孤嗎

孤嗎 (已結業)

Chroma café
孤嗎 (已結業)
4K
sau97thl
點解可以咁差?
sau97thl
2022-09-24
關注
完全唔合格,O嘴,點解咁都可以拎得出嚟賣飯:室溫唔熱嘅,又乾又硬又碎,就係我平時攞去炒飯嘅隔夜飯咁款豬扒:脆嘅,室溫,如果熱嘅應該正常味道朋友叫咗個咖喱豬扒飯,冇影到相,味道正常,但係又係室溫嘅,吉列豬扒淋咗咖喱嘅部份已經完全唔脆,嗰層咖喱仲要有層薄薄嘅衣喺面,意思即係淋咗咖喱然後放咗喺度好耐。全間餐廳咁唔夠人手,兩個放咗好耐凍哂嘅飯都要等咗半個鐘,嗰啲用完嘅盤堆到全個counter都係,混亂,點叫人再幫襯查看更多
WuWingYan
隔夜飯加罐頭魚
WuWingYan
2022-09-24
關注
飯硬唔香,朋友肯定係隔夜飯整熱,食左2啖牛筋變鯖魚,上碟係1/3罐頭沙甸魚無蛋味嘅玉子,算最正常盛惠60元加錢叫抹茶鮮奶,拎餐話無,改左朱古力,食完都未有,最後取消左屋企隔夜餸都好過佢做廚咁既質素都可以拎出嚟賣侮辱了自己和支持你嘅人錢原來是這樣賺噁心🤮查看更多
Carrollc
工廠日替美食
Carrollc
2022-07-25
關注
相信大家都知道觀塘區好多工業大廈單位都改建為餐廳,呢一間係我嘅飯堂,因為之前工作的大廈在附近,所以經常會去。呢度環境簡潔,有太陽光射入室內,非常舒適。另外最重要就係佢哋食物,雖然每日都係得兩種款式 但實而不華,好有態度,每道菜都好專心去烹調,有一種去日本旅行食個便當的感覺,呢度自助式服務,簡約人手。我喜歡豬軟骨,醬油甜度啱啱好,送飯一流,另外炸雞件,外脆內軟多汁,香煎三文魚剛剛熟,香滑無比。另外大家一定要是呢度嘅咖啡,香濃,我出外飲通常比較喜歡latte, 用心拉花而且奶好實,飲完仲見到個圖案。查看更多
+ 4
cojicoji8898
休日の九点盛合 🍵
cojicoji8898
2022-06-27
關注
孤嗎這餐廳bookmark好久了,但是只開下午的關係,所以一直無緣到訪。這次剛好來觀塘上課,就順便下課後來吃午餐~ 星期六日只開 1pm - 4pm,可以預先電話訂座☎️🔸九點盛合週末來的話就只有這一款菜單可選~有吉列炸蠔、蟹肉料理、唐揚雞、梅漬車厘茄沙律、玉子燒、柚子汁煮牛筋、日式飯團、味噌大根、金菇肥牛卷。每款份量小小的,勝在款式多,女生慢慢吃也夠飽,男生應該不夠吧🤣 不過每款都很好吃,除了玉子燒有點太甜不喜歡,$75這價錢可以接受,而且打卡度高 📸🔹飲品套餐配解茶或柑桔檸檬,我們就加錢轉了抹茶鮮奶和70%特濃可可鮮奶,都不錯喝,不過不轉也可以啦💰性價比更高🔖可以慢慢品嚐和聊天的地方,很適合聚會查看更多
+ 2
休日の九点盛合
vivil22
悠閑日風lunch
vivil22
2022-05-23
關注
咁岩上星期黎左觀塘食左西餐 今個星期想食日本菜💛最後揀左呢間樓上cafe比起大部分餐廳離地鐵站遠兩三分鐘路程唔想太多人或者太迫 黎個悠閑少少ge lunch就最岩😙入座係自己揀位 之後去收銀處落單然後等個sensor通知去拎餐是日menu 如圖☺️一共有9道菜蘿蔔好甜😻😻😻米通好脆 又唔會好硬 一啲都唔痴牙 唔係平時啲米通零食嘅口感!配左蟹肉同洋蔥🧅👍🏼炸蠔 個人就覺得有啲腥 如果平時有食生蠔嘅可能接受到金菇肥牛卷👌🏼玉子燒 冇乜特別 蛋香可以濃多少少或會加到分炸雞可能留得比較後先食 凍左少少同冇乜肉汁飯團只係撈左好少芝麻/味素 唔會太濃味👍🏼👍🏼可以拌住其他菜食 十分好包左杯檸檬柑桔🍊咖啡需另外加錢但另加嘅芝士蛋糕好食😋係濃濃嘅日式芝士蛋糕味 食完個set都仲有啲啲位食埋件細細嘅cake 🥰呢個價錢絕對抵食喇😙查看更多
