2018-08-30 531 瀏覽
$68雞翼放題 加$10任飲汽水睇到飲食男女的宣傳 鍾意食雞翼的我 見唔係好貴 專誠去試一試 不過事前冇做足功課 唔知道原來每天只得兩款雞翼提供 該天就提供了可樂雞翼和椒鹽雞翼 可樂雞翼完全沒有可樂的味道 與豉油雞翼無異 椒鹽雞翼超乾 其餘三款小食經已不值一提
$68雞翼放題 加$10任飲汽水

2018-08-15 166 瀏覽
見有人賣廣告去試第一次既雞翼放題有點失望 覺得伏伏地覺得太少款可以揀得可樂雞翼同椒鹽雞翼可樂雞翼沒什麼可樂味似滷水雞翼椒鹽雞翼味道雖然唔差,但也有點硬 不脆 扣了分我朋友之後因椒鹽味硬 只叫可樂雞翼本來期待網上廣告見到的蜜椒雞翼但沒有整我諗如果想去食指定款雞翼既朋友要事先問下佢有冇整。小食尚可接受 ,覺得燒賣係算好食。唯一覺得可讚的是環境舒服寧靜乾淨因晝就去沒什麼人不需要排隊/book位 ,walk in就可以
見有人賣廣告去試第一次既雞翼放題
有點失望 覺得伏伏地
覺得太少款可以揀

得可樂雞翼同椒鹽雞翼
可樂雞翼沒什麼可樂味
似滷水雞翼
椒鹽雞翼味道雖然唔差,但也有點硬 不脆 扣了分
我朋友之後因椒鹽味硬 只叫可樂雞翼

本來期待網上廣告見到的蜜椒雞翼
但沒有整
我諗如果想去食指定款雞翼既朋友要事先問下佢有冇整。

小食尚可接受 ,覺得燒賣係算好食。
唯一覺得可讚的是環境舒服寧靜乾淨
因晝就去沒什麼人
不需要排隊/book位 ,walk in就可以
2018-08-15
2018-08-15 93 瀏覽
這天下午來到這家好炒得吃一個簡單午餐,餐廳晚市是定位為中價餐廳,不過午市卻有簡單午餐,相當方便上班族。金蒜蒸北海道元貝皇, 以大量蒜蓉及肉碎造成,而元貝當然是精髓,其鮮甜能充分提升的鮮味,十分可口。儘管看似簡單,但卻帶來無限滋味。所有元貝肉均非常鮮甜!甜酸黑豚肉, 回想起來,一般黑豚肉也是西式的黑豚肉,而黑豚肉這中式的食法還真的少吃。黑豚肉鮮香,味道較突出,豚肉相當滑,每一口也是肉。鮮竹什菌浸菜苗上枱已被同事們立刻分離了,不過菜既不油膩,又能散發獨特的鹹香,調味適中,鹹度剛好。味道還真不錯,吃了後還吃了兩大碗飯。

所有元貝肉均非常鮮甜!

