2010-10-22 6 瀏覽
星期六去左ikea雖然唔係好難搵到位,但排隊排左好耐,仲要無晒佢o個d車呀~好慘呀~唔知平時係咪都咁多人肉丸+薯仔 : very good! $19蚊十粒,仲有薯仔粒,好味呀~我最欣賞佢個汁,加埋jam,好特別又好夾d薯仔唔係薯蓉,係細粒薯,一粒一啖,原汁原味~雞翼 : 最鐘意佢夠熱辣辣,又入味雞翼其實都唔expect有乜特別,夠熱夠味就ok火腿 : 我個人覺得咸左d,但都ok,唔會太鞋不過相比起肉丸,我覺得肉丸好食doverall好抵食,唔知平時係咪都要排咁耐隊
星期六去左ikea
唔知平時係咪都咁多人

我最欣賞佢個汁,加埋jam,好特別又好夾
d薯仔唔係薯蓉,係細粒薯,一粒一啖,原汁原味~

雞翼 : 最鐘意佢夠熱辣辣,又入味
雞翼其實都唔expect有乜特別,夠熱夠味就ok

火腿 : 我個人覺得咸左d,但都ok,唔會太鞋
不過相比起肉丸,我覺得肉丸好食d

overall好抵食,唔知平時係咪都要排咁耐隊
咸左d
2010-10-16
25 分鐘 (堂食)
2010-10-21 3 瀏覽
已經吃過不少次肉丸,亦曾買過回家煮焗,但每次到來仍然選擇吃肉丸,用其他醬汁跟吃一樣好味。香草醃三文魚也特別鮮味,加上香草,根本不用點汁吃。有機磨菇湯內有粒粒磨菇碎,湯味香濃,只是不夠熱。西梅釀豬柳是最貴的一碟,但物有所值,要燘焗,功夫和時間都要多,原個肉卷切出2件跟雜菜。甜品要了芒果毛士餅,餅中間有朱古力毛士,不太甜,可惜芒果味不足。咖啡一般,我們飲了3杯。
2010-10-20
2010-10-21 5 瀏覽
同朋友去九龍灣行街. 唔知道食咩野嘅時候, 就去咗 MEGA BOX 的 IKEA 食野肉丸 10 粒 $19 - 水準依然...正呀凍虾杯 $22 - 啲虾都好鮮甜...GOOD雞胸雜菜青豆汁意粉 $29 - 呢個係最差. 雞又 "鞋". 啲汁又淡脆炸黃金雞翼 $10/4 只 - 味道 OK...不過炸得過火任飲 $7/杯 - CREAM SODA NO GOOD, 好似有啲怪怪地. 而 7 up 就 ok

肉丸 10 粒 $19 - 水準依然...正呀

凍虾杯 $22 - 啲虾都好鮮甜...GOOD

2010-10-20
1 分鐘 (堂食)
  • 凍蝦杯
2010-10-20 6 瀏覽
之前成日上openrice睇食評;睇下香港邊度有好野食就帶男友去試下...今次就黎到九龍灣mega box 黎試下呢度好出名既肉丸戈陣未到放學時間..個場好多位要揀坐邊度xD男友本身都吾想係度食;但係見我個樣流哂口水咁死死地氣叫我去買叫我中意食咩就拎啦呢度既飲品同冷盤要自己去雪櫃拎;熱食就要職員幫手不上碟首先買左個沙律..之後男友愛吃雞翼;自己都買左4隻試下最後緊係要買肉丸啦!!! hahaha 終於有機會試下了v___v本身想試下凍蝦杯;但係由於係下午茶;食少少就夠了 下次試吧跟住比錢戈陣先知原來買肉丸送汽水~~但係我一心想飲下咖啡戈D不過個場係飲品自助既..同價錢都可以既xD 盛惠$40咁上下價錢啦!針完汽水就埋位!!!!肉丸好正)) 不過D汁吾知係咩味雞翼就普普通通啦;無咩特別..沙律都Okay既;始終$9無得要求咁多野入面既紅色粒粒吾知咩黎;好好味之後想去飲咖啡;見到佢話咖啡/茶...但係無茶?____?anyway;飲飽食醉後要自行清理桌面;呢個idea都幾好wor食完野要做下小小運動咖嘛*相約既價錢食到相約既質素;好!!! 有機會黎mega box一定再黎食!!
之前成日上openrice睇食評;睇下香港邊度有好野食

