2011-11-03 155 瀏覽
去親宜家傢俬, 都會常幫親食返個熱狗~ 但今次想試下肉桂卷, 睇下到底係乜東東~ 見到肉桂卷餐, 肉桂卷+熱咖啡=$9單買肉桂卷, 好似......... $6-7/個~ 本人唔多飲咖啡, 所以齋買左個肉桂卷~嘩~~~~~ 太甜喇~~~~~~~~~~~~~~~麵包是鬆軟的, 但包面的糖粒, 再加上肉桂味, 實在太甜, 其實還有些許薄荷味~突然想起外國的甜點都比我們吃慣的甜很多, 而且, 如真的配以咖啡, 咖啡的甘苦味會混和了肉桂包的甜, 應該是恰到好處~ SORRY, 誤會了你(肉桂卷)~ 所以咬了兩口, 索性帶回家, 沖一杯之前老公從馬來西亞帶回來的白咖啡, 果然很夾~

見到肉桂卷餐, 肉桂卷+熱咖啡=$9
肉桂卷
嘩~~~~~ 太甜喇~~~~~~~~~~~~~~~

SORRY, 誤會了你(肉桂卷)~

2011-10-27
$7 (其他)
2011-07-31 29 瀏覽
熱狗($6)個包拎上手熱辣辣條腸長過個包 , 好味又抵食!爆谷($4)焦糖上得唔係好勻 , 大概得一半ge爆谷有焦糖但都脆卜卜 , 好味!$4有咁大杯 , 真係抵到爛!雪糕($2)雪糕軟滑香濃 , 個人認為味道拍得住富x雪糕架!唯一ge缺點係用威化筒 , 而唔係窩夫筒><
熱狗($6)
個包拎上手熱辣辣
條腸長過個包 , 好味又抵食!
爆谷($4)
焦糖上得唔係好勻 , 大概得一半ge爆谷有焦糖
但都脆卜卜 , 好味!
$4有咁大杯 , 真係抵到爛!
雪糕($2)
雪糕軟滑香濃 , 個人認為味道拍得住富x雪糕架!
唯一ge缺點係用威化筒 , 而唔係窩夫筒><
2011-07-15
2011-06-26 28 瀏覽
每次去宜家, 都期待它$6的熱狗, 炎夏就緊係要熱狗汽水$10套餐, 熱狗還好, 但2部製冰機都無冰 (或太多人飲製唔切???), 唔凍又無氣的忌廉好難飲, 下次見多人都係唔好要汽水好d喇.
2011-06-25
5 分鐘 (堂食)
2011-05-29 47 瀏覽
吃過了pizza,跟朋友到宜家傢俬逛逛.因為友人實在飽,便放棄吃肉丸的念頭,到此美食站買小食吃.之前一直經過這裡也沒光顧過,這次買了最便宜的2樣一試.軟雪糕$2一個,份量適中,乳味尚香,軟身得很,也不太甜.這裡用的是威化筒,雖沒窩夫筒的香脆,但感覺相對輕盈,輕易便ko掉一個.爆谷$4一份,與朋友分吃,雖然焦糖沒有下得很重手,不像戲院賣的顏色深稠,也不是每顆都沾到焦糖,但爆不開的只有寥寥數顆,比戲院的少.熱呼呼的捧在手,怎能停手?以此價錢換得此等食品,當然是超值,難怪客人絡繹不絕.但供人立食的桌附近只有回收箱而沒垃圾箱,比較不方便,並引人犯規把一般垃圾丟到回收箱啊!

2011-05-26
1 分鐘 (外賣自取)
2011-03-06 12 瀏覽
今天參加AYP的課程,早上由大埔墟出發,經草山,終於在下午三時許到達沙田。解散後立即來到了新城市廣場的宜家家居,為我的肚子急救。一上到六樓,走了出口那邊,於是讓我發現了10塊錢的熱狗套餐。10塊錢可以吃一個熱狗,還有飲品,還可以無限添飲,應該沒有比這裡更便宜的了吧。挺多人,排了幾分鐘的隊,看著服務員熟練的從水中夾上香腸,夾在熱狗包裡。拿了杯子,先去將雪碧裝滿杯子。然後去加醬料,有茄汁和芥辣。我不吃芥辣的,所以只是加了茄汁。醬汁很稠,不會令麵包太濕。熱狗腸很長,而且外皮很脆,值得推介。吃完以後發現一個熱狗並不能頂住我的食慾,於是就走到入口那邊吃更好的瑞典肉丸,另一食評見。

解散後立即來到了新城市廣場的宜家家居,為我的肚子急救。

拿了杯子,先去將雪碧裝滿杯子。然後去加醬料,有茄汁和芥辣。

我不吃芥辣的,所以只是加了茄汁。醬汁很稠,不會令麵包太濕。

熱狗腸很長,而且外皮很脆,值得推介。

2011-03-06
5 分鐘 (堂食)
  • 熱狗
分享下星期日既生活﹗早上起身同食家去左沙田宜家食熱狗,而家0的宜家都算醒呀﹗要行哂成個宜家先可以去到餐廳食野,次次去親都要行成十五分鐘先可以去到食熱狗﹗星期日關係超多人,人人都係拎住隻熱狗0係度咬﹗熱狗$10包汽水任斟,抵到爆﹗我飲左兩杯汽水飽哂﹗香腸是脆皮熱狗腸,好食,美中不足係個包只是微暖,如果可以熱熱地就100分喇,不過而家呢個價錢都值90分架喇﹗素菜pizza,$8,批底夠脆,芝士夠多﹗好食﹗
分享下星期日既生活﹗

