2017-08-25 592 瀏覽
晚晚外賣已經食到唔知食咩好喇,而且富園選擇有限呢。屋企樓下得富園一間麵檔,獨市生意唔休做,無選擇。尊登走去金源睇睇有無粉麵食,但全部係泰式湯粉,好失望啊 ﹗萬二分抱歉,我都唔想向四眼哥哥發脾氣架,但實在等得太耐 ﹗排我後面班等外賣既都走晒喇,等左半粒鍾都未有,點會唔上火 ﹗已經唔係第一次成檯單,又唔去排單,隨意亂掉。師傅求其見什麼就做什麼,完全無理會過先後次序,吼 ﹗價錢昂貴,又唔係好食,服務又差,根本無必要幫襯,只係貪您夠近,貪您收得夜乍 ﹗最多花多點時間,行去大埔廣場買外賣囉。蠔油菜芯走油,粗粗菜莖生水味重,欠缺天然菜甜味,略老帶點渣,試兩條較幼,最後都要放棄。菜葉合格啦,配埋蠔油入得口。蠔油芥蘭走油,外賣返到屋企已侷芥蘭有點變黃,幸好依然清甜爽嫩卜卜脆,無渣又可口,Good ﹗紫菜湯走蔥,紫菜爽爽的,跟清湯融合變成紫菜湯,美味啊 ﹗淨水餃魚蛋走蔥,富園自稱招牌水餃,真係有料到,好好好食。淨水餃門口廣告燈箱寫住招牌順德水餃喎,順德即是如何呢?梗係試試啦。師傅將每日新鮮包起既水餃落湯烚熟備用,每隻水餃形狀及大細都一緻,外形美觀脹卜卜又飽滿,極為吸引。包得結實不散,一趙爆汁,滲透齒縫之

包得結實不散,一趙爆汁,滲透齒縫之間 ﹗蝦仁非常爽口混埋甜美豬肉鬆、脆脆木耳,前後呼應,多種享受。醃味溫和不過太咸,蜻蜓點水剛剛好。意料之外的驚喜,滿意的出品 ﹗最後送贈鮮爽生菜作結,完美。

淨雲吞,勁大粒呀 ﹗都可以說是一口雲吞既,不過一粒已經塞爆左我個嘴仔呢。好熱好熱啊,成粒啪入口熱到流眼水呀,好采無灼傷甩皮乍,貪吃之過 ﹗大大隻蝦仁捲上大大舊豬肉,醃味重重的,啤水假爽蝦偏咸呢,沾上辣椒油好味多了,哈哈。嗜咸嗜濃味的食家們應該得好滿足的,其實味道不錯的,只是我個人受不了。

淨紫菜四寶走蔥,加紫菜就沒有生菜底的嗎?蝕左添 ﹗魚札味道勁差,超級難食 ﹗魚肉硬鞋兼備,捲住紅蘿蔔及芹菜,依兩樣都係我最討厭,而且芹菜有渣囉。魚皮餃麻麻地,腥腥地又滑潺潺,四州魚皮餃更好食。魚蛋,咸咸地又鞋鞋地,微彈。肉丸,平凡普通得可以,無異味有豬肉味,及格。

淨牛丸墨丸走蔥,牛丸熱燙燙夠大粒,外滑內彈帶點嚥韌,肉汁豐富濃濃肉香。但緊記趁熱食,放涼後變得過咸啊。墨魚丸,實淨黏口,粉多肉少,微弱墨魚味道,一般。

淨魚蛋走蔥,魚蛋表面鞋烚烚的,咬落彈彈的,爆開味道咸咸的,欠點清新鮮甜味道,大路質素唔難食亦沒有任何驚喜可言。魚片,炸過的外皮香口嚥韌,咸香出眾,魚片跟魚蛋同一情況,表面鞋烚烚的,咬落彈彈的,都是欠點清新鮮甜味道。

魚蛋水餃米線走蔥,我係要淨魚蛋水餃呀,唔係米線 ﹗我一向最憎食米線架,收左我 $44 蚊架,回水 ﹗侍應哥哥見張單寫得唔清楚問係咪米線黎架?我答係淨魚蛋水餃。但到最後煮麵師傅都係整左碗米線外賣,激鬼死呀 ﹗米線滑中帶咬口,不太腍又幾好食喎,連湯帶麵線三扒兩撥消滅。

