2015-07-15 406 瀏覽
以前食過天橋立,係散叫的,感覺唔良好,因為好熱好焗,同埋環境唔好。。。改裝做放題之後,經過幾次都想試吓,重點係見到任食雪糕,不過唔好嘅係限時啦~90 分鐘!有次再經過,忍唔住去試吓啦~見到有埋任飲啤酒,爽飲啦諗住。。。喺門口,侍應問我哋揀邊款,由於任飲啤酒要揀貴嘅一個,唔緊要啦,豪一次。。。坐底咗問另一個侍應想要啤酒,至同我哋講指定送嘅啤酒送晒,無得飲囉!咁點解一早唔講?好過份!!!嘢食係任食任叫,好啦中途去食雪糕,一睇,五款只得兩款有囉,我問侍應有無,話已經訂貨,唔知幾時有,好啦仲有個軟雪糕機,諗住可以玩吓,點知拉極都無,問侍應,話無晒軟雪糕,真係火都嚟,乜都無!無啤酒唔講,無雪糕唔講!再講環境,雖然裝修過,唔知點解都仲係熱的,梳化仲係爛嘅,唉~

任飲啤酒,假的,呃人!

咁點解一早唔講?好過份!!!
嘢食係任食任叫,好啦中途去食雪糕,一睇,五款只得兩款有囉,
話就話任食雪糕,但只得兩款

相片上嘅味道,係無嘅!

無雪糕嘅雪糕機,呃人!

2015-04-03 436 瀏覽
行開大埔搵緊有咩食 又好肚餓 咁岩見到有間鋪頭火鍋任食 價錢又ok就入去食喇 其實價錢佢149-300幾都有 但簡左最便果個 因為覺得冇咩分別講下環境先呢度環境認真唔錯 裝修幾整齊 位同位之間既距離都幾闊 幾舒服但食物既種類就唔多正路野都有 勝在夠乾淨 同整齊枱面都勉強夠大 一次過放哂上去都夠位放特別推介魚 真係入口即溶 肉質好軟 而且完全冇骨 照顧到懶既人另外烏冬都唔錯 幾彈牙 我食左三碗頂肚至於肉類有 牛肉 同黑毛豬個人黎講都係中意食牛肉 牛肉冇咩特別正常水準至於朋友就中意黑毛豬 話有層野硬硬地幾好口感拎左一碟 芋絲,芝士腸,魚蛋,生菜,娃娃菜飲品就拎左成4罐忌廉鮮奶 幾好味最後不得不提既就係 雪糕!!!佢既乳酪雪糕真係好味特別係士多啤梨味 作為最後既甜品真係冇得頂!!覺得呢個係全日最好味既食物!!

講下環境先

至於肉類有 牛肉 同黑毛豬
個人黎講都係中意食牛肉 牛肉冇咩特別
正常水準至於朋友
就中意黑毛豬 話有層野硬硬地幾好口感
拎左一碟 芋絲,芝士腸,魚蛋,生菜,娃娃菜
飲品就拎左成4罐忌廉鮮奶
幾好味
最後不得不提既就係 雪糕!!!
佢既乳酪雪糕真係好味
特別係士多啤梨味 作為最後既甜品真係冇得頂!!
覺得呢個係全日最好味既食物!!

今日去大埔超級城,走進去一間我重未去過既日式食店,天橋立。眼見間舖無人,走進去點咗個日式咖喱吉列炸蝦飯。個餐加鑵汽水要成$50。等咗大約5分鐘有得食。碟飯有一半係咖喱汁。當中有兩隻炸蝦。碟飯有薯仔同蘿蔔。隻炸蝦咬落好趣,有日式風味。但係隻炸蝦好細隻。我將咖喱汁混入飯一齊食。薯仔同蘿蔔都煮得好入味。混入咖喱汁食就更加好味。D飯煮得一嚿嚿。我完全食唔出有飯粒。好明顯係用微波爐叮出嚟。好地地一碟日式咖喱吉列炸蝦飯, 就俾D微波爐叮出嚟既飯污辱咗。好地地既吉列炸蝦,搞到個餐毁譽參半。
今日去大埔超級城,走進去一間我重未去過既日式食店,天橋立。
就俾D微波爐叮出嚟既飯污辱咗。
好地地既吉列炸蝦,搞到個餐毁譽參半。
汽水 Cream Soda
日式咖喱吉列炸蝦飯
題外話/補充資料: 好地地一碟日式咖喱吉列炸蝦飯,就俾D微波爐叮出嚟既飯污辱咗。好地地既吉列炸蝦,搞到個餐毁譽參半。
2014-12-11
2013-08-04 423 瀏覽
去到大埔,度度都排晒隊,呢間都咗半個鐘先有得食!都真係幾失望,食物都等,等,等,等好耐先黎,味道都係一般,中中等等,啲魚生切得勁細塊仲勁薄,勁搵笨,味道無鮮味!啲串燒都無咩特別好講,只係唔似串燒,似將食物先用水煮,再燒,無串燒嘅風味,個簿餅等到食完所有野都未到,服務都係一般!  另外叫咗個燒三文魚,表面係燒嘅,但內𥚃係唔熱,而魚質卻非新鮮!個生蠔食落去,完全無味,只係靠椘士味,個元貝都還可以,有點鮮味,但有點細粒!
去到大埔,度度都排晒隊,呢間都咗半個鐘先有得食!
2013-06-22
又係下雨天....!!!! 今日去番多次比負評既 天橋立鐵板•定食屋....又想食多次, 睇下有無改善.真係好多人, 等左超過 30 分鐘先入去, 反而味千就好多位.我今次就睇左 menu 先入去, 叫左2個 set.滑蛋豬扒飯好鹹囉, d 旦又老, 唔知滑蛋係咩意思呢?至於咖哩豬扒飯, 佢話無咩特別, 反而個餐跟既日本餃子就幾好食, 不過細隻左 dd.....都可以再去食下其他嘢既....因為我見到人地既 sushi 好似好好味...hehe
又係下雨天....!!!!

