2010-03-10 11 瀏覽
行完一圈IKEA, 於出口處有個小食店仔, 我倆又為食起來, 決定再下一城, 當tea. 我排隊俾錢, 佢去排小食店既隊. 我俾完錢快找一個立食位, 佢俾完錢係, 一隻熱狗, 一杯雪糕, 一份爆谷. 小食店最好賣既三樣野, 我地買齊.係香港, 有軟雪糕賣既地方已得返老麥, 富豪 同個別既便利店. 而宜家傢私既小食店, 就是其中一間保留有Soft Ice cream賣既地方. 這裡的軟雪糕, 奶味重而且夠滑. $2一杯份量又足, 比起老麥既更加抵食.爆谷, 這裡賣的是甜爆谷, 粒粒都爆得好爆, 有糖衣一層, 咬落亦有"it it"聲. 好過不少電影院既搶錢爆谷.熱狗, 是呢間小食店既名物. 基本上, IKEA選擇不多, 做得最好食既, 就係得呢幾個. Hot Dog, 香腸比起麵包更長. 而且皮脆肉香. 我不愛加芥辣, 只加少少茄汁吊起個味道, 又是一個簡單的美味.吃罷, 返去沙田行一陣街先, 再回去排頭村, 完成IKEA三重奏.

2010-01-10 52 瀏覽
食完燒雞肉丸,意猶未盡,走去小食店買紅果子汁.誰知見十蚊一份熱狗餐,.實在平得過份,仲要汽水任飲,正熱狗腸好長,雖然肉味有點化學,但麵包軟熟,都不能有太多要求,水吧清潔乾淨,感覺良好,相信無乜人能擋得住十碗餐的誘惑吧.
食完燒雞肉丸,意猶未盡,走去小食店買紅果子汁.

誰知見十蚊一份熱狗餐,.實在平得過份,仲要汽水任飲,正

水吧清潔乾淨,感覺良好,相信無乜人能擋得住十碗餐的誘惑吧.
2009-11-06 28 瀏覽
熱狗~ 條熱狗腸比個包長好多 , 條條 Fing 咁 ~ 長長的熱狗腸 , 只係一般的脆皮腸 , 食落皮脆 , 味道普通 , 沒有特別~ 自助形式 , 茄汁&芥辣任加 , 不過芥辣係冇乜味的 百事可樂~ 沒有可口可樂 , 只有百事可樂~ 我自己喜歡可口可樂多一點 , 不過也沒有所謂吧 ~ ( 最唔鐘意太多冰 , 令到杯可樂太淡 ) 自助形式 , 可以落少d冰 , good 總結 , 十蚊一個餐咁便宜 , 咁大眾化 , 服務又唔錯 , 雖然味道很一般 , 都比個笑面啦

熱狗
~ 條熱狗腸比個包長好多 , 條條 Fing 咁

~ 自助形式 , 茄汁&芥辣任加 , 不過芥辣係冇乜味的

百事可樂
~ 沒有可口可樂 , 只有百事可樂
~ 我自己喜歡可口可樂多一點 , 不過也沒有所謂吧

總結 , 十蚊一個餐咁便宜 , 咁大眾化 ,
服務又唔錯 , 雖然味道很一般 , 都比個笑面啦

條條 Fing 的熱狗腸已經被去勢 XD
2009-11-06
$10 (其他)
popcorn即使你是離櫃檯10尺 的遠 , 仍然可以聞得到爆谷 的香味 沒有因為低廉的價格 , 爆谷仍然是大大杯的 , 沒有縮水又熱又新鮮 , 入口香甜 , 跟十元八塊的小食可以比美 服務員態度友善 , 地方也清潔 唯一的缺點是沒有座位

popcorn
即使你是離櫃檯10尺 的遠 , 仍然可以聞得到爆谷 的香味

沒有因為低廉的價格 , 爆谷仍然是大大杯的 , 沒有縮水
又熱又新鮮 , 入口香甜 , 跟十元八塊的小食可以比美

服務員態度友善 , 地方也清潔
唯一的缺點是沒有座位

大大杯的爆谷
爆谷
小小的銷售櫃檯
2009-10-25 26 瀏覽
八月下旬‧晴除了食物很好吃,會令人專程而來,有時食物太抵吃,也同樣會令人專誠來吃,如是日。記得這裡有個六蚊的便宜熱狗,口痕痕,令我專登行了來這裡。來到人很多,當然了,軟雪糕2蚊,爆谷4蚊,熱狗6蚊,真的便宜。是日還有個連汽水的熱狗餐,只賣10蚊,當然不介意多付4蚊,要埋杯汽水。熱狗包是烘熱了的,熱狗腸是長長的,還是脆皮的,加入了茄汁及芥辣,只賣6蚊,令人沒有不滿意的餘地。汽水雖然只是打了氣的糖水,但只需多付4蚊,也好了吧。下次不是來吃熱狗、爆谷、還是軟雪糕?
八月下旬‧晴

下次不是來吃熱狗、爆谷、還是軟雪糕?
便宜得令人無法抗拒的熱狗餐
便宜得令人無法抗拒的熱狗餐
  • 熱狗
  • 爆谷
  • 軟雪糕
2009-04-12 25 瀏覽
尋日行宜家買餐枱, 順便去佢個美食站食熱狗!一早知道食物抵食到飛起, 一個熱狗先係六蚊, 三個人買左三個食, 熱狗有六至七吋長, 個包反而短左, 所以第一啖食佢個腸頭, 完全知道條腸係幾好味!茄汁同芥辣自己加, 六蚊有咁既質素, 唔食有蝕底既感覺呢!
尋日行宜家買餐枱, 順便去佢個美食站食熱狗!

