2015-05-01 3083 瀏覽
早前特別相約一伙人到屯門季季紅,試名菜風味乳豬,據說始終是屯門店最好。小小乳豬,醸入糯米燒烤至熟,肉質汁流入飯中,因此飯才最美味,見圖顏色黃黃地已經十分吸引,可以分到廿幾三十件,一圍枱人數最好,否則吃不到其他。可惜,其他菜式真是一般,服務亦麻麻,拉低平均分。

可惜,其他菜式真是一般,服務亦麻麻,拉低平均分。
2015-03-30 3497 瀏覽
今日一行十二人來到 首先點下十二個菜 加一盅湯。 早前媽媽買了優惠的有米豬券, 適逢我和媽媽的生日,就打算到來吃大餐吧! 還想念那脆如餅乾的有米豬皮, 還有那養顏潤喉潤肺的湯。黃金蝦(前) 蝶腩豬肺頂菜膽湯 (後)稱黃金蝦因為咸蛋黃炸漿 咸蛋黃漿糊沙沙的 包裹著蝦 炸過後色澤金黃脆口 蝦肉彈牙爽口 配合著咸蛋黃味更有別一般炸蝦的味道啊蝶腩豬肺頂菜膽湯  用湯壺送上的 豬肺很多 差不多一半湯渣是豬肺 所以我地不停吃 菜膽腍口 豬肺清潔功夫好沒有異味 兼且爽囗潤肺蒜蓉粉絲蒸扇貝  略嫌蒜蓉粉絲較鹹, 蓋過了扇貝的鮮味 先輩分量不算少一啖一口 扇貝肉質爽口彈牙, 蒸煮時間合宜沒有太老。燒鵝,豬仔腩, 火腩斑球 燒鵝脾皮脆肉嫩, 汁醬鮮甜可拌飯。 酸梅醬拌著燒鵝味道更佳。豬仔腩肥瘦肉分明, 一層脂肪一層瘦肉配合恰當好處, 點著黃芥末辣味更好解膩。有米豬$660 (提早一至兩日預訂)乳豬即到即吃既堂食乳豬,乳豬件是香脆的,腳位置較韌。肉質嫩口而厚身,脂肪底層的肉香口是偏瘦的乳豬 乳豬烤到焦脆剛好 店員會放完整一隻先給人拍照然後再把乳豬切成件上枱 乳豬內包裹著炒香的飯粒,飯內有蝦米和芋頭
黃金蝦(前) 蝶腩豬肺頂菜膽湯 (後)

蝶腩豬肺頂菜膽湯

蒜蓉粉絲蒸扇貝

燒鵝,豬仔腩, 火腩斑球

有米豬$660 (提早一至兩日預訂)

乳豬內包裹著炒香的飯粒,飯內有蝦米和芋頭 但飯配合著豬的豬油 竟沒有油膩的味道 加上乳豬的油脂香的香氣
就算吃不完外帶回家明早送進叮爐 叮回有米豬的飯又會更帶香味 真的令人難以抵抗"有米豬"的誘惑

