2009-03-08 37 瀏覽
這是補寫一篇食評!23/2/09 那天我在澳門呆坐了5個小時再加上乘船的勞碌, 好像感冒了! 回到香港已經差不多十時了, 他原來也等我吃飯......人很累, 我們便選擇了奇味小廚!幸好這裡有我最愛吃的咕嚕肉, 所以不加思索便點了這一道, 再加一碟菜及一碗飯SHARE, 可惜這晚我沒什麼胃口, 只吃了一點便停手~~~~如果你有機會到這間店子, 可以選擇的也很多......例如咕嚕肉, 椒鹽鮮魷, 蠔仔粥, 檸汁雞, 羊腩煲, 魚湯菜.........
這是補寫一篇食評!

咕嚕肉, 魚湯西洋菜, 白飯
2009-02-23
咕嚕肉, 魚湯西洋菜, 白飯
  • 咕嚕肉
  • 椒鹽鮮魷
  • 蠔仔粥
  • 檸汁雞
  • 羊腩煲
  • 魚湯菜.........
2009-02-27 30 瀏覽
Another lunch session with colleagues. This time we ordered 6 dishes: 茄子煲, 豆豉鯪魚炒油麥菜, 肥牛炒韭菜花, 西檸雞塊, 椒鹽鱔片 and 蒸水蛋. Not much of an opinion for 茄子煲, 豆豉鯪魚炒油麥菜 and 肥牛炒韭菜花, but had more of the 西檸雞塊, 椒鹽鱔片 and 蒸水蛋 instead. 西檸雞塊 - had a strange but special taste to it. The sauce is a strangely bright yellow, with the taste being sour at first, followed by a sweet aftertaste. I quite liked this sensation, although the sour taste didn't last long enough on my tongue. 椒鹽鱔片 - Probably the best dish in the lis

椒鹽鱔片 - Probably the best dish in the list. The 椒鹽 was made from freshly fried garlic, and I really enjoyed the fresh garlic taste.

蒸水蛋 - Extremely salty for some reason. The egg was particularly 'old' too, although I don't complain much about it.

Overall the dishes were quite salty (even though I am quite tolerant of saltiness myself).

Turned out to be just under $50 per head. It's alright, but I've had cheaper and more cheerful meals than what I've had here. Would think twice about coming back here for lunch.
2009-02-16 20 瀏覽
光顧了奇味已有好幾年, 她一直是家庭飯局, 朋友聚會的好地點!! 因為價錢合理, 食物味道一流.在奇味最常叫的是鼓油王類食物, 如鼓油王焗魚腩, 肉排等!! 而最愛吃的是市面小有的焗魚鏢!!! 回說鼓油王, 這裡的味道適中, 不太咸, 再加上丁點美極吊味, 成為這裡特別的鼓油王之味. 而這裡的小炒亦具鑊氣, 最愛是韮菜花炒銀魚仔, 略帶微辣加上香口的銀魚仔, 是送酒佳品.在這裡還有很多我喜愛的菜式, 如大大碟的蒸魚,新鮮亦很抵吃!! 方魚肉碎蠔仔粥, 方魚很惹味,帶起了蠔仔粥, 使味道和口感不單調. 滷水鵝翼, 嫩滑肉不痴骨. 脆炸南乳豬手, 皮脆肉嫩很香口. 而這裡不時都有新菜式, 為食客帶來新鮮感.很多朋友都投訴這裡的服務, 的確在繁忙時段服務比較冷淡.....而且在這些時段食物水準亦比較不穩定.

在這裡還有很多我喜愛的菜式,
如大大碟的蒸魚,新鮮亦很抵吃!!
滷水鵝翼, 嫩滑肉不痴骨.

