2020-11-22 250 瀏覽
疫情下要維持經營食肆真係好難,開新店更加難上難,水準有要求外,環境,服務...不可少。銅鑼灣一間酒樓只開了三個月左右,今晚我為了撐一撐經濟,去試新嘢!二人套餐豉油皇鮑魚** 鮑魚質感軟腍夠入味。蒜蓉開邊邊蒸龍蝦** 龍蝦有手掌之大,啖啖鮮香。紅燒皇子鴿** 講名皇子鴿,當然肉質鮮嫩,惹味。燒味雙拼** 义燒拼豉油雞。义燒瘦肉跟肥膏比例恰到好處,軟熟有肉香。上湯浸田園時蔬** 菜心翠綠,上湯浸焗甜上甜。南瓜西米露** 甜度剛好,南瓜味道出眾。

二人套餐
豉油皇鮑魚
** 鮑魚質感軟腍夠入味。

蒜蓉開邊邊蒸龍蝦
** 龍蝦有手掌之大,啖啖鮮香。

紅燒皇子鴿
** 講名皇子鴿,當然肉質鮮嫩,惹味。

燒味雙拼

上湯浸田園時蔬
** 菜心翠綠,上湯浸焗甜上甜。

南瓜西米露
** 甜度剛好,南瓜味道出眾。

2020-11-21
2020-11-19 306 瀏覽
很久沒有上酒樓吃晚飯, 剛巧跟媽媽在銅鑼灣皇室堡逛街,看到剛開業不久的富軒。可能因為剛開業不久,所以推出超值2人鮑魚龍蝦餐,這個餐價錢實在太吸引,決定入內試一試。富軒燒味雙拼盤切雞拼叉燒,叉燒溫熱上桌,肉質軟林;切雞嫰滑多汁。果皮南非鮮鮑魚足足有小朋友拳頭一樣大的南非鮑魚,肉厚彈牙,果皮增添了鮑魚風味,最主要是師父蒸的火喉時間拿捏得恰到好處。蒜蓉開邊蒸龍蝦完整龍蝦開邊,鋪上金銀蒜提香,龍蝦肉鮮彈牙,好正👍🏻秘製紅燒皇子鴿鴿子小小,皮脆肉嫩,非常香口,送啤酒一流。上湯浸田圓時蔬這個套餐挺貼心,吃了這麼多海鮮和肉類,蔬菜🥬一定不能少,菜心不單碧綠脆軟,它的炸蒜子亦非常美味。陳皮紅豆沙最後一碗紅豆沙,為今晚晚餐劃上完美句號。

富軒燒味雙拼盤
切雞拼叉燒,叉燒溫熱上桌,肉質軟林;切雞嫰滑多汁。

果皮南非鮮鮑魚

蒜蓉開邊蒸龍蝦
完整龍蝦開邊,鋪上金銀蒜提香,龍蝦肉鮮彈牙,好正👍🏻

秘製紅燒皇子鴿
鴿子小小,皮脆肉嫩,非常香口,送啤酒一流。

上湯浸田圓時蔬

陳皮紅豆沙
最後一碗紅豆沙,為今晚晚餐劃上完美句號。
  • 蒜蓉開邊蒸龍蝦
  • 果皮南非蒸魚
2020-11-19 218 瀏覽
難得今日同媽咪行完街,佢話想食下中菜,我哋就揀咗呢間喺皇室堡入邊嘅富軒食晚飯!我哋揀咗富軒精選二人餐,望落都好多嘢食,而且每人只係$200左右!🔥燒味雙拼盤是日燒味係叉燒同豉油雞,雞肉十分嫰滑,叉燒正常水準🔥蒜蓉開邊蒸龍蝦龍蝦用蒜蓉蒸好香,而且肉質彈牙,味道鮮甜,店員仲好貼心幫你將兩邊龍蝦分碟食🔥果皮南非鮮鮑魚南非鮑魚好大隻,用果皮蒸劈咗少少腥味,鮑魚蒸得啱啱好食落口好彈牙,而且肉質本身夠厚,食落啖啖肉!🔥上湯浸田園蔬菜🔥秘製紅燒皇子鴿炸乳鴿做得幾好,好夠味,而且仲有少少肉汁🔥紅豆沙