評分:8.5/10

價錢真係好抵食 因為差不多十二個人吃飯 有十二道送 也只不過$1600多 但買了特價豬卷$400多 扣就扣原價$660 所以真實比$1400多

真心推介 小時候也不覺季季紅出名 因為小時侯住個頭 以後得閒都會去食下飯。
2015-02-20 5284 瀏覽
年三十與家人團年,每年都為團年飯而頭痛。今年流感肆虐,老人家不便外出。新春盆菜,家人覺得了無新意。而季季紅的有米豬,成了今年團年飯的新嘗試。季季紅的「生日豬」和「有米豬」,相信已有不少人試過吧!我曾在季季紅嚐過兩次堂食,大伙兒一起分享,也就對此「全豬」沒甚印象。反正已厭倦了盆菜,就試試有米豬吧。      有米豬坐陣,只需簡單菜式便可,也省得老人家費心。此豬也算厲害,已發展成網上訂購,只需上季季紅官網,三天前預訂即可。以信用卡或支付寶,若購買豬劵還有折扣呢,算一算是七人享用,因此訂購小型有米豬($660)。一般乳豬由三百多元起跳,因此有米豬不算便宜。不過,既有送貨服務,也有綽頭,加上季季紅的口碑,也試得過。付款後,即時收到電郵確認。不過到送貨當天,還是有點不放心,致電熱線查詢。難得的是忘了單號也能查出我的訂單,得悉送貨時段是五時。果然一到五時,送貨員便致電給我。這時我又遇上另一問題,家中只有老父,怕收貨時有阻滯。難得是送貨員態度甚佳,願意作出遷就,收貨後竟仍再致電給我讓我安心。因此,在此要先讚一個,季季紅的售前售後服務,真令人感覺十分窩心。到達家中,看見那盒「有米豬」,無論是家人或我,
年三十與家人團年,每年都為團年飯而頭痛。
今年流感肆虐,老人家不便外出。
新春盆菜,家人覺得了無新意。

有米豬
份量不少的「小豬」
全豬感覺較喜慶

到達家中,看見那盒「有米豬」,無論是家人或我,都覺得甚為新奇有趣。有米豬用一個巨大的有蓋錫盤子盛着,上有「季季紅」三個字,十分浮誇。附有一把大紅剪刀,欣賞! 很有剪綵的喜慶感覺,自己乳豬自己切,怪不得會有「生日豬」出現了。

雖說是小豬,其實一點也不少,
身型長長的,媽媽疑惑豬身長得有點怪異,有點像......
然後,我們喵一喵地上的貴婦狗仔......(當然那是乳豬無誤,該不會是狗吧

滿心期待,到了開飯時刻,終於可以切豬了!大紅剪刀一剪,老公將乳豬剪成乳豬件,剪綵完畢便開動了。一家人圍着有米豬等食,的確是件樂事,姑且勿論好食與否,過程十分過癮,逗得兩老也樂了。
自己切,豬件大小由你話事
結果,就切出前所未有咁大件乳豬件

老公把乳豬分成大大的一件,比平日在飲宴中吃的乳豬件無疑暢快得多。乳豬微微放涼,但仍是暖的,脆感自是不能與堂食相比,大部分乳豬件仍是香脆的,但部分位置略韌。肉嫩而厚身,難得脂肪不多,是偏瘦的乳豬,肉味欠了一點點,還是堂食較好。
老公的刀功真不錯
乳豬件不錯,但飯更為出色
乳豬內是滿盈的飯粒,果真是「有米豬」,此炒香過的飯內有蝦米和芋頭,飯粒顆顆飽滿分明,而且甚有咬口,加上乳豬的脂香和五香粉的香氣,味道十分不錯。