本身想試下凍蝦杯;但係由於係下午茶;食少少就夠了 下次試吧

針完汽水就埋位!!!!肉丸好正
)) 不過D汁吾知係咩味

入面既紅色粒粒吾知咩黎;好好味

之後想去飲咖啡;見到佢話咖啡/茶...但係無茶?____?
食完野要做下小小運動咖嘛*

2010-10-19
2010-10-17 125 瀏覽
大約半年前曾經惠顧沙田分店,今次一行二人去試吓九龍灣分店。食物:-雞翼:普通,無特別tiramisu:不甜;中間那層蛋糕有少少硬;酒味太少忌廉汽水:與罐裝汽水比較,較為甜;任飲只是七元,很抵。不過隻杯太細隻,弄到我要出去添飲幾次肉丸拼薯仔:肉丸很好吃,不會只有粉或肥膏,肉丸本身都夠味;薯仔是烚的,本身無味;個汁味道剛好,不會太咸;旁邊有紅莓醬,加埋肉丸吃,有淡淡的咸加埋少少甜味,加埋又出奇地好食,特別的配搭青口:青口新鮮;汁是蕃茄汁,望上去己經很清,有淡淡的蕃茄味,味道不濃,配青口一流,不會搶了青口的鮮味凍蝦:很新鮮,有很多蝦籽,我第一次見到被蝦籽掩沒的蝦。我朋友十分興奮,因為他喜歡吃籽類的東西。我個人不喜歡吃蝦籽,但實在太多,弄不開這麼多,偶然吃到一兩粒,很鮮甜,有一些咸味,不錯服務:-普通,無特別環境:-此店已經有告示牌,叫顧客於吃完食物後要自行把抬盤放去架上,但我見到不是所有人都有這樣做。此店很大,雖然人多,但都不用等位可以放三層食物手推車很方便,不用拿住重重的食物盤,很貼心的設計後記:-吃完大約半小時後,我和朋友都肚子不適,不知是吃得太飽或與食物有關呢?
大約半年前曾經惠顧沙田分店,今次一行二人去試吓九龍灣分店。

食物:-

雞翼:普通,無特別
tiramisu:不甜
;中間那層蛋糕有少少硬
;酒味太少

忌廉汽水:與罐裝汽水比較,較為甜
;任飲只是七元,很抵
。不過隻杯太細隻
,弄到我要出去添飲幾次

肉丸拼薯仔:肉丸很好吃
,不會只有粉或肥膏
,肉丸本身都夠味
;薯仔是烚的,本身無味
;個汁味道剛好
,特別的配搭

青口:青口新鮮
;汁是蕃茄汁,望上去己經很清
,有淡淡的蕃茄味
,味道不濃
,配青口一流
,不會搶了青口的鮮味

凍蝦:很新鮮
,有很多蝦籽
,我第一次見到被蝦籽掩沒的蝦
。我朋友十分興奮
,因為他喜歡吃籽類的東西

服務:-

普通,無特別

環境:-

此店很大,雖然人多,但都不用等位

可以放三層食物手推車很方便
,不用拿住重重的食物盤
,很貼心的設計

後記:-

雞翼
tiramisu
兩杯忌廉汽水、一碗調味料(茄汁和芥末醬)
肉丸拼薯仔
凍蝦另一近鏡,勁多蝦籽
第一張收據
第二張收據
2010-10-15 11 瀏覽
MEGA BOX 的 IKEA CAFE ,本人平均一星期會去一次,因為實在太方便,太近我公司啦~行過去都不到五分鐘,有時無聊,都會去行下的。瑞典肉丸。。。超底呀! 醬汁: 忌廉磨菇汁+紅莓 / 有肉丸 + 薯仔, $19 / 10 粒,超好味,又特別喎~ 平時又點會諗到忌廉磨菇汁+果醬,個味出來會這麼好凍蝦杯。。。估佢唔到呀! 平時心諗,在這種地方食凍蝦,D 蝦一定唔新鮮,可能D肉會好霉。但係這兒唔係囉~ D 蝦爽甜,肉質鮮美,真係意想不到囉~ 意式茄醬藍青口。。。好味~ (個人係茄醬愛好者) 茄醬好鮮味,係用鮮茄做的 (唔係只有茄汁),青口都OK ,唔會好似外面急凍青口那樣子,又霉又臭HOTDOG。。。CAFE 內無的,要到IKEA收銀外面先有,不過佢的熱狗真係好味囉~ 包夠熱,腸皮脆,醬汁自己落,鍾意落幾多都得,一個餐都不過係$10,汔水任飲添,超底呀!!!! 湯 & 麵包。。。個人不會選擇,因為唔夠熱的,凍冰冰就唔好食啦~環境就一般,嘈左D ,不過沒辦法啦~ 出出入入人點都會比較雜,不過勝在方便囉~
行過去都不到五分鐘,有時無聊,都會去行下的。

