2010-05-28 29 瀏覽
又跟住openrice既指引去搵食, 去到砵蘭街, 望住openrice提供既天機棧舖面張相, 認佢唔到.......好彩, 都confirm都係砵蘭街200號, 冇去錯.........門口睇睇餐牌, 即入去..........set lunch都有好多選擇, 最攪笑既就係紅白湯之外仲有個中湯.....我就叫個中湯飲o下.....估唔到, 個湯足料又冇乜味精, 讚爆左佢~~跟住黎個芝士魚柳雜菌焗意粉, 未食之前, 用叉撈一撈佢, 見到佢個碟底有d水......頂, 心諗, 好食極都有限.......哈, 點知第一啖放入口, 估唔到咁有水準, 唔錯唔錯, 味道o岩曬, 芝士, 魚柳, 雜菌同意粉既味道可以響一啖入面分曬出黎, 嘩, 真係誇張, 不過係事實~~~好食~~~lunch set餐飲竟然可以揀花茶, 我揀左桂圓茶, 正, 同cafe飲果d一樣味, 超抵呀....最後加十蚊就加多個心太軟試o下, 哈哈, 勁好食又唔講得上既, 但好食過我之前食評果d囉~~hehe~~~十蚊, 抵到笑呀~~~最後要讚既就係service好好....有個胡鬚waiter, 個樣都有d江湖味既, 但個人
門口睇睇餐牌, 即入去..........

估唔到, 個湯足料又冇乜味精, 讚爆左佢~~

最後要讚既就係service好好....有個胡鬚waiter, 個樣都有d江湖味既, 但個人好鬼鐵漢柔情咁, 招呼得好鬼好, d野跟得好足.....good!~~
我個冇味道既中湯, 正!
飲左一半既龍蝦湯, 隻龍蝦聽講過好有海水味
芝士魚柳雜菌焗意粉
桂圓茶
流心指數好高既心太軟
2010-05-26
我個冇味道既中湯, 正!
飲左一半既龍蝦湯, 隻龍蝦聽講過好有海水味
芝士魚柳雜菌焗意粉
桂圓茶
流心指數好高既心太軟
2010-05-27 4 瀏覽
Dinner here.Order 2 dinner sets. The setting is good, candle lights on and dim environment.Mine: risotto w/ king prawn (texture of riso. is not chewy enough, not al dente as authentic one, i dun reli buy it)Another main: grilled steak (maybe i dun reli like steak, not impressive for me at all)Baked oysters, just so-so, nothing suprising at all. Just love the pumpkin soup, not watery at all, full of rich. like that!Dessert part - apple tart (hot and great)Strawberry fondue (nightmare..........can
Dinner here.

Strawberry fondue (nightmare..........can't believe da taste is too artificial, better try chocolate one next time)
baked oysters, ok
pumpkin soup, rich & smooth
grilled steak, so so
risotto w/ king prawn, not gd
apple tart,great
strawberry, nightmare
2010-05-08
pumpkin soup, rich & smooth
apple tart,great
2010-05-05 3 瀏覽
其實今次已經是第四次來,但前3次都是食晚餐大約2年前左右啦,感覺食物一般而且份量不大今天朋友打比我叫我出來飲茶,出到來旺角又唔知食乜好而且經常去飲中茶有d厭上網見午餐同下午茶食評又平又抵,而且不太多人所以便決定來試試 !一入到來客人不算多,我和朋友擇了如下兩款餐$36咖哩牛x跟飯:另加$2凍奶茶$36燒雞扒紅酒汁跟飯;另加$2凍華田餐湯飲南瓜魚翅湯首先講下個湯,之前來幾次佢地d餐湯都好好飲但現在一d都唔好飲而且得一小半滿,個碗已經唔係大架啦仲要裝得一半,唔洗咁孤寒呀 !之後等左一陣我個燒雞扒飯來,哎呀...眼見已經不太討好一食仲更加後悔,果塊雞扒一d味都無D飯又鞋個汁無乜味...都唔知食緊d乜朋友個咖哩牛飯再等左10分鐘先來,眼見又唔太差而且都有5-6舊牛算幾多下,問他味道如何他話ok而且夠淋身一d都唔鞋 !我見到隔離枱叫左,另一個餐黑椒豬頸肉抄意粉,見到都抄得幾靚而且都幾大碟下還有另一款,唔知乜野豬扒都有2塊豬扒,味道就唔知喇 !因為晚市我食過豬扒只得一小塊,所以今次擇雞扒,點知都係差還有見到有人食沙律而且買相不錯,下次再選一定擇沙律不過我今天最主要來試甜品朱古力心太軟,真係好好味而
其實今次已經是第四次來,但前3次都是食晚餐
大約2年前左右啦,感覺食物一般而且份量不大
今天朋友打比我叫我出來飲茶,出到來旺角又唔
知食乜好而且經常去飲中茶有d厭

