餐廳: 宜家家居餐廳及咖啡室
資訊:

今日有幸到了沙田,便立即決定要到ikea一趟因這裡有著阿蘇成日都介紹既瑞典肉丸成日上openrice這裡看到食評都已經流曬口水了今天終於試了馳名既瑞典肉丸啦這一碟肉丸有5粒+3粒著仔都只是$10大元真的物所超值!!而且肉丸真的十分十分juicy,啖啖肉汁!配合那個草莓醬簡直美味極致!真是絕配的配搭喔說真的,我食完這碟之後立即就想encore了!!難怪看著其他客人永遠都是一叫就十粒,二十粒咁叫啦!因為真的十分美味喔我一定會再來encore呢
瑞典肉丸
今日有幸到了沙田,便立即決定要到ikea一趟
因這裡有著阿蘇成日都介紹既瑞典肉丸
成日上openrice這裡看到食評都已經流曬口水了

今天終於試了馳名既瑞典肉丸啦

這一碟肉丸有5粒+3粒著仔
都只是$10大元
真的物所超值!!

而且肉丸真的十分十分juicy,啖啖肉汁!
配合那個草莓醬簡直美味極致!
真是絕配的配搭喔

說真的,我食完這碟之後立即就想encore了!!
難怪看著其他客人永遠都是一叫就十粒,二十粒咁叫啦!

因為真的十分美味喔

我一定會再來encore呢

2011-03-15
瑞典肉丸
2011-03-20 21 瀏覽
今個月消費大,要節省小小,於是黎呢到用餐,因為之前都黎過一次唔駛等位,環境幾舒適三文魚係至愛呀,一叫兩碟而且凍蝦杯亦唔錯既選揀食咁多用左唔駛一百元,兩人食。
薯條都OK。幾新鮮,唔怕"林"
三文魚。至愛呀,非常好食。
都幾好食。可惜D蝦"學"比較難脫出黎

唔駛等位,環境幾舒適

三文魚係至愛呀,一叫兩碟

而且凍蝦杯亦唔錯既選揀

食咁多用左唔駛一百元,兩人食。
2011-03-18
都幾好食。可惜D蝦"學"比較難脫出黎
三文魚。至愛呀,非常好食。
薯條都OK。幾新鮮,唔怕"林"
  • 凍蝦杯
2011-03-19 17 瀏覽
因為個早餐真係好平,so今日再食過叫左個“牛角包早餐”,有2粒小蕃茄,一小個個別包裝三角形的芝士,一片火腿,一個脆脆的牛角包,正常size的,仲有隻蛋。有杯自己沖嫁茶跟︿︿因為驚唔夠飽,加$4別左個蕃茄"羅C"粉,好食呀總共加埋$14,好好味~
因為個早餐真係好平,so今日再食過

叫左個“牛角包早餐”
牛角包早餐

因為驚唔夠飽,加$4別左個蕃茄"羅C"粉,好食呀
總共加埋$14,好好味~
2011-03-19
$14 (早餐)
牛角包早餐
2011-03-14 25 瀏覽
應承亞仔食雪糕. 剛剛在SNOPPY LAND 玩完, 行埋IKEA 啦.上次在KLN BAY 食髓知味. 今次ENCOURE $2 軟雪糕ice-cream. 一人一個.可惜, 行行下唔見左 扭ballon. 行番轉頭比亞仔見到在人地BB車裡面. 好在個爸爸比埋我亞仔.快快趣走頭. IKEA 美食下次我們會再會

可惜, 行行下唔見左

快快趣走頭. IKEA 美食下次我們會再會
2011-03-12
2011-03-06 8 瀏覽
接上個食評,在同店美食站吃完熱狗後,就走完整個宜家家居,到了餐廳那邊。好多人!而且好多人還在等位子。幸好我們等了大概五分鐘就有位子了。然後我和lemonfish就出去拿食物。看到顏色有點奇怪的“公主餅”,沒有選擇。還有什麽杏仁餅等甜品,但都沒有拿。必吃推介當然是瑞典肉丸啦,我們要了15粒,也就是29元。還有凍蝦杯、雞翼和薯條。瑞典肉丸(15粒)($29):宜家家居招牌食物,來這裡不能不吃。肉丸的肉質比漢堡扒軟身,咬下去還有些肉汁,肉味不太濃,但調味非常的好,忌廉汁提升了肉的鮮味,紅莓果醬就可以令自己更開胃。凍蝦杯($22):雖然是雪藏蝦,但還是很有蝦味,最重要是蝦頭裏面大量橙色的蝦籽,非常鮮甜。底下的蔬菜不好吃……22元大概共有20隻蝦,挺划算。雞翼(4隻)($10):這個雞翼是價錢吸引了我們,才2.5塊一隻。小小的雞翼,表面有些香草,調味不錯,很入味,雞肉也很嫩。薯條($8):超大碟,粗薯條,但不夠脆。吃完後當然也有自律的收拾好桌面,等別人來繼續享用宜家家居的美食咯~這個豐富的下午茶埋單69元,每人才23元,很便宜吧~

