12點一放LUNCH已經一支箭標上去鴨巴甸街12:08到! 可惜都係遲左一步, 原來D人係11:45就第一輪食梗LUNCH好日式既做法, 無得BOOK位, 去到門口有張紙自己寫低名同人數, 企係度乖乖地等, 都好在12:35左右就入到老友叫左佢最貴既海鮮天DON我就食個雞親子天DON叫完野食, 就上左杯ICE GREEN TEA先再有個小前菜好開胃$300既海鮮天DON有齊哂優質海鮮食得出食材係好新鮮, 加上佢既天婦羅做法係炸得剛剛好唔會係好熱氣好油膩個種炸係剛剛好脆口, 薄薄一層粉, 優質既天婦羅係唔會令到你熱氣我個雞親子天DON都好正, 舊炸雞略咸, 但我重口味所以覺得好正仲有隻天婦羅蛋, 一篤就流心, 但表皮又脆卜卜一流既午餐, 難怪超多人等位一出門口都一條長龍了鴨巴甸街呢個街口多左幾間美食間間都有人龍, 要試既就真係要12點OR偷雞早小小仆上黎先食到第一輪啦
12點一放LUNCH已經一支箭標上去鴨巴甸街
好日式既做法, 無得BOOK位, 去到門口有張紙
老友叫左佢最貴既海鮮天DON
我就食個雞親子天DON

叫完野食, 就上左杯ICE GREEN TEA先
再有個小前菜好開胃
$300既海鮮天DON有齊哂優質海鮮
食得出食材係好新鮮, 加上佢既天婦羅做法係炸得剛剛好
唔會係好熱氣好油膩個種炸
係剛剛好脆口, 薄薄一層粉, 優質既天婦羅係唔會令到你熱氣

仲有隻天婦羅蛋, 一篤就流心, 但表皮又脆卜卜
一流既午餐, 難怪超多人等位
一出門口都一條長龍了
鴨巴甸街呢個街口多左幾間美食
4天前
我們再次來到這裡,感覺就是親切,因為「天海」是我倆緣份的天婦羅!在云云的日本菜式中,天婦羅是我們放得較後的選擇,直至數年前因緣際遇認識到「天海」,我倆未被「啟蒙」的味蕾,終由長澤佳明料理長手中的天婦羅打開。還有當年 Nakamura 店長令我對天婦羅長了不少知識,可惜他已返回日本,現任店長由一位日籍女士擔任!海老長澤佳明料理長如以往一樣默默地準備天婦羅,作風低調得很!為什麼會特別喜愛「天海」的天婦羅?首先是其絲薄酥脆的炸漿,入口全無負擔、鬆香零油的口感,予人輕快與爽朗的快樂!而優質嚴選食材亦是極為重要、令我愛上「天海」的因素,當炸漿在嘴巴掠過後,食材本身的質感與原味道 —  柔和、自然、不浮誇,隨即叫味蕾興奮起來,炸物不講求新鮮食材的假道理絕對不合時宜了!桌上佐味的有海鹽、檸檬和柚子鹽,建議將海老蘸海鹽進食便足夠了!海老輕巧、爽嫩兼帶蝦鮮, 長澤佳明料理長的手藝一點也沒有差!鱈魚鱈魚肉質白晳幼細,配以醬油提味,含蓄的魚油在咀嚼間溢出,為純味兒添上滋香!紋甲烏賊這小方塊先來是脆、再來是超柔軟的口感,最後是紋甲烏賊的鮮甜混合白松露的香氣,簡單的賣相帶來不平凡的味道!平時沒多注意墨魚的種類,

海老

長澤佳明料理長如以往一樣默默地準備天婦羅,作風低調得很!

鱈魚
紋甲烏賊

平時沒多注意墨魚的種類,上網搜尋後方知紋甲烏賊擁有特別柔軟的質感,喜愛捕獵螃蟹食用,所以紋甲烏賊味道濃厚且鮮甜,試了果然不懶!
野菜 — 鴻喜菇

烏賊過後,是幾款野菜,別小覷野菜,每一款也有自家的特性和鮮味!

