細細個每逢有喜慶事都媽媽都會“斬料“回來,一齊開心下。過時過節就會又雞又鴨又乳豬,所以我常常覺得食燒味就是一件好高興的事來的。今日和友人來到燒味店,要回味一下兒時的最愛!據說這店有個核蛋叉燒飯完全讚,友人立刻點來試下!看那叉燒肥瘦適中,紅皮白肉甚是分明!又確是很好味的樣子呢!不食豬肉的我,見到那“核蛋“好似好正斗,就搶了來食(≧∇≦)“核蛋“原來即是糖心蛋,煮得好靚,剛熟還滑到震的蛋白包住蛋黃,用匙羹盛起時,那蛋黃還會震下盪下,好攪鬼㗎!食的時候,將蛋黃刺穿,任由那蛋汁亂竄,再加小小豉油調味,真是好好食的!平時食不到半碗飯的我,吃着吃着竟然食完了一整碗,連我自己都不能置信呢!當然,好味燒味送飯都好大原因啦!這碟薰豬蹄也看得我目定口呆,真是好久好久也沒有看見到那黃金比例又再重出江湖了!那透薄的豬皮下,裹住那白如勝雪的雪花膏,再來就是渾圓的肉質,以誘惑的姿態登場!見到友人一塊又一塊起勁的將那尤物往咀裡送,一個人十塊轉瞬間清掉,就知有幾好食啦!再來是油雞,色澤幾好,豉油味未算很濃,不過都夠和香,剛巧來的那碟是雞腿,食起來又滑又嫩透出彈性!最好味要數燒鵝了,上桌賣相已經好吸引,雖然例牌來說一百

今日和友人來到燒味店,要回味一下兒時的最愛!
據說這店有個核蛋叉燒飯完全讚,友人立刻點來試下!

燒鵝

最好味要數燒鵝了,上桌賣相已經好吸引,雖然例牌來說一百元未算好抵食,不過質素還很不錯就是了。

燒鵝皮燒得很香,帶半點鵝羶香味,十分誘人!而且皮薄餡靚,脂肪也夠薄,屬半肥瘦那種,最怕太肥的羶味會over左!底下的肉質嫩滑,沾酸梅醬還真一絕!
2015-09-02
燒鵝
2015-09-03 173 瀏覽
小新同愛麗絲趁住有日假期,就打算去長知識,去下海防博物館,惡補啲歷史知識啦。而且,海防博物館位於山頂,近海,真係當郊遊都係一流。 咁去長知識前,梗係要去長肚腩架啦,近近地就打算去左一間茶記食下野啦。見到間野叫"好燒味",又見有好多人食緊,就快快腳好快坐低睇menu 啦。因為好肚餓啦,所以,就叫左好多野食啦 愛麗絲就叫左個油雞燒腩米粉啦,米粉沒落太多味粉,清清淡淡,幾岩愛麗絲口味啦。油雞好滑,雞皮少少油利,但都係好味既燒腩就唔太特別,平庸之作 小新就肚大,叫左個粉絲牛肉煲。上到枱真係呆一呆,好足料 一黎粉絲好多,夾番個汁食,食多碗飯都無問題呀牛肉份量多,亦唔會係煮到太老,有少少咬口,相當唔錯因為聽到啲人話啲叉燒好正,一定要食,就膽粗粗叫左隻例牌叉燒啦首先,份量好多,絕冇偷雞而且份份都油光十足,見到都食指大動每份都係半肥瘦,唔會有太瘦或者太肥,食落啖啖肉,而且好淋身,食落去好滑,絕對係充滿誠意既招牌菜餚
而且,海防博物館位於山頂,近海,真係當郊遊都係一流。
 咁去長知識前,梗係要去長肚腩架啦

愛麗絲就叫左個油雞燒腩米粉啦,米粉沒落太多味粉
,清清淡淡,幾岩愛麗絲口味啦。
油雞好滑,雞皮少少油利,但都係好味既

燒腩就唔太特別,平庸之作
小新就肚大,叫左個粉絲牛肉煲。上到枱真係呆一呆,好足料
 一黎粉絲好多,夾番個汁食,食多碗飯都無問題呀
牛肉份量多,亦唔會係煮到太老,有少少咬口,相當唔錯
首先,份量好多,絕冇偷雞
而且份份都油光十足,見到都食指大動

