2019-07-20 1685 瀏覽
很久沒有吃過ikea, 今日夥同2位同事前來。地方比以前大多了。lunch time到來, 人相當多, 但勝在位置亦不少, 很快便找到位置, 決定點數款食物同分。珍寶蝦伴旋風薯塊配蜜糖芥末醬: 是新岀的食品, 蝦的確是珍寶size, 平價但有蝦味, 炸得香脆, 蜜糖芥末醬與蝦很配。旁邊的薯塊有粗薯條之感, 薯味香, 比普通薯條要好。瑞典肉丸: 必吃肉丸, 好像比以前吃的要細粒很多, 味道不錯, 薯蓉也滑而有薯味。小食拼盤: 另一必點, 有4隻雞翼4條蜜糖珍寶腸數塊薯格及粟米。腸最令我驚喜, 吃下皮脆且很香蜜糖味。鱈魚柳配意大利粉: 這可說是最不值得點的一道。意粉沒口感, 忌廉汁沒有味道, 鱈魚有一陣雪味, 有腥味, 肉質又鞋, 實在不行。蔬菜薯餅: 點了2件薯餅, 薯粒甚多, 內裡有點忌廉口感, 很軟滑, 調味也好。吃了這麼多, 捧著腹離開也不過一人$60, 確是平價開餐之選。

珍寶蝦伴旋風薯塊

瑞典肉丸

小食拼盤

鱈魚柳配意大利粉

蔬菜薯餅

2019-07-15
10 分鐘 (堂食)
珍寶蝦伴旋風薯塊
瑞典肉丸
小食拼盤
蔬菜薯餅
2019-07-18 209 瀏覽
睇傢俬前食個早餐($29)😶配搭算營養均衡,味道不過不失,正如預料一樣,全部都係凍🤭。不過種類好多,價錢都算平。🐟魚柳冇咩魚味嘅廉價魚柳。當然唔係即炸,不過冇腥味,合格。同埋魚肉好實,飽肚👍🏻👍🏻。🥚炒蛋比起大學canteen仲差,嚡。🍅車厘茄正常🥔薯仔雞肉唔熱不過好食,充滿洋蔥甜味,雞肉唔嚡。我都鐘意買包急凍嘅返屋企,加熱就食得😂。🍖豬柳扒本身以為係漢堡扒,點知係似火腿扒。不過不失。
睇傢俬前食個早餐($29)😶

🐟魚柳

🥚炒蛋
比起大學canteen仲差,嚡。

🍅車厘茄
正常

🥔薯仔雞肉

🍖豬柳扒
本身以為係漢堡扒,點知係似火腿扒。不過不失。
2019-07-17 127 瀏覽
Have’t enjoy dinner at IKEA for a longggggg time!The tea sets are GREAT!!!!I can’t imagine how they can let the chicken wings become so special and tasty——with rice inside!!!!The hotdog made me think of Taiwan food (大腸包小腸)....wonderful!!!

The tea sets are GREAT!!!!

2019-07-08
2019-07-16 128 瀏覽
諗唔到有邊度好去,諗起九龍灣有ikea就黎左megabox行街。Ikea一直都係抵食之選。本身諗住試新既千層面但個日見唔到有唯有試其他。叫左個小食拼盤,入面有雞翼薯格腸仔粟米,全部都唔錯幾好食,特別係腸仔想令人一食再食,粟米亦都好甜。另外叫左經典肉丸,10粒分量啱啱好,薯格加埋個汁都好夠味。另外叫左三文魚,好大一條好足料,魚味都幾重,仲有配薯蓉同雜豆,但雜豆外相麻麻,無咩點食。最後叫左兩個豬骨,都幾多肉抵食。另外叫左飲品無限飲,大熱天時有得任飲凍飲實在太正。兩個人加埋成餐食左差唔多一百五十幾蚊,但多野食到兩個人飽到差d行唔到,有機會下次再黎ikea試其他新野!

