今日打完波黎海防道街市食lunch, 例牌黎返呢間食左好多年既「容記」,佢lunch個常餐都幾無敵正👍🏻 $40 / 個常餐 ,包火腿奄列配牛油麵包/多士,豬扒 / 雞翼配麵,跟野飲。就算轉多士都無額外加錢。.佢個炸雞翼/豬扒真心好食,首先佢係會分碟上,咁就唔會俾個湯浸淋個炸豬排/雞翼。炸野要好食離不開個醃料,雖則唔知道佢係乜嘢配料醃製,但無論咬口同味道都好好味😋.唯一美中不足係街市冇冷氣🤣夏天真係頂到熱都問題不大既🤣

蔥油炸豬扒
火腿奄列

唯一美中不足係街市冇冷氣🤣夏天真係頂到熱都問題不大既🤣
蔥油炸豬扒
2021-07-03 140 瀏覽
唔知大家知唔知道尖沙咀海防道熟食中心重開咗呢,呢度係我以前返工成日都會黎既地方,係回憶呀💕嚟到果然真係唔同晒,相比以前企理好多同埋好乾淨,我特別喜歡呢種感覺😊今日嚟到已經下午茶時間,一定要食番嗰常餐,呢度嘅炸豬扒出名係好食😋入口肉質鬆軟、內脆外嫩,同時食到肉鮮味😊配埋火腿奄列,勁大份,識落仲好有蛋汁👍仲有牛油方包,真係完美嘅下午茶☕️嗌咗熱奶茶,茶香奶滑😻果然係茶餐廳嘅茶底最好飲😋朋友嗌咗炸雞翼常餐,佢話個炸雞翼炸得好出色😜南乳味相當濃烈😜順帶一提呢度嘅麵底又幾好食喎,雖然唔係出前一丁,但係又唔係大光麵,正😚嗌左杯茶底好正嘅凍檸茶😜

2021-07-03
下午茶
  • 炸豬扒常餐
2021-06-23 137 瀏覽
今天朋友介紹了一間在尖沙咀的隱世人情味茶記,海防道進入,熟食中心行到最後一間容記🌸🌸千萬不要被前面的店混淆攔截❤️不同一般的茶記,這一間的老闆在八十年代已開始做茶餐廳,每一種食物每一杯飲品都是用心炮製的。我去到的時候已經看到門庭若市,知道外賣更有八折,很多附近寫字樓的打工仔幫襯🤤想想早餐一份30多元如果外賣再有八折的話只是20多元,在香港可以在哪裏找呢!知道這裡的豬扒是最有名的,便叫了一碟雜扒飯,常餐雪菜米和奄列豬扒果然名不虛傳,超級入味彈牙,相比起連鎖色的什麼厚切,這裡才是真正厚大🤤🤤雪菜/炸菜跟坊間其他茶記完全不同,沒有罐頭般的死咸味!一問之下才知道是老闆娘每一早自己清洗自自己醃製一桶桶備用,再加上少少辣椒十分惹味❤️❤️必試雪菜令你一試難忘👍常餐的奄列有很濃郁的蛋香,原來整個熟食市場是沒有餐廳做奄列的只有容記😋再吃上雞翼,奄製得十分濃郁鮮味,看到容記的廚房十分乾淨企理,一桶桶雞翼在清洗浸泡,難怪一丁點雪味也沒有👍👍👍也看到員工很努力的清洗每一種食材,所以客人們也吃得十分放心朋友是資深的咖啡精,很喜歡在不同的地方喝咖啡☕️也說這裏的咖啡十分香滑呢!想必一早一定有很多上班族來一杯提神❤️