第一道野菜是 Shimeji Mushroom,找到的答案是鴻喜菇,但香港看到的鴻喜菇也較細小,沒這個的大,希望沒有繙譯錯誤!
有著入口即溶的口感,菇香清幽,以少許醬油點綴,美味來得剛剛好。
野菜 — 西蘭花

令我聯想到帝王蟹的西蘭花天婦羅,形狀不是跟帝王蟹的蟹蓋很相似嗎?也許我想蟹想瘋了!
菜味香濃,口感介乎在爽與溶化之間,很特別!
野菜 — 甜粟
點點黃,大大粒的粟米粒,非常的爽甜,相信沒有人會抗拒!
野菜 — 茄子

兩人同分的茄子,炸漿薄得幾乎是透明!
儼如一陣清風的感受,竟然可從茄子天婦羅中領會,怪不得人家說秋茄最動人!
蝦手卷

一輪野菜天婦羅後,侍應妹妹前來預告一會的手卷不用沾任何調味,遂接過長澤佳明料理長手中的蝦手卷,第一感已告知它的味道足以令我倆愛上!
炸海老配搭海膽的紫菜手卷,集香甜脆爽嫩糯鮮於一身,調味恰好,實在美極了!
Flat Fish

Menu 上是 Flat Fish 二字,只少有好幾種魚類屬於 Flat Fish ,例如比目魚也是其中之一。
不管何許魚,先來享用泡在千絲交織芡汁之中的 Flat Fish 天婦羅吧!感覺帶有點中華風,一邊吃一邊感到滑溜帶甜的芡汁,加上大蔥散出的香氣,忽然令我聯想到粟米斑塊,哈哈哈!
梅子薯仔

外形恰如獅子狗魚蛋的梅子薯仔,十分可愛!一咬後,味蕾立即雀躍起來,獅子狗魚蛋實在沒法比!
外層有著焦香,跟之前的天婦羅完全不一樣,大腦來不及分析,已被中間軟密綿滑、滿滿薯香與細甜的薯仔所吸引,令人難以忘懷的美味,雖瞬間即逝,但卻永留在腦海!
鮑魚

近年被鮑魚柔韌的質感迷倒了,看到鮑魚便流口水了,沒想到當晚也有品嚐鮑魚天婦羅的機會,實在太意外了!
烹調鮑魚天婦羅的火喉尤為重要,不過以長澤佳明料理長的豐富經驗,一定難不到他!蘸上山葵鹽的鮑魚,富鮮味、柔軟兼具彈性,好吃啊!
秋蛙魚及秋蛙魚卵飯

來到主食,雖然不是我至愛的天丼,但秋蛙魚及秋蛙魚卵飯,鹹香鮮美夾雜軟糯的米飯,絕對沒有讓我失望!

讓人愉快的主食,老公說要添飯啊!
除米飯外,主食還伴有淮山漬、水菜櫻花蝦和清湯。
千萬不要錯過來自靜崗縣的櫻花蝦,質優美味!
最後以清爽的柚子啫喱作結。

從去年開始,香港人和各大小行業也不好過,適者生存,無不攪盡腦汁,「天海」也不例外,作為顧客,好的食肆一定義不容辭去支持,盼大家能共渡時艱!

「天海」十月份推出雙人 HK$1,000 的廚師發辦,貨真抵吃,又怎能錯過呢,相信您也樂意作為頑強生命力的見證!

大家加油!
2020-10-14
  • 天婦羅
2020-10-15 0 瀏覽
This cozy tempura place runs by Japanese couples from Shizuoka. We had a good time enjoying the food in here!10月之Tempura Course1. エビ (炸蝦)2. 銀だら (鱈魚)3. 野菜4. 海老結び (uni, shrimp, seaweed, wasabi)5. 鰈のあんかけ (鰈魚加芡汁)6. Plum meat and Seasoned potato 7. 蝦夷アワビ (Enzo-awabi, 北海道的鮑魚加wasabi鹽)8. 秋季的三文魚,三文魚子泡飯, 炸櫻花蝦配水菜, 吸物10. Fruit Jelly , yuzu, raspberry素晴らしい!

