上一回食過班戟後,今次輪到去食第二款好受歡迎嘅甜品 —— 卷蛋🍰 卷蛋除左叫法好多之外,亦係一款看似簡單但要好味就好考功夫嘅甜點🤨 而位於尖沙咀𝘔𝘪𝘳𝘢 𝘗𝘭𝘢𝘤𝘦嘅「宏」除左售賣多款卷蛋之外,亦有其他甜食例如芭菲杯等,主食方面有烏冬、蛋包飯等,又係一度地方解決晒鹹甜食😌《 日本白桃芭菲 》 $138 4 / 5季節限定,依家最當做嘅生果莫過於日本嘅白桃🍑 原個白桃切片放係最頂層,淨係賣相都好吸引🤩 白桃已經熟透好軟身,入口香甜🤤 下面漸層分別有雪糕、忌廉、草莓醬、海綿蛋糕同啫喱,中間亦有夾雜粟米片增添口感👍🏻 層次好豐富亦能突出白桃嘅清香,成個食完都唔會太甜膩👍🏻《 芝麻卷蛋 》 $35 4.5 / 5黎到卷蛋專門店,冇理由唔試下佢地啲卷蛋🤪 芝麻卷嘅𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮又綿又滑,卷蛋嘅部份質地鬆軟而濕潤,後勁嘅芝麻香十分濃郁,值得𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦🤤 《 斑蘭卷蛋 》 $35 4 / 5多款卷蛋有分大細兩個𝘚𝘪𝘻𝘦,每個𝘚𝘪𝘻𝘦亦有某啲口味係獨家嘅,就例如哩款期間限定!班蘭口味充滿南洋風味😋 薄荷淡綠色嘅表面令賣相加分,中間配合斑蘭香料嘅𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮,雖然唔甜但班蘭香好濃郁,好獨特值得一試!👍

《 日本白桃芭菲 》 $138 4 / 5

《 芝麻卷蛋 》 $35 4.5 / 5

《 斑蘭卷蛋 》 $35 4 / 5
多款卷蛋有分大細兩個𝘚𝘪𝘻𝘦,每個𝘚𝘪𝘻𝘦亦有某啲口味係獨家嘅,就例如哩款期間限定!班蘭口味充滿南洋風味😋 薄荷淡綠色嘅表面令賣相加分,中間配合斑蘭香料嘅𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮,雖然唔甜但班蘭香好濃郁,好獨特值得一試!👍🏻

《 小食拼盤 》 $88 / 2 𝘗𝘱𝘭 3.5 / 5
食完甜都想食番鹹點中和番,幸好週末都有下午茶套餐,小食拼盤2人份連咖啡都係呢個價錢,算幾抵😬 炸物夠熱,外皮香脆而炸粉唔厚,但整體偏鹹🤏 尤其係明太子雞翼,唔洗點醬都好入味🙊

整體環境寬敞坐得舒服,甜點較鹹點出色,
尤其卷蛋多口味有質素👍🏻
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
  • 芝麻卷蛋
2022-08-03 127 瀏覽
宏Hiroshi 由The one 舊鋪搬咗去Mira一期,最中意係抹茶甜品同朱古力卷蛋,不過新鋪menu改革咗,fusion咗有其他洋食更迎合大眾口味😋P.S白桃芭菲好吸引,但係食完飯太飽放棄了🥹環境:8/10半開放式餐廳設計,寬廠開掦!奶油日系風仲有兩幅打卡牆📸☘️食物:8/101️⃣牛肉壽喜燒定食 $148夏天冬天都好鍾意食壽喜燒🤣不過有冷氣就OK啦🤭壽喜燒湯底有超多片牛肉,仲有蔬菜配料,不過不失🙂2️⃣小食拼盤 2人 $98有分二人同埋四人份量,明太子雞翼,雞軟骨,芝士圈同埋花枝餅😝每人一件份量啱啱好,全部都冇骨啱晒懶人😜3️⃣日式疏乎厘班㦸 伴雪糕 $128有surprise😍即叫即做大概20分鐘~賣相igable 識重L , fluffy空氣感十足😋 絕對會為咗食呢個回頭🥰4️⃣Passion Fruit Lemonade $55大熱天必飲🍹,熱情果檸檬梳打超級解渴🍋,酸酸地好fresh🌱,重點唔會好甜最怕越飲越口渴🤣💰性價比:8/10 ($250-$300)有質素嘅日洋餐廳嚟講,主食同甜品都相當唔錯👍🏻絕對對得住價錢🥳
P.S白桃芭菲好吸引,但係食完飯太飽放棄了🥹
環境:8/10
半開放式餐廳設計,寬廠開掦!奶油日系風仲有兩幅打卡牆📸☘️

