2015-04-19 1715 瀏覽
跟朋友約飯局,被問及有無食雞煲好介紹,其實小弟對雞煲沒有太大偏好,試過嘅餐廳都唔多,不過,記憶所及,荃灣二坡坊嘅常滿雞煲及尖沙咀山林道嘅奇樂香辣雞煲都覺得上好,當然,城中好味嘅雞煲又豈止兩間,但剛啱晌雜誌見過奇樂有新嘢出,所以,就選定奇樂再訪。大家7:00pm準時到達,又好似上次咁,早段人客唔多,不過,去到8:00pm就已經爆晒棚咁滯,打工族加班都已經喺習慣事。上次食過嘅冬瓜粥水雞煲原來已經「落架」,唔打緊,反正嚟都喺試雜誌介紹以嘉美雞入饌嗰新煲「和味沙哇雞煲」,能唔能夠旗開得勝,取得好成績,試過先知。然後,問問店長有咩靚貨揀手嘢火鍋料,另按再大家喜好加啲減啲,先點一輪,唔夠食至再點過。雞煲落單15分鐘後就上枱,一煲香氣,原來個煲唔好熱住食,因為會卸走啲香氣。個雞煲幾辣,辣得有少少麻,但唔喺四川麻辣嗰類,只喺辣勁夠而叫條脷都有啲發麻。雞件肉質嫩滑,十分惹味。不過,感覺又唔喺好算泰式,原來,另一重點放晌一陣個湯底度。 如果覺得啲雞太辣,可以等加咗湯先再食,仍不失香味,但辣度減半。今次再嚟另一搞作喺玩配對,究竟喺乜嘢配乜嘢呢?就喺餐酒配雞煲,本來小弟唔好酒,對個配對興趣唔太,但同行老友好想
,所以,就選定奇樂再訪。
,打工族加班都已經喺習慣事。
和味沙哇雞煲
雞煲幾辣,辣得有少少麻,但唔喺四川麻辣嗰類
和味沙哇雞煲
今次再嚟另一搞作喺玩配對,究竟喺乜嘢配乜嘢呢?就喺餐酒配雞煲,本來小弟唔好酒,對個配對興趣唔太,但同行老友好想試,做兄弟嘅梗喺捨命奉陪啦!
店方話有兩款酒幾襯依款雞煲,講明小弟唔好酒,揀酒重任擺晌老友身上,兩款中揀嚟德國嘅白酒(German Pieroth Blue Nahe $338)。我就唔多識評酒,純粹個人感覺。入口有陣陣果香味,清淡微甜,口感幾圓潤,酒精度8-10%,易入口
,酒中滲出嘅甜可中和一下雞件嘅辣味,感覺又真喺幾夾。之後再邊食海鮮類火鍋料,都一樣襯到。
德國白酒(German Pieroth Blue Nahe)
除咗白酒餸雞煲,打鞭爐頗燥熱,所以,加多渣洛神花茶($48)及其他飲品嚟解解燥兼去油膩。
洛神花茶
食完雞煲,喺放湯時候,個湯就帶泰式風味多啲,酸酸辣辣,有層次。不過,個人建議,之後加水好過再加湯,因為越滾越蒸發,個湯變得太濃太鹹,淨加水就平衡番個味道
火鍋料隨即上枱,先嚟一份牛肉三重奏($428),應該可以滿足到一眾牛魔王,因為一份有齊牛肉粒(上層)、特級手切肥牛(中層)及安格斯肥牛(下層),而且,每類牛肉份量也不少,比起散叫划算。
雞煲,喺放湯時候
牛肉粒,厚切丁方,都幾大粒吓,需要灼多少少時間,質感較咬口;
牛肉粒
牛肉粒
特級手切肥牛,我哋一致公認3款牛肉之中最好食,油花分佈平均,肉味重富油香,卻唔會好油膩,輕灼後夠晒軟腍
特級手切肥牛
安格斯肥牛,雖然喺有「安格斯」之名,入口亦都腍滑,但油香較少。
安格斯肥牛
跟手就喺其他火鍋料。因為喺閒日,又嚟得早,師傅有時間砌好所點嘅火鍋料一盤過靚靚仔仔拎嚟
,個店員話如果客多就唔會咁做,因為做唔「切」。
其他火鍋料
手打墨魚丸 $88

一客有8粒,白雪雪嘅墨魚丸真材實料,墨魚味濃郁,咬落爽口。
手打墨魚丸
脆鯇魚腩 $58

脆鯇魚片食得多啲,脆鯇魚腩就較少晌打鞭爐度食,鯇魚腩挺新鮮,不過,魚腩較厚,有啲「韌」,失卻個「脆」度。
脆鯇魚腩
脆鯇魚腩
白鱔片 $88

反而啲白鱔片幾好食,長長一片,入口有份韌勁。
水魷魚 $68

一客份量感覺有啲偏少,但魷魚卻嗻非常爽口。
水魷魚
雙拼餃 $138

雙拼揀咗奇樂水餃皇(散叫$108 / 8粒)及黑松露帶子餃(散叫$108 / 6粒),但雙拼就每樣有3粒,所以,除勻貴過散叫,但就可以一次過試晒兩款。
雙拼餃
原來奇樂水餃皇裡面喺蝦肉、鯪魚肉及豬肉,加埋少少木耳絲及花生粒,又真喺幾得意。
奇樂水餃皇
黑松露帶子餃果然好堅,裡面有好多帶子肉,入口好爽,最重要黑松露味幽香濃郁,好值得試吓
珊瑚蚌 $88