上網見午餐同下午茶食評又平又抵,而且不太多人
所以便決定來試試 !
一入到來客人不算多,我和朋友擇了如下兩款餐
$36咖哩牛x跟飯:另加$2凍奶茶
$36燒雞扒紅酒汁跟飯;另加$2凍華田
餐湯飲南瓜魚翅湯
首先講下個湯,之前來幾次佢地d餐湯都好好飲
但現在
一d都唔好飲而且得一小半滿,個碗已經唔係大架啦
仲要裝得一半,唔洗咁孤寒呀 !
之後等左一陣我個燒雞扒飯來,哎呀...眼見已經不太討好

一食仲更加後悔,果塊雞扒一d味都無
D飯又鞋
個汁無乜味...都唔知食緊d乜

朋友個咖哩牛飯再等左10分鐘先來,眼見又唔太差
而且都有5-6舊牛算幾多下,問他味道如何
他話ok而且夠淋身一d都唔鞋 !
還有另一款,唔知乜野豬扒都有2塊豬扒,味道就唔知喇 !
因為晚市我食過豬扒只得一小塊,所以今次擇雞扒,點知都係差

還有見到有人食沙律而且買相不錯,下次再選一定擇沙律
不過我今天最主要來試甜品
朱古力心太軟,真係好好味而且皮唔太厚又不是太甜
而蘋果酥卷好香肉桂味
外層好卜卜趣,一定要襯熱食,內裡有蘋果同d黑提子,味道一流
總計來說甜品100分:燒雞扒飯30分

下次大家識選擇喇

2010-05-05
  • 朱古力心太軟
  • 蘋果酥卷-
2010-05-02 5 瀏覽
上星期五同朋友又嚟左呢度食晚飯,朋友話好想再嚟,於是我地訂左9:30,因9:30後有七五折,今次坐樓上,叫左一個二人套餐,都幾折食呀.全set套餐.頭盤蘋果沙律配釀扇貝-朋友話好味,我見隻扁貝都幾大隻呀田螺酥皮盒配沙律菜-都幾好味,有好多沙律菜,個田螺盒都幾好味,真材實料,有幾多田螺肉的餐湯:周打魚湯-好味,好多料,魚肉都好大粒架,幾creamy呀南瓜魚翅湯-朋友話好味,我都見好多魚翅喎蒜蓉包-熱辣辣脆卜卜好好味呀主菜牛柳配鵝肝跟薯菜-餓肝好味呀,入口即溶,於係法包上面食感覺唔會太膩,牛柳都好淋呀,七成熟但都唔會血淋淋,好淋好易入口,份量都好足架,配菜都好係足料呀.砵酒羊膝跟意粉-羊膝兩大件,都好淋身,但就俾砵酒蓋過了羊本身的酥味,都係羊架好味d,但這個份量也很足,意粉好入味,有些配菜好味甜品:朱古力心太軟-唔太夠熱,唔會太甜都好味的,入面的朱古力醬真係流出嚟架,如果再熱d就好啦蘋果酥卷-好味呀,熱辣辣,唔會好多,都好多蘋果肉及有些醬.飲品好滿足呀,我諗這裏的價錢及食物質素都好好,所以兩層都full晒,不停有人嚟,我都會再嚟架.

