2019-05-08 32 瀏覽
同事話好耐冇happy hour,帶我地去chill下Menu都是透過ipad查看,非常方便。 有多款set meal選擇。我們一行三人,叫了3份小食和2份main course黑松露芝士薯條薯條非常香脆,沾上濃郁的黑松露醬,令人無法抗拒的誘惑,簡直食唔停口!香蒜辣椒檸檬汁炒蝦非常彈牙,帶點微微的青檸酸和辣椒味,開胃惹味。香煎芝麻吞拿魚柳厚度適中,外層沾上黑白芝麻煎香,造出外脆內軟效果,好味來到主菜了,每份都會送沙律和餐湯。沙律菜非常新鮮,配上黑醋汁開胃醒神,蘑菇湯好creamy,蘑菇味非常濃郁。美國肉眼牛扒配燒肉汁牛扒叫了medium,熟度剛剛好,肉質鮮嫩非常重牛味,愛吃牛的我忍不住吃多了幾塊慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝黑毛豬鞍好厚肉,煎到好juicy,肉味濃郁。鵝肝油潤甘香,鹹味適中叫了杯Thaijitio 無酒精飲品,係用青檸、檸檬葉、香茅及梳打水製成的,味道清新,不錯
同事話好耐冇happy hour,帶我地去chill下

黑松露芝士薯條
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦
非常彈牙,帶點微微的青檸酸和辣椒味,開胃惹味。
香煎芝麻吞拿魚柳
厚度適中,外層沾上黑白芝麻煎香,造出外脆內軟效果,好味

來到主菜了,每份都會送沙律和餐湯。

美國肉眼牛扒配燒肉汁

慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝
黑毛豬鞍好厚肉,煎到好juicy,肉味濃郁。
鵝肝油潤甘香,鹹味適中

2019-04-30
5 分鐘 (堂食)
  • 香蒜辣椒檸檬汁炒蝦
  • 黑松露芝士薯條
  • 美國肉眼牛扒配燒肉汁
2019-05-08 12 瀏覽
放工同約左朋友去咗尖沙咀食晚飯星期五晚 揀左間位於諾士佛臺既樓上bar 飲野傾下計呢間bar叫左寢宮成個環境感覺都好chill 好舒服裝修好特別 好多少女系卡位沙發仲有個千秋打卡位 ❤🥰無論同frd兩個人傾下心事定成大班frd去飲野都唔錯食物方面 我地點左兩個set dinner Main course 再跟埋沙律同餐湯幾抵食沙律🥗大大份西蘭花忌廉湯幾特別 忌廉味好濃郁好香連唔太好西蘭花既我都飲哂主菜方面我揀既係美國肉眼扒配燒汁份量真係好大 而且非常高質大大份外身煎到金黃香脆 鎖住左肉汁一咬好多肉汁 肉味都夠濃 呢個價位黎講好有驚喜另外我朋友點左帶子番茄意粉我一定要再強調多次,份量超多!帶子新鮮爽口 意味軟硬適中 調味亦好好蕃茄味唔會太酸 可以食出帶子既鮮味小食方面我地叫左蒜香雞翼條同黑松露芝士薯條 🍟雞翼條好好食!大讚,炸得非常香脆,加埋香料炸蒜 好香口好惹味!重點係 單骨嫁!食起上黎好方便啖啖肉芝士薯條配埋黑松露 只能說絕配!正!咁chill ge地方梗係要點返杯mocktail 飲下我揀既thaijito 好fresh 好清新!整體黎講 食物環境都一流打工仔新蒲點!
放工同約左朋友去咗尖沙咀食晚飯

份量真係好大 而且非常高質

大大份外身煎到金黃香脆 鎖住左肉汁
一咬好多肉汁 肉味都夠濃 呢個價位黎講好有驚喜

另外我朋友點左帶子番茄意粉
我一定要再強調多次,份量超多!

帶子新鮮爽口 意味軟硬適中 調味亦好好
蕃茄味唔會太酸 可以食出帶子既鮮味

小食方面我地叫左蒜香雞翼條同黑松露芝士薯條 🍟

雞翼條好好食!大讚,炸得非常香脆,
加埋香料炸蒜 好香口好惹味!

重點係 單骨嫁!食起上黎好方便啖啖肉
芝士薯條配埋黑松露 只能說絕配!正!

咁chill ge地方梗係要點返杯mocktail 飲下
我揀既thaijito 好fresh 好清新!