一份珊瑚蚌有唔少,爽就爽嘞,不過,切得太大件,淥咗一炷成匙羹咁大件。
珊瑚蚌
珊瑚蚌
又遇着店家推廣緊一週年大酬賓,以個人消費計滿$350(加一前),雞煲有半價優惠(優惠去到5月尾),就喺友人要咗支白酒,所以砌得夠數,雖然只喺慳百零蛟,但就喺夠要多一、兩份火鍋料啦。另一個優惠,惠顧酒類(啤酒除外)送桶蠔3隻,上次已經試過佢啲桶蠔,隻隻碩大無比,真喺好得。
前菜(麻辣青瓜)收$10,都預咗,而醬料費收$15位。雖然,都知道好多火鍋店都會收依個費用,不過,老老實實吖,食咁多次雞煲都真喺好少沾啲醬料,因為雞煲本身個湯汁都帶味,如果可以俾啲客揀要定唔要就最好咯,餐廳可能因此少咗啲收入,但印象上就俾人覺得好好多。
前菜(麻辣青瓜)
今次所試個雞煲都挺有特色,火鍋料亦夠新鮮有質素,但大家一致認為襯海鮮多過肉類
。故此,點咗個牛三味有點嘥,隨意點少少肉,一、兩款就可以喇。如果唔喺有支酒,又試咗個牛三味,個人平均清費應該跟上次差唔多,$250-$300左右一個人!
手打墨魚丸
黑松露帶子餃
“雞煲”~~近年很興起的一種打邊爐方式, 其實我沒有正式試過, 知道是先吃有雞的鍋連不同的配料, 吃完雞後再用此鍋去作湯底打邊爐!! 之前經常嚷著要試的, 在較早前在附近的食店吃過飯, 經過這間大大招牌的店, 打正旗號食雞煲, 也看到食評不錯, 便決心找朋友來一試!!一行入去便有侍應在門口詢問, 再行上去樓梯的上層用膳空間, 感覺幾舒服, 唔似打邊爐的地方, 環境反而有點像悠閒的CAFÉ店, 哈哈~~因為是平日又較早的關係, 所以沒有太多人, 感覺幾好! 侍應也可以介紹下食店有什麼出名的材料給我們……平時大家吃的雞煲應該都是麻辣為主的, 但因為同行朋友不善吃辣, 我近來皮膚也不太好, 所以就沒叫辣了! 還好, 這裡有三款式作選擇, 我們便選了較為滋潤的椰子煲, 而這裡是用本地農場的新鮮雞(現在應該較少食店會用到……), 而用的雞亦有四款, 也寫在餐紙上(真係唔講唔知, 小妹無咩見識原來有分那麼多種類~), 本想吃嘉美雞, 但又覺得應該要滑一點肥少少的, 所以就叫了BB雞, 雖然叫BB, 但也是足90天生長, 應該不錯吧!!!看看餐牌, 因為店已開業一年有推廣, 如果叫酒的話便可以送生蠔
洛神花
看看餐牌, 因為店已開業一年有推廣, 如果叫酒的話便可以送生蠔, 不過我們不善酒令, 所以叫了清涼的洛神花, 一飲感覺不錯, 清涼之餘也覺得很新鮮而且沒有溝水那些, 配打邊爐真係好夾!!再看一看, 原來每人足$350的就可以雞煲半價, 所以我地就叫呀叫~~(其實這裡每款食品價錢都不算便宜, 所以都好快叫到呢個價錢), 就來吃吃怎樣過人之處吧!! 我們幾個人便每人叫了點……
椰子BB雞煲
BB雞半隻
不一會雞煲就來了, 一鍋的椰子煲真係椰香撲鼻, 而且看到BB雞果然好細隻感覺蠻嫩的(我家人也是鍾意買細隻雞仔來吃, 不喜歡大隻的, 有點家FEEL~~)。侍應說要用大火滾熱個鍋, 然後便可以關火把嫩雞放去再焗十分鐘就可以進食了!! 我們便靜待這個時刻!! 談談說說, 不消一會就可以吃了, 先喝了一口湯, 好清的椰子味, 絕無添加什麼調味料, 很清甜也有很多杞子及椰子條, 再來吃吃雞, 真的如其名好嫩滑好BB的感覺, 而且吃埋皮都不會覺得肥, 好味!! 我覺得我們沒有揀錯, 兩樣好MATCH, 就算沒有沾醬也很好味, 新鮮的感覺~~~ (有些雞在我們一路打邊爐一路吃時, 即時已煲了蠻久的, 但也同剛吃的一樣嫩滑呢, 不會老~)
吃了不久便有打邊爐的料上來, 嘩~~好靚啊!! 擺得很有心思, 問過侍應原來不是經常有, 要看廚師的心情及客人的多少, 因為我們那天較早又沒有太多客人, 所以就可以擺到好靚, 如果平時就只會一碟碟上, 所以如果大家想享眼福的話就平日早點來啦!!
特級手切肥牛
特級手切肥牛($238)~~~先來快熟的牛牛, 因為個煲熱, 肥牛又不厚, 所以只是放鍋沾約10秒就可以吃, 十分嫩及爽口, 完全不會韌的感覺!!!
黑豚豬面頰($128)~~~原本我們是選了豬頸肉的, 不過侍應介紹這個有點像它的質感, 而且不是度度地方有, 所以推介我們選了!! 雖然是豬肉, 但不是很厚, 所以也是放鍋滾20-30秒就可以吃了~~~原來感覺真的很爽, 而且還有點像牛肉的質感, 比牛較有豬的味道, 好味不錯的推介!!!
滑豆腐
滑豆腐($32)~~~本來想點冰豆腐, 但因為這個鍋較清, 所以決定選這個, 我建議最好用匙羹盛著, 不然會超散, 因為佢真係勁滑, 哈哈!!!
奇樂水餃皇
奇樂水餃皇($108)~~~好期待的一款, 之前看到朋友吃的說很讚, 所以一定要點!! 較早前在某一間食店也吃過水餃皇, 也是大大隻新鮮的已覺得很出色!! 原來這個更勝一籌, 何解?? 因為它是混了花生醬在內, 小妹我十分喜歡吃的呢~~~很特別的, 本來覺得會否不太夾, 但完全不會, 雖然花生醬味濃, 但配在沒有加調味的新鮮大蝦, 真係好美味, 大蝦亦蠻多及好彈牙, 必選之料!! (而因為花生屬致敏食品, 所以餐牌中也很貼心的寫了 “內含花生”, 以免食客不知道吃了!)
黑松露帶子餃($108)~~~因為我很喜歡吃黑松露, 看到有這款就叫了, 果然餃子又是大大粒的, 而且一弄開黑松露味很香很出, 帶子亦吃得出很新鮮, 雖然不是大粒, 但也有很多粒在一隻餃子中, 不過或許跟這個清淡的椰子煲不太夾, 因為帶子及黑松露也帶咸味, 所以會覺得較咸, 我相信如果配辣味的雞煲應該會較為好一點……
即炸響鈴
即炸響鈴($68)~~~平時打邊爐也很喜歡吃這個, 因為是像腐皮的朋友, 但又有脆感~~放在鍋沾一沾幾秒就可以叫啦, 好新鮮好香口啊!!!
唧唧墨魚麵
唧唧墨魚麵($88)~~~這間出名是餃及丸那些全都是自家手打的, 所以我們選了這個, 平時打邊爐會吃魚麵, 今次這個是墨魚, 唧出來時真的覺得很實的感覺, 而且不會太易斷(建議唧時適時弄斷, 不然熟了較難弄~), 我覺得真的比魚麵較好吃, 因為很有咀嚼感, 而且平時我也十分喜歡吃墨魚丸, 很有那種感覺!!!
唐生菜($38)~~~出街吃飯媽媽好少叫菜, 因為覺得唔抵而且不太新鮮, 但打邊爐又點少得呢?? 不過今次看到的生菜, 好明顯廚房有揀過食材, 因為每棵都好嫩綠新鮮, 無爛壞了的, 所以一望埋去就覺得好綠的感覺, 食店應該是這樣才能令客人放心吧!! 把菜放入鍋中, 吸味再吃很不錯, 當然我們這次的鍋很清所以不會太油……
真係吃著吃著都不知道就好飽, 而且食物的質素真是很新鮮呢~~~當然這個價錢有很多人也覺得比起其他食店較貴, 但我自己覺得比多少少錢但吃到新鮮真材實料又美味的可以吃啊, 當然不是餐餐啦, 但久不久與三五知己吃一次高質素的雞煲, 應該蠻不錯吧!!! 而且我看到吃著也有很多客人來, 到差不多吃完了其實全店也是滿的, 我們那天還是星期一呢?? 有那麼多客人也証明了這店的實力吧, 下次我也會再來啊, 試下其他的料!!^^
2015-04-13
洛神花
椰子BB雞煲
BB雞半隻
滑豆腐
即炸響鈴
唧唧墨魚麵
時日, 黎到尖沙咀山林道嘆番個鮮雞煲先~ 非一般雞煲格局, 燈光光猛 + 坐位舒服, 岩晒同朋友邊食邊傾~  除左大路款式麻辣雞煲外. 呢到仲有椰子新鮮雞煲! 好, 我今次就點呢個<椰子新鮮雞煲 – 半隻> 試試~坐埋位, 店員隨即幫我地加醬油, 之後按個人喜好再調味~全部香港新鮮雞, 隻隻足90日大, 時間岩岩好, 保持到鮮雞最肥美最嫩滑一刻^^說不久, 雞煲到了~ 哇! 奶白色湯頭, 未食已經聞到陣陣椰子香! 待湯底滾起後, 就放入呢堆用紹興酒醃過既新鮮雞件, 之後熄火蓋煲店員幫我地用時間計, 靜靜等10分鐘時間, 食得! 先飲湯後食雞, 個湯加左椰子水&椰奶, 好香呀!! 好味到我飲左兩碗~我鍾意肥美一點, 所以我要左<香港BB雞>, 如果鍾意食瘦D可以點<嘉美雞>~~~新鮮雞肉質鮮嫩無比, 雞皮彈性比較強 , 鮮味方面無得輸! 個湯底咁濃咁甜, 點可以唔叫<即炸嚮鈴> , 可以吸晒湯精華, 正呀!!!ORDER個<特級手切肥牛> 貪佢肉味比較濃郁~ 如果要肥美D既, 嘻嘻, 就梗係點<
時日, 黎到尖沙咀山林道嘆番個鮮雞煲先~
坐埋位, 店員隨即幫我地加醬油, 之後按個人喜好再調味~
新鮮雞肉質鮮嫩無比, 雞皮彈性比較強 , 鮮味方面無得輸!
個湯底咁濃咁甜, 點可以唔叫<即炸嚮鈴>
, 可以吸晒湯精華, 正呀!!!
即炸嚮鈴
ORDER個<特級手切肥牛> 貪佢肉味比較濃郁~ 如果要肥美D既, 嘻嘻, 就梗係點<安格斯肥牛>啦
特級手切肥牛
時間唔洗耐, 放入滚湯10-15秒, 湯底濃郁 + 食物質素高, 基本上完全不用點醬油食~~~
<手打蝦丸 & 手打墨魚丸> 個人大愛手打蝦丸
蝦肉打成丸子, 彈牙無比, 仲要加埋蟹子, 令到整個配搭仲多左小小JUICY感~ 真材實料手打墨魚丸, 質感會札實一點, 係正常架~ 入面仲有粒粒墨魚~ 對呢到既手打丸子, 相當滿意~
手打蝦丸 & 手打墨魚丸
每一粒丸子也蠻大 ~
手打蝦丸
<黑松露帶子餃> , 一見到黑松露三個字已經吸引, 仲要起MENU入面係<奇樂推介>, 味道絕對無令我失望 XD (只係個人覺得咸左小小) 呢個自家制餃子, 咬一口已經係滿滿黑松露香, 餃子皮又薄又滑~ 餡料內充滿汁, 正!!
黑松露帶子餃
很令人回味呢~!
黑松露帶子餃
<鬼馬油炸鬼> 用手打蝦膠伴油炸鬼, 可能有唔少人都食過, 特別提一提呢到蝦膠打得特別彈牙, 會係我<After Eat 推介>之一! 我比較欣賞做到又脆又無油膩感, 很香口再點埋泰式辣醬~ 惹味指數相當高~~
鬼馬油炸鬼
<美國桶蠔> 夠晒新鮮, 夠晒肥美, 重海水味加埋係美國貨色, 質素特別好, 仲要咁大隻, 食1-2隻就夠晒滿足!
美國桶蠔
另外. 仲食左<白鱔片>, 店內起單飛條狀切法食其滑, 而我平時喜歡起雙飛切法食其爽, 只是有一點點可以改善的地方~

