2011-03-18 4 瀏覽
:1. 連食個美心都要四十幾蚊,黎IKEA不失為平價之選 (三十幾蚊已經飽到嘔)2. 肉丸要俾10個GOOD,本來覺得配JAM好怪,不過同事大力推介,所以"YAAM"左DD JAM 試下......嘩!簡直係天作之合!3. o個塊紅酒燴鷄胸扒唔會DRY,仲好厚,只係本人唔太LIKE鷄胸.....太瘦!另外,要讚伴碟好多蔬菜,而唔係俾D雪藏三色豆你食4. 半自助,想食咩就拎咩,I LIKE IT!!! :1. 食物唔夠熱,只可以話係暖2. REFILL不夠快,本來想飲羅宋湯,點知已經俾人"不"晒,唯有轉飲薯仔湯......有D稀......又淡左D3. 要彈D香港人,唔好扮唔識字,唔識字都望下隔離擡,唔該自己執走個TRAY!人地收咁平,叫你地做番少少野好FAIR!唔好COMPLAINT人地無SERVICE!要SERVICE請去五星級酒店!P.S 同事個魚PASTA,佢淨係話個魚OK jar~~

4. 半自助,想食咩就拎咩,I LIKE IT!!!

1. 食物唔夠熱,只可以話係暖

P.S 同事個魚PASTA,佢淨係話個魚OK jar~~
2011-03-01
2011-03-14 5 瀏覽
决定買超值的六十元茶几前, 先到食評甚高的宜家自助餐廳食個午餐. 餐包($2) + 牛油($1) + 雜菜湯($8) + 燒羊鞍($39) + 意大利芝士餅($12) + 熱咖啡($7), 共($69)餐飽+凍牛油, 只是一般, 若餐飽烘暖更佳.雜菜湯,一般, 熱度可接受, 菜料較少, 可能材料沉澱於湯煲的底部, 湯面有小許黑椒作點綴, 又喝不到辣味.燒羊鞍: 我冬天吃羊腩煲時才吃羊肉, 只見前面有不少男食客選燒羊鞍, 也見賣相吸引便一試, 瘦身的羊鞍基本上找不到有脂肪, 配上暖暧的燒汁及薄荷醬, 一點羊羶味吃不到, 而燒汁也是淡味, 不像吃西冷牛扒的濃味, 還有小許香草已洒於羊鞍上作調品, 配菜有些烚薯仔, 比炸薯條健康得多.到我食甜品時芝士蛋糕已不凍, 幸好香味仍保持着, 滑滑的芝士蛋糕結合於薄薄的餅底上, 由於體績不大, 吃後不會過飽. 宜家強調咖啡供應商來自UTZ認證的供應商, 品質得到保證, 使我對賣七元的咖啡有點期望, 只是那杯咖啡味道不太適合我, 因寫着是即磨咖啡,我便較難接受, 由於奶不是熱的, 加奶後咖啡僅是暖暖的, 飲完一杯後, 記下一些重點留作寫食評, 便
决定買超值的六十元茶几前
, 先到食評甚高的宜家自助餐廳食個午餐.

餐飽+凍牛油, 只是一般, 若餐飽烘暖更佳.

到我食甜品時芝士蛋糕已不凍
, 幸好香味仍保持着, 滑滑的芝士蛋糕結合於薄薄的餅底上
, 由於體績不大, 吃後不會過飽.

宜家強調咖啡供應商來自UTZ認證的供應商, 品質得到保證, 使我對賣七元的咖啡有點期望, 只是那杯咖啡味道不太適合我, 因寫着是即磨咖啡,我便較難接受, 由於奶不是熱的, 加奶後咖啡僅是暖暖的, 飲完一杯後, 記下一些重點留作寫食評, 便免費添飲第二杯
, 之後過了約一會, 便感到心跳加速了, 明顯咖啡因開始發揮作用

總括而言, 此自選午餐十分豐富, 而且價錢經濟
, 環境舒適
, 值得繼續支持, 尤其一家大細吃飲時, 小朋友可選兒童餐, 店内也有空間給他們玩耍
, 令家長可安心享用饍食, 也使我回想起十多年前, 一家光顧沙田宜家餐廳的回憶及美味的肉丸

