2019-03-24 1585 瀏覽
非常令人驚艷的灣仔隱世文青cafe❤️這裡的菠蘿蜂蜜花茶 絕對是我喝過最好喝的花茶還有招牌抹茶mochi蛋糕 · 怎麼可以那麼好吃!而且環境舒適 好適合閨蜜約會聊小八卦
非常令人驚艷的灣仔隱世文青cafe❤️

這裡的菠蘿蜂蜜花茶 絕對是我喝過最好喝的花茶

還有招牌抹茶mochi蛋糕 · 怎麼可以那麼好吃!

而且環境舒適 好適合閨蜜約會聊小八卦
2019-01-27 1139 瀏覽
聽聞呢間樓上Cafe嘅麻糬蛋糕好出名,特登黎試吓。本來想試佢嘅綠茶味,但係當日只係供應梅酒芝士麻糬蛋糕同埋豆腐柚子麻糬蛋糕。於是,我哋淨係試咗呢兩款蛋糕。梅酒芝士麻糬蛋糕唔算好甜,mousse幾滑,梅酒味主要來自蛋糕入面浸咗梅酒嘅海綿蛋糕,入面嘅麻糬好軟滑,令成個蛋糕提升咗個層次。蛋糕入面仲有啲好似浸左梅酒嘅梨肉,蛋糕底仲有啲脆脆,不過個人覺得個脆脆底同個蛋糕唔係好夾。至於豆腐柚子麻糬蛋糕,柚子味反而冇梅酒咁算,mousse 都算滑,唔算好甜,入面都有一層海綿蛋糕同埋麻糬。呢款蛋糕係幾好食嘅,但係呢個價錢嘅話算有啲貴。
聽聞呢間樓上Cafe嘅麻糬蛋糕好出名,特登黎試吓。

梅酒芝士麻糬蛋糕
2019-01-27
梅酒芝士麻糬蛋糕
2018-08-09 1541 瀏覽
一直都對麻糬食物情有獨鍾,今日終於有機會約朋友去到灣仔God Dag去試吓佢嘅蛋糕。佢嘅蛋糕種類唔多,有三種味選擇,分別係綠茶芝士麻糬蛋糕,豆腐柚子慕絲麻糬蛋糕和梅酒慕絲麻糬蛋糕。三種蛋糕嘅層次好豐富,好食得黎又好玩。首先係綠茶芝士蛋糕,淨係外表已經好吸引,好似一棵仙人掌企在係蛋糕上面,仲有綠中一點紅嘅杞子,好得意嘅配搭。佢嘅綠茶味濃郁芝士蛋糕嘅厚實感配上麻糬軟又有彈性嘅質感,非常特別。加埋餅底嘅餅碎脆脆,真係好似舌尖去左趟旅行咁,好味。同綠茶蛋糕相反,豆腐柚子慕絲味道清新,突出左柚子味嘅香甜,同樣麻糬軟又濕潤。最鍾意清新口味嘅我對呢款蛋糕特別喜愛。而最後一款係梅酒蛋糕,雖然本身我唔太鍾意酒味食物,但係呢個蛋糕酒味唔算太濃,屬於可接受範圍入面,而且佢有一種淡淡嘅香味,少少酸得黎味道幾清。總括而言,係一間值得再次光顧嘅小店。食物旁邊亦有一些手工藝品,可以俾你食完野之後再購物,一舉兩得😂
綠茶芝士麻糬蛋糕
梅酒麻糬蛋糕
2018-06-03
綠茶芝士麻糬蛋糕
2018-07-15 894 瀏覽
炎炎夏日最好搵間cafe坐一個下午☀️揀左美女blogger推薦的果然無錯❤️地方不大 得一張長木枱同兩張靠窗既枱不過小妹遲去已經無左窗口位置但重點係 呢間蛋糕 真 的 超 級 美 味 ‼️抹茶芝士麻糬蛋糕抹茶味 超 濃 ! 🍵雖然話係芝士蛋糕但並唔會太漏 配埋煙靭既麻糬口感十足😋係小妹食過最好食既抹茶蛋糕之一呀💯豆腐柚子麻糬蛋糕淡淡既豆腐味配上清新既柚子味係絕配呀☺️食完兩個蛋糕都唔會太濟 小妹一定會encore架!🤓下次一定要試埋今次食唔到既梅酒乳酪蛋糕🍸
炎炎夏日最好搵間cafe坐一個下午☀️

