2019-08-20 1073 瀏覽
食物方面算正常 我個人認為公仔麵中有浸奇怪味道;我坐近牆位置,有兩三隻小強爬來爬去,之後要求換位,但新位置的坐椅不太整潔,那刻的確有點後悔進來。地面多垃圾,座位很黏,價錢方面也不算是特別平。姐姐方面望到你似乎會扮望唔到,點餐有難度,我會寧願幫襯旁邊其他小店。

2019-04-25 671 瀏覽
呢日一行二人嚟到元朗鳳琴街嘅《富都餐廳》食下午茶。叫咗個下午茶湯粉面餐入邊嘅榨菜肉絲米粉配熱奶茶 ($36),朋友點咗碗五香肉丁蛋米粉飲熱咖啡 ($36)。兩碗米粉都好快上枱,而且都幾大碗。榨菜肉絲米粉份量足,除咗榨菜肉絲仲有少少椰菜,不過肉絲就得幾條,大部分都係榨菜。朋友嘅五香肉丁蛋米粉嘅五香肉丁好嚡口,雞蛋就正常。熱奶茶同熱咖啡味道普通,不過不失。呢度食物都ok,不過侍應阿姐講嘢就粗聲粗氣左啲,如果可以改善下就更加好。
呢日一行二人嚟到元朗鳳琴街嘅《富都餐廳》食下午茶。

兩碗米粉都好快上枱,而且都幾大碗。

朋友嘅五香肉丁蛋米粉嘅五香肉丁好嚡口,雞蛋就正常。

熱奶茶同熱咖啡味道普通,不過不失。

2019-01-20 482 瀏覽
同友人揸車去元朗食飯,貪佢門口可以泊街睇到車,就試左呢間。個場好大,人亦吾多,都吾洗等位。一坐低就有位呀姐好粗聲粗氣咁走黎問我食乜,我心諗我地連餐牌都未睇喎,跟住佢好吾耐煩咁叫我地睇下先。到我叫佢埋黎落單,佢又話我點果樣吾好食,叫我點呢樣果樣... 我心諗我自己食乜都冇話事權?!洗吾洗咁多意見呀?況且呢個呀姐講野又大聲又粗魯,我一D都吾鍾意囉~ 响等餐期間,我地發現左最恐怖嘅事就係... 好多小強周圍爬,仲要响擺放食具同已經裝水杯個櫃度不停爬,地下都見到D小強响腳下穿梭。每人1個碟頭飯+1杯凍飲,盛惠$7x一個人。我同友人都一致覺得吾會再有下次❌❌❌
2019-01-17
2018-08-16 456 瀏覽
假日晏晝嚟到元朗揾食,一行二人走左入去呢間位於鳳琴街的富都茶餐廳。打開餐牌見到大部份都係假日套餐,唔算太多選擇。我叫左個陳皮鴨泡飯配熱奶茶($54)。呢個飯等嘅時間比較耐,同行嘅人叫左芙蓉蛋飯,食完了先上呢個泡飯,唔知係咪要將D材料滾出味的關係。個賣相都幾好,有件大大件嘅鴨同一D瓜同雜菇,呷啖湯係鮮甜無加味精嘅,鴨肉有調味唔會淡茂茂,肉質嫩滑唔會韌,湯飯軟硬度亦適中,唔錯!熱奶茶有茶香味又夠滑,比好多茶記好飲。食物唔錯,不過有D烏蠅喺度飛飛下,如果餐廳處理一下就更好。

我叫左個陳皮鴨泡飯配熱奶茶($54)。

熱奶茶有茶香味又夠滑,比好多茶記好飲。

食物唔錯,不過有D烏蠅喺度飛飛下,如果餐廳處理一下就更好。
2018-08-03 284 瀏覽
這份工作要四圍去送貨,今日中午站去元朗區,大熱天時食午餐更係入間近近地而且就腳餐廳,於是去咗形點付近「富都餐廳」睇下餐牌有咩午餐選擇🤔胡椒蘿白豬肚湯飯$45胡椒味不夠,豬肚夠爽,蘿蔔有啲苦泰式豬頸肉炒蛋飯$45酸味味泰式醬汁配搭豬頸肉零舍開胃