户外座位
户外座位
自助午餐
意大利芝士餅
2011-03-12 10 瀏覽
我今日整日都冇食過野.食lunch,宜家家居的波菜魚天使麵(唔記得了名)$25食完唔夠飽,有魚多出一半.比例不好幸好也有自助斟水.離開cafe之後10分鐘.我.........肚痛....痛左成10分鐘.如果不是隨身帶備藥油.可能痛得仲耐!!!以後唔會食!我好肯定係宜家家居既食物出事!因為我整日冇食過野.open rice唔比我登上.但仍然係事實.我好少寫open rice,賣相唔係特別靚都唔會影.食完先肚痛又如何影低証據?我人頭保証唔係講大話.
我今日整日都冇食過野.
食lunch,宜家家居的波菜魚天使麵(唔記得了名)$25
食完唔夠飽,有魚多出一半.比例不好
幸好也有自助斟水.
如果不是隨身帶備藥油.可能痛得仲耐!!!

以後唔會食!

我好肯定係宜家家居既食物出事!
因為我整日冇食過野.

open rice唔比我登上.但仍然係事實.
我好少寫open rice,賣相唔係特別靚都唔會影.
食完先肚痛又如何影低証據?
我人頭保証唔係講大話.
2011-03-03
1. 煙三文魚 - 稍咸了點2. ceasar salad w/ rosted chicken brest - 打算吃淨 ceasar salad 的, 可惜已沽清 (約20:30). chicken brest 好重香料味, 不算乾, 可以哎~ 有兩塊芝士, 好慷慨亦好飽肚.. 其實一塊 (甚至半塊已足夠)3. 蝦杯 - 對蝦沒意見, 但可能太夜啦, 部份生菜已變色4. 薯仔白湯 - 濃度剛好, 有薯仔"沙" 的質感又不水汪汪5. tiramisu - 用 cream 而非 mascarpone.. 唔建議試6. 焦糖杏仁餅 - 第一次食, 好味, 雖然表面一層是朱古力, 但甜度適中, 好鍾意粗糙的口感! 足料, 薄薄一件食完都唔覺滯.
1. 煙三文魚 - 稍咸了點
2011-03-03
2011-03-05 9 瀏覽
同friend去左mege box行街,,經過ikea就入左去食野.不嬲都知ikea d野好食,,但係冇諗過有咁多人(可能正值下午茶時間)唔算肚餓,,所以淨係食左個$12cheese cake+$7汽水任飲汽水幾抵,,但cheesecake食:落有d濟,,冇想像中咁香..不過環境好好,,好乾淨,,坐幾耐都得,,同friend傾計最好

2011-02-19
3 分鐘 (堂食)
宜家裝修後,同阿媽行就行咗好多次,但ikea cafe只是第一次去呢間新店食(舊店食得多新店未食過),不過好失望其中有磨菇的食物。瑞典肉丸薯仔我以前去舊店次次都有叫,今次亦不例外,好味一如以往。白汁火腿蘑菇長通粉,其實冇話特別唔好食,味道仲唔錯,但磨菇有酸味(出事),食完吐都吐唔切。其實磨菇都幾容易有酸味(但估唔到ikea cafe都失手)今次試完感覺不太好,但我唔會對ikea cafe失望,因 瑞典肉丸薯仔是好好食的,努力啦。