由於份量太大,加上當天母親準備了不少菜式,結果不能吃完整隻有米豬,如果能有十人以上用餐,相信會是最為理想了。

雖然此有米豬並不如預期般美味,
但在喜慶日子吃上寓意衣食豐足的乳豬,
令兩老也笑逐顏開,這一頓吃得開開心心。
其實團年也不一定要大排筵席,也不用吃上鮑蔘翅肚。
像這樣吃肥豬過肥年,兩老舒舒服服安坐家中,不用吹風受寒。
也不用長途跋涉便能享用的美味,所謂團年,其實就是平安喜樂,對嗎?
有了有米豬,令這團年飯更圓滿
題外話/補充資料: 除大紅剪刀外,店方也提供份量不少的乳豬醬和膠手套
2015-02-17
團年飯
有米豬
2015-02-17 2851 瀏覽
老爺只愛食中菜,上次食完日本野唔飽之後決定要同佢食餐好既一大班人做節,最緊要飽肚好食又要食得自在得來價錢又抵食,季季紅真係一個好選擇季季紅有好多間首選藍地總店我地成家人九龍人都會專登入去食食物實在好,至重要老人家岩口味又有FREE PARKING太多好野食,是但講幾個好的蒜泥蒸扇貝$88蚊6只自已街市都買唔到粉絲蒸得好軟,扇貝岩岩梗梗熟,唔會老必叫!黃金蝦雖然不是用上大蝦,但蝦肉新鮮彈牙唔會霉一啖一口好滋味,也不會好咸味菜炒豬大腸味菜好惹味,這菜十分好送飯,至於豬大腸, 洗得好乾淨,沒有異味而爽口無肥膩感炒聖子好鮮嫩,人多因此加大了份量,$158味道好惹味,而且聖子份量好夠禾米乳香豬來了我們是用換領券買的換領券可即買即用,有8折呢!不過要一次過買上2張,有效期半年但我們人多,因為買下來反正都會再食小豬一上桌,香味撲鼻我不知道是否用炭來燒豬呢?我聞到有好香的木炭味原隻乳豬入面包著由蝦米臘味和芋頭炒香成的蝦禾米炒飯,又可口又飽肚,雖然有點HEAVY,但老人家食得最開心佢開心,我們也開心!
老爺只愛食中菜,上次食完日本野唔飽之後決定要同佢食餐好既
季季紅有好多間
首選藍地總店
我地成家人九龍人都會專登入去食
食物實在好,至重要老人家岩口味
又有FREE PARKING
太多好野食,是但講幾個好的
蒜泥蒸扇貝
$88蚊6只
自已街市都買唔到
粉絲蒸得好軟,扇貝岩岩梗梗熟,唔會老
必叫!
黃金蝦
雖然不是用上大蝦,但蝦肉新鮮彈牙唔會霉
一啖一口好滋味,也不會好咸
味菜炒豬大腸
炒聖子
好鮮嫩,人多因此加大了份量,$158
味道好惹味,而且聖子份量好夠
禾米乳香豬來了
我們是用換領券買的
但我們人多,因為買下來反正都會再食

小豬一上桌,香味撲鼻
我不知道是否用炭來燒豬呢?我聞到有好香的木炭味
,但老人家食得最開心
佢開心,我們也開心!
2015-02-16
1 分鐘 (堂食)
  • 禾米乳香豬
每次屋企人生日總會為大家慶祝..但次次切蛋糕又好似有點悶..特別是for媽咪嗲地..我會希望特別一點..始終他們年紀都大了..養到我們這麼大..在特別的日子給他們驚喜我覺得是應該的..而且..我很喜歡帶一些特別新事物給他們..好讓他們知道這個社會多一點..即使和朋友傾計都可以多些話題嘛^^我們小時候..父母努力地養我們..氹我們..現在倒轉輪到我們令他們開心..天公地道呀.. 之前試過自己整蛋糕..訂生果花藍..切火焰牛膝..今次決定和媽咪生日切燒豬^^(開張大吉一樣..哈)季季紅最出名就是它的禾米豬啦..之前在酒樓都吃過..外賣真是第一次..其實都好驚要送貨..未能第一時間吃..外皮變得'un'不脆..坦白講..今次真是博下..慶幸'季季紅'沒令我失望..亦多謝它令媽咪很開心..有驚喜同時好吃..媽咪收到很開心呀.. 只要三日前上網訂..visa卡過數..說明要求送貨時間..驚喜就可送上..真是超級方便..我訂了普通版本..hkd 620..坦白說..這隻禾米豬份量可不少..十至十二人都夠吃呀..當然如沒這麼多人..吃不晒的..還可以留下的..之後再'波'熱吃..我覺得仍然好味..

訂了普通版本..hkd
好味..當然一定沒之前的皮脆啦..但..味道仍然不失禮呀..我沒有訂特別生日版..因我覺得那些慶祝配件有些醜樣^^..這一點..或者'季季紅'應
該檢討一下..^^隨包裝附有較剪..手套..充足乳豬醬..即使在戶外都一樣可處理到..

那天收到'禾米豬'後..我們未齊人..所以都未即時切..等了差不多個多小時才'切生日豬'..起初我都擔心..放久了..會不會凍了?會不會皮不脆呢??會不會很不方便等等..