食物:8/10

Passion Fruit Lemonade
日式疏乎厘班㦸 伴雪糕
牛肉壽喜燒定食
2022-07-31 127 瀏覽
👍🏻日式卷蛋 $35/大、$18/小鋪頭主打既日式卷蛋,分兩款size,圖中嘅都係大size細size大概一件普通西餅咁上下口味款式每日唔同,當日嗌咗抹茶、雲尼拿、班蘭同朱古力脆脆最特別嘅係斑蘭味,除咗班蘭蛋糕同cream之外,中間仲有濃郁嘅斑蘭醬,重椰子味,甜甜鹹鹹幾好食😜朱古力味都唔錯,混咗啲脆脆好有口感蛋糕同cream之間會有層朱古力醬,朱古力味濃又唔會好甜😌抹茶同雲尼拿就正常發揮整體卷蛋口感濕潤軟綿,忌廉幼滑,甜而不膩,想試多啲口味仲可以揀細size😎味道:7/10性價比:7/10-👌🏻炸豬扒蛋包飯 $128鹹食相對主打嘅卷蛋的確比較遜色豬扒厚切大塊,炸粉薄脆,但肉質偏瘦雖然未至於好乾柴實肉,但冇乜豬肉味,調味偏淡😐唯有點搭配嘅日式照燒汁嚟食好在滑蛋夠滑有蛋香,份量好多唔係純白飯底,而係加咗茄汁,但可惜味道都係偏淡,同白飯無乜分別🤭醬汁酸酸甜甜有少少茄汁味,唔會太鹹,撈飯啱啱好雖然幾大碟,但呢個價錢或者都係食返佢地甜品好啲😬味道:6/10性價比:5/10-📍#宏hiroshi @hiroshi_miraplace尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
👍🏻日式卷蛋 $35/大、$18/小

鋪頭主打既日式卷蛋,分兩款size,圖中嘅都係大size
細size大概一件普通西餅咁上下
口味款式每日唔同,當日嗌咗抹茶、雲尼拿、班蘭同朱古力脆脆
朱古力味都唔錯,混咗啲脆脆好有口感
蛋糕同cream之間會有層朱古力醬,朱古力味濃又唔會好甜😌
抹茶同雲尼拿就正常發揮
味道:7/10
性價比:7/10

👌🏻炸豬扒蛋包飯 $128
鹹食相對主打嘅卷蛋的確比較遜色
豬扒厚切大塊,炸粉薄脆,但肉質偏瘦
雖然未至於好乾柴實肉,但冇乜豬肉味,調味偏淡😐
唯有點搭配嘅日式照燒汁嚟食
好在滑蛋夠滑有蛋香,份量好多
醬汁酸酸甜甜有少少茄汁味,唔會太鹹,撈飯啱啱好
雖然幾大碟,但呢個價錢或者都係食返佢地甜品好啲😬
味道:6/10
性價比:5/10