2010-10-09
$40 (其他)
  • 瑞典肉丸 / 凍蝦杯 / HOTDOG
2010-10-13 12 瀏覽
今日都小肥豬又出去食野啦~等左佢放學食少少野就出去megabox行~之前都去過IKEA德福食熱狗都好好味架~估唔到依家搬左過黎megabox,不過就無左熱狗食囉…之前都睇過d post話呢到d肉丸好好味咁就叫了一個(19蚊10粒,仲有幾粒薯仔同汽水一杯送呀~抵!!!) 青豆汁雞扒長通粉(29蚊)有埋汽水任飲@@(原價7蚊)D肉丸真系好好味,好軟,好香,好有味~同出面打邊爐果d肉丸完全無得比呀!!+埋果d醬汁,真系無得頂!!置於青豆汁雞扒長通粉d雞扒都ok既~不過好似乾左d,同埋d長通粉真系好硬…好似未煮熟咁…呢個扣分…食完行左一陣就返屋企lu~下次再來吃羊腿同雞翼先~叫到好多人都叫呢個呀~應該都好好食既~
之前都睇過d post話呢到d肉丸好好味咁就叫了一個
(19蚊10粒,仲有幾粒薯仔同汽水一杯送呀~抵!!!)
青豆汁雞扒長通粉(29蚊)
有埋汽水任飲@@(原價7蚊)

+埋果d醬汁,真系無得頂!!

食完行左一陣就返屋企lu~
2010-10-13
2010-10-10 14 瀏覽
食物選擇‧瑞典肉丸10粒伴薯球 ($19).脆炸黃金雞翼4隻 ($10).凱撒沙律 ($9).薯條 ($8).任飲汽水 ($7)環境‧很有特色的IKEA燈,給人幻想一下自己去了北歐.......雖然要搭枱,不過坐得很舒服服務‧員工主動、友善味道‧肉丸雞翼沙律薯條全部都太咸,吃完可能會鈉超標.較大隻的雞翼裡面有少少不夠熟.薯條夠粗又大碟.如果不是太咸,大部分食物應該會更好吃

食物選擇
‧瑞典肉丸10粒伴薯球 ($19)
.脆炸黃金雞翼4隻 ($10)
.凱撒沙律 ($9)
.薯條 ($8)
.任飲汽水 ($7)
.雖然要搭枱,不過坐得很舒服
‧員工主動、友善
‧肉丸雞翼沙律薯條全部都太咸,吃完可能會鈉超標
.較大隻的雞翼裡面有少少不夠熟
.薯條夠粗又大碟
.如果不是太咸,大部分食物應該會更好吃
2010-09-26
3 分鐘 (堂食)
$26.5 (晚餐)
 以前去Mega Box,撇除溜冰、卡拉ok和看電影,果真沒有太多其他可言,如果不想這幾項的話,可謂只是一間可供吃喝玩樂但必需花錢的一間商場。最近知道開了宜家傢私,聽聞更有兩層!已經完全被吸引了,這天在德福逛得有點悶,所以走到Mega Box逛逛。 我們逛完宜家傢私后,都走得有點累,自自然然會走到咖啡室的這邊,我還未到但已經嗅到香味了,當時我和男友都不太餓,但始終想一試這裡的美食,所以自助地拿了一件藍莓芝士蛋糕,只售12元。 可能是公眾假期的關係,進食的客人都比較多,空間雖大,但也不容易才找到了兩個位子,可見人流甚佳。 藍莓芝士蛋糕,一向自己弄的芝士蛋糕,不論是餅底還是蛋糕都很散,就連自己都覺得好失敗,但這裡的不僅所有都很實,而且值得一讚的更是芝士裡面有淡淡的藍莓味,不會蓋過芝士原本的味道又有適當的藍莓味,12元,有空必定再光臨!