頭盤
蘋果沙律配釀扇貝-朋友話好味,我見隻扁貝都幾大隻呀
餐湯:
周打魚湯-好味,好多料,魚肉都好大粒架,幾creamy呀
南瓜魚翅湯-朋友話好味,我都見好多魚翅喎
蒜蓉包-熱辣辣脆卜卜好好味呀
主菜
甜品:
蘋果酥卷-好味呀,熱辣辣,唔會好多,都好多蘋果肉及有些醬.
飲品

2010-04-30
2010-04-16 2 瀏覽
食物本身都唔錯龍蝦湯感覺好唔錯~加錢換既龍蝦亦都不俗可能本身龍蝦係呢間食店既best buy大家不妨try try鵝肝亦處理得唔錯~最滿意係d 侍應做野快手快腳, 唔會話要個餐等侍應等到凍晒很好~
食物本身都唔錯
龍蝦湯感覺好唔錯~
加錢換既龍蝦亦都不俗
可能本身龍蝦係呢間食店既best buy
大家不妨try try

鵝肝亦處理得唔錯~

最滿意係d 侍應
做野快手快腳, 唔會話要個餐等侍應等到凍晒

很好~
  • 龍蝦湯
  • 鵝肝
一年半前和朋友曾到此一食, 果道真係唔錯, 因為上年的經驗, 所以再約去一次, 結果以經不同光景了.1. 野菌湯值得一讚的是湯身有唔少野菌肉, 而且creamy,唔錯, 如果味道再濃一點就更好. 2. 蒜蓉包味道只屬一般, 稍為細塊左少少, 微温,算係咁3. 肉眼扒5 成熟加薯菜, 一般過一般, 未道有d嗆4. 蘋果批提子班 cake 三種食物的感覺無太大關係, 獨立存在, 無法融為一體5. 咖啡零分! 點可能d味係咁, 唔係淡,又唔係濃, 唔識講, 感覺好似變壞左的咖啡.

1. 野菌湯

2. 蒜蓉包
味道只屬一般, 稍為細塊左少少, 微温,算係咁

3. 肉眼扒
5 成熟加薯菜, 一般過一般, 未道有d嗆

4. 蘋果批提子班 cake
三種食物的感覺無太大關係, 獨立存在, 無法融為一體

5. 咖啡
ok之品
普通
2010-03-28
  • 唔推介
2010-04-14 5 瀏覽
好耐冇寫食評, 但係尋日個心太軟真係太好味, 一定要寫一寫! 今日早左放工,可以食到個tea set.真係好抵! 抵過dinner好多!叫左牛柳意粉$28, 再$10要個朱古力心太軟,再加$10飲個曲奇朱古力(有埋個雪糕球)個心太軟真係太好味啦!係我食咁多間最好味既, 仲好味過我之前在酒店食! 個cake本身自己同入面都好足料!雖然我好驚肥,都成個食晒!杯曲奇朱古力都好好飲,好夠味,仲有 好多曲奇在裡面.個牛柳意粉就ok啦,冇咩特別~牛柳有少少un.

今日早左放工,可以食到個tea set.
真係好抵! 抵過dinner好多!

