2018-01-08 291 瀏覽
星期一午市,一行七人來到。每人各選一個套餐,選擇非常多元化。有薄餅套餐,焗飯套餐,蕃茄湯螺絲粉套餐等。套餐連飲品,個別套餐附送餐湯,價錢介乎48至68元。下單時店員再三確認內容,非常細心。送餐時間介乎5分鐘至15分鐘,想是因為薄餅及焗飯等製作需時。價錢以同區午餐計為中檔,但食物份量及味道均佳。店內裝修簡潔美觀,惟氣球裝飾有點格格不入,與歐陸無關。已和同事相約,會再次光顧,試食其他菜式。店員服務態度殷勤,值得推介。
星期一午市,一行七人來到。
每人各選一個套餐,選擇非常多元化。
有薄餅套餐,焗飯套餐,蕃茄湯螺絲粉套餐等。
套餐連飲品,個別套餐附送餐湯,價錢介乎48至68元。
下單時店員再三確認內容,非常細心。
價錢以同區午餐計為中檔,但食物份量及味道均佳。
店內裝修簡潔美觀,惟氣球裝飾有點格格不入,與歐陸無關。
已和同事相約,會再次光顧,試食其他菜式。

店員服務態度殷勤,值得推介。

2018-01-08
2017-12-19 316 瀏覽
兩個人打完波搵野食,見到有個咁抵既二人餐,二話不說就入去試試,咁既價錢做晚市相當經濟。主菜各一個pizza 一個意粉加個小食 另外仲有野飲。pizza係長條形 味道還可以 係個皮有少少硬,意粉都中規中矩 芝士味都夠,薯皮反而幾香口幾好食!

2017-12-17 232 瀏覽
好耐冇幫襯將軍澳廣場呢間娜多 一個人黎早餐 簡單講 服務好左 出餐速度快左 味道好左!我食得開心左 滿意左!今日食 粟米火腿通+雙太陽蛋厚多士+熱檸水 成套盛惠$35 份量夠 性價比算唔錯!🤤粟米火腿通清湯比以往進步 味道重左 無之前咁「清淡」😂通粉淋但加粟米粒有口感 想食清淡 呢個係唔錯既選擇雙太陽蛋多士一向好欣賞呢度麥多士 比起平時一般餐廳用既甜多士 呢個好味又健康得多 加上今日既多士 夠熱夠脆 太陽蛋又有脆邊 加分!最後加杯熱檸水 係滿足既感覺🌞
好耐冇幫襯將軍澳廣場呢間娜多

粟米火腿通
清湯比以往進步 味道重左 無之前咁「清淡」😂
通粉淋但加粟米粒有口感 想食清淡 呢個係唔錯既選擇

雙太陽蛋多士
加上今日既多士 夠熱夠脆 太陽蛋又有脆邊 加分!

最後加杯熱檸水 係滿足既感覺🌞
粟米火腿通粉
雙太陽蛋厚多士
2017-12-17
$35 (早餐)
粟米火腿通粉
雙太陽蛋厚多士
2017-10-23 283 瀏覽
上週未八號風球時到朋友家附近的大型商場閒逛,二人忽然紛紛想吃起pizza來,但薩莉亞因颱風原故竟然沒開,這就促使了我倆到LaDolce的主因。我們點了一個二人餐,裹面包含了一個挪威煙三文魚薄餅、法式龍蝦芝士汁焗海鮮烏冬、意式香辣雞翼及雜菜沙律一個。整體食物菜式夠多,一人只要數十元便可以吃幾款主食,眾款菜式中我最喜歡法式龍蝦芝士汁焗海鮮烏冬,上面的海鮮份量足,烏冬非常入味,吸盡了海鮮的鮮甜味,烏冬亦夠滑身!非常出色。