🔥燒味雙拼盤
是日燒味係叉燒同豉油雞,雞肉十分嫰滑,叉燒正常水準

🔥蒜蓉開邊蒸龍蝦

🔥果皮南非鮮鮑魚

🔥上湯浸田園蔬菜

🔥秘製紅燒皇子鴿
炸乳鴿做得幾好,好夠味,而且仲有少少肉汁

🔥紅豆沙

2020-11-19 232 瀏覽
今日行過銅鑼灣皇室堡見到間新開酒樓,看看餐牌個2人海鮮餐幾抵食於是便去試試。我地一坐座店員就介紹2人海鮮餐$398免加1仲唔2罐啤酒,。這裡環境都不錯,塲地沒有柱長方形而且仲有不少電視擺酒應該不錯。富軒燒味拼盤(燒腩仔拼油雞):燒腩仔外皮香脆肉質幼嫩,油雞嫩滑而且豉油味濃。果皮南非鮮蒸鮑:8頭南非鮑(真的不細小)師父蒸既時間剛好,彈牙而不韌加上果皮非常合襯。蒜蓉開邊蒸龍蝦:滿滿的蒜蓉放滿在龍蝦上蒸,令龍蝦有蒜蓉味旦又不失龍蝦的鮮味。秘制紅燒皇子鴿:乳鴿肉質幼嫩多肉而且外皮炸得脆脆。上湯浸田園時蔬:上湯加上菜蕊非常清甜。

秘制紅燒皇子鴿:乳鴿肉質幼嫩多肉而且外皮炸得脆脆。
上湯浸田園時蔬:上湯加上菜蕊非常清甜。
2020-11-18 228 瀏覽
之前收到宣傳單張,見皇室堡開了間新酒樓,便去試新嘢了。由於是新酒樓,感覺乾淨整潔,環境明亮。晚市有很多小菜套餐,特別是海鮮,選擇很多,最後在選擇困難症下,選了私房菜套餐,一位$388,可以試不同的海鮮,又有乳鴿。每人有半隻巴酪汁焗新鮮生猛龍蝦,龍蝦的確夠新鮮,肉質爽口彈牙,吃起來紮實有彈性,不知道巴酪汁指的是什麼汁,味道像芝士和咖哩的混合,配龍蝦肉吃增加鹹香。每人有兩隻冰鎮8頭南非鮑魚,冰鎮過的鮑魚肉質軟滑,香味亦夠濃郁。還有矜貴的京蔥醬燒原條刺參,咬落有彈性,刺參本身沒有什麼味道,所以味道主要來自京蔥醬,而京蔥醬味道比較濃烈、厚身。龍蝦湯蟹肉羹味道很好,很濃的鮮味,除了有蛋白外,還有很多一絲絲的蟹肉,十分適合很懶拆蟹,但又很想食蟹肉的人。紅燒乳鴿非常不錯,以體型來看,是幼鴿,年幼的乳鴿肉質細嫩,一點也不肥,而且燒得香脆。試過很多方間的乳鴿其實是老鴿,又肥肉又韌,所以這裏的乳鴿好吃。套餐還有蕃茄濃湯煮白菜和珍珠雞。在餐牌上甜品是生磨杏仁茶,但職員說當日沒有杏仁茶只有紅豆沙和紫米露,本來有點失望,但試了這裏的紫米露,又覺得紫米露很好吃,甜度和濃度都很適中又,有很香的紫米味,粒粒煙韌。