2018-07-24 353 瀏覽
立即Follow ig @itadaku_hk 每日速遞最真實飲食情報!🐻🍴 【抵食雞翼+小食放題】$68又有雞翼放題喇🤪今次仲有埋小食添! 小編成日周圍見到有雞翼放題都好想試,襯今日有時間就即興同朋友去食。-呢間野開係廣場入面,原本以為好多人,所以早就book定位先😎 但晏就3點去到人唔多,位置仲好闊落。一坐低店員就話我地聽今日有邊款雞翼同埋小食,好可惜今日得兩款雞翼咋😱😱可樂雞翼同蜜椒雞翼 — 而小食就有豬皮蘿蔔魚蛋、甜酸醬炸牛丸、魚肉蒸燒賣 — 介紹完之後,店員都隨即上菜,速度幾快手,服務態度抵讚👍🏻-雖然得兩款雞翼,可樂雞翼炆得夠入味,咬落去肉汁豐富,餣得唔錯。蜜椒雞翼炸得脆卜卜,蜜糖味啱啱好,唔會太甜。黑椒味都幾出,比例啱啱好😗😗但係得兩款雞翼就有小小失望,食得多會有小小厭,而且小編自己比較想試B仔雞翼😝-小食方面有三款,豬皮蘿蔔魚蛋略嫌比較淡左小小,唔多入味😰唔太適合重口味既小編。甜酸醬炸牛丸炸得唔錯,牛丸包住一層薄薄地既炸漿,每一啖牛味都好重。魚肉蒸燒賣要讚既係食得出用魚蓉整既,唔係普通麵粉整既燒賣,配埋豉油幾好食pp-加10蚊仲有汽水任飲,加埋加一服務費平均每個人$85
🐻🍴 【抵食雞翼+小食放題】$68
pp
加10蚊仲有汽水任飲,加埋加一服務費平均每個人$85蚊到,價錢中等,服務態度同環境都唔錯。細食既妹豬同大胃王都可以一試😈
為食指數:7/10
打卡指數:5/10
推介指數:7/10
性價比:7/10
2018-07-14 326 瀏覽
7月13日我們一班單車朋友抱著高興心情捧場,但是換來一肚氣。一隻售價$1500的亞拉斯加蟹是水蟹,職員推說是供應商的問題,整個過程愛理不理,拖拖拉拉,管理層毫無歉意,現在經營樓上舖,最重要靠口碑,光用花巧而不以實際老實方式去對待客人太過份,用這種態度去經營實在難以想像。一次過,我們肯定不會再光顧。相信用誠信經營才是長遠之計。其他食物都是一般水平。招牌菜吊針雞,桑等蝦等以綽頭為賣點。總括而言,以今時今日的標準,這個處理方式太差勁。大大影響到客人慶祝的氣氛。
2018-07-13
2018-07-11 299 瀏覽
老人家不太喜歡吃日本菜、西餐,還是喜歡潮州食物,於是今次跟家人晚飯,便決定選了銅鑼灣的好炒得。地理位置好之餘,商場環境也乾淨企理呢!打冷菜一向環境格局都比較一般,但這間是高級一點的,給人一種舒適感,雖然是環境高級,可是價錢也不算太昂貴啊! 算是合理價格!先來喝杯功夫茶,茶味帶甘,齒額留香!吊針雞味道是灣門回憶的味道! 小時候在到澳門附近必吃的食物之一,只是這裡以另一種形勢呈現,記得以前這個外型是有點像雞的! 這道菜好香口,外脆,內有豐富雞肉,咬落有口感的。這裡煮得好好味,好爽脆,令我吃完一件又一件!桑拿蝦是我最愛的一道菜,因為裡面所有食蝦肉都是我喜歡的蝦肉好入味呢!外皮燒得好香脆,每次我都會選吃,啖啖肉整體來說,百樂是很適合跟家人一起吃的小菜,有好的食物,也有理想的環境,而且價錢也合理! 以後跟家人晚飯,好炒得可以說是必選之食店!

先來喝杯功夫茶,茶味帶甘,齒額留香!

桑拿蝦是我最愛的一道菜,因為裡面所有食蝦肉都是我喜歡的
蝦肉好入味呢!外皮燒得好香脆,每次我都會選吃,啖啖肉

2018-07-09
2018-07-01 335 瀏覽
近日工作好繁重,朋友知我不消,便約了一班朋友,帶我去吃我最喜歡的中菜!店內裝修十分精緻,有別於一般傳統的中菜館,讓人感覺十分舒服,,很不捨得離開!魚香茄子非常入味,最重要的是茄子味夠香濃,不是單單的鹹味,慢慢品嚐之下會吃到不同的香料,那陣陣的五香味!甜酸黑豚肉味道清清地,但又夠濃味,口感不錯,是最正宗的口味!老友怕我唔食菜, 專登叫咗鮮竹什菌浸菜苗比我食,好正,菜苗完全冇晒平時嗰啲腥味、同埋滑潺潺,識落爽脆,而且惹味!另外叫咗幾款小菜,都有質素,絕對唔會令人失望!最後仲有黃金大蝦碌,而家已經好少地方有整,老友們真係知我心意!飽餐一頓之後,那份感動源於家鄉嘅味道;亦源於朋友嘅貼心,工作在繁忙,我相信都能撐下去!

