2015-09-27 1077 瀏覽
孕婦友人無咩胃口,但就揀左特意入去megabox搵返個胃口。真係無介紹錯!佢揀左三文魚,我揀左最愛薯餅加素菜丸(未食過,試下),點知一試就好鍾意口感好特別。友人就食哂成碟三文魚,但碟雞奕可能放耐左就無甘新鮮……最後都好滿意吖,執返自己食完既碟同個tray,去睇傢私。
,但碟雞奕可能放耐左就無甘新鮮……
最後都好滿意吖,執返自己食完既碟同個tray,去睇傢私。
  • 薯餅
2015-09-15 1290 瀏覽
今天到MEGABOX逛街,要在芸芸餐廳中選擇, 又真係有點難度.最後又是IKEA餐廳.在點餐過程中, 看到職員抬出新制作的雞翼,馬上要了8件.回座位後, 要快快品嚐.脆炸黃金雞翼8件HKD 28表面金黃色的雞翼, 非常吸引.堅持<食雞翼要有儀態> ~ 用刀叉.落刀只需少少力, 主骨連接位一切即可分開,這是新鮮制作的証明.了解大餐廳通常會用雪藏肉類,但雞肉嫩滑, 鹹度適中,果真老幼咸宜.炸到硬掘掘的食物, 下刀要很用力,當刀與碟子磨擦時, 很容易發出刺耳的聲音.亦因用刀過度, 食物很容易飛出碟外.再者肉質亦會變得又老又硬.影響到食物的手感&聽覺&口感&視覺這家雖然好似快餐店的模式,遇上剛出爐的食物,都可以好好味.Coffee無限添飲.只是飲了2杯, 已經很足夠了.唯一不足, 就很很多人.偏偏有部份客人食完, 仲要磨爛蓆唔走.另外, 餐具真係要6一6先至使用.
今天到MEGABOX逛街,
要在芸芸餐廳中選擇, 又真係有點難度.
最後又是IKEA餐廳.

在點餐過程中, 看到職員抬出新制作的雞翼,
馬上要了8件.
回座位後, 要快快品嚐.
脆炸黃金雞翼8件HKD 28
表面金黃色的雞翼, 非常吸引.
堅持<食雞翼要有儀態> ~ 用刀叉.
落刀只需少少力, 主骨連接位一切即可分開,
這是新鮮制作的証明.

了解大餐廳通常會用雪藏肉類,
但雞肉嫩滑, 鹹度適中,
果真老幼咸宜.

炸到硬掘掘的食物, 下刀要很用力,
當刀與碟子磨擦時, 很容易發出刺耳的聲音.
亦因用刀過度, 食物很容易飛出碟外.
再者肉質亦會變得又老又硬.
影響到食物的手感&聽覺&口感&視覺

這家雖然好似快餐店的模式,
遇上剛出爐的食物,
都可以好好味.

Coffee無限添飲.
只是飲了2杯, 已經很足夠了.
coffee
唯一不足, 就很很多人.
偏偏有部份客人食完, 仲要磨爛蓆唔走.
另外, 餐具真係要6一6先至使用.
2015-08-23
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 脆炸黃金雞翼
2015-09-13 1020 瀏覽
晚餐去宜家食 超多人 排哂隊 搵位都難 叫左忌廉湯同蘑菇湯 羊架同雞翼 雞翼好好味 超少辣味 多肉少骨 羊架五十幾蚊3塊 真係抵 仲有兩個薯蓉 羊架唔太蘇 有咬口 但都幾多肥 薯蓉好香薯仔味 唔錯 忌廉湯比較水 但都唔錯 好creamy 蘑菇湯好傑 所以好易飽 但兩個人 咁多野100有找 抵抵抵
2015-09-11
2015-09-13 845 瀏覽
個晚同男朋友去睇戲《來自星星得pk》認真推薦好笑所以睇戲之前就去左ikea食晚餐~夠平令正尤其係肉丸,$20 10粒好抵食,但意粉唔夠,但因為10粒肉丸已經食到我飽哂,點d醬好好食$20黎講 真係好抵 仲有兩舊薯蓉,比之前好食左,係唔係夜晚同晏就唔同??咁呢個忌廉海鮮湯 $11 價錢差唔多 男朋友好中意飲 飲哂 而我就覺得鹽左少少呢個相信係每一個食過ikea既我地 必定會食薯條 $9一份 份量都好多 薯條係用全個薯仔整再切 好新鮮 $3一份 牛油+$1 抵唔抵就睇圖啦^_^~~~仲有食左雞翼$15/4隻好味~好香 好有咬口 脆皮但夜晚去真係排哂長龍,等左15分鐘
個晚同男朋友去睇戲
《來自星星得pk》認真推薦好笑
所以睇戲之前就去左ikea食晚餐~
夠平令正
肉丸+意粉