杯曲奇朱古力都好好飲,好夠味,仲有 好多曲奇在裡面.
個牛柳意粉就ok啦,冇咩特別~牛柳有少少un.
2010-04-12
  • 朱古力心太軟
天機棧一直都係我同朋友想傾計又食西餐地方,點知冇去幾個月而已...今次共3個女朋友9:30有75折(我之前都去都係這時間都ok的)湯同頭盤之前一樣都幾好,幾特別叫左個蝦意大利飯(10匙左右分量同一隻蝦..好似都要$70)美國一級牛扒(叫左7成,來了係有血水,又切不開..要好努力,意粉冇味(之前有用蒜頭炒,而家沒有))都要百幾..仲有1/3牛扒沒有食豬扒薯仔(係成餐最好食一碟,不過都係冇味)最不好係甜品心太軟(切出來沒有朱古力流,係一滴都冇,面又硬)一個細個手心的東西,3個人食左1口都不食..可想而知蘋果酥(都ok,冇咩特別)焦糖蛋(冇蛋味,唔知食咩,大半杯冇食...最好食係焦糖)...我仲係比左20元食...之前都唔係咁..有冇搞錯..我地3個都說換左大廚做咩搞成咁,好彩有75折姐..如果原價..唉..我想又要找多間好味的傾計地方啦...
9:30有75折(我之前都去都係這時間都ok的)
湯同頭盤之前一樣都幾好,幾特別
豬扒薯仔(係成餐最好食一碟,不過都係冇味)
最不好係甜品
蘋果酥(都ok,冇咩特別)

2010-04-07
睇op知心太軟好食好耐但未試過, 昨天試下tea啦, 我同老公一入去, 有個唔知係watier定廚房人問我老公咩事架? 我老公無問佢呀, 咁奇怪既d人, 咁梗係黎食野啦, 唔通黎做頭剪髮咩我地坐低叫tea, 個menu有d誤導人架, 寫28蚊係上面, 有1-5號可以揀, 下面又話加10蚊就有朱古力心太軟, 再下面就有5, 6樣甜品揀, 其中一樣係朱古力心太軟, 咁係咪話唔揀呢款就唔洗加錢都有甜品呢? 問下佢個menu係點架? 佢話係分開架, 係兩個餐黎, 28蚊要上面d飯, 意粉或沙律,加杯drink就28蚊, 如下面揀甜品加drink, 都係28蚊, 之後有兩個女仔order時都問同一樣既問題, 即個menu誤導人啦, 唔係只係我地睇唔明架 咁我地order左黑椒蘑菇意粉, 凍奶茶, 肉眼扒意粉, 熱擰水, 加多個心太軟, 好快就有drink啦, 之後都好快有野食啦, 係岩岩整架唔係整定, 讚, 好香黑椒味呀, 配合d蘑菇唔錯, 但油左少少, 肉眼扒都自大塊呀, 28蚊都算抵啦 等左陣, 心太軟出場啦, 一食, 好好食呀, 其實我未食過心太軟架, 呢個真係好食呀, 唔怪得咁多人推介啦

, 咁埋單時先知唔收加一架, 凍飲要加2蚊, 但dinner要收架, 所以黎tea都係唔錯既選擇呢, 呢間食物好, 但service就麻麻啦
  • 黑椒蘑菇意粉
  • 朱古加心太軟
2010-03-28 2 瀏覽
大時大節,咩西餐廳都會限你時段,又收費昂貴,當然有時睇o下同咩人食又無所謂平o的,當然差梗o的,但卻不代表無好選擇龍蝦湯 - 唔係多數o個o的開出o黎又鹹那些,雖然味唔重,但好香口(雞/豬?)肉卷沙律 - 唔鞋口又幾香甜燒春雞 - 味道淡了點,但嫩滑,配菜亦唔差唔係凍海鮮意大利飯 - 海鮮對辦,起碼無食得出雪藏味。飯粒有咬口而入味附贈的朱古力椰汁好香甜,o岩晒我甜品試o左士多啤梨心太軟,因為得意未試過。士多啤梨味適中,相信當中無朱古力成份,唔係好甜但帶來味覺新鮮感因為多人又不斷接待下一檯客,都幾嘈但以價錢,評埋timing 同質素,的確很值
平o的,當然差梗o的,但卻不代表無好選擇