2021-06-22
  • 豬扒飯
  • 雪菜肉絲米
2021-06-18 131 瀏覽
已經好耐冇去熟食中心,難得今日上晝得閒,就約咗個朋友一齊去搵啲地道嘅香港特式食物,最後喺尖沙咀臨時熟食中心搵到呢間風評幾好嘅容記港式茶餐廳。因為舖位近室外位置,通風做得比較好,就算熟食中心冇冷氣依然覺得夠涼爽唔會焗。落雨嘅時候老闆娘都好好人,即刻喺窗口位幫手貼塊塑膠簾畀我擋雨。第一次嚟唔知有咩好食,老闆就大力推介豬扒,話呢度嘅蔥油同豉油係自家煮嘅,有特別調製,所以啲豬扒食落好香,鹹中帶甜,兩種味道非常和諧唔會打交。隻煎蛋都煮得啱啱好,戳落去啲蛋黃慢慢流出嚟嘅畫面非常療癒,半生熟嘅蛋黃撈飯都一流。容記呢間小店雖然位置比較難搵,不過$48有呢個質素真係非常好,值得encore~左:豬扒煎雙蛋飯 右:什扒飯

左:豬扒煎雙蛋飯 右:什扒飯

2021-06-16 435 瀏覽
今朝係尖沙咀💼做完嘢,同埋同事們一齊來翻新咗嘅海防道臨時熟食小販市場🧐食 lunch~呢度翻新咗之後🤩企理咗好多👍!一入門口見到👀呢間好旺埸,就即刻🪑坐低咗,雖然依家係☀️夏天,不過有風扇💨吹住都唔會話好熱。呢個常餐有火腿🐖奄烈、牛油🧈方包、米粉同埋炸🐖豬扒好豐富,連埋凍奶茶🧋都只係💰42蚊!啲嘢食上枱仲熱焫焫,出緊煙🤤,碟炸豬扒份量十足,重點係好🤩鬆化,而且肉質好嫩滑 juicy,好食過出面啲茶餐廳炸🐖豬扒多多聲!至於個火腿🐖奄烈入面都幾多火腿,而且中心仲係半熟蛋🤩,質感好香滑!呢位同事話好窮😂所以揀咗💰32蚊嘅炸雞🍗中翼配米粉🍜,雞翼炸🔥得好香,入面肉都仲鮮嫩👍,而且個米粉勁大碗🥣,超級飽。同事話個凍奶茶🧋都好香滑,不過佢唔記得叫少甜🙈。我揀咗呢個伙記極力推介嘅🐷豬扒煎🍳雙蛋飯🍚,豬扒質素似乎好穩定,同同事個常餐嘅🐖豬扒一樣咁好味😋!但重點係🤤佢配咗勁多蔥油😍連埋煎雙蛋🍳啲蛋黃汁撈飯一齊食😋一流!總結來講,呢度啲嘢食水準唔錯👍有驚喜🤤,而且💰價格相宜大件夾抵食😋,我覺得炸🔥豬扒一定係必食推介!

呢度翻新咗之後🤩企理咗好多👍!

午餐
  • 炸豬扒
  • 豬扒煎雙蛋飯
2021-06-11 89 瀏覽
去尖沙咀睇戲前嚟依到搵啲嘢食,事前無做功課,依個熟食中心唔太清楚有咩出名,邊行間間都出嚟拉客,最後被熱情嘅容記姐姐推介食豬扒包,無乜心水下就即管坐低試試。最後揀咗食豬扒麵。姐姐提議加啲蔥油喺豬扒上,又問要唔要加沙嗲汁喺麵上面,姐姐非常好招呼,又叫我哋轉檯坐近出口涼啲,又坐低同我哋傾偈。啲豬扒同麵係分開上,豬扒已剪開,方便食,啲豬扒夠晒入味,厚薄又適中,姐姐真係無介紹錯,不過可惜無冷氣,真係邊食邊流汗。

豬扒麵+凍檸茶
2021-06-10
下午茶
豬扒麵+凍檸茶
  • 豬扒
2021-06-05 85 瀏覽
Staycation興起,經常住係尖沙咀,已經係第四次到訪海旁道熟食中心容記唔係被介紹果啲,但由於第一次去非常多人,機緣巧合之下去左呢間買左外賣豬扒雙蛋飯同埋德記牛丸,豬扒雙蛋飯非常不錯!好有印象!之後去左第二、三次,將出名既都試過哂,個人覺得容記最有記憶點,第四次黎就去左食番豬扒雙蛋飯,同埋豬扒包,兩個餐連飲品,加埋都係$88,對比其他店,都相對平啲個雙蛋真係不得了,蛋汁配豬扒加飯,一流,豬扒包無影相,但唔會油淋淋,豬扒調味又好,有機會會再食過