$3一份 牛油+$1 抵唔抵就睇圖啦^_^~~~

仲有食左雞翼$15/4隻
好味~好香 好有咬口 脆皮

但夜晚去真係排哂長龍,等左15分鐘
2015-09-10
15 分鐘 (堂食)
肉丸+意粉
  • 肉丸
每次到Mega box行街總係忍唔住幫襯IKEA 餐廳,原因咪就係因為平靚正囉!欣賞宜家用相宜嘅價錢就可以令大眾試到咁多唔同食物,講真雖然樣樣好平,但好多時我地都唔覺意揀多左,無計,鬼叫推住架車仔咁過癮咩!除左平靚正,IKEA餐廳食品同佢地嘅家品一樣,就係變得快!上兩個月明明食到煙肉扒好好味,今個月就無喇!所以令次食都相當有驚喜,當然某幾款大熱食品,好似肉丸雞翼就長做長有喇!由於我地已經食左晚飯,今次就只係要左兩樣做宵夜!德國腸係新野黎架!賣相唔錯架,又有酸椰菜,可惜味道真係幾重味,如果送飯或意粉就岩,就咁食就真係咸左D!老婆唔鐘意食肉丸就唯有食雞翼啦!印象中每次黎都必叫雞翼,SIZE唔算太大隻,但就整得好香口,價錢更係非常抵,比係街市買生雞翼自己調味仲平添!真係望返相依家都好想食啊!宜家家居餐廳及咖啡室 IKEA Café九龍灣宏照道38號Megabox4樓3191 1188
宜家家居餐廳及咖啡室 IKEA Café
九龍灣宏照道38號Megabox4樓
3191 1188
2015-08-25 799 瀏覽
係Facebook度睇到Ikea有新食物登場,就立即安排一日的午餐去試試素丸-由紅蘿蔔、綠豆和豆蓉做成,下了不少調味,食落好惹味,不會太油膩,而且不易散開,沾上芥末醬令味道更上一層樓 三文魚柳雖然有點乾,但魚的鮮味仍在,伴碟的菜是白烚的,提高這份午餐的健康價值,唯獨是只有三小粒薯仔,澱粉質不太足夠,所以加了$2買了個比預期更好食的法國麵包 (外脆內軟)

素丸

三文魚柳
2015-08-25
素丸
三文魚柳
2015-08-24 723 瀏覽
星期六,行Megabox行到累,最好就上去宜宜家傢俬食野!真係好鐘意食佢地既雞翼!完全唔係用炸粉,煎得好金黃,好好食!西冷扒係必 叫架啦!$56就可以食到大大件既扒,而且整到7,8成熟,食落去好霖!瑞典肉丸,10粒$20!! 真係好抵食,我好鐘意點埋佢地既果醬去食!!三文魚沙律,好似分量比以前少左小小,不過都好抵食!$33咋!!兩個大人,一個小朋友,三個人食左$169! 真心好抵!!
星期六,行Megabox行到累,最好就上去宜宜家傢俬食野!

兩個大人,一個小朋友,三個人食左$169! 真心好抵!!
2015-08-22
2015-07-31 1191 瀏覽
MEGA BOX好多店舖做減價, 好心動呢!所以今晚獨自去SHIPPING,順道去我喜歡的IKEA晚餐.這是周五晚上, 客人較多,要找個位置, 是有點難度.還是先排隊取食物吧!.可是龍尾都頗長, 要等十多分鐘呢.這時在為哪款食物猶豫不決. 今天有香草烤羊架 << 我喜歡羊肉! 又看到龍蝦仔意粉 << 新出品 兒童餐 << 份量幾適合女性 三文魚柳配蔬菜薯餅 << 几清新反正想食清D, 最終選了三文魚.!再配小龍蝦湯.馬上付款, 盡快搵位.三文魚柳配蔬菜薯餅 HKD53就座後, 望清楚三文魚, 魚肉好乾喎!魚柳上附著白色物體! 這是煮過龍才會出現呢!三文魚柳没有做煎封,還要在餐吧的熱盤內長時間加熱,魚肉水份蒸發了,只剩下乾爭爭的魚肉纖維 – 嘔白泡的魚柳即時對三文魚柳印象大打折扣.以刀切開魚肉, 邊位好易散開.魚肉乾到失去粘性.幸好有白色忌廉汁作滋潤, 否側真係齋梗了.蔬菜薯餅2件圓形小薯餅成份:切碎的薯仔肉及蔬菜但只見到是西蘭花,整體不太鹹, 軟棉棉, 好易入口.混和白色忌廉汁, 更美味.伴碟蔬菜是烚好的, 很軟
MEGA BOX好多店舖做減價, 好心動呢!
所以今晚獨自去SHIPPING,
順道去我喜歡的IKEA晚餐.
這是周五晚上, 客人較多,
要找個位置, 是有點難度.
還是先排隊取食物吧!.