10月之Tempura Course
1. エビ (炸蝦)
2. 銀だら (鱈魚)
3. 野菜
5. 鰈のあんかけ (鰈魚加芡汁)
8. 秋季的三文魚,三文魚子泡飯, 炸櫻花
蝦配水菜, 吸物

素晴らしい!
  • 海老結び
2020-09-28 647 瀏覽
想食呢間天婦羅好耐啦📣📣📣但每次來到都很長龍,這天很早放午飯,12:00就來到門口寫下名字,排在首位等待第一輪11:30進去的人吃完,就可以進去了。滿心歡喜地叫了胡麻汁天海天丼($180),天婦羅蝦炸到超酥脆🤤,飄來陣陣麻油味🤩,配菜全部很好吃,最喜歡南瓜。而鰻天重($350)原條鰻魚更驚豔🤯好食到爆炸,沒有吃到任何骨的感覺,而且鰻魚肉很鮮嫩,與天婦羅汁十分搭🤤🤤🤤強烈建議各位不要白費排隊進來的精力,一場來到一定要試吓。最重要係連前菜、綠茶、湯 都好好飲🥺
最重要係連前菜、綠茶、湯 都好好飲🥺
2020-08-21
  • 鰻天重
2020-09-07 1600 瀏覽
去日本時食過即炸天婦羅,呢度可以食到最接近的味道。地方不太,大概只能容納十人,而且不能預約(但係我見過佢有日被人包場,十人唔算多人,一圍都可以的)介紹返,兩個人點了三個餐,因為比較大食。由日本師傅親自係你面前做炸物,所有食材都係即叫即整,剛剛炸好就放上你枱面,新鮮而且無咩油係紙上面。入口無油溢味,炸雞好多肉汁,差少少燙親咀仔。炸海膽天婦羅比較遜色,始終唔係新鮮海膽,可以skip。炸鰻魚飯不可不試,比出面的天丼出色,而且全店用日本米,好接近在大阪食的味道。於是,我連續兩星期去了兩次。
去日本時食過即炸天婦羅,呢度可以食到最接近的味道。
介紹返,兩個人點了三個餐,因為比較大食。
入口無油溢味,炸雞好多肉汁,差少少燙親咀仔。
炸海膽天婦羅比較遜色,始終唔係新鮮海膽,可以skip。
於是,我連續兩星期去了兩次。
鰻魚飯
鰻魚飯
2020-09-03 1059 瀏覽
香港人為左美食排幾耐隊都肯🤣 呢間日本餐廳無得訂位🙈大概1200去到已經要等一個鐘😅聽聞咁多好評,自然對佢有好大既期望😋 食完發覺等一個鐘都幾值得👍🏻無論食材既新鮮同埋調味既配合都平衡得好好⭐️  Seafood Tendon Set 🐟 ($300)呢個Set有好多款海鮮,例如蟹🦀蝦🦐帆立貝 穴子同烏賊🦑。鍾意食海鮮既朋友一定十分滿足🥰 每一種都十分新鮮,好似食到海水既味道🌊海老同外面既天婦羅🍤完全唔同 從來未試過咁新鮮咁彈牙 值得一讚既係佢既帶子‼️差唔多有手掌咁大✋🏻仲要非常鮮嫩😋炸漿薄薄一層,絕對唔會搶左主角海鮮既風頭✨,更加唔會成口都係粉漿 天婦羅醬汁份量岩岩好🍘,帶出海鮮既鮮甜⭐️  Tenkai Wasabi Tendon Set 🍘($180)呢個Set 雖然無咁多海鮮🐠,反而有另一種驚喜🥰 主要有海老 白身魚 同天婦羅蛋 海老同樣地新鮮😋天婦羅流心蛋非常考功夫🥚蛋汁融入日本米裡面好有窩心既感覺❤️本來以為野菜只係配角 但佢地例如南瓜🎃秋葵 同茄子🍆出乎意料地鮮甜☺️中間既山葵增加左成個天丼既清爽感✨ 令我十分Surprise食完炸物都唔油膩值得一提既係佢既小缽同配菜🍲亦十分有亮