📍#宏hiroshi @hiroshi_miraplace
尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
2022-07-30 104 瀏覽
呢間日式餐廳空間感好大 環境好舒服 同朋友坐下傾偈就最啱😌除左有多款日式定食之外🍴🇯🇵最正一定係自家製卷蛋同甜品 賣相精緻又好食🍮.📌迷你三色丼 $168呢一個set真係好正😎可以一次過試齊海藻烏冬、特製鰻魚飯同拖羅蓉飯✨拖羅蓉都夠鮮味 幾嫩 撈埋啲蔥同紫菜絲 幾香口🍣個烏冬係幼身 淡淡草青味 口感幾爽口煙韌 好清 我幾鍾意❤️蒲燒鰻魚就正常發揮🐟仲有個麵豉湯 都幾足料😛唯獨有一樣嘢唔好係 佢冇用到日本珍珠米 差咁啲野咁~.📌抺茶summer special parfait $58芭菲好推介 好抵食🤑抺茶雪糕夠濃郁苦澀回甘🍵同牛乳雪糕一樣都好軟滑 但個奶味唔太出🍦招牌抺茶卷蛋好鬆軟 忌廉夠軟滑茶味都好濃💚馬卡龍就韌左少少🤏🏻抺茶蕨餅同抺茶啫喱都冇乜茶味 但再加埋啲穀物脆脆片 成個parfait嘅口感好豐富🤩.📌竹炭黑芝麻 $18嚟到當然要試招牌卷蛋🥰佢有分正常同迷你size 咁就可以一次過試多幾款味道😈冇諗過會特登擺盤 好有誠意💓卷蛋非常鬆軟又濕潤 口感滿分💯內餡忌廉好滑 黑芝麻味好香濃 仲有芝麻粉嘅口感🖤.📌Baileys甜酒 x Tiramisu $18內餡係mascarpone c

📌迷你三色丼 $168

📌抺茶summer special parfait $58

📌竹炭黑芝麻 $18
📌Baileys甜酒 x Tiramisu $18
內餡係mascarpone cheese🧀 酒味好出🥃仲有啲榛子朱古力 喺入面 食落更有層次感🍫🌰再加埋啲咖啡粉 味道更豐富☕️
📌焙茶 $18
呢度嘅茶味甜品都真係幾出色🤤焙茶味都一樣好夠濃🤎
迷你卷蛋

📌日本唐揚雞 $48
炸雞個皮好薄脆 雞肉都嫩 幾入味鹹鹹地🍗食落完全唔油膩 再加少少檸檬汁 更加清新開胃🍋
日本唐揚雞

📌溫野菜 $38
呢個少失望 份量都幾少🙍🏻不過都豐富嘅有白蘿蔔、紅蘿蔔🥕秋葵同蒟蒻片 煮得入味😆
迷你卷蛋
日本唐揚雞
2022-07-29 55 瀏覽
嚟到呢間日式輕食店 最出名就係佢哋嘅茶味卷蛋✨不過個人更推介抹茶芭菲😋配料超豐富有抹茶奶福🍵牛奶雪糕🍦脆脆片、馬卡龍、蕨餅 仲有必食嘅抹茶卷蛋🍵口感非常之豐富 抹茶味濃郁 一次過滿足晒所有願望🤩
2022-07-29 47 瀏覽
呢一間日式餐廳嘅卷蛋真係非常之出色✨有分細同埋大size 食完飯想過吓口癮都唔錯😎卷蛋有超多款口味 嗰日就揀咗抹茶味🍵卷蛋口感好鬆軟 又帶點煙韌有彈性😋中間嘅抹茶忌廉好軟滑 抹茶嘅回甘味好濃郁💚
📍尖沙咀舒適日本餐廳‼️• 濕潤鬆軟卷蛋🍰 -- 宏🍵•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_日本菜========================Hiroshi位於尖沙咀美麗華商場,主打日式餐點,仲有各款甜品、卷蛋😻上星期就同咗@breadismyboyfrd 嚟試下~------------------------------⭐️蛋包飯 - 日式漢堡扒 $98 (4.4/5) 我哋兩個女仔叫咗多飯share食啱啱好🤪面頭嘅炒蛋份量唔少,好似瀑布咁~食落口感嫩滑,配埋照燒汁更有鹹香~漢堡扒厚肉,口感腍身、肉味濃郁👍🏻·⭐️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88 (4/5)抹茶軟雪糕軟身順滑,抹茶味唔會太濃,略帶回甘,比較啱大眾嘅口味👍🏻杯底仲有好多脆米,令口感更豐富!惟配料嘅抹茶凍Q彈,但味道較淡,白玉唔知係咪因為雪過,口感頗硬,失去煙韌感·⭐️Baileys Tiramisu Roll Cake $18 (4.5/5)呢個有驚喜!😍蛋糕體鬆軟濕潤,中間嘅baileys cream滑身,咖啡同酒香平衡好
📍尖沙咀舒適日本餐廳‼️• 濕潤鬆軟卷蛋🍰 -- 宏🍵