呢到食物質素相當高, 味道確實令我喜出望外, 我特別欣賞店內對食物一份執著, 值得一讚!

2015-04-16
手打蝦丸 & 手打墨魚丸
美國桶蠔
跟我男人出街吃飯,最重要找一間又要飽肚同時又要好吃的我時常說我家男人是一個黑洞,吃極都是不飽的走在街頭,睇住個Openrice 睇下係佐敦附近有咩好食不過也許是自行區的區域,好像食親都係d 集團式既野食都冇咩特別既食品,突然問起朋友呢附近有冇咩好推介就介紹呢間吃雞煲的餐廳,他說要留意他的價錢不算抵的這一間就是奇樂香辣雞煲到了餐廳後,在樓下講明人數後就安排了我們上去坐囉,而當天我們就坐了在那個近窗邊的位置在這兒吃的雞煲,主要係分麻辣同椰子的認識小妹的人都知道我是不吃辣的,我家男人當然是要就我吧所以當天我們就點選了半隻雞的椰子雞煲係呢度都可以有三款雞可以揀選,好像有嘉美雞,BB雞同走地雞而我們就揀選了店員推介的BB 雞啦 而近日它家推出了一周年的優惠兩個人點選了半隻雞會有半價優惠架只需要$124 就可以囉當店員送上了半隻雞後,另外有店員會幫忙把雞倒入充滿了椰子香的湯底內,待它煮滾後不是立即可以把食材倒入煲內而是再靜待約10 Mins 就可以真正吃囉!就不如等小妹的介紹一下今次我們點選了什麼食物吧這個是手打四寶丸 $118這個四寶丸是它家每天人手打的,所以它家的丸的確很彈牙很爽口的不過我家男

跟我男人出街吃飯,最重要找一間又要飽肚同時又要好吃的

我時常說我家男人是一個黑洞,吃極都是不飽的

走在街頭,睇住個Openrice 睇下係佐敦附近有咩好食

不過也許是自行區的區域,好像食親都係d 集團式既野食

都冇咩特別既食品,突然問起朋友呢附近有冇咩好推介

就介紹呢間吃雞煲的餐廳,他說要留意他的價錢不算抵的

這一間就是奇樂香辣雞煲
到了餐廳後,在樓下講明人數後

就安排了我們上去坐囉,而當天我們就坐了在那個近窗邊的位置

在這兒吃的雞煲,主要係分麻辣同椰子的

認識小妹的人都知道我是不吃辣的,我家男人當然是要就我吧

所以當天我們就點選了半隻雞的椰子雞煲

係呢度都可以有三款雞可以揀選,好像有嘉美雞,BB雞同走地雞

而我們就揀選了店員推介的BB 雞啦

而近日它家推出了一周年的優惠

兩個人點選了半隻雞會有半價優惠架

只需要$124 就可以囉
當店員送上了半隻雞後,另外有店員會幫忙把雞倒入

充滿了椰子香的湯底內,待它煮滾後不是立即可以把食材倒入煲內

而是再靜待約10 Mins 就可以真正吃囉!
就不如等小妹的介紹一下今次我們點選了什麼食物吧

這個是手打四寶丸 $118

不過我家男人就話個牛肉丸不太合他的口味了
平時吃Tea Set 就一定會見到三層架

但係有冇諗過打邊爐都可以見到有三層架?

今次我地好貪心地點了這一個價值$428

牛肉三重奏

分別有牛柳粒,本地手切牛及美國手切牛

小妹最喜歡就是它家的牛柳粒,本地的牛就更有牛味

而美國的肥牛就夠哂惹味!!
另外我們也點了一些是店員推介紹的小吃

分別就有左面的響鈴及鬼馬油炸鬼 $88

響鈴就跟平常的有一點不同,因為它是即叫即炸的

不過卻沒有什麼的油油感呢

而鬼馬油炸鬼就是油炸鬼加上蝦肉

在等水滾的時候即刻食是很不錯的,不過放涼了就差一點了
當然吃了那麼多肉肉的,炸物的

小妹也有點了一個蔬菜籃來清清腸胃吧

不要講笑它的蔬菜也蠻新鮮的,我吃完後也減少了我的罪惡感呢

仲有滑滑豆腐是很配合椰子雞煲的味道呢,仲有少不了有我每一次打邊爐

也必叫的就是有墨魚麵呢,這兒的墨魚麵又的確有一點不一樣

條條都好似手指咁粗,仲要一樣咁彈牙

雖然價錢上都尚算幾貴,都要$88 一個架

但係又真係幾物有幾值架!!!!

最重要要同大家Share ,佢隻BB 雞去到我食完再睇下有冇咩野食之時

發覺隻雞仲係咁滑又唔鞋,唔怪得真係叫bb 雞啦
另外要同大家講一個好康既消息先得,唔好蝕呀嗎!!!

每位惠顧的朋友只有你在FB 打卡

就可以有一杯好好味既竹蔗矛根架啦

即使叫一壺都係$48 咋,都真係幾好飲又唔係落糖水個隻

好似平時去姨媽屋企飲個D 呢
雖然今次呢間奇樂真係好貴,價錢比起平時吃個D 都真係貴好多

但係它家既食品真係幾新鮮同時好味

由其它家既雞煲絕對不錯,要不是我吃到辣真的想吃它的麻辣雞煲

它的辣味真的很香香的!!!

題外話/補充資料: 留意醬油是需要比錢的,價錢上亦算是蠻高的
2015-04-12
  • 牛肉三重奏
  • 墨魚麵
  • 滑滑豆腐
  • 手打四寶丸
2015-04-17 38 瀏覽
受邀來到這間雞煲試試她們的東西。查實多月前已收過一次的邀請了,但說老實自己對雞煲是沒太大興趣。就算這類食店近年是開至成行成市,但自己卻是一次也沒走進任何一間內去試.....及至今天又收到這店的邀約,心想對方如此有誠意,也就沒多大好意思再推了....既然不太常吃這一類型東西,很自然便要找一個行家同來一齊嚐嚐幫忙給多些專業意見。本身有不少吃雞煲經驗的E君老友記,自不然就成為我今趟的試菜飯腳....就坐後十分熱情有禮的侍者蠻詳盡的介紹她們的餐牌及招牌菜。既然她們有好嘢提供自己當然要聽聽。另外再加上自己平常打邊爐時常點的東西,轉眼間就叫至成檯都是食物....前菜小食只是一小碟在普通超市亦能買到的日式醃海帶。囗感爽爽脆脆味酸酸的,用來清清味蕾算是還可以...這裡混醬的材料不算有太多選擇,最大路的蒜茸、辣椒粒、蔥及莞莤還齊備....添上豉油後,馬上就變身成一小碗惹味的伴醬料了....我是不太吃及懂麻辣的精妙之處,所以湯底的選擇也就可以揀少一款。對之很有興趣的冬瓜雞鍋今天又沒得點,故此較清淡的椰子BB雞煲,似乎是小弟今日的唯一之選....由於下了椰汁及漿的關係湯底很自然就呈奶白色的。未喝之先已嗅到點

添上豉油後,馬上就變身成一小碗惹味的伴醬料了....
由於下了椰汁及漿的關係湯底很自然就呈奶白色的。未喝之先已嗅到點點的雞油香。呷一囗,甜與鮮度卻是沒料想的濃,味是甚淡囗。另外椰香亦不甚明顯....不過最大好處是真的沒有額外添加的妖邪味,算是一道樸實無華的好湯;雞肉是難得真箇"雞有雞味"且肉質嫩滑,就算連胸肉亦是咬不著渣及太韌。儘管肉是不像走地雞的有咬頭但仍是十分討好....

