2011-11-14 17 瀏覽
購物途中, 來到ikea cafe, 雖然不餓, 但坐一會來個小休亦無妨!價錢已很吸引, 幸好薯條夠脆, 有味道, 茄汁較甜, 不錯小吃呢!可惜的tiramisu, 味道全不像樣, 沒任何咖啡味或芝士味, 只像一般餅店的朱古力忌廉蛋糕, 可惜.. 可惜...又是吸引的價錢, 不鵝也會令人想試的, 路人很容易'中招'買了! 軟雪糕很滑, 但油了一點, 很重呍呢嗱味, 香甜得很, cone夠脆, ok!!下次會空肚來用一頓正式的餐, 眼見四圍客人的意粉, 肉丸, 沙律等賣相都不錯, 而且價錢很相宜, 可以考慮呢!
$9薯條
Tiramisu
$2軟雪糕

2011-11-05
$20 (其他)
$9薯條
$2軟雪糕
2011-10-30 14 瀏覽
10月27日, 家中印印放假, 難得同老公兩個都day off, 一齊帶阿b去行街街湊住個b, 特別易累, 來到megabox, 毫不猶豫就去咗食宜家叫咗... 雞翼八隻, 肉丸十粒跟意粉, 凍蝦杯肉丸係皇牌, 我就麻麻地佢啲薯波(覺得好寡), 次次都轉跟意粉~雞翼, so far so good啦, 無話特別好味凍蝦杯, 係我同老公飛佛, 隻隻都有春, 咸咸地好好味!! 今次啲蝦好似細隻過往時, 下次真係要一人一杯先夠喉! 總括而言, 閒日來到, 無乜人唔駛等位, 湊住bb又可以坐多陣, 餵埋奶, 氹埋訓覺先走, good!!

叫咗... 雞翼八隻, 肉丸十粒跟意粉, 凍蝦杯

雞翼, so far so good啦, 無話特別好味

2011-10-27
  • 凍蝦杯
I have not seen IKEA Sha Tin yet, so for me, Megabox is the biggest one I've seen in HK!I've always enjoyed IKEA, the wonderful ideas their model rooms are giving us and at some point, you'd even like to buy EVERYTHING!Well, for their food, everything looks great too and sometimes, we'd just want to try everything!I've been to megabox twice only, and I've always been with two other people and yet our bill never went over HK$145, we never ate without dessert and drinks -- that's how affordable it

I've been to megabox twice only, and I've always been with two other people and yet our bill never went over HK$145, we never ate without dessert and drinks -- that's how affordable it is. Although, I have to warn you of the long line
but don't worry you'll be at the cashier in no time!

Here's what we have eaten here:
The ever so popular Swedish meatballs! :D
Organic tomato pasta
This pasta was very..plain - my sister didn't like it very much hehehe..she chose this because it was organic
Crayfish linguine
This pasta was OK, when we added the tomato sauce from the organic pasta, it tasted even better! It would help if the toppings had more flavor though..
Blue mussels provencale
The mussels were OK, not super good but not bad either. It's actually nice to eat mussels again, haven't had those in months!!
This apple pie is really good!
The caryfish bisque is awesome!!
Chicken wings, fries, soup and dessert = love
Swedish meatballs with pasta is the way to go!
Salmon burger was OK, something different.

I would prefer to have the Swedish meatballs with pasta rather than boiled potatoes.

I recommend the crayfish bisque, chicken wings, Swedish meatballs and apple pie!

Blue mussels provencale
  • crayfish bisque
  • chicken wings
  • Swedish meatballs
  • apple pie
2011-10-19 20 瀏覽
未搬位前在宜家傢俬的德福分店吃過兩次,之後知道B&Q 結業,宜家搬至megabox,德福的舊位置開了Uniqio 和 UNY,小改動真的會帶來新鮮感。新的megabox 宜家飯堂比以前德福的大很多,第一次見到可用手推車推美食。龍蝦湯加了少許十分淋而沒有味道的洋蔥粒,湯是夠濃夠Creamy,八元一碗,還想怎樣?想起肉丸,很多人會以為只是豬肉,但其實這個比平日吃的豬肉丸濃味的原因是加了牛的成份。此相拼丸味道是不錯的,但好像都細粒了。以前沙田是薯仔德福是薯片,現都改成薯仔,沒多調味,夠軟綿夠淋,要依靠汁吊味。龍蝦仔扁意粉其實就是肉醬扁意粉加龍蝦仔,扁意粉不過淋。醬汁帶點酸,龍蝦仔則沒太多值得說。沒有薯片,就吃薯條吧。有些薯條中間位置淋而頭尾位置比較好,吃下去也算是實在。芝士蛋糕不錯的,芝士夠濃而不會膩,藍莓味不重,不會因為多芝士而質感過實,算是軟身,感覺是剛剛好的,味道真的不錯。價錢是相宜,我想很少人會反對吧。今次覺得味道也不錯,在megabox不多好吃的選擇下,應該會再來。

2011-10-09 19 瀏覽
今天要陪朋友去睇傢私 大家都唔知食咩好! 最後食IKEA Café 肉丸意粉 - 首選必食....超愛這裡的肉丸...食極都唔厭脆炸黃金雞翼 - 好抵ar! 超香脆~~~~~~~~凍蝦杯 - 凍凍地....隻隻都有春....幾好食!薯條菠蘿火腿 - 新野!!! 不過麻麻地~可樂任飲!

