2016-11-18 407 瀏覽
I used to like dining here because it was affordable and the stuff they serve is inexpensive to import.Now the prices have gone up but you are being served the same stuff so it becomes expensive to eat something that was once cheap.I was a bit disappointed because there are not many choices and they have stopped the roast chicken.My favourite has to be the prawns, they are firm and springy, easy to peel and natrually sweet bursting with roe.

2016-11-18 346 瀏覽
今日全日都好忙,一朝早起身,緊係食返個早餐先啦!平時多數下午先會去Ikea食嘢同行下,一直都唔知早餐有咩食,朋友仔話食過唔錯,所以就去試下啦!估唔到都真係幾好,仲要好抵食!傳統西式早餐19大元,正!炒蛋都幾滑,腸仔係佢地食物部都有得賣,本來想買返包,不過今日要四圍去,唯有下次先啦~最正係一朝早好清靜~ 平時餐廳好多好多人架~
今日全日都好忙,一朝早起身,緊係食返個早餐先啦!

估唔到都真係幾好,仲要好抵食!傳統西式早餐19大元,正!

最正係一朝早好清靜~ 平時餐廳好多好多人架~
2016-11-13 3107 瀏覽
今日到了九龍灣那邊行邊。。之後去行了ikea。。。多數到ikea逛街都一定會到這間所屬ikea的餐廳用餐。。。。由於是星期六下午時份,客人十分多。。。雖然這間餐廳座位數目很多,但是客人量更多。。所以我們也花了很長的時間等候位置看到四周圍都是人說真的,真是想放棄但最後幸好也等到了位置這間餐廳也增設了站立的位置食用。。。這樣其實也可以分散人流。。。但由於我們也在宜家傢俬逛得很久了,所以也想找位置坐坐 。。所以並不考慮這些站立位置看到餐牌上也轉了,例如我最熱愛的雞翼,已經沒有了但增加了這一個家庭拼盤,其他的食物大致都差不多排隊買野食的人也十分多,但幸好大家也守秩序。。。一個跟一個。。。所以其實也很快可以選購到自己所點的食物這個銀鱈魚拼闊條麵我是第一次吃的。。。但是我覺得銀鱈魚的炸粉較厚,雖然炸得很香脆,乾身。。。但是內裏的銀鱈魚肉就不是分量不太多了。。。所以吃起來的時候感覺都是吃脆炸粉一樣。。。。闊條麵都還不錯。。較為彈牙。。且不會像糊仔一樣。。。在白汁上面加了點點紅蘿蔔,吃起來都尚算可以。。。。這個家庭拼盤,其實是有八粒芝士薯波,四件雞槌,兩條蜜糖腸和一堆粟米粒。。。其實我都是比較喜愛以前
看到四周圍都是人
說真的,真是想放棄
但最後幸好也等到了位置
看到餐牌上也轉了,例如我最熱愛的雞翼,已經沒有了
但增加了這一個家庭拼盤,其他的食物大致都差不多
炸鱈魚柳伴闊條麵
這個銀鱈魚拼闊條麵
家庭拼盤
其實我都是比較喜愛以前的雞翼多點。。。因為以前的雞翼外皮香脆,味道配調很好。。而且雞肉也是juicy多點的。。。但這個雞槌雖然口味以香草為主,口味都可以的。。。但是雞槌較為實,有點難咬。。。而且肉汁沒有了,只是乾乾的一團肉
另外芝士薯波口感都是一般,雖然外皮都較為香脆,但是沒有太多芝士味,感覺都是在吃炸薯波一樣。。。
粟米只是粟米粒,沒有加上任何其他味道
這樣我最欣賞的會是,兩條蜜糖腸
因為外皮香脆,而且腸內的肉汁juicy。。。肉質是林林的,很香豬肉味