豬扒雙蛋飯

豬扒雙蛋飯
2021-06-03 82 瀏覽
今日中午行過尖沙咀, 唔想食咁貴既午餐,發現原來熟食中心裝修完後,有又平又好食既餐廳,環境仲係好乾淨。係容記坐低左,老闆娘強烈推薦佢地既炸豬扒,就叫左「雞翼豬扒飯」。塊豬扒好有驚喜,真係好好食,炸完 又香又脆,又好入味,味道一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同以前食過既炸豬扒非常唔同!老闆娘非常熱情,同佢傾計知道,原來佢地豬扒係秘制的,怪唔之得味道同其他餐廳既咁唔同啦。 下次係尖沙咀都會特登再過黎,試下其他菜式! 😋😋😋

雞翼豬扒飯

下次係尖沙咀都會特登再過黎,試下其他菜式! 😋😋😋
雞翼豬扒飯
2021-06-01 56 瀏覽
海傍道熟食檔重開後第一次幫襯。 原本是想幫襯對面的一檔,但太多人等候又肚餓,加上“容記“ 的貨記非常勤力叫客,於是幫襯了第一次的 “豬扒蛋飯”。食物到面前……有四塊豬扒,兩隻 煎雞蛋 ,深色嘅豉油汁,望落去好好味。 食落原來真的好好味,豬扒 入味,肉質不覺粗鞋 , 濃郁 的豉油汁, 非常討好,不太甜也不太鹹。 為咗不要浪費食物我把整碟食曬 。走之前我同夥記講話不要放四塊豬扒,兩塊己足夠, 食唔曬會浪費 。他們的回答是,有些做勞動工作的人, 食量是比較大。 我理解到啦。還有一很貼心。就是他們埋嚟問你要不要加薑蓉呀。自此之後, 每當我去尖沙咀而 時間容許,我都會幫襯衫“豬扒蛋飯“ 我歡喜的味道。雖然是在天橋底的熟食檔,因為位置近 公園仔的 側邊 所以 空氣不會侷促, 只是夏天沒有冷氣。後記 ……他們星期日休息,我試過摸門釘。
海傍道熟食檔重開後第一次幫襯。
還有一很貼心。就是他們埋嚟問你要不要加薑蓉呀。
後記 ……他們星期日休息,我試過摸門釘。
2021-05-23 78 瀏覽
做保險關係要四圍走,久而久之鐘意食地道嘢,因為食得出味道嚟,乜嘢味?咁就個個唔同啦,你係要人情味道、佢係要色香味道、而我係夠入味😆疫情關係應該唔止我一個好耐無寫過食評啦,今年開始唔用John Cool寫食評啦,因為⋯⋯個人理由😁由海防道熟食市場重開後好多時7:30就過嚟食早餐,坦白講以前未裝修真係訂唔順因為整個環境太熱,著住西裝食完就會濕晒,現時雖然只有大風扇但環境通風好多,容記仲要貼近大門,所以係我中午速食首選😎每月一號都係準備當月工作重要日子,所以中午又嚟速食!食評 : 奶收醬多🥢🥢🥢奶茶 🥢🥢🥢🥢🥢豬扒包 🥢🥢🥢🥢🥢豬扒蛋飯 🥢🥢🥢🥢🥢雞扒蛋飯 🥢🥢🥢豬扒麵 🥢🥢🥢🥢特別一提~每次水準都一樣👍🏻其他未試過,期待大家分享
每月一號都係準備當月工作重要日子,所以中午又嚟速食!
食評 :
奶收醬多🥢🥢🥢
奶茶 🥢🥢🥢🥢🥢
豬扒包 🥢🥢🥢🥢🥢
豬扒蛋飯 🥢🥢🥢🥢🥢
雞扒蛋飯 🥢🥢🥢
豬扒麵 🥢🥢🥢🥢
特別一提~每次水準都一樣👍🏻
其他未試過,期待大家分享
豬扒包
2021-05-01