我今次就睇左 menu 先入去, 叫左2個 set.
咖哩豬扒飯
滑蛋豬扒飯
滑蛋豬扒飯好鹹囉, d 旦又老, 唔知滑蛋係咩意思呢?

題外話/補充資料: d service 真係一般, 唔可以講差, 不過都去到接受唔到. 無笑容囉...知你忙, 不過唔關我事咖!!!
2013-06-30
35 分鐘 (堂食)
2013-05-30 193 瀏覽
午市時間,我們是第一檯客人,坐在舒適的卡座。餐牌選擇頗多,我們點了雜錦魚生飯及特上魚生飯小食-餃子及炸豆腐味道OK,不過不失。特上魚生飯我們一看賣相就心知不妙,果然魚生不新鮮,而且可能是剛開店沒多久,魚生的解凍時間明顯不夠,從沒遇過比這更... ...差的了。雜錦魚生飯沒有最差,只有更差。一個字形容這一餐... ...差!只好急急埋單走人,再到別處開餐。
午市時間,我們是第一檯客人,坐在舒適的卡座。

餐牌選擇頗多,我們點了雜錦魚生飯及特上魚生飯
小食-餃子及炸豆腐
味道OK,不過不失。
特上魚生飯
雜錦魚生飯
沒有最差,只有更差。
一個字形容這一餐... ...差!

只好急急埋單走人,再到別處開餐。
2013-04-23 134 瀏覽
朋友請食飯,地點任我地揀,對於我呢d懶人當然揀間食完番屋企近ga la!!我真係行多2步又嫌遠ga見呢間開左咁耐都未食過決定試下呢間.結果...1.好似賀年食品2.好油膩3.無乜魷魚味算,裡面魷魚線部份爽,部份就腍..so bad!!呢碟野唔會想食第2次囉!!而且炸粉厚厚ge 1層not good la!!
我真係行多2步又嫌遠ga
見呢間開左咁耐都未食過決定試下呢間.結果...
1.好似賀年食品
2.好油膩
3.無乜魷魚味算,裡面魷魚線部份爽,部份就腍..
so bad!!呢碟野唔會想食第2次囉!!
而且炸粉厚厚ge 1層
not good la!!
題外話/補充資料: 但係我幾like佢地d裝修,好有特色!!就數我地坐個張檯ar!厚厚ge 1張實木台,深啡色.空間好大唔會存有壓迫感!!!! 如果野食可以改進下的話,咁呢度就可以作為我同朋友去吹水ge 1個好地方la ><!! 而且呢度價錢都唔算貴.
2013-04-21
2013-02-04 116 瀏覽
侍應唔係好忙, 成日圍埋吹水。嗌佢地加水硬係扮睇唔到......食物方面炒飯同雞翼又油又咸好難食, 沙拉就幾好食。但佢碟壽司生熟擺埋一齊, 仲要痴到埋。雖然食落肚到係撈埋, 但政府都有教"生熟食物要分開擺"啦!
食物方面炒飯同雞翼又油又咸好難食, 沙拉就幾好食。
2013-01-02
5 分鐘 (堂食)
2012-12-18 88 瀏覽
我並無睇過食評,就一個人來了 我會覺得,「呀,呢間都幾靚呀,只係星期日既商場太嘈,加上店內播既音樂,就係缺少了一種可以安安靜靜食餐飯既感覺」whatever,食物先係重點,今次係Lahris第一次泥食,唔知道原來$39已經有滑蛋豬扒飯、茶,加一個小食,當然要加一,價錢上,係抵既,不過講到食物質素,當然係「一分錢一分貨」!首先,賣相是OK的,只是果塊豬扒果層粉真係太厚啦! 以至佢同滑蛋mix埋一齊果陣,「林」晒 至於炸豆腐,唔夠金黃,但是可以接受的ANYWAY,我覺得,可以做得更好,然而,呢個價錢,算係咁啦,如果我仲係學生哥,我諗,我會再泥既,可惜,我已經告別左學生時代了,所以,byebye!!!!!至於好多人講既服務態度,Lahris又無特別意見,只係見到D唔知係咪STAFF既人(但明明一個係著住廚房衫)响到晃泥晃去,有D怪異==
我並無睇過食評,就一個人來了
至於炸豆腐,唔夠金黃,但是可以接受的