結果告訴我..一切擔心都是多餘的..估不到..個多小時後才切..'禾米豬'仍然皮脆肉嫩...豬身內的豬油完全浸透到每一粒米飯內..而又沒有很油膩的感覺..是整體全部每一部份都很好吃..真的沒有不好吃的部份呢^o^

最開心
是..使了錢..又得到令媽咪開心的效果..然後食物又好吃..簡直是win win win呀^o^..我們把媽咪剪禾米豬的相片上載到fb..很多人都說我們肯花心思替媽咪慶祝..氹得媽咪多高興..哈哈..人老了求什麼..就是仔女多
多陪他們..對他們有心..父母就最開心了..

當然媽咪只負責開頭剪綵影相啦..哈哈..之後由弟弟負責解決'禾米豬'^o^

2014-10-08
外賣送餐
生日
2014-11-17 3415 瀏覽
話說小妹以前係住鍾屋村既 上樓也十多年 但不會忘記小時候有病到藍地睇醫生及吃親粥都嘔返出黎既日子 在不少電視節目,雜誌也聽見季季紅的大名 對住我小時候對季季紅既認識係 街坊茶樓 不少公公婆婆的聚腳點 差不多十年過後,季季紅竟變成現在要訂位食乳豬的有名酒家 因為在不少飲食節目的推介下 姐姐的心 馬上動起來。所以就訂了位及乳豬(提醒 食乳豬仔飯要訂嫁!!!!)全家人重遊舊地 真懷念小時候的生活 點了有名的蝦禾米乳香豬及菜乾湯 黃金蝦 西蘭花炒球,古法炆頭腩 一魚兩味....等等等蝦禾米乳香豬乳豬仔的份量顯然可見 我地一行差不多7個人 也吃不完 這個乳豬肥膩程度五星星 但搭配上飯就剛好 飯香 米是粒粒分明 咬嚼時不會覺得飯是爛爛的 加上不同配料炒成 份量更大 乳豬的皮脆得跟餅乾一樣 薄皮下的肥膏真叫人又愛又恨 吃了罪惡感真的得大 不吃又不用叫吃乳豬 乳豬就是要一口脆的皮連肥肉加肉一起吃 所以最後我選擇了增加罪惡感 (待應多數會詢問是否需要影相才把原隻乳豬斬件的)蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯 用湯壺送上的 豬肺很多 差不多一半湯渣是豬肺 所以我地不停吃一魚兩味(西蘭花炒球

差不多十年過後,季季紅竟變成現在要訂位食乳豬的有名酒家
全家人重遊舊地 真懷念小時候的生活

蝦禾米乳香豬

乳豬仔的份量顯然可見 我地一行差不多7個人 也吃不完
這個乳豬肥膩程度五星星

(待應多數會詢問是否需要影相才把原隻乳豬斬件的)

蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯

一魚兩味(西蘭花炒球,古法炆頭腩)

我爸爸很愛吃的 但我就一般般
2014-11-17 2908 瀏覽
阿爸農曆生日將至, 剛好看到季季紅出團購, 可以試下, 雖然季季紅已有六七間分店, 但識食既, 一定揀總店屯門藍地。我們買的是六人餐$628, 加一$158, 茶錢每位$8, 改有米豬加$400, 加上叫了一渣鮮榨橙汁, 兩罐汽水, 總共約$1,300。 吃飯前去安記買了鮑魚禮物裝, 有罐頭鮑魚、鮑片、鮑魚麵$398送給爸爸。第一道菜: 蝴蝶腩豬肺菜膽湯 介紹: 湯極為清甜,豬肺配以精選蝴蝶腩燉成的老火湯,以大量豬骨熬製成奶白的湯底,再加入豬肺、南杏、蜜棗及蝴蝶腩,由每天早上十時熬到下午3時,五小時熬製成為零味精的老火湯,潤肺夠火侯。 食後感: 家人說有味精感, 但湯和白菜幾甜, 豬肺也煲到淋可以食。 第二道菜: 有米豬 介紹: 「季季紅」首本名菜,更是「米芝蓮」得獎菜式,酒家選用未滿月的乳豬仔,取其脂肪及肉質最完美既比列,首創打破乳豬一定肥膏多的定律。然後把蝦米臘味芋頭絲苗米混合炒香成蝦禾米炒飯,再包進其中塞滿原隻乳豬,用線縫好,然後燒香,在原隻乳豬吊燒過程,飯粒盡吸乳豬的香濃肉汁。上桌時四周頓時變得香氣四溢,叫人口水狂流。一口咬下,乳豬外皮集脆、香、酥於一身,再配以粒粒分明香濃肉汁