侍者推介的小食鬼馬油炸鬼,油條咬落仍帶微脆是要加分;不過釀蝦膠有欠爽彈且鮮味不大濃。這就要倒扣些分數了....

旁邊則放著兩款的餃子 ---- 其中一款的餡內竟是加入了花生醬的的確是很有綽頭,而花生醬和餡內的蝦及豬肉竟出奇地搭調,花生醬是沒一如預期中的搶味之餘反倒其帶甜甜的味道和肉鮮甚為配合。個人認為若然所用的豬肉可以用多點較肥的入口就添韻味;至於那黑松露帶子餃反而較失色 ---- 基本上它除了黑松露醬味以外甚麼也嚐不出,而且帶子餡是啄得太碎變成一pat pat的不知為何物的一團漿糊....
若打邊爐不點牛的話,那就寧願不去好了.....一大碟手切肥牛由我兩位大個子全數包辦,感覺好像還不太夠喉....說回這碟牛,雪花的分佈尚算均勻,入口帶少許韌勁有彈性,吃得出是蠻新鮮的揀手貨。一咬將下去更有少許甜汁流進囗腔內,著實不差....
再看另外一大盤的配料,全部有條不紊地放在一個有裝飾的玻璃盤上,也蠻有心思的....
除餃之外丸類亦是小弟打邊爐必備之物。要滿足一向心多多的我,叫份四寶丸便是唯一之途。四款囗味當中以墨魚丸最得我心,若單論爽彈度亦以此為最高,而且丸內是真真正正能嗒到小粒的墨魚,可是毫不欺場;牛丸及鯪魚球吃得出是全肉製成的無額外無謂嘢添加同樣是真材實料,只可惜的是缺點乃質地太"散",很明顯肉是沒經撻過的,是有點兒白白浪費了用足料的心思;蝦丸則吃不出蝦肉帶來的甜鮮,嗜到的盡是與蝦不相干的蟹籽味道,令人有些失望....

本對炸響鈴沒有甚麼好感,但在經侍者提醒底下將它的半身浸在湯內後撈起便食,這就能享受那半淰半脆之囗感。試了一件下果然屬實也著覺不錯,而且最重要是這響鈴咬落還存在著豆香的,這一點確是難得....

雖有部份西洋菜的莖是有渣的但大體上也夠綠油油甚新鮮,再加上它是沒存在著沙的,所以仍是吃得過....

侍者的另一推薦滑豆腐看似平平無奇但入囗的確滑嘟嘟的一滑便跑到喉頭深處。更難得的是入囗也滲著淡淡的豆香。這推介同樣是沒有弄錯....

唧唧墨魚麵有點料想不到是如此足料又份量多的。既彈牙亦有鮮味的它在內是少有找到墨魚粒,吃得出是自家製的,絕對是有誠意之作....

桶蠔是一如所料相當夠斤兩夠件頭。淥久了後撈起來一看仍是漲卜卜肥肥的十分飽滿,咬進口內自不然甜汁四溢既milky也鮮而不腥....
最後追加的鱔片是出奇地製造了一個反高潮。肉太淰散絕對是它的一大敗筆。沒了爽彈咬勁的鱔片,一直都不會是"賣飛佛"....
無論湯底以至材料也感受得到有花心機去處理及挑選的一間店子。縱然有部份配料略有小疵,但整體上仍是吃得過的....不過價錢有點喇脷,同樣是一個不爭的事實....

用餐優惠
試食活動
話說早前跟好友們提起想要食雞煲,然後我們坐言起行,當然是要來個雞煲之夜啦~XD今次來到名聲不錯的奇樂香辣雞煲,就試試是否網站說得那麼棒喔!!這裡分兩層的,地下一層是接待處,行樓梯上到二樓以後就是吃的地方啦~XD這個位置嘛...不論是剛上到二樓,還是吃完整頓晚餐以後,都會有店員在這個樓梯前的位置跟食客問好或是歡送食客們,真的有點點賓至如歸的感覺的啦~店員們每天都會在這裡寫上當天推介的食物啦.....而我呢....沒有點啦...因為我是吃完才發現這塊板的= =剛坐下的時候,店員就遞上花生啦~可以先止一下肚餓=3=還有這個醬料,店員會把這個「配料寶盒」呈上的,這時候就慢慢混醬,店員會看進度而回收這個寶短的啦~~~奇樂當晚在做一周年大酬賓的丫,新鮮雞煲半價的丫~!!!還有買酒送桶蠔這個優惠呢~!!!!桶蠔~@@@@@@@管不了....我只是很想要快點吃而已=3=在等待的時候...就看看台上的墊囉,原來這家雞煲所採用的都是本地飼養的雞隻,隻隻均是悉心照料的,每一隻均是油脂少雞味濃,而且是養足90日的,所以丫,這裡雞煲的價位會相對的高的啦~雞煲隔了一陣子就出現了~!!!要先焗一焗~隔五分鐘以後打開

剛坐下的時候,店員就遞上花生啦~可以先止一下肚餓=3=

管不了....我只是很想要快點吃而已=3=
雞煲隔了一陣子就出現了~!!!要先焗一焗~
隔五分鐘以後打開這煲蓋,超香的啦~!!!!
店員會為我們把雞煲拌勻的~~~~很期待呢~~~
大功告成~!!!可以食啦~!!!我們點的是新鮮泰安雞半隻,微辣(原價:$248)。雞很滑的,脂肪比想像中的還要少,而且把雞煲中的辣汁全都吸收了。那點點的辣,叫人吃得興奮!!就連煲中的配料也十分搶手呢~!!!!吃到停不了~!!
特級手切肥牛 ($238)

這碟肥牛比想像中的還要大碟,每一片牛都切得薄薄的,店員說只需在這個肥牛放在煲內滾6-10秒便可食用,初時我們還半信半疑的,原來是真的啦,6-10秒是剛剛好的,火喉夠,牛又不會過韌,肉味又夠濃郁,愛牛人士必食丫~!!!
還有別的,廚房的工作人員把其他的食物都放得很整齊的~!!!
黑豚豬面頰 ($128)

黑豚豬面頰原來如此林身,如此肉厚的,滾完之後味道濃郁,加上雞煲原有的點點辣味,令豚肉味更濃烈呢~!!
桶蠔 ($190)

大大隻的桶蠔,初時怕滾完之後會縮水縮得厲害,怎料完全不用擔心這個問題啦,滾完以後只縮了大概五分之一吧,咬落去十分Juicy的,很棒~!!
帶子片 ($98)

本身帶子肉十分厚的,廚房的工作人員把一件帶子切開三片。怎樣知道?因為帶子是三片連在一起的,根據切痕就是一件帶子切三塊啦~

肉厚並鮮味,能吃到這樣的帶子,是很幸福的事喔~!!
奇樂水餃皇 ($108)

唧唧墨魚麵 ($88)

娃娃菜 ($38)

也許是湯底的緣故吧,娃娃菜很鮮甜的~!!
這個奇樂水餃皇看上去超大隻的,料又夠多,店員說裡面用上了半隻至一隻大蝦的,我的似乎有一隻大蝦吧,蝦很爽口的;點點的豬肉肥瘦均勻,口感一流;餃子裡面亦加入了花生醬,令整隻水餃更香更吸引。可是這個水餃在吃到最尾有點點鹹的,始終花生醬加上湯嘛,但鹹味也是屬於可接受的範圍內的。這個奇樂水餃皇的整體感覺是蠻驚喜的,也是放在我的推介List當中~
唧的時候,裝著墨魚麵的小袋很容易穿耶,友人都說墨魚麵很難唧的丫。後來店員見我們雞手鴨腳的便走來解釋,原來是因為這個唧唧墨魚麵是每天以新鮮墨魚手打而成的,當中亦會加上蛋漿,所以令墨魚肉變得更黏~
後來我們也顧不了啦,即接把它當作是墨魚球般煮熟,就直接食用啦XD

所以丫,在我們的煲內,有墨魚麵,也有墨魚球的。新鮮的感覺真好,這個咬落去十分爽口彈牙的,墨魚的又夠新鮮,大讚~!!
飲品方面,我們點了兩款:

洛神花 ($48)

竹蔗茅根 ($48)

店員推介說這兩種產品都是奇樂的工作人員即日煲的,兩者均是吃辣雞煲時必飲的,兩者均十分清潤,袪熱氣一流~!!