是日餐單x2
eatalogue2020
😣你孤單嗎?😔
eatalogue2020
2022-05-06
2K 瀏覽
關注
在防疫措施逐漸放寬的時候,餐飲業也迎來了黑暗中的一道曙光。然而,部份食肆因為長時間的防疫措施,造成營業額的流失,在苦海中爭扎求存,頗有孤單的感覺😔😞今次拜訪了一間cafe,名字令人想起孤單,但其實cafe的主人希望大家在這裏好好休息,好好呼吸,回到當下😌☘️環境🌴Cafe位於觀塘興業街的工業大廈內,樓底高、內裡以木系自然風作主題,部份位置放有植物,顏色也以淺色作主導,令人有種放鬆的感覺和心情🪴Cafe的其中一角放有鐵架,架上售賣特色食品和書本等等📚食物🍱與平日提供定食不同,在假日的日子,餐廳只提供日式盛盒便當🍱它的便當製作認真,賣相精緻,令人目不暇給😍🤩1. 休日九點盛盒🍱($75)🔸柚子汁煮牛腩🥩:淡淡的柚子香,配合牛腩烹煮;牛根爽口,牛腩肉和牛筋的比例平均👍🏼🔸味噌大根🥕:白蘿蔔淋身,而且不會有蘿蔔渣,口感清甜之餘,亦同味噌味道合拍🙌🏼🔸梅漬車厘茄沙律🥗:梅醬令沙律稍為變甜,如果不好甜味的客人可能會覺得一般🤥🔸玉子燒🥚:玉子燒外表太乾,而且蛋味不足,如果有沙律醬或燒汁會更好😅🔸日式飯團🍙:飯團以三文魚粒、糙米和七味粉精製而成,賣相頗佳。不過味道就稍為普通🤨🔸金菇肥牛卷🐮:燒汁淋上肥牛卷,令本身多汁的肥牛更有味道濃郁的口感,錦上添花😝🔸吉烈炸蠔🦪:吉烈蠔炸至脆身,充滿濃烈的蠔香😋🔸唐揚雞🍗:雖然只是普通的炸雞粒,但內裡肉嫩多汁😗🔸蟹肉米通脆脆🦀:頗新穎的配搭。蟹肉拆絲,份量豐富,配合米通一齊享用,涼拌的味道非常清新🙂🔸冷泡茶🍵:職員特意介紹用人參沖泡出來的泡茶,茶香苦中帶甘😌2. 巴斯克芝士蛋糕🍰(+$12)🔸 蛋糕軟滑,芝士味適中🧀服務🧑🏻‍⚖️餐廳是採用先付款下單再上菜的點餐方式:因為假日顧客的人數多,故此人龍頗長,上菜時間平均需等待10-15分鐘⌛️用餐完畢,客人也會自行把餐盤放到指定的收集處💁🏼‍♂️侍應會耐心地向客人介紹產品的製作方法,又會詢問客人對食物的意見,感覺友善及樂於聆聽客人意見🤵🏼🤵🏼‍♀️總結😆今次來臨還有另外一個目的,就是探訪貓貓「斗零」和🐱「兩蚊」😻當日是牠們的生日,所以來到Cafe擔任一日貓店長😽😽不少愛貓人士,包括我,都走去觀賞貓貓的可愛姿態😹😹Cafe只在午市時間營業,而且餐牌款式因應不同的日子而作出更改,如果有興趣的客人就要留意了👀查看更多
+ 8
休日九點盛盒
休日九點盛盒
estertingho
【觀塘 食記】只有午市的觀塘樓上 cafe ♥ 價錢親民的日式午餐 ♥ 孤嗎 Chroma Cafe
estertingho
2022-04-24
2K 瀏覽
關注
