2008-03-07 13 瀏覽
6/3/2008 晚練習完專誠去買甜品比屋企人食買左黑糯米喳喳西瓜西米露朱古力木糠布甸芒果班cake黑糯米喳喳($12.5)~(7/10)豆好足, 好多料, 不過甜左d囉芒果班cake($18)~(5/10)唔好食~有多cream,又唔係大舊,mango又少又唔甜,個皮就ok囉~朱古力木糠布甸($18)~(8/10)ok啦~不過d餅碎好散囉~唔夠實西瓜西米露($18.5)~因為太多野領啦~收多左我錢~已經唔係第一次ga啦~過份的係我的西瓜不見了~個西米露仲好死甜囉~果下真係好想落佢間舖xxx佢,可惜太遠啦,我比ga錢係鮮雜果西米露ga價~比碗值8元的西米露比我好過份呀~第日都係去可可buy算啦~服務又愈離愈差~小店開大店之後就變了~d野貴左又唔好食~
6/3/2008 晚

練習完專誠去買甜品比屋企人食

買左
黑糯米喳喳
西瓜西米露
朱古力木糠布甸
芒果班cake

服務又愈離愈差~小店開大店之後就變了~d野貴左又唔好食~
2008-01-03 15 瀏覽
上次跟姐姐來這裡晚飯,我叫了個豬扒蛋飯,她好像叫了個金菇肥牛卷飯,賣相都很好,味道也不錯!飯後叫了個木槺布丁,好凍,都幾好味幾得意,不過一個人可能食唔晒。service都好好~我地入去之前係門口猛睇入面既餐牌,入面既侍應見到立即出黎俾份menu我地睇~

2007-12-16 5 瀏覽
12.13 (THUR) dinner去左於厚和街既新分店『宜記餐廳』,因為佢地話有卡位大d好坐d。如常地去宜記我都係食豬軟骨拉麵,我同tkd_beaver都係食豬軟骨拉麵但係佢o個碗既湯係淺色d。我食我既第一淡已經feel到好咸,超唔得!兩碗一齊上點解會有咁大分別呀?冇下次,我要去返甜品舖!p.s.仲要好似貴d喎
12.13 (THUR) dinner

冇下次,我要去返甜品舖!

p.s.仲要好似貴d喎
2007-10-27 13 瀏覽
雜果豆腐花好難食.食糖水好笑會食剩..豆腐花散"收收"好似冲粉咁.一定唔會再去!!
雜果豆腐花好難食.
糖水好笑會食剩..
豆腐花散"收收"
好似冲粉咁.
一定唔會再去!!
2007-10-26 9 瀏覽
25/10/2007 (晚)練習完一行5個人黎左呢道食~4個叫左豬軟骨拉麵,一個叫左豬軟骨飯豬軟骨夠lum夠入味~個湯都唔會好鹹~拉麵份量都ok多如果豬軟骨多番少少會更好~我野飲叫左珍珠桔檸蜜,珍珠一d都唔match桔檸蜜~奇奇怪怪的~不過又唔係好難飲我地再叫左吉列龍脷柳,椰果珍珠涼粉,藍莓木糠布丁吉列龍脷柳炸得唔燶夠金黃,椰果珍珠涼粉好大碗不過好甜,藍莓木糠布丁無藍莓味~不過都係好好食我之前食過午市d野食就差過晚市啦~同埋可能太多客啦~d阿姐好唔耐煩,d野又整得慢,果次等左我20分鐘...
25/10/2007 (晚)

練習完一行5個人黎左呢道食~

4個叫左豬軟骨拉麵,一個叫左豬軟骨飯
豬軟骨夠lum夠入味~個湯都唔會好鹹~拉麵份量都ok多
如果豬軟骨多番少少會更好~
我地再叫左吉列龍脷柳,椰果珍珠涼粉,藍莓木糠布丁