早上起身同食家去左沙田宜家食熱狗,而家0的宜家都算醒呀﹗

星期日關係超多人,人人都係拎住隻熱狗0係度咬﹗
熱狗及pizza

素菜pizza,$8,批底夠脆,芝士夠多﹗好食﹗
1 分鐘 (堂食)
熱狗及pizza
2011-02-02 23 瀏覽
去到宜家家居,點都要食反個熱狗餐先得汽水一直都係採用百事的味道其實差不遠個包拎上手仲暖暖的中意食條腸仔,腸仔個皮夠脆入面的肉又好食個包加埋芥辣同茄汁就已經完美喇另一最愛就係雪糕巴夫係收銀的位置放置左個牌做介紹$ 9 / 6粒 都已經好抵而且個巴夫個皮仲好好食
去到宜家家居,點都要食反個熱狗餐先得
汽水一直都係採用百事的
味道其實差不遠

個包拎上手仲暖暖的
中意食條腸仔,腸仔個皮夠脆入面的肉又好食
個包加埋芥辣同茄汁就已經完美喇

另一最愛就係雪糕巴夫
係收銀的位置放置左個牌做介紹
$ 9 / 6粒 都已經好抵
而且個巴夫個皮仲好好食
2011-01-31
2011-01-25 11 瀏覽
試完那物值非常低的車仔面,又要送亞仔去中央廣場學英文. 因要等一個鐘,之前那碗車仔面真的填了一點胃也沒有,想起OpenRice 網友推介的熱狗,便去買一個來試試. 比起那碗味道普通過普通,價值$27 大元的車仔面,那個值6元的熱狗真的十分超值. 店員禮貎沒有因你只光顧6元,也是很好. 熱狗所費數元,但味道不錯,更好的是可自加芥辣和茄汁,真的很超值. 謝謝其他網友的推介, 這真的令我很滿意.

謝謝其他網友的推介, 這真的令我很滿意.
2011-01-22
3 分鐘 (堂食)
2010-09-27 24 瀏覽
去到見到得幾款野食,在非常肚餓的情況下,點了: 素菜薄餅 x3 $24- 比麵包店的薄餅還要普通的薄餅,只有紅黃綠椒和檻欖,唯一好吃之處就係薄餅的餅底是脆的 熱狗套餐 x1 $10- 將熱狗加上茄醬和芥末,不知是否太肚餓,覺得非常好吃~ 套餐包了汽水就任斟,沒有可樂只有百事,甜了點~另外popcorn 只售$4 非常便宜...下次要試試~
去到見到得幾款野食,在非常肚餓的情況下,點了:

素菜薄餅 x3 $24

熱狗套餐 x1 $10

另外popcorn 只售$4 非常便宜...下次要試試~
2010-09-26
  • 熱狗
最近好愛吃泡芙呢!在宜家傢俬吃完東西,再來這裡吃熱狗!!在買熱狗的時候看到有泡芙在賣平常都看不到,可能因為不是熱門的食物吧!9元(如果沒有記錯的話)有6粒可愛的雪糕泡芙!!(其實是雲呢拿味)已經是我吃過的小泡芙中最便宜的了。泡芙的內裡是creamy的,不是硬的雪糕,雲呢拿的味道濃郁 最後我買了兩盒,吃第二盒的時候還有點膩呢真可惜我不是住在沙田,不然我一定會買回來再吃的!!
最近好愛吃泡芙呢!

在宜家傢俬吃完東西,再來這裡吃熱狗!!