2015-09-03
2015-09-01 162 瀏覽
是日家庭日一家人到天悅的女子燒味聚餐甫坐下, 侍者已經急不以及待奉上清水餐牌上有一款核蛋叉燒飯說穿了就是日本溫泉蛋叉燒飯濃稠的蛋漿緊緊包著每一粒米飯和叉燒叉燒少肥帶根口感極佳那肯定是吃叉燒飯的最高享受切雞是上品生熟程度剛好雞肉嫩滑無比燒腩肥瘦分明皮脆肉嫩我們再點了椒鹽蝦和梅菜扣肉明蝦香口帶鮮扣肉是傳統的客家風味一口肥一口瘦是人間極品一家人在歡笑聲中捧著腹回家去好燒味 下次再聚
是日家庭日
一家人到天悅的女子燒味聚餐
甫坐下, 侍者已經急不以及待奉上清水
餐牌上有一款核蛋叉燒飯
一家人在歡笑聲中捧著腹回家去
好燒味 下次再聚
2015-08-30
2015-09-01 195 瀏覽
筲箕灣沒有大型商場, 天悅廣場有很多小店, 可以消耗時間及尋寳的地方。揾個地方食晏, 見有間燒味茶餐廳人山人海, 食客坐到出門口, 一於支持香港小店! 這家燒味茶餐廳名字有些搞鬼, 究竟是「女子燒味」 定係「好燒味」??「好燒味 用心做」 這標語大大隻印在門口。雖然有些老套, 但是頗為難得的一句説話, 用心做~門口掛滿各式各樣的燒味, 單看已口水流。這裡的燒味價錢大衆化, 可以開懷地點菜。未看餐牌已選定點乳豬乳鴿, 可惜當天沒有乳鴿, 而乳豬只在西灣店出售。原來這裡的燒味每天在西灣河店烤製, 再運到筲箕灣店, 由於路程十分短因此對品質及味道沒有任何影響。這裡除燒味外, 炒粉麵飯小菜樣樣有, 加上價錢大衆化, 難怪不斷有食客光顧而且外賣都好多。燒鵝(例)$100燒鵝外皮微脆, 而且肥瘦比例恰到好處。可是鵝肉少了份鵝香味而且燒鵝汁偏咸。燒腩骨(例)$65燒腩骨擺放不錯, 吸引到有位買外賣的師奶不停在我旁邊話「D燒腩好靚, 幾錢呀?」。外皮脆卜卜, 肉調味足夠但不太腻。核蛋叉燒飯$38一排幾片外表紅艷艷、內含肉汁的半肥瘦叉燒,已令人食指大動。齋食或配白飯已滿足。但是, 這裡搞搞新意思, 竟然
門口掛滿各式各樣的燒味, 單看已口水流。
這裡的燒味價錢大衆化, 可以開懷地點菜。
燒鵝(例)$100
燒腩骨(例)$65
核蛋叉燒飯$38
一排幾片外表紅艷艷、內含肉汁的半肥瘦叉燒,已令人食指大動。齋食或配白飯已滿足。但是, 這裡搞搞新意思, 竟然配上日本温泉蛋, 日本料理×港式燒味真係驚喜非常!
叉燒用上梅頭肉,即豬的上肩肉,每只豬只有5、6斤上肩肉,吃的時候特別嫩而且香,更是一點也不油膩,其肉質鮮美可口,久煮不老。這片叉燒肥瘦均勻, 肉質鬆軟。塗上蜜汁的叉燒, 表面燒得香口, 微微的焦黑加上甜甜蜜汁, 美味非常!
温泉蛋賣相對辨。切開温泉蛋, 蛋黃汁迅速地湧出來, 估唔到本地燒味店可以造出這水準的温泉蛋來。把温泉蛋跟白飯攪拌, 白飯被金黄色的蛋汁包著, 賣相不錯。食落蛋香, 口感濕潤, 但味道較淡, 總不及傳統叉燒豉油汁。
總結: 茶餐廳格局, 環境不是太舒適。價錢大衆化。店員服務到位。老公初初對這燒味店信心不太大, 但食完後完全改觀, 大讚這裡的叉燒。
2015-08-30
2015-08-13 224 瀏覽
是日放假行街睇戲自然要食飯飯抱住去到邊食到邊的心態,今次去到筲箕灣見到一家燒味店排晒人龍而且全店滿座應該唔會中伏因此一試無妨燒味是香港人、廣東人的飲食得點所以去到邊都可以搵到排長龍的燒味店但好唔好食,真係試過先知薰蹄——好好咬感,肉質正配自家製醬汁風味獨特真係手快有手慢冇好想再食多幾塊燒腩——大愛呢家店子的燒腩仔卜卜脆,香口非常聽老闆說是從西灣河直送即日製,即日賣雖然運送到店有一定時間但到中午吃飯時間依然教人愛不釋口~~雞——滑一滑唔會肥膩一層油核蛋飯——老闆見我地食到唔停建議一試新出品:核蛋叉燒飯此蛋傳說來自外國成本貴過一般荼記使用的雞蛋食落幾滑,味道清清地配自家製叉燒都幾OK架配杯凍milk tea就是香港口味,正!
是日放假
行街睇戲
自然要食飯飯
抱住去到邊食到邊的心態,
今次去到筲箕灣
見到一家燒味店排晒人龍
而且全店滿座
應該唔會中伏
因此一試無妨
燒味是香港人、廣東人的飲食得點
所以去到邊都可以搵到排長龍的燒味店
但好唔好食,真係試過先知
薰蹄——
聽老闆說是從西灣河直送
即日製,即日賣
雖然運送到店有一定時間
但到中午吃飯時間
依然教人愛不釋口~~
雞——
滑一滑
唔會肥膩一層油
核蛋飯——
老闆見我地食到唔停
建議一試新出品:核蛋叉燒飯
此蛋傳說來自外國
成本貴過一般荼記使用的雞蛋
食落幾滑,味道清清地
配自家製叉燒
都幾OK架
配杯凍milk tea
就是香港口味,正!
題外話/補充資料: 感恩:每一次吃飯 不只是味蕾的快感 還吃到老闆用心 行到邊吃到邊,是一種喜悅 轉角遇到——吃! 2人約吃了:150元~
2015-08-13
  • 燒腩仔