(雞/豬?)肉卷沙律 - 唔鞋口又幾香甜
燒春雞 - 味道淡了點,但嫩滑,配菜亦唔差唔係凍
附贈的朱古力椰汁好香甜,o岩晒我
因為多人又不斷接待下一檯客,都幾嘈
但以價錢,評埋timing 同質素,的確很值
2009-12-24
平安夜
  • 士多啤梨心太軟
是見到OPENRICE如此多好評~來試1試。卻是最後1次。餐湯,正常,無特別~我叫了-晚餐4 荷葉海鮮芝士焗意大利飯很快上台,很精美,外型很好,初試伴菜,很新鮮,吃下一口意大利飯後令我有10個問號。點解會咁淋既?很水的。是OVER COOK?或許根本並不是意大利米,我敢說根本不是吧。哈哈哈哈,這茶餐廳真可笑,或者請改MENU為中國米吧~餐飲~叫了熱Coffee。。我第1眼見到以為是炭燒,因為有灰炭係到。似煙灰有COFFEE(積),但碟係沒有流出來,情況似是沒有清洗重有吧,眼見此地方是一般繁忙,水吧細佬亦是侍應我亦不需要問在場侍應,因為一定沒有人可以回答我!!在場侍應態度勁度差落了ORDER後,另一位侍應又走來話:喂,食乜,講啦!(不奈煩樣)WE:頭先已寫了,THANKS(正常態度)侍應:無見到有單,講多次啦!(更不奈煩)WE:SAY ONE MORE TIME侍應沒有說任何就走了。最後COFFEE沒有飲(侍應如見此食評,一定知道)我永遠也不會再來!!
是見到OPENRICE如此多好評~來試1試。
卻是最後1次。
餐湯,正常,無特別~
我叫了-晚餐4 荷葉海鮮芝士焗意大利飯
很快上台,很精美,外型很好,
初試伴菜,很新鮮,
吃下一口意大利飯後令我有10個問號。
點解會咁淋既?很水的。是OVER COOK?
或許根本並不是意大利米,我敢說根本不是吧。
哈哈哈哈,
這茶餐廳真可笑,或者請改MENU為中國米吧~

餐飲~叫了熱Coffee。。
我第1眼見到以為是炭燒,因為有灰炭係到。似煙灰
有COFFEE(積),但碟係沒有流出來,
情況似是沒有清洗重有吧,
眼見此地方是一般繁忙,水吧細佬亦是侍應
我亦不需要問在場侍應,因為一定沒有人可以回答我!!

在場侍應態度勁度差

落了ORDER後,
另一位侍應又走來話:喂,食乜,講啦!(不奈煩樣)
WE:頭先已寫了,THANKS(正常態度)
侍應:無見到有單,講多次啦!(更不奈煩)
WE:SAY ONE MORE TIME
侍應沒有說任何就走了。

最後COFFEE沒有飲(侍應如見此食評,一定知道)
我永遠也不會再來!!
2010-02-20
2010-02-20 1 瀏覽
本來昨晚咁涷唸住去打邊爐, 怎知行下行下, 見到這間氣氛好像不錯的餐廳, 朋友說好像看過食評都不錯, 最後大家決定改去這間食.朋友話佢想試龍蝦湯, 那我就試羅宋湯啦.怎知, 龍蝦湯有點苦又不太好味, 羅宋湯就...(非常不合我的口味).我叫牛柳拼帶子, 叫了5成熟, 但整體味道偏淡, 我跟朋友都話不如要支美極及辣椒仔.加左之後, 味道好多了餐飲我叫了涷奶茶, 但是...味道令愛飲奶茶的我失望, 因為....飲到舌頭"鞋"左既不過, 朋友都話鵝肝都o.k.的

朋友話佢想試龍蝦湯, 那我就試羅宋湯啦.