2020-11-16 182 瀏覽
出街行至銅鑼灣,朋友話請客,選富軒酒樓,上菜都幾快。秘制紅燒皇子鴿🐦:皮脆肉嫩,不油膩,汁水飽滿!蒜蓉開邊蒸龍蝦🦞:肉質緊緻Q彈,入口特別有嚼勁,鮮美極了。果皮南非鮮鮑魚🇿🇦:果皮香水撲鼻而來,鮑魚爽嫩鮮甜,沾著醬油蔥花,回味無窮。燒味雙拼盤🦆:肉很緊實,沾上蘸料不柴不膩。上湯浸田園時蔬🥬:油菜很鮮嫩。甜品🍮:紅豆沙很香很軟糯。份量還可以,兩個人食得幾飽,價錢都唔係好貴,總得來講都係OK!
出街行至銅鑼灣,朋友話請客,選富軒酒樓,上菜都幾快。
秘制紅燒皇子鴿🐦:皮脆肉嫩,不油膩,汁水飽滿!
蒜蓉開邊蒸龍蝦🦞:肉質緊緻Q彈,入口特別有嚼勁,鮮美極了。
燒味雙拼盤🦆:肉很緊實,沾上蘸料不柴不膩。
上湯浸田園時蔬🥬:油菜很鮮嫩。
甜品🍮:紅豆沙很香很軟糯。
2020-11-15 257 瀏覽
入座後,侍應即刻問吓我地飲咩茶同埋為我哋介紹有乜嘢食,招呼十分周到。我地揀左精選兩位餐$398包加一,貪佢有鮑魚同龍蝦食😋跟餐跟兩罐汽水/啤酒燒味雙拼(叉燒拼切雞)🐷🐥叉燒肉質鬆化,咬落去無乜油膩感;切雞肥瘦適宜,咬落嫩滑。果皮蒸南非鮑魚唔係跨張,隻南非鮑魚大隻過隻飯匙少少🥄肉又夠厚,蒸既時間亦拿捏得好好,令隻鮮鮑有應有彈牙既口感。蒜蓉開邊蒸龍蝦🦞望落蒜蓉多,但味道岩岩好,冇蓋過龍蝦既鮮味,龍蝦肉甜彈牙,食完真係想食朋友個半邊😂紅燒皇子鴿有時食乳鴿會食到啲好鞋口既,呢到隻鴿就真係乳鴿黎,因為最厚肉個個位啲肉都係嫩既,外皮亦炸得夠香脆🕊上湯浸田園時蔬每條菜心都係甜既甜品紫米露總結舖頭冇將就貨就價,鮑魚同龍蝦都食得出係新鮮既同足料既,之後可以再戰。

燒味雙拼(叉燒拼切雞)🐷🐥
叉燒肉質鬆化,咬落去無乜油膩感;切雞肥瘦適宜,咬落嫩滑。

果皮蒸南非鮑魚

蒜蓉開邊蒸龍蝦🦞

紅燒皇子鴿
上湯浸田園時蔬
每條菜心都係甜既
甜品紫米露
總結
2020-10-11 1307 瀏覽
如果唔係同長輩一齊,其實我好少去酒樓食嘢。今日長輩叫到,就試吓啦。下午茶優惠星期一至日都有,一點開始派籌兩點開始入座,我哋1:45去到,大約等咗15分鐘先有位。黑松露銀絲餅其實冇乜黑松露味,係墨魚餅加入蘿蔔絲,其實幾好味。蝦米腸我見到隔離嗰台好靚所以我就叫,又的確唔錯長輩話叫劃一價點心首先要睇吓佢嘅原價,所以就叫咗呢碟特點蝦腸。三個人一共有七款點心,買單唔使$150 ,呢個位置來講確係相宜,性價比高嘅好選擇。

蝦米腸我見到隔離嗰台好靚所以我就叫,又的確唔錯

2020-10-10
2020-09-24 963 瀏覽
一家4口外出食飯,揸車落到皇室堡,見到呢間新開嘅酒樓,平時去開皇室堡另外果幾間酒樓,都食到悶悶地,即管試下呢間富軒。阿拉斯加蟹夠大隻,都好鮮味,我地仲叫咗個set,一隻蟹加拔絲黑豚肉,都係$888,真心覺得抵食,個黑豚肉拔絲太吸引到食完先醒起唔記得影相。一定會再嚟幫襯,今次隻阿拉斯加蟹太大隻,食唔落其他小菜。
到食完先醒起唔記得影相。
一定會再嚟幫襯,今次隻阿拉斯加蟹太大隻,食唔落其他小菜。

2020-09-24