茄汁同芥辣自己加, 六蚊有咁既質素, 唔食有蝕底既感覺呢!

$6 (其他)
2009-01-08 10 瀏覽
果度d野真係好平一個熱狗餐只係賣$10,熱狗又大份,汽水又任斟,飲到您急尿熱狗d醬可以自己落,適合唔鐘意多醬既人汽水任斟,我來來回回斟左成5次,搞到勁急尿$10都可以好飽
果度d野真係好平

一個熱狗餐只係賣$10,熱狗又大份,汽水又任斟,飲到您急尿

熱狗d醬可以自己落,適合唔鐘意多醬既人

汽水任斟,我來來回回斟左成5次,搞到勁急尿

$10都可以好飽
  • 熱狗餐
2008-11-21 35 瀏覽
11月20號 - 7點幾開頭想在宜家傢俬食晚飯。 但是它們裝修。 所以揀左一個熱狗套餐 (熱狗+汽水)。先講個熱狗先。 熱狗的腸是由個爐拿出來的。 都可以話新鮮同衛生。 個包就麻麻la。 因為不夠熱(不會整熱的), 所以硬。 食落就覺得減分。 但是總括來講都覺得好食同抵食。個環境都算OK。 但是沒有一個真正的範圍是比我們食的。 它們可以在呢方面改善。
11月20號 - 7點幾

熱狗
$10 (宵夜)
2008-10-25 14 瀏覽
每一次到沙田,總會來到IKEA吃熱狗記得上一次到IKEA是8月的某個星期三 下午2時多可能因為是閒日,加上是非正餐時間,所以人不多沒有了嘈雜的聲音,反而增添幾份寧靜、悠閒的感覺…買一隻熱狗,盛惠5元唧上大量茄醬和極少量的芥末,咬一口,仍舊是茄醬味,完全滿足了我這個茄醬狂的慾望長腸依然是長腸,外皮帶點脆,味道不差但沒甚驚喜吃罷,抹一抹沾在嘴角的茄汁…滿足地離開這種質素,這個價錢,可謂無可挑剔
每一次到沙田,總會來到IKEA吃熱狗
記得上一次到IKEA是8月的某個星期三 下午2時多
可能因為是閒日,加上是非正餐時間,所以人不多
沒有了嘈雜的聲音,反而增添幾份寧靜、悠閒的感覺…

買一隻熱狗,盛惠5元
唧上大量茄醬和極少量的芥末,
咬一口,仍舊是茄醬味,完全滿足了我這個茄醬狂的慾望
長腸依然是長腸,外皮帶點脆,味道不差但沒甚驚喜
吃罷,抹一抹沾在嘴角的茄汁…滿足地離開

這種質素,這個價錢,可謂無可挑剔
2008-10-11 19 瀏覽
如果去宜家傢俬,看過他們的家俬後,八成會到他們的餐廳用餐。原因是他們的食物質素不錯,價錢便宜,有時常轉款,可謂開餐之選,若果不肚餓,亦可到他們的小吃部買熱狗,腸夠長夠熱,包仍暖,才五元一隻,價廉物美,醬料任落,還有那裡可以找到?每次到來,不論任何時間,總會有一大班人正在吃熱狗,有的人更一手一隻,彷似熱狗已成為宜家的招牌特色之一了。

如果去宜家傢俬,看過他們的家俬後,八成會到他們的餐廳用餐。

招牌熱狗
$5 (其他)
招牌熱狗
  • 熱狗、肉丸
2008-10-09 22 瀏覽
熱狗餐有一只熱狗 + 汽水先至係 $9 淨熱狗都要 $5 不過茄汁,芥辣任加, 你鐘意落幾多都無人會理 汽水就因為無冰, d人係咁禁佢個button, 咁個個服務員聽到又唔理, 又唔幫人加冰...真係好唔掂!!!
熱狗餐有一只熱狗 + 汽水先至係 $9