可是龍尾都頗長, 要等十多分鐘呢.
這時在為哪款食物猶豫不決.

今天有香草烤羊架 << 我喜歡羊肉!
又看到龍蝦仔意粉 << 新出品
兒童餐 << 份量幾適合女性
三文魚柳配蔬菜薯餅 << 几清新

反正想食清D, 最終選了三文魚.!
再配小龍蝦湯.
馬上付款, 盡快搵位.
三文魚柳配蔬菜薯餅
三文魚柳配蔬菜薯餅 HKD53
就座後, 望清楚三文魚, 魚肉好乾喎!
魚柳上附著白色物體! 這是煮過龍才會出現呢!
三文魚柳没有做煎封,
還要在餐吧的熱盤內長時間加熱,
魚肉水份蒸發了,
只剩下乾爭爭的魚肉纖維 –
嘔白泡的魚柳
即時對三文魚柳印象大打折扣.
以刀切開魚肉, 邊位好易散開.
魚肉乾到失去粘性.
幸好有白色忌廉汁作滋潤, 否側真係齋梗了.
蔬菜薯餅2件
圓形小薯餅成份:切碎的薯仔肉及蔬菜
但只見到是西蘭花,
整體不太鹹, 軟棉棉, 好易入口.
混和白色忌廉汁, 更美味.
伴碟蔬菜是烚好的, 很軟身, 方便咀嚼.
小龍蝦湯
小龍蝦湯HKD13
可能是夜晚, 龍蝦湯剩下很少.
湯底部份比較鹹及濃.
湯內有洋蔥粒.
飲完真係要飲多杯水.
IKEA有免費清水供應呢!

下次都係看清楚熱盤內的食物, 特別是魚肉,
如果是最後果幾件,
即係放左好耐, 慶左好耐啦!
乾爭爭囉!!!!!!!!!!!
2015-07-07 1330 瀏覽
要簡單形容ikea cafe只需四個字: 快、平、靚、正cafe採用自助形式,搵位、買野、搬餐甚至清理座位和收拾餐具都要「靠自己」,但卻換到了其美味得來廉宜的食品。放工去睇戲前要速食,真係感恩megabox有ikea cafe呢個選擇!!閒日關係,都唔係好多人,買完野食好快就搵到位。雖然唔係睇戲都唔會去所以唔係常客,但見到有「新產品」墨魚餅配海鮮寬條麵,個樣同個名都勁吸引,所以就叫個黎試下~~墨魚餅配海鮮寬條麵 ($36)墨魚餅算是不過不失,無想像中咁油同熱氣,本身我又鍾意食墨魚丸,所以都幾滿意海鮮寬條麵,海鮮配料同白汁雖然唔係咩特別野,但睇返個價錢,老實講,自己煮都差唔多要啦~!雖然個麵本身稍為乾身一點,但呢個價錢來說,都算無可挑剔的了...肉丸10粒配意粉($19)招牌肉丸,朋友說每隔一排就會突然好想食......或許是瑞典人製作的肉丸喜歡加入大量香料,所以有一種特別的味道讓人回味無窮吧.......簡簡單單,配上獨特的燒汁,還有不是人人接受到的士多啤梨醬(笑)當你不知道想食咩嘅時候......揀呢個肉丸意粉就真係「實無死」~~
要簡單形容ikea cafe只需四個字: 快、平、靚、正

閒日關係,都唔係好多人,買完野食好快就搵到位。

墨魚餅配海鮮寬條麵 ($36)
墨魚餅配海鮮寬條麵

肉丸10粒配意粉($19)
肉丸10粒配意粉
招牌肉丸,朋友說每隔一排就會突然好想食......

