餐廳: 太興 (翔龍灣廣場)
資訊:

2018-01-01 344 瀏覽
2018年第一日同老公去左翔龍灣太興食早餐,一直覺得連鎖食店質素都差唔多,但因為有一段時間無食過太興,以前都係晚餐居多,今日一試,味道都唔差。點左火腿米粉配炒蛋多士同餐肉蛋公仔面,湯汁味道適中,米粉彈牙,如果份量再多少少就更好,賣點當然係招牌香滑奶茶,比其他茶餐廳整得要滑
2018-01-01
10 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)
2017-09-24 258 瀏覽
在這裡曾經是我經常吃早餐的地方,因為報紙上的優惠券,現在它變為了我的外賣燒味店。呢期是豉油皇烤鴿,原價是$43,不算貴,加上$5的優惠,現在只需要$38一隻,幾抵食烤鴿其貌不揚,但真是鴿不可以貌相,蒜味十足,醃得入味,肉質甘腴豐美,皮烤得焦香,家人個個都讚口不絕!太興燒味有時都會偶有佳作!

豉油皇烤鴿

太興燒味有時都會偶有佳作!
2017-09-24
外賣自取
豉油皇烤鴿
2017-04-25 580 瀏覽
太興燒味在我住在西灣河時已經幫襯,它本來是太安樓一間小小的燒味店,憑藉出色的燒味,創出了一間連鎖食肆,而我已經多年沒有吃過,咁啱我的客戶送了兩張金豬禮卷,每張$50,今天㨂了翔龍灣的分店去吃,這裡的環境比較好,我們選了兩個下午茶餐。我就叫了一個原隻鵝脾瀬($69),另外加$3有冰鎮奶茶。我最喜歡燒鵝皮脆肉嫩,可惜太興的鵝皮唔脆,要用牙撕開,我覺得好失望,鵝肉暖暖的而味道都可以,潄粉好幼,個湯好淡。奶茶都算滑,無冰在奶茶,所以都算濃,整體我覺得最好呢個👌👌👌老婆叫了軟綿綿花生醬多士($28)另外要了紅豆冰($8)-多士焗烤過,所以比較硬,綿花糖和多士中間有一層厚厚的花生醬,而綿花糖上層仲有一層朱古力糖醬,食落好滯,因為綿花糖、朱古力醬、花生醬加在一起,吞下食道時,覺得好似黏在食道中,如果當甜品吃完晚餐食會好些,最好仲大班人分,不過下午茶就太甜,因為吃完完全唔想食野😅😅😅,欣賞它的創意,可惜眼高手低😂😂😂紅豆冰內的紅豆唔好爛,花奶唔多,味道都算可以。👌👌👌兩個人下午茶要$108,我覺得不值😂😂😂

我就叫了一個原隻鵝脾瀬($69),另外加$3有冰鎮奶茶。
紅豆冰內的紅豆唔好爛,花奶唔多,味道都算可以。👌👌👌
兩個人下午茶要$108,我覺得不值😂😂😂
2017-04-18 298 瀏覽
老公的朋友送了兩張金豬禮卷,每張$50,他㨂了翔龍灣的分店去吃,這裡的環境比較好,我們選了兩個下午茶餐。軟綿綿花生醬多士($28)另外要了紅豆冰($8)-多士焗烤過,所以比較硬,綿花糖和多士中間有一層厚厚的花生醬,而綿花糖上層仲有一層朱古力糖醬,食落好滯,因為綿花糖、朱古力醬、花生醬加在一起,吞下食道時,覺得好似黏在食道中,如果當甜品吃完晚餐食會好些,不過下午茶就太甜,因為吃完完全唔想食野😅😅😅紅豆冰內的紅豆唔好爛,花奶唔多,味道都算可以。👌👌👌我老公就叫了一個原隻鵝脾瀬($69),另外加$3有冰鎮奶茶。鵝皮唔脆,鵝肉暖暖的而味道都可以,潄粉好幼,個湯好淡。奶茶都算滑,整體我覺得最好呢個👌👌👌