淨牛腩牛肚跟湯走蔥,如果有清湯送會開心好多囉,想將牛腩牛肚掉落清湯度過一過,太過多油喇 ﹗肥牛腩黏著肥膏處處,幸好不太過份,還能接受不用咬掉。每條肉絲已吸得香料滷水透徹,啖啖清新香濃味道,脂肪位非常滑溜而不油膩,瘦肉鬆化軟棉,奇蹟的高水準啊 ﹗全部我一個自私食,一件都無得剩,到最後用來洗身碗清湯油到不得了啊 ﹗金錢肚勁腍不爽彈,滷水味道濃厚略咸,不喜歡。

牛什撈粗走蔥,都話走蔥咯,何解話極都唔聽,好聞塞囉。侍應阿叔我叫您換過碗新既,您就求期挑走晒就算 ﹗挑走都有味架,突然咁慳呀?成碗無飲過 ﹗將粗麵跟蠔油撈勻,大口大口地吸啜,蠔油太咸呢,可能落得太多喇。粗麵腍腍黏黏太多水份,還可以啦。最初我想食炒菜芯架,但收銀阿姐話炒菜要 $40 蚊架喎,不如食烚菜啦。您覺得我無錢比嗎?我喜歡炒菜多過烚菜麻。無緊要,烚菜就烚菜啦。

牛雜麵走蔥,牛腸好硬喎,不滑不彈牙,用多點牙力都趙得到,好采不苦不澀。牛膀最好食,棉棉滑滑又富彈性,肉味香甜十分滋味。湯底濃郁偏咸重口味,混埋辣椒油好惹味呢,忍不住飲多幾口,之後喝到半死呀 ﹗飲左一支綠茶加一大杯水都清唔到,以前無咁咸架喎,仲層經好食過添呢。

椒絲腐乳通菜炒牛肉,炒得好香兼好有鑊氣喎 ﹗聞到即刻食指大動,首次品嚐富園小炒。旱通略硬帶爽脆,索索聲嘴嚼著,夾雜椒絲腐乳夠惹味。勁鬆牛肉軟腍腍,不自然的滑嘟嘟感覺,醃味頗咸,跟通菜一齊食可以輕輕減低咸度,不過不失。

西蘭花炒鮮魷,突然想食西蘭花,富園無帶子,唯有食鮮魷囉 ﹗鮮魷雖然爽口,但好咸呢 ﹗西蘭花焗到變黃,腍劈劈唔好食。見到師傅一早已炒好放係檯面,但我個淨魚蛋遲遲未出,眼見我後面幾位食家已提取外賣離開左喇。兩個小炒套餐,走左 ﹗油菜加水餃麵,走埋 ﹗油菜加牛什麵都走埋 ﹗最後先到我個淨魚蛋,有無搞錯呀 ﹗好唔高興,我最先到架,點解做其他先?佛都有火 ﹗

生炒排骨,突然好想食酸酸甜甜啖啖肉既咕嚕肉,係無骨既咕嚕肉囉 ﹗不幸地富園只供應有骨生炒骨。炸得乾身又香脆,不過無咩肉食。濃濃的甜酸味道夠醒,不過有點嗆喉,整體味道真的不谷,食完勁勁勁頸渴啊 ﹗