然後我和lemonfish就出去拿食物。

薯條($8):超大碟,粗薯條,但不夠脆。

這個豐富的下午茶埋單69元,每人才23元,很便宜吧~
2011-03-06
5 分鐘 (堂食)
  • 凍蝦杯
  • 雞翼
2011-02-28 18 瀏覽
知道好多人對宜家既野食comment都幾好. 但係之前次次去宜家都係食熱狗, 因為餐廳成日都勁多人, 搞到我都冇乜mood但係呢日人唔係好多, 真係第一次食佢既野. 叫左4隻雞翼($10) + 5粒肉丸($10) + 番茄藍青口($19)4隻雞翼: 炸得幾香脆, 面頭仲有香草, 食落去又真係食到香草味, 值得推介.5粒肉丸: 其實睇相都唔吸引, 但係見個個都叫, 我又試下啦, 真係冇咩特別. 係平平地囉, 但係佢個紅色好似紅莓醬既野我就真係接受唔到囉. 啲薯仔又係零味道.番茄藍青口: 可能我唔鍾意食番茄, 所以覺得佢個番茄好酸, 個藍青口既肉有啲實, 我唔識分好唔好, 只係我又係唔鍾意食青口. 但之前係我人生第一次食藍青口既時候, 我覺得果間既藍青口好好食, 令我以為藍青口同青口係唔同架, 但係之後試親既藍青口都係同青口一樣. 我估若果鍾意食番茄同青口既人黎講, 呢個都算唔錯.

2011-02-26
  • 雞翼
2011-02-12 17 瀏覽
這間餐廳真係樣樣都唔貴。今朝2個人去食,10:00am去到,已經有人食緊早餐啦!我地2個叫左2個早餐,講下有咩先:$19: 一杯任添的coffe/tea/coke 一碗10下食晒的蕃茄"羅C"粉 一條肉腸 少少抄蛋 一個三角形的薯餅 一塊雞排D粉同蕃茄汁好好食!連碗湯都飲左^^ D coffee係用豆磨出來,不是粉沖 雞排塊雞皮黑左…$10:一杯任添的coffe/tea/coke 一隻有殼蛋 一片火腿 一小舊三角形芝士 一個牛角包有好多位,坐得好舒服~D staff 好有禮貌,冇咩黑面佢有部機可以弄熱D包,好!若飲茶會有果茶包俾,加milk變奶茶~全部都係自助,唔會有人服務你(除左俾錢果陣啦)佢星期六日就9:30開,果陣果店都未開嫁!so用職員通道入一定有下次啦
我地2個叫左2個早餐,講下有咩先:

有好多位,坐得好舒服~D staff 好有禮貌,冇咩黑面

佢有部機可以弄熱D包,好!

若飲茶會有果茶包俾,加milk變奶茶~
全部都係自助,唔會有人服務你(除左俾錢果陣啦

佢星期六日就9:30開,果陣果店都未開嫁!so用職員通道入

一定有下次啦
2011-02-12
$15 (早餐)
2011-02-09 16 瀏覽
宜家家居的食物抵吃得來又唔難食,想食平價西餐,又行經沙田,不妨去食下,除左ST之外,九龍灣都有分店的!!之前食過幾次肉丸,今次唔食la海鮮闊條麵如圖所見,真係多料多汁,但個汁可以濃味少少!芝士條入面係芝士,外面係麵包糠,當小食吃chocolate mousse抵食,過下甜品口癮,mousse當然是甜甜的la
宜家家居的食物抵吃得來又唔難食,
想食平價西餐,又行經沙田,不妨去食下,
除左ST之外,九龍灣都有分店的!!
之前食過幾次肉丸,今次唔食la