第一道菜: 蝴蝶腩豬肺菜膽湯

第二道菜: 有米豬
介紹: 「季季紅」首本名菜,更是「米芝蓮」得獎菜式,酒家選用未滿月的乳豬仔,取其脂肪及肉質最完美既比列,首創打破乳豬一定肥膏多的定律。然後把蝦米臘味芋頭絲苗米混合炒香成蝦禾米炒飯,再包進其中塞滿原隻乳豬,用線縫好,然後燒香,在原隻乳豬吊燒過程,飯粒盡吸乳豬的香濃肉汁。上桌時四周頓時變得香氣四溢,叫人口水狂流。一口咬下,乳豬外皮集脆、香、酥於一身,再配以粒粒分明香濃肉汁蝦禾米炒飯,惹味道爆登。

食後感: 燒豬的皮表面平滑, 咬落好硬的, 不像平時吃的爽脆, 基本上皮是吃不到的, 裡面都比較多脂肪, 有些部分是沒有肉, 只有脂肪和皮, 即沒什麼好吃, 但有肉時就吃到很嫩的肉質, 好好吃, 又不咸, 和平時的燒肉沒得比, 實在難忘

炒飯好多料, 夠味, 大家都吃了不少, 但是比較油就是, 因為豬的油份除了上菜時從一些孔滴出來, 更多的是滴進炒飯裡了。

第三道菜: 南非冰鎮鮑
介紹: 新派創意菜式,啖啖味道不會過濃,卻滲出鮑魚鮮甜味,配上日本wasabi及豉油又另一番風味。

食後感: 鮑魚質感是爽及偏硬, 鮮味不足, 像急凍鮑。

第四道菜: 蒜茸爽蠔

食後感: 好大隻蠔, 樣子像蠔豉, 不像一般的生蠔/燒蠔, 味道很有蠔味, 像金蠔, 這個不錯。

第五道菜: 香煎蓮藕餅
介紹: 主要材料有手剁蓮藕及豬肉碎,再加入北菇芹菜粒等提味,不像坊間的肉多藕少,蓮藕及豬肉比例各佔一半,入口爽香清甜,每一啖都吃到爽甜的蓮藕碎,煎得很香口,送酒一流。

食後感: 新鮮炸出來的, 好熱, 咬下去感覺比較油, 蓮藕及其他料切得碎, 口感好, 味道都不錯。

第六道菜: 花蛤肉小炒王

食後感: 幾多花蛤肉, 整體正常OK。

第七道菜: 蒜芯炒斑塊

食後感: 蒜芯平時很少吃, 有點像九菜花, 但沒渣, 幾爽甜, 斑塊都好食。

第八道菜: 大勝雞

食後感: 此時大家已好飽, 心想一定吃不到這個雞, 但轉了一輪後, 所餘無幾, 因為此雞幾滑有雞味, 都幾受歡迎。

第九道菜: 甜品 紅豆沙

食後感: 本人不太愛紅豆沙, 但此紅豆沙濃淡適中, 易入口, 不錯 (沒影相)。

總括來說, 此餐廳服務不錯, 團購也不難訂位, 座位很寬闊坐得舒服, 桌面有轉盤, 我們坐上層, 吃著聊著不知不覺其他客全走了, 只得我們, 沒人催促我們走, 阿爸都滿意, 因上年在對面吃農家菜好迫的