菜芯炒牛肉,非常渴望食蒜蓉炒菠菜啊,竟然無菠菜供應呢。其實我以前係唔食菠菜架,忘記那一年、忘記吃了什麼,突然愛上菠菜。勁鬆牛肉滑嘟嘟腍劈劈,阿公阿婆無牙都食到又易消化,醃味濃濃重口味,還可以既。大大碌菜芯鮮嫩多汁亦無渣,只是菜甜味欠奉,沾上濃味芡汁算可口。
蠔油菜芯走油
西蘭花炒鮮魷
生炒排骨
菜芯炒牛肉
2012-12-11
20 分鐘 (外賣自取)
淨水餃走蔥
  • 鳳城水餃
屋企飯餸都提不起食慾,走落街食自己好過。大快活唔想食、金源都唔想食,最後又係富園。實在飲得太高興,越飲越多,依家嚴重 hangover 啊 ﹗都係食個熱辣辣早餐醒一醒先出發去灣仔會展開工。而且會展得一間港灣茶餐廳,獨市生意,勁多神州民嘈喧巴閉鬼殺咁嘈 ﹗食物勁貴又難食,服務又差 ﹗突然好想食即食麵,不知道幾耐無嘆過喇,仲有少少掛住太陽蛋添 ﹗一路都諗住想食牛雜撈麵架,點知最終叫左牛腩撈,真係痴筋,精神彷彿 ﹗蠔油生菜,白烚菜一般,略有菜甜味道,熱辣辣滾上蠔油,爽嫩多水,合格。腐乳通菜,大大碌夠晒粗,但勁老不甜不爽,難食。牛腩撈麵走蔥,居然粗麵都沽清?有無咁好生意呀 ﹗牛腩比以往外賣好食多倍喎,難得 ﹗唔再係瘦猛猛、唔再係鞋烚烚既湯渣瘦肉喇。每啖質地軟棉,滷水汁入味非常,味道不差。用涼涼地帶爽的幼麵捲起牛腩,淋上香辣辣椒油瘋狂地啜入口,夠辣夠刺激。勁辣混上咸蠔油入口,三扒兩撥消滅掉,加辣後味道好多了 ﹗但清湯好似腥腥並超級咸,入口咋一聲,咸死人咩 ﹗都係叫杯凍奶茶少甜沖沖去好一點。太陽蛋火腿沙嗲牛肉即食麵,何解富園無出前一丁供應架?雖然我只食出前一丁,無都要照食架。如果跟金源相比下,富園

太陽蛋火腿沙嗲牛肉即食麵,何解富園無出前一丁供應架?雖然我只食出前一丁,無都要照食架。如果跟金源相比下,富園沙嗲牛肉即食麵好食少少啦 ﹗先將沙嗲牛肉與湯麵融為一體,撈得均勻後齊齊掃入口,不要忘記要加入大量自家製潮州辣椒油,十分喜愛 ﹗

中辣味道出眾,又有點桂林辣椒風味,辣得夠爽。麵質不粉又不過腍,雖則平凡,不過穩陣。夾著微鬆牛肉,濃烈的甜沙嗲,中路滿意既。習慢太陽蛋放到最後才處理,讓足夠時間吸收湯汁溫度,暖暖的整粒啜入口中,爆開 ﹗甘甜黏黏的蛋黃跟滑溜蛋白在舌尖上相撞,擦出火花,美味呀 ﹗
蠔油生菜
牛腩撈麵走蔥
牛腩撈麵走蔥
太陽蛋火腿沙嗲牛肉即食麵
太陽蛋火腿沙嗲牛肉即食麵
2012-10-08
$40 (早餐)
2017-03-14 296 瀏覽
本來屋村茶記,就冇好高要求,d野食已經唔係好食,麻麻地好食,而家連最基本既禮貌都沒有,對顧客一味靠惡靠大聲,特別係收銀果個呀姨,都唔知咩人,態度特別差! 不建議大家去食!
2016-09-29 465 瀏覽
只可以說以後情願回家煮面食都唔會再黎 永遠黑名單 本身d野食都一般麻麻 都知茶餐廳唔應該有要求 已經無特別想要咩 平時係唔想食死一間 同個收銀姐都幾熟 所以間時食下 今日去叫個白粥加皮蛋都俾人講說話聽 我都係依家先知白粥係唔可以加皮蛋 一開始見佢(另一個收銀 平時果個唔係度 應該放假)個樣妙咁咀既時候已經問佢加唔加得 唔得就淨白粥 佢又話得 轉頭就勁大叫話同老闆娘講 白粥加皮蛋 話冇下次(差既語氣)(老闆娘只在係隔離)只做埋今次 我咪同老闆娘講 一開始問得唔得唔得咪淨粥 你可以答我唔得 最後拎外賣俾個侍應仲俾我時妙我咀一下 早知我就成個粥都唔要 你冇下次我都唔會再有下次 如果嫌我個粥價錢少就唔好拎出黎賣 我都係第一次咁嬲 平時食野唔好都冇咁嬲 係因為佢地班人個態度太衰 ~完~ 純個人事件個人感受 希望其人唔會遇到
2016-07-04 468 瀏覽
食左甘多年!一次比一次差!以前咩都會食下!面類時好時壞!上次食個肥牛炒公仔面!真係想xy!凍既 一餅野仲衰過7仔撈面!自此以後靜係買粥!今日去食叫左個皮蛋瘦肉粥加炸兩!之前啲粥都仲好棉!今次完全唔棉!炸兩一上枱,嘩!甘大碟既,睇真啲粉皮厚到五蚊銀甘。頂!仲要 29蚊!比小小水準丫!差到甘真係好難幫親落去!
食左甘多年!一次比一次差!