整體黎講 食物環境都一流
打工仔新蒲點!
2019-05-06 18 瀏覽
同姐妹係尖沙咀行左成日街,係時候要醫下個肚,搵左位於諾士佛臺10號既寢宮 Bedroom Bar & Restaurant。今晚被安排坐high chair,呢到好有FEEL雖然環境係暗D,但都清楚睇到佢有思既裝潢,而且有好多個打卡位,例如"千秋'﹑牆上GIRLY既晝等等...頭盤方面有沙律,沙律菜夠新鮮,伴有兩塊鴨胸肉。今晚既餐湯係扁豆薯仔湯,唔止個碟係大,個份量都係大呀! 口感濃稠幼滑,飲到一半已經夠喉,留返個肚食小食同主菜。大讚小食:香蒜辣椒檸檬汁炒蝦,口感彈牙,味道野味,香辣刺激,成個胃口都大開。黑松露芝士薯條份量又係大大份,如果黎飲野送酒一絕呀。飲品方面:THAIJITO & MOJITOMOJITO大家都應該飲過,而Thaijito其實係傳統既Mojito改良而成,係一種泰國既口味,薄荷葉轉晒做香茅。兩款我個人都好喜歡,而呢到實在係我飲過最足料既地方,成杯都係料XD美國肉眼扒配燒肉汁(5成),當晚環境有D暗,但都忍唔住要影底佢,超超超超大份野,肉量多之餘配菜亦多...除左WOW一聲都唔知講咩好。係出面成日叫5成都有機會變7成,但呢到話5成就係5成,真係好開心。油脂同肉既比例

今晚被安排坐high chair,呢到好有FEEL

飲品方面:THAIJITO & MOJITO

美國肉眼扒配燒肉汁(5成),當晚環境有D暗,但都忍唔住要影底佢,超超超超大份野,肉量多之餘配菜亦多...除左WOW一聲都唔知講咩好。係出面成日叫5成都有機會變7成,但呢到話5成就係5成,真係好開心。油脂同肉既比例完美,食得津津樂道。

帶子蕃茄意粉係我個人既推介(如果你食得辣)完全野味過個小食!!擺碟真係擺得好靚,有三粒帶子,SIZE都幾大粒,每粒都香煎而本身有調味。呢個意粉係無可挑剔,無論意粉既軟硬至到味道都高水準。

整體呢到既食物都偏向大大份,今晚兩個女仔黎真係有D食唔晒。呢一到好合適一班朋友黎飲野傾計玩(又可以掟鏢﹑ Beer Pong﹑篤波),而食野一大班人可以開心SHARE,諗起都開心,好啦,下次朋友仔GATHERING 就一於係BADROOM

寢宮 Bedroom Bar & Restaurant
地址:尖沙咀諾士佛臺10號5樓A-C室
電話號碼:27870080
營業時間:  星期一至四16:00 - 03:00  星期五16:00 - 04:00  星期六18:00 - 04:00  星期日18:00 - 02:00
2019-05-02
2019-05-06 16 瀏覽
Happy Saturday Night🛏😍間唔中都要同男朋友飲下酒聯絡下感情😚例牌都係去尖沙咀諾士佛台搵酒吧,今次俾我地發現到呢間<寢宮> 名子好特別喔室內幾舒適,仲有中女心大爆發既鞦韆😍第一時間當然要男朋友幫我影靚相先啦除左少女風之外,仲有peer pong, 桌球,飛標機,應有盡有。座位方面有sofa同高身枱,高身枱下有個細籃仔,可以放手袋幾方便近排去既Bar 都會有埋幾高質素既食物,一改以前既觀念去酒Bar淨係飲酒食物方面我地叫左兩份小食🐟香煎芝麻吞拿魚柳 $58吞拿魚柳首先6面封煎香左之後,鎖住左吞拿魚既鮮味,再撒上左勁多既芝麻,由軟冧冧既吞拿魚柳,加上脆口芝麻既口感,簡直係外脆肉軟。仲可以因應個人口味,加上檸檬汁調味,仲可以沾wasabi 添。🍟黑松露芝士薯條 $38飲酒要配薯條 係不變既定律😄薯條稍微失望,因為有好多芝士既關係,被芝士淋到既薯條都好lum唔脆🤔主食方面叫左兩個Set Dinner,會有一碗餐湯同一碟沙律😋🐷慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝Slow Cook Iberico Porkchop and Foie Gras $328黑毛豬肉質爽口唔韌,加
Happy Saturday Night🛏😍
間唔中都要同男朋友飲下酒聯絡下感情😚
例牌都係去尖沙咀諾士佛台搵酒吧,
今次俾我地發現到呢間<寢宮> 名子好特別喔

室內幾舒適,仲有中女心大爆發既鞦韆😍
第一時間當然要男朋友幫我影靚相先啦

高身枱下有個細籃仔,可以放手袋幾方便

食物方面

我地叫左兩份小食

🐟香煎芝麻吞拿魚柳 $58

🍟黑松露芝士薯條 $38
飲酒要配薯條 係不變既定律😄

主食方面

叫左兩個Set Dinner,會有一碗餐湯同一碟沙律😋

🐷慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝

黑毛豬肉質爽口唔韌,加上十分厚肉,啖啖滿足。仲有鵝肝,大細適中,油脂含量亦都好適中,唔會太油膩或者乾身。食左咁多肉同脂肪,唔緊要,仲有好多拌碟配菜,記得食埋佢就好健康喇。最後必定要推介既就係拌碟既紫薯蓉,必食!