睇下餐牌有咩午餐選擇🤔

胡椒蘿白豬肚湯飯$45
胡椒味不夠,豬肚夠爽,蘿蔔有啲苦

泰式豬頸肉炒蛋飯$45
酸味味泰式醬汁配搭豬頸肉零舍開胃

2018-08-03
2018-06-26 244 瀏覽
今天約左朋友仔食早餐傾下計,去左元朗鷄地鳳琴路的富都餐廳食早餐。閒日呢間餐廳的早餐時段唔算太多人,可以同朋友仔傾住計慢慢食。見到呢間餐廳的門口放滿櫈,一到午市及晚市門口都要排隊等位,尤其是星期六、日,由早上到晚市都係好多人。餐牌多款組合早餐自由配搭,收費大約三十幾蚊,都好合理。我點左A餐($32),包括有鮑魚火腿絲湯通粉、午餐肉煎鷄蛋配方包、凍咖啡(加$2),合共盛惠$34。餸料味道唔錯,通粉口感適中,湯底味道不太濃我鐘意。午餐肉口感少少脆口,煎鷄蛋半生熟,午餐肉連煎鷄蛋夾麵包一起食好好味。凍咖啡的咖啡和花奶配搭適中,又不太甜。

餐牌多款組合早餐自由配搭,收費大約三十幾蚊,都好合理。

餸料味道唔錯,通粉口感適中,湯底味道不太濃我鐘意。

凍咖啡的咖啡和花奶配搭適中,又不太甜。

早餐
2018-04-30 198 瀏覽
早餐好重要,有冇精神好好應付一日就靠晒個早餐👉🏻👈🏻。不過今次真係覺得麻麻地...坐底點左美式早餐,其實都係豬扒配腸仔炒蛋,本身加錢轉多士,但係個呀姐冇啦啦同我改左做牛角包...我食野好怕退黎退去,所以佢放底左咪算囉...點知個牛角包🥐唔鬆軟都算,仲凍冰冰,冇d牛油香.....雖然我知好多餐廳都係用一個煎爐應付晒早餐要出嘅煎炒野,但係我又真係唔太ok,我食食下個炒蛋,中間跌嚿腸粉出黎....其實豬扒味道ok ge,但係佢整到碟野甘,我又覺得麻麻....勁速食完即是。
2018-01-24 249 瀏覽
先說說餐廳環境,昏暗死寂。唯一可讚地方係點餐速度奇快,但送餐的手法好不禮貌,將啲餐送到隔離枱要自己攞,行多步真係好浪費時間?好,咁呢啲細節野唔緊要,入黎食野最緊要係食物質素,我點咗肉丁通粉+太陽蛋腸仔+餐包。個通粉好似熱水加通粉咁,難食到一個點,幸好肉丁有啲味,才可以將碗通粉送入口,再者,個餐包無食過,真係用黎做裝飾都覺得難睇,杯熱啡都唔好有太多expectation, 垃圾!收銀阿姐好無禮貌,我比咗$1蚊神沙佢,好似做咗佢仇人咁,如果佢語氣好啲成件事可以有個好完場,case close, 晨早流流,真係唔想為呢啲野投訴,但真係唔會再入去呢間劣質餐廳食野,太差勁!

2018-01-24
$32 (早餐)
2017-11-01 247 瀏覽
食過幾次宵夜晚飯覺得大如前後,真係成年無黎過了,是日晏晝餓餓地,咁就求其食一間茶記啦。黎左久違的富都,午餐款式無變,入面啲伙計都無乜變,叫左份B餐($43),一般茶記價位。是日中湯霸王花豬骨湯,幾清甜,無乜師傅味。白汁蘑菇煎龍利柳意粉,個白汁超杰身無乜味,鹹鹹地咁囉,意粉太淋又散,以前食意粉會炒底同硬身啲,今日呢個意粉同放湯啲一樣,龍利柳煎得香口幾好味,配菜只有一堆煲熟嘅椰菜,好過無。熱檸茶就幾好,茶濃檸香。食物水準差左,份量少左,價錢貴左,以前枱有美極同辣椒仔而加又無左,紙巾又無左,感覺各方面都縮緊水。

是日中湯霸王花豬骨湯,幾清甜,無乜師傅味。
熱檸茶就幾好,茶濃檸香。

2017-11-01
2017-07-20 295 瀏覽
今日放工經過元朗,見「富都」冇乜人,座位都算舒適,所以入去試吓!餐牌選擇都算多,但見到有海南雞飯,就乜都唔使諗,即刻order.點知......話咁易就中伏先講隻雞 - 雞冇雞味,而且超瘦;食完2件有少少肉的雞胸之後,剩下的就是冇肉的雞背脊同埋瘦猛猛的雞翼。講完鷄,就輪到講飯 - 啲飯超爛,一pat pat,仲以為食緊糯米飯添本人超鍾意食海南雞飯,但係呢個海南雞飯實在太差啦,超難食俾70蚊食呢個餐,真係不值
點知......話咁易就中伏

