2008-11-02 14 瀏覽
周六仍然在辦工室忙碌的日子, 心情之差可想而知. 來去匆匆, 叫外賣還不如落街快手快腳利落. 將軍堡的人流量和上菜速度, 在荔枝角肯定無人能出其右. 再觀其午餐例牌選擇之多, 個人認為其效率尤勝澳州牛奶. 蒜蓉雞扒飯, 落單起碟不足一分鐘但樣樣熱辣辣. 儘管飯不香且軟, 雞扒雪味重如食用膠, 但雞皮尚算煎香, 搭上味精蒜蓉汁, 好過青山道一眾同儕多多聲了. 飲埋杯苦DEE DEE的凍奶荼, 好一餐唔好都一餐啦.
  • ...無...
2008-10-11 36 瀏覽
門口只係一對不起眼既木門,入到去先知係咁大地方 我地兩個人食左三個下午茶餐多士+煙肉奄列+沙爹牛肉麵餐多士脆卜卜,奄列煎得好靚,煙肉好香,有少少鹹,沙爹牛肉一D都唔韌,仲好滑添,真係有D意外豬扒飽餐 麵包有烘過,都係脆口,而豬扒係即煎,又唔韌,裡面仲有一種醬汁,少少甜,好配合呀~~~西多士餐LEE個係我至愛廚師煎得好好,底面都係好靚既金黃色,食既時候外邊仲係脆卜卜.這裡所有食物都好快好快上枱如果你好趕時間就最啱不過

門口只係一對不起眼既木門,入到去先知係咁大地方
我地兩個人食左三個下午茶餐

多士+煙肉奄列+沙爹牛肉麵餐

多士脆卜卜,奄列煎得好靚,煙肉好香,有少少鹹,
沙爹牛肉一D都唔韌,仲好滑添,真係有D意外

豬扒飽餐

麵包有烘過,都係脆口,而豬扒係即煎,又唔韌,
裡面仲有一種醬汁,少少甜,好配合呀~~~

西多士餐
LEE個係我至愛
廚師煎得好好,底面都係好靚既金黃色,
食既時候外邊仲係脆卜卜.

這裡所有食物都好快好快上枱

如果你好趕時間就最啱不過

西多士餐
多士+煙肉奄列+沙爹牛肉麵餐
凍熱奶茶
豬扒飽餐
2008-08-29 26 瀏覽
此店分開兩邊,一邊是茶餐廳,一邊是賣麵包的o 我每朝早都會路經此店,偶然會買下麵包做早餐,今早想買麵包時,見到有個綠茶糕,決定買黎試下,個蛋糕都幾軟熟,食到綠茶味,又唔係太甜,都值得一試..
此店分開兩邊,一邊是茶餐廳,一邊是賣麵包的o

已切左3/1試..
$4 (早餐)
2008-06-22 41 瀏覽
星期六放假冇咩好做 , 就出左去接表姐放工一齊去佢公司對面既LCK批發中心掃貨 , 但係我地要先醫飽個肚 , 隨便揀左呢間茶餐廳食個lunch~~~ 四寶飯 ~ 價錢不同小異 , 有燒腩仔﹑白切雞﹑燒鴨同叉燒 , 表姐話食落去雞肉又白而滑 , 而且蔥油醬味道調較得唔太咸幾香 , 用黎點雞同拌飯食好開胃 , 燒腩仔﹑燒鴨唔會有肥膏 , 而且層外皮都脆脆地 , 只係略嫌d叉燒唔係半肥瘦。 椰香珍珠 ~ 味道好有椰香 , 就算d冰溶左之後都唔會淡哂 , 珍珠細細粒好易吸上黎食 , 份量亦唔會太多食滯人 , 但係記得要少冰會比較好。 星洲架央多士 ~ 其實咁大個女真係第一次食呢個 , 所以唔知道算唔算好吃 , 不過麵包烘得唔會好”火農” , 入面搽左好多醬 , 味道有d似花生醬多士咁。 綠茶蛋糕 ~ 一夾出黎個陣已經聞到好大陣綠茶香味 , 雖然表姐個刻已經飽左 , 不過佢都忍唔住食左幾啖 , 因為實在好正 , 我地兩個都好鐘意呢.個蛋糕夠濕身 , 而且每一口都有濃濃既綠茶味道 , $4.5大大件又好食真係勁抵 , 下次可能會為左呢個綠茶蛋糕而專登去LCK囉。

綠茶蛋糕 ~ 一夾出黎個陣已經聞到好大陣綠茶香味

唔錯
餐牌
唔錯
超正!!!
2008-03-20 41 瀏覽
因間餐廳O係公司附近,所以得閒都會叫外賣上黎..每次都好鐘意食佢地個下午茶餐,因為好抵都唔錯..(因為次次都係外賣,所以冇影相..外賣唔靚><)其實,個下午茶餐$19..--沙嗲牛肉湯米粉--牛油多士--煙肉奄列(呢個係最欣賞的食物,好正!!)--餐飲一杯我覺得有咁多野都唔駛20蚊,真係好抵食..而且我覺得佢D沙嗲牛肉好好食呀..平時茶餐廳係火腿奄列,佢地用煙肉..感覺好好..好好食..所以,去開荔枝角,呢間可以值得試下囉..=]*
(因為次次都係外賣,所以冇影相..外賣唔靚><)

其實,個下午茶餐$19..
--沙嗲牛肉湯米粉
--牛油多士
--煙肉奄列(呢個係最欣賞的食物,好正!!)
--餐飲一杯

我覺得有咁多野都唔駛20蚊,真係好抵食..
而且我覺得佢D沙嗲牛肉好好食呀..
平時茶餐廳係火腿奄列,佢地用煙肉..感覺好好..
好好食..

