2007-06-15 24 瀏覽
不知道是小說的魔力,還是心情的關係;這幾天足不出户,在家裡當書蟲... 看來是時候破關而出;for one thing:買Yoga mat,過幾天要上生平的第一課;for another thing:買父親節用的材料 (老娘這回要來個DIY!)順便到外吃飯... 去了安利到這裡又怎麼可以不試一試馳名移魚蛋呢?... 來一份魚蛋切腩粉魚蛋果然名不虛傳,十分彈牙... 片頭就還好,腩肉也是,不過不失... 有驚喜的是菜這個毫不起眼移角色,竟然那麼爽口

順便到外吃飯... 去了安利

2007-06-14 15 瀏覽
安利只係魚蛋粉嗟最出名係切腩豉油王撈粗麵奶醬多魚片成條放湯紅豆冰唔想煩一個人唔食得多我建議你叫魚片頭切腩豉油撈粗切腩可指明肥瘦同場有細支裝可樂忌廉地址: 筲箕灣東大街55號地下電話: 2513-8398
安利

地址: 筲箕灣東大街55號地下
電話: 2513-8398
(非會員)
2007-05-01 3 瀏覽
第一次去, 食切腩魚蛋撈粗.魚蛋和撈粗好味, 魚蛋有魚味, 又香又爽.切腩我覺得普通, 不過不失.個撈粗掂, 可以encore.多人排隊, 但好有秩序.
第一次去, 食切腩魚蛋撈粗.

魚蛋和撈粗好味, 魚蛋有魚味, 又香又爽.

切腩我覺得普通, 不過不失.

個撈粗掂, 可以encore.

多人排隊, 但好有秩序.
2007-03-11 4 瀏覽
人人都話安利魚旦粉一流,甚至聽過有人講山窿都要行埋一邊,是日有機會經過,就睇佢有咩咁把炮。約下午四點,仍是很多人,更有人在等位,生意真是不錯。進了去,要碗切腩河,本想要多碟魚皮,可是魚皮售罄。沒關係,就一碗切腩河吧!不是太大碗,吃下河粉也不錯。可是,切腩都唔得,雖看到牛腩是好靚的,但就明顯未"淋",大為浪費。可能是太多客的關係,未淋就要拿出來,但咁出名的一間店,有咁既出品,就是不行。雖不至是差,卻似乎是名過其實。

雖不至是差,卻似乎是名過其實。
2007-02-23 1 瀏覽
作為一個鍾意食嘅人,竟然話未試過「九記」嘅清湯腩,說來真有點唔好意思。好彩我都不賴,是日可以同阿K去試另一間好出名嘅麵店。呢間位於筲箕灣嘅「安利魚蛋粉」,最馳名嘅就係「腩撈粗」同埋「絲襪奶茶」。呢一日下晝去到,真係好誇張,要大陣象到排隊等位,此店果然非凡品。相反,隔離間同名嘅茶餐廳生意就幾慘淡喇。題外話,呢兩間舖頭本來屬同一班合伙人,又係那些利益不均嘅問題而拆夥。講番啲嘢食,我嗌咗「腩撈粗」,阿K就叫咗一個「片頭撈粗」同埋一杯「絲襪奶茶」。呢度嘅撈麵好彈牙,麵條係唔可以輕易用牙咬斷,仲要用少少陰力用埋條脷「咪斷」。牛腩幾入味,炆得又腍,可惜爽腩已經賣晒,如果唔係應該會更加好食;至於「片頭」帶有好新鮮嘅魚蛋味,呢種感覺係一種遺忘已久,好細個嘅時候嚐到嘅那種味道,而且質地爽滑彈牙,是上佳嘅食品。靚奶茶嘅關鍵–茶膽,他們亦掌握得很好,我也評之為上品。當我地食完之後,不約而同望向同一個方向。隔離那對情侶正分享緊一份蛋治烘底,光睇外表已經係香噴噴,下次嚟一定要試吓。價錢十分公道,兩碗撈粗都係大約四十零蚊。講開又講,雖然係同門,但係隔離間「安利茶餐廳」啲撈粗簡直係天壤之別,有好大陣梘水味,所以要認