淡淡既豆腐味配上清新既柚子味係絕配呀☺️
食完兩個蛋糕都唔會太濟 小妹一定會encore架!🤓
下次一定要試埋今次食唔到既梅酒乳酪蛋糕🍸
2018-07-01 797 瀏覽
God Dag是英文Good Day的意思,週末時間就到這家咖啡店享受我的Good Day這兒不單是一家文青咖啡店,還賣很多生活雜貨。星期六五時多到來,好的拍照位置都坐滿人了,我和朋友們邊逛咖啡店邊等待位置。老實說,我對咖啡店的食物要求不高,只要氣氛和環境對了,食物反而沒那麼重要。可是這家咖啡店不但環境好,食物素質更是不錯,不但相機吃飽了,連我的胃也有福了我們點了豆腐柚子蛋糕、楓糖漿梨子貝果和菠蘿蜂蜜花茶。最讓我驚喜的是豆腐柚子蛋糕,豆腐和柚子味很出眾,非常搭配,蛋糕內層更有QQ軟軟的、麻糬般的食材,令口感更豐富了。為了這個蛋糕,我是很願意再次光顧的另外,菠蘿蜂蜜花茶酸酸甜甜,味道濃郁,更是開胃。我們還多翻沖了一次,一壺花茶可以翻沖及與朋友分享,絕對是很划算。不得不說,這家咖啡店的器具及擺設都非常用心及走文青風格,很適合拍照能在鬧市中過上一個好日,的確解除了很多疲勞呢。唯一希望餐單上能標示一下價錢,讓客人更加清晰。

2018-06-23
2018-06-24 510 瀏覽
一個落雨天既下午,係銅鑼灣行過黎呢間復古小店加cafe坐一坐。店內有各種復古小品同衫賣,而食野既地方就比較少,如果想坐𥦬邊位可能就要早d到或等一等。坐低後同友人分別叫左個豆腐柚子蛋糕同楓糖漿梨子bagel,另外點左杯菠蘿蜂蜜果茶。我認為最好食既係個cake,佢入面加左類似糯米糕個種口感,加上清新既豆腐香味入口感覺幾好。而果茶比較酸甜,但飲完一壺仲可再加水飲。總括黎講呢間小店非常適合想靜靜地食d野或影相既文青,當日見到既女店主亦都非常好客,同時店內會播上寧靜既音樂,非常舒適。

下午茶
2018-06-10 438 瀏覽
前排係ig俾呢個造型超可愛既蛋糕狂洗版,週末個陣終於有機會去潮聖啦🙌🏻餐廳其實係一間文青小店,一邊賣個性服飾,另一邊就係餐桌🌵抹茶芝士蛋糕其係係衝住呢個蛋糕黎,但黎到先發現原來係芝士蛋糕,由於本人唔太好芝士蛋糕所以感覺一般,不過個造型真係超可愛啊😍雖然size細細,但都睇到甜品師傅既用心💕可愛到唔捨得食佢⚪️豆腐柚子蛋糕呢件cake我大愛啊😍本身諗住佢只係抹茶cake既陪襯,點知佢超有驚喜❗️豆腐味重到懷疑自己食緊真豆腐😂後勁再帶點柚子香,整得超清新🌱而且蛋糕入面都藏有mochi粒,不過口感就太腍,唔夠煙韌😣但係餅底係我的最愛脆脆啊💕所以我對呢件cake個評價都幾高

🌵抹茶芝士蛋糕

⚪️豆腐柚子蛋糕
GOD DAG- 丹麥語,意思是Good Day。位於銅鑼灣的好日,名字與銅鑼灣希雲街的很相似,但環境、吃的、喝的卻完全不同風格。話說,我是個好喜歡吃甜點的人,沒有想過在這間咖啡店x文青服裝/雜貨店,竟然找到在香港最喜歡的小蛋糕之一!好日位於繁忙街道中的一個寧靜角落,地方不大,主要一張大木枱和三張靠窗的桌子,裝修頗為簡單,不過咖啡店兩邊有好多高質文青風器具、首飾、衣服等任君選擇。一走進cafe,店員就跟我們說:食物方面只剩下一個伯爵茶糖漬橙皮貝果和一個梅酒乳酪麻糬蛋糕。好幸運啊!那麼我們就兩個都要了,還剛巧可以坐靠窗的位置,有陽光透進來好舒服。不久食物飲品來了,每樣都好美喔!這個是 梅酒乳酪麻糬蛋糕 ($55)。蛋糕沒有很強的梅酒味(適合我),不過吃下去味道清新,不會太甜。重點是顏值高之餘,裡面超多層 - 有mousse、mochi、jelly狀的,口感超豐富,超有驚喜!相反伯爵茶糖漬橙皮貝果來說,雖然質感不錯,外脆內軟又煙韌,但橙味有點蓋過了伯爵茶味。然後菠蘿蜂蜜花茶 和 黑糖紅棗桂圓薑茶,味都好夠濃,而且不會過甜~ (器具好美啊!)店員服務態度還很好,真心推介這間咖啡店給大家。
GOD DAG- 丹麥語,意思是Good Day。

不久食物飲品來了,每樣都好美喔!