今天要陪朋友去睇傢私
大家都唔知食咩好! 最後食IKEA Café
脆炸黃金雞翼 - 好抵ar! 超香脆~~~~~~~~
凍蝦杯 - 凍凍地....隻隻都有春....幾好食!
薯條菠蘿火腿 - 新野!!! 不過麻麻地~
可樂任飲!
2011-10-01 81 瀏覽
最近真的是愛上了 ikea 宜家傢俬的食物 頻頻找朋友一起吃 食過九龍灣後 發覺水準比沙田高 可是 megabox 的交通的確有點不便 但這些因素不會減少我對 ikea 的熱愛 瑞典肉丸配意粉 $19肉丸真的是每次來必食的 瑞典丸味道特別 紅果醬濃郁 配搭起來令人愛不釋"吃" 十粒肉丸送免費汽水 今天是最後一天了 很划算 印度香烤雞扒配特色香飯 $22這個是新出的 數天前到沙田還是沒有的雞扒香料野味 特色香飯味道簡單 兩者味道相輔相成 棒!薯條 $9第一次在沙田 ikea 吃時 薯條很乾 沒有薯味 大失所望後來多給次機會它 結果九龍灣 ikea 的薯條原來很好吃有薯味又香脆 絕對要試香烤雞翼 $22 8 隻忘了拍照 不過 ikea 的雞翼亦是不可錯過的外脆內嫩 香口 棒!!
最近真的是愛上了 ikea 宜家傢俬的食物

頻頻找朋友一起吃
食過九龍灣後 發覺水準比沙田高
可是 megabox 的交通的確有點不便
但這些因素不會減少我對 ikea 的熱愛

瑞典肉丸配意粉 $19
肉丸真的是每次來必食的

瑞典丸味道特別 紅果醬濃郁 配搭起來令人愛不釋"吃"

十粒肉丸送免費汽水 今天是最後一天了 很划算
瑞典肉丸配意粉
印度香烤雞扒配特色香飯 $22
這個是新出的 數天前到沙田還是沒有的
雞扒香料野味 特色香飯味道簡單 兩者味道相輔相成 棒!
印度香烤雞扒配特色香飯
薯條 $9
第一次在沙田 ikea 吃時 薯條很乾 沒有薯味 大失所望
後來多給次機會它 結果九龍灣 ikea 的薯條原來很好吃
有薯味又香脆 絕對要試
香烤雞翼 $22 8 隻
忘了拍照 不過 ikea 的雞翼亦是不可錯過的
外脆內嫩 香口 棒!!

2011-09-30
瑞典肉丸配意粉
印度香烤雞扒配特色香飯
  • 雞翼
2011-09-24 10 瀏覽
成年冇嚟過宜家,環境同其他分店差唔多,最重要係價錢都冇變過肉丸 : 招牌貨咁耐都保持水準,不過一路都食唔出啡色嘅醬係乜野醬肉醬意粉 : 呢個真係麻麻,肉醬太酸,意粉太淋,大把地方好過佢食物整體唔算好好,不過呢個價錢,真係冇投訴
成年冇嚟過宜家,環境同其他分店差唔多,最重要係價錢都冇變過

食物整體唔算好好,不過呢個價錢,真係冇投訴
2011-09-18 69 瀏覽
今日同亞佬睇完玩具展嚟咗IKEA Cafe食嘢。今次係我第一次嚟Megabox,找到了一個為我除蝦殼的人。肉丸肉多過粉,配上士多啤梨醬又夾得幾好味。意粉有口感。肉醬意粉茄汁好酸雞翼香口但有D辣凍蝦杯 - 凍蝦好似浸過鹽水,能帶出蝦的鮮味。可樂免費添飲,夠凍夠氣好飲呀。
今日同亞佬睇完玩具展嚟咗IKEA Cafe食嘢。