紅豆冰內的紅豆唔好爛,花奶唔多,味道都算可以。👌👌👌
燒鵝瀨
鵝皮唔脆,鵝肉暖暖的而味道都可以,潄粉好幼,個湯好淡。
奶茶都算滑,整體我覺得最好呢個👌👌👌
下午茶
2016-08-14 492 瀏覽
今日自己一個去左太興食下午茶, 由於未食晏既我真係好肚餓,結果揀左個福建炒飯配冰鎮奶茶。福建炒飯個汁鋪滿左成個飯, 而材料分別有鮮蝦, 雞肉, 芥蘭莖同埋菇, 而最抵讚既係個炒飯底,每粒飯都被蛋漿包住, 炒得粒粒分明, 唔會炒得一舊舊, 個汁鹹度適中, 鮮蝦亦爽口彈牙, 成個飯既配搭真係好好味。凍鎮奶茶: 話明係凍鎮奶茶, D凍緊係放係隻杯既出面凍鎮住啦, 奶茶沖得好滑同好濃茶味, 唔會因為凍塊溶左而令到茶味淡左, 果然無叫錯。
凍鎮奶茶
2016-05-09 417 瀏覽
太興呢杯泡末咖啡,以跟餐來計真的是滿分,奶泡打得相當綿密加上朱古力粉酒在上面又甜又靚,而咖啡又好飲不澀口。餐旦麵必食是常識吧!呢度的一丁麵煮得很好麻油味又有麵又夠彈(的確不是間間茶記煮得好),旦炒得滑(一過個人覺得太陽旦比較襯),餐肉好吃又不粉。凍檸茶,味道亦不賴,有茶香(點了少甜仍很甜)下午茶......都很貴 羅宋湯配雞搥的的色色的小套餐,做形可愛又可填肚,雞搥炸得好靚肉又夠嫩,羅宋湯味夠濃,可惜通粉不太好吃
凍檸茶,味道亦不賴,有茶香(點了少甜仍很甜)
下午茶......都很貴
羅宋湯配雞搥
2015-07-10 429 瀏覽
是晚約了朋友去土瓜灣,倉促間隨便選了此店晚飯,兩個人點了兩個小菜,淮山魚唇雞煲和最簡單的菜芯炒牛肉。淮山魚唇雞煲,熱辣辣的雞煲一上枱,淮山是用了紫淮山,比較特別,但沒有什麼香味,再試味道,整體口味偏淡,湯底膠質不算太豐富,但魚唇都頗大塊,而雞件亦都嫩滑。菜芯炒牛肉,一般茶記應有的水準。
菜芯炒牛肉,一般茶記應有的水準。
題外話/補充資料: 是晚菜式整體不算突出,一試無仿.
2015-07-01 255 瀏覽
一個好食嘅早餐對我嚟講係一天的好開始,今日我食嘅係太興早餐。我嗌左一個常餐,有火腿絲通粉,牛油多士配炒旦,同即沖泡沫咖啡。吾洗等好耐,大概五至十分鐘度,食物就xx送上,火腿通粉夠熱,份量還算可以,湯吾算太咸,有菜配上,不過不失。牛油多士很熱很碎,值得一贊。炒旦都很滑,吾會老,微微流心,岩我心意!!即沖泡沫咖啡係我早餐必嗌的,味道夠濃同細滑,泡沫份量適中,吾錯。這份早餐整體還算可以,價錢合理,環境也舒適,只係服務員態度一般,同埋即使見到我要落單都遲遲未嚟,但好在食物上得算快,否則趕著返工的朋友就要注意了:)
火腿絲通粉 牛油多士炒旦 即沖泡沫咖啡
2015-06-02
$35 (早餐)
2015-05-22 160 瀏覽
太興燒味十分知名,至於好不好吃則因人而異,至小在我來說是普普通通而己,反正式有人一定客量,不愁生意今次则想談談另一名作為冰鎮咖啡咖啡味道雖然香濃,但奶味稍嫌不足,而且份量過小,小妹不消2口已極速喝光。而且冰鎮似乎是裝飾大於實際,沒有增加冰凍效果

今次则想談談另一名作為冰鎮咖啡

2014-05-24 383 瀏覽
翔龍灣嘅太興,入去飲個下午茶Hea下,希望今次有進步啦!叫左:福建炒飯,燒肉飯,老火湯,西多士福建炒飯:大大碟用料足,蝦彈牙好新鮮,义燒味道唔錯,但炒飯唔夠香,可能落蛋太小同炒得太短時間關係.燒肉飯:個皮今次幾脆,燒肉鹹香,比上次好好多.老火湯:冇咩特別.西多士:炸得好香,唔會燶,冇小小鹹味,正.今次好似幾好,希望唔會又變啦!
翔龍灣嘅太興,入去飲個下午茶Hea下,希望今次有進步啦!
叫左:福建炒飯,燒肉飯,老火湯,西多士
燒肉飯:個皮今次幾脆,燒肉鹹香,比上次好好多.
老火湯:冇咩特別.
西多士:炸得好香,唔會燶,冇小小鹹味,正.
今次好似幾好,希望唔會又變啦!
2014-05-11
20 分鐘 (堂食)
$65.50 (下午茶)
2014-04-01 572 瀏覽
假期冇嘢好做,走左去翔龍灣.見到太興,入去飲個下午茶Hea下.叫左:星洲炒米,燒肉飯,老火湯,西多士星洲炒米:用料足,炒米好入味,份量又夠,蝦都彈牙,整體幾香口,唔會太油.燒肉飯:個皮唔脆,肉又唔鹹香,連個汁都好淡,完全失敗.老火湯:冇咩特別.西多士:炸得好香,唔會燶,冇小小鹹香味,幾特別,反而這個最好.
假期冇嘢好做,走左去翔龍灣.
見到太興,入去飲個下午茶Hea下.
叫左:星洲炒米,燒肉飯,老火湯,西多士
燒肉飯:個皮唔脆,肉又唔鹹香,連個汁都好淡,完全失敗.