另外叫咗幾款小菜,都有質素,絕對唔會令人失望!
2018-06-23 355 瀏覽
又係時候約朋友打邊爐!今次大堆頭的往西走,來到灣仔的火鍋店,一入門口就初被掛在頭上的裝飾吸引著,哈哈!食火鍋必做步驟,混醬先!這個冬天我食了N個火鍋,又嚟!好悶呀omg !不過呢度係用鐵煲放住花甲蒸的!入面的材料都幾豐富,花甲很新鮮打邊爐一定要有的炸響鈴,呢度的三秒響鈴卷係即炸的,稍為一碌就可以食啦!外軟內脆真係配番茄湯最prefect 池!吸收晒清甜的湯底精華!我已經忘記係油炸過,哈哈!另外豬紅都係好新鮮㗎!另外仲叫左牛肉,湯底甜甜地又多菜,蔬菜芋絲吸晒湯頭的甜味,正!連我戒緊牛肉的,都忍不住吃了兩舊和牛!!牛肉紋路清晰,牛味豐腴!輕輕一碌就可以食啦!整體來說,食物質素屬中上有新意,硬件唔差,人數多的話,都會再來的,始終新舊都有,易合大家要求!
另外豬紅都係好新鮮㗎!
2018-06-19 309 瀏覽
聲明:真.勉強OK一直掙扎寫唔寫呢編食寫,因為我覺得佢係。。。唔炒得,但見到佢都有啲正皮,唔知係我黑仔點錯餸,主廚放假,還是。。。結果,隔咗成個月。。。吊針雞:好得意呀!侍應話可以枱邊煮,但會耐過廚房用大爐煮,明喇!明喇!即係叫我哋唔好喺枱邊煮。呢隻模特兒雞就紅喇,枱枱都衝着吊針雞來,次次都係呢隻模特兒雞出來影相。終於等到碟熟嘅,又唔好味,又唔滑。至於侍應講到好勁嘅師公骨,味道好普通,而且細份。蔥爆牛肉應該香口喇卦,唔係囉~呢碟唔記得咩就OK。蒸勝瓜都係普普通通,no comment。其實仲叫咗佛跳牆,已經無哂衝勁影相,唔好味,無材料味,連紀子同金華火腿味都無,佛都有火就有份。
聲明:真.勉強OK

吊針雞:
吊針隻(模特兒)

終於等到碟熟嘅,又唔好味,又唔滑。
吊針雞

至於侍應講到好勁嘅師公骨,味道好普通,而且細份。
師公骨

蔥爆牛肉應該香口喇卦,唔係囉~

呢碟唔記得咩就OK。
唔記得名

蒸勝瓜都係普普通通,no comment。
蒸勝瓜

2018-05-13
2018-06-17 293 瀏覽
臨近父親節慣例會出街食飯,和家人岀街食返餐好嘅今年揀左銅鑼灣既好炒得,地點方便坐得舒服而且價錢不貴一早訂了枱,是早了2星期,可能因為這商場十分受歡迎,很多客人吧吃中菜當然要吃份經典的酸甜排骨,這裡的得十分鮮味和香口,而且酸酸甜甜十分開胃。媽媽喜歡吃蟹肉蒸蛋,所以也點了一道,蒸蛋很入味,蟹肉也不錯,很多蟹膏來這裡必點的蒸魚,很適合喜歡魚的朋友這時候不斷聞到魚肉杏香撲鼻而來,嚐一口果真是真材實料,味道濃郁入口幼滑而魚肉鮮甜又健康,九秒九比我們掃晒小菜好吃,單價不貴,不過很多人,所以要一早排隊,但也是超級推薦!
2018-06-10 286 瀏覽
一年一度既父親大人生日又黎到啦,當然要帶爸爸去搵好野食 家父比較傳統,中意食中菜,今次就揀在位於銅鑼灣既好炒得。上網見到佢既裝修都唔錯,幾有feel,就試下啦餐廳係京都廣場9樓,我book左7點,去到都仲有幾多空枱,大概係因為佢始終比較高,食客都miss左。去到門口佢無令我失望既,裝修係好別緻,我地6個人就坐左長枱,感覺會比較舒服。呢個係吊針雞,佢煮熟前會上枱比你主下先,之後廚房再煮過,食落咬唔油膩,雞味道會偏淡,要沾d醬汁食先有味,醬汁味亦唔算唔算話好濃。雞肉好滑,雞皮唔肥,都幾多肉下,每人都食都好多舊桑拿蝦好好味 ,咬落去好有蝦味,入面既酒味同蝦味道調得好好好夾,同埋將酒加落蝦到味出好多,推介大家試! 不過份量較少,我地六個人一人一舊就無曬lu.其實本人原本就唔太中意陣酒味既,不過係我唔中意個陣味既前提下,我都覺得佢好妹味,大家可以想像到佢係有幾好食, 酒精都幾濃,一d都唔水,好香酒味。而家愈黎愈少酒樓會做依種酒MIX蝦,因為比較難做得好味,又唔值錢。建議大家黎既話真係可以試下!叫左咁多肉當然要叫翻個菜balance下啦,師公骨強調係即制,但味道唔算特別,口感ok彈牙既。豆豉鯪魚炒