食物方面, 個人覺得比較油和濃味, 吃完後大家都好口渴, 這些菜不能常吃, 對身體不健康, 但偶然家庭聚還是可以的

2014-04-04
生日
2014-09-27 2725 瀏覽
朋友話好味,就約大伙去食下先, BOOK左位但去到都係等等等...最衰附近無野行, 所以個個好似罰企咁在門口等, 而門口就有車行, 所以唔建議帶住老人家同小朋友去因為咁等比較危險因為人多, 無相機先食, 只係影左呢飯招牌豬, 10個人食剛剛好見其他台,有D3個人都叫一隻, 真係無可能食得到SIZE比一般乳豬細, 聽講係指定左大細先用來整CUT開入面, 就見到粒粒炒飯飯粒充滿豬油, 係豬入面既油滲曬落D飯度, 而炒飯仍然係一粒粒既, 唔錯當然, 真係唔食得多, 一舊豬加一碗小小既飯已經好夠否則唔知要做幾多運動先KEEP得返
因為咁等比較危險
見其他台,有D3個人都叫一隻, 真係無可能食得到
SIZE比一般乳豬細, 聽講係指定左大細先用來整
CUT開入面, 就見到粒粒炒飯
當然, 真係唔食得多, 一舊豬加一碗小小既飯已經好夠
否則唔知要做幾多運動先KEEP得返
2014-09-13
45 分鐘 (堂食)
2014-09-08 2847 瀏覽
曾經食過其他分店覺得唔錯,今次專登入到去總店食,希望會好食啲嘛^^係門口等入座時我覺得呢到好似鄉村地方咁,估唔到會出左間咁出名既酒樓,真係厲害!我地被安排坐係下層,啲枱感覺坐得好迫咁,不過因為佢地方唔大所以冇辨法~好彩知道隻蝦禾米乳豬要早一日訂, 如果唔係想食都冇得食呀~隻蝦禾米乳香豬果然冇令人失望,皮脆肉嫩,入面啲飯吸哂啲味,正到爆!隻豬雖然望落好似唔係好大隻咁,但我地6個人都食唔哂,我諗一圍食先岩岩好~其他餸菜杏汁豬肺湯,椒鹽鮮魷,豉汁蒸倉魚正正常常,以呢個價錢黎講算好抵啦,如果去美x個啲一定貴好多~

好彩知道隻蝦禾米乳豬要早一日訂, 如果唔係想食都冇得食呀~

2014-05-14 4766 瀏覽
家住屯門,聽過好多次嘅屯門藍地季季紅,一次都未嚟過決定去試下,去到門口已經好多人等位。 前菜猪耳,都幾好味 半只乳香猪 $290,因為人丁單簿,驚叫佐一只吾好食就慘啦,主要想試下好吾好食,賣相就梗係無一只甘靚,色水吾錯,脆皮,我就嫌肥佐d而且價錢吾平。 蝴蝶腩猪肺頂菜膽湯$78,個名幾長,味道好清甜,一向鍾意湯水嘅我都好like. 玉蘭炒魚松$68欖角蒸烏頭,第一次食,味道吾係好夾,始於蒸烏頭本人都係認為用咸檸檬蒸最好食 ,仲有冰梅骨,味道酸酸甜甜,送飯吾錯,但係就勁肥,咬落去啖啖油。 壽包,家人話好食,皆因舊酒樓做傳統嘅包點,應該係好好食嘅最後總結,老牌酒樓,味道偏油偏咸,名過於實,吾可以話難食,属於中規中矩。
去到門口已經好多人等位。
前菜猪耳,都幾好味