老火湯:冇咩特別.

星洲炒米
老火湯
西多士
題外話/補充資料: 下午茶人都坐滿叫可唔可以開大D冷氣都唔肯開.
2014-03-30
$65.50 (下午茶)
星洲炒米
2013-02-23 95 瀏覽
一早同老公去食早餐,人不是太多,待應都有四五個,但叫他落單時就好不內煩,太度惡劣,都唔嚟食嘢,定係嚟受氣,待應是着克衫身高比較細小的女人,不是一個普通的職位,到咗飲品嚟時仲離普(睇相),倒到天一半地一半,又是那個待應簡直離普,服務態度惡劣.總結五個字:貼錢買難受!!!!!
到咗飲品嚟時仲離普(睇相),倒到天一半地一半,又是那個待應
簡直離普,服務態度惡劣.
總結五個字:貼錢買難受!!!!!
2013-02-22
2012-10-31 200 瀏覽
今天2人來lunch,叫咗:1)牛柳瑞士汁濕炒河-個樣好似乾炒牛河咁,不過多咗小小汁(其實同d油撈埋)-牛柳唔多,味道唔差因d汁帶小小甜,只是太多油八寶飯: 有油雞, 燒鵝, 燒肉, 叉燒, 魷魚, 紅腸, 咸蛋, 燻蹄~!! 份量都唔算細~~ 而且D油雞嫩滑又夠味~ 燒鵝燒得好味~~ 叉燒都係又淋又好味~ 成碟飯都好正~ 十分有水準~ 同埋咸蛋有成隻~ 唔係半隻~ 完全適合我喜歡食咸蛋送飯既人士~ ~冰鎮奶茶: 幾滑,但味道一般順帶一提,這裡冷氣長期超凍!!
今天2人來lunch,叫咗:

1)牛柳瑞士汁濕炒河
-個樣好似乾炒牛河咁,不過多咗小小汁(其實同d油撈埋)
-牛柳唔多,味道唔差因d汁帶小小甜,只是太多油

冰鎮奶茶: 幾滑,但味道一般

順帶一提,這裡冷氣長期超凍!!
2012-10-10
2012-10-07 93 瀏覽
一向對太興評價甚高,雖然價錢屬高檔茶餐廳,但食物有一定水準,所以久不久都會幫襯.好耐無去過太興嘆下午茶, 今日即興專程搭車去翔龍灣, 點知就中招...首先望望餐牌,一如所料加價,以往2字頭下午茶加到3字頭; 以往3字頭嘅依家要上4字喇...點了個招牌餐肉蛋公仔麵配冰鎮奶茶.上檯後見賣相同以前差不多,但睇真, 兩塊午餐肉由以往厚切變成薄斜切, 正確來講現在兩塊只等如從前一塊.另外叫的厚多同樣大縮水, 就算唔同以前比, 只同餐牌上嘅相片比較已差很遠.味道仍是可以的,可惜已經缺少了以往專程去太興開餐嘅滿足感.加價我明白,但可否至少保持從前嘅八九成呢?!

點了個招牌餐肉蛋公仔麵配冰鎮奶茶.

味道仍是可以的,可惜已經缺少了以往專程去太興開餐嘅滿足感.

加價我明白,但可否至少保持從前嘅八九成呢?!
2012-01-21 86 瀏覽
難得家母作客,便以盤菜,作團年飯的主角,大堆頭,而且,無須與其他人逼餐死。最近家中有盤菜供應的地方,就是翔龍灣"太興新世代"。發展到今天,盤菜的用料越來越高級,好像太興的盤菜,更用上鮑魚,花膠等材料,與魚蛋,蘿蔔,芋頭等一起,價錢為六百多。還有燒鴨,雞,冬菇,枝竹等等,味道方面不過不失,蘿蔔爽甜,最名貴的鮑魚,不甚入味。三個人一餐飯當然吃不完,剩下來的,是未來兩三天的"糧餉"了。不要說我寒酸,新年流流吃隔夜菜,當你想想,有些活在第三世界的人,連吃也沒有得吃,還會說這番話嗎?

外賣自取