價錢十分公道,兩碗撈粗都係大約四十零蚊。講開又講,雖然係同門,但係隔離間「安利茶餐廳」啲撈粗簡直係天壤之別,有好大陣梘水味,所以要認清楚字號至好幫襯。
2007-02-14 5 瀏覽
切腩和魚旦都好好味..同埋佢地d辡醬係好香既.
切腩和魚旦都好好味..同埋佢地d辡醬係好香既.
(非會員)
2007-01-28 4 瀏覽
------------------------------------先到((((安利))))魚蛋切脯河23蚊唔係白魚蛋, 俾左片頭切脯河叫走青冇湯咸菜好老河粉好爛片頭味道ok, 但疏孔切脯極普遍, 纖維好粗份量好少好逼有蚊(資)飛到碗邊----------------------------------------------之後走到((((潮興))))叫一碗片頭牛脯河, 21蚊片頭味道一般, 以味道來說安利稍勝牛脯極之正, 鮮味十足, 好有牛味, 估計係黃牛, 食後從收銀員得知係鮮牛脯(相信安利都係, 但安利的切脯沒乜味道, 可能煲得太老, 鮮味出哂來, 肉質粗鞋)---------------------------------------------食物如果唔係追求食味, 難道追求名氣?! -------------------------------------------安利2分潮興4分
先到((((安利))))魚蛋切脯河23蚊

唔係白魚蛋, 俾左片頭切脯河
叫走青冇
湯咸
菜好老
河粉好爛
片頭味道ok, 但疏孔
切脯極普遍, 纖維好粗
份量好少
好逼
有蚊(資)飛到碗邊

之後走到((((潮興))))叫一碗片頭牛脯河, 21蚊

片頭味道一般, 以味道來說安利稍勝

食物如果唔係追求食味, 難道追求名氣?!

安利2分
潮興4分
2007-01-25
問左朋友先黎, 佢介紹切腩片頭撈粗,切腩幾好味, 好有牛味, 不過有點un片頭都好有魚鮮味...雖然只得一塊真的是片頭....撈粗都好食, 豉油分佈很平均, 而且不太salty個湯好好味, 好有鮮味, 唔似有味精總括都幾好的!
問左朋友先黎, 佢介紹切腩片頭撈粗,

切腩幾好味, 好有牛味, 不過有點un
片頭都好有魚鮮味...雖然只得一塊真的是片頭....
撈粗都好食, 豉油分佈很平均, 而且不太salty
個湯好好味, 好有鮮味, 唔似有味精

總括都幾好的!
2007-01-21
男友一早去了買多士,因為我喜歡這裡的鮮油奶多。不過原來外賣是兩回事,牛油都溶哂係個紙袋度,今餐愛心搭夠。
2006-12-12 4 瀏覽
見南瓜兄今日有感而發,就為這裡多來一個贈興吧!拜訪完海事博物館,這裡怎樣都算回程必經之路,久聞這裡的牛腩及撈粗了得,當然過來一試。爽腩撈粗;不須擔心沒有爽腩提供,這裡的好像是無限量供應的,最緊要是你懂得怎樣叫。爽腩除了本身的爽脆口感外,略帶肥脂及滿帶牛肉味的才是主導;另外亦明白到為什麼不是撈幼麵而是撈粗麵,這果然是前人積累下來的經驗,粗麵除了有咬口外,亦不會有過多頭抽醬油而弄得過咸,當然煮麵師傅細心的撈製而令到每條粗麵均勻地占上醬油的心機分數不小;而附送的清湯亦不可錯過。地方真的隔涉,絕對可能經常光顧,睇怕下趟都是爽腩撈粗。
見南瓜兄今日有感而發,就為這裡多來一個贈興吧!

地方真的隔涉,絕對可能經常光顧,睇怕下趟都是爽腩撈粗。
2006-12-12 1 瀏覽
回到十多年前初相識,她常帶到我去無雷公咁遠的筲箕灣安利,吃其招牌魚蛋粉,雙十年華未到,兩小無猜,結合氣氛和味道,係天上有地下無地好吃.當局者迷,山長水遠由長沙灣入去筲箕灣吃一碗魚蛋河,真係不當一回事.身邊友人笑我太瘋癲,也當耳邊風.士別多年,獨個兒再來,後巷摺檯不見了,坐入舖反而略失當年的味道,年前愛吃的魚蛋河,魚片頭仍舊可人,魚蛋依舊老樣子,搓得不修遍幅.魚味亦沒有以前的濃郁.吃罷突然心血來潮致電給她,她回應哈,我都N年無去過了.)The Wild ones - Suede"Oh if you stay i'll chase the rainblown fears away we'll shine like the morning and sin in the sun oh if you stay we'll be the wild ones running with the dogs today ..."