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_日本菜
========================
⭐️蛋包飯 - 日式漢堡扒 $98 (4.4/5)

⭐️京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 $88 (4/5)

呢個有驚喜!😍蛋糕體鬆軟濕潤,中間嘅baileys cream滑身,咖啡同酒香平衡好match😋

⭐️Black Sesame Roll Cake $18 (4.4/5)

黑芝麻cream香滑細膩,會有啲芝麻嘅沙沙口感😋好似食緊芝麻糊咁😍

⭐️Hojicha Roll Cake $18 (4.3/5)

焙茶味濃郁,頗有回甘~
整體嚟講食物唔錯,卷蛋尤其有驚喜!餐廳嘅環境都舒服,店員態度友善👍🏻
賣相:3.8/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.5/5
店舖資料
名稱:宏
地址:尖沙咀金巴利道9號美麗華廣場1期4樓408號舖
前往方法:尖沙咀站B1出口
「蛋糕卷超出色的日本餐廳」不知道大家是否有吃過這家餐廳呢?這家主打茶味的日式輕食店,甜品和蛋糕是最出名的😍,🤪如果你跟小妹一樣是日料迷和甜品迷,那麼這家餐廳完完全全能滿足你的願望!!🥰小店有自家的烘焙屋出售蛋糕卷,原個蛋糕還有馬卡龍等等,未入店但看見一整個蛋糕櫃我已經🤣好興奮,更加重要的是在裡面吃過吉列豬扒飯和壽喜鍋後更讓我感覺🥰很滿足!!吉列豬扒蛋包飯 $128炸豬扒炸得很鮮美,很多汁,外層十分脆口但裡面肉質仍能保持水分充足,滑蛋的份量很足,足足有半盤的份量,炒的很濕潤很滑嫩,牛油香味很出眾,包裹著用番茄🍅醬炒過的飯一起吃真的香爆了🤣🤣 再吃上幾塊炸豬扒配燒汁已經很飽😍🥰整體的味道很不錯👍牛肉壽喜鍋套餐 $185這個套餐包括了薯條🍟,牛肉壽喜鍋,米飯,生雞蛋🥚還有一塊大捲蛋,口味隨便挑選,價格很實惠🥰 壽喜鍋裡面有甘荀,豆腐,大白菜,香菇還有和牛片😋!首先必須稱讚一下牛肉有幾大片並且牛肉味好香濃,吃下去很新鮮,我們特別喜歡這裡面的大牛肉,壽喜鍋底是比較偏甜的,但勝在湯底味道很濃郁,燙過的蔬菜都是甜甜的🥰,鹹甜夾雜,湯水我們也喝的不剩了🤣大抹茶捲蛋 $35再單獨介紹一下套餐裡的抹茶捲蛋
「蛋糕卷超出色的日本餐廳」

吉列豬扒蛋包飯 $128

牛肉壽喜鍋套餐 $185

大抹茶捲蛋 $35
再單獨介紹一下套餐裡的抹茶捲蛋,如果直接買就是上面的價格,抹茶口味的捲蛋是店裡面的best seller🥰,幾乎每一桌都會點這個🤭我吃下去第一口抹茶味道就超級濃郁而娓娓道來,絕不苦澀,綠茶味很清新,奶油甘甜順滑,而蛋糕體雖偏多卻很濕潤軟綿,吃起來既不油膩也不乾燥,蛋糕體烘烤的剛剛好🥰順便說一下所有大捲蛋都是$35,小捲蛋則是$15~🥰