而且價錢吾平。

玉蘭炒魚松$68

壽包,家人話好食,皆因舊酒樓做傳統嘅包點,應該係好好食嘅

2014-05-12
2014-05-04 4215 瀏覽
大家通常去季季紅,自不然都會叫乳豬食,不過如果真係要認真評價的話,其實同出面其他酒樓既乳豬分別不大,最神奇既係當你同佢地講要瘦啲既時候,佢地就偏偏俾隻肥肥地既你可能呢個係咒語啦,所以食落去個陣,乳豬皮既甘香俾肥膏沖散晒,好可惜。杏汁豬肺湯,係飲到一種清甜既味道,係第二間分店係飲唔到呢個感覺,只有呢度先有。拔絲咕嚕肉,呢一味餸難度幾高,食落去口感好煙韌,可惜實在太甜,如果冇咁甜應該好好食,仲要撈到飯。跟住就到我最鍾意最鍾意既芝士琵琶豆腐啦,豆腐同魚肉完美混合,加埋芫茜香味,只有齒頰留香可以形容,再加上芝士汁,真係明知會肥好多磅都係會忍唔住繼續食
2014-04-23 4138 瀏覽
去過藍地/沙田/屯門季季紅 , 始終都係藍地最好食朋友揸車入屯門 , 一定要去藍地季季紅藍地推介 : 蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯 - 多料又正薑蔥魚扣 - 唔係烏魚扣 , 不過爽口又夠鑊氣 , 正前菜豬耳仔 - 次次未ORDER菜就比我掃晒另外 , 蝦禾米乳香豬 , 係好好睇 , 成隻豬皮脆肉嫩 , 不過成隻豬包住D飯一齊燒 , D飯吸晒D油真係好漏 ; 唔知季季紅其他分店是否買名經營 , 唔計小菜食物 , 諗住煲湯間間一樣 , 但個蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯始終係藍地最正 . 如果去開藍地想食炒小菜 , 藍地季季紅值得推介
去過藍地/沙田/屯門季季紅 , 始終都係藍地最好食

朋友揸車入屯門 , 一定要去藍地季季紅

藍地推介 :
蝴蝶腩豬肺頂菜膽湯 - 多料又正

薑蔥魚扣 - 唔係烏魚扣 , 不過爽口又夠鑊氣 , 正

前菜豬耳仔 - 次次未ORDER菜就比我掃晒

如果去開藍地想食炒小菜 , 藍地季季紅值得推介

2014-03-28
2014-01-20 5519 瀏覽
記得數年前我大彈沙田那間季季紅,覺其出品差,衛生劣;這次大班人到屯門藍地的季季紅老店,看情況如何.....我們人多,要了兩隻蝦禾米乳豬,這味餸和豬肺頂菜膽湯都要預訂,並要確定上菜時間,務求“新鮮熱辣”地送到客人面前,抵讚,不過這兩款菜的味道卻並非我所預期:豬肺湯湯底並非奶白,味道卻很不錯,原來有大大塊的金華火腿,難怪;乳豬的皮不太脆,有點硬,似葡式燒豬,中間包着的禾米不太膩,還有蝦米豐富了它的香味,總算交足功課。大桂魚兩味的水準不一,西蘭花炒球啖啖肉,古法炆頭腩便有點腥,好像並非同源....可樂脆豬手一不脆二沒有可樂味,失手吧!月亮骨扒白菜頗新穎,味道亦相當配合;八珍扒大鴨炆得又腍又入味,大勝雞有走地雞的結實,肉味亦較濃,水準之上。還有小食炸豬耳,當初還以為是魷魚鬚呢?每人消費$180,食物品質由中等至中上,服務態度亦不錯。 合衆大漢之力仍剩下不少食物,份量太多了! 整體58分。
可樂脆豬手一不脆二沒有可樂味,失手吧!
月亮骨扒白菜頗新穎,味道亦相當配合;
八珍扒大鴨炆得又腍又入味,
大勝雞有走地雞的結實,肉味亦較濃,水準之上。
還有小食炸豬耳,當初還以為是魷魚鬚呢?
2012-11-21
10 分鐘 (堂食)
2014-01-20 4560 瀏覽
在叔叔出發前,一家人當然也要吃頓飯。本來叔叔屬意離甜魔家不遠的德國佬餐廳,但一想到之後一年都是吃西餐,還是改點中菜好了;臨急在屯門利小館及藍地季季紅中作選擇,由於後者有位就再訪了這裡了~藍地這家季季紅風味酒家數年前來吃過,印象挺不錯,但之後前往其他的分店試食,水準參差得十分可怕.... 因此這晚到訪前,也有點擔心味道不復當年,還好這次再訪水準還是滿意有餘的~這晚來到媽媽要先餵妹妹,點菜交由爸爸負責;先來紅瑞乳香豬 (1/4隻),皮算脆肉也嫩,最大特點是帶有點點豬躁味,吃不慣的嫲嫲略「腥」,喜歡這味的婆婆卻連吞幾件! 個人認為是不錯的。又重溫了蓮藕餅,這是進步了的一味,因為成品香脆熱辣上檯,同時沒多少多餘油分,調味亦不重,吃來香口同時清爽。這頓飯上囝囝沉沉睡了,夜晚回家後也用這個拌白飯,解決了他的晚餐~其實上回媽媽最喜歡、也最想回味的菜式是這冰淋醬燒骨,這次再吃仍然美味,除因豬仔骨肥瘦適中,口感豐腴、鬆化又熱暖,外面那層薄薄的微甜的醬汁,也令滋味更加豐富、香蜜迷人! 連吃三件才感滿足。叔叔十分喜歡吃菜,是晚點了兩個小菜之多,首先是菜芯炒牛肉,其實大家都喜歡菜芯多於牛肉,依媽媽看單點炒菜芯