(非會員)
2010-10-08 4 瀏覽
和女朋友在MegabOX接朋友一起吃飯!本想吃小飛象但朋友說不太肚餓,所以我便想起宜家,因為是新開的所以我也想試一試他的水準有沒有下跌!因為我也常在沙田宜家開歺的!可以說是常客!哈哈一去到地方很大又有户外區!因平曰關係不是很多人,我們很快以可拿食物!我們点了。肉丸加薯仔,不用多說招牌貨!!!!超好味!!!:茄醬青口!!又幾好味噃!!!春雞加長通粉!!嘩!!春雞超大隻!!!20多元超值!!!!薯條剛剛見師炸出來就要了一客,我女朋友話好食過麥記!!!蝦杯也用說很好味!是我叫朋友試的!!他也說很美味很多蝦子!!公主餅就比較失色!!可能大軟身了!!超甜!!!但總體來說我們給90分!味道中上!!!環境80分!!我要說一說!因我們点食物也点了很久,他們的厨師也很有禮貌和笑容!!很有耐心聽我們要什麼!!!這要給他們95分!!!我覺碍得比沙田宜家歺廳還要好!!!!我會多点來開歺的!!!努力呀1!!沒有要湯,下次一定要試!!!!
可以說是常客!哈哈
2010-10-06
10 分鐘 (堂食)
  • 凍蝦杯
  • 燒春雞
因為黎Mega Box溜冰,咁岩玩完就好肚餓,就帶左我honey黎呢度食第一次黎既佢話:「呢度環境好舒適,好好呀!」我都認同今次點既野有以下:1)炸薯條第一次黎叫左呢個,好好食!因為薯條炸得好香脆,加埋任蘸既茄汁一流2)瑞典肉丸都係因為第一次叫過所以再叫,因為我覺得好好食其實食一碟$19既瑞典肉丸都幾飽,因為有好多薯仔,亦都好好味3)海鮮茄汁意粉都幾好食,唯一我同我honey都唔中意食檻欖,大致上都幾滿意!4)凍蝦杯!!第一次叫,因為我honey好中意食蝦,當我地抱住應否去試既心態,我就拎左一個凍蝦杯一齊比錢。開頭因為怕佢唔新鮮而令d蝦肉霉,但我一食第一隻既時候,竟然十分驚喜!因為蝦肉肉質鮮美,大部分蝦都有卵,十分香口!凍蝦杯魅力沒法擋難怪有好多枱上都有凍蝦杯下次再光臨時我一定會再點!
因為黎Mega Box溜冰,咁岩玩完就好肚餓,
就帶左我honey黎呢度食

第一次黎既佢話:「呢度環境好舒適,好好呀!」
我都認同

今次點既野有以下:

1)炸薯條
第一次黎叫左呢個,好好食!
因為薯條炸得好香脆,加埋任蘸既茄汁一流

2)瑞典肉丸
都係因為第一次叫過所以再叫,因為我覺得好好食

3)海鮮茄汁意粉

4)凍蝦杯!!

因為蝦肉肉質鮮美,大部分蝦都有卵,十分香口!
凍蝦杯魅力沒法擋
難怪有好多枱上都有凍蝦杯

下次再光臨時我一定會再點!
全部食物
肉丸
海鮮茄汁意粉
凍蝦杯
2010-10-06 13 瀏覽
一直想去這間新開的IKEA CAFE食~因見食評大多說又平又正~昨晚終於一償心願, 捉埋媽咪一齊去食2個人食左露筍忌廉湯 - 正不會很杰身,露筍也不錯瑞典肉丸(10粒) - 醬汁真的很不錯,配果醬感覺真的好搭,可惜肉丸沒什麼口感……我想牛肉丸會比較香和有嚼勁送汽水任飲 - 只有百事、七喜、忌廉梳打和水,一般沒什麼特別茄醬煮藍青口 - 一樣醬汁弄得不錯,可惜青口感覺不太好吃(但媽咪說不錯)凍蝦杯 - 超級易褪殼一杯大約有20餘隻,算抵食炸薯條 - 唯一令我有衝動下次再幫襯的食物蘋果批 - 被外貌吸引而拿的食物……剛拿回時因放雪櫃關係是冰的,難以入口……之後拿了去微波爐叮熱先比較好吃芒果朱古力慕絲杯 - 其實如果分開的話,是不錯的…可惜當芒果醬跟朱古力慕絲同吃時,就是互蓋味道…不是難吃,但吃完也不覺有吃到什麼的感覺咖啡任飲 - 媽咪說OK食左咁多野,都係盛惠$88,真係好平但可惜真係去完1次,最多只會去第2次的一間cafe
昨晚終於一償心願, 捉埋媽咪一齊去食