小記:
忘了把奇樂香辣雞煲的內籠貼出來喔~!!這裡的位子也蠻寬敞的,即使是一大班人也可以坐得很舒服的說~

一行三人,人均消費約$430啦。看上去很貴吧,但其實不論是食品的質素、服務、舒適度也屬高水平的,計計數,這個價錢也是值得的。一次半次,一頓半頓,坐得舒服食得開心,其實是化算的啦。下次有機會再跟朋友來這裡吧~!!

2015-04-13
  • 奇樂水餃皇
  • 帶子片
  • 桶蠔
  • 特級手切肥牛
  • 黑豚豬面頰
2015-04-12 1097 瀏覽
見到open rice咁多好評,book左枱,3個女仔滿心歡喜夜晚食雞煲。上樓之後,環境幾舒服,唔會太逼,有幾個職員輪流招待,又俾個調味盒你加辣椒,蒜蓉等調醬油(後來賣單先知3個人要收40蚊醬油錢),仲覺得服務幾好。3個女仔好快決定要個2人餐,餐牌寫住有雞,四樣自選材料(芝士丸,牛肉等等),重包兩杯飲品。其實我地一心想食隻雞,所以諗住叫住2人餐先,其他料唔夠食再加單。好快個煲送左黎,我地每人食左兩舊雞(已經唔好講d肉又小又'鞋') ,成個煲已經得番d洋蔥,2舊雞x3個人,原來個煲係得total 6舊雞。我地以為俾小左,就問下個侍應,個侍應不知所措,就叫左個看似高級d既侍應(都係後生仔黎,仲著住條短褲) 出黎解答。一問之下,原來2人餐入面雞既份量係1/4隻,而餐牌上從來無寫,我地覺得有誤導成份,就算係2人餐,最起碼都有半隻雞掛??係呢個時候,個'高級侍應'就話不嬲都無人講過呢個問題,個份量係reasonable,如果係二個男人食,佢就會落單時提示下。重話其實二人餐無人預我地三個人食,酒樓例牌都無寫明份量啦。咁姐係我地唔岩,應該叫三人份量既餐,咁起碼應該有半隻雞,分番每人應該有4舊雞食?但餐牌上只係得二人餐選擇咋喎。就係咁,個'高級侍應企左係度同我地爭辯左10分鐘,我地真係好無奈,其實當初根本係想提示下間店,如果寫番二人餐個雞,係寫1/4隻雞,會更加清晰,顧客可以預番個份量,或者可以係落單時加多半隻雞。就係咁簡單,點知最後演變成鬧交咁款,真係咩食慾都無晒。最後無加到單,俾完錢落樓時同個經理講番件事,雖然佢不斷同我地道歉。但回顧餐廳既食物,真係好一般,尤其係雞肉好'鞋',完全唔值呢個價錢。恕我見識淺,真係未試過食雞煲要俾成50$醬油錢同小食錢。一句講晒,呢間野請都唔會再黎。
2015-04-10 1163 瀏覽
本來開開心心同朋友星期五晚去食個雞煲,但係就嬲住走 完全破壞左成個心情,仲要激到我特登開account 要黎打食評從open rice search 雞煲見到尼間都幾多正評 就同兩個朋友黎試下啦。坐低之後 我地三個人就叫左個二人餐。雞煲黎左之後 我同友人都覺得點解甘小雞既呢,甘就叫個員工黎問下啦,佢就話尼個係4分1隻雞黎既,然後我就問點解張紙無寫既?佢就話二人份係等於1/4隻雞。甘我就問佢點解唔寫清楚d, 二人份係好難介定 而且落單個時大無同我地講聲,之後佢就話二人餐係for返兩個人 你地三個人就唔好叫二人餐,當下已經覺得好嬲 你唔同我講我點知?個餐牌乜都無寫。成個過程同我地爭論左15分鐘,仲話酒樓d例牌都無講幾多架啦,甘你又叫?甘我地二人分都係同一道理。我同友人個個moment 已經怒火中燒,本身諗住問下有幾大隻雞 唔夠就加返,即刻乜都無叫,想快d離開。從來未去過一間餐廳甚至一間店舖員工會甘樣串客人。成個過程仲要非常無禮貌,個下已經無晒胃口 好想即刻走。雞煲我地叫小spicy 但係無味既,蝦滑係一d都唔滑同唔彈牙 d野又細份 同埋唔好食。 本身已經食到背脊骨落,成肚氣。成個煲都係洋蔥

本身已經食到背脊骨落,成肚氣。
得洋蔥既雞煲 雞應該唔過5舊

成個煲都係洋蔥 雞應該係得幾舊
完全唔值

張單黎既時候簡直係仲嬲d, 佢有收前菜 醬油費 加埋都成60蚊 但佢係無講同埋無寫係menu 起碼都問一問客人要唔要 唔要可要唔收 唔係每個人食雞煲都會醬油 仲要夾硬迫人要 我覺得成間野你都係呃人錢既感覺 d額外費用寫得唔清唔楚 尼個價錢我可以食d好多質素好好多既火鍋店。我真係第一次係激氣到要申請account 黎寫食評 真心250蚊我完全唔覺得食過d乜 任食雞煲都比佢好食 絕對唔會再去第二次🙅🙅🙅🙅🙅🙅

2015-04-07 1306 瀏覽
天氣凍左翻下風咁,但係而家係夏天,唔通食蛇咩?!打下邊爐食雞煲啦!接女友BB放工,之後就去左食雞煲暖下身丫嘛~!時間尚早大約唔到七點,就去到舖頭了,地下是接待處,樓上雅座,原來都好大的...侍應招呼很好,問我們要不要把外褸掛好。首先侍應送上醬料盒,給我們"混醬"了。有蒜蓉、炸蒜、蔥花、辣椒粒和辣粉等...都好辣下......侍應講解一下有什麼湯底和雞的分別,他們有椰汁和麻辣湯底,雞就有泰安雞、嘉美雞、粵皇雞仲有BB雞...女友唔想食太辣,所以我地揀了椰汁BB雞...先上BB雞,用花雕酒浸醃,上面鋪滿杞子...椰汁湯底來了!!!好香!!!先試湯底,乜都唔落,椰味香而清淡,味道均勻,好正!!(利申:好鐘意飲湯的)侍應幫手把BB雞放到椰汁湯底裡,要等十分鐘...但係我想快D,因為我想快D食,因為好香...不過食住第二D野頂住肚先...鬼馬油炸鬼,以為會好肥膩,因為油炸鬼三個字,不過又唔係,外層似臭豆腐皮,但裡面係墨魚滑,幾惹味。過左一陣,其他的邊爐料到了,肥牛先,安格斯肥牛,說花面幾靚,係咁e,拖一拖個湯底,等佢變色,咁就食得。介紹下其他邊爐料,有脆腩,冬瓜,唧唧墨魚麵脆腩好爽口,落到湯底久

侍應招呼很好,問我們要不要把外褸掛好。

都好辣下......