其實我對這次的餐牌有點失望,因為沒有了我最愛的雞翼。。。而且那個銀鱈魚都不是做得太出色。。。希望會改良一下,這個家庭拼盤內的小食配搭。。。如果能夠有雞翼還會變更好了
2016-11-12
30 分鐘 (堂食)
炸鱈魚柳伴闊條麵
2016-11-05 444 瀏覽
住在附近多年也無到過ikea 吃東西,因為要來ikea 拿貨又未吃早餐,但又要輕食,經過見到三文治不錯,加十元有咖啡,以現在物價水平,算便宜吧!我選了蝦蕃茄芝士三文治,麵包軟軟的,芝士流出,又多蝦,不錯的選擇,比起 Deli法國 數十元 冷冷的(我很久沒有去,不知質素有沒有改善)好太多。咖啡 普普通通啦!
咖啡 普普通通啦!
2016-11-03 413 瀏覽
今晚家人都有約,難得可擁有個人自由時間,即係自己搞掂囉!所以決定到宜家晚餐。點了三文魚,紅茶,還點了蘋果批。平時都是與家人朋友到此用膳大家分享美食,這次終於可以一人獨享蘋果批。就座後,享用過三文魚後,來到蘋果批了!獨立包裝的蘋果批,大約三十度角。由角位開始食,餅皮不算太多,以粒粒蘋果及啡色的蓉為主。蘋果有點脆口,而啡色的部份不算太甜,仍可嚐到蘋果本身的酸味。但慢慢食,來到批邊的位置,餅皮越來越厚,即是餅皮比例增加了。澱粉質為主的餅皮本身又厚又比較乾身,加上剛才的三文魚份量很足,來到蘋果批已經有九成飽。現在真係要夾硬完成這件蘋果批。 小食真係多滋味,獨食真係有D膩!

點了三文魚,紅茶,還點了蘋果批。

平時都是與家人朋友到此用膳大家分享美食,

這次終於可以一人獨享蘋果批。

就座後,享用過三文魚後,來到蘋果批了!
獨立包裝的蘋果批,大約三十度角。

由角位開始食,餅皮不算太多,以粒粒蘋果及啡色的蓉為主。

蘋果有點脆口,而啡色的部份不算太甜,

仍可嚐到蘋果本身的酸味。

現在真係要夾硬完成這件蘋果批。

小食真係多滋味,獨食真係有D膩!
2016-10-25 625 瀏覽
之前見好多枱都有點呢隻雞,但怕食唔晒,所以一直都冇試,上星期就真係買一隻,88蚪真係好抵,攞到番黎已經逼不及待去試,佢面頭淋左好多燒汁,聞落幾香,但食落就稍為咸左少少,除左雞腿,其他部位都老左d,整體都可以,兩個人以上食會好d,否則好難食到其他野。
2016-10-02 678 瀏覽
去啟德睇完日落, 塔返小巴出九龍灣IKEA 試下新出的三文魚菜單今日揀左三文魚沙律, 牛扒, 同埋5粒肉丸三文魚沙律無醬, 最岩KEEP FIT 的朋友, 因為街外的沙律醬大多都係高糖高脂超肥架, 如果可以的話, 自行加少少黑醋就好味又健康喇~三文魚沙律雖然雪過, 但粒粒三文魚仍然好香, 生菜亦JUICE,  心諗住今餐少左食碳水化合物之際,  竟然見到最低下有粟米呀, 實在太有驚喜呢個沙律已經有齊一餐所需, 仲有新鮮雞蛋TIM, 好味均衡又健康另外牛扒份量都好足夠, 有3塊之多, 厚度亦十足, 雖然接近關門時間, 但亦唔會話太凍冰冰同乾身, 切落食落都仲軟綿綿, 暖烘烘的最後口痕叫埋5粒肉丸, 最正就係隔離的酸醬, 簡直prefect match . 薯蓉就係肥少少既朋友, 食左2匙羹, 都係不過不失啦, 所以放棄左薯蓉, 省返D 肥既QUOTA 啦~~

今日揀左三文魚沙律, 牛扒, 同埋5粒肉丸

如果可以的話, 自行加少少黑醋就好味又健康喇~

另外牛扒份量都好足夠, 有3塊之多, 厚度亦十足,

2016-09-28
  • 三文魚沙律
2016-09-26 1432 瀏覽
很久沒來lkea用餐,雖然價錢有稍為調整,但仍然是低價量多及保持質素。是日餐牌款式不少,數十元一款,可以盡情點餐😍小麥抓飯沙律$13,健康之選,$13一碗滿沙律,真是好過自己整,我們之後追加了一碗。最有驚喜的燒羊架$56,有三支骨,驚喜在軟林不騷,調味也剛好,完全不覺油膩。咖啡、茶$7任飲,我地都只係飲左一杯,但建議可先點茶,會有個茶包,咁飲完咖啡就可再歎茶。香烤三文魚$49,清清地不油膩,完全沒有三文魚的油,喜歡調味不太濃,而且有藜麥伴碟,感覺更健康。兒童餐$15,包括這碟螺絲粉、一個蘋果和一盒$8的果汁。我們一行兩大兩小,早午餐未吃,三時才來到這裡吃東西,很快便吃光光,之後看見鄰座大部分人都點了小食拼盤,被吸引著便再添加了一碟$39 大件夾抵食,蜜糖腸和雞翼各4件,又意外地唔錯喎,雞翼香口,香腸皮脆肉甜,反而係薯角林左差少少。還有追加的沙律和一陣行街飲的清水$3.5點咁多食咁多,都係$200找幾蚊。食物質素ok, 性價比算高。此外,這裡算多座位,有圓桌、吧枱、普通餐桌及卡位。比沙田的好坐👍🏻
是日餐牌款式不少,數十元一款,可以盡情點餐😍
兒童餐$15,包括這碟螺絲粉、一個蘋果和一盒$8的果汁。