以前咩都會食下!面類時好時壞!
今日去食叫左個皮蛋瘦肉粥加炸兩!
之前啲粥都仲好棉!今次完全唔棉!
2016-06-07 384 瀏覽
夜晚去買兩份外賣,便拎單去水吧後等。但一邊等,一邊見五個人拎外賣,而且五個都遲過我落單。等了半小時,終於到我,而且盒飯水流流,整到好似粥咁。伙計重要話因為要洗廚房。但點解䆁其他5個遲落單既人,可以先過我拎外賣?而且他們叫的是炒飯!
2014-07-20 476 瀏覽
經過咁多次都無幫襯過,呢晚唔想諗,一於就食係啦一入來,地下好多油好...不過最緊要醫肚姐好快就上左菜.我都唔知點解可以咁快個肉餅唔係十分之熟,唔係好岩我胃口.D汁一般,但食到屋企呀媽煮嘅味道.唔差以下呢款我叫佢做擦子膠,因為真係好難咬..西蘭花算正路,但可以熟返少少.有人性嘅水,起碼唔凍先
經過咁多次都無幫襯過,
呢晚唔想諗,一於就食係啦

一入來,地下好多油好[善]...不過最緊要醫肚姐

好快就上左菜.我都唔知點解可以咁快

有人性嘅水,起碼唔凍先
題外話/補充資料: 呢個價錢呢個地頭,都唔會有希望佢有咩服務......
2011-12-12 136 瀏覽
牛什牛腩麵走蔥,都話走蔥咯 ﹗湯底都幾咸吓,配河粉、米粉會好一點。牛什口感幾好,要爽有爽、要滑有滑、要棉有棉,不過實在過咸,比起以前咸左好多。牛腩既味道就正常啲喇,而且炆得入味,夠腍夠滑,幾好。麵質還可以啦,始終係外賣,都會較為腍身。如果師父夠體貼,就會煮生一點。

牛什牛腩麵走蔥
2011-10-06
2011-08-29 76 瀏覽
放工突然想食滷水牛什,樓下只得一家麵檔,無得揀,見上近排都好食左,就買返屋企加送啦 ~淨牛什走蔥,真係唔讚得架,讚左兩次,今次又出事喇,好咸喎 ﹗咸得無道理 ﹗太咸影響健康,特別係腎功能。係咪因為前兩次有湯浸住,所以無咁咸呢?大腸好靭又不爽又不滑,差 ﹗太咸無心機再研究口感如何喇 ﹗所有牛什得一個味道,咸 ﹗食完勁渴,到零晨點幾鐘,依然頸渴,唉 ﹗

淨牛什走蔥
2011-08-01
2011-07-30 74 瀏覽
琴晚又不停追酒飲,兩支白酒、兩支香檳,搞到起唔到身返工,要請病假 ~ 樓下得一間麵檔,無選擇,咁醉醒就落去買啲野食啦 ~牛什麵走蔥,上次同今次既牛什都非常美味,應腍則腍、應爽得爽 ﹗炆得入味,湯底香濃。係轉左煮法?定轉左師父呀?正 ﹗同以前完全唔同。就連收錢位阿姐都好有禮貌、笑面迎人,有啲唔慣添,哈哈。蠔油菜芯,葉免強可以,但莖部實在又老又有渣啊。