先上BB雞,用花雕酒浸醃,上面鋪滿杞子...
BB雞

安格斯肥牛
介紹下其他邊爐料,有脆腩,冬瓜,唧唧墨魚麵
脆腩好爽口,落到湯底久了,但仍是脆的。
冬瓜吸了椰汁湯底味道,唔錯。
唧唧墨魚麵,好難唧,用陰力又唔係,大力又唔得,之後,我唧爆左!!!!!!侍應後來都幫我手,他換了袋子後就幫我們唧唧這個墨魚麵,墨魚麵夠彈牙。
嚮鈴,點一點個湯就食得,外軟內脆,少少油吧。
嚮鈴
帶子片,好新鮮的味道。
奇樂水餃皇 和 黑松露帶子餃
兩隻餃都好滿料,好大隻;水餃皇有香滑花生醬味,仲有爽口鮮蝦,不過我覺得唔係好match的?
黑松露帶子餃,松露味香濃但味是蓋過了帶子了。
奇樂水餃皇/黑松露帶子餃
最後再吃煲耐了的BB雞,仍是那麼嫩滑,湯底和花雕酒味和雞肉好配合,十分讚耶~
2015-03-26
  • 脆腩
  • 椰汁湯底
2015-04-07 1437 瀏覽
忙碌過後,又開始陸陸續續相約朋友出來晚餐,今次是位於佐敦的火鍋店,是晚起初的客人不算太多,但越夜越多人,越夜越熱鬧!店內的環境也挺舒適的原來最近有推廣優惠,新鮮雞煲半價和送桶蠔,不過大家要留意細則喇!先來混醬,選了炸蒜,蔥,辣椒,惹味非常!朋友怕吃辣,我們點了一個椰子新鮮雞煲,客人可選嘉美雞或香港 BB 雞。店員推介香港 BB 雞,顧名思義,就是 BB 雞,肉質較嫩,味道較濃,而且黃油較多!先將椰子湯底滾起已經聞到陣陣的椰香味然後就可以放入 BB 雞滾起後,靜待 10 分鐘,店方提供計時器,不怕過時!黃油處處,BB 雞果然多油。湯底椰子味香,加了花雕酒的雞,配上杞子,帶點甘味。特級手切肥牛,用上本地新鮮牛,脂肪較少,但肉味較濃。只要輕勺就可,否則會肉質變實。反而我喜歡黑豚豬面頰多一點,面頰肉一向肉味濃郁,紅紅的豬面頰看上去和牛肉差不多呢!肉味和肉質也合我心意,我吃了很多呢。店員隨即奉上火鍋拼盤,很驚喜呢!我們點了手打四寶丸 (牛丸,墨魚丸,蝦丸和鯪魚丸),自己較喜歡蝦丸,單是看上去就已經見到蝦了,真材實料,而且蝦味突出,爽口彈牙!牛丸有別於一般的做法,質感像結實。而鯪魚丸的香味較強,再

店內的環境也挺舒適的
先來混醬,選了炸蒜,蔥,辣椒,惹味非常!
先將椰子湯底滾起
已經聞到陣陣的椰香味
然後就可以放入 BB 雞
滾起後,靜待 10 分鐘,店方提供計時器,不怕過時!
特級手切肥牛,用上本地新鮮牛,脂肪較少,但肉味較濃。
只要輕勺就可,否則會肉質變實。
店員隨即奉上火鍋拼盤,很驚喜呢!
我們點了手打四寶丸 (牛丸,墨魚丸,蝦丸和鯪魚丸),自己較喜歡蝦丸,單是看上去就已經見到蝦了,真材實料,而且蝦味突出,爽口彈牙!牛丸有別於一般的做法,質感像結實。而鯪魚丸的香味較強,再吃墨魚丸就會比下去,味道偏淡。
選了花膠,不論是味道和形狀也很像我自己買的,由於未經特別處理去味,魚鮮味強烈。我先將花膠放進湯中,待軟身後才享用。花膠吸收了湯的精華,很入味,而且膠質豐富,女士們必吃!

還點了火鍋必吃的即炸嚮鈴,又是輕勺就可以了。蔬菜方面就有秋葵,油麥菜和蓮藕片,也尚算新鮮!

小食就點了一個鬼馬油炸鬼,以油炸鬼盛著墨魚滑,外脆內軟,要快點吃,否則油炸鬼會變淋。

仲有唧唧累墨魚麵,鮮味突出,吃起來非常彈牙,魚味仍較墨魚丸濃。
最後以自家製的竹蔗茅根降降火,味道挺自然清甜的。
在香港生活良久,眾多美食中唯有對雞煲情有獨鍾,不僅因為能吃到醬汁獨特的鮮嫩雞肉,更能體驗到極富鄉愁的火鍋文化。這次要為大家推薦的雞煲不是紅磡的一品,也不是太子的亞南,亦不是筲箕灣的常會面,而是位於尖沙咀的奇樂雞煲。說是尖沙咀,但從港鐵的佐敦站出來會更為方便。走到路口就能看到大大的奇樂招牌,樓下還有專門的接待,還是挺貼心的哦~我們去的時候正是用餐的高峰,儘管就餐的客人不少,但服務質量並沒有因此打折扣~首先服務員會給我們上一小碟前菜,花生並沒有多特別,還是留著肚子吃正餐啦~這一家的雞煲和一品、亞南都不太一樣,它們可選擇的醬汁口味相對比較獨特,比如椰香雞煲,麻辣雞煲和鮮雞冬瓜粥煲,最近店內又研制出一款新口味,即泰式雞煲,喜歡吃辣的我們毫不猶豫就點了這一種~雞煲一端上桌香味就極度誘人,不像一品和亞南需要開火烹煮片刻,這裡的雞煲一端上桌就可以馬上食用,真是太瞭解我們的心理了,哈哈~雞肉雖說辣味有些挑戰,但真心好吃,據說店內均選用本地養殖的泰安雞,嘉美雞和粵黃雞,肉質相對緊實又不失嫩滑,秘制的醬料經過烹飪,還散髮出淡淡的米香,著實是一道令人驚艷的佳餚。不一會兒,鍋里的雞就被我們消滅完畢,加上辣味的
不一會兒,鍋里的雞就被我們消滅完畢,加上辣味的湯頭,可以繼續燙菜吃火鍋了~(PS:只有泰式雞煲才有這一款特質的辣味湯頭哦)
端上桌的一剎那感覺像一道美麗的藝術品呢!
下圖的牛肉是安格斯特級手切肥牛,從擺盤到刀功都是相當秀色可餐的~
實際品嘗起來也不錯,牛肉味道濃郁而不腥羶,吃多了也不會膩味,口感恰到好處~
店內燙菜當中的招牌要數手打丸類了,無論是龍蝦丸,牛肉丸,還是蟹籽丸,鯪魚丸,皆是Q爽彈牙,鮮美多汁,一口一個,根本停不下來~
還有一個特色名叫:黑松露鮮帶子餃子,一聽名字就感覺逼格頗高,黑松露醬融合在帶子中,味道十分濃郁。不過不愛吃黑松露的食客要慎點咯,因為真的真的很濃郁~我個人是覺得兩者搭配還挺有意思的,小夥伴們可以來嘗一下咯~
因為我們不喝酒,所以就點了竹蔗茅根水,味道很清甜,凍飲類似太興的奶茶,隔著容器降溫,不會沖淡飲料本身的濃度,還是蠻值得褒獎的~
聽店家說,一直到5月底之前惠顧本店,加一前蠻350港幣就可享受雞煲半價優惠,優惠力度還是挺大的,有興趣的小夥伴可以來試試啦!
2015-03-28
慶祝紀念
紀念日
2015-04-06 1779 瀏覽
早陣子和老公到奇樂雞煲慶祝記念日,不便宜的一餐,但很值得 老公和我一向都愛火鍋,奇樂雞煲在OPENRICE餐廳排行榜上排名很高,於是便趁住記念日去一試餐廳位於山林道,附近有咪錶位方便我們泊車當時是閒日的晚上7點座無虛席,但奇樂雞煲空間感十足,而且冷氣強勁!食客都是附近下班的中產西裝友和OL多!全雖然滿座,食客都很斯文,不會有人高談濶論,場內相當寜靜一坐下職員就為我們送上自助調味架後來我才發現原來跟本不需要點上任何調味,已經很好食啦~每枱可獲藍冰一支,免費的 有老公心愛的好花園Hoegaarden飲呢~$68蚊一大杯雞煲有泰安雞、嘉美雞和粵皇雞選擇,經店員講解後我們決定要曾經得獎雞味較濃的泰安雞 雞來了~如平常的雞煲慣例,先食雞後打邊爐我們點了小辣的 泰安雞 ($248/半隻)辣度剛好,不會搶走雞味,而雞肉入味而鮮嫩,雞皮很爽口,令人難以抗拒,平時不食雞皮的我也忍不住一一吃光,吸收了雞汁後的香菜更是令人回味我們還點了手切本地肥牛,$238一碟絕不便宜,但實在很美味,牛肉肥廋適中,放在湯中燙一下就好了牛肉鮮嫩無比,入口即溶,不需用力咬便在口中化開了唧唧墨魚麵手殘的我們不懂如何弄,最後由職員

早陣子和老公到奇樂雞煲慶祝記念日,不便宜的一餐,但很值得
餐廳位於山林道,附近有咪錶位方便我們泊車
當時是閒日的晚上7點

一坐下職員就為我們送上自助調味架

後來我才發現原來跟本不需要點上任何調味,已經很好食啦~
每枱可獲藍冰一支,免費的

有老公心愛的好花園Hoegaarden飲呢~$68蚊一大杯

雞來了~如平常的雞煲慣例,先食雞後打邊爐

我們點了小辣的 泰安雞 ($248/半隻)

我們還點了手切本地肥牛,$238一碟絕不便宜,

但實在很美味,牛肉肥廋適中,放在湯中燙一下就好了

牛肉鮮嫩無比,入口即溶,不需用力咬便在口中化開了
唧唧墨魚麵

手殘的我們不懂如何弄,最後由職員幫我們唧進鍋中
一會之後就成為這串粗粗墨魚麵
口感超彈牙,沾滿了湯汁,是我最喜歡的一項~必點呢!