本人超鍾意食海南雞飯,但係呢個海南雞飯實在太差啦,超難食

俾70蚊食呢個餐,真係不值
2017-07-16
2017-07-02 167 瀏覽
朝早起身想落街食早餐,跟著就去在富都...老公話呢度選擇多....我望住餐牌就有選擇困難症😌😌😌但經過一連串思考都係揀返最普通既早餐榨菜肉絲出前一丁,有輕微既辣...出前一丁唔會煮得太淋,仲有好香既麻油味!同埋呢度既餐包好軟....唔同其他餐廳.....幾特別!
但經過一連串思考都係揀返最普通既早餐

同埋呢度既餐包好軟....唔同其他餐廳.....幾特別!
2017-07-02
$36 (早餐)
2016-09-09 552 瀏覽
同女朋友又諗爆頭諗去邊食,諗起早排舅母話:你有冇去食富都,佢開左咁耐而家都重ok喎!咁我地就揀左呢間富都去試下。本黎以為茶記黎,原來係食西餐。咁我就揀左個燒春雞飯餐,有跟湯,多士,凍檸茶。咁湯 檸茶呢d都基本野啦,多士就厚多士黎好大塊,我食完多士加個湯都飽左3,4成。。之後個main dish就黎啦!半隻雞 兩塊火腿 半個煎番茄 加個蛋炒飯老實講,足料到咁,我睇見都飽飽地。整體黎講幾好食,但份糧對我黎講太多,打包左整整一個飯盒返去做聽日lunch...
咁我就揀左個燒春雞飯餐,有跟湯,多士,凍檸茶。
半隻雞 兩塊火腿 半個煎番茄 加個蛋炒飯
老實講,足料到咁,我睇見都飽飽地。
2015-08-08 713 瀏覽
天氣超級熱,費事去咁遠食,就落樓下茶記算。五點半黎到,仲有午餐,又有下午茶,早啲食飽啲今晚唔食晚飯了。媽話想食沙律,叫左呢個吉列豬扒雜果沙律下午茶,好大份,塊豬扒好大塊呀!炸得香脆,炸粉亦唔厚,好味。沙律有蘋果,青瓜,罐頭雜果得,甜甜酸酸啱哂夏天食。午餐A吉列豬扒茄汁豆飯嘩,塊豬扒仲大塊!!差唔多有個碟咁大,仲要多茄汁豆又多飯,一個人仔邊食得哂吉列豬同樣香脆唔乾身,炸得好好味,茄汁豆係是蜜味個隻味,好好撈飯,食完超飽呀~下午茶時段唔多人,堆埋bb車入都得,幾好

下午茶時段唔多人,堆埋bb車入都得,幾好
2015-06-17 513 瀏覽
今天走入了元朗早餐,這裡的早餐$30左右,有中有西,不止提供常有的煎蛋火腿/沙嗲公仔面...還提供中式既粥/腸粉等...今早沒有胃口就來個中式野吧。奶茶安份守已,白粥謹守崗位,唯獨油炸鬼失色,唔脆唔新鮮應該係隔夜作為伴粥之品。腸粉微熱,不鞋也不滑,伴上漿汁食飽就好。這餐中規中舉。
今早沒有胃口就來個中式野吧。
柴魚花生粥
腸粉微熱,不鞋也不滑,伴上漿汁食飽就好。
腸粉
這餐中規中舉。
2015-06-07
$31 (早餐)
2014-10-23 321 瀏覽
趕時間,落街求其揾間茶記食早餐,去左富都,都好一陣無黎呢度食。無黎咁耐,依然旺場,全場坐滿,好彩有得撘枱唔使等位。早餐幾多野揀,叫左兩份,一份跟米粉。煙肉,腸仔,餐包。似炸多過煎,都ok嘅,唔算油。餐包軟熟好食,已預先揸左牛油。煙肉,炸魚,炒蛋,牛油方包。炸魚較乾,炒蛋嫩滑,都幾好。雪菜肉絲米,大碗但味較淡。熱檸茶,檸香。熱奶茶,香滑,水準依舊。

無黎咁耐,依然旺場,全場坐滿,好彩有得撘枱唔使等位。

早餐幾多野揀,叫左兩份,一份跟米粉。
煙肉,炸魚,炒蛋,牛油方包。炸魚較乾,炒蛋嫩滑,都幾好。
雪菜肉絲米,大碗但味較淡。
熱檸茶,檸香。
熱奶茶,香滑,水準依舊。
2014-08-16
$27 (早餐)