大黑芝麻捲蛋 $35
這裡大捲蛋的份量真的好大一塊🤣比一般吃的捲蛋大😆,這個黑芝麻口味不同於上面抹茶的淡雅,不要看奶油的顏色不黑,黑芝麻的香濃味道在吃下去的的第一口已經瞬間四散到口裡面的每一處🤭,真的太太太驚艷和香了😆黑芝麻的味道很重,喜歡黑芝麻的朋友一定不要錯過☺️

抹茶芭菲 $58
抹茶味道的雪糕🍦吃的出來下了很多茶粉,滿滿一大杯很沈重中間還有一層牛奶雪糕🍦和脆脆餅來中和,上面放置了抹茶🍵馬卡龍和小捲蛋,下面是抹茶奶凍,真的超級一大杯且味道甘香濃厚🥰

雜果窩夫配日本香草雪糕 $78
這裡面整整有三大塊窩夫餅🧇而且每一塊上面都放滿了新鮮水果和煉奶醬,窩夫鬆軟綿密又很香蛋味,口感外脆內軟🤭香草雪糕肉眼可見下了很多香草籽,質地又細滑,旁邊還有奶油用來搭配著食用😋,拍照📷起來顏值也很好😆

2022-07-26 64 瀏覽
放假同朋友去左尖沙咀行街,行到有啲攰同肚餓,就直接去左商場一間主打食日式甜品同輕食的舖頭醫肚。我地叫左一份下午茶蛋卷套餐同散叫抹茶窩夫,打算食啲甜野開心一下。📍是日蛋卷 $58我地揀左芒果味蛋卷,蛋糕整得好鬆軟,忌廉幼滑不過就唔重奶味。蛋卷入面既芒果肉唔多,整體口味偏淡。下午茶跟餐凍飲要額外加$3,我們點了一杯凍綠茶,但綠茶個茶味非常之淡,令人十分失望。早知道就直接散叫蛋卷,一件也只是$35,好過比多廿幾蚊買下午茶餐仲要飲杯難飲的綠茶。👎😥📍抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 $78抹茶雪糕份量都幾大,味道濃厚。窩夫外脆內軟,食落仲有淡淡抹茶香,旁邊仲有栗子蓉可以夾住一齊食,味道豐富啲。唔知喺咪餐廳侍應人手不足,入座之後無人提供餐牌比我地睇,之後到叫野食又喺揮左手好幾次都無人行過來落單,有種被遺忘既感覺,希望餐廳之後會有改善。👀

📍是日蛋卷 $58

📍抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 $78

老實講小編好少去美麗華食嘢平時去呢個商場行街買衫多啲👗👖👠👜經過4樓發現有間食日式輕食Cafe🇯🇵起初係俾佢雪櫃嘅卷蛋吸引😋入座睇Menu先發現原來有日式主食 所以順便食埋啲拿最後食甜品🍮📍日式炸豬扒蛋包飯 ($128)呢個蛋包飯小編見到好多人推介📝黎到賣相真係好靚💓打卡唔錯炸豬扒都有5-6塊 而且食落去酥脆外皮炸得好好 而且肉質唔算韌😝蛋包飯入面係蕃茄炒飯底~有誠意不過佢個汁小編就唔係好鍾意🥲因為佢味道偏酸 而且實在太多汁就咁炒飯加豬扒食已經好食好滿足🤪📍蝦天婦羅海藻烏冬 ($128)蝦天婦羅🍤有四隻~烏冬有得揀熱或者凍 小編就揀咗熱湯🔥烏冬同海藻份量正常 好彈牙🌈🍤天婦羅都幾大隻 配烏冬食都幾正食呢個主菜感覺好健康 另外仲配麵豉湯絕對係輕食之選✨📍斑蘭卷蛋 ($35)斑蘭味係今期特色味道😍只有大size 無細size 呢種淺綠色嘅卷蛋影相真係好靚📸除咗賣相OK佢入口味道都好有驚喜入面嘅cream全部都係椰子味🥥同班蘭蛋糕係勁夾🤤非常推薦大家去買來試吓👍🏻📍京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 ($88)呢個芭菲勁多材料頂層:有紅豆🫘白玉、抹茶凍底層:杏仁脆片、蜂蜜蛋糕抹茶雪糕好濃郁 因為仲加咗大
老實講小編好少去美麗華食嘢
平時去呢個商場行街買衫多啲👗👖👠👜
經過4樓發現有間食日式輕食Cafe🇯🇵
起初係俾佢雪櫃嘅卷蛋吸引😋
入座睇Menu先發現原來有日式主食
所以順便食埋啲拿最後食甜品🍮

