其實我並非第一次光顧這店,因為這裏的天婦羅和魚生飯真的好吃。天婦羅--外層炸得鬆脆但內裡新鮮而多汁;魚生飯--醋飯有醋酸味外,還有一種難以形容的好味道,令人一試難忘,食指大動。是夜,我和兩友人於晚上七時半左右再度光顧,不用等候便可入座。不知道這店是否嚴重缺人,待了很久才有職員(那位相信是店長的男士)替我們落單。我們點了兩客 ”雜錦海鮮天婦羅” 跟飯的套餐和一客 ”雜錦天婦羅” 跟烏冬的套餐。當然,那位疑似店長也有向我們解釋天婦羅的製作需時,着我們等候二十分鐘左右。大概二十分鐘後,兩客 ”雜錦海鮮天婦羅” 跟飯的套餐率先送到,我的兩友人也開始先行用餐,他們都吃了一半,我的 ”雜錦天婦羅” 跟烏冬才送到,這個情況也算罷,因為好吃的東西值得花點時間等待。可怒也的卻是那位送餐的女侍應,竟然把我的套餐端到我斜角的空位上,然後逃逸!!!請注意:我們坐的是長枱而不是卡位,亦有通道可以走到我身旁;我本人正坐在另一斜角,而且我的桌面也是空着沒有任何障礙物的!!!可是,為何那位女侍應不直接把套餐端到我面前呢???我是將會付款而且要付上加一服務費的顧客而不是前來乞食的黑客!!!這位女侍應的服務態度實在讓人感

請注意:我們坐的是長枱而不是卡位,亦有通道可以走到我身旁;我本人正坐在另一斜角,而且我的桌面也是空着沒有任何障礙物的!!!可是,為何那位女侍應不直接把套餐端到我面前呢???我是將會付款而且要付上加一服務費的顧客而不是前來乞食的黑客!!!這位女侍應的服務態度實在讓人感到不被尊重

但我實在餓得無力叫嚷了,也不想影響到我和兩友人的進餐心情,最後由兩友人很體貼的替我把食物推到我面前。

雖然,走進食店吃的是食物的味道,而不是侍應的服務態度,但也懇請管理層多加注意員工的服務態度,不要令客人不滿才是做生意的王道!
2012-03-02
  • 雜錦天婦羅烏冬
  • 魚生飯
2012-02-29 26 瀏覽
食日本野既飯應該軟糯,但呢間日本食店既飯實在太硬。咖哩吉列豬扒定食:咖哩汁唔夠香濃,吉列豬扒既炸粉多過豬肉,飯好硬,撈埋汁都覺得唔好食。滑蛋吉列豬扒定食:滑蛋煮得太咸,吉列豬扒既炸粉又係過多,飯又係太硬又唔香米味。麵鼓湯好咸,沙律加左太多醋和油作調味,只有豆腐好食d。呢個 lunch 實在太差了。
食日本野既飯應該軟糯,但呢間日本食店既飯實在太硬。
麵鼓湯好咸,沙律加左太多醋和油作調味,只有豆腐好食d。
呢個 lunch 實在太差了。
滑蛋吉列豬扒
麵鼓湯
咖哩吉列豬扒
豆腐
沙律
豆腐
2011-10-27 4 瀏覽
我自從被超級城樓下間十勝嚇怕之後, 對大埔啲所謂日本餐廳都有點抗拒.今日食晏老公想換換新口味, 勉為其難走入呢間天橋立. 十二點三未算繁忙時段, 俾咗個卡位我地兩個人, 座位都幾闊落. 午市餐牌好簡單, 有烏東、飯、或壽司之類, 價錢由$38至$49, 另收加一服務費. 老公點了個咖喱牛肉定食 跟飯有沙律, 麵豉湯, 及一碗蓮藕炆牛脷咖哩係甜的, 日本口味, 飯的份量幾大, 最重要的是米粒軟熟, 讚!沙律okay, 麵豉湯就偏咸, 最意想不到的, 是細碗蓮藕牛脷炆得好腍好入味.老公份咖哩食到七七八八, 我點的海鰻定食仲係無影無踪,到了十二點半, 餐廳突然湧入好多客, 但個個都係坐定定之後, 猛咁揮手想落柯打, 或要茶要水, 呢個時候我至留意到, 間餐廳原來只得兩個女待應, 同一個貌係老闆的男人(佢大部份時間在睇文件),雖然兩個女待應好忙, 但唔好意思, 我個飯真係等咗好耐, 要催催你. 我的海鰻定食所有前菜類都一樣, 碗飯有三條海鰻, 海鰻身形纖瘦啲, 口感冇咁油膩, 話雖如此, 我都要好努力咁至食得哂.我都未飲完碗湯, 老公已食完, 諗住加$3叫杯咖啡佢飲, 等佢冇咁無聊, 點知佢

今日食晏老公想換換新口味, 勉為其難走入呢間天橋立.