我們還點了黑松露露帶子餃, 一碟有6只,只只有一只嬰兒的手那麼大
咬開入面全部都是黑松露和帶子

啖啖黑松露香味,令人回味非常
至於蔬菜,我點了少見到的秋葵!

秋葵對身體可非常有益,但其質感非人人可以接受到,但加入在雞煲入面,濃湯可以把秋葵的異味減少!不過我老公始終不太喜歡,最後整碟由我解決
餐廳還有多款酒可以點,價錢也不貴,但我們只有二人,還是留待下次和朋友再來分享啦!
好滿足的一餐,完全食清光,一滴不留

題外話/補充資料: 食客都是附近下班的中產西裝友和OL多!全雖然滿座,食客都很斯文,不會高談濶論,場內相當寜靜,另有VIP房可以預約
  • 黑松露帶子餃
  • 唧唧墨魚麵
山林道會令你想起咩? 咪食食食食食囉... 街道上食店雲集, 的確是尋吃尋喝的好地方...日前收到餐廳的電郵邀請, 有點猶豫, 我對火鍋可說又愛又恨... 愛的是材料豐富選擇多, 看著食材在一片迷霧之中由生變熟那份期待, 是會上癮的... 但好多時食完火鍋都會胃炎, 因為同一D無衛生常識的人一齊食係好危險的... 慶幸今夜得到老友食家的體諒及配合, 食完呢餐隔咗幾日都無事發生, 安全檢測通過...餐廳接待處設在地下, 用餐區在樓上, 裝修簡潔鮮明... 用餐區設有Wardrobe, 可讓客人掛起大衣, 不用擔心飽餐一頓後名貴衣服被染上一陣火鍋味... 很貼心哦... 店員先了解我地對辣味的喜好... 然後詳盡地講解如何因應湯底選那一種雞來吃... 新推出的泰式辣雞煲我地無本事挑戰... 冬瓜盎煲旺季已過, 需要預訂... 唔辣的, 還有椰子新鮮雞煲... 完成畫點心紙般的落單程序, 等待雞煲期間, Must Do Item就是混醬吧... 椰子新鮮雞煲 (配香港BB雞半隻) $248-- 可以選嘉美雞, 廣為港人所熟悉, 肉質偏廋... 店員推介香港BB雞, 雞味較前者濃, 黃油亦

餐廳接待處設在地下, 用餐區在樓上, 裝修簡潔鮮明...

椰子新鮮雞煲 (配香港BB雞半隻) $248
-- 可以選嘉美雞, 廣為港人所熟悉, 肉質偏廋... 店員推介香港BB雞, 雞味較前者濃, 黃油亦較多... 至於泰雅雞及粵皇雞, 雞味會更重, 黃油會更多, 較適合伴以辣湯底食用... 4款雞均是港產新鮮雞, 養足90日... 以花雕酒醃雞, 加上杞子, 嘩, 好補身喎...
椰子湯底呈奶白色, 加入新鮮香港BB雞後, 蓋上煲蓋翻滾, 熄火焗10分鐘...

焗10分鐘不是隨口說, 有用計時器的, 很認真...

10分鐘後... WoW... 黃油出晒來... 將黃油舀走, 呷一口椰子鮮雞湯, 清香的椰子味加上BB雞的鮮甜味, 好飲!!! 椰子清潤, 食足1晚講足1晚返到屋企都無喉嚨痛... 咁煮法雞肉全熟得來仍然滑溜...

餐廳正推出1週年「新鮮雞煲半價」優惠, 人均消費滿$350(不包括加一), 每2人最多半隻雞煲, 4人1隻雞煲, 優惠期至5月31日...

合2人之力將椰子新鮮雞煲KO後, 火鍋配料來啦~~~ WoW... 好強大的陣容, 這是日本刺身船嗎?!! 店員強調週末會很忙碌, 廚房未必有時間將火鍋材料制成藝術品, 想試就要閒日來...

特級手切肥牛 $238
-- 用上本地新鮮牛肉, 肉質偏廋, 油花較少, 但牛味較重, 店員提示只可以焯5-8秒, 否則會太韌... 不喜歡太廋的話, 可選擇安格斯肥牛... 對我來說仍可接受, 我要支持一下本地畜牧業嘛...

黑豚豬面頰 $128
-- 黑豚豬面頰色澤紅潤, 有點像牛肉... 肉味重, 肉質結實, 咬落仲彈牙的, 正...

手打四寶丸 $118
-- 標榜自家手打, 有牛丸、墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸... 最愛是蝦丸, 真係成隻蝦係入面咁鮮甜彈牙... 牛丸以純牛肉制作, 咬落口感像漢堡扒, 除牛味外還帶丁點陳皮味... 墨魚丸味道略淡... 嘩, 鯪魚丸好鯪魚呀, 有點招架不住...

鬼馬油炸鬼 $88
-- 將自家新鮮打的墨魚滑釀入油炸鬼內再炸, 味道鮮美, 爽滑彈牙, 外皮酥脆... 呢個推介呀, 好味, 一定要試!!!

花膠 $72
-- 剛才的椰子湯底加上花雕雞及杞子, 滾耐咗味道越來越似中藥材湯, 再放入花膠長時間滾熟, 好腍好入味, 膠質好重, 正, 好滋補呀今晚真係...
唧唧鮮魚麵 $88
-- 正所謂好戲在後頭, 自家制唧唧鮮魚麵味道又香又濃, 鮮味爆燈, 柔中帶韌, 口感彈牙, 正~ 必食~

即炸響鈴 $68
-- 脆炸腐皮焯一焯就食得, 食時還脆的, 好味...

蓮藕片 $38
油麥菜 $38
秋葵 $38
-- 蔬菜全都非常新鮮, 店員推介火鍋配料中較為少見的秋葵...

竹蔗茅根(凍) $48
-- 吃了一整夜熱氣火鍋再加說了一整夜也未完的話, 回家後並沒有喉嚨痛, 不得不提的幕後功臣... 自家煮的竹蔗茅根, 低糖, 味濃, 很足料哦... 熱飲反而要加5蚊?!! 都係第1次聽見... 是咁的... 竹蔗茅根煮好後全部會雪入雪櫃, 如客人點熱的, 就要將凍飲翻熱...
很飽足的一夜...

店員強調店主的經營理念是材料要優質, 不將貨就價... 說實在, 材料的確是相當優質, 價錢也不便宜, 埋單一計, 兩口子吃了$1250...

2015-03-24
用餐優惠
試食活動
2015-04-05 1082 瀏覽
剛剛才遊日回來, 當地美好的景像仍不時會在腦海中呈現, 天清氣朗, 事物新奇有趣 , 抬頭望著藍藍的天, 吹來的風都是乾爽, 惜快活的時間始終是短, 重回原點的一刻, 老實說是不慣的。 踏出機場一刻已感受到黏黏的, 濕漉漉蠻局促 , 每每是旅行過後的後遺症吧!真的怕了那悶熱的感覺, 像叫人透不過氣來, 雖然並非天寒地凍, 但若然可吃辣出一身汗, 可會暢快一點? 是晚拉了同事M, 有點意想不到她會這麼爽快, 哈哈! 地點還算就腳, 下班後施施然散著步, 轉入山林道再直走至交界處, 很順利便找到目標。見地面沒人, 自行摸上一樓。舖面設計新穎, 燈光調得有情調, 紅白黑椅子襯上木製的長方檯, 寬敞舒適 , 看來舒服清新, 差點兒以為跑進了一家雅緻小茶室。 有別於坊間較為「麻甩」或偏向茶記的格局, 二人大可獨霸一張大檯, 配料端來時不用刻意相就, 將桌子空間盡用, 合心意得想偷笑呢!安頓好後, 店員隨即放下一個長長的調味架 , 還有豉油和炸花生, 馬上翻開看看, 有莞茜、葱粒、蒜茸、辣椒粒、花生碎、七味粉, 頗為大陣仗, 即管好好的「混醬」一下吧!受還檯壓力之下, 二人有藉口將餐牌
, 每每是旅行過後的後遺症吧!