2015-06-10
墨魚餅配海鮮寬條麵
肉丸10粒配意粉
2015-06-29 1324 瀏覽
今日行MEGA BOX, 肚餓之際, 入左IKEA的餐廳.MENU推介新款: 德國腸配酸椰菜.可能以前IKEA曾經推出.但對我來說, 這是IKEA新款了.酸椰菜sour cabbage, 德文Sauerkraut, 可解肉類肥膩感.而配德國腸/德國豬手之類咁肥美的食物, 點少得酸椰菜呢!現在只需HKD 36即可享用, 當然要試新菜啦!一條肉腸, 盤成餅狀, 方便煮熟及上碟.腸衣不算厚, 下刀很易切開IKEA好注重大人細路的安全嫁!餐刀的刀鋒一般不會尖銳, 攻擊力很低囉!通常在調制肉餡時己混好調味香料, 啤入豬腸衣後, 以生曬或蒸熟.但單是肉腸則少少鹹和香辣,最好配一其他配菜同吃.這一小撮酸椰菜偏乾身, 也不夠酸.與肉腸同吃, 剛好中和肉腸的肥膩感.還有其他蔬菜呢!其本身已焯至軟身, 清淡無味,而啡色醬汁則有點鹹和辣, 作為吊味之用吧.完成這個主菜, 嘆一杯COFFEE.這是咖啡豆即磨的, 自行加糖及奶.但味濃的德國腸配酸椰菜好好味,在飲COFFEE時, COFFEE的強度相對較弱!比較喜歡黑色攪拌棒, 可作飲管之用!咁又完成一餐了.呢度真係好多人等位, 但總會有D人坐極都唔肯走!
今日行MEGA BOX, 肚餓之際, 入左IKEA的餐廳.
MENU推介新款: 德國腸配酸椰菜.
可能以前IKEA曾經推出.
但對我來說, 這是IKEA新款了.

而配德國腸/德國豬手之類咁肥美的食物, 點少得酸椰菜呢!
現在只需HKD 36即可享用, 當然要試新菜啦!
一條肉腸, 盤成餅狀, 方便煮熟及上碟.
腸衣不算厚, 下刀很易切開

IKEA好注重大人細路的安全嫁!
餐刀的刀鋒一般不會尖銳,
攻擊力很低囉!
通常在調制肉餡時己混好調味香料,
啤入豬腸衣後, 以生曬或蒸熟.
但單是肉腸則少少鹹和香辣,
最好配一其他配菜同吃.
這一小撮酸椰菜偏乾身, 也不夠酸.
與肉腸同吃, 剛好中和肉腸的肥膩感.
還有其他蔬菜呢!
其本身已焯至軟身, 清淡無味,
而啡色醬汁則有點鹹和辣, 作為吊味之用吧.
完成這個主菜, 嘆一杯COFFEE.
這是咖啡豆即磨的, 自行加糖及奶.
但味濃的德國腸配酸椰菜好好味,
在飲COFFEE時, COFFEE的強度相對較弱!
比較喜歡黑色攪拌棒, 可作飲管之用!

咁又完成一餐了.
呢度真係好多人等位,
但總會有D人坐極都唔肯走!
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2015-06-28 1040 瀏覽
宜家係自助形式,要食咩自己攞,食完後擺返好個托盤,呢啲規則都應該要清楚。星期日中午12:30到,唔算勁多人,幾好彩企左一分鐘就有位,去買野食條人龍都唔算長,而且職員都好快手。瑞典肉丸10粒加意粉($19):我冇點食因為我一向都唔特別鍾意食肉丸,覺得太heavy,不過意粉幾好食,生熟程度幾好,幾彈牙,叫左佢多汁,所以唔會乾。香烤燒羊架配薯蓉($53):一碟有四五舊,幾抵,不過我覺得今次嘅熟左少少,之前見人地食評話粉紅色有血水,我今次就冇粉紅色,不過食落都唔會老,羊膻味都幾重,唔鍾意嘅人應該食唔到,不過我自己就覺得食羊一定要食佢個膻味。薯蓉正正常常,都有兩大球。粟米($3):唔係甜粟,不過$3咋,幾抵食呀。蘑菇吞拿魚蛋批($9):唔知點解我好鍾意佢呢個批,熱熱地,中間有好多吞拿魚,不過我覺得啲吞拿魚太爛,如果有少少吞拿魚絲會更好。個批底都幾脆,抵食好味!芝士波($10):我冇食過,不過朋友話入面幾多芝士,而且配個個汁好惹味。炒雜菌($7):正常一碟菇,我覺得淡左少少,如果鹹返少少,同落多少少黑胡椒就完美喇。凍蝦盤($26):我好鍾意呢個,好清新,都幾多隻蝦,而且點個個茄汁酸酸甜甜好好味,而
粟米($3):唔係甜粟,不過$3咋,幾抵食呀。
凍蝦盤($26):我好鍾意呢個,好清新,都幾多隻蝦,而且點個個茄汁酸酸甜甜好好味,而且好健康,減肥人士都啱食!
茶($7):如果要茶俾錢時佢就會俾你一個茶包,普普通通一杯茶自己去加熱水。