老公點了個咖喱牛肉定食
咖哩牛肉定食 $39
跟飯有沙律, 麵豉湯, 及一碗蓮藕炆牛脷
沙律okay, 麵豉湯就偏咸,
最意想不到的, 是細碗蓮藕牛脷炆得好腍好入味.

老公份咖哩食到七七八八, 我點的海鰻定食仲係無影無踪,
到了十二點半, 餐廳突然湧入好多客,
但個個都係坐定定之後, 猛咁揮手想落柯打, 或要茶要水,

我的海鰻定食
海鰻定食 $38
所有前菜類都一樣,
碗飯有三條海鰻, 海鰻身形纖瘦啲, 口感冇咁油膩,
話雖如此, 我都要好努力咁至食得哂.

點知佢地有奶茶檸茶汽水....etc,
偏偏就係冇咖啡

冇嘢飲, 老公典型處女座開始發功, 四圍望搵嘢挑剔,
「老婆, 你睇下爿牆呢個木裝飾上面幾多灰塵, 你有冇紙巾抹抹佢呀」
要抹下塵啦
唉! 咁又係幾礙眼嘅

沖杯咖啡唔係好難啫, 你地快啲買返部咖啡機啦,
塞住個客把口, 等佢地冇咁多時間注意呢啲細節囉.
2011-10-27
咖哩牛肉定食 $39
海鰻定食 $38
2011-10-09 3 瀏覽
今日打風唔洗返工...諗住睇下邊間有開就食咁就黎左想試好耐既天橋立鐵板定食屋!!! 入到去~睇睇MENU...d價錢都幾吸引~好平!35~50左右就有個SET...細佬要左個滑蛋豬扒定食...我就要左個肥牛定食~ 見佢賣相又唔差架wor!點知極咸~~~~~~d野又求其!!!! 我食左幾啖就放棄啦自問食野都唔係好挑剔~~~~但有時過咸真係好黑人憎!!! 寧願冇味好過~不會再有下次

今日打風唔洗返工...諗住睇下邊間有開就食

咁就黎左想試好耐既天橋立鐵板定食屋!!! 入到去~
點知極咸~~~~~~d野又求其!!!! 我食左幾啖就放棄啦

不會再有下次
2011-09-29 21 瀏覽
和牛定食可以自已用鐵板燒,生啲熟啲自已話事!太太鍾意熟啲都無問題!和牛入口,真係好食到唔知點形容!一個字:正!鵝肝炒飯就簡直可以用:絕!嚟形容!鵝肝好大塊,加埋炒飯,啲鵝肝香味一上枱就(聞)到!最後加多個刺生拼盤,啲刺生好新鮮,賣相都好靚!
2011-09-27
10 分鐘 (堂食)
  • 和牛定食,鵝肝炒飯
2011-09-29 11 瀏覽
呢間野開左咁耐都未試過...同朋友食飯就打算試下新野~我朋友叫左個"天橋立烏冬定食"黎到先試一試個煮物-羅白粒, 芋絲, 1/4隻蛋個隻蛋都唔知擺左幾耐...好似有D怪味咁羅白粒, 芋絲都只係食左少少就放棄左~沙律- 粟米豆腐沙律平時D人話食魚有魚味...(咁當然架啦!!!)但係今次...食豆腐冇豆腐味...粟米冇粟米味...失敗到個主角 - 烏冬 (有4種送:牛肉, 雞肉, 鴨胸, 蟹柳)牛肉 - 肥牛2片, 重要煮到好韌雞肉 - 一細塊唔知係炸左幾多次GE雞扒鴨胸 - 普通蟹柳 - 普通烏冬 - 都似係超市個D包裝烏冬總評 - 差我就叫左個海鮮天婦羅定食都係有個沙律同煮物 - 我放棄左~天婦羅 - 有青口, 帶子, 魚, 蝦, 茄子, 番薯都係普普通通, 粉就少少厚總評 - 一般我同朋友食完之後都諗...間野以呢個食物質素可以捱到幾耐先執呢~今次真係連相都唔想影....唉
呢間野開左咁耐都未試過...同朋友食飯就打算試下新野~

我朋友叫左個"天橋立烏冬定食"
黎到先試一試個煮物-羅白粒, 芋絲, 1/4隻蛋
個隻蛋都唔知擺左幾耐...好似有D怪味咁
羅白粒, 芋絲都只係食左少少就放棄左~
沙律- 粟米豆腐沙律
平時D人話食魚有魚味...(咁當然架啦!!!)
但係今次...食豆腐冇豆腐味...粟米冇粟米味...失敗
牛肉 - 肥牛2片, 重要煮到好韌