叫左咁多肉當然要叫翻個菜balance下啦,師公骨強調係即制,但味道唔算特別,口感ok彈牙既。豆豉鯪魚炒油麥菜用魚湯浸,d津白切左絲,好容易入口食,味道出奇地好味,吸曬魚湯既味,又煮得夠林

我個人對乾炒牛河無咩特別偏好中意唔中意,呢味菜都炒得唔錯,牛肉夠林,呑落喉嚨唔會有一種死唔斷氣好似有條絲吊住係喉嚨既咁,我個人係唔反感咁樣既texture既

總括黎講,呢到既餸係好食既,環境係nice既,最最最值得試既一定係桑拿蝦,食飯就緊係想一次過上曬食得開心d啦。
2018-05-30 2005 瀏覽
星期六身處人頭湧湧的銅鑼灣,搵地方開餐都幾麻煩,行過最多人在樓下派傳單的食廈「京都廣場」,原來又有餐廳被淘汰,另一間新食肆進駐;但竟然冇人派傳單或折扣卷?搭𨋢上去視察,又唔係太多人,可能新開張不久,沒有太多人知道,同下層大部分餐廳全場爆滿完全不同。再看看餐牌,選擇唔多、但啱食。反正冇謂再浪費時間找其他餐廳,就在「好炒得」開飯。裝修充滿濃厚鄉土風味,腦海中的印象即時浮現出國內非常普遍的湖南四川風味農家菜館。沒有什麼豪華裝修、外表粗糙的木枱木櫈、仿青磚的牆身裝飾,感覺就似尋常農村家庭。即使是餐具上面的圖案也相當特別,亦配合了餐廳的農村家庭裝修風格,認得嗎?對了,就是已經成為聯合國世界文化遺產的福建客家土樓。餐牌上的菜式又是另一回事,並非典型國內農家菜館的鄕土菜或湖南四川菜,其實是相當港式口味;始終要迎合本地主要口味,除非擺明車馬主打四川麻辣火鍋或川菜,同一棟大廈已經有三間川菜館(或麻辣火鍋),也沒有可能再加入爭生意吧?午市套餐非常抵食,有機會值得一試。至於推介特色菜,不明白為什麼餐廳名字加上「澳門」兩個字,實在想不出這兩道推介菜式與澳門有什麼關係?蟲草花北菇蒸雞($88)非常肥膩,有點似油
蟲草花北菇蒸雞($88)非常肥膩,有點似油浸蒸雞,失去了清蒸餸菜所應該有的健康清淡原意。話明有蟲草花及北菇,偏偏兩者份量少得可憐;尤其蟲草花的賣相更加不敢恭維,顏色啡啡瘀瘀、又皺成一團。
蟲草花北菇蒸雞
除了多油,碟底的醃料汁又太多生粉,變成半糊狀,完全黏着每一件雞,顯得更加肥膩。
桑拿蝦($98),從名字已經估計是醉蝦,雖然聲稱原價 $288,總覺得只是誇張吧了。而聲稱這一道菜式「澳門馳名」就更加摸不着頭腦,唯一有點關係的地方就是「桑拿」兩個字;但今時今日的澳門已經蛻變成為真真正正國際知名的賭城,以往為人垢病的「桑拿」已經接近絕跡,竟然還用此點作為宣傳?講回正題,先送上一個金屬外殼煲及一碟新鮮海蝦。雖然並非貴價的海中蝦或花竹蝦,而只是普通的麻蝦,但仍然是活嘣嘣的。
桑拿蝦
之後就是表演時間。打開煲蓋,倒下活蝦,白煙開始冒起;之後蓋上煲蓋,白煙越噴越勁,相信「桑拿」兩個字由此而來。再將紹興酒、玫瑰露及米酒的三合一溝酒淋在金屬煲蓋上面,白煙開始散去,火舌冒起。比起傳統醉蝦的烹調方法,將游水蝦浸在裝滿米酒的玻璃盆內先行灌醉,再點火焗熟有新鮮感,不過好似更加殘忍。