還有追加的沙律和一陣行街飲的清水$3.5

2016-09-19
  • 香烤燒羊架
2016-09-02 1158 瀏覽
今日想講一個唔好太高估自己嘅故事。話說放lunch個陣去咗宜家傢俬食嘢。雖然好多人排隊,但勝在夠平,排隊速度相當順暢,話咁快就到我。我見佢有個新出嘅小食拼盤,類似平價版all day breakfast ,戰戰兢兢拎左一試,原本拎左個$7粉,諗諗下太heavy都係算數。小食拼盤包括有四隻雞翼、四條蜜糖腸、兩塊薯餅、同粟米雜菌。初初以為自己一個搞得掂,點知越食越覺得唔對路,雞翼窿得來又油油地,兩塊薯餅夠脆但好濟,唯一最易入口係粟米,雜菌冇咩味道。四條蜜糖腸至難啃,雖然咬落去爆汁,皮脆肉嫩,但四條真係好膩,完全高估左自己可以一個人食得晒,估唔到油濟到咁。 最後係我唔浪費既精神下啃剩半條腸,𥄫一𥄫隔離嗰位女士,枱面有一碟小食拼盤、一碟肉丸薯蓉、兩隻雞翼再加一件蛋糕,見到都不禁倒抽一口涼氣。奉勸各位唔好自己一個人食小食拼盤,都係同人share把啦。
今日想講一個唔好太高估自己嘅故事。

小食拼盤

奉勸各位唔好自己一個人食小食拼盤,都係同人share把啦。
題外話/補充資料: P.s依家諗番起今日個lunch,都仲feel到飽飽地😨
2016-09-02
10 分鐘 (堂食)
2016-09-02 919 瀏覽
新居入伙,自然有萬九咁多樣嘢要買。到Ikea例行去巡下場乃是一定要做的動作....手拿著一大堆嘢,當然不能四圍走去太遠揾食。此地最佳的醫肚地方,必然是內裡人頭湧湧的御用餐室....這裡一向以便宜取勝,三個人食到飽飽每人都花不了許多錢。糧尾時候過來吃一頓,荷包的負擔登時亦減輕了不少....在這情況下,食物水準那就不能有太大要求,只求不要太難食就可以。而事實上,那麼多年來這兒在這方面算是keep得到的....但非常不幸地,今天晚上這一頓卻是例外,令我大失所望....就單看這味香草煙三文,質地又嚡帶渣色水暗啞。至於論到肥美度,就更是屬不入流;煙燻味更是若有若無....雞翼加上腸的組合,要能做到難食可真不容易。這裡的雖不至於成為"極品"但入口卻是凍冰冰的...就連旁邊所謂的薯蓉都是這樣...OMG...荷蘭汁煎三文同樣是一個災難 ---- 除了同是涼的外,三文的texture實在可用鞋履來去形容;荷蘭汁一點蛋及奶香也感受不到,是同樣地差勁;Side dish內的薯架及雜菜也是"極品",薯架因為已被攤涼所以變得又濕又軟如軟皮蛇一般;雜菜入口竟然有一咲酶味....這一期的主題是龍蝦仔肉,也就試了一

但非常不幸地,今天晚上這一頓卻是例外,令我大失所望....

這一期的主題是龍蝦仔肉,也就試了一碟下了茄醬的龍蝦仔fusilli。粉又軟又塌又淰;茄醬是一味的死酸;龍蝦仔肉是淡而無味的....再加上賣相有一點像爛茸茸的視覺效果,可以說是色、香味全屬零雞蛋之作....
用"一塌糊塗"四個字來形客這一頓飯,實是最貼切不過....
2016-08-28 739 瀏覽
IKEA 我同女友食過不下十次,主要原因係平靚正!而且環境算舒服!運氣好的話,仲有羊架食添!次次黎都鐘意坐bar枱,因為果邊算靜靜地,又可以撐下枱腳咁!今次最驚喜係燒牛肉,牛肉燒至5-6成熟,好tender!個松露汁好香濃!不過如果唔食得太生既話,就最好唔好叫。煎三文魚柳唔會太熟,保留了魚的鮮味,但個蛋黃汁就沒什麼特別。兒童餐個白汁三文魚螺絲粉,份量算多,三文魚都鮮甜。肉丸好似細粒左,但味道都$140有找!絕對是拍拖慳錢之選!如果星期六、日去,最好早少少,因為之後好多人架!