📍日式炸豬扒蛋包飯 ($128)
呢個蛋包飯小編見到好多人推介📝
黎到賣相真係好靚💓打卡唔錯
炸豬扒都有5-6塊 而且食落去酥脆
外皮炸得好好 而且肉質唔算韌😝
蛋包飯入面係蕃茄炒飯底~有誠意
不過佢個汁小編就唔係好鍾意🥲
因為佢味道偏酸 而且實在太多汁
就咁炒飯加豬扒食已經好食好滿足🤪

📍蝦天婦羅海藻烏冬 ($128)
蝦天婦羅🍤有四隻~
烏冬有得揀熱或者凍 小編就揀咗熱湯🔥
烏冬同海藻份量正常 好彈牙🌈
🍤天婦羅都幾大隻 配烏冬食都幾正
食呢個主菜感覺好健康 另外仲配麵豉湯
絕對係輕食之選✨

📍斑蘭卷蛋 ($35)
斑蘭味係今期特色味道😍
只有大size 無細size
呢種淺綠色嘅卷蛋影相真係好靚📸
除咗賣相OK佢入口味道都好有驚喜
入面嘅cream全部都係椰子味🥥
同班蘭蛋糕係勁夾🤤
非常推薦大家去買來試吓👍🏻

📍京都宇治抹茶軟雪糕芭菲 ($88)
呢個芭菲勁多材料
頂層:有紅豆🫘白玉、抹茶凍
底層:杏仁脆片、蜂蜜蛋糕
抹茶雪糕好濃郁 因為仲加咗大量抹茶粉🍵

味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:8/10
2022-07-22 47 瀏覽
呢間日式餐廳 除咗佢哋嘅甜品吸引之外🍮原來佢哋仲有日式嘅主食💕推介牛肉壽喜燒😎湯底濃郁好清甜 面頭鋪滿嫩滑嘅牛肉片 牛味好濃🐮再撈埋生雞蛋🥚配埋底下面大量索晒湯嘅配菜 真係非常之豐富!!
2022-07-22 45 瀏覽
最近見好多人都嚟呢一間日式餐廳度食佢嘅甜品🍮好推介呢度嘅京都宇治抹茶軟雪糕芭菲💓抹茶軟雪糕🍦再加埋抹茶粉 食落抹茶回甘味好濃郁🍵再加埋抹茶凍、杏仁脆脆、白玉同蛋糕 口感非常之豐富😍
自問抹茶控就一定要留意呢間餐廳🍵,餐廳主打日式輕食同以抹茶做主題嘅一系列甜品,當中日式卷蛋喺呢到嘅招牌🍰有唔少人都外賣拎走。鹹食有咖喱蛋包飯🍛、意粉、烏冬同炸物小食,甜品方面有雪糕窩夫、抹茶芭菲、日本疏乎厘、拿破崙等等都好吸引😍。肥仔假日晏晝去仲有Tea Set包埋飲品🥤🔸炸豬扒蛋包飯 $128炸豬扒香脆惹味又夠軟熟,唔覺油膩有驚喜🐷!蛋包飯熱辣辣,入口亦夠嫩滑表面淋上日式燒汁好好送飯👍🏻 跟餐會附上沙律同麵豉湯。🔸抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 $78窩夫擺盤幾精緻仲有兩塊抹茶曲奇拌碟,切開窩夫係抹茶味,質地都軟熟但唔算好重蛋香,雪糕唔喺太苦澀個款抹茶偏重奶味 🍵,但夾埋食都幾開心💓🔸黑芝麻卷蛋 $35🔸抹茶卷蛋 $35呢到卷蛋有兩個size $18/小 $35/大,味道都有幾款,當日眼見就有抹茶、黑芝麻、芒果、原味、斑斕、朱古力🍫。蛋糕用上水蒸烤方式所以食落鬆軟似戚風蛋糕咁軟彈😙,內裡包住厚又香濃抹茶忌廉🍵 另一款黑芝麻餡料都唔係好甜,整體味道夠香濃!