今次係我第一次嚟Megabox,找到了一個為我除蝦殼的人

肉丸肉多過粉,配上士多啤梨醬又夾得幾好味。
意粉有口感。
肉丸意粉 $19
肉醬意粉茄汁好酸
雞翼香口但有D辣
脆炸黃金雞翼 $12
凍蝦杯 - 凍蝦好似浸過鹽水,能帶出蝦的鮮味。
凍蝦杯 $22
佬佬甜心蝦
可樂免費添飲,夠凍夠氣好飲呀。
2011-09-18
肉丸意粉 $19
脆炸黃金雞翼 $12
佬佬甜心蝦
凍蝦杯 $22
  • 肉丸
  • 凍蝦杯
2011-09-16 22 瀏覽
八月二十八日 (星期日)種種原因,今年還未曾與老公仔去過旅行今天台中台北之旅終於落實了,充滿期待到了Megabox閒逛,老公仔提議到宜家吃晚餐看到餐飲部比傢俬部更多人,一點也不驚訝相信有不少人如我們一樣,宜家只是吃的地方,甚少走進去看傢俬的老公仔負責買食物,我就等位幸好買到食物前我已經取到位了因想試多點其他菜,今次只點了五粒肉丸配小薯仔,其實份量己不少這裡的肉丸一向出名,入口彈牙沒有死實實的感覺銀鱈魚柳配上了惹味咖哩汁,相當開胃魚柳不夠滑,有點嚡口不過魚尚算新鮮廿多元,算是合理只見有很多食客都點青口,以為品質應該不錯誰知一吃下去,肉質鬆散,很腥,頗失望另一個多人點的小吃就是雞翼味道不錯,雞翼炸得香脆又不油膩雞翼size適中,肉質鮮嫰而且價錢實惠…推介還有其他不同選擇,下次再來
八月二十八日 (星期日)

種種原因,今年還未曾與老公仔去過旅行
今天台中台北之旅終於落實了,充滿期待
到了Megabox閒逛,老公仔提議到宜家吃晚餐
看到餐飲部比傢俬部更多人,一點也不驚訝

老公仔負責買食物,我就等位
幸好買到食物前我已經取到位了
肉丸 l 銀鱈魚柳
因想試多點其他菜,今次只點了五粒肉丸
配小薯仔,其實份量己不少
這裡的肉丸一向出名,入口彈牙
沒有死實實的感覺
銀鱈魚柳配上了惹味咖哩汁,相當開胃
魚柳不夠滑,有點嚡口
不過魚尚算新鮮
廿多元,算是合理
意式茄醬藍青口 l 脆炸黃金雞翼
只見有很多食客都點青口,以為品質應該不錯
誰知一吃下去,肉質鬆散,很腥,頗失望
另一個多人點的小吃就是雞翼
味道不錯,雞翼炸得香脆又不油膩
雞翼size適中,肉質鮮嫰
而且價錢實惠…推介

還有其他不同選擇,下次再來
2011-08-28
20 分鐘 (堂食)
  • 肉丸; 脆炸黃金雞翼
2011-09-01 12 瀏覽
去宜家到食野真係抵到爛,好多平靚正既野食,成日都食肉丸呀,因為好好食,連影都冇影就食晒呀=0=....薯條幾好正,$8有一大碟,仲要係粗薯條,好平,洋蔥圈脆卜卜,蝦餅辣得好味,我諗都冇乜邊到可以好似佢咁大件夾低食了

2011-09-01
2011-08-31 16 瀏覽
同朋友一行4人食lunch 多D人食可以試多D野 而且除返開算抵食 !!瑞典肉丸一直都係我地至愛另外一粒粒薯仔同青口都幾好味Apple pie味道還可以特別一提 龍蝦湯同白湯好差 汽水 $7 可refill 非常好 !!
同朋友一行4人食lunch

多D人食可以試多D野 而且除返開算抵食 !!

瑞典肉丸一直都係我地至愛
另外一粒粒薯仔同青口都幾好味
Apple pie味道還可以
特別一提 龍蝦湯同白湯好差

汽水 $7 可refill 非常好 !!
IKEA車仔
2011-08-21
IKEA車仔
  • 青口
2011-08-28 10 瀏覽
勁勁勁多人排隊試左新野blueberry cheesecake算係唔錯. 平平地.餅底唔夠香同鬆化je.冇乜blueberry 味. 淡淡既cheese香apple pie甜得滯, 不過餅底都整得好好食~個龍蝦意粉無汁又無乜味..ikea好少有D咁難食既野架喎!!!!!!下次都係食番肉丸薯條好喇...
勁勁勁多人排隊