燒牛肉伴薯菜
三文魚柳拌薯格
,但味道都
兒童餐、肉丸5粒
$140有找!絕對是拍拖慳錢之選!
如果星期六、日去,最好早少少,因為之後好多人架!
2016-08-13
燒牛肉伴薯菜
三文魚柳拌薯格
兒童餐、肉丸5粒
2016-08-22 600 瀏覽
今日放假,過到黎九龍灣睇家私,睇完傢俬當然要填飽個肚啦。見ikea餐廳唔係好多人,仲有座位!當然唔好執輸食返餐先啦!!闊條麵有水準,口感彈牙。炸魚炸粉唔厚,味道好好,好鬼有口感,真係食得出用料靚,同出面普通炸魚差好遠,正好多。魚味又濃,食得好滿足囉!而且炸得好香脆,外脆內軟。完全唔油膩,魚肉非常之有層次。配合忌廉汁一齊食真好夾。36蚊絕對值。入到黎ikea,肉丸當然係必食啦,唔食過點得呢?基本上入得黎食野既每一台客人都會點呢一道菜。有紅苺醬伴碟,唔使淨係食肉咁悶啦。肉丸非常好味,口感好好,肉質鮮甜,醬就creamy難怪呢一道菜色咁出名,真係每次黎到都係必食。
今日放假
鱈魚柳伴闊條麵配雜菜忌廉汁
闊條麵有水準,口感彈牙
魚肉非常之有層次。
配合忌廉汁一齊食真好夾。36蚊絕對值。
鱈魚柳伴闊條麵配雜菜忌廉汁
瑞典肉丸併薯仔
入到黎ikea,肉丸當然係必食啦,唔食過點得呢?

基本上入得黎食野既每一台客人都會點呢一道菜。

難怪呢一道菜色咁出名,真係每次黎到都係必食。
2016-08-05
4 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-08-16 635 瀏覽
一直都好鐘意到IKEA進餐, 價錢平又岩口味但近年黎, 份量愈來愈少, 價格$1 $1唔覺意咁係咁加最後就淨低個肉丸, 為吸引之處今日要到IKEA購物, 又係小龍蝦節, 就比最後一次機會你。埸內裝修過, 有部份坐位都變成立食, 非常方便速食顧客今日平日. 可能適逢晚市, 有20~30人排隊買野食本來想食羊架, 但$53, 太貴喇, 放棄想點小龍蝦沙律, 但無晒要等半個鐘, 又放棄埋最後, 點左小食併盤, 焗小龍蝦芝士番茄縲絲粉, 10粒肉丸, 小龍蝦湯小食併盤 (西蘭花忌廉薯餅x2 , 腸仔x2, 雞翼x4, 甜粟米) ($36)西蘭花忌廉薯餅, 就似西蘭花忌廉湯一樣, 香而不溜, 薯仔成份不多, 整個餅容易散開腸仔, 大大粒, 脆皮, 加茄汁共享, 一流雞翼炸得香脆, 太偏細隻甜粟米, 不是很甜, 不過不失吧!焗小龍蝦芝士番茄縲絲粉 ($39)芝士只少在面的一層, 已經硬了, 沒有溶到粉內, 分開食, 沒意思縲絲粉沾上的番茄醬也不夠, 令縲絲粉只有本來的菠菜味, 只帶淡淡番茄酸味小龍蝦本身已經無乜味, 再焗一焗, 變了龍蝦米食幾啖就已經成碟凍晒(對面情侶都已經成碟放棄左)10粒肉丸(
一直都好鐘意到IKEA進餐, 價錢平又岩口味

但近年黎, 份量愈來愈少, 價格$1 $1唔覺意咁係咁加
最後就淨低個肉丸, 為吸引之處

埸內裝修過, 有部份坐位都變成立食, 非常方便速食顧客

今日平日. 可能適逢晚市, 有20~30人排隊買野食

本來想食羊架, 但$53, 太貴喇, 放棄

想點小龍蝦沙律, 但無晒要等半個鐘, 又放棄埋

腸仔, 大大粒, 脆皮, 加茄汁共享, 一流

雞翼炸得香脆, 太偏細隻

甜粟米, 不是很甜, 不過不失吧!

