2022-06-30 1202 瀏覽
因為係旺角返工,同事又有牛角會員(免加一),見佢新開,就去試試佢。揀左一個B餐,一個C餐。湯底係清甜椰子雞煲,B餐醉雞件有3件;C餐牛五花有8片。椰子雞吾記得影相,雖然雞件得3件,但1件有半隻手掌大細,雞件滑,酒味濃郁,很不錯。牛五花正常味道。清甜椰子雞煲好香椰子同雞味,係好清甜,吾油。因為午餐只有一份肉,所以我地淥菜多,個湯底勁甜,勁好味。差d飲晒成煲。但因為有小插曲,最後太飽,飲吾晒。午市套餐C - 牛五花有8件, 正常味道,無雪味任食自取小食 - 重點黎鹽水雞( 圖上);花枝丸,炸香芋丸,鹽酥雞,鹽酥雞脾菇,炸蕃薯條,蔥薄餅  (圖左);滷水牛肚,滷水大腸,滷水豆腐,臺灣腸(圖右),所有小食有冷暖櫃裝,衛生乾淨。鹽水雞有5款配料,如果我無記錯有青瓜絲,蘿蔔絲,芋絲,豆腐條?仲有一樣吾記得,係好食既,但個人覺得雞偏鹹,滑,新鮮。花枝丸彈牙,都係偏鹹。炸香芋丸香芋味濃,炸得剛好,吾會太油。鹽酥雞好食,調味剛好,香脆,炸粉吾會太厚。鹽酥雞脾菇吾油,炸粉同鹽酥雞一樣,但我覺得菇偏細件。炸蕃薯條蕃薯好甜,炸得吾油。蔥薄餅吾好食,凍左,有d硬,無咩味滷水牛肚 / 大腸 /油豆腐入味,乾淨。臺

午市套餐C - 牛五花
午市套餐-C餐牛五花

有8件, 正常味道,無雪味

任食自取小食 - 重點黎

各式小食

鹽水雞

有5款配料,如果我無記錯
有青瓜絲,蘿蔔絲,芋絲,豆腐條?仲有一樣吾記得
,係好食既,但個人覺得雞偏鹹,滑,新鮮。

花枝丸

彈牙,都係偏鹹。

炸香芋丸

香芋味濃,炸得剛好,吾會太油。

鹽酥雞

好食,調味剛好,香脆,炸粉吾會太厚。

鹽酥雞脾菇

吾油,炸粉同鹽酥雞一樣,但我覺得菇偏細件。

炸蕃薯條

蕃薯好甜,炸得吾油。

蔥薄餅

吾好食,凍左,有d硬,無咩味

滷水牛肚 / 大腸 /油豆腐

入味,乾淨。

臺灣腸

有臺灣既味道,但無臺灣既咁濃味,但
對我黎講係好食。

其實仲有麻辣青瓜,牛肚絲同埋各式火鍋配料。我無咩食。睇樣係新鮮既。但吾評論了。

自取任飲飲品
任飲自取飲品

白桃烏龍(左);香芋珍珠奶茶(右)

白桃烏龍

好香桃味,但有少少烏龍茶既苦味

香芋珍珠奶茶

飲落好似食緊流質既香芋味雪糕咁,珍珠大小適中彈牙。好飲。

小插曲:
話說食完第一輪,我地無野想淥,所以熄左爐(因為想飲埋d湯,吾想佢係咁煲住),但檯上仲有食物同單。
我地就拎埋袋出去拎第二輪野食(安全d),但返到去發現d食物同個鍋比人收晒,職員仲執緊我地張檯
連張單都俾人執埋
我地就話其實仲想食,好多食物放左檯面。
之後有另一位職員黎到,好有禮貌咁話會補返時間同新既鍋俾我地
所以我地飲吾晒新既椰子雞鍋