),食完吐都吐唔切

2011-02-09
  • 瑞典肉丸薯仔
2011-02-22 16 瀏覽
自從宜家搬了竇後,只來過一次,還未幫襯過這間咖啡店,面積擴充了,有窒內亦有室外, 自己比較喜歡室外, 尤其夕陽斜照的時候,聽住悠閒的音樂, 座一/兩個鍾放鬆自己又所費無幾, 實在要多謝很多和黃的股東呢, 我們今天較早到埗約18:10已經座低, 室內只有半滿, 室外只有一枱客人和我們, 今天要了:新薯仔忌廉肉丸(大特價由$29 ->$19)但份量完全無減少,抵食, 肉丸OK喎,忌廉汁個色雖然深了一點, 應該是忌廉落得不夠的緣故, 但做得咁平重想點要求呀,炸粗絛薯條 $8一大碟,平時甚少就咁買一碟薯條食,不過今日見它炸得顏色好靚,咪叫來試下啦, 茄汁任攞, 外皮也脆, 只係平時食慣幼薯條, 食粗的會很慢, 一慢下來食到後來的三分一會好容易比薯條過氣變得”謝謝地”, 甜品是一個類似杏仁酥之類的批餅, 中間那層比較甜的吉士餡同批底淋淋地的口感我估計都幾難有香港人話這個甜品啱食, 其實如果加熱番佢起碼令到個底脆番都可以加番少少分嘅不過那吉士醬的甜就真的無計可施啦,咖啡$7任添飲, 麥記都做唔到啦, 但這咖啡比以前在九龍灣時的要香濃一點喎,真係重可以點要求呀, 在這一片通漲浪潮之中, 當我

當我們在室外HEA咗成個鐘後番入室內已見高朋滿座,就知道這裡已經成為這一帶打工一族的食堂(DINNER)因為大多數客人個樣都似剛剛放工,估計食完宜家都差不多接近收鋪時間,哪有時間再慢慢逛看傢俬呀, 怪不得在我們一進來買嘢食的時候,我看見他們準備了的食物份量比當時的客人多很多,原來有臨尾這一轉客人的,雖然他們提供的不是什麼有營餐單或者頂級美食,但起碼可以最低的價錢餵飽客人, 在這艱難的環境下須要的是互相支持頂下去,發揮香港人的精神,在這裡我看到了企業良心與社會責任,

P.S.: 臨走我也在食品部買咗1KG肉丸只係$75抵到不行, 試想想如果在北歐有可能以這價錢買得到嗎?就算本地/中國的肉丸買1KG都可能要這價錢, 回家搞個汁倒落去煮煮又食得,有肉味之餘又飽肚, 正餐之選

2011-02-09
2011-02-20 35 瀏覽
搬了到mega box, 似乎沒那麼方便, 但其實都一樣, 因為原來的位置也未見便利, 也是要轉很多個圈才到.反正到mega box 有接駁車.這店還不用客人在店內打很多個轉才到達餐廳位置.小豬兒先行自己去買, 又買了個肉丸餐還有小豬兒最愛湯湯+沙律吃了一會, 似乎意猶未盡, 到我出馬!買了雞翼, 賣相己夠吸引.還有朱古力mousse, 插上瑞典國旗總覺得薯仔這樣吃, 吸收不到肉丸的汁, 但豬兒仔較愛吃薯仔, 便吃吧沙律不太多, 因只$9, 有汁的豬兒仔大獨享, 沒汁的我吃...雞翼真好吃, $11 /4只中翼, 剛燒起似的, 香氣洋溢, 熱騰騰.朱古力mousse也很濃味, 只是有點太膩...一流!

反正到mega box 有接駁車.

這店還不用客人在店內打很多個轉才到達餐廳位置.

小豬兒先行自己去買, 又買了個肉丸餐
肉丸薯仔
還有小豬兒最愛湯湯+沙律
salad+湯
吃了一會, 似乎意猶未盡, 到我出馬!

買了雞翼, 賣相己夠吸引.
雞翼一流
還有朱古力mousse, 插上瑞典國旗
mousse!

朱古力mousse也很濃味, 只是有點太膩...

一流!
salad+湯
mousse!
肉丸薯仔
雞翼一流
2011-02-18 5 瀏覽
聽好多人講宜家家居餐廳嘅肉丸好味,咪走去食吓囉,食過後,覺得味道ok,肉丸質感算滑,有肉味,加上價錢又平,十蚊五粒,抵過街邊篤魚旦,路過嘅話記住去食。至於杏仁餅味道超甜,唔係太好味,唔食都冇損失。
2011-02-18
  • 肉丸
2011-02-08 8 瀏覽
行行下街見餓見到有間賣野食既餐店在面前便不禁暗嘆宜家真識做生意~我當然走左入去食野啦...地方還算ok~整潔~不算多人~不必排隊good!食物是...瑞典肉丸口感好, 醬汁好味, 必食!!!
行行下街見餓
見到有間賣野食既餐店在面前
便不禁暗嘆宜家真識做生意~
我當然走左入去食野啦...