二人餐
二人餐
  • 法式龍蝦芝士汁焗海鮮烏冬
原本今天計劃到超級市場那層的意大利餐廳食PIZZA,因為等位太久,所以改去這家也提供PIZZA的餐廳,看看是否可入座。心中暗喜,不用再浪費時間等位了!就座後,細看餐牌。晚市套餐,有茄通,有PIZZA,有焗飯。各點了一份晚餐,另加一份豬肋骨。  餐湯先上  羅宋湯帶點微辣。  美式燒豬肋骨十五蚊大大件,好抵食。每條肋骨很幼細,肋骨之間的肉質當然滑溜,配冮香辣惹味的燒烤汁,真的好好味! 取餐刀預備切豬肋骨時,發現餐刀有漬。焗豬扒飯  雞蛋炒飯底   夏威夷至尊薄餅   長方形的PIZZA,只是表面凹凸不平,是現制的餅底。並非預先在工廠大批量制作,然後在餐廳翻叮的偽餅底。 馬蘇里拉芝士軟身,己溶化於PIZZA表面,跟茄膏,煙肉,洋蔥,菠蘿溶為一體了。表面則有片片巴馬臣芝士,很明顯是後加上去的。這巴馬臣芝士有其濃郁的香味,足以俌上馬蘇里拉芝士的不足。不過這批底有陣鹹水味。長方形PIZZA難以對摺,食用時有點不便。而且,長方形PIZZA邊緣有點硬,刮傷了口腔內部。餐飲:一杯熱齋啡,一杯正常加奶的咖啡。最後埋單,收據可當作5元使用。
心中暗喜,不用再浪費時間等位了!

就座後,細看餐牌。
晚市套餐,有茄通,有PIZZA,有焗飯。
各點了一份晚餐,另加一份豬肋骨。
餐湯先上
羅宋湯帶點微辣。

美式燒豬肋骨
十五蚊大大件,好抵食。
取餐刀預備切豬肋骨時,發現餐刀有漬。

焗豬扒飯  雞蛋炒飯底
夏威夷至尊薄餅
長方形的PIZZA,只是表面凹凸不平,是現制的餅底。
並非預先在工廠大批量制作,然後在餐廳翻叮的偽餅底。
表面則有片片巴馬臣芝士,很明顯是後加上去的。
這巴馬臣芝士有其濃郁的香味,足以俌上馬蘇里拉芝士的不足。
不過這批底有陣鹹水味。
夏威夷至尊薄餅
長方形PIZZA難以對摺,食用時有點不便。
而且,長方形PIZZA邊緣有點硬,刮傷了口腔內部。

餐飲:一杯熱齋啡,一杯正常加奶的咖啡。
最後埋單,收據可當作5元使用。
2017-09-18 187 瀏覽
呢個餐廳都幾抵食,佢個2人set dinner 個價錢系幾唔錯的。嗌左個雞翼,pizza同埋肉醬義粉,仲有兩客羅宋湯。個人黎講,我都幾中意個羅宋湯,因為足料,味道夠香濃,亦有小小辣,好啱我口味。個雞翼亦好唔錯,佢外脆內軟,好夠味,點埋個醬,真心正。佢個pizza亦好香口,足料,亦唔會話好膩,不過個意粉就有d失望,因個肉醬麻麻地,唔夠香,食落有d膩,個面亦一pat pat甘,好乾身,唔係甘好味,所以意粉都幾失望。

2017-08-10 170 瀏覽
呢間餐廳主要以西式fusion菜為主,但係價錢平民。晚餐一個套餐有焗飯或者意粉配以小食,餐飲,餐湯,好豐富。套餐用一個木製嘅盤上,感覺好優雅,好精緻。肉醬意粉味道濃郁,上面嘅芝士都好多,有拉絲嘅感覺。薯條好香脆,餐湯嘅蘑菇湯亦好creamy 同香滑,個套餐只係70多元,算係唔錯。
2017-08-05 146 瀏覽
兩個人只有一個鐘午飯時間,揀咗唔駛等位嘅娜多歐陸食飯。見到有一個$138嘅兩人餐,可揀兩個主食,一個小食同兩碗湯或者兩杯咖啡/茶,揀咗一陣發現叫兩個餐更扺!一般五十幾到七十蚊就有一個餐,有湯、一款主食有埋飲品。上菜嘅時間超快,先上餐湯,唔洗五分上埋主食同餐飲。其中一味係濃芝士卡邦尼意粉,份量唔細,但係芝士汁就太稀同無乜芝士味。另外一個係焗芝士魚柳飯,相對味道濃一啲,但係汁同飯嘅份量比例太少,食到後尾有啲太乾。

2017-05-22 264 瀏覽
今日和家人在將軍澳吃晚反,選了這間因之前吃過覺得不錯。因時間尚早,所以不需要等候,環境簡潔尚算舒服,餐牌也有很多選擇。除了反和意粉套餐也有小食和Pizza。家人點了日式焗雞扒反,HKD58 元包餐湯,飲品,茶記價錢。我就點了雞扒拼豬扒配意粉,小小沙律菜,HKD68 元包括餐湯和飲品。加錢可配凍饮和特飲,食物質素和味道算ok 嘅。全部都是熱騰腾的,服務員都很細心。這個價錢,其實也不能太高要求。大家吃得開心。
今日和家人在將軍澳吃晚反,
加錢可配凍饮和特飲,