這晚來到媽媽要先餵妹妹,點菜交由爸爸負責;先來
紅瑞乳香豬
又重溫了
蓮藕餅
其實上回媽媽最喜歡、也最想回味的菜式是這
冰淋醬燒骨
叔叔十分喜歡吃菜,是晚點了兩個小菜之多,首先是
菜芯炒牛肉,其實大家都喜歡菜芯多於牛肉,依媽媽看單點炒菜芯其實更為適合。不過相比肉類菜式,其實這炒菜更加的油呢!
菜芯炒牛肉
還有
金銀蛋菠菜,不管是菠菜還是面層的金銀蛋都份量十足,又沒多餘油分,媽媽大愛,吃了超多的一味。
金銀蛋菠菜
爸爸又點了兩隻
乳鴿,媽媽都有心動的,不過最後還是怕了它的收奶功效,一點也沒有品嚐了......
乳鴿
最後是份量最巨的
燒鵝半隻,水準不差的,皮香肉滑汁亦鮮,不過可能這頓實在太多肉類 (但季季紅就是主打肉類為主,它的魚及海鮮並不好吃!),最後吃剩了不少,要打包滿滿的一盒帶走。
燒鵝
加上六碗白飯,店方不知怎的主動取消了加一,這頓埋單不過$770,便宜得令人發笑,所以還是非常抵食也值得推介的。但,一定只是藍地本店,去了其他分店 (特別是沙田店....) 的不要抱怨甜魔媽媽喔! 最後,老土也要講:送你,祝福千串!
2014-01-14
紅瑞乳香豬
蓮藕餅
冰淋醬燒骨
金銀蛋菠菜
2014-01-11 3257 瀏覽
朋友推介季季紅,亦當然聽過它和它的乳豬!OK! 試了一隻碳燒豬,不是太肥,但肉也不多! 皮脆和肉嫰!但沒有任何特別之處!價錢卻頗貴$500幾一隻豬仔! (全隻是要預訂的。)另外,豬肺湯也訂了一煲!一一一$70幾一煲算合理,湯內有好幾件豬肺和肉,菜乾甜,個湯非常清甜滋潤!是全晚最好的!再點了炸軟殻蟹,椒鹽鮮魷,清炒白菜。炸物不油膩,乾身鬆脆!不錯!我覺得我會一年來一次!
朋友推介季季紅,亦當然聽過它和它的乳豬!

我覺得我會一年來一次!
題外話/補充資料: 舊式酒摟的服務差是正常的,但這家的阿姐服務員的態度真的非常過份,你叫佢地做野,一定比說話你聽,又比面口你睇! 巴閉!
2013-12-23
  • 乳豬
  • 豬肺湯,炸軟殻蟹,