• 鼓油王類食品
  • 韮菜花炒銀魚仔
  • 蒸魚
  • 方魚肉碎蠔仔粥
  • 滷水鵝翼
  • 脆炸南乳豬手
2008-12-25 21 瀏覽
親戚一直愛去, 原因就腳. 係舊舖開始光顧,以為D 雞好味, 但新鋪開後, 感覺比以前差了.而且他們一向都沒有服務,叫人要叫好多次才有人應你, 追order 仲要比串番轉頭,真的一肚氣. 今日班親戚又去食飯, 我都食唔飽, 因為我怕油,地方叫做有電視睇,但坐得不舒服!!今晚食了, 沙薑雞, 上湯豆苗,還有豆腐&魚.個上湯豆苗好油, 豆腐裡面唔知點解好粉,最憎係咁.魚無吃,因我不愛吃炸魚. 最終只吃了油浸豆苗,一件豆腐, 三件雞和半碗飯, 現在好肚餓呀!!

今晚食了, 沙薑雞, 上湯豆苗,還有豆腐&魚.
個上湯豆苗好油, 豆腐裡面唔知點解好粉,最憎係咁.
2008-12-12 9 瀏覽
鰂魚涌小菜王,人氣極旺,星期一開夜與同事來吃。臨近 11 點都幾乎滿座。二人點了泰式煎封魚、鮑魚骨蘿蔔煲和大例湯。例湯火喉足,料亦足,芥菜頭煲豬嗗,下火一流;泰式煎封魚應該是桂花魚,桂花魚炸完再淋上酸微辣汁,醒胃,但好熱氣;鮑魚骨蘿蔔煲是豬骨煲變奏版,不明甚麼是鮑魚骨,但豬骨鹹香惹味,蘿蔔亦炆得入味,份量勁大,最後還連飲了兩碗用柴魚和豬骨同熬的湯底,正。
2008-11-25 17 瀏覽
約港島友人在此晚飯,三個人叫了:沙薑雞半隻$55 - 皮滑肉嫩無雪味,比以此為招牌的店鋪不遑多讓, 唯一可挑剔的是雞皮下的脂肪太多而已.燒汁白鱔片$75 - 夠爽夠脆,沾些急汁就食得更滋味.豉椒生腸$48 - 洋蔥青椒都爽,生腸如能炒得爽些,多些,就更正.魚湯浸海棠菜$38 - 四處也找不到海棠菜的資料,希望有識之士指教! 只知海棠菜是一種長條形,尾部有少許綠葉的菜, 此菜一齊叫,卻在吃完三碟肉類,小憩後,才珊珊來遲的一道,但時間卻是剛剛好, 菜夠淋,湯夠甜,食落有去滯清胃的感覺,最後連湯也分來飲晒!完全是個大驚喜!加上兩枝啤酒,埋單$276,以食物質素來衡量,完全可以接受!
約港島友人在此晚飯,三個人叫了:
唯一可挑剔的是雞皮下的脂肪太多而已.
燒汁白鱔片$75 - 夠爽夠脆,沾些急汁就食得更滋味.
只知海棠菜是一種長條形,尾部有少許綠葉的菜,
  • 魚湯浸海棠菜
2008-08-02 23 瀏覽
此店前後光顧了三次,第一次去,睇見餐牌,樣樣都好想食,但只得兩個人,所以都係叫得兩碟小菜,叫左《走地沙薑雞》半隻,好似好耐冇食過咁滑嘅雞哪,又叫左《魚肚雜菌煲》($60) 啲魚肚好入味呀!食完呢餐,又念念不忘,好想試埋佢其他小菜,第二日又去幫襯,本來想叫《蜂巢炸蠔仔餅》$50,但老闆話要等45分鐘! 卒之叫左《話梅豬手煲》$48,小小話梅味,豬手好肥美,《南乳齋煲》$48,都幾大煲,沙薑三寶$48,有珍干、鵝腸和雞腳,鵝腸好爽呀,雞腳珍干可以唔食。而另一款小菜《燒汁白鱔片》$75,都好好味,食到尾聲鱔片仍是很脆,燒汁和白鱔片魚香混在一起,味道剛剛好。