雞肉 - 一細塊唔知係炸左幾多次GE雞扒
鴨胸 - 普通
蟹柳 - 普通
烏冬 - 都似係超市個D包裝烏冬

總評 - 差

我就叫左個海鮮天婦羅定食
都係有個沙律同煮物 - 我放棄左~
天婦羅 - 有青口, 帶子, 魚, 蝦, 茄子, 番薯
都係普普通通, 粉就少少厚

總評 - 一般

今次真係連相都唔想影....唉
2011-09-28
2011-09-24 19 瀏覽
今天是結婚十週年紀念, 諗住同家人試吓新餐廳, 因為遲放工, 去到餐廳已經九點多, 所以好快有位。坐下後侍應送上茶,因呀仔口渴, 便向侍應要一杯凍水, 等了十分鐘未見, 再問好快就有。跟著點了三個定食, 分別是海鰻定食、鉄板鷄扒定食及鵝肝定食, 等咗廿分鐘, 眼見隔離枱遲過我們入座都有得食, 於是追單, 一個疑似是經理的人入了廚房, 然後出來同兩個侍應講咗D嘢, 睇到口型係冇落到單, 但係又唔係同我們交代, 隔咗五分鐘, 個疑似J經理既人行過來話頭先廚房Jam咗單, 你再<嗡>一次你地要乜, 五分鐘可以送到他的說話用詞真令到我這個顧客驚訝!咁冇禮貌嘅 當然五分鐘不見有食物來到, 大概十分鐘, 鉄板鷄扒來到, 賣相不好, 味道也差!! 鰻魚也是, 鵝肝就是最差的 淡而冇味食物好我甘心等! 但係咁嘅質素及咁差嘅服務態度,邊會有人再光顧呀?仲有另一枱,個男人食完,個女人個餐都未來!大概十點多, 我們還没吃完, 已經攞咗張單來要我們埋單先?
今天是結婚十週年紀念, 諗住同家人試吓新餐廳, 因

為遲放工, 去到餐廳已經九點多, 所以好快有位。

他的說話用詞真令到我這個顧客驚訝!咁冇禮貌嘅
淡而冇味

仲有另一枱,個男人食完,個女人個餐都未來!
大概十點多, 我們還没吃完, 已經攞咗張單來要我們埋單先?
2011-09-23
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
(非會員)
2011-08-17 2 瀏覽
今日同阿仔去超級城行街, 途經見呢間新開嘅店, 見行左一輪肚仔有D餓, 就捐入去坐低食個 TEA 啦! 見佢餐牌 D TEA SET 好平, 我地2人 order 左2個 tea set:燒雞扒烏冬 SET $28 (前菜有雜菜沙律, 有烚螺羅白, 再加飲品)特上魚生飯SET $62 (呢個好抵食, 魚生有三文魚, 筋子, 蟹子, 油甘魚, 吞拿魚, 甜蛋, 仲係厚切架, 有前菜有飲品)我覺得好抵食喎! d魚生都 ok新鮮丫, d 飯一粒粒珍珠米好咬口, 烏冬食得出係煙韌嘅, 唔錯!!

2011-08-15
  • 特選魚生飯
2011-08-14 9 瀏覽
這天兩餐都在大埔解決,而且都是吃新餐廳呢午餐來了這間「天橋立鐵板定食屋」,人很多,幸好剛好有張二人枱,否則有排等了!不過所謂二人枱,其實也是四人枱分拆出來的,所以也坐得很迫狹,太大動作的話便很容易碰到鄰座了雖然以鐵板為主題,但也有魚生壽司、烏冬、吉列等多元化的日式食物,不愁沒有選擇。不過,既然以「鐵板」為店名的一部分,想必是招牌菜吧,所以最後還是選了「鐵板雞定食」。男朋友知我喜歡海鮮,二話不說點了這個「鐵板海鮮定食」,這個海鮮的價錢比雞要貴一倍呢!每個定食都附有味噌湯和一小碗白蘿蔔(非鐵板類的定食好像還會多一客沙律!),想不到這些前菜也挺有驚喜的。味噌湯的湯底不太特別,與平常喝到的分別不大,但湯料卻很豐富呢,除了豆腐和海苔,也加入了新鮮蜆肉和蟹柳絲,喝起來挺滿足的。白蘿蔔切成一粒一粒的,清甜無渣,最吸引的當然是附上的大螺,新鮮爽口,腥味也不重,值得一吃鐵板又如何?先說雞,賣相不太特別,味道卻不錯,熱辣香口,雞肉嫩滑,醬汁惹味香濃,拿來送飯吃一流,男朋友很快就把這個飯清掉了。而我的海鮮組合則非常豐富,有兩隻大蝦、兩隻帶子、兩塊鯖魚和一隻青口。大蝦肉質厚實,惜不夠鮮甜;帶子一般,質感很沙,
這天兩餐都在大埔解決,而且都是吃新餐廳呢