值得一提既係佢既小缽同配菜🍲亦十分有亮點👍🏻 其中一個薯仔牛肉煮🥔好有日本家庭式既味道 薯仔同蘿蔔都好鮮甜 💓另外既大根用柚子醃製過🍊 有種淡淡既清甜 中和返Umami 感重既海鮮🦞 唯一挑剔既係特別提到靜岡縣既抹茶🍵唔係太夠茶味 有點太淡 不過各種細節既平衡令我好欣賞餐廳既心思💕係物有所值既一餐!
2020-07-27
日本料理裏面我最小食應該就係天婦羅因為我成日都覺得好油膩好煎炸好熱氣但因為今日同事話好想食天婦羅推介左呢一間天婦羅餐廳一齊去食,所以就去試吓🍽平日嘅12點左右我哋去到店鋪已經開始排長龍,裏邊只係得10人Bar 位。大約排咗30分鐘左右就入座店內成個感覺都好日本feel日本人侍應,日本人廚師,連客人都好多係日本人。坐係Bar 枱每一個客人都可以見到廚師製作天婦羅嘅過程呢一個係佢嘅lunch Menu今次我揀咗食海鮮天丼包括蟹、蝦、白身魚、扇貝、鰻魚、烏賊同野菜望到已經覺得好好味第一口咬落去就唔覺得油膩,而且好鬆脆裏面有一隻炸流心蛋,呢一隻留心蛋我好評我篤穿隻蛋,等啲蛋黃流入啲煩到一齊食呢個午餐我食得好滿足,食完之後我即刻好想介紹俾朋友一齊嚟食第一次食天婦羅係想再次光臨呢一間舖頭係冇得訂位,所以建議早點去食第一輪
日本料理裏面我最小食應該就係天婦羅
因為我成日都覺得好油膩好煎炸好熱氣

但因為今日同事話好想食天婦羅
推介左呢一間天婦羅餐廳一齊去食,
所以就去試吓🍽

平日嘅12點左右我哋去到店鋪
已經開始排長龍,裏邊只係得10人Bar 位。
大約排咗30分鐘左右就入座

店內成個感覺都好日本feel
日本人侍應,日本人廚師,連客人都好多係日本人。

坐係Bar 枱每一個客人都可以見到廚師製作天婦羅嘅過程

呢一個係佢嘅lunch Menu

今次我揀咗食
海鮮天丼
包括蟹、蝦、白身魚、扇貝、鰻魚、烏賊同野菜

望到已經覺得好好味

第一口咬落去就唔覺得油膩,而且好鬆脆
裏面有一隻炸流心蛋,呢一隻留心蛋我好評

我篤穿隻蛋,等啲蛋黃流入啲煩到一齊食

呢個午餐我食得好滿足,
食完之後我即刻好想介紹俾朋友一齊嚟食
第一次食天婦羅係想再次光臨

呢一間舖頭係冇得訂位,所以建議早點去食第一輪

2020-08-07
  • 海鮮天丼
2020-07-26 1624 瀏覽
食日本嘢,夜晚動輒過千.所以經常會食lunch過下口癮 😆知道佢係排隊店,好冇耐性嘅我,11:45就黎到.好唔好彩我哋係最後一對人入唔到的😭所以要企係出面等.但亦都好好彩,之前有個顧客係一個人黎食,12點就離開😆所以我哋12點就有位啦!講返嘢食先.選擇唔算太多.但我成日覺得唔需要選擇多.有一樣嘢好食就夠.今次我朋友叫咗$180雜錦天婦羅丼,而我就叫咗$190海老天婦羅丼.由於佢個set已經包左天婦羅蛋所以我就另外加咗隻$25嘅天婦羅蛋個人覺得天婦羅蛋最容易見到一間天婦羅餐廳嘅功架,一食就知龍與鳳!所以嚟到天婦羅嘅專門店一定要叫!佢仲可以另外加其他嘢.不過我哋lunch time唔食得太多,所以只係加咗一隻天婦羅蛋.前菜係有誠意嘅.加上套餐會送綠茶,一開始感覺都唔錯.朋友嘅$180天婦羅丼係好豐富!裏面仲包埋嗰隻一定要叫嘅天婦羅蛋.個漿炸得好薄係基本,(不過好多餐廳都做唔到lol hahaha)裏面嘅天婦羅雖然不至於好似日本最高級嘅餐廳咁做到蒸嘅效果,但係朋友講咗句,點解天婦羅嘅蔬菜可以好食過天婦羅嘅海鮮架?咁我覺得都值回票價啦! 之後就係我嘅$190 海老天婦羅丼飯,我諗都冇諗過佢會配
食日本嘢,
夜晚動輒過千.
所以經常會食lunch過下口癮 😆

知道佢係排隊店,
好冇耐性嘅我,
11:45就黎到.
好唔好彩我哋係最後一對人入唔到的😭
所以要企係出面等.
但亦都好好彩,
之前有個顧客係一個人黎食,
12點就離開😆
所以我哋12點就有位啦!