這個是 梅酒乳酪麻糬蛋糕 ($55)。

店員服務態度還很好,真心推介這間咖啡店給大家。
2018-03-27 560 瀏覽
是日與友人前往只在週末營業的god dag第一次看到名字時還把它跟同樣位於銅鑼灣的good day cafe給搞亂了 hahah小店有一點點難找 很容易miss掉(在價真棧旁)小店裝潢十分簡單 2張2人桌子 一張長桌子放滿了不同人的手作作品跟友人分別點了豆腐mousse cake 跟matcha 麻糬蛋糕這裡的蛋糕是由網店立糬提供抹茶味濃而帶甘 蛋糕甜味剛剛好 麻糬十分chewy仙人掌花是杞子來滴 也有杞子隱藏在蛋糕裡👅唯餅底有點太濕潤 乾身一點會比較好下次會再來試梅酒mousse cake!
是日與友人前往只在週末營業的god dag

抹茶味濃而帶甘 蛋糕甜味剛剛好
麻糬十分chewy
仙人掌花是杞子來滴 也有杞子隱藏在蛋糕裡👅
唯餅底有點太濕潤 乾身一點會比較好

下次會再來試梅酒mousse cake!
2018-02-07 1420 瀏覽
一心想來這吃bagel和美美蛋糕可惜因天氣太凍嘅關係做出來的bagel不好所以沒賣還好仲有美美蛋糕🍰小店剛好有活動”二手衫市集”(正合我意啊😍😍😍)。。。。。。。。。。。。。。。抹茶麻糬芝士蛋糕▸好濃抹茶味🍵苦苦地又甘甘地,完全岩晒抹茶控,但最正係中間有麻糬係裡面,口感軟綿綿😋成個蛋糕都好match👍🏻仲有一粒粒嘅杞子係裡面,甜甜地幾好味🤤。。。。。。。。。。。。。。。梅酒乳酪蛋糕▸面頭嘅啫喱有淡淡嘅梅酒香,而中間仲有🍐粒,最估唔到原來連呢款蛋糕都有麻糬係裡面,同埋手指餅浸過梅酒,唔怪之得成個蛋糕都咁香啦🥃。。。。。。。。。。。。。。。豆腐柚子蛋糕▸淡淡嘅豆腐味,加埋柚子,味道好清新,配埋海綿蛋糕,感覺上好輕盈,食完無乜罪惡感😂呢款同樣都有麻糬係裡面👍🏻
一心想來這吃bagel和美美蛋糕
可惜因天氣太凍嘅關係
做出來的bagel不好所以沒賣
還好仲有美美蛋糕🍰
小店剛好有活動”二手衫市集”
(正合我意啊😍😍😍)
抹茶麻糬芝士蛋糕
梅酒乳酪蛋糕
豆腐柚子蛋糕
2018-01-26 1182 瀏覽
嚟到富德樓,總會感覺到一陣濃厚嘅文藝感覺,皆因呢度幾乎每個單位都係同藝術文化有關。早前見到一間售賣各式各樣有趣貨品嘅咖啡店,決定嚟試一試,嚟咗一次之後就已經好鍾意呢個地方。店舖俾人一種舒服嘅感覺,木枱上面有各種遊世界各地搵返來嘅物品,有飾物、陶瓷碗碟、餐具等。白牆上掛有冷織品,增添一點優雅感覺。來到咖啡店,點可以唔試吓呢度嘅食品?首先點左兩款bagel。抹茶栗子貝果有濃郁嘅抹茶香,塗上紅豆醬同忌廉芝士,味道配搭得宜。伯爵茶糖漬橙皮貝果就有淡淡嘅伯爵茶味,橙皮香味強烈,味道清新。鍾意佢口感煙韌,十分討好。呢度環境清靜,一邊呷一口茶一邊睇書,其實都係一個唔錯嘅選擇。之後一定會再返去試試其他甜品。⼁

來到咖啡店,點可以唔試吓呢度嘅食品?