🍝帶子蕃茄意粉
Jumbo Scallop with Tomato Pasta $238

原本見到menu有隻辣椒仔都唔係幾為意,點知原來辣味十足😂😂雖然我唔食得太辣,不過呢種程度既辣好爽好過癮呀。珍寶帶子厚身左大粒,食落幾彈牙。意粉質地剛剛好,有咬口得黎唔會太lum。

去酒吧更係要飲番杯先盡興嫁喇

🥃楊貴妃 (Lychee Liqueur, Fresh Grapefruit, Tequila) $98
黎得bar當然要試下佢地既cocktail啦~
menu上有一頁全部都係古代美人cocktail,名稱好得意😂我叫左身材同我一樣既楊貴妃一試🐷佢係tequila溝製而成的。酒味比我平時飲開既vodka濃🙈不過少飲酒既女仔都可以接受到的😉

🍹Shirley Temple 2nd (Grenadine, Lime, Orange Juice, Lemonade) $78

Mocktail 好易入口,加上果汁味,都幾開胃!
2019-05-05 71 瀏覽
今日黎到酒吧林立既尖沙咀諾士佛臺食呢間充滿特色既酒吧煙鴨胸沙律沙律菜幾新鮮,幾爽口,個汁酸酸地好開胃煙鴨胸又大件又厚,口感好好煙薰味好香餐湯好濃厚,味道唔錯點左兩個小食:香蒜辣椒檸檬汁炒蝦三文魚薯蓉配洋小菌醬香蒜辣椒檸檬汁炒蝦個汁好惹味,蒜味好香,而且辣度適中好吊味三文魚薯蓉配洋小菌醬本身以為係一pat既薯蓉,原來係炸成球既,又幾特別,同埋好香口U.S. Grain Fed Rib Eye Steak with Gravy Sauce呢份肉眼排好大份,而且好肥美煎到岩岩好7成熟,令佢肉味香濃,肉汁鮮嫩配菜都唔馬虎,有好多唔同既蔬菜成份都好豐富Pan-Fried Barramundi Fillet with Provencal Tomato Sauce呢份魚柳都好特別,佢將外皮燒到好香脆而且魚肉都幾嫩滑配菜亦都同樣特別當中最得意係佢有香甜既黑豆蓉飲品方面都唔錯,叫左杯熱朱同一杯叫vienna既飲品雖然唔知咩係vienna,不過應該係類似mocha咁既飲品黎但就會有種特別d既香味,都幾特別
今日黎到酒吧林立既尖沙咀諾士佛臺
食呢間充滿特色既酒吧
煙鴨胸沙律
沙律菜幾新鮮,幾爽口,個汁酸酸地好開胃
煙鴨胸又大件又厚,口感好好
煙薰味好香
餐湯好濃厚,味道唔錯
點左兩個小食:
三文魚薯蓉配洋小菌醬
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦
個汁好惹味,蒜味好香,而且辣度適中好吊味
三文魚薯蓉配洋小菌醬