講返嘢食先.
選擇唔算太多.
但我成日覺得唔需要選擇多.
有一樣嘢好食就夠.

今次我朋友叫咗$180雜錦天婦羅丼,
而我就叫咗$190海老天婦羅丼.

由於佢個set已經包左天婦羅蛋
所以我就另外加咗隻$25嘅天婦羅蛋

個人覺得天婦羅蛋最容易見到一間天婦羅餐廳嘅功架,
一食就知龍與鳳!
所以嚟到天婦羅嘅專門店一定要叫!

佢仲可以另外加其他嘢.
不過我哋lunch time唔食得太多,
所以只係加咗一隻天婦羅蛋.

前菜係有誠意嘅.
加上套餐會送綠茶,
一開始感覺都唔錯.

朋友嘅$180天婦羅丼係好豐富!
裏面仲包埋嗰隻一定要叫嘅天婦羅蛋.
個漿炸得好薄係基本,
(不過好多餐廳都做唔到lol hahaha)
裏面嘅天婦羅雖然不至於好似日本最高級嘅餐廳咁做到蒸嘅效果,
但係朋友講咗句,
點解天婦羅嘅蔬菜可以好食過天婦羅嘅海鮮架?
咁我覺得都值回票價啦!

之後就係我嘅$190 海老天婦羅丼飯,
我諗都冇諗過佢會配埋個和牛咖喱汁!
呢個真係天衣無縫嘅配搭!!!

就咁食呢個海老天婦羅飯可能有啲乾,
加埋呢個汁真係食多幾碗飯都得!
一定要讚一讚嘅係佢嘅米.
我不至於食得出係邊一隻日本米,
但係無論質感同埋生熟程度都好有誠意.
海老天婦羅本身個皮炸得又薄又鬆脆.
隻海老本身有好濃郁嘅蝦味,
仲要俾咁多隻,
問心嗰句,
我依家終於明白點解佢休做!
咁嘅價錢咁嘅質素,
佢真係要蝕俾你!

最重要嘅嘢梗係最後壓軸講啦
登登燈凳!!!
天婦羅蛋!
睇個炸漿已經好滿意!
一夾落去,
蛋汁好似瀑布咁流晒出嚟!
識食一定要放喺飯上面食啊!
天婦羅蛋真係唔容易做,
$25/隻,
我俾錢你整吖好唔好?
單是一隻蛋,
背後已經不知道花了多少年的心血和功夫.

呢個價錢,
呢個食物質素,
仲要係中環,
難怪呢間係排隊店,
下次一定要試埋個鰻魚丼!

食完之後我終於明白,
點解之前嗰位客人一個人都嚟呢度食飯.
搞到連我都想做一個孤獨的美食家,
一個人食更能欣賞他的美麗!

由於只有bar 枱,
為免阻到其他客人,
今次嘅花藝和美食融合得比較hea😅
下次再加油!💪🏻

2020-07-21 912 瀏覽
日本味道的tendon 🍤🍚•香港沒有太多正宗的天婦羅餐廳,在鴨巴甸魚上發現了一間小店,日本廚師、日本店員,不設訂座,內𥚃只有八至十個坐位,想食就最好食第一輪,點左個天海山葵天婦羅丼和 天海山胡麻婦羅丼,再追加左個淨蔬菜,飯前店員提供了一杯靜罔凍綠茶和柚子大根,坐上每一個位置都可以看到廚師去煮理天婦羅,這兩款天婦羅丼都有兩隻海老,一片魚,幾款不同的蔬菜,底下有一隻流心蛋,炸漿夠薄又鬆脆,炸流心炸蛋一流,可以先食一啖飯再督穿隻蛋,將蛋黃混埋飯一齊食,山葵個款有鮮磨山葵係啲餸上面,而胡麻個款帶點鹹鹹嘅芝芝麻油味覺得好好,呢度嘅天婦羅食嘅時候唔需要點任何醬汁,因為師傅已經將天婦羅混合左天海秘製嘅醬汁,所以已經好夠味,飯中也帶點紫菜碎,令成個天婦羅飯更加好食,除咗天婦羅飯仲追加左一份蔬菜,我會建議另加醬汁,因為額外追加是不包醬汁,醬汁是要額外收費,有醬汁好食更多!今次呢個午餐食得好開心,去唔到日本但係可以去到一間都幾高質素嘅天婦羅餐廳而且價錢都唔係好貴,好有日本風,咁就當我似去咗日本咁呀!因為店𥚃的侍應同你廚師都只係講日文為主👍🏻
日本味道的tendon 🍤🍚

