2024-01-21
尋日有個好識食嘅飲食版主大讚安娣瑪萊,突然令我食完想講吓,大家有聽過海南少爺嘅話,呢間新餐廳就係喺尖沙咀海港城海南少爺嘅舊址,佢哋sell嘅都係馬來西亞菜,但當然走嘅路線係優雅得多。主因其馬籍華僑主廚 Chef Wee Hor Han 堅守家鄉風味的創意味覺,他曾於浮羅交怡St. Regis米芝蓮一星法國餐廳L’Orangerie和馬爾代夫 Four Seasons 等知名酒店擔任主廚,相信講到呢度都估到佢有返咁上下,唔會係好似以前海南少爺咁簡單。welcome snacks迷你魚醬蝦米春卷一食就食到停不到口,聽講而家近農曆新年先至會有,送酒一流。前菜有焦糖脆魚皮同蟹肉雜菜薄餅卷,脆魚皮加蜜糖嘅感覺真心特別,而蟹肉雜菜薄餅卷呢個item係平時少見嘅馬來西亞菜,幾好食又啱打卡,而上邊嘅蝦米先至最搶鏡。甘香炒蘿蔔糕好惹味,同平時香港食到嘅XO醬炒蘿蔔糕完全係兩回事,個人特別鍾意呢個菜式。蠔仔塔塔蛋餅有少少似我哋嘅潮州蠔餅,但大大粒嘅蠔仔同埋蛋餅嘅質地同厚度都同我哋嘅蠔餅完全兩回事,當日我哋都幾鍾意呢一個咁特別嘅蛋餅。主菜嘅黃金軟殼蝦個味道唔算太濃,冇平時種強勁嘅力度,但送飯一流,蝦肉都好食
主菜嘅黃金軟殼蝦個味道唔算太濃,冇平時種強勁嘅力度,但送飯一流,蝦肉都好食又彈牙。
亞參酸辣沙巴仔配黃金油條,我唔食魚所以唔算食咗好多,但係沙巴仔嘅肉質好嫩同埋都啖啖肉,個汁點油條一流,佢哋附上嘅配菜沾汁都好好食。
仁當牛面頰肉配燒肉鬆糯米飯卷又係好新奇,基本上呢度嘅所有主菜同前菜都係好少見,燒肉鬆糯米飯卷點個汁極佳,仁當牛面頰肉淋到可以無牙都食到。
芥蘭都有二食絕對令人驚嘆呢度嘅大廚嘅創意,當然佢做嘅炸脆芥蘭係最出色。
海南雞鑊仔飯絕對係今日嘅主角,成個表演咁,放晒火,睇都賞心悅目。海南雞非常之滑,配合個鑊仔飯,比平時香港食到嘅煲仔飯,多咗一種與別不同嘅感覺。
甜品有三個班蘭咖椰多士,薑汁焦糖布丁,娘惹七彩香蘭糕,都係一般見到嘅馬來西亞菜式,由於前菜太吸引呢啲就係Business as usual 。
另外我都幾鍾意呢度嘅奶茶,有跟大讚好嘅朋友食下lunch同試吓一啲典型嘅馬來西亞菜先,如果鍾意馬來西亞菜嘅朋友,又想食吓啲新嘢,嚟呢度應該都冇乜錯。