呢份肉眼排好大份,而且好肥美
煎到岩岩好7成熟,令佢肉味香濃,肉汁鮮嫩
配菜都唔馬虎,有好多唔同既蔬菜
成份都好豐富

呢份魚柳都好特別,佢將外皮燒到好香脆
而且魚肉都幾嫩滑
配菜亦都同樣特別
當中最得意係佢有香甜既黑豆蓉

飲品方面都唔錯,叫左杯熱朱同一杯叫vienna既飲品
但就會有種特別d既香味,都幾特別
2019-05-02
今日朋友介紹左我過黎食,位於諾士佛台樓上嘅一間新開西餐廳,仲有酒飲添,啱晒同朋友嚟到一邊食嘢一邊傾計,飲番杯野,it’s a very chill friday night!!! ✨打頭陣嘅有兩個沙律同埋兩碗湯,沙律欣賞嘅地方係有少量藜麥,感覺非常健康。至於個湯都好有誠意,係「椰菜湯」,食落真係有好濃烈嘅椰菜味,配合忌廉,口感豐富!🤣之後有兩個小食,分別係「蒜香雞翼$88」唔算話好辣,微微刺激到味覺,雞翼仲炸得好香脆!之後仲叫咗個「香煎芝麻吞拿魚柳$128」平時我好怕吞拿魚好腥,但係餐廳加咗檸檬同埋魚生豉油,食落去口感提升,冇咩腥味,仲食到吞拿魚嘅鮮味!😝主菜環節,我哋叫咗個「焗酥皮羊扒$318」非常之有驚喜,好推薦大家食,酥皮係連住一層薄切嘅三文魚一齊焗,三文魚吸晒羊扒既味,口感更豐富,個羊扒焗得岩岩好,肉質好嫩滑;配菜方面都係好出色,好似尋寶咁,有翠玉瓜、茄子、冬菇、紫薯蓉、炸牛蒡、西蘭花、椰菜花,啱晒鍾意食蔬菜既我,好滿足!😍😍😍「帶子蕃茄意粉$238」煎帶子大粒又彈牙,個意粉用濃郁又帶微辣既醬汁煮成,好好食;配菜方面,有炸牛蒡同炸芋頭片,好有誠意呢💓整體而言,食物好有質素,環境
牛油果smoothie

藜麥沙津
椰菜湯

蒜香雞翼
香煎芝麻吞拿魚

帶子蕃茄意粉

整體而言,食物好有質素,環境都好大好舒服,推薦👍🏻👍🏻👍🏻

10 分鐘 (堂食)
牛油果smoothie
藜麥沙津
椰菜湯
蒜香雞翼
香煎芝麻吞拿魚
帶子蕃茄意粉
2019-05-04 38 瀏覽
今日約了朋友到尖沙咀聚舊,在諾士佛臺有很多酒吧,我們想找一些特色的酒吧餐廳,既可以飲酒,又可以吃晚飯,最後在諾士佛臺找到一間樓上鋪,餐廳以寢宮Bedroom 為名。我們一行到店內,就見到有不同類型的卓上遊戲,店內都有播放著足球賽事,座位方面有小圓高Bar檯,亦有大圓卡座,還可以間開設獨立房。餐牌有多款晚餐、小食選擇,我們點了焗酥皮羊扒$318、香煎大蝦配辣椒蒜香意粉$238、蒜香雞翼條$38、香蒜辣椒牛柳粒$58、Long Island Ice Tea $108、Sangria Red $88焗酥皮羊扒 - 有很多不同配菜、紫薯蓉、西蘭花、茄子、蕃薯粒、蓮藕片等....羊扒熟度剛剛好,不會太鞋口,配上醬汁和蘇皮味道口感新鮮。香煎大蝦配辣椒蒜香意粉 - 又是很多配菜,大蝦拉直有一隻手掌長,蝦肉爽口彈牙、意粉蒜香味十足,不錯!蒜香雞翼條 - 有炸蒜和莞茜碎炸成,味道香口,送酒一流。香蒜辣椒牛柳 - 個人覺得有少少辣、牛肉煮的時間剛剛好,味道十分惹味!Long Island - 口味香甜,有濃烈的酒精味,餐後飲用一流!Sangria Red - 跟我去西班牙飲的味道一樣👍🏽總評:不論環境、服

蒜香雞翼條 - 有炸蒜和莞茜碎炸成,味道香口,送酒一流。

Sangria Red - 跟我去西班牙飲的味道一樣👍🏽

總評:不論環境、服務、食物都不錯!
2019-05-04
朋友介紹我第一次係諾士佛臺食晚餐😂呢間bar環境舒適 地方比諾士佛臺其他bar黎講已經好闊落下 起碼唔係背脊貼住人地背脊個隻 坐得幾舒服 相信黎飲野都唔錯餐牌選擇唔算多 但都有齊雞牛豬 意粉 價值中上 係bar算正正常常啦 仲要坐咁耐 九點左右去到 始終未到夜晚飲野既時間 唔洗等位 店員大方有禮貌 第一印象已經唔錯 之後都接待我地既店員都好有禮貌👍🏻👍🏻叫左四個餸 呢個雞胸意粉係最好食👍🏻係咪睇唔出佢係意粉呢 因為意粉量真係偏少 大約有五六啖左右 但個雞胸都大塊 中間卷左d菌類去炸 點埋個醬其實幾好食另一個係呢個大蝦辣意粉 我唔食蝦 所以唔知隻蝦食落點 但見到大大隻 都幾足料 而個意粉辣到嚇親我地 食得出真係落辣椒一齊炒 中意食辣會覺得幾惹味呢個肉眼三百幾蚊 係餐牌最貴 但叫五成真係俾到五成你 唔會好似出面個d好多都偏熟 肉質同味道都唔錯 唔太識食牛 唔知點形容 但同行朋友都幾滿意呢個牛 同埋角度問題影唔到 其實佢幾大塊下鴨腿配鵝肝 肉質偏老 味道還好 鵝肝夠香但好細塊 不過不失啦如果大家有留意 每道菜既配菜都係小棠菜 娃娃菜 冬菇 炸南瓜片 芋頭片 都幾有趣 只係d菜大多都凍既 我地
朋友介紹我第一次係諾士佛臺食晚餐😂
如果大家有留意 每道菜既配菜都係小棠菜 娃娃菜 冬菇 炸南瓜片 芋頭片 都幾有趣 只係d菜大多都凍既 我地都食唔曬