走地沙薑雞
燒汁白鱔片
話梅豬手煲
2008-06-22 16 瀏覽
因為公司在附近,大概每月都會相約十位同事到奇味食午飯 ! 這裏午膳時間一定滿座,所以一定要先訂位和落單,這樣上菜也會比較快一點。由於人數眾多,每次都可以試到不同的菜式。說這裏的每道菜式都有水準,一點都不誇張。印象中,在這裏嚐過的菜式中,有超過九成半都獲同事一致好評和讚賞! 這裏的廚手勢的確非常了得,小菜小炒都非常有鑊氣,又不會太油。他們的家常菜式和老火靚湯也很不錯呀! 眾多菜式當中,我非常喜歡他們的蛋白蒸豆腐 (超滑,餸飯一流!!!),椒鹽白鱔和特色家鄉菜 (如豉油王魚標和香煎墨魚餅)!
因為公司在附近,大概每月都會相約十位同事到奇味食午飯

• 蛋白蒸豆腐
  • 椒鹽白鱔
  • 奇味小炒王
  • 香煎墨魚餅
2008-04-03 11 瀏覽
實在非常多人,星期日晚六點半嚟坐低冇耐,己經門口有成班人等位。沙薑雞:味道幾好有雞味;蜆介魚卜煲幾香口但多油;魚湯浸菜ok;豉油焗肉排就一般;重有一個餸唔記得係乜。小菜味道算唔錯,但價錢就真係好低,差唔多平過快餐店。
2008-02-21 12 瀏覽
一個人行過呢到,忽然記起係OR上有唔少好評,於是一條友坐低,但人少叫小菜又唔知食乜好,於是食打冷:鹵水鵝同豆腐拼韮菜。鹵水鵝真係失望,又肥又靭,唔掂。豆腐有驚喜,唔係用一般炸豆腐,可能係自己炸嘅,唔太燶而豆腐有香味,韮菜也不錯。連埋一枝啤酒價錢也不平。睇嚟打冷唔係呢到強項,今次唔作得準,下次要試小菜睇下真正水準如何。
2008-02-13 11 瀏覽
由於公司在太古坊,來這裡吃飯已幾年了,由第一次來吃就知道這裡味道好,但看不見有人寫,就沒有跟進。再來發覺已有多篇食評,不妨又加點意見...我和同事都只在這裡吃午飯,這裡每日午飯都『座無虛席』,並非客套話而是附近沒有太多同類食店,或是對手太不堪... 『東西預先煮,上桌冷冰冰! 』,誰會來吃啊!奇味只有慢上菜,東西熱騰騰, 加上有茶喝、有例湯送,食客絡繹不絕,今年新年天氣奇冷,這裡就更多人了。老闆記性很好,會認得我們閒聊兩句,店員阿姐們都忙得不可開交,你還想有甚麼服務?我不知道這裡有甚麼不好吃,暫時未遇上,食評應以『平、靚、正』來終結。

再來發覺已有多篇食評,不妨又加點意見...

(非會員)
2007-11-07 6 瀏覽
我今曰第一次去呢度食lunch,覺得好食到不得了。我地今次叫左四個小菜:豉油王中蝦Jer Jer 蝦米炒生菜椒鹽鮮尤西檸雞我最鐘意豉油王中蝦,D蝦又大隻又爽,又夠味,最緊要夠抵。其他小菜都抵食又大碟,一定夠飽。埋單到只係$237。真抵!!不過最緊要book位同預早落單,咁就有充足的時間食。真係值得推介俾大家,有機會一定要去試。
豉油王中蝦
Jer Jer 蝦米炒生菜
椒鹽鮮尤
西檸雞
(非會員)
2007-10-05 11 瀏覽
樓面服務差,上菜慢,野食ok,lunch去食必遲無早,如去真係要訂位。
2007-08-08 15 瀏覽
終於擴充囉!!用埋隔離"美味屋",舊址"打冷",新址"炒",地方多左,但係中午一樣要訂枱 先有得食,晚市好少少,但都經常要等,鬼叫d野好食咩,抵佢牙擦

2007-06-27 18 瀏覽
味道十分好,炸得唔過火,每次去都會叫呢味餸。lunch 好扺食,但坐的地方比較窄,記得訂位同埋落定單,去到即刻有得食。