在買熱狗的時候看到有泡芙在賣

平常都看不到,可能因為不是熱門的食物吧!
已經是我吃過的小泡芙中最便宜的了。

泡芙的內裡是creamy的,不是硬的雪糕,雲呢拿的味道濃郁

最後我買了兩盒,吃第二盒的時候還有點膩呢

真可惜我不是住在沙田,不然我一定會買回來再吃的!!
2010-08-02
2010-07-17 104 瀏覽
食完IKEA cafe, 目的地直指熱狗小食部, 中途也正好消化下, 到左出口, 也看到小食部, 小食部原來只在IKEA入口那扶手電梯處後面轉入, 下次想只吃熱狗不用兜大圈了因為客似雲來, 熱狗已經預先整好 (雖然應該唔係整左好耐), 熱狗單點只是$6, 加汽水變套餐也只是$10, 但因為已有一枝有機豆漿在手, 還是放棄了那肥仔水了小食亭旁有幾張高檯, 大家都係買左係果度食, 但因為快上快落, 所以衛生一般, 真係執野都執唔切熱狗腸長過包好多, 也是正常不過的脆皮腸, 為何會覺得好味? 我覺得精髓在於那麵包, 皮脆而包鬆軟, 為熱狗加了不少分, 再加上人客自行混醬, 豐儉由人, 獨一無二既熱狗就誕生了, 只賣$6, 去邊度搵?醬汁只有茄汁和黃芥末, 之前在NEW YORK FLIES的熱狗也是自己混醬, 但那部機一發動就一發不可收拾, 在IKEA, 那台機的輸出率不高, 而且醬汁比較杰, 唔會攪到隻狗濕晒, 唔知部機係咪都係IKEA出品呢? 茄汁夠甜, 芥末則不是很辣, 配起熱狗很不錯雪糕也只是$2, 有機會再試吧, 銅鑼灣 & 九龍灣都有IKEA, 有機會再戰這兩間比較一下吧IKE

茄汁夠甜, 芥末則不是很辣, 配起熱狗很不錯

IKEA, 看來大有機會成為一家大細假日消閒好去處呢
熱狗濕身前
加黃芥末醬
加茄汁
濕身熱狗完成
2010-06-29 12 瀏覽
有時行開沙田都會行埋去宜家食下午餐....過下心引....hahahaha 通常如果我同男朋友去...就會叫一個餐再男加一個熱狗....咁就會有2個包同一杯無限量ge汽水....其實2個人...真係一人一杯就夠哂....所以都係咁買會抵d....熱狗餐: $10熱狗:$6佢個條腸真係幾好食...脆皮得黎又唔會油立立...如果忍在口唔加任何醬其實都幾health....雪糕:$2味道同m記差唔多...不過價錢就差得遠...唯一可以改善ge地方可能係個cream太軟...變左食2食就溶...成年人食毫問題不大....但小朋友就食唔切...爆谷:$4份量足夠2個人食...質素都唔差...唔算好多爆唔開....多數買親都係熱手....都算幾新鮮....有時好似呢呢咁天氣熱就買埋雪糕....或者咁岩就走就會買爆谷上車慢慢食...
有時行開沙田都會行埋去宜家食下午餐....
過下心引....hahahaha
咁就會有2個包同一杯無限量ge汽水....

熱狗餐: $10
熱狗:$6
佢個條腸真係幾好食...脆皮得黎又唔會油立立...
如果忍在口唔加任何醬其實都幾health....
雪糕:$2
味道同m記差唔多...不過價錢就差得遠...
成年人食毫問題不大....但小朋友就食唔切...
爆谷:$4
多數買親都係熱手....都算幾新鮮....
有時好似呢呢咁天氣熱就買埋雪糕....
或者咁岩就走就會買爆谷上車慢慢食...
  • 雪糕
  • 爆谷
2010-06-16 87 瀏覽
係樓上餐廳食完,離開時經過就買了一個熱狗邊行邊食,本身想買連汽水的,不過係上係餐廳時已經飲左好多杯(係餐廳到psp左兩個鍾,飲左好多杯)熱狗6蚊隻只可講~抵麵包鬆軟腸衣頗脆入面d肉味道也不錯,我只加了茄汁(唔好芥辣的),自己加,感覺良好總結:抵食,方便,快捷
係樓上餐廳食完,離開時經過就買了一個熱狗邊行邊食,
熱狗6蚊隻只可講~抵
總結:抵食,方便,快捷
熱狗
熱狗
2010-05-23 16 瀏覽
近日常到宜家行, 是晚行完一個圈, 是時候滿足雪糕怪的甜胃, 就在出口吃個雪糕新地.朱古力雪糕新地 $6: 6分, 小弟不喜歡吃雪糕筒, 對$2的新地筒沒有興趣, 還是要這個雪糕新地. 雪糕不算太滑, 不過份量也不小, 以$6的價位來講, 其實是幾抵. 但朱古力杰杰的, 是幾難撈入去雪糕到, 做不到新地應有朱古力和雪糕結合在一起的效果. 朱古力當然不是好濃烈的味道, 不過也收貨. 最不喜歡是這裡不用上花生碎, 反而用上粒粒脆, 完全跟朱古力和雪糕不匹配.當然, 這個價位, 不得說句是幾便宜的, 但這個不能說是好吃的雪糕新地 不是來行宜家, 就不用專門來吃雪糕.

朱古力雪糕新地
$6 (宵夜)
2010-04-08 15 瀏覽
難得放假,帶埋D細路去IKEA行下啦。一上到來就系出口,見到瑞典美食林住食下肉丸啦,點知就得個熱狗 雪糕都好啦,食完再行!行到去都有D人排隊,見到個亞姐行來行去,望暈都系得她一個。又收錢又整野食,都好5衛生咯!禁大個檔口一個人睇曬我都好佩服她行完出來,12點啦都中系得她一個。。。
難得放假,帶埋D細路去IKEA行下啦。
都好啦,食完再行!
行到去都有D人排隊,見到個亞姐行來行去,望暈都系得她一個。
行完出來,12點啦都中系得她一個。。。

2010-04-07