所以,去開荔枝角,呢間可以值得試下囉..=]*
(非會員)
2008-01-09 35 瀏覽
樓下所有評價都是對的,食物係中上,尤其是早上的沙爹牛肉麵,十個人黎有七個都係叫佢。服務態度?可以講係典型茶餐廳文化,雖然侍應大大聲講野同埋送餐左穿右插,但作為旁觀者其實十分有趣,而且佢地既買力程度既一般餐廳既10倍,好似每落一張單同每抹一張有commission收咁,如果有外國或內地朋友到來,我會帶佢地黎呢度睇下,真係典型中既典型。

2007-12-18 36 瀏覽
約了辣椒女到荔枝角買東西,因早了到,便決定找地方坐坐,順便食少少。見這裡都幾多人,應該唔會太差掛,看完餐牌、便叫了一個下午茶餐,食物有腸仔火腿煎蛋出前一丁和熱奶茶。腸仔火腿煎蛋出前一丁- 食物普普通通,這是當然的,你想會有幾好!但麵給我的感覺,實在唔似出前一丁,雖然唔會好淋,但完全唔爽口,像超力光麵或大光麵多一點。(但不知會否食錯)熱奶茶- 微微的茶味、奶味好在唔算太濃,茶杯不是見慣的奶茶杯,但都幾特別。
熱奶茶
腸仔火腿煎蛋出前一丁
(非會員)
2007-11-16 44 瀏覽
中午12:50(約左女朋友食lunch,所以早d到)到左已經勁多人,逼住坐一張可以一邊坐1.5個人的卡位坐住等,坐左5分鍾已有2個不同的侍應催促叫野食,到了13:00,一位金毛侍應走過又催促叫野食,唔叫就要我走讓比人坐(咩野服務態度)侍應同侍應之間粗口橫飛,拿住d野食橫沖直撞,失左杯飲完0既奶茶落地,飛左粒冰去我杯野飲到都唔理,叫佢過離同佢講就好唔耐煩咁叫第二個侍應同我換,一句對唔住都無講,好似入離乞食咁(不知所謂)食物其實問題不大,普通茶餐廳質素...價錢在長沙灣區的茶餐廳算好貴
侍應侍應之間粗口橫飛,拿住d野食橫沖直撞,失左杯飲完0既奶茶落地,飛左粒冰去我杯野飲到都唔理,叫佢過離同佢講就好唔耐煩咁叫第二個侍應同我換,一句對唔住都無講,好似入離乞食咁(不知所謂)
食物其實問題不大,普通茶餐廳質素...
價錢在長沙灣區的茶餐廳算好貴
2007-10-11 22 瀏覽
其實食品質素都係一般。不過待應做野好快手。呢個係賣點。不過間野o既衛生就真係麻麻。老細, 要注意下。
其實食品質素都係一般。不過待應做野好快手。呢個
係賣點。

不過間野o既衛生就真係麻麻。

老細, 要注意下。
2007-08-27 13 瀏覽
今日早d出門第一次試食呢間既早餐,7點幾已經好多人,叫左個早餐F - 炸魚柳+炒旦腸仔+茄汁焗豆+牛角包+凍啡:炸魚柳- 熱辣辣好脆應該即炸,而且都幾大塊。炒旦腸仔- 一般炒旦腸仔,炒旦好似細左DD,茄汁焗豆- 一般茄汁焗豆,不過唔熱的。牛角包- 細細個(約拳頭SIZE),幾脆。凍啡- 濃淡幾夠味,甜度適中。$21/SET(凍飲+$2),食物整體而言中上,係D服務態度差D仲有少少似食左火藥咁,(同枱 唔識的女士仲有個包都未食就埋黎收野#_#)

炸魚柳- 熱辣辣好脆應該即炸,而且都幾大塊。
炒旦腸仔- 一般炒旦腸仔,炒旦好似細左DD,
茄汁焗豆- 一般茄汁焗豆,不過唔熱的。
牛角包- 細細個(約拳頭SIZE),幾脆。
凍啡- 濃淡幾夠味,甜度適中。