2個人食左
露筍忌廉湯 - 正
不會很杰身,露筍也不錯

凍蝦杯 - 超級易褪殼
一杯大約有20餘隻,算抵食
炸薯條 - 唯一令我有衝動下次再幫襯的食物

咖啡任飲 - 媽咪說OK

食左咁多野,都係盛惠$88,真係好平
但可惜真係去完1次,最多只會去第2次的一間cafe
2010-10-05
送貨日,今日去九龍灣Mega Box,所以就直接係度食埋lunch!我呢d打工仔,當然要搵d半野醫醫肚啦!$19 10粒瑞典肉丸配飯不過講堅d肉丸好似細粒左..同埋真係無咁好食!講唔出係點,唔知其他食家有冇同感?嗱嗱聲,醫完肚就仆反公司啦!

嗱嗱聲,醫完肚就仆反公司啦!
2010-09-27
2010-10-05 27 瀏覽
聽說肉丸很好味的;所以就來試試,很少會逛宜家,所以一次過叫左好多食物不多說了::1) 瑞士肉丸汁比較膩,因為加了忌廉去烹調。它名乎其實是軟身的牛丸,味道跟平日在外面吃的差不多。薯粒不是薯蓉狀,有點生生的感覺。2) 煙三文魚沙律煙三文魚超級好味,很新鮮。三文魚醬汁,很新鮮,很香很美味,酸酸甜甜的。3) 蕃茄醬青口蕃茄醬並不夠濃,青口亦不太入味。青口小小的,但很嫩。4) 豬腿肉口感跟火腿一樣,但味道濃,並不是一般火腿的咸味。份量很大,挺厚的,吃完一塊後都飽飽的。5) 凍蝦這個一定要吃,原因是夠特別。每隻蝦都有蝦子,是一大抽的蝦子,這個是蝦的特色。蝦雖小,但很彈牙,味道很鮮甜。6) 藍莓芝士蛋糕並沒有什麼藍莓味,可說是純芝士蛋糕,凍餅不夠滑,但$12的價錢是不錯的了。7) 公主蛋糕表面的糖衣,最好不要吃,是色素及糖的結合,無味道可言。一層海綿蛋糕,一層果醬,一層忌廉,就是這樣。吃完後到了瑞士美食廊逛,發覺大部份的食物都可買到,全是盒/包裝好的,蛋糕都是。宜家傢俬的廉價美食,的確很化算!
聽說肉丸很好味的;
所以就來試試,很少會逛宜家,所以一次過叫左好多食物

不多說了::

1) 瑞士肉丸
汁比較膩,因為加了忌廉去烹調。
它名乎其實是軟身的牛丸,味道跟平日在外面吃的差不多。
薯粒不是薯蓉狀,有點生生的感覺。

2) 煙三文魚沙律
煙三文魚超級好味,很新鮮。
三文魚醬汁,很新鮮,很香很美味,酸酸甜甜的。

3) 蕃茄醬青口
蕃茄醬並不夠濃,青口亦不太入味。
青口小小的,但很嫩。

4) 豬腿肉
口感跟火腿一樣,但味道濃,並不是一般火腿的咸味。
份量很大,挺厚的,吃完一塊後都飽飽的。

5) 凍蝦
這個一定要吃,原因是夠特別。
每隻蝦都有蝦子,是一大抽的蝦子,這個是蝦的特色。
蝦雖小,但很彈牙,味道很鮮甜。

6) 藍莓芝士蛋糕

7) 公主蛋糕
表面的糖衣,最好不要吃,是色素及糖的結合,無味道可言。
一層海綿蛋糕,一層果醬,一層忌廉,就是這樣。

宜家傢俬的廉價美食,的確很化算!
2010-10-03
3 分鐘 (堂食)
上星期同老公仔去左宜家家私 cefe 食野,之前都只系食過宜家ge hot dog,今次去都系因為見到好多人系裏面食,先去試試,點知...我地買左1.雞翅好油同埋好咸2..蘑菇湯ok,但系都唔算系特別好味3.青口都系偏咸lo4.麵包凍冰冰 仲衰過系出面食新鮮出爐麵包5.芝士餅好甜 芝士味唔濃今次試完 一定唔會有下次 =.=

我地買左
1.雞翅
好油同埋好咸
2..蘑菇湯
ok,但系都唔算系特別好味
3.青口
都系偏咸lo