是晚拉了同事M, 有點意想不到她會這麼爽快, 哈哈!
安頓好後, 店員隨即放下一個長長的調味架
受還檯壓力之下, 二人有藉口將餐牌細看一遍, 你一言, 我一語, 食品分類夠仔細, 牛肉、其他肉類、餃、滑丸類、海鮮、瓜菜、豆品菇菌、粉麵等
, 加上即食小吃, 口水快要留出來了。
價位的確不甚大眾化, 明顯主攻中上消費, 海鮮類七八十, 基本的菜蔬三十多, 但心想質素該是有保證的, 食材都經嚴選, 連最細微都不會忽視。 想吃得特色亦不愁沒好選擇, 牛骨髓、黑豚豬面頰、雞紅、釀冬菇皆為較鮮見的面孔, 心思新意還是有的。
店家同時供著二人餐($568), 半隻雞煲、四款配料、兩種蔬菜, 還可選一款粉麵, 連同飲品, 陣容也不輸, 該可以吃個飽。
店名既是奇樂雞煲, 主打的雞煲究竟有何過人之處? 一提起此物, 自然會聯想到什麼奇味、香辣、麻辣的製法, 打聽到這店辣與不辣的各有誘人的地方
, 暫時有三款口味: 惹味的麻味(微/小/中/大辣)、清潤的椰子以及新推的泰式和味沙嘩雞煲, 取代了早前的鮮雞冬瓜粥鍋。

鍋底以外, 雞種也是得意之作, 棄用冰鮮貨色, 只用新鮮雞隻
, 更貼心備有三種, 嘉美、粵皇和泰安雞, 走動多, 脂肪少, 雞味濃郁, 因應肉質而配上適合的湯底, 吃得安心。
竹蔗茅根
火鍋怕燥熱, 來一壺自家製的
竹蔗茅根($48)就沒錯, 現有個活動, 凡讚好專頁及打卡並上傳食物照片, 即可獲贈飲一杯, 記得啦! 喝起來不太冰, 比常溫低一點, 清甜不造作
, 竹蔗味挺自然, 份量足夠每人分得一杯多, 甜度恰好, 解渴的。
和味沙嘩雞煲(半隻)
一心衝著辣味而來, 得知
和味沙嘩雞煲($238/半隻)是剛研發出來, 選用本地和泰式香料, 配上嘉美雞, 創製獨特的滋味來。

甫掀開蓋子, 香氣和煙都急著跑出來, 我們不客氣趁熱吃啦! 雞件切得大大的, 黏著少許的骨頭, 肉地厚身結實, 沒藏著細碎, 嫩滑過人, 將辣香甜香都吸飽
, 然而沒搶去原有的雞味, 好奇想知道配料有什麼成份, 洋葱、唐芹、辣椒、莞茜都是香味的源頭, 經充分散發, 至於辣度呢,…算是中辣吧!

初時頭兩口時沒異樣的, 接著喉嚨會像發燙似的, 辣得有層次, 不感霸道, 暖氣漸漸落入胃裡頭, 嘴巴不自覺發麻變紅了, 還被友人笑呢! 個人很喜歡這種辣勁, 不死辣, 反是慢慢透出, 結合蔬菜的清甜, 惹味卻不太油膩, 不會愈吃愈口乾, 邊釀著辣
, 但動作其實沒停下來, 滋味的樣子藏不來啦!
雞煲吃了將近一半, 是時侯開爐子, 加添些此煲指定的湯底, 倒時看到夾雜些紅辣香葉碎, 剛加湯後的一輪, 辣味即時減卻, 但其後又按捺不著, 滲透開來, 頗有趣。

火鍋配料也準備好要出場。 雖然鍋裡已有雞肉, 但還是心繫肥牛,是傳統的也是必備之物。 牛種僅本地牛和安格斯牛肉, 怎樣選則要視乎你想要重肉味還是細滑的質感多點?
特級手切肥牛
聽過店員的細心分析, 似乎這晚看中了
特級手切肥牛($238), 一片片厚薄均勻, 呈嫩紅色的肉片齊整地伏在碟上, 排得密密麻麻, 視覺超震撼, 沒時間去擔心會否吃得完了。 夾起一塊來看, 有點小厚, 脂肪層不多, 聽從叮囑在鍋內涮5-10秒, 至心儀的色澤便可。
恃著是牛肉, 沒意思要燙至全熟, 不然換來粗鞋的質感就不夠盡興了。 輕涮數秒, 捲曲了的身子暗藏幾分淡紅色, 細軟沒渣
, 比起入口即溶那類相對硬實, 但牛味濃濃的, 愈嚼愈香, 跟辣湯底匹配, 是另一種的美味。
桂花蚌
見海鮮一類挺多花樣, 桶蠔、珊瑚蚌、帶子片、象拔蚌等, 實在引死了愛吃貝殼類的人, 忍不住點了一客
桂花蚌($98)試試。

成品一副鮮嫩的樣子, 每條都這麼纖幼滑溜
, 清洗乾淨, 不忍心涮過了火, 見剛熟已夾起。 入口爽甜, 卻沒那種很膠性很假的感覺, 鮮甜味突出, 初時見底下有些生菜絲墊高, 暗想不會太多, 誰知是錯了
, 怎麼已很努力地吃, 但仍吃不完的呢?

火鍋除了配新鮮外, 爐的火力也許是個重要的元素, 可隨個人喜好而加強, 沒輕易亂走, 不然可會洩了氣啊!
白鱔片
($88)的模樣跟想像中的不一, 不是很肥美厚身, 反而略薄, 起了骨後吃得更痛快。 魚肉不帶強烈的泥腥味, 是欠了份彈牙和爽脆
, 唯鮮甜味不遜, 細嫩的版本同樣討好。

平常吃火鍋喜歡點一些丸類滑類, 貪其吸味又可以慢慢下, 喜見店子這麼多手工丸子和滑類, 每天由人手剁製而成, 吃出一份誠意。
手打蝦丸
手打蝦丸($88)原為蝦滑, 店員稱唧成丸子狀, 吃時便為方便, 就聽他吧!
大大粒且圓咕碌, 十分可愛
, 裡外皆沾滿橙黃的蟹籽, 期待等會兒在口中爆發的微妙咬感。 輕輕一咬,
只見為數不少的蝦肉, 加上滿滿的蟹籽
, 既爽且滑, 真材實料, 跟那些削身且霉爛的不可比。
油麥菜
打聽到菜籃只有生菜、冬菇和金菇, 不太合心水呢! 大家口味也挺相近, 同樣喜歡吃
油麥菜($38), 愛其突出的甜香, 富菜味, 先別論到底是否吸油……菜葉只取最幼嫩的部份
, 早已破開小塊, 擠滿藤籃子, 鮮甜爽脆, 一時沒為意原來它索味的能力也蠻高, 差點嗆鼻。
粟米
($38)是M小姐指定要點的, 不能不點吧! 初看每段都很鮮色, 飽滿得沒一粒帶乾涸, 即使燙的時間稍長, 亦沒蓋過其甜味, 噴出豐盈的汁水
, 足以令二人愛不釋口。

只怪我們實在受不起誘惑, 不經意的多點了, 出盡力也未能成功清碟, 有點浪費啊! 這樣的環境下用火鍋, 他調得不願離去, 手腳配合下, 自然放軟
, 不用急急腳, 不知不覺吃了近三小時, 挺快活的。

價位定得高, 但質素是成正比的, 選擇多樣卻未至於讓人眼花繚亂, 大路得來亦不乏驚喜, 硬要我給意見的話, 服務方面或可再做好一點
, 期間曾想請店員加湯斟水, 都難找到人來, 但感覺他們還算友善, 會主動講解怎樣才會好吃一點, 用心的製作, 客人還是吃在心裡頭的。
2015-03-31
和味沙嘩雞煲(半隻)
竹蔗茅根
油麥菜
桂花蚌
2015-04-04 939 瀏覽
本身滿心歡喜見到好評不絕就去試下,入到去見到佢話用新鮮雞諗住口感應該好好,點知上左雞煲之後發現雞無半隻,而且無肉,雞肉係滑,但係無雞味同唔入味,完全唔知自己食緊咩,埋單見七百幾真係覺得唔值呢個價錢,雞煲最重要既雞都整到咁差,唔會再有下次,更加唔會叫朋友去