海鮮闊條麵
如圖所見,真係多料多汁,但個汁可以濃味少少!
芝士條
入面係芝士,外面係麵包糠,當小食吃
chocolate mousse
抵食,過下甜品口癮,mousse當然是甜甜的la
2010-12-08
午餐
2011-02-08 24 瀏覽
meat ball-->meat balls are juicy and they are not very fat, their size is small and just a bite size~i dunno it's made of beef or pork....size dish is some cherry sause (sweet and sour, have cheery meat too) and some yellow colour sause which is very creamy~i forgot the exact price but it's very reasonable french fries-->freshly fried, it's hot and cripsy, i like this one as it's cut in thick size, not the thin one, the inner part remain soft!spegatti in tomato sausetomato sause is very
meat ball

french fries

spegatti in tomato sause
tomato sause is very fresh, but a bit too sour coz no meat inside the dish, the sause is enough to miz with spegatti, noodles is alright as it's not too soft and not too hard~
2 分鐘 (堂食)
2011-02-03 11 瀏覽
行行下宜家見到有牌介紹餐廳的食物被燒火腿吸引,就到餐廳再食下午茶吧燒火腿配蜜汁 $ 39瑞典肉丸 5粒 $ 10瑞典肉丸內有3粒薯丸好似比平時少了點試新野...燒火腿牌中展示的比實物美得多碟上的好似亂切一通俾客人火腿本來就有味道...不用點汁都可以不過汁的味道好淡有好多蔬果做配菜
行行下宜家見到有牌介紹餐廳的食物
被燒火腿吸引,就到餐廳再食下午茶吧

燒火腿配蜜汁 $ 39

火腿本來就有味道...不用點汁都可以
不過汁的味道好淡
有好多蔬果做配菜
2011-01-31
5 分鐘 (堂食)
我個日和朋友一齊去食我一向最喜愛的宜家傢俬.我志夬約八時左右到,但已經好多人,好在地方大得很.等了十分鐘左右就有位.但又要排隊買野食.叫了我的最愛煙三文魚,還有蕃茄意,肉丸等等....價錢十分平宜.最後還叫了一個大熱狗.總的來說,價錢平,環境正,地方大,服務好,食物水準一流.
我個日和朋友一齊去食我一向最喜愛的宜家傢俬.
我志夬約八時左右到,但已經好多人,好在地方大得很.
等了十分鐘左右就有位.
但又要排隊買野食.
叫了我的最愛
煙三文魚,還有
蕃茄意
,肉丸等等....價錢十分平宜.
最後還叫了一個大熱狗.

總的來說,價錢平,環境正,地方大,服務好,食物水準一流.
2010-01-30
10 分鐘 (堂食)
  • 熱狗
  • 肉丸
  • 煙三文魚
2011-01-03 11 瀏覽
一月一日,因為怕好多舖頭唔開,所以去咗IKEA食野。唔係話IKEA既野唔好食,只係覺得無話好SURPRISE啫。因為我地太早到,所以好多LUNCH既野都未出,好似凍蝦杯咁。所以,我地叫咗個雞扒定唔知係雞胸意粉($29),意粉一般,似CARTEEN,本來以意個雞胸都唔好吃,因為外表好乾。但係真係估唔到都OK JUICY喎,都幾SURPRISE^^再叫咗個肉丸,去咁多次IKEA都唔知肉丸($19)可以配飯,我個人覺得配飯仲好飯過配薯仔。可能始終都係中國人嘛。HEHE另外叫咗個車厘茄沙律,都OK喎,九蚊黎講,真係唔錯。HOHO再叫咗個朱古力慕絲,似飲梗朱古力奶。OVERALL抵食,如果用依個價錢食依D野其實係好OK架啦。不過,希望佢多DD款揀會仲好。
一月一日,因為怕好多舖頭唔開,所以去咗IKEA食野。
唔係話IKEA既野唔好食,
只係覺得無話好SURPRISE啫。