2007-08-15 16 瀏覽
14-AUG-07 6:15PM去完888見客後, 只係6:15pm, 距離瑜伽堂仲有成2個幾鐘. 見久未踏足過荔枝角, 好懷念惜日o係將軍堡食早餐既日子, 於是衝動入去了. 伙計仍舊多, 好有牛奶公司feel. 一個人坐著卡位面對兩部高掛的32”pasma電視, 還播著不同的有線/無線台, 真覺得老闆好識做生意呢.一問之下, 還有下午茶餐(至6:30pm), 便要了一客”沙律魚柳飽餐”, 反正什麼西多士,豬扒包都不是我杯茶. 因我愛的是魚.落單之後先想起自己還有喉嚨痛, 唔應該要魚柳包喎…算! 括出去!! 飲品就要熱杏霜, 明知是開粉, 但也開得太稀吧! 只好叫侍應加點花奶增加滑既口感, 都好d…正唸緊呢客飽有多大份, 會唔會似m 記般既時候, 侍應把它放在我面前. 嘩~~ 乜咁大個?? 原來佢用既係長長的熱狗包, 用焗爐烘得微脆, 塗了牛油, 魚柳係即炸的長形狀, 金金黃黃, 未食都流口水.~~ 而且仲夾左蕃茄同青瓜以及少少沙律醬添!對不起, 要食你喇!! Umm…差d辣親咀! 呢個包集齊了牛油香, 魚柳脆, 伴菜甜於一身, 實在覺得好美味!埋單只係$19 , 仲有
14-AUG-07 6:15PM

埋單只係$19 , 仲有咩好講???
2007-07-22 28 瀏覽
同事午膳差不多每天都嚷著去將軍堡上次食評只寫了焗豬扒飯,其實鰻魚炒烏冬,焗肉醬意粉,焗芝士雞絲意粉都不錯,且午餐日日新款,即使天天去也不怕悶只是試過一次不太滿意,焗海鮮飯中的魚好鞋好乾,食剩不少未試過燒味,但見到有不少人叫燒味飯,如海蜇薰蹄,四寶飯,好多餸午餐包凍飲及湯,西湯幾好味,有時菜茸有時甘旬茸,濃濃稠稠的
同事午膳差不多每天都嚷著去將軍堡
只是試過一次不太滿意,焗海鮮飯中的魚好鞋好乾,食剩不少
午餐包凍飲及湯,西湯幾好味,有時菜茸有時甘旬茸,濃濃稠稠的

2007-07-12 30 瀏覽
$30午餐包凍飲,選了焗豬扒飯豬扒份量足,面頭D醬汁亦夠多,只是豬扒不夠入味比連鎖店的一哥還是差些距離但在荔枝角能以$30食到焗飯連凍飲,真是幾抵
$30午餐包凍飲,選了焗豬扒飯
豬扒份量足,面頭D醬汁亦夠多,只是豬扒不夠入味
比連鎖店的一哥還是差些距離
但在荔枝角能以$30食到焗飯連凍飲,真是幾抵

2007-05-21 19 瀏覽
今日又係羽毛球日,之後去咗呢到叫咗一個套餐:1.沙爹肥牛粉絲金菇煲 (好入味,不過粉絲就少咗啲,肥牛多)2.叉燒拼切雞 (叉燒夠瘦,如果帶肥少少就好啲,切雞ok)3.粟米魚肚羹 (不過不失,但味精多咗少少)4.白飯兩碗 (一粒粒,唔夠軟)total:$64服務態度尚滿意,可能唔係好繁忙時間嘅關係。叫咗嘅食物超快送到,唔駛等好耐!
今日又係羽毛球日,之後去咗呢到叫咗一個套餐:
1.沙爹肥牛粉絲金菇煲
(好入味,不過粉絲就少咗啲,肥牛多)
2.叉燒拼切雞
(叉燒夠瘦,如果帶肥少少就好啲,切雞ok)
3.粟米魚肚羹
(不過不失,但味精多咗少少)
4.白飯兩碗
(一粒粒,唔夠軟)
total:$64
服務態度尚滿意,可能唔係好繁忙時間嘅關係。
叫咗嘅食物超快送到,唔駛等好耐!
個老闆/話得事D個個係ok但D顆記好唔掂﹐送親外賣都倒瀉晒D汁。次次order, 次次靈~ 勁過王大仙!又試過幫我接收外買既reception妹妹比佢地串﹐"我話62呀﹐你又比70我...你聽唔聽到架~ 好好玩呀?" 當時阿妹仲囉緊散紙...但如果你係哩頭住/ 做野...你知道哩頭係無乜choice架喇... >.<" 仲有呀!! 外賣魚蛋河/ 3寶/ 4寶- (一有丸類既食物) - 佢實比少粒你架! 已經3次都係咁喇~ At first i thought it was an accident, then the second time I thought it could be an coincident, but on the 3rd time I thought fine...they think I'm stupid!!But honestly, their taste is very acceptable around this area or else you'd have to walk to Cheung Sha Wan / Sham shui po
個老闆/話得事D個個係ok

But honestly, their taste is very acceptable around this area or else you'd have to walk to Cheung Sha Wan / Sham shui po area to have lunch.
Fairwood and maxim are quite good, but you know after awhile you'd still get bored and you'd end up back here...I've learnt to accept them by now.