焗小龍蝦芝士番茄縲絲粉 ($39)

小龍蝦本身已經無乜味, 再焗一焗, 變了龍蝦米

食幾啖就已經成碟凍晒

(對面情侶都已經成碟放棄左

10粒肉丸($20)
雞肉丸本身香口, 再配上忌廉汁, 真係絕配

但配菜而家一定要配薯蓉, 就大大減分.

因為之前一直都係可以薯蓉轉意粉, 雖然意粉唔係多, 但都叫有個選擇

而家都有選擇, 就係加$7,買多個細細兜嘅肉醬意粉, 又係錢, 唉!

小龍蝦湯($13)
最令人喜出望外, 稍帶咸味, 但蝦味甚濃, 只係較稀, 不過可以接受。
飲晒成碗仲會覺得有啲漏

可惜湯內只有小量洋蔥, 不見小龍蝦蹤影

真心覺得, 出名最平民化嘅IKEA真係每下愈況。

2016-08-15
2016-08-16 451 瀏覽
身為一個港女... 黎緊會煮西餐...除左想好食外, 都想個賣相靚靚跟住影下相放上IG OR FB 呃下LIKE 個人都開心D所以, 今日就逼個朋友陪我去宜家家居買下餐具行之前.. 搵個地方醫下個肚.. 咁都黎到宜家... 順道係IKEA Café 食埋晚餐宜家做緊小龍蝦節推出左幾款以小龍蝦為主既菜式小龍蝦意粉 $39以蕃茄醬及芝士焗蕃茄味比較重D, 小龍蝦口感有D乾肉丸配薯蓉 $20/10粒味道唔係話大特出不過不失勝在夠哂平小龍蝦湯 $13龍蝦味唔係話好重..係味道夠濃呢個價錢 係低飲小食拼盤 $39有4款唔同類型小食味道都唔係特出但係亦不過不失叫左咁多野食..賣單$115真係好超值!無要求 如為左食飽.. 間唔時試下都唔差既
身為一個港女... 黎緊會煮西餐...
除左想好食外, 都想個賣相靚靚
跟住影下相
放上IG OR FB 呃下LIKE 個人都開心D

所以, 今日就逼個朋友陪我去宜家家居買下餐具
行之前.. 搵個地方醫下個肚..
咁都黎到宜家... 順道係IKEA Café 食埋晚餐

宜家做緊小龍蝦節
推出左幾款以小龍蝦為主既菜式

小龍蝦意粉 $39
以蕃茄醬及芝士焗
蕃茄味比較重D, 小龍蝦口感有D乾
肉丸配薯蓉 $20/10粒
味道唔係話大特出
不過不失
勝在夠哂平
小龍蝦湯 $13
龍蝦味唔係話好重..
係味道夠濃
無要求 如為左食飽.. 間唔時試下
都唔差既
$57.5
2016-07-23 1190 瀏覽
東九龍有幾個大商場, 觀塘有apm, 鑽石山有荷里活廣場, 太子有新世紀, 九龍灣就有mega box, 中午去左九龍灣展貿睇戲後, 行路去左mega box, 路程約10-15分鐘。mega box內有多間食肆, 今次選擇了宜家家居餐廳, 點解會揀呢間 ?? 因為呢間價錢相宜, 月尾去食就最啱啦 !! (哈..哈....) 由於每次去到太多人 (除了早餐食早餐外...), 一到中午至晚上就好多人, 又要等位, 又要排隊買野食, 今次等左15分鐘先搵到位, 再去買埋食物已經用了差不多45分鐘 >.<等左咁耐, 當然要擦餐飽先~一個兒童餐, 再加散點 :炸雞翼 (少少炸到乾身)薯角 (唔係即炸, 少少淋, 但係我本身喜歡淋)炒雜菌 (炒得唔夠香, 普通)兒童餐配的三文魚白汁螺絲粉 (估唔到咁好味, 小朋友一定喜歡, 兒童餐還一個蘋果, 飲品)總括黎講, 差不多$100的價錢可以食到咁多野, 真心覺得抵呀 !! 只係人流太多, 要用好多時間等位就爭d !!

等左咁耐, 當然要擦餐飽先~
一個兒童餐, 再加散點 :

炸雞翼 (少少炸到乾身)
薯角 (唔係即炸, 少少淋, 但係我本身喜歡淋)
炒雜菌 (炒得唔夠香, 普通)

題外話/補充資料: 有心理準備要等位....