【2021 年 10 月】觀塘很多樓上 cafe這間『孤嗎』每日只開 3 個小時,由中午 12 點至 3PM提供價錢親民的日式和食午餐 ~~由於疫情關係,早前暫停營業,現在終於開番啦 !!!又可以去食個 lunch 嘆杯咖啡 ~~位於在觀塘工業大廈內,樓底高,環境舒適寬敞好運的話,可以坐近靠窗的打卡位 舒服的梳化加上開揚的落地玻璃一邊進餐,一邊感受溫暖的陽光讓緊張忙碌的上班族可以在午飯時間放鬆一下餐牌很簡單,供應 3 款午間定食,由 HK$50 - HK$60已經包了飲品 ... 冷/熱的解茶或柑桔檸檬儍媽點了份 ... A. 小料理拼配〈HK$60〉→ 醬油豬軟骨 + 藜麥南瓜煮 + 日本珍珠米飯 +HK$10 凍橙啡 +HK$12 芝士蛋糕 豬軟骨煮到好入味,入口肉腍骨脆,醬汁送飯一流米飯是來自日本山形縣的珍珠米,無料追加架 ~~餐飲 +HK$10 轉了杯凍橙啡咖啡 + 橙汁 ... 又幾夾喎 ~~裡面仲有橙肉架,多了陣橙香,味道清爽易入口 ~~只在週末供應的『休日の九點盛合』也很受歡迎 ~~除了餐飲供應外,店內仲有一些特色產品發售** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定查看更多
+ 5
凍橙啡
lucky123456be
孤嗎 高質食物和親和服務
lucky123456be
2022-04-22
關注
第一次到孤嗎吃午餐, 原本已截單, 因從老遠到來,亦給予我落order. 最後不往此行.  從未食過如此高質的午餐 set. 因我不吃飯, 得知有沙律後, 向店員提出, 很快拿給我以代替白飯. 沙律菜新鮮, 汁好味. 玉子燒並非街邊行貨, 相片拍攝時已吃了一口實在好正. 雞炸得剛剛好, 不乾,  juicy. 咖啡非普通貨色. 芝士蛋糕有啖啖柚子味清香, 只售$12, 抵老板和員工有禮親切, 尤如大家庭一樣.  環境乾淨舒服. 此餐亦滿足, 值100分滿分. 會再支持的! 溫馨提示一句, 餐 set 原約五十多元, 因我加換 latte 和蛋糕, 埋單七十多元. 最後一句, 超值查看更多
午餐 Set
樣樣出色
bovetlai
你孤獨嗎 • 孤嗎cafe 🤫
bovetlai
2022-04-20
關注
▪️假日lunch set ($75)▪️特色咖啡 (另加$15)▪️日式芝士蛋糕 (另加$12)✮⋰ ⋱✮⋰ R E V I E W ⋱✮⋰ ⋱✮看到食評參差,一直未有衝動去食。經過觀塘,把心一橫懷着nothing to lose心態去試🤣餐廳行日式裝修風格,光線充足,富有空間感,還有好幾個打卡位置 📸🪴 食物方面,weekend 賣的是九品盛合,喺Muji風格,不過價錢減半😌 有南瓜、吉列炸蠔、柚子雞翼、玉子燒、大根、飯團等。色彩繽紛,看起來更賞心悅目 🌈 平心而論,食物質素中等,但是價錢可取,用餐環境舒適,是慢活休閒的好地方 🛋 ✮⋰ ⋱✮⋰ R A T I N G ⋱✮⋰ ⋱✮ 價錢 : 💸味道 : 👅👅👅 📍孤嗎 cafe @ 觀塘觀塘興業街19號明生工業大廈8樓前座查看更多
伙食兵
💂🏼‍♀️觀塘伙食兵日式料理食評
伙食兵
2022-02-25
關注
呢間一路都好想試,見佢擺碟同啲菜式真係好有日式的感覺當日午餐時段上去試一試。叫咗2個午間定食,一個係A柚子手羽先+吉列炸蠔配日本珍珠飯配解茶($60),再加多件芝士蛋糕($12)價錢十分親民,而且白飯係任添,就算係大胃王的你都唔怕啦柚子雞翼炸得好香脆,配柚子醬好開胃,不過就有啲難送飯吉列炸蠔都好好食,份量好多有3舊!另外加嘅芝士蛋糕都唔錯,唔會太膩。另外叫咗B餐日式咖喱流心芝士漢堡配日本珍珠飯配解茶($55),再加個柚子味噌湯,味增湯唔會太鹹配飯都好好食芝士漢堡一咬落去啲芝士漏出黎好惹味咖喱亦都唔錯,整體整個午市定食都可以頒發軍階: 少校🎖🎖🎖查看更多
A柚子手羽先+吉列炸蠔配日本珍珠飯