其實餐廳會吾會係埋左單先執檯會好d, 又或者會吾會係俾d牌我地,未走既吾以掛住🙈
佢地其實都好有禮貌,所以都無咩bad feeling,係要諗諗點解決呢個問題。

總括黎講,食物質素,環境都好,員工有禮貌。但員工培訓方面可以加強。但吾會影響到我再想去食
2022-06-30
午市套餐-C餐牛五花
各式小食
任飲自取飲品
  • 香芋珍珠奶茶
牛角集團「株式会社」新品牌!好呷台灣火鍋主打台式火鍋放題,有齊經典台式養生湯底同特色火鍋配料,仲有超過二十款台灣小食、手搖飲品~ 好呷設有4款任食套餐,午市價錢由$158至$268,晚市價錢由$238至$368,限時120分鐘。想食靚牛同海鮮,不妨嗌最豪華嘅$368套餐!除左有任食澳洲M5和牛肩胛肉,仲有輕奢華頭盤,有齊手切牛 • 外裙肉、鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔,每款質素都唔錯,可惜只供應一次。整體黎講,火鍋配料有一定質素(對得住個價錢!),特別係貢丸類。有budget嘅不妨嗌最豪華嘅$368,不過其實$268已經包左任食封門柳、嫩牛肉,岀面嘅自助區亦有唔少台式小食同手搖飲品,食平少少嘅set都可以好滿足。如果唔想齋食火鍋,或者想一解鄉愁,呢度都係一個唔錯嘅選擇!————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀✨湯底✨鴛鴦鍋 +$50 (附送自家人參沾醬、麻香辣醬)🌶 麻辣鴨血藥膳鍋幾香,麻得黎唔會好辣,入面嘅鴨血超入味呀!滑溜Q彈多汁!🐷酸菜白肉鍋幾岩我口味喎!利申鍾意食酸,幾清新開胃~ 佢亦無麻辣鍋咁霸道,唔會蓋過薄切牛嘅肉味。— — — — —

✨湯底✨
鴛鴦鍋 +$50 (附送自家人參沾醬、麻香辣醬)

🌶 麻辣鴨血藥膳鍋

幾香,麻得黎唔會好辣,入面嘅鴨血超入味呀!滑溜Q彈多汁!

🐷酸菜白肉鍋
— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
【厝內人。吃台北】輕奢華頭盤

肉類:澳洲M5和牛肩胛肉、手切牛•外裙肉
海鮮:鮑魚、蠔、蝦、蜆、鱔
蔬菜:水蓮、時令蔬菜

👍🏿厚切外裙肉
牛味濃,軟彈有肉汁,側邊仲有啲肥膏位!充滿油香!厚厚一塊超滿足!可以呢款無得任食

👍🏿海鮮
每款都幾鮮~ 鱔肉軟腍冇乜骨,皮軟彈唔腥,魚味岀!鮑魚軟彈唔韌。
✨值得食✨

👍🏿三星蔥爆漿貢丸
👍🏿芋泥貢丸
👍🏿噴汁香菇湯包
貢丸多汁彈牙,入面分別包住滿滿嘅三星蔥肉餡、軟滑芋泥、香菇餡。三星蔥同香菇好香好突岀!芋泥鹹鹹地,真係有芋頭味!

👍🏿魚籽蝦滑
彈牙,濃蝦味!魚籽熟左都仲卜卜脆,仲有粒粒蝦肉

👍🏿滷牛肚
👍🏿滷豬肚
兩款都好入味!牛肚滷得好腍,豬肚彈牙唔會太實太硬。不過滷蛋同滷豆腐就唔太入味

👍🏿鹽酥雞
係小吃自助區嘅鹽酥雞!店員會定期fill,個櫃又真係幾保温。鹽酥雞外皮香脆,雞肉幾滑有肉汁,唔會太鹹。

🤘🏿麻香辣味爆米花
香脆!初初入口好似無乜殺傷力,但去到喉嚨位個麻好岀!

✨好特別✨

🤣麻辣芫荽雞滑
雞滑嘅口感同我想像中有啲岀入,滑得黎偏腍。入口好濃芫荽味!唔會太辣。芫荽控可以一試,但個人就唔太鍾意呢個口感

🤣人參沾醬
食落就係人參味嘅麻醬~ 其甘甜同麻辣鍋又幾夾喎
✨少失望✨

花雕醉生雞件
醉雞件唔似平時個啲先煮熟再醃,所以碌完已經無乜酒味

好呷綜合紅豆湯
一碗嘅份量都幾少,裝得個碗三分之一,不過都好,可以先試試味。紅豆湯幾濃稠,但甜度較高,芋圓偏腍,芋泥偏甜香氣較淡。

温馨提示
丸、蝦滑墨魚滑、雞件 全部都係一粒一件咁嗌~

2022-06-28 758 瀏覽
星期日去食好多人!有金卡會員都要等2個鐘🫥試業期間有不足嘅地方,例如湯底有包裝膠條、枱櫈冇抹乾淨、叫m5牛嚟咗其他牛、雪糕拎錯未等等。好多員工都係新人,加上當晚廚房岀現問題有工程人員在場,經理等員工比較忙,忙中有錯在試業期間都尚可接受。員工亦願意接受意見,態度良好。
星期日去食好多人!有金卡會員都要等2個鐘🫥
好呷麻辣鴨血藥膳鍋  /   香濃沙茶豬筒骨鍋