2007-10-01 4 瀏覽
我住西環的, 間唔中就會和朋友來此鋪吃甜品, 個人highly recommend 木糠布甸(原味),樓下位皇蟲同學覺得布甸做得太硬,我又覺得好ok喎,就算佢係硬,都入口即溶化,口感一流,食過第二度林bat bat的,明顯差幾皮, 但尚若皇蟲同學喜歡食軟的,可放一會才吃, 一樣有林林的效果!唯一略嫌貴左d,要十七蚊一杯!至於服務質素,我次次去都好ok喎,我次次坐樓上,一按鐘便有人上來serve我們,野食又上得好快,鋪頭仔算係咁啦!!
2007-09-30 3 瀏覽
今天再來顧‧希望轉失望、上次覺得服務和食物都幾好.記得上次叫一碟xo罹白羔.有一個帶帽的人.走來問我要不要甜醬、及後再給我辣醬.真是覺得可以再來.所以今天同b.f,一試.坐底叫野.d人顧住講野.都冇人知.又唔係多人.有個亞姐走來問要物野.但的眼神語氣.好似我地乞食咁.叫左2個lunch set,佢就走閈左,佢再送野黎時.的面色好似好黑.今時今日有呢D人.不如回家休息,不要出來工作.免得睇你面色..食慾不振.失望
2007-09-18 6 瀏覽
今天第一次到西環、見到有糖水店.入內一試.有反有面有甜品,都幾好,叫一個反一個甜品,但個反未到個甜品以經在檯面,係唔係食完反再食甜品,的亞姐係唔係應該比個反我先,話比佢知,佢望兩望走人.氣死,做事唔係甘,有的成意好唔好,食包走人.連多謝都冇一聲.下次唔見.
2K
2007-09-05
前排為食朋友介紹呢度有木糠布甸食, 今日即刻0黎試了原味木糠布甸(見圖).賣相比銅鑼灣木糠甜品屋0個d 靚, 面層的餅碎夠乾身. 諗住會軟熟過木糠甜品屋0個d, 不過一拮落去就不禁"唉" 了出聲-- 太硬太實了, 食落亦只係一d 好硬0既0云呢拿雪糕咁味道同口感.睇0黎要食到好似澳門沙度娜0個d 木糠布甸咁好0既質素, 真係要過澳門先搵到了.

2007-09-02 5 瀏覽
today I go here THE sweet is very Good
2007-06-30 6 瀏覽
今日和男朋友來這兒吃飯叫了溫泉蛋泡菜飯好好味啊隻旦半生熟有粉絲泡菜味很好仲有咖喱旦包飯呢個都唔差但係太多咖喱汁呢度又扺食又好味,值得推薦!
今日和男朋友來這兒吃飯
泡菜味很好
仲有咖喱旦包飯
呢個都唔差
但係太多咖喱汁

呢度又扺食又好味,值得推薦!
2007-06-26 4 瀏覽
今日黎呢度食lunch..雖然都係自己一個本想叫特價午餐的,但時看不見,叫了set lunch..係饅魚飯..D饅魚好厚好好味,份量都好多仲有湯同飲品送廿五蚊真D係好扺呢仲有呢度歌好好聽始終都係西環好其實好耐之前都黎過呢度食糖水,好大碗
今日黎呢度食lunch..雖然都係自己一個
仲有湯同飲品送
廿五蚊真D係好扺呢
仲有呢度歌好好聽
始終都係西環好

其實好耐之前都黎過呢度食糖水,好大碗
2007-06-07 8 瀏覽
昨日係第二次黎呢間鋪頭食野。今日係同兩個朋友一齊黎呢度食飯,我仲記得我幾日前同家人黎呢度食左個木糠布丁(綠茶味),真係幾好食。雖然貴就貴左少少,但係勝在味道唔錯,其實呢個甜品係雪糕黎。我覺得呢間野比到我呢一個驚喜係,啲飯都幾好食。我昨日就叫左個25元既炸雞炒飯,味道相當不俗。我朋友就叫左個滑蛋豬扒飯,賣相都相當唔錯,亦都係25元。最差可能係我叫杯凍奶茶,糖太多甜得濟。呢間野既特色係佢啲甜品唔係傳統嗰啲芝麻糊呀,紅豆沙呀嗰啲,賣既甜品都幾有特色,唔係度度都搵到,雖然價錢就真係貴左少少,但係同朋友吹下水聚下都真係幾唔錯。而且呢間野開到幾夜下,想宵夜食飯食麵都得。所以可見呢間鋪頭搶左唔少"可可"既生意。

最差可能係我叫杯凍奶茶,糖太多甜得濟。

2007-05-18
5.17 (thur) dinner練習後同fd黎食,雖然呢度主要係食甜品想食d濕野,叫左豬軟骨拉麵($28),豬軟骨好得,又軟又入味!麵都幾好口感。估唔到味道咁ok,不過份量少d同埋食完有d渴(食時唔覺)。同fd shared一個原味木糠布丁($16),上次食朱古力味都ok,似oreo雪糕。都係好似食雪糕咁囉,味道都ok o既。fd食哂佢個咖喱蛋包牛肉飯,應該ok
5.17 (thur) dinner

練習後同fd黎食,雖然呢度主要係食甜品

fd食哂佢個咖喱蛋包牛肉飯,應該ok

2007-04-29 3 瀏覽
佢係非一般既糖水鋪. 雖然糖水就一般啦, 但佢入面烏冬, 拉面同飯都有, 而且仲好好食~最正既係佢d小食, 炸蝦, 炸雞塊, 份量都幾多, 而且仲好夠熱好正^___^