吃罷突然心血來潮致電給她,她回應
哈,我都N年無去過了.)

The Wild ones - Suede

2006-10-24 2 瀏覽
(13/10)有始有終,於前食評提及過此店名稱,理應要補回一次食評作平衡。數次的東大街,除了其他食店,便是安利,光顧安利,為了爽腩。其實,多次的九記經驗,其中亦於午膳過後、清潔前的時段,若不要剩腩,近乎是沒有機會吃到爽腩,還記得早回光顧九記,坐於鄰旁的男顧客,提及要早上致電留一碗剩腩,還特別要求有爽腩,才會有數片附上。此店的爽腩是有求必應,除非賣光了。爽腩,一片一片橫陳於麵身上,細數後,一碗已有十多片,部份附有些牛脂肪膏,入口的質感是爽,合其名稱,再咀嚼後,是鬆軟起來,比吃牛肚時,是較容易咀嚼。而固中味道是有不明之處,為何爽腩欠缺鹵牛腩汁的味道?有理由懷疑不將爽腩放在一起鹵,略略浸一會便上桌,因此爽腩只保留了一些牛腩汁。而片頭只是一件,其餘的是魚片,其實沒有期望全的是片頭。入口時魚片是新鮮貨色,可惜魚肉是放下了過多的後加工劑,令魚肉的鮮味掩蓋,似乎是稍遜一點,曾提及過魚片皮是不脆,依然模樣。吃後再記起應將片頭改至魚蛋,一嚐那魚蛋的味道。撈粗麵,外觀上色澤分明,麵質軟硬適中,每條麵條是不會黏貼著,味道是濃郁的豉油味道,淡淡的香油味,而後期加入美味辣椒油,真的是無力抵抗的撈粗。那碗清湯,原
(13/10)

那碗清湯,原是作中和的角色,喫了一兩口,仍然覺得是味道過鹹,應該是後加工劑的效果。
若然要以分數的作準,我會以“4.5”味道分數作總結。

下午的二時多,仍然坐無虛席,食客人流不絕,會心微笑,那爽腩、撈粗才是我去此店的絕對值。
2006-10-22 4 瀏覽
heard this store is famous for fish balls.went there for trying today, not too much surprises. Fish balls are not bad, while not to the standard that you would visit this place especially for fish balls.魚片very so so, can't beat 香港仔謝記, 無得fight!and there are many mosquito flying in the stores...staff are not v polite.if u were around that area, can consider going there for a bowl...but not worth going there to 朝聖..

2006-10-14 0 瀏覽
見咁多名人介紹食店,終於在今天下午鼓起勇氣,到我一向有bad feeling 感覺的東大街見識一下.拎住今期的東區gohome報,到人氣最盛的安利魚蛋粉排隊幫趁.新舊店的龍都唔系太長,keep住等三、四張桌啦.不過就見佢在廟旁的小巷prepare 食物,又不時均有烏蠅滋擾.食物wo,就附送'調味'指甲.河秎呢.就長食長有- 索哂D水嘛.撈粗的麵在湯一浸,湯都那麽黑.份量都很少.我見旁邊位少女戬都食兩碗.唉.....鱔稿累人.

食物wo,就附送'調味'指甲.
河秎呢.就長食長有- 索哂D水嘛.
撈粗的麵在湯一浸,湯都那麽黑.
份量都很少.我見旁邊位少女戬都食兩碗.

唉.....鱔稿累人.

2006-10-08 4 瀏覽
有兩間安利魚蛋粉麵,去了舊啲個間,都幾多人,等左15分鐘。叫左爽腩撈粗﹑魚片頭魚蛋河﹑炸魚皮﹑鮮油奶多士﹑可樂。魚蛋河無咩特別,加上料比較少,後來要加多一個淨切腩先食得完碗粉。牛腩都幾好,不過個多士好似仲好,烘到金黃色,可能太耐無食過鮮牛油,令我有啲掛住傳統既波蘿油。