2020-06-13 1826 瀏覽
天婦羅,係眾多日本菜中我最少食,因為壽司(天膳)同鐵板燒(和三昧)都有相熟嘅餐廳,質素有一定保證。但係天婦羅往往炸粉厚厚,就算用料上盛都比一舊粉毁壞晒成餐飯,加上控制火候有一定難度,喺香港好難搵到間有質素既天婦羅。事緣有朋友介紹天海既御膳(天婦羅逐件上),$300有曬成set,仲包埋天茶。所以就想黎試下。星期六1145啱啱入門口,餐廳座位為十人bar位,已經有四個人。侍應服務態度不錯,有日本亦都有香港人,入座後隨即奉上靜岡綠茶。黎到先知個menu已經轉左,午膳只提供丼飯,omakase同御膳只於晚餐供應,所以今次就試下佢個海鮮丼。前菜先係牛肉薯仔,甜甜地,不錯吃。之後有漬物,比客人清清個口。大根唔係平時嘅醋漬,而係用左柚子;爽口嘅大根配上清新嘅柚子,好味😋之後就係天丼,「皮薄餡靚」,正好形容天海既tempura。$300既天丼相當足料,有蝦X2 蟹 白身魚 穴子 帆立 花枝 天海蛋(炸完仲係流心師傅控制火候有一定功力)秋葵。所有海鮮肉質結實,唯一帆立稍為遜色。天汁已經落左,所以冇比到我地)比較特別嘅係佢仲有鮮磨山葵,估唔到同天婦羅一齊食可以咁夾 :)最後食完奉上吸物,湯頭有類似大葉嘅材

前菜先係牛肉薯仔,甜甜地,不錯吃。

最後食完奉上吸物,湯頭有類似大葉嘅材料,加上香菇,清甜嘅湯物就為呢一餐劃上句號。

總括而言$300係物超所值。所有食材都係新鮮嘅,而前菜同埋吸物都唔係Hea你,加上佢舒適嘅仲用餐環境。實在係有水準嘅天婦羅餐廳,之後一定會再嚟食過
牛肉薯仔  (前菜)
鮮菇(大葉)清湯
2020-06-13
牛肉薯仔  (前菜)
鮮菇(大葉)清湯
  • 穴子天婦羅
2020-06-04 1222 瀏覽
朋友介紹,上環有間天婦羅好好食,決定一試餐廳不設訂座,早上11:30開門,先到先得形式!餐廳裝修充滿日本特色,日本老師傅及服務人員都流利日文,坐位不超過10個午餐牌選擇不多,但價錢合理由180-300 不等點菜後,服務員奉上冰凍綠茶,味道可口10分鐘左右後上菜,絕對有日本風味餐具精美點了一個天婦羅烏冬,朋友點了天婦羅飯海老天婦羅是必吃
朋友介紹,上環有間天婦羅好好食,決定一試

餐廳不設訂座,早上11:30開門,先到先得形式!