2019-06-19
  • 小食拼盤
食完晏晝,特登搭穿梭巴過嚟MegaBox嘅IKEA爆谷同雪糕,因為係星期日,真係超超超多人😫, IKEA條隊勁長,但收銀哥哥好快手,所以都唔係等好耐。叫咗兩包細爆谷,個人認為太過甜。叫咗一杯九龍灣分店特定嘅榴槤雪糕,榴槤味好重,但食落去感覺唔似真榴槤,$9離講算好抵👍🏻😁

2019-07-15 82 瀏覽
宜家傢俬嘅榴槤熱, 嚟到餐廳食正餐都發現炸榴槤波波嘅蹤影, 唔洗諗即刻要兩粒。點完正餐搵個位坐低開動。 肉丸係必要, 個人喜愛配莓醬夾到天衣無縫。雞翼脆口內軟,食完一隻又一隻,腸仔 脆皮 加香口薯格, 很難抗拒的一碟。為咗飽肚一碟意粉,今日魚肉一般, 勝在多汁搭救整碟意粉。最後完結甜品有朱古力蛋糕,內裡流朱古力醬,表面脆口,蛋糕鬆軟,甜度適中。壓軸就係食榴槤波波, 由於點餐嘅時候係啱啱出爐,個波波仲係暖暖哋, 中心充滿榴槤醬, 又係外脆內軟,唔錯嘅新出品。
為咗飽肚一碟意粉,今日魚肉一般, 勝在多汁搭救整碟意粉。
2019-07-13 219 瀏覽
黎得九龍灣食ikea, 就係中意佢既平民食堂,大件夾抵食!去左megabox 呢間既ikea, 但係無論邊間分店都好,都係存在同一問題,就係太多太多人了,由排隊,到等位,到坐低都要d 時間,同埋搵個位都有點兒困難。幾經辛苦坐低左之後,meatball 呢個就一定係必點嫁啦,好有肉味好好味,另外小食拼盤都係必點,好中意食佢個炸薯格同埋sausages 都超好食,之外啦仲order 左個三文魚,以佢個價位黎講算係幾好嫁啦!推介!!!!!!

推介!!!!!!
2019-07-10 190 瀏覽
係megabox唱完k,因為想慳錢,就嚟到四樓Ikea醫醫肚。記得學生時代不時都會食ikea嘅肉丸意粉,又抵又好食我地去個日係星期日嘅下午6點左右,一入到Ikea餐廳,已經係非常多人,好多一家大細帶住幾個小朋友,座位都算多,但已經爆滿,又多人行嚟行去,加埋小朋友走嚟走去,講真,真係幾亂。唔緊要講返重點,我地去排攞嘢食條隊都幾長,大概等左半個鐘到,終於攞齊食物,最後先到收銀處俾錢,完全係自助形式,指示非常清楚,大家都冇混亂。買完嘢食好彩佢地有設企位,唔洗搵太耐都已經有位開餐肉丸配薯蓉$22好似冇左之前嘅意粉,不過我更愛食薯蓉,好香好滑,肉丸就係好準之作好好食朱古力杏仁切餅 $16好甜好食,有啲似繽紛樂,兩個人share先冇咁漏小食拼盤 $45有波波腸,雞翼,薯角,粟米非常抵食豬肋骨(唔知個名,個menu到係冇),配蕃薯條 好入味好𣺉好食,相比其他有少少貴,要$6X,不過係岀面絕對食唔到下次冇咁多人再食

買完嘢食好彩佢地有設企位,唔洗搵太耐都已經有位開餐

肉丸配薯蓉$22

朱古力杏仁切餅 $16
好甜好食,有啲似繽紛樂,兩個人share先冇咁漏

小食拼盤 $45
有波波腸,雞翼,薯角,粟米
非常抵食

豬肋骨(唔知個名,個menu到係冇),配蕃薯條

下次冇咁多人再食
  • 瑞典肉丸
2019-07-09 239 瀏覽
22/5/2019 @ 九龍灣 宜家傢俬餐廳新屋入夥,今日同屋企人去宜家傢俬度睇傢俬就去咗而家餐廳食晚餐,屋企人都係第一次食而家餐廳,感覺好新鮮。豬肋骨夠入味夠腍身,肉同骨好容易分得開肉丸薯蓉, 最經典嘅菜式小食拼盤比想像中多, 脆皮腸,薯角,雞翼, 有啲辣辣地好惹味,脆皮腸入面冇芝士的,個皮比較靱,但係都好脆,入面有網汁白汁蝦肉意粉我哋三個人都未免食得太多嘢……不過呢 餐真係好豐富, 爸爸媽媽好少食呢啲做晚飯,佢哋都覺得幾滿意,間唔中食一餐係幾開心嘅事
22/5/2019 @ 九龍灣 宜家傢俬餐廳