輕奢華盛盤

炸鹽酥雞

涼拌豬耳

2022-06-26
120 分鐘 (堂食)
炸鹽酥雞
涼拌豬耳
  • M5牛肩肉
  • 滷水牛肚
2022-06-27 585 瀏覽
株式会社(牛角嗰間公司)旗下開新分店了🥰好呷台灣火鍋主打台灣火鍋放題,有任食火鍋配料之餘,仲有夜市台式小吃、甜品、手搖飲品等。作為牛角fans嘅我今日係試業期間就要先睹為快🤓 佢分台灣嘅東南西北分點餐價錢,「探部落.吃台東」$198、「輕旅行.吃台中」$158、「麻吉遊.吃台南」$238 、「厝內人.吃台北」$268。台南同台北嘅仲有movenpick雪糕食🤓 呢嗰係lunch價錢🤓 不過如果你同我一樣係金會員,逢星期一仲有8折‼️我叫咗台北,計返姐係$268,9折🤓$241.2/person都真係幾抵食😋同你平時去牛涮鍋嘅湯底完全唔同,佢有9種湯底,酸菜白肉鍋、好呷麻辣鴨血藥膳鍋、清田椰子雞鍋、藥膳養生雞鍋、牛奶木瓜美顏鍋、香濃沙茶豬筒骨鍋、田園養生雜菌鍋、麵包豆腐白湯鍋(+28)、滋補薑母鴨鍋($28)😋 我叫咗清田椰子雞鍋🤓 好香椰子🥥味,但湯底就少咗啲🥲 好快就用完,加湯就只可以加返水/清雞湯到嗰打卡三層塔🤓 第一層嘅海鮮,黑魚片好好食,似食好爽嘅膳,但係叫唔返🥲 再叫嘅只係好普通嘅嘢🥲 到第二層嘅手切牛外裙肉,都好好食🤤 入口即溶,好香牛味,有6舊左右,亦係無得加單🧐 其他肉食

到嗰打卡三層塔🤓 第一層嘅海鮮,黑魚片好好食,似食好爽嘅膳,但係叫唔返🥲 再叫嘅只係好普通嘅嘢🥲 到第二層嘅手切牛外裙肉,都好好食🤤 入口即溶,好香牛味,有6舊左右,亦係無得加單🧐 其他肉食無乜特別,同平時牛涮鍋差不多💁🏻‍♀️

佢嘅台灣小食大部份都係外面拎💁🏻‍♀️
台灣小食 (凍食)
麻辣肚絲、豬耳、川耳、青瓜同鹽水雞

台灣小食 (熱食)
地瓜條、紫芋地瓜球、麻香辣味爆米花、甘梅爆米花、鹽酥雞、蔥油餅、酥炸塔香杏鮑菇、台灣香腸、滷肉飯、滷豆腐、滷牛肚、滷豬肚

手搖飲品🧋
黑糖珍珠奶茶、芋香珍珠奶茶

特色飲品
抹香綠茶、玄米茶、白桃烏龍

整體來講性價比都非常之高,整台灣嘅地道嘢都有一定水準,起碼最緊要嘅珍珠奶茶🧋唔會難飲😂 亦唔會太甜🤓
💙 OMG! 超開心!由株式會社開設的好呷台灣火鍋店登陸左旺角朗豪坊!😍 第一次入去超驚喜!真係有勁多台灣嘢食可以攞。每日仲有不同手搖飲品(珍珠奶茶),手工冷泡茶及冷熱飲品,ALL-YOU-CAN-DRINK!🥳💙 台灣小食有鹽酥雞,炸地瓜球,台灣腸等😆 前菜又可以攞麻辣豬耳,手撕雞…行過啲仲有肉燥飯,滷水蛋,滷水豬肚…琳瑯滿目的人氣小吃媲美台灣夜市⭐️過嚟食之前真係要餓返幾個鐘先試得哂😂😂💙 仲未計火鍋都係任食🤣 有四款套餐選擇,晚市成人最平只係$238! 九款台式養生湯底及秘製醬汁揀,特別推介好呷酸菜白肉鍋同埋好呷麻辣鴨血藥膳鍋~ 另外試咗清甜椰子雞鍋都好正😍💙 任食火鍋睇你揀唔同嘅套餐有唔同嘅選擇。我揀既”吃台北”套餐,仲包左輕奢華拼盤,有澳州M5和牛, 海鮮有鮑魚, 蠔🦪, 蝦, 蜆, 鱔👍🏼💙 甜品有綜合紅豆湯~ 💙 整體好食!好滿足🥰 坐得又舒服,服務都好👍🏼 過了非常台灣的一晚😁 推薦推薦!
第一次入去超驚喜!真係有勁多台灣嘢食可以攞。

琳瑯滿目的人氣小吃媲美台灣夜市⭐️

過嚟食之前真係要餓返幾個鐘先試得哂😂😂
另外試咗清甜椰子雞鍋都好正😍

💙 甜品有綜合紅豆湯~