🔸炸豬扒蛋包飯 $128

炸豬扒香脆惹味又夠軟熟,唔覺油膩有驚喜🐷!

🔸抹茶窩夫配日本抹茶雪糕 $78

🔸黑芝麻卷蛋 $35
🔸抹茶卷蛋 $35

另一款黑芝麻餡料都唔係好甜,整體味道夠香濃!
宏𝘏𝘪𝘳𝘰𝘴𝘩𝘪都開咗有10年,主打日式𝘍𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯輕食 不過佢哋最出名都係自家出品嘅卷蛋同蛋糕🍰 最近先發現原來佢哋搬咗去尖沙咀美麗華 .📍炸豬扒蛋包飯($128) 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘊𝘩𝘰𝘱 𝘖𝘮𝘶𝘳𝘪𝘤𝘦 炸豬扒外層香脆,肉質唔肥而且唔嚡口🐷 飯底用茄汁炒過🍅,加咗粟米同雞肉配上法國紅酒燒汁味道甜甜酸酸都幾開胃頂層嘅蛋又嫰又滑🐣唯一係雞肉肉質木實需要改善雖然唔係傳統日式風味但整體都唔錯 .📍抹茶窩夫配日本抹茶雪糕($78) 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘢𝘥𝘦 𝘐𝘯 𝘏𝘢𝘷𝘦𝘯 3片抹茶窩夫淋上煉奶再配有一球抹茶雪糕💚 窩夫鬆軟但唔太食到抹茶香同蛋味 🧇 配上雪糕🍨、𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮同栗子蓉唔會好單調🌰 旁邊仲有幾塊有回甘嘅抹茶曲奇🍃 成個組合同賣相都幾有心思 🤘🏻. 📍日式卷蛋($35) 𝘊𝘢𝘬𝘦 𝘳𝘰𝘭𝘭佢哋嘅卷底有大細之分,口味都唔少 今日食咗朱古力脆脆🤎同黑芝麻味🖤 朱古力卷蛋中間落咗繽紛樂脆脆 唔單止口感豐富,朱古力味仲超濃郁🍫 黑芝麻卷蛋忌廉輕盈,食落仲好香黑芝麻味 2款都好出色,難怪個個都嚟食 .📍抹茶軟雪糕($30)𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘰𝘯𝘦 抹茶雪糕足足有四
宏𝘏𝘪𝘳𝘰𝘴𝘩𝘪都開咗有10年,主打日式𝘍𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯輕食
不過佢哋最出名都係自家出品嘅卷蛋同蛋糕🍰
最近先發現原來佢哋搬咗去尖沙咀美麗華

📍炸豬扒蛋包飯($128)
𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘊𝘩𝘰𝘱 𝘖𝘮𝘶𝘳𝘪𝘤𝘦
炸豬扒外層香脆,肉質唔肥而且唔嚡口🐷
飯底用茄汁炒過🍅,加咗粟米同雞肉
配上法國紅酒燒汁味道甜甜酸酸都幾開胃
頂層嘅蛋又嫰又滑🐣唯一係雞肉肉質木實需要改善
雖然唔係傳統日式風味但整體都唔錯

📍抹茶窩夫配日本抹茶雪糕($78)
𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘢𝘥𝘦 𝘐𝘯 𝘏𝘢𝘷𝘦𝘯
3片抹茶窩夫淋上煉奶再配有一球抹茶雪糕💚
窩夫鬆軟但唔太食到抹茶香同蛋味 🧇
配上雪糕🍨、𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮同栗子蓉唔會好單調🌰
旁邊仲有幾塊有回甘嘅抹茶曲奇🍃
成個組合同賣相都幾有心思 🤘🏻