B餐日式咖喱流心芝士漢堡配日本珍珠飯
pforhappyfood
工廈日式料理
pforhappyfood
2022-02-20
關注
見到好多人post九點盛盒好吸引專登嚟試吓,位置喺觀塘工廈上面地方好寬敞 令人有relax嘅感覺原來盛盒係假日先有😔好彩平日都有午間定食🥢吉列蠔+唐揚雞🥢吉列蠔+醬油豬軟骨🦪吉列蠔粉漿唔厚,炸到好香脆,蠔亦夠大隻👍🏻🐤唐揚雞正常,相比吉列蠔下就失色咗🐷豬軟骨醬汁香濃,夠入味餸唔算大份,夠送飯飯係無料追加,朋友都加咗一次飯餐飲我地加錢要咗一杯long black,一杯latte☕️查看更多
cs12345
日式家庭料理🍱
cs12345
2022-02-05
關注
觀塘最近開左不少小店「孤嗎」環境好寬敞舒服平日黎試唔到九宮格定食,但就可以食到家庭式料理午間定食包括有梅漬車厘茄沙律、珍珠米飯、柚子味噌大根、厚切日式叉燒另外加左芝士蛋糕同鮮奶咖啡整體賣相精緻但味道不過不失餐廳係自助服務,食完要自行將食器放回去勝在環境寧靜,係個放鬆心情嘅好地方查看更多
hungry_meanjen
九點日式小菜感受空虛寂寞凍
hungry_meanjen
2022-02-04
關注
位於觀塘工廈嘅孤嗎,就咁聽落個名幾得意👼🏻裝潢係簡約日本木系,打卡位就真係得落地窗邊稍有特色🥺運氣好的話會有燦爛的陽光☀️Jenny好彩好快霸到影到比大家睇😎其實佢牆上面仲有一行發泡膠字,但Jenny覺得冇會靚啲🤪呢間係患有重度選擇困難症嘅人嘅福音😉因為成間店menu只得一個餐可以叫😅然後又冇非咖啡類飲品餐牌,仲要咖啡師未返所以飲咖啡冇拉花🧐可以話係Jenny去過最少選擇嘅cafe😂要先比錢後上,連付款方式都只係得cash only,cafe設定都真係孤寡左啲喎😶‍🌫️嘢食黎到,用日本小碟裝成9小份,又滴骰幾得意喎❤️😍啱晒打卡食用𝙁𝙤𝙤𝙙🍱休日之九點盛合 $75唯一一款野食嘅就係呢個以9個小食放埋一齊嘅日式料理,價錢黎講唔係貴:🥗梅漬車厘茄沙律 - 沙律醬有啲桃嘅甜味,都幾甜😚夾埋沙律都幾好食🦪吉列炸蠔 - 食落鹹左啲🤏🏻有啲可惜係佢冇跟醬,有啲寡🐣唐揚雞 - 炸雞同上有啲太乾嘅問題😟🦀蟹肉米通脆脆 - 呢個幾脆,同蟹肉都幾夾,入口幾惹味,都係Jenny最喜歡的一款!😋🎃藜麥南瓜煮 - 南瓜夠腍,亦係相對黎講較飽肚嘅選擇🍙日式飯糰 - 只係一舊上面灑上飯素嘅飯😂Jenny本身expect會有少少餡,但係冇嘅🥲只可以就咁評舊飯😂冇飯香,更由於上枱都已經唔係熱嘅關係,Jenny冇食晒嘅意欲🤪🍳玉子燒 - 厚切,但味道就中規中矩,唔太香🍊柚子味噌大根 - 味道鮮甜,都幾腍😚👍🏻🍄金菇肥牛卷 - 呢個真係一試難忘,凍嘅唔再講,個汁有陣油膩味,肥牛韌到咬唔開😬搞唔掂喎,好彩得一條😅𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨Set跟左一杯野飲,解茶或柚子檸檬,但就係同7仔撞味道,不介紹了Cafe假日中午枱都只係5成滿,以嘢食嘅溫度睇黎一早整好、執藥咁執但上菜奇慢😅雖然都飽肚,但選擇之少,加上Jenny最大感覺係佢9樣小菜嘅冇溫度😂有啲連隻碟都凍嘅,完全體現到空虛寂寞凍嘅精神,厲害😇但返兜就不了😊𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩落地窗邊查看更多
+ 2
indyli