每個菜都係一個set 有湯有沙律 煙鴨胸沙律正常 但個薯仔湯有少少奇怪 應該係打爛薯仔整既 但睇得出加左生粉水去溝杰佢 味道無乜特別但質感有d奇怪 朋友們都係淺嚐左一兩啖就無飲了
值得一提既係上菜速度奇慢 落左單十分鐘左右先有沙律 之後每食完一樣野 再等五分鐘左右先有下一樣野食 我地一邊食一邊傾計飲野所以無乜野 但都有個好肚餓既朋友覺得真係有d慢
2019-05-03
2019-05-03 76 瀏覽
朋友說從OR平台發現這間有好多玩意的酒吧餐廳,而且有好多食評都給予滿分,其實我寫了這麼多食評,雖然給分不算太嚴謹,但也從未試過給全部滿分,所以都想去見識見識。說的是這間位於尖沙咀諾士佛臺的樓上酒吧餐廳,以「寢宮」為名,取名十分特別。因為訂了位,來到就即時有位,只是今晚所有較大的枱都已經訂滿了,只餘較小的吧枱,服務員說如果有位再給我們調換。餐廳內面積很大,還有房間及卡拉OK,氣氛很好,所以聲浪較大。而玩意及打卡位多的是,除了有油畫牆、玩味壁畫及鞦韆椅外,還有桌球枱、飛鏢及Beer Pong等玩意,只可惜我們今次只得兩人來,唯有隨意望望各種設備就算了。我們點了兩個套餐,計有美國肉眼扒配燒肉汁($328)及慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝($328),套餐還附餐湯、沙律及餐茶,所以價錢不算貴,而且跟套餐追加小食只收$58,差不多是半價,我們就要了香蒜辣椒檸檬汁炒蝦及香煎芝麻吞拿魚柳,飲品就要了奶茶及Raspberry Mochaccino。先來的是兩款小食,香蒜辣椒檸檬汁炒蝦有六隻蝦,肉質結實爽口,鮮味濃郁,蝦煎得外層有少少微焦,不會過熟,十分香口,而檸檬汁與辣椒的酸辣味帶出些泰式風味,層次感豐富,

我們點了兩個套餐,計有美國肉眼扒配燒肉汁($328)及慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝($328),套餐還附餐湯、沙律及餐茶,所以價錢不算貴,而且跟套餐追加小食只收$58,差不多是半價,我們就要了香蒜辣椒檸檬汁炒蝦香煎芝麻吞拿魚柳,飲品就要了奶茶Raspberry Mochaccino

先來的是兩款小食,香蒜辣椒檸檬汁炒蝦有六隻蝦,肉質結實爽口,鮮味濃郁,蝦煎得外層有少少微焦,不會過熟,十分香口,而檸檬汁與辣椒的酸辣味帶出些泰式風味,層次感豐富,來一個好的開始。
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦

香煎芝麻吞拿魚柳有七片之多,外層是黑芝麻及白芝麻,煎得香口,而裡面是慢煮的半熟吞拿魚,外脆內軟,保留了吞拿魚的鮮味,還附上醬油及wasabi,不過我還是喜歡原味。
香煎芝麻吞拿魚柳

隨餐附上的沙律是煙鴨胸沙律,帶少許煙燻味的鴨胸,肉質軟滑而帶鹹香,與較為清的沙律菜一起,一鹹一淡配得很好。
煙鴨胸沙律

Raspberry Mochaccino味道較甜,咖啡味芳香,拉花漂亮。
Raspberry Mochaccino

奶茶

餐湯是豆蓉湯,豆蓉味濃香,稀稠適中,鹹淡得宜。
豆蓉湯

主菜的慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝其中的豬鞍很大塊,肉質鬆軟而不柴,鵝肝煎得外香內軟,入口即溶,雖然份量較小,但亦不宜食太多。配菜方面有蕃茄、紹菜、焗薯及紫薯蓉,另外有長條形的脆片,增添了主菜的立體感。
慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝

另一個主菜美國肉眼扒配燒肉汁的肉眼扒十分大塊,肉質腍滑很容易切,牛扒有些厚度,口感不錯,但稍嫌熟了一點,如果做到5成熟就最好。其他配菜則與另一主菜相同,在此亦不作重複。
慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝

整體而言這裡實在是聚會的好地方,如果分開用餐區及品酒區就最好,否則亦可加多一些食餐的大枱,不然小餐桌雖配四張高椅,但放兩碟餐湯已經沒有其他位置了。
美國肉眼扒配燒肉汁
豆蓉湯
美國肉眼扒配燒肉汁
2019-05-03 63 瀏覽
今晚搵到嚟「本宮」嘅寢宮食飯餐廳英文名係Badroom壞壞的房間而唔係Bedroom,嚟到就想耍壞?!環境神秘得嚟好多嘢玩,有韆鞦、桌球、pongconnect等。最鍾意就係個油畫牆,幾個公主係睡房談天說地,美美的叫咗兩個set,包沙律同湯沙律菜夠fresh加上咸咸地嘅Parma ham好醒神湯夠creamy濃郁Slow Cook Iberico Porkchop&Foie Gras$328-黑毛豬同鵝肝都大大塊,黑毛豬油脂豐富,鵝肝濃郁增添口感Lamp Chop With Puff Flio Pasty$318-酥皮湯就飲得多,酥皮羊扒就真係未試過。酥皮好酥脆,仲包埋三文魚係入面添!羊扒騷味剛好唔油膩,食埋配菜紫薯薯仔等好滿足香蒜辣椒檸檬汁炒蝦+$58-對唔食得辣嘅人嚟講都幾辣,但就好惹味同蝦夠大條香煎芝麻吞拿魚柳+$58-吞拿魚加上啲芝麻粒,香口又有口感,半熟嘅魚又腍又鮮Mango Mule$78-香濃芒果味甜甜蜜蜜Flower Market$78-本身杯嘢藍色,將另上嘅passion fruit with honey倒落去就會變咗粉紫色,好夢幻好靚呀!
今晚搵到嚟「本宮」嘅寢宮食飯

叫咗兩個set,包沙律同湯
沙律菜夠fresh加上咸咸地嘅Parma ham好醒神
湯夠creamy濃郁

Mango Mule
Mango Mule$78-香濃芒果味甜甜蜜蜜

2019-05-01
  • 香煎芝麻吞拿魚柳
2019-05-03 56 瀏覽
5月1放假, 緊係要約個好姊妹出黎聚下我地都鍾意搵間酒吧飲杯野傾下計, 諾士佛臺就係一個幾好既選擇我同朋友都唔鍾意太嘈既地方, 所以地下果D唔係太岩我地我地上樓睇過好幾間, 最後決定揀寢宮搭LIFT一開門就見到吧好開揚既水吧同埋天花既水晶燈餐廳播住比輕快既音樂, 但絕對唔係嘈果D, 因為真係太怕D好勁音樂既地方寢宮有BEER PONG, 標機, 桌球可以玩, 但我地今日傾計為主, 所以冇玩到, 唔知需唔需要額外收費有興趣既朋友可以同餐廳查詢寢宮除左係酒吧之外, 都有食物提供, 選擇都幾多, 有SET DINNER同小食可以揀SET DINNER包括左沙律, 餐湯同埋飲品今日既沙律係PARMA HAM SALAD, 而餐湯就係忌廉湯, 個湯應該有打蓉哂既薯仔蓉餐具擺碟全部都好靚好吸引我地仲叫左2款小食,個辣椒炒蝦加埋個檸檬汁令到佢既味道提升左,蝦肉好爽同彈牙,味道都好鮮!而家炸魚條既炸槳唔厚,食到啖啖魚肉,唔係平時係超市買到既炸魚條,朋友仲話想叫一個外賣帶走食西餐又點少得牛朳呢,呢度serve既係美國肉眼,牛朳既quality 都幾高,但想特別提既係d配菜,平時跟既配菜一般都係薯條/薯蓉
我同朋友都唔鍾意太嘈既地方, 所以地下果D唔係太岩我地
我地上樓睇過好幾間, 最後決定揀寢宮

搭LIFT一開門就見到吧好開揚既水吧同埋天花既水晶燈

有興趣既朋友可以同餐廳查詢

SET DINNER包括左沙律, 餐湯同埋飲品
餐具擺碟全部都好靚好吸引
沙律

餐湯

香蒜辣椒檸檬汁炒蝦/  香草炸魚配檸檬汁

食西餐又點少得牛朳呢,呢度serve既係美國肉眼,牛朳既quality 都幾高,但想特別提既係d配菜,平時跟既配菜一般都係薯條/薯蓉,但呢度配既竟然係紫薯呀❤️,究竟紫色一塊塊既係咩呢,係蔬菜乾呀,有芋頭,蓮藕等等,感覺好健康!
美國肉眼朳配燒肉汁