淨熱狗都要 $5

不過茄汁,芥辣任加, 你鐘意落幾多都無人會理

汽水就因為無冰, d人係咁禁佢個button,
2008-10-05 21 瀏覽
每一次都會有趕快成家的沖動所以不能允許自己常常光顧meggie說,每次來宜家我都想把每個沙發坐一坐然后在最舒服的沙發上不想起身每個女人內心都有一個愿望擁有一個溫暖的家——————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 香港宜家咖啡快餐廳 餐厅地址 香港沙田乡事会路138号新城市中央广场5楼宜家家俬内 交通 坐地鐵到沙田,往巴士總站方向走(下車后左轉),出門能看到很大的宜家標志。大概十分鐘就走到了。不過宜家沙田店10月6日就要停業裝修了,不是很清楚什么時候在開放。 餐厅电话 00852-26343991 营业时间 10:00-22:30 就餐时间 2008 年 10 月 4 日 16 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、开发票、大众积分 现金支付,可以使用八达通 共几人用餐 2人 总花费 17元 如何知道该餐厅 同學intl告訴我的 用餐目的 嘗嘗肉丸 菜名 肉丸 冰淇凌 飲料——酷兒橙汁 价格 這算一份兒童套餐,一共17元。 评价 10元一共五顆肉丸,一個土豆。肉丸比較結實,味道本身就很好,略有點咸。給了兩種醬汁——一種有咖喱和芝麻醬的味道,另一種是藍莓醬。不知是不是因為是兒童餐的關系,
每一次都會有趕快成家的沖動
所以不能允許自己常常光顧
meggie說,每次來宜家
我都想把每個沙發坐一坐
餐厅电话 00852-26343991
营业时间 10:00-22:30
就餐时间 2008 年 10 月 4 日 16 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡、开发票、大众积分 现金支付,可以使用八达通
共几人用餐 2人
总花费 17元
如何知道该餐厅 同學intl告訴我的
用餐目的 嘗嘗肉丸
菜名 肉丸 冰淇凌 飲料——酷兒橙汁
价格 這算一份兒童套餐,一共17元。
评价 10元一共五顆肉丸,一個土豆。肉丸比較結實,味道本身就很好,略有點咸。給了兩種醬汁——一種有咖喱和芝麻醬的味道,另一種是藍莓醬。不知是不是因為是兒童餐的關系,所以有果醬。呵呵,果然很好吃。 雀巢的小碗冰淇凌,來香港第一次吃冰淇凌,meggie推薦了一種芒果口味的冰淇凌。呵呵,我還是想去嘗嘗哈根達斯。我們挑了呍呢嗱口味的,我不知道這是一種什么味道,名字從來沒見過,也忘記看英文了,憑味覺來說,好象是香草味。呍呢嗱看上去比香草可高級多了。 如果算下來,飲料要賣到4元一個,有點貴了,不如點一份肉丸,買兩個冰淇凌合適。
环境如何 自己點餐,取餐,交錢;自己拿餐具和衛生紙;自己收拾餐盤;座位很多,有軟座,很舒服,還有兒童區。
服务如何 基本是自助服務,盛餐的服務員也開始給我的兒童套餐是意大利面,我說不是那個嗎?指了指廣告,他二話沒有就給我換了。收餐盤的地方的那個服務生也彬彬有禮。
卫生间如何 没去卫生间,不知道。
餐厅特色 宜家的熱狗和肉丸聲名在外。
用餐后的感觉和建议 肉丸果然名不虛傳,醬汁非常好吃,,可惜這家離我最近的店馬上就要停業裝修了,不過宜家也不能常來,每次來都想趕快有個家。
总的感觉 恩,去宜家一定要吃肉玩和熱狗~

推荐菜: 肉丸
交通停车: 沙田地鐵站出來,步行就能到
2008-09-01 12 瀏覽
熱狗餐 (熱狗 + 汽水) HKD 9 淨熱狗 HKD 5 軟雪糕 : HKD 2 茄汁,芥辣任加 熱狗 : 淨係食到茄汁味,條腸係脆腸 汽水 : 好難飲,無汽,淨係得個甜 軟雪糕 : 唔好味,好甜 點解個熱狗淨係得茄汁味, 睇吓幅相咪知囉 .....oh my god
熱狗餐 (熱狗 + 汽水) HKD 9
淨熱狗 HKD 5
軟雪糕 : HKD 2

茄汁,芥辣任加

熱狗 : 淨係食到茄汁味,條腸係脆腸
汽水 : 好難飲,無汽,淨係得個甜
軟雪糕 : 唔好味,好甜

2008-07-30 15 瀏覽
係樓上食完野落到黎岩岩經過又口痕就食左杯2蚊軟雪糕我第一啖係落去 "咦點解好似冇野擺入口咁既!?"原來係因為佢本身個雪糕太滑你第一啖咬落去搞到連"咬"呢個motion你都feel 5到講到我自己都覺得好誇, 但係係事實再食真d, 哇好味到!好香好香奶味, 又滑, 甜度又岩岩好真係好話m記/ok/7仔!必試!
係樓上食完野落到黎岩岩經過又口痕就食左杯2蚊軟雪糕
我第一啖係落去 "咦點解好似冇野擺入口咁既!?"
原來係因為佢本身個雪糕太滑
講到我自己都覺得好誇, 但係係事實
再食真d, 哇好味到!
好香好香奶味, 又滑, 甜度又岩岩好
真係好話m記/ok/7仔!
必試!
2008-07-22 25 瀏覽
食完肉丸薯條,都未夠行左好耐ikea先到呢度今日冇popcorn食!-_-淨係要左一個熱狗~$5麵包烘過的,勁中意條腸就ok啦 夠長-v-
食完肉丸薯條,都未夠
行左好耐ikea先到呢度
今日冇popcorn食!-_-