打開煲蓋,酒香撲鼻而來。白煙徐徐散去,原來金屬煲內全部都是燒至非常灼熱的石頭,白煙的源頭就是熱石頭蒸發了游水蝦表面的水氣,也是靠這些熱蒸氣焗熟生蝦。之前淋在煲蓋上面的中式烈酒有部份流入煲內,也有可能生蝦預先浸了烈酒,總之蝦肉滲入了點點酒香,酒味不重、剛剛好,蘸一點豉油就已經非常美味。游水蝦一定鮮甜,只是蝦的質素唔夠高,蝦肉稍嫌不夠爽口彈牙、有一點韌。
風味蒜香骨($88)表面鋪滿了炸香的蒜蓉,雖然菜式會更香口,但處理得不太理想,賣相較粗糙。餐廳的定位及定價較一般街坊小菜館高,應該可以做得更好一點。
風味蒜香骨
每件肉排連着一截肋骨,喜歡啖啖肉的朋友可能不大鍾意,但筆者就相當欣賞,因為這樣才配合蒜香骨的「骨」字,而且連著骨頭的肋排通常會有小小脂肪,炸熟後更加香口。蒜香骨表面香脆,雖然十分香口惹味,但炸得稍為過火,表面太過乾硬;幸好中心的肉質仍然充滿肉汁,若果只論美味與否,實在是水準之上。
今晚試了三道菜式,講賣相真的非常一半,與普通街坊小菜館沒有什麼分別,味道方面則較賣相稍為吸引。最吸引之處卻是價錢,單純只講數字並非很便宜,但綜合考慮銅鑼灣的旺區因素,周顯得相當抵食了。下次去銅鑼灣開餐,如果沒有太大要求的話,這裏可以在考慮之列。
2018-04-28
2018-05-29 370 瀏覽
查實成個銅鑼灣區,除左走去灣仔果邊之外,真係好似唔多地方食到小炒,所以決定試下舒服D比貴小小,上去樓上店食。揀左甜酸黑豚肉頂住個肚先,豚肉份量都好多,而個汁並唔係太黏身,應該叫D飯黎一齊食,不過今日LUNCH黎,所以同同事都係食小菜好D...呢個師公骨幾多野下,除左肉之外,仲有火龍果,用較清既汁關係味道並唔會太咸。食完都開始覺得飽食瑤柱海皇蛋白炒飯就好明顯知道有D功夫,因為都炒得幾乾身又唔索油,個人鐘意配埋師公骨食。小菜類正正常常,最緊要係並唔油膩。呢個係揀酒樓同普通打冷舖最大既分別,健康好多。如果比我揀多次,我都會比貴小小但坐得舒服D同食清淡D,一定encore食完記得飲茶消濟呢

食完記得飲茶消濟呢
雞無味,湯好淡,食物普通…… 桑拿虾起初係有期望,因為有好正既酒香,但伙計唔記得叫我地開蓋,虾好似over cook了…… 總括㴝講,食這樣普通既小菜這樣價錢係比較貴,唯一一樣坐得幾舒服,座位唔太迫~
2018-05-27 282 瀏覽
原本訂了6點半,因為塞車,所以打電話去改時間,對方話要8點後先有位。我們7:50到,已經有幾張吉枱,這裡地方不大,啲枱擺得好密,裝修簡單,好彩唔嘈。因為只得兩個人,我哋冇叫吊針雞同桑拿蝦,叫咗師公骨、啫啫通菜煲同蝦醬蒸豬肉。可能新開張,好炒得有改善空間,冷氣唔夠,或者我哋坐响角落,除了招牌嗰兩樣菜,應該加多啲特色菜,先可以同附近的肆競爭。雖然聽到有食客話吊針雞整得不夠熟,桑拿蝦就唔錯,有機會再來都會試吓呢兩樣。

師公骨
啫啫通菜煲