蠔油菜芯,葉免強可以,但莖部實在又老又有渣啊。

牛什麵走蔥、蠔油菜芯
2011-06-29
5 分鐘 (外賣自取)
2011-07-30 75 瀏覽
琴晚一個人飲左三支白酒,瞓醒都十二點幾喇,依然宿醉 ~ 睏到即食麵都唔想煮,咁就叫我係富善邨廿幾年黎第一次既電話外賣送上門 ﹗牛什麵走蔥,係富苑食過最穩陣,但一定要湯麵,唔好撈麵呀 ﹗飲啖湯,試吓啲牛什先,矣?有啲野喎,好味道喎 ﹗滷水牛什真係炆得非常入味,牛味又濃,湯又清甜。金錢肚夠晒腍、牛膀好棉、牛腸外皮嚥靭而裡面滑溜,真係好好食,今次係我第一次讚 good ﹗始終係外賣,所以麵腍左啲啲。其實如果師父夠細心,會專登將麵淥得生啲硬。如果再電話外賣送上門,記住分湯先得。心裡覺得淨係叫碗麵外賣唔好意思,咁就特別地叫多樣無食過既試試啦 ~淨潮州四寶,有魚蛋、魚札、魚餃及肉丸,平平無奇,普通唔難食囉,湯底偏淡。

淨潮州四寶
2011-06-29
20 分鐘 (外賣送餐)
  • 滷水牛什
2010-11-12 54 瀏覽
只要黎幫襯過既食客,有關服務態度方面都無需多講喇,大家黎睇吓我今次持續劣評篇啦 ~ 真希望好快會有位善長黎接手,等我地住係度既星豆市民有番餐安樂茶飯食吓 ~ 有番餐好飯食吓 ~ 環境係一般港式茶餐廳加潮洲麵檔格局、卡位枱又細櫈又細,坐得好唔舒服、服務態度係非一般地惡劣 ~白灼菜芯,除左莖部有啲渣外,都尚可接受,算新鮮。牛腩麵走蔥,雖知腩唔肥就唔滑,但我唔多好此道囉,一舊舊肥膏我真係接受唔到囉。牛腩都炆得夠入味又夠腍,可以啦。麵煮得過火,太腍無口感又唔彈牙、蛋味完全流失。牛腩湯底都算香濃可口。牛什撈粗麵,兩個字 ﹗難食 ﹗粗麵烚到過晒龍,一舊舊、成餅野咁,無晒蛋香味,只有麵粉味道。亦無彈牙口感,腍劈劈。另外,勁孤寒,比得兩滴蠔油,真係得兩滴架乍,無誇張,而且又無加腩汁添味,整個麵勁淡,唔知食緊咩。牛什係蚊得好入味仲有啲偏咸,口感又乾且又硬,完全無炆腍架,差差差 ﹗如果唔係富善唯一粥粉麵店,鬼幫襯佢呀 ﹗

白灼菜芯,除左莖部有啲渣外,都尚可接受,算新鮮。

白灼菜芯
牛腩麵走蔥
牛腩麵走蔥
牛什撈粗麵
2010-10-16
外賣自取
我地都係見呢間餐廳無人等位,又0係凍凍地又肚餓的情況之下..入黎呢道取暖吧..咁我都明白點解呢間餐廳係無人等位lor.....共6個set lunch,還是揀呢款吧....其他果d選擇較為港式+中式..一般般...我地唔係坐卡位,但都尚闊落的~但chair好細張...坐得唔算好舒服,加上放個「背郎」也較為麻煩..唉~算啦,,都係放返0係地面吧.... waiter無禮貌!我地一叫佢埋黎寫單,佢送我地1個字「講!!」....我點個set lunch 洋蔥豬扒拼帶子飯 $30,,我朋友問豬扒係煎定係炸...佢話「都係煎or炸掛...」.......勁敷衍的回答..........佢仲要問返我地呢d客囉.... 飲品熱檸水快上菜的,賣相還好~用lipton隻碟幾sharp另外,我見到food menu有細細張label寫住「以下各種食品另需加1元」........即係全部食物加晒價,但又唔願意印過另1份新的menu..真係好【求其】..... 等左7min左右,碟 洋蔥豬扒拼帶子飯 到喇,都有幾大個飯球,有2粒炸帶子,2塊豬扒,但唔算大塊,但係我地食豬扒需要切的麻...點知連把餐刀都唔俾

