣加餸又多個選擇個日去到個冷櫃都差唔多清哂真係好好賣好彩都食到想食既椒麻雞同埋雞爪下次買都要早啲去😆😆.🔅招牌麻椒雞(壹隻) HKD 138佢個調味非常香由個櫃拎出黎個陣都已經聞到啲香麻味落完單就直接係面前幫我地原隻手撕啲花椒辣椒釀哂入隻雞入面好足料 唔怪之得咁香🥰原隻雞既份量都幾多拎黎加餸都幾好幾新奇呀唔食得辣既朋友都可以試下佢個麻香雞一樣咁麻咁香😛🔅檸檬雞爪 HKD 48加咗檸檬有啲中和返啲辣酸酸甜甜咁配埋個辣辣得黎好過癮雞爪幾入味新鮮又爽口 食完好開胃😆.整體黎講:椒麻靚雞 又辣又麻😚.🎈尋麻記 (大埔)大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
尋麻記👻

新鮮又爽口
食完好開胃😆
整體黎講:
椒麻靚雞 又辣又麻😚
🎈尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖
2022-07-25 59 瀏覽
尋麻記今日路過大埔寶鄉街,突然聞到陣陣濃郁香辣花椒味,原來係新開咗間專做外賣嘅小食店,梗係二話不說要試試佢。·招牌麻椒雞(半隻)$78身為尋麻記嘅招牌菜,梗係要試啦。老闆手撕開雞嘅一瞬間,見到滿滿嘅花椒同香料,麻香味四溢,食落口感實在、擔擔都係肉!抵食之選麻香雞髀 $15雖然眼見平平無奇,但勝在口感嫩滑,屬誠意之作。金牌肥腸 (中份)$38必食之選!大腸肥嫩無比,且經秘製湯料鹵製,非常入味!香辣蝦尾 $48辣勁十足!啱晒食得辣嘅你!蝦肉輕輕一拉,即可原粒送入口!非常方便!·麻辣毛豆 $18極度推薦!辣、麻十足!十分入味!價格平宜、份量十量!順帶一提!老闆同我講買滿$48,就可以去拎袋裝飲品!梗係唔執輸拎返一兩包走!·📍 尋麻記 (大埔)大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖如果大家食過歡迎留言話俾大家知仲有咩好食啦😆想繼續見到我哋更新 介紹更多美食請多多支持
尋麻記
招牌麻椒雞(半隻)$78

麻香雞髀 $15
雖然眼見平平無奇,但勝在口感嫩滑,屬誠意之作。

金牌肥腸 (中份)$38
必食之選!大腸肥嫩無比,且經秘製湯料鹵製,非常入味!

香辣蝦尾 $48
麻辣毛豆 $18
極度推薦!辣、麻十足!十分入味!價格平宜、份量十量!

📍 尋麻記 (大埔)
大埔寶鄉街35-39號寶康大廈地下C號舖

如果大家食過歡迎留言話俾大家知仲有咩好食啦😆

想繼續見到我哋更新 介紹更多美食
請多多支持
2022-07-25 31 瀏覽
今日去大埔街市買餸,見到有間新開小店,就入咗去睇下,有我最鍾意食肥腸🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤即刻買左碗黎食,又香又帶有麻辣,好好食,大大碗,份量十足😋😋😋😋😋😋
2022-07-21
下午茶
2022-07-24 42 瀏覽
今日做個乖乖女陪爸爸媽媽去大埔墟街市買餸,我在街市附近度等佢哋,聞到有麻香味,有個非常親切的老闆行出嚟,叫咗我入去睇吓,佢介紹俾我聽餐牌上的食物都是他細心烹調的。招牌麻椒雞 (半隻) $78是用他的古法秘方材料,放進雞入面,然後慢慢浸熟,識落非常滑嫩,非常香的麻椒味,帶有少少辣味,送飯一流。麻香雞 (半隻) $78跟招牌麻椒雞的制法一樣,只是沒有辣味,是細心的老闆給唔食辣的人,可以品嚐帶麻香味而又嫩滑的雞🤤🤤🤤🤤🤤金牌肥腸 (大份)$48份量十足,性價比非常高,老闆洗得乾乾淨淨沒有腥臭味,感受很多重口味的人喜愛😋😋😋😋😋下次嚟大埔買餸都要再嚟買反屋企比老公食👍👍推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌麻椒雞 (半隻) $78