豬肋骨夠入味夠腍身,肉同骨好容易分得開

肉丸薯蓉, 最經典嘅菜式

白汁蝦肉意粉

我哋三個人都未免食得太多嘢……

2019-07-08 140 瀏覽
一排沒去megabox,去果度行就一定去宜家吃野,座位夠多,而且價錢5貴瑞典肉丸是必點,15粒33蚊,而加醬汁可以自己加,想吃幾多就加幾多.雜菜薯餅都好好吃.最後試埋珍寶蝦伴薯塊,炸得非常好吃質素高

最後試埋珍寶蝦伴薯塊,炸得非常好吃
質素高
2019-07-08 161 瀏覽
唔知有冇人同我一樣去親megabox 都一定要食ikea🙋🏻‍♂️,貪佢夠平選擇又多,雖然未去到非食不可但總會心思思想食🤣,簡直係cheap精恩物🤩!-Ikea肉丸相信冇咩人未食過,人氣永遠no.1每枱都會見到佢蹤影,最鐘意點埋紅莓醬🍓成粒啪入囗😏!《蔬菜薯餅》好多蔬菜薯仔粒,食落唔會成口粉感覺唔錯🥦《豬肋骨拌蕃薯條》有驚喜,份量幾多有五六條骨,雖然平價但肉質都唔錯,唔會死實實😌,蕃薯條反而麻麻哋唔夠熱又唔夠脆,食得太多肉食個《帆立貝雜菜沙律》清清腸胃,最好係可以喪落沙律汁🤣!

2019-06-19 520 瀏覽
嚟到九龍灣就當然要去MegaBox啦,仲要去買宜家家居(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),嗰度嘅雪糕真係好平,$4.5已經有一支新地筒,每隔一段時間就會換新味道,今次係柚子味,可能我未習慣有依個柚子感覺,不過份量都幾好啊! 服務都唔錯啊!ε-(´∀`; )其實口味都幾清新㗎,值得一試!因為價錢都唔貴,真係唔錯!希望你地會鍾意啦,啱晒呢個夏天嘅口味!*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2019-06-19 354 瀏覽
除咗旺角可以掃街其實宜家傢俬而家都變咗一個多元化嘅商場亦都不斷有餐廳嘅加入令到宜家傢俬就唔只淨係買傢俬嘅地方以前嘅宜家傢俬食物多數係熱狗肉丸之類嘅嘢依家九龍灣嘅宜家傢俬餐廳已經多到好多歐陸風味嘅嘢食都有不過自己始終最鍾意嘅都係佢嘅瑞典肉丸始終肉丸我哋成日都食但係要整到同平時食嘅口味唔同的確有佢嘅難度喺度,再加埋特製嘅汁其實係好經典嘅配搭
除咗旺角可以掃街其實宜家傢俬而家都變咗一個多元化嘅商場

亦都不斷有餐廳嘅加入令到宜家傢俬就唔只淨係買傢俬嘅地方

2019-06-19
3 分鐘 (堂食)
午餐
  • 瑞典肉丸
2019-06-16 344 瀏覽
好耐冇食過IKEA啦,見佢好似多左D新野,就想試下。千層麵非常唔錯,肉醬份量非常足夠,同時有香濃GE CREAM CHEESE 味道。仲有必叫GE肉丸,而家GE 果醬仲可以自己任加TIM。薯餅味道都好特別,入面有好香GE西蘭花味道,好夾。
仲有必叫GE肉丸,而家GE 果醬仲可以自己任加TIM。
薯餅味道都好特別,入面有好香GE西蘭花味道,好夾。
2019-06-07
  • 千層麵
今朝嚟到MegaBox睇早場,睇戲前梗係要食返個早餐啦,MegaBox有宜家傢俬啵,試吓佢個早餐好唔好食先估唔到早餐都爆曬棚啵早餐選擇有三款,有雞有魚有牛既,分別係$23同$29我同男朋友每樣帶咗一款,「炸魚柳早餐」「烤雞扒早餐」配兩杯咖啡,嘢飲仲係仼添的☕️☕️☕️☕️自助形式俾錢既,即係排隊拎完野就去俾錢🤩🤩🤩兩個早餐賣相都幾靚仔,不過齋睇個魚柳就好似乾左少少既首先食咗個烤雞先,味道又唔錯喎,一啲都唔乾身好Juicy再試吓個炸魚先,的確係幾乾身既,個豬柳漢堡扒有幾得意,有啲似香腸嘅漢堡扒
估唔到早餐都爆曬棚啵

早餐選擇有三款,有雞有魚有牛既,分別係$23同$29

兩個早餐賣相都幾靚仔,不過齋睇個魚柳就好似乾左少少既
首先食咗個烤雞先,味道又唔錯喎,一啲都唔乾身好Juicy