鐵板又如何?先說雞,賣相不太特別,味道卻不錯,熱辣香口,雞肉嫩滑,醬汁惹味香濃,拿來送飯吃一流,男朋友很快就把這個飯清掉了。而我的海鮮組合則非常豐富,有兩隻大蝦、兩隻帶子、兩塊鯖魚和一隻青口。大蝦肉質厚實,惜不夠鮮甜;帶子一般,質感很沙,但味道可以。鯖魚的味道最好,肉質嫩滑無比,好吃!不過要小心的是很多骨!青口也不錯,微嫩不韌,腥味都辟掉了。吃了太多肉,需要點纖維素平衡一下,附上的新鮮椰菜絲正合我意,燒過的菜很香口呢,不知不覺也清掉了
整體上是不錯的,但對米飯方面也有點意見,附上的白飯不是珍珠米,只是很普通的米飯,而且煮得太淋太濕了,吃起來毫無口感...米飯的份量也偏少,只是一個小碗,雖然整個定食的份量對女仔來說是足夠有餘,但對於要多幾粒米飯落肚的男仔(男朋友正是)來說就一定不夠喉了...幸好我也吃不完一個定食,把大半個飯都給男朋友吃了,否則他一定不夠飽呢

可能是新開張吧,服務方面有點生熟,反應也較慢,不過也是有禮貌的

同類型的餐廳在這個區真的寥寥無幾,這應該可以解釋到這裡人頭湧湧的原因,加上大眾化的價錢,應該有得做的!
叫左個和牛鍋定食,8件份壽司定食,燒三文魚頭同芝士焗雜菌~首先d壽司好唔新鮮,配壽司嘅所謂沙律只係一兜撈左沙律醬嘅粟米,味道怪怪燒三文魚頭都尚可,係燶左d,芝士焗雜菌都幾多芝士喺面,味道都ok,不過d汁太"嬉",水汪汪咁個和牛鍋定食$108,但係比我地預期份量極小,而且個鍋爐仲要煲極唔滾,叫人黎想換過個爐,個經理過左黎話已經滾左啦,有煙出就係滾左架喇!我話咁可唔可以換過個啊?佢答我換過個都係咁架喇!一係我攞去廚房幫你煲煲佢(呀先生!呢d係牛肉,比你咁"煲煲"..老哂,咁我仲食唔食好啊??)我話咁唔洗喇!由佢啦!(個經理即時黑面)叫d人加茶..我地三個人,三個人個杯都無哂茶,佢可以淨係倒叫加茶個人杯茶,其餘兩人無倒就行走!!再叫加茶都係要遞埋杯叫佢先倒~搞笑
叫左個和牛鍋定食,8件份壽司定食,燒三文魚頭同芝士焗雜菌~
2011-07-22
2011-06-27 20 瀏覽
好多人等位但係.....原來都唔係咁好食....服務不太友善環境GA話都OK....裝修都唔差....光線比較暗淡服務又差:其實都係語氣唔係咁好餐牌內只有定食+唔係全部定食點得,選擇少,仲要貨不對版黎左個"和牛露荀石鍋飯""和牛"係餐牌將相本來已經得幾粒....上到我張枱個碗仲少牛.....丫....仲要係鐵鍋唔係石鍋..omg有相...大家見到牛嗎?當然味道方面只係一般般,偏淡~飯黏應該無第2次/1年後可能會去多次掛
環境GA話都OK....裝修都唔差....光線比較暗淡
服務又差:其實都係語氣唔係咁好
餐牌內只有定食+唔係全部定食點得,選擇少,仲要貨不對版
黎左個"和牛露荀石鍋飯"
和牛露荀石鍋飯....sad~$5x
丫....仲要係鐵鍋唔係石鍋..omg
有相...大家見到牛嗎?
當然味道方面只係一般般,偏淡~飯黏
應該無第2次/1年後可能會去多次掛
2011-06-24
20 分鐘 (堂食)
  • none
(非會員)
2011-06-08 4 瀏覽
The restaurant is under soft opening.....we tried it 2-3 days after it had opened1) Portion is small. The portion is just good enough for a female.2) Delivery time is long. It takes 30 mins until the first set arrived. 3) Food selection is very limited. It only offers set lunch / set dinner. No snack or side dishes are offered.Hopefully some improvement will be done upon grand opening.

2011-06-03