午餐牌選擇不多,但價錢合理由180-300 不等

點菜後,服務員奉上冰凍綠茶,味道可口
10分鐘左右後上菜,絕對有日本風味
餐具精美
點了一個天婦羅烏冬,朋友點了天婦羅飯

海老天婦羅是必吃

天婦羅烏冬,天婦羅飯
天婦羅烏冬,天婦羅飯
2020-05-04 1784 瀏覽
週末午餐,排隊約15分鐘後有位置,還好沒有等太久。一個人點了普通的Tenkai sesami tendon set 胡麻天丼套餐,包括兩只蝦、白身魚、流心蛋和各式野菜。另一個人點了sea food tendon set海鮮天丼,包括蟹、蝦、白身魚、扇貝、鰻魚、烏賊和各式野菜。今天的小菜是醬肥牛西蘭花土豆紅蘿蔔。愛極了天海的流心蛋天婦羅,還有蝦和白身魚,每次點普通的tenkai set就很滿足了。絕對是香港第一天丼!
週末午餐,排隊約15分鐘後有位置,還好沒有等太久。

今天的小菜是醬肥牛西蘭花土豆紅蘿蔔。

絕對是香港第一天丼!
2020-04-28 1251 瀏覽
Went for lunch on a Thursday, so looking forward to it. Queued for 45min under the hot sun. Food was delicious. Problem came when we were about to finish. I finished my food and my girl friend still has a little bit of rice in her bowl. The waitress started to collect our bowls, then told us to pay the bill because “many people outside”. I paid the bill and my girl friend was pick her face mask back up from table and prepare to leave. The waitress couldn’t wait a second and continue to collect the dishes by “crossing arm” with my girl friend.
They didn’t urge the girl sitting next to us (who came in the same time with us) to leave I think because they haven’t finish.
I mean... just because we ate fast and they urged us to leave...this is not a fast food restaurant, we only sat down for 30min to eat the food, disappointed service from a Japanese restaurant at this class!!!
2020-04-08 1814 瀏覽
其實食物幾好,但食得好無奈同唔開心。我地好清晰地order左兩份晚餐、海膽同天婦羅雞。一開始單獨上左一條天婦羅蝦,望望個侍應,無異樣,所以當前菜食左。侍應們開始好struggle,重複問我地order左咩,不斷係旁邊用日文討論,然後一位識廣東話嘅侍應同我地講: 你地要轉點呢個餐,因為已經上錯左。態度咁嘅😱我無奈咁話:但係我唔想食個個餐...同埋又唔係我點錯...一係你係我個餐扣一條天婦羅蝦。經過一番日文討論佢話okay。進食期間,侍應們繼續好struggle,不斷討論不斷望住我地。我再問:請問宜家岩未,我食得未?佢話okay。但佢上嘅餐真係唔係我點個個餐🤦🏻‍♀️。點知埋單嘅時候,佢charge我本身想嘅餐(而係貴$150嫁)!我再同佢講,侍應們再struggle,話師傅整少左幾樣野,宜家補返。師傅又補左啲唔岩嘅天婦羅!我再同佢講,侍應同師傅再日文討論!然後!就無左下文啦。最後(1)俾左貴個個餐嘅價錢,(2)到到離開餐廳都無人同我地解釋究竟發生咩事,(3)我究竟食左咩餐呢?(4)一定無1.5米距離啦...我都唔好意思投訴啦。
其實食物幾好,但食得好無奈同唔開心。

我地好清晰地order左兩份晚餐、海膽同天婦羅雞。

2020-04-01 1364 瀏覽
🍚天海天丼定食 $180朋友叫嘅蓋飯好豐富🤩有兩隻蝦,一件胡瓜魚,一件魷魚,一隻天海蛋另外配四款野菜~試左少少朋友嘅天海蛋然後自己追加左,脆薄嘅炸衣包住半熟嘅蛋,篤穿撈埋日本米食冇得彈🐣👌🏻.🦐海鮮盛 $150而鍾意食海鮮嘅我就揀左呢款~有蝦,穴子,魷魚,帶子,蟹肉同埋胡瓜魚各一件🦀🦐🐟呢到嘅炸衣薄脆鬆化,即炸熱辣辣又一啲都唔油膩👍🏻而且食材優質又新鮮🤤特別係穴子,魚肉嫩滑細緻,入口即化,醬汁又唔會蓋過魚鮮味,好好食👍🏻係會想再訪嘅餐廳~.🍃追加海膽 $80原來係將海膽放喺炸得酥脆嘅紫蘇葉上面!可惜海膽麻麻地,唔夠鮮甜~.
🍚天海天丼定食 $180

🦐海鮮盛 $150