總括黎講,野食質素唔差,有啲真係幾好食。點講好呢,宜家嘅野食唔係完美,但又真係有種你無法抗拒之後一定會回頭再食嘅魔力囉。
2015-06-28
1 分鐘 (堂食)
2015-06-21 1169 瀏覽
放工同同事睇個戲,睇之前當然又要填下肚仔,今次就去左商場入邊嘅ikea,之前去親都有牛,今次竟然冇,真係有少少失望,,,但見有羊架,都照要左,再加肉丸子同忌簾湯先講忌簾湯,太重菇味,肉丸就一般水準,要兩個人先食得哂,不過個汁就真係幾開胃,之後就入主題食個羊啦,第一口擺落咀,哇,,好騷呀,,,同我一齊食嘅同事就話最中意食騷味,我就成塊比左佢食,食左啲伴碟嘅薯仔就算=3=整體呢個價錢若果好似之前咁有牛絕對係一個超值,不過對於唔中意食騷嘅羊相信唔會太吸引,下次冇牛都係食意粉算!

2015-06-20 941 瀏覽
20150616夜晚去睇戲, 所以先食D耶打抵megabox最抵食嘅一定係宜家啦XD不過唔好嘅就真係多人難等位咯~好彩等左幾分鐘就有位!!叫左個魷魚餅意粉同肉丸個魷魚餅其實唔錯, 但意粉真心麻麻, 食到底嘅時候全部係水-.-肉丸都叫過得去啦...
20150616
夜晚去睇戲, 所以先食D耶打抵
megabox最抵食嘅一定係宜家啦XD
不過唔好嘅就真係多人難等位咯~
好彩等左幾分鐘就有位!!
叫左個魷魚餅意粉同肉丸
個魷魚餅
其實唔錯, 但意粉真心麻麻, 食到底嘅時候全部係水-.-
肉丸都叫過得去啦...
2015-06-16
5 分鐘 (堂食)
2015-06-18 851 瀏覽
戲侏羅紀前黎個快食dinner先! Megabox既宜家家俬係首選, 又多野食又平!肉丸係必食之選, 同同事兩個人嗌左十粒配薯仔, 但佢好似俾少左一粒...唔知係咪太耐無食, 肉丸既味道無以前咁好味, 肉質有啲鬆散同埋無咩味。薯仔就好好味, 少少煙韌, 細細粒又唔會太飽。墨魚餅配海鮮寬條麵-個名同個樣都好吸引!!價錢仲吸引, 咁大碟都只係$36, 塊墨魚餅仲要幾大塊。不過真係唔好期望太高, 因為味道好普通, 個麵淡而無味, 海鮮都係啲蝦毛仔(咁既價錢我知唔可以expect啲咩), 至於塊墨魚餅就炸到有啲硬, 所以食左半塊就無食嚕~呢個係同事嗌既羊架-$49有兩大件仲配薯蓉添!!我覺得好抵啊! 個羊架應該係5成熟, 我試食左少少, 肉質嫩滑, 配埋個汁岩岩好夠味! 咁大件真係食兩件就夠哂飽, 完全係意外之選!!有樣野好失望, 就係唔知點解無左蜜糖雞亦!!! 以前最中意食呢個, 希望佢可以出返。定係其他分店有我唔知?

2015-06-16
10 分鐘 (堂食)
  • 羊架
2015-06-18 781 瀏覽
英國回來以後也沒有機會回到那長大的城市裡,懷面一番!記得小時候,總喜到英國的ikea食野!如今,香港ikea能夠讓我好好回味一下![蘑菇湯]值得一讚!就好似有好多粒蘑菇打磨在一起!非常厚的湯![煙三文魚]正常水平!新鮮既!肉質剛好,不太厚。不過,沙律配菜很少![墨魚餅闊條麵]樣子不錯,但味道比較淡!墨魚餅就似魚餅多d!食不出墨魚味!總結來說,因價錢的確比較平,所以有這個水準已經很不錯了!

[蘑菇湯]
值得一讚!就好似有好多粒蘑菇打磨在一起!非常厚的湯!

[煙三文魚]
正常水平!新鮮既!肉質剛好,不太厚。不過,沙律配菜很少!

[墨魚餅闊條麵]
樣子不錯,但味道比較淡!墨魚餅就似魚餅多d!食不出墨魚味!

總結來說,因價錢的確比較平,所以有這個水準已經很不錯了!