加左之後, 味道好多了

不過, 朋友都話鵝肝都o.k.的

2010-02-19
$100 (宵夜)
2010-02-14 1 瀏覽
完成了會議,由我引路,三人前去Magic Café吃完下午茶才回家。每人叫一款,share食。煙三文魚沙律,三文魚尚算新鮮,沙律菜爽脆,車厘茄不酸,已經可以收貨了;吞拿魚脆包配沙律,夠晒脆,吞拿魚份量不少,鋪滿整個包,味道鮮美,可以。黑椒牛柳絲意粉也不差,意粉有咬口,牛柳稔身,還有幾條爽口的青椒,黑椒亦能帶出味道,而且意粉份量甚多,細食既人真的可以當晚餐吃。下午茶餐可加錢要甜品,而且有心太軟,豈可錯過。就來一客,也吩咐了要加雪糕。小小的心太軟,外皮是偏薄的,但流心程度算理想,雖不是用上很靚的朱古力,但味道起碼不會太薄弱,再配上雲尼拿雪糕吃,是要讚的。由於有下場,急急飲埋杯檸茶便離開。想起來,好似唔記得俾番錢人,真大頭蝦!

2010-02-12 4 瀏覽
因為媽咪生日去左呢間餐廳我覺得服務好好..因為第1次打去唔識行..個職員教我行我拎左cake去又幫我安排蛋糕幾點上台食物就一般....不過咁既價錢已經唔錯!同埋唔係太多人..可能我地仲早!個田螺唔錯唔錯~
因為媽咪生日去左呢間餐廳
我覺得服務好好..因為第1次打去唔識行..個職員教我行
我拎左cake去又幫我安排蛋糕幾點上台
食物就一般....不過咁既價錢已經唔錯!
同埋唔係太多人..可能我地仲早!

個田螺唔錯唔錯~
2010-02-04
生日
  • 田螺
2010-02-06 11 瀏覽
我與一班朋友食飯,試新菜式,就試下呢間餐廳。外面餐廳都無乜特別,估黎好普通...晚餐套餐菜式都有唔同既價錢...是日餐湯有三款(意大利菜湯,雜菌忌廉湯,三文魚忌廉湯)我叫左雜菌忌廉湯同埋主菜是鴨胸配甜橙酒汁配薯菜$ 62 (未加一) 附送埋咖啡或茶真是估唔到外面好普通,入面既氣氛好浪漫,不過比較嘈左D...雜菌忌廉湯好足料,真是好多菇,唔似出面D餐廳﹗﹗真是好好飲﹗﹗鴨胸配甜橙酒汁,好好食﹗﹗鴨胸煮得岩岩好(7成熟),配埋甜橙酒汁真是好好食﹗汁調得唔係好酸同過甜,真是岩岩好。薯菜,我真是估黎出面果D餐廳既薯條果類,點知...唔係呀﹗真是薯蓉及菜﹗﹗真是好好食﹗價錢好平,食物水準好好食﹗﹗飲料都有得揀熱凍檸檬茶,奶茶,咖啡,朱古力,菜蜜....真是好抵食﹗﹗我會再去﹗﹗
我與一班朋友食飯,試新菜式,就試下呢間餐廳。
外面餐廳都無乜特別,估黎好普通...
晚餐套餐菜式都有唔同既價錢...
是日餐湯有三款(意大利菜湯,雜菌忌廉湯,三文魚忌廉湯)

汁調得唔係好酸同過甜,真是岩岩好。

薯菜,我真是估黎出面果D餐廳既薯條果類,點知...唔係呀﹗

真是薯蓉及菜﹗﹗

真是好好食﹗價錢好平,食物水準好好食﹗﹗
飲料都有得揀熱凍檸檬茶,奶茶,咖啡,朱古力,菜蜜....

真是好抵食﹗﹗我會再去﹗﹗
2010-02-05