招牌麻椒雞
2022-07-24
招牌麻椒雞
2022-07-21 31 瀏覽
去開大埔經過順便買嚟試下😋👍🏻果然夠晒辣!我屋企人都話夠晒爽👍🏻💕金牌肥腸真係好入味😋一啲都唔會油膩👍🏻唔會羶,份量我叫咗中份3個人都夠晒食🤪小龍蝦尾啜下啜下夠晒過癮!又夠辣!🌶啲蝦都彈牙唔會晦😋粒粒都吸收晒麻辣汁嘅味道👍🏻🌶麻椒雞🐔啲雞唔會係嗰種晦嘅滑!好有口感👍🏻仲有雞嘅肉質👍🏻好香花椒嘅味道💕見倒雞入面全部都係香料!夠晒香🤪無骨鴨掌冇骨真係啖啖肉好爽好正👍🏻好清醒嘅檸檬味!小小辣好過癮!亦都好爽口彈牙

小龍蝦尾

麻椒雞🐔

無骨鴨掌
2022-07-21 31 瀏覽
返工前又到大埔搵食,行行下突然傳來陣陣麻香味,毅然發現香氣來自呢間小店,一於來趟「尋麻記」。小店以麻椒雞為主打,唔食辣嘅可以選擇麻香雞,亦有肥腸、小龍蝦尾、鳳爪及鴨掌等等,用黎加餸或作為佐酒小吃都非常合適。喜愛食辣嘅我當然要試招牌麻椒雞,老闆會即場將原隻雞拆骨拆肉,見到雞入面釀有大量辣椒粒及胡椒粒,非常足料,完成拆肉再用紙包得密密實實,好方便拎走。有別於一般手撕雞,麻椒雞入口更香,雞皮有彈牙嘅感覺,雞肉唔韌之餘亦醃得好入味,麻辣味十足,唔夠辣仲可以加埋餐廳秘製辣粉,食落更加惹味。另外亦試咗佢地嘅金牌肥腸,一分中肥腸份量都相當多,肥腸混合芫茜及辣汁,味道更有層次,碗底仲有大量嘅白芸豆,可以降低脂肪嘅吸收,咁就唔使驚肥啦。餐廳新張期內買滿一定價錢仲有飲品及現金券送,食完咁多辣嘢飲返包清涼飲品解辣一流。聽老闆講呢款麻椒雞係香港並唔普遍,今日有機會試到真係唔錯。

聽老闆講呢款麻椒雞係香港並唔普遍,今日有機會試到真係唔錯。
2022-07-20
5 分鐘 (外賣自取)
近日同屋企人喺大埔街市附近買餸 咁啱見到呢間新開嘅尋麻記 主打麻辣雞、無骨鳳爪、鴨掌等 亦都有小龍蝦尾 豬腸等美食 行過都聞到好香嘅麻辣味 價錢唔貴所以買咗返屋企加餸🥰新開期間 買滿$48會送飲品 味道甜甜地配埋雞肉一齊食就一流!我哋叫咗半隻麻香雞🐥店員會斬開一半 然後用手撕開雞肉 全程都會帶住手套 衛生乾淨 雞肉好嫩滑 皮香肉滑 再加埋花椒、八角等 惹味上癮 食落去啖啖肉 如果鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過🙌🏻見到門口有一鍋金牌肥腸🥰睇落去勁吸引 裏面有香菜 肥腸雖然辣 但係勁多汁有咬口 食落去都好乾淨 唔會肚痛🙌🏻好Juice!再叫多左個無骨鴨掌 檸檬雞爪 全部都冇骨嘅 加咗檸檬酸酸辣辣嘅口感一流 夏天食呢種涼涼地又爽口嘅口感 真係非常唔錯!

2022-07-17
  • 麻香雞