2017-05-21
2017-05-15 2778 瀏覽
新餐廳開張總會人山人海,新鮮期過去又回復平靜。就好似位於將軍澳廣場中的 “La Dolce”……等左好耐終於不用排隊可以第一次食呢間新餐廳。餐廳開揚,以為只有門口幾張椅桌。經職員帶領下,原來裡面還有不少空間,放了不少椅桌。四周的擺設簡單又自然,營造出悠閒自在的用餐環境。“La Dolce” 的菜式選擇不太豐富,主要分為焗飯、蕃茄炒蛋湯通併肉、Pizza及意粉。 價格定位有驚喜,大部分菜式只不過五、六十元,但都包含餐湯及餐飲。(現在寫食評才發現當晚店方沒有呈上餐湯,真失察……)蕃茄滑蛋螺絲粉……以為早餐才會有的菜式,在“La Dolce”的晚餐竟然出現,旁邊的不是多士炒蛋,換上的有幾款肉供選擇,有豬排、牛扒、豬頸肉、雞扒及雞翼。最後揀了【蕃茄滑蛋螺絲粉併美式榖飼牛扒 $68】這個蕃茄滑蛋螺絲粉(可選意粉)賣相平平無奇,中間放了炒蛋……打了折扣……味道當然是蕃茄味,但不夠真不夠鮮味。湯不夠熱又找不到蕃茄粒,求求其其的蕃茄湯粉。牛扒賣相一般,有如快餐店出品。店員沒有詢問我們要求牛扒幾成熟,呈上的牛扒已經切開,牛扒沒有半點的粉紅色就是全熟吧。雖然賣相馬虎,但肉質不太嚡口而且是有牛肉味。今晚最好
今晚最好食竟然是這個賣相最普通,價錢最便宜的【經典鮮茄蓉芝士焗豬扒飯 $56】豬扒已經預先切開,厚度比較薄身,勝在不鞋口。這個焗豬扒飯好食之處不在豬扒,好味之處是蕃茄汁酸甜味恰到好處。
【菠菜忌廉汁煙三文魚意粉$62】這個意粉是當晚最難食的菜式。菠菜忌廉醬汁是敗筆之處,質感不夠Creamy而且味道怪怪,非常用文字去形容它的味道。
2017-05-05
  • 夏威夷蕃茄芝士焗豬扒飯
新年期間,出門拜年,十分勞累,所以不想煮飯,於是外出晚餐。來到這區域,有中菜酒樓,日式拉麵,和西餐。由於豆丁不想食中菜,唯有在日式及西式,二選其一。2邊皆需要輪籌等位,剛好這家西餐的排位入座時間較快,所以大家就在此晚餐了。就座後,細看餐牌。噢!又有新春套餐:4人套餐/2人套餐,幸好也有多款的一人套餐。最後散點了三份一人晚餐,4人分享。餐湯與餐包 夏威夷茄茸芝士焗豬扒飯  碎蛋飯底,茄汁與芝士配大大塊豬排。黑松露野菌芝士焗長通粉 長通粉比較軟身,黑松露不夠濃,有點到喉唔到肺的感覺。 另有炸薯及沙律拌碟。芝士達人薄餅 長方形的薄餅夠特別。批邊硬堀堀,中間底部夠脆。表面鋪滿不同的芝士 : 深色膏狀的車打芝士醬,淺色片狀的馬蘇拉之士,溶化為糊狀的巴馬臣芝士,不同的芝士各有特色。還有洋蔥及蕃茄,就是喜歡如此簡簡單單,無需加太多花巧,也很好味。熱咖啡 不懂欣賞這杯咖啡囉! 這裡改善了服務,由自行付款,改為全程由職員招待。服務提升了,價格也提升了!難怪初三假期,亦只需等候十五分鐘,即可入座。消貴者的價格敏感度十分高呢!
新年期間,出門拜年,十分勞累,所以不想煮飯,於是外出晚餐。

來到這區域,有中菜酒樓,日式拉麵,和西餐。

由於豆丁不想食中菜,唯有在日式及西式,二選其一。

就座後,細看餐牌。
噢!又有新春套餐:4人套餐/2人套餐,

幸好也有多款的一人套餐。

最後散點了三份一人晚餐,4人分享。
餐湯與餐包
夏威夷茄茸芝士焗豬扒飯

碎蛋飯底,茄汁與芝士配大大塊豬排。
黑松露野菌芝士焗長通粉

長通粉比較軟身,黑松露不夠濃,有點到喉唔到肺的感覺。

另有炸薯及沙律拌碟。
芝士達人薄餅

長方形的薄餅夠特別。

批邊硬堀堀,中間底部夠脆。

表面鋪滿不同的芝士 :

深色膏狀的車打芝士醬,

淺色片狀的馬蘇拉之士,

溶化為糊狀的巴馬臣芝士,

熱咖啡

不懂欣賞這杯咖啡囉!