A Hidden Gem in Kwun Tong Industrial Area
indyli
2022-01-05
關注
Hidden gems in Kwun Tong industrial area always amaze me. This time, my cousin and I were genuinely surprised by the coziness of environment and quality of food in Chroma Cafe.For a 9-dish lunch set with a drink, it’s only HKD$75! Very generous portion and high quality of food, no complain at all! We love all the 9 dishes dearly!Cutlet oyster — I am never an oyster fan, but I enjoyed this freshly fried creamy oyster through and through.Tamagoyaki — thick and sweet, serene!Crab meat with crunch — fresh and meaty crab with crunchy bites, delicious!Rice ball — delightfully flavoured, very yummy.Fried chicken — your typical tasty fried chicken.Yuzu miso radish — very nicely marinated and enjoyable.Sweet pickled cherry tomato salad — the sweet plum dressing was so refreshing!Quinoa pumpkin — soft and filling.Enoki mushroom beef roll — superb with thoroughly cooked enoki mushroom.Definitely coming back to try out their ordinary 9-dish set!查看更多
9-dish set
Somethinggoodtoeat
寧靜舒服嘅工廈餐廳
Somethinggoodtoeat
2021-12-01
關注
「孤嗎」係我喺觀塘返工嘅飯堂, 仲記得我第一次去嘅時候, 因為工作好唔開心, 去咗呢個地方食飯, 呢度好寬廣, 枱與枱之間有一定距離, 感覺開揚, 播住一d 好靈性好柔和嘅音樂, 令我覺得好寧靜。自此之後, 我間中都會去呢度食飯, 無時間限制, 可以靜靜地思考。🍛 日式咖哩流心芝士漢堡配日本珍珠米飯日式咖哩甜甜地, 不過無乜配料, 可能因為我太鍾意用醬汁拌飯, 所以就覺得個醬汁嘅份量可以多d 。珍珠飯粒粒分明, 好軟熟。芝士漢堡中間 d 芝士真係流心架, 成塊漢堡都好有肉汁好軟腍, 好食。🍛 柑桔檸檬 (隨定食附送)柑桔檸檬嘅味道係淡淡的, 唔會太甜, 可以解到咖哩嘅濃郁味, 感到好清新。整體食物飲品嘅質素都好好, 個人偏心地覺得係可以成日去嘅一間餐廳。查看更多
日式咖哩流心芝士漢堡配日本珍珠米飯