跟住叫左個carbonara,個汁夠濃夠creamy ,濃得黎唔會太over,同樣都係配左蔬菜乾,幾好味
卡邦尼意粉

而最後又點少得酒精呢,呢度既Home cocktail 同Beauty with the king系列既飲品好有特色,而我地叫左王昭君同楊貴妃,個杯係用中式茶杯,幾有gimmick, 個combination 好夾,酒精味道唔算好濃,下次黎到要再試埋其他cocktail ❤️
王昭君/  楊貴妃
2019-05-01
香蒜辣椒檸檬汁炒蝦/  香草炸魚配檸檬汁
美國肉眼朳配燒肉汁
卡邦尼意粉
王昭君/  楊貴妃
2019-05-01 38 瀏覽
聽朋友仔介紹,係諾士佛臺有間唔錯既西餐,行完街肚餓,去試下新野剛剛入到去,餐廳既氣氛有別一般的西餐廳,待應都幾nice同熱情,,另外等待既期間,仲可以同朋友打下桌球,時間過得快啲等左唔夠10分鐘,優先上菜的就係鴨胸沙律。沙律菜非常新鮮,連平時較為酸既櫻桃茄,也十分鮮甜鴨胸既肉質細嫩,每口配合一小塊的沙律菜,令兩者有昇華既作用之後,一碗暖暖既椰菜花忌廉湯送上。廚師細心係熱湯上拉花,令湯未飲已覺得十分吸引湯好濃郁,岩我口味小食我地就點左黑松露芝士薯條,和三文魚薯蓉配小茴醬。薯條香脆可口,再配合濃郁既黑松露芝士,令薯條唔會咁單調至於外脆既三文魚薯蓉,每一口感受到暖粒粒既薯蓉流出,猶如流沙包一樣第一道主菜 – 慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝黑毛豬肉質嫩滑,入口也散發出香濃的肉香。另外,鵝肝入口即溶,雖然份量唔多,但足已品嚐到鵝肝的精粹 第二道主菜係美國肉眼牛扒配燒肉汁今次我地楝左5成熟,每次切牛扒的表面,少少的血水從肉內滲出,再放入口內品嚐,非常肉質濃郁、嫩滑肉與脂肪既比例也分佈平均,所以每口都可以品嚐啖啖肉的滋味

等左唔夠10分鐘,優先上菜的就係鴨胸沙律。
沙律菜非常新鮮,連平時較為酸既櫻桃茄,也十分鮮甜
鴨胸既肉質細嫩,每口配合一小塊的沙律菜,令兩者有昇華既作用

湯好濃郁,岩我口味

第一道主菜 – 慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝

第二道主菜係美國肉眼牛扒配燒肉汁

肉與脂肪既比例也分佈平均,所以每口都可以品嚐啖啖肉的滋味

2019-05-01 42 瀏覽
我們一行5人,在星期一放工後,一起走到尖沙咀諾士佛台飯聚! 走到諾士佛臺10號5樓的 <寢宮 Bedroom Bar & Restaurant>!這間酒吧西餐廳,除了有酒吧常見的飛鏢之外,還有桌球...;這裡獨特的裝潢,絕對是影相打卡的好地方!油畫圖案、韆鞦... 應有盡有!餐牌精選套餐 $188~$328酒類繁多 精選套餐:鴨胸沙律 (小食+$38)沙律菜新鮮爽脆,加上新鮮檸檬汁,帶出清新氣息; 配上有鹹香的鴨胸,已是不錯!小扁豆薯蓉湯入口溫熱,打得細滑,纖維豐富,鹹度亦恰到好處!西班牙黑毛豬架配黑醋汁 $328店方的主菜好大碟,豬鞍架亦不例外,約一吋厚,肉質算是鬆化!酸味醒胃的醬汁,一點也不膩口;配料包括:粉腍的薯仔、甜美的紫薯蓉、香脆的蕃薯乾及炸蓮藕等!Mint tea 選用 Twinings 茶包,薄荷味醇厚濃郁!
我們一行5人,在星期一放工後,一起走到尖沙咀諾士佛台飯聚!

餐牌
精選套餐 $188~$328
酒類繁多

精選套餐:
鴨胸沙律 (小食+$38)
沙律菜新鮮爽脆,加上新鮮檸檬汁,帶出清新氣息;
 配上有鹹香的鴨胸,已是不錯!
小扁豆薯蓉湯
入口溫熱,打得細滑,纖維豐富,鹹度亦恰到好處!