地方還算ok~整潔~
不算多人~不必排隊good!

食物是...瑞典肉丸
口感好, 醬汁好味, 必食!!!
2011-02-06 9 瀏覽
又係去ikea開餐我食菠菜汁粉:好味, 都好菠菜味。粉夠"林"。友人食白汁意粉:白汁唔夠味, 麻麻地。share:雞亦($10/4):炸的, yummy。肉丸(10粒):必食, 太好味了。。。凍蝦:都OK。
又係去ikea開餐

我食菠菜汁粉:好味, 都好菠菜味。粉夠"林"。
友人食白汁意粉:白汁唔夠味, 麻麻地。

share:
雞亦($10/4):炸的, yummy。
肉丸(10粒):必食, 太好味了。。。
凍蝦:都OK。
$10/4雞亦
2011-01-03
$10/4雞亦
2011-02-06 67 瀏覽
19元正好味~~不過唔係個個頂得順因為都真係好素不過味道好濃郁~~正8玩正味道唔錯~~係粗薯條泥ga不過就唔多熱lor~~不過都差唔多啦~~8蚊炸喎12元五甜品呀~~唔係好甜炸仲唔差過外面d餅我好中2~~~
有機菠菜班戟
薯條
8玩正
味道唔錯~~
係粗薯條泥ga
不過就唔多熱lor~~
不過都差唔多啦~~8蚊炸喎
杏仁餅
薯條
有機菠菜班戟
2011-02-02 19 瀏覽
好想食瑞典肉丸,. 同同事去左食....都係咁好味.今日仲有 chicken wing, 又叫一set.不過...pork chop 好硬呀!!! 可以一提既係個桔桔汁, 好好味!!!
好想食瑞典肉丸,. 同同事去左食....都係咁好味.
今日仲有 chicken wing, 又叫一set.
不過...pork chop 好硬呀!!!
可以一提既係個桔桔汁, 好好味!!!
2011-01-19
OK
2011-02-01 38 瀏覽
Very good food! The atmosphere is great! Me and my family had a great time there.What I did not like was the lack of table serviceI have to get trays myself and also clear the table after eatingMeatballs are so good!!!!!

Meatballs are so good!!!!!
  • Meatballs
2011-01-29 15 瀏覽
快到新年,係揀新家俬前醫左肚先去到的時候剛剛好正準備晚餐要了一份 : 燒牛肉 $ 39 配薯仔脆炸黃金雞翼 4 隻 $ 10朱古力慕士 $ 73樣野加埋都只係需要 $ 56實在太抵第一次食ikea 出品的慕士感覺都唔錯朱古力的味好重,但不會苦而且價錢平,大大杯都係$ 7炸黃金雞翼 比起上次既 味道濃d不過就凍左,可能放得太耐燒牛肉的切部份在牛肉的尾部肉質比較熟,我喜歡生一點的黑椒汁的味道都唔錯,係唔夠濃薯仔都夠多唔知下次去到的時候,會唔會食到芝士條呢?
快到新年,係揀新家俬前醫左肚先
去到的時候剛剛好正準備晚餐

要了一份 : 燒牛肉 $ 39 配薯仔
脆炸黃金雞翼 4 隻 $ 10
朱古力慕士 $ 7

3樣野加埋都只係需要 $ 56
實在太抵

第一次食ikea 出品的慕士
感覺都唔錯
朱古力的味好重,但不會苦
而且價錢平,大大杯都係$ 7

炸黃金雞翼 比起上次既 味道濃d
不過就凍左,可能放得太耐

燒牛肉的切部份在牛肉的尾部
肉質比較熟,我喜歡生一點的
黑椒汁的味道都唔錯,係唔夠濃
薯仔都夠多

唔知下次去到的時候,會唔會食到芝士條呢?
2011-01-27