試左新野
apple pie甜得滯, 不過餅底都整得好好食~

下次都係食番肉丸薯條好喇...
15 分鐘 (堂食)
以前冇食過ikea,但見2個朋友都想食就食1次個時係晚飯時間,多人到full哂我地3個買完野食先等位好彩搵到張6人枱得3個人坐,所以都算快有位我地3個都買左幾多野食下,大概$150-雞翼8隻 味道ok,我覺得係咁多樣野入面算最好-薯條1碟 味道唔錯,都算係咁多樣野入面算最好-雞忌廉湯2碗 咸到飲左1半就飲唔落-蕃茄湯1碗 酸同咸到飲左1半都就飲唔落-意式茄醬藍青口1碟 我懷疑d青口縮左水,細隻到好似蜆咁,又有d咸-鴨胸肉意粉2碟 鴨胸肉唔錯,但意粉d味有d怪,可能食唔慣個汁-麵包2個 冇咩特別,但凍冰冰-汽水2杯 可以不斷refill 好過出面個d冇得refill仲要加勁多冰得少少汽水 但食野都食到飽,$7杯其實唔抵食左1次真係唔想再去忙襯-_-d野咸得好誇張,勉強飲先飲到半碗湯剩係得雞翼同薯條叫好味d,咁我下次情願去m記叫個餐都平得多!ps.唔記得左影相,但食物賣相係唔錯
以前冇食過ikea,但見2個朋友都想食就食1次
個時係晚飯時間,多人到full哂
我地3個買完野食先等位
好彩搵到張6人枱得3個人坐,所以都算快有位

我地3個都買左幾多野食下,大概$150
-雞翼8隻
 味道ok,我覺得係咁多樣野入面算最好
-薯條1碟
 味道唔錯,都算係咁多樣野入面算最好
-雞忌廉湯2碗
 咸到飲左1半就飲唔落

-蕃茄湯1碗
 酸同咸到飲左1半都就飲唔落

-意式茄醬藍青口1碟
 我懷疑d青口縮左水,細隻到好似蜆咁
,又有d咸

-鴨胸肉意粉2碟
 鴨胸肉唔錯,但意粉d味有d怪,可能食唔慣個汁

-麵包2個
 冇咩特別,但凍冰冰
-汽水2杯
 可以不斷refill
 好過出面個d冇得refill仲要加勁多冰得少少汽水
 但食野都食到飽,$7杯其實唔抵

食左1次真係唔想再去忙襯-_-
d野咸得好誇張,勉強飲先飲到半碗湯
剩係得雞翼同薯條叫好味d,
咁我下次情願去m記叫個餐都平得多!
ps.唔記得左影相,但食物賣相係唔錯
2011-08-25
20 分鐘 (堂食)
2011-08-26 14 瀏覽
假日同朋友去MAGABOX,就梗唔少得去IKEA食野啦,就腳又方便~~係人多左D姐~HAHAHA++選了瑞典肉丸,日式咖哩豬扒飯,果汁~瑞典肉丸1O粒 ($19)~ 永遠都係咁好食,超值,薯仔點埋D醬度,好好味~日式咖哩豬扒飯($22)~  咖哩不辣,吉列豬扒,幾好味,而且都好多人叫。果汁OK啦~咁好味~~絕對有下次啦~~
假日同朋友去MAGABOX,就梗唔少得去IKEA食野啦,
就腳又方便~~係人多左D姐~HAHAHA++

選了瑞典肉丸,日式咖哩豬扒飯,果汁~

果汁OK啦~

咁好味~~絕對有下次啦~~

2011-08-06
5 分鐘 (堂食)
2011-08-19 22 瀏覽
今日去megabox睇戲,睇戲之前去IKEA Cafe食野等開場..入到去,超多人,好彩都搵到位咋! 我買左瑞典肉丸配意粉,薯條, 個friend就買左咖喱吉列豬扒飯.仲買左4隻雞翼一人2隻^^ 野食拎返埋位果時係微暖,都接受到既!瑞典肉丸真係超級好味ar><! 5粒唔夠食>< 意粉淋左少少. 脆炸雞翼好香. 10蚊有4隻算係好抵食但加多2蚊就有多4隻. 真係好平-_-!如果唔係怕熱氣就一定買8隻咖! :-(薯條...好大份..平過m記. 但凍左啲..咖喱吉列豬扒飯 - 我個fd完全唔食得辣. 所以佢話比佢預期中辣._.但我食左佢一舊薯仔. 好香wo! 唔係好辣. ok好食^^ 見到cafe入面都好多人食呢個飯)btw IKEA既原意希望食客將托盤擺係個架上,自行清理餐枱但我隔離枱食完,拍拍蘿柚就走人. 有冇搞錯a! 點可以甘咖!!希望啲人自重啦..
入到去,超多人,好彩都搵到位咋!
炸雞翼好香. 10蚊有4隻算係好抵食
但加多2蚊就有多4隻. 真係好平-_-!
如果唔係怕熱氣就一定買8隻咖! :-(
薯條...好大份..平過m記. 但凍左啲..

希望啲人自重啦..