西班牙黑毛豬架配黑醋汁 $328
店方的主菜好大碟,豬鞍架亦不例外,約一吋厚,肉質算是鬆化!

鴨胸沙律
Mint tea
Mint tea
選用 Twinings 茶包,薄荷味醇厚濃郁!

西班牙黑毛豬架配黑醋汁
2019-03-18
西班牙黑毛豬架配黑醋汁
同朋友補食生日飯,搵左一輪決定黎呢度,大家呢幾年都攰啦,需要搵個寢宮休息下🤣🤣黎到發現原來係冇床既寢宮,但有得盪鞦韆、掉飛鏢、玩桌球。而我欣賞既係高凳都有得挨住既sofa 設計,唔會坐得好辛苦!特別一讚佢地啲餐具好靚,雲石紋既碟同埋金屬感覺既餐具,好時尚。有朋友遲來,我地先點左飲品,叫左1664、Mango Mule、Sea Breeze。我叫既Mango Mule(fresh lime, mange puree, ginger beer)冇咩好濃既酒味,感覺係果汁味重啲。朋友杯Sea Breeze(Vodka, Cranberry juice& grapefruit juice) 話似long island的感覺。朋友就叫左杯紅酒。我地先叫左幾個小食,有黑松露芝士薯條,我地笑言全港既黑松靈芝士薯條應該俾我地食勻左🤣個醬仍然係重點,薯條都炸得香脆;香蒜辣椒炒牛柳粒,感覺好中式,尤其是上面有啲紅椒,不過係好食既👍🏻👍🏻;蒜香雞翼條都好唔錯,仍然係中式感覺,不過整好味,而且切開左變單骨,容易啲食。而家諗返,係咪因爲係寢宮,所以會有啲中式味道既菜式呢?😆叫左兩個main course,都有湯

朋友就叫左杯紅酒。

而家諗返,係咪因爲係寢宮,所以會有啲中式味道既菜式呢?😆

叫左兩個main course,都有湯有沙律,大家都好鍾意個碟,好stylish。兩個主菜叫左慢煮豬鞍同埋帶子意粉。

帶子意粉,原本個waiter話幫我地同廚房講左走辣,但黎到應該係原味,其實都幾好食既!不過係我唔食得辣黎講要不停飲水😆😆朋友食埋伴碟既西芹,都話ok wor🤣

另外個慢煮豬鞍配埋鵝肝,鵝肝我冇食,不過豬鞍係幾好食,有咬口得來唔會太韌。

總括而言,小食做得好出色,所以之後主菜黎到,我地變得覺得係正常野😂😂不過整體黎講係ok既。

• 蒜香雞翼條
  • 香蒜辣椒炒牛柳粒
2019-05-01 70 瀏覽
寢宮裏發現美食😏Happy Friday 當然同男朋友去諾士佛台飲下酒輕鬆下啦🥰今次就去咗樓上嘅寢宮 環境唔錯喔有基本嘅桌球枱、飛標機等等 仲有靚靚打卡位千秋 吃喝玩樂樣樣齊👍🏻 呢到menu好多選擇 而且質素高 有別其他酒吧喔👍🏻✨ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝 $328黑毛豬經過慢煮之後 肉質嫩滑 豬味好岀仲配埋鵝肝 味道好豐富 配菜又多 有脆蓮藕片、煙肉脆等等☺️✨ 香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁 $318羊架味道唔羶 好香羊味 揀左五成熟亦剛剛好呀🥰有淡淡芥末味 唔會過濃 更能帶岀羊架嘅香味👍🏻✨ 香煎芝麻吞拿魚柳 +$58吞拿魚柳煎得半生熟 加檸檬或點日本豉油又得 開胃呀✨ 香蒜辣椒炒牛柳粒 +$58牛柳粒好惹味 超級辣但好味道呀‼️肉質好淋 不失牛肉味呀✨ 楊貴妃 $98放起茶杯裏面好似品茶甘🙈呢杯楊貴妃重西柚味都幾易入口✨ Flower Market $78蝶豆花做主調嘅mocktail 甜甜地 味道不錯👍🏻🍽 寢宮🔎 尖沙咀諾士佛臺10號5樓A-C室
寢宮裏發現美食😏
今次就去咗樓上嘅寢宮 環境唔錯喔
呢到menu好多選擇 而且質素高 有別其他酒吧喔👍🏻

✨ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配鵝肝 $328
黑毛豬經過慢煮之後 肉質嫩滑 豬味好岀
仲配埋鵝肝 味道好豐富
配菜又多 有脆蓮藕片、煙肉脆等等☺️
香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁

✨ 香草芥末燒羊鞍配露絲瑪莉汁 $318