📍日式卷蛋($35)
𝘊𝘢𝘬𝘦 𝘳𝘰𝘭𝘭
佢哋嘅卷底有大細之分,口味都唔少
今日食咗朱古力脆脆🤎同黑芝麻味🖤
朱古力卷蛋中間落咗繽紛樂脆脆
唔單止口感豐富,朱古力味仲超濃郁🍫
黑芝麻卷蛋忌廉輕盈,食落仲好香黑芝麻味
2款都好出色,難怪個個都嚟食

📍抹茶軟雪糕($30)
𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘰𝘯𝘦
抹茶雪糕足足有四圈半都幾大杯😍
雪糕質感軟滑,唔會好稀好削
食落有茶味,回甘唔算好重🍵
幾欣賞佢唔會好甜膩
脆筒夠脆但冇蛋香,不過呢個質素都對得住個價錢

2022-07-14 288 瀏覽
很久以前光顧過 ʜɪʀᴏsʜɪ 的甜品覺得很不錯原來 ʜɪʀᴏsʜɪ 從 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 搬到隔壁美麗華了ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 跟友人逛街 累了就去吃一下甜點位於美麗華食四方的區域 ( 4 樓)開揚的格局增添不少空間感對著走道是一系列甜品櫃 有蛋糕 卷蛋等每桌必點有各款招牌 ᴘᴀʀғᴀɪᴛ 而 ᴍᴇɴᴜ 其實也不乏主食等等的選擇!因為我們是下午茶時間到訪 就吃了不少甜品  𓋪 香草卷蛋𓋪 巧克力卷蛋ʀᴏʟʟ ᴄᴀᴋᴇ 有大 sɪᴢᴇ 跟精緻的 ᴍɪɴɪ sɪᴢᴇ 當天大 sɪᴢᴇ 的味道有香草 巧克力 黑芝麻抹茶默默完售了...蛋糕質感綿密 裡面的 ᴄʀᴇᴀᴍ 蠻幼滑的以每件 $𝟹𝟻 來說算是蠻親民哦𓋪 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲𓋪 京都宇治抹茶芭菲夏天真的是每桌都點一個冰淇淋類的軟雪糕芭菲是雪糕機唧出來轉圈圈的軟雪糕抹茶味很甘香 配上紅豆 玉子 跟抹茶涼粉底部還有甜甜杏仁片抹茶芭菲則是用高身杯盛載著一球球的冰淇淋搭配抹茶涼糕 牛乳奶凍 玉米片冰淇淋比前面的軟雪糕甜度高一點是不一樣的抹茶味道喔𓎾 抹茶牛奶 (熱)𓎾 抹茶牛奶 (凍)抹茶到底飲品也點了抹茶類的抹茶味很濃郁 牛奶味不會很重地理位置很
很久以前光顧過 ʜɪʀᴏsʜɪ 的甜品覺得很不錯
原來 ʜɪʀᴏsʜɪ 從 ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 搬到隔壁美麗華了
ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 跟友人逛街 累了就去吃一下甜點

位於美麗華食四方的區域 ( 4 樓)
開揚的格局增添不少空間感
對著走道是一系列甜品櫃 有蛋糕 卷蛋等
每桌必點有各款招牌 ᴘᴀʀғᴀɪᴛ
而 ᴍᴇɴᴜ 其實也不乏主食等等的選擇!
因為我們是下午茶時間到訪 就吃了不少甜品

𓋪 香草卷蛋
𓋪 巧克力卷蛋

當天大 sɪᴢᴇ 的味道有香草 巧克力 黑芝麻
抹茶默默完售了...
蛋糕質感綿密 裡面的 ᴄʀᴇᴀᴍ 蠻幼滑的

抹茶芭菲則是用高身杯盛載著一球球的冰淇淋
搭配抹茶涼糕 牛乳奶凍 玉米片
冰淇淋比前面的軟雪糕甜度高一點
是不一樣的抹茶味道喔
𓎾 抹茶牛奶 (熱)
𓎾 抹茶牛奶 (凍)

抹茶到底
飲品也點了抹茶類的