是日menu

擺晒menu出來揀食咩好~

熱檸水賣相good

飲品
熱檸水快上菜的,賣相還好~用lipton隻碟幾sharp

洋蔥豬扒拼帶子飯

等左7min左右,碟
洋蔥豬扒拼帶子飯 到喇,都有幾大個飯球,有2粒炸帶子,2塊豬扒,但唔算大塊,但係我地食豬扒需要切的麻...點知連把餐刀都唔俾我地.......終於見証左豬扒係煎,唔係炸的......煎得好味的...但唔多覺有洋蔥的味道.....附少少椰菜~
望落去間餐廳算係clean的~
是日menu
擺晒menu出來揀食咩好~
2010-09-12 79 瀏覽
如無記錯依間食肆都係富善紮根左十幾廿年,由最初細細間賣粥粉麵,到依家轉營為茶餐廳,不過唔記得有無改過名,近年仲裝修過添。咁多年一直同金源及樓上大家樂抗戰,以前係富善除左大排檔冬菇亭外,就只得一間金源做獨市茶餐廳生意。富園一直表現平平,由出品到服務都強差人意,侍應都還免強可接受,但特別係做收銀啲人,黑口黑面,怎至乎擺出一副唔憂做既姿態,惡劣嗅串 ~ 所以連我阿媽都話如無必要都唔會黎依度幫襯 ﹗今日原本應承左朋友到魚排游水、BBQ,點知個朋友以無心情為理由將活動取消。咁好啦,我接佢個波轉搞舂坎角游水 BBQ 啦,可能時間太少,最終都搞唔成。但我都已經出左門口喇,唉 ~ 咁食啲野先返屋企啦,經過富園。間中係無選擇情況下都會係度買個潮洲粉麵返屋企食既,堂食真係咁多年五次都無 ~ 咁坐底求其食個麵餐,快快醫肚就算喇。太陽蛋火腿,都係咁上下啦,無意見。但如果肯將火腿掉去扒爐大火乾煎五秒,會更香口同乾身。太陽蛋要煎到蛋白微脆先會散發蛋香,入口先會香口,味道更多層次。就算係咁簡單既火腿蛋,都可以好有要求,都可以煮到五星級酒店水準咁出色,只要您係有用心做,唔係馬馬虎虎,求其了事。雞扒即食麵,雞扒貪快,成

雞扒即食麵,雞扒貪快,成塊掉落炸爐度炸,又乾又鞋又吉口,硬屈屈乾增增 ﹗如果係扒爐慢火煎熟再大火煎到雞皮金黃香脆,先係對食物尊重,認真地對待食物。即食麵,大陸貨色,無麵粉味無蛋香味,麵質大路地差,湯底清淡味精湯大路地差。以超低級茶餐廳黎講,分數屬中等級,即係話食唔死既,好又一餐難食又一餐。

服務態度依舊,侍應都係咁啦,可接受地無表情,收錢阿姐都係咁啦,可接受地無聲黑面 ﹗真係多謝都無聲 ~

太陽蛋火腿
雞扒即食麵
2010-08-29
2009-09-12 48 瀏覽
星期六下午, 我和男朋友打算去大埔公園走走. 到達富善商場, 我們不想吃麥記, 所以便入了這間茶餐廳.那時是2時25分, 侍應說已可以order 2時30分才有的下午茶餐, 好~ 先送來的是兩杯飲品, 約10分鐘後男朋友的餐就送到. 可是我的星洲炒米還未到來. 再等了一會, 我們便催單了, 因為男朋友發現隔一會侍應就會拿兩碟茶餐出來, 估計廚房是等齊數張單才開始做菜, 而且侍應出菜不算很密. 催單後明顯侍應們只是聽了就算, 完全沒有任何行動!結我我們共催了3, 4 次單, 最後等了35 分鍾才送來一碟星洲炒米, 而我那杯熱奶茶旱已變成凍奶茶. 星洲炒米是熱的, 可是一咬下去就滿口都是粉, 它有顏色但就沒有味道, 而且米粉很乾, 它應該是我吃過最差的星洲炒米!!!. 餐廳環境不算清潔, 而且有一點兒奇怪的味道~只此一次...

餐廳環境不算清潔, 而且有一點兒奇怪的味道~

只此一次...
吃過一次就怕