所以,我地叫咗個雞扒定唔知係雞胸意粉($29),

我個人覺得配飯仲好飯過配薯仔。
可能始終都係中國人嘛。HEHE

再叫咗個朱古力慕絲,
似飲梗朱古力奶。

不過,希望佢多DD款揀會仲好。
午餐
2011-01-03 17 瀏覽
明知周末一定會有很多人光顧,卻斗不過肚里的饞虫勇往直前! 來到餐廳,果然是人滿為患,好在大家都吃得快,在旁邊等了一會兒很快就讓出位子來。 在“宜家”購餐是另一種體會,自已推著設計獨特的三層小推車,走到食物櫃前,想喝飲料的拿起杯子或飲品放在自個推車的托盤中,接著選沙律、甜品,之後是熱食檔,想吃什麼和店員說,他們再把食物裝進碟里,最後經過湯與麵包的桌子,可隨意拿取,待選好所有吃的便要付款了,正所謂(速速傍,咪兩頭望)整個流程介紹完畢,喔!可以開飯啦! 這回試了個新菜式,意式茄醬藍青口:幾乎每桌都吃這道菜,應該是進口的,肉質較街市賣的細嫩,茄醬里撒了許多香草,為清淡的藍青口添上多重味覺,只是殼大肉小了些,也免不了有空殼的現象,才賣十九大洋別計較那麼多了。 燒火腿配蜜汁:近皮處烤硬了些,靠骨頭的腿肉就很軟熟,有中式火腿的香卻沒它的韌性,什錦配菜就一般般了,灼得太熟,像是給嬰兒
明知周末一定會有很多人光顧,卻斗不過肚里的饞虫勇往直前!

燒火腿配蜜汁:近皮處烤硬了些,靠骨頭的腿肉就很軟熟,有中式火腿的香卻沒它的韌性,什錦配菜就一般般了,灼得太熟,像是給嬰兒吃的。

肉丸薯仔:一貫的水準,個子小小的,色澤暗淡,毫不起眼的肉丸,卻有內涵,柔軟不失咬勁,還有點肉汁,薯仔這個配角雖然是白灼的,沒啥味道,可也使得營養均衡了。

肉醬花瓣意粉:稍稍卷曲的花瓣挺好看的,軟硬剛好,面上的肉醬充滿肉碎,不會變成醬多過肉的那種,把倆者拌勻來吃,就像朵朵花瓣開滿了紅花似的。

美式芝士蛋糕:沒一般芝士蛋糕做得硬實的毛病,頗滑,也不太甜。

黑朱古力蛋糕:比想象的要好得多,黑朱古力不過甜又不算苦,夾層似是果仁碎,嚼起來口感也不錯,以上兩款甜品以價錢論是物超所值了。

餐廳里頭還設置了兒童玩耍區,當小朋友吃完飯,他們自已去玩,家長就可安心地慢慢用餐,所以“宜家”的產品不論是針對家還是針對人都是那麼的適宜,我可沒說錯喔!

2011-01-01
3 分鐘 (堂食)
2010-12-23 10 瀏覽
上回在沙田吃過漢堡包後,老爸說難得到沙田,當然要去吃肉丸喇。我們二人即使抱著已5分飽的肚子,但也急急向IKEA進發!到了餐廳,發現這裡跟九龍灣那邊很不同,地方空間少很多,而且必須走過傢私的路徑才能吃到肉丸,實在不算方便。一如既往,我們先到食品區,買了十粒必買的肉丸,另外還有羊腿和是日餐湯:西蘭花忌廉湯。這次的肉丸味道雖然和之前一樣,有著豐富的豬肉味,但這次煎得久了令到肉丸較乾和硬身,肉質也不算鬆軟,故要扣分;而羊腿就令人滿意,一份有三件,份量算多,脂肪比例較多但也很足夠,肉質很稔而且沒有太多騷味,不喜歡騷味的人也能吃;而餐湯就差了點,因芝士味道很稀,像是芝士粉開水煲出來的,差不多與水無異,西蘭花就切得碎碎,不算好飲。我過是較喜歡九龍灣的IKEA啊。

沒騷味的羊腿扒

不吃肉丸枉到IKEA!
極稀的磨菇西蘭花忌廉湯
2010-11-02
不吃肉丸枉到IKEA!
沒騷味的羊腿扒
2010-12-23 15 瀏覽
難得黎到宜家就梗係去食下瑞典肉丸喇下午荼時間再叫多兩個甜品同炸芝士條, 薯條同雞翼肉丸加果jam我就至鍾意, 肉丸依舊味濃好味兩個甜品分別係朱古力蛋糕同瑞典公主餅瑞典公主餅綠色怪怪的, 但唔算太甜炸芝士條同薯條由於一早炸好反而唔係咁好食, 芝士條入面的芝士凍哂變咗一舊係入面感覺好怪最後加埋個七蚊任添汽水, 好美味的一餐
難得黎到宜家就梗係去食下瑞典肉丸喇
下午荼時間再叫多兩個甜品同炸芝士條, 薯條同雞翼

肉丸加果jam我就至鍾意, 肉丸依舊味濃好味
兩個甜品分別係朱古力蛋糕同瑞典公主餅
瑞典公主餅綠色怪怪的, 但唔算太甜
炸芝士條同薯條由於一早炸好反而唔係咁好食,
芝士條入面的芝士凍哂變咗一舊係入面
感覺好怪

最後加埋個七蚊任添汽水, 好美味的一餐
2010-12-18