這裡改善了服務,由自行付款,改為全程由職員招待。

服務提升了,價格也提升了!

難怪初三假期,亦只需等候十五分鐘,即可入座。

消貴者的價格敏感度十分高呢!
2017-01-30 688 瀏覽
夜晚我同女朋友去將軍澳食晚飯。見到佢個二人套餐幾抵,大約$27x,所以決定試吓。(最後埋單$320左右,因為叫咗兩杯特飲) 白湯唔稀幾好飲,但最鍾意係個麵包,又脆又有少少蔥油餅嘅味道。佢嘅小食拼盤份量唔多但多元化,有香草麥皮蝦、脆炸單骨雞同埋豬肋骨。單骨雞唔油同埋幾香口,但我認為麥皮蝦豬肋骨比較遜色,食嘅時候已經唔熱。主菜我哋叫咗肉眼扒配薯菜同埋龍蝦汁軟飯。 肉眼扒我哋叫咗5成,牛肉食起來都幾嫰幾好,外皮煎得幾好唔係過焦,唯獨油脂唔係太多,同埋薯蓉太blend冇乜味。總括來講肉眼扒都幾好水準至於嗰軟飯,我認為更加出色。我好鍾意個龍蝦汁夠濃,至少個菜式叫海鮮真係有青口同蝦,份量都好足。總括來講, $320嘅二人套餐都好多嘢食,肉眼扒嘅size都算大,主菜同餐飲都算唔錯,除咗拼盤唔係太好。環境尚算不錯,侍應都好好服務,所以下次會再來光顧!
餐湯伴意色麵包
白湯唔
稀幾好飲,但最鍾意係個麵包,又脆又有少少蔥油餅嘅味道。
小食拼盤

主菜我哋叫咗肉眼扒配薯菜同埋龍蝦汁軟飯。
法式芝士龍蝦汁配海鮮忌廉軟飯
肉眼扒

2017-01-29
餐湯伴意色麵包
法式芝士龍蝦汁配海鮮忌廉軟飯
2017-01-22 457 瀏覽
呢間娜多歐陸餐廳每星期同老公亞女必去食早餐,食物好味,侍應服務好,上菜速度又快!最重要係等位唔耐!每次亞女指定點吉列魚柳,魚柳唔腥,白汁碎蛋沙律又好味!連老公唔中意食魚都話好味就知!
美式早餐 吉列魚柳
2017-01-22
$39 (早餐)
美式早餐 吉列魚柳
幫襯過幾次,今次叫了焗肉醬意粉套餐。有磨菇湯、意粉、沙律、薯角、咖啡或茶,十分豐富,大食嘅都滿足到。沙律正常,用黑醋都唔錯。磨菇湯似一般罐頭湯。主菜焗肉醬意粉鐵板上,有啲奇怪但好夠熱。肉醬耐唔中有筋有硬嘢,但都算OK。焗肉醬意粉同薯角都太鹹,未必個個喜歡。$54實在係超值,醫肚最啱。
2017-01-09
2016-12-04 589 瀏覽
今日下午考完試好肚餓, 見屋企附近有間意大利餐廳, 環境幾好, 又有下午茶, 就同同學仔走去試下。我叫左呢個下午茶餐意大利羅勒芝士魚柳飯($47)個羅勒芝士汁幾香, 又多,配埋蛋黃炒底飯同滑滑魚柳, 真係唔錯, 可惜冇咩其他餸, 有少少寡, 但四十幾蚊黎講, 性比價算幾高。以半價$12叫左杯熱棒子泡沫咖啡有少少棒子味同咖啡味, 不濃郁,但勝在大大杯, 對不太識飲咖啡既我, 可以接受。不過, 個地有d“粒痴痴”同枱面有杯印, 如果可以加強清潔就perfect池了
我叫左呢個下午茶餐

意大利羅勒芝士魚柳飯($47)

以半價$12叫左杯熱棒子泡沫咖啡

2016-12-04