2012-12-16
首先,我勸喻各位有心想食日本菜既朋友對呢一間定食屋打消念頭!!!第一,食物質素差!!! (明將都好過佢!!!)第二,食物等得太耐!!! 第三亦係我特登申請ACC既原因: 員工態度奇差!!!!(澳牛都好過佢,我明白你係搵食,但唔好將私人情緒發洩係我地身上,每個!!!!係每個連經理都唔休做咁款) 你地其實可以係門口貼張溫馨提示:不能受氣的顧客請不要光顧!!!!!!!今日係星期日,大埔超級城晚上一定係人頭湧湧,元x板x等30分鐘以上是必須的。我同男朋友經過呢間垃圾定食屋,見無人排隊,諗住日本野應該ok的嗌左 一個sushi拼盤有8件,一個牛肉窩,一碟串燒!!先唔講食物的質素!!我清楚講我要8件果set 侍應A問我要幾件? 我反問並指住menu:唔係8件咩? 佢話:係呀!! 有8件!!(如夢初醒但開始黑面+唔耐煩) 咁你問咩要幾多件??你發緊夢我唔怪你,但點解仲可以黑面後來 sushi先來了 我地想問侍應B拎碟仔 佢唔出聲之後2個碗勁大力放!!好似我係債主咁款!!! 食物質素唔想多講,有錢無掟洗又想受下氣可以試下!! 個窩就好似將廚餘加湯,之後一塊肥牛分成5小塊扮一碟!!之後到埋單時,同男

第一,食物質素差!!!
(明將都好過佢!!!)
第二,食物等得太耐!!!

第三亦係我特登申請ACC既原因:

佢話:係呀!! 有8件!!(如夢初醒但開始黑面+唔耐煩)
咁你問咩要幾多件??你發緊夢我唔怪你,但點解仲可以黑面
好似我係債主咁款!!
!
食物質素唔想多講,有錢無掟洗又想受下氣可以試下!!
個窩就好似將廚餘加湯,之後一塊肥牛分成5小塊扮一碟!!
之後到埋單時,同男經理講,佢示意OK但後來做自己野,見佢幫完人埋又未過黎,提一次侍應C,但C黑我面無講話等等OR okay 就行開左!!!! 我地已經好嬲但都算!!!! 但過左好耐,依然無理會我地,c幫我加水時我講左一聲: 唔該 我地想埋單!!! 佢就想爆發 佢停左手->黑面->退後左一步想爆粗咁款->之後好唔憤氣講左句xx要埋!!
講真,你講一聲係咪會死? 就算埋緊,幫我處理緊都好,講聲係咪會死?
後來同經理講 佢簡直置身於事外,看透世事,無事發生過行開左 ( 好野!!!被人投訴得多訓練而成的)

我都做過服務性行業,唔該做任何一行,禮貌都係必須的!!要人尊重你,就先尊重人!!!!
  • no
2012-10-01 39 瀏覽
這間店的評價不是太好,但上次來過覺得味道唔錯,而且經濟實惠,再一次光臨~今次叫了日式炒飯配前菜及凍飲($29)~前菜: 蟹子沙律沙律好夠凍,而且蟹子份量很多,加上沙律醬,很開胃呀~日式炒飯:有些三文魚粒、蛋及蟹子,飯炒得乾身,而且很大碟,一個女仔好難先食得哂,應該男仕都夠飽的~凍檸水:味道正常,可惜只有兩片檸檬,有些小家這間店的食物不錯,價錢便宜,而且人不多,很好坐

今次叫了日式炒飯配前菜及凍飲($29)~

前菜: 蟹子沙律
沙律好夠凍,而且蟹子份量很多,加上沙律醬,很開胃呀~

日式炒飯:

凍檸水:
味道正常,可惜只有兩片檸檬,有些小家

這間店的食物不錯,價錢便宜,而且人不多,很好坐
  • 日式炒飯
2012-08-28 23 瀏覽
時常都會經過這間日本店,但從沒衝動進去嘗試,亦由於OPEN RICE的評論都不是太好,令我對這間店有些介心。今天下午茶時段經過,見到不是太多客人,沒定給它一個機會原來下午茶都幾多選擇,有烏冬,飯,壽司等....價錢由二十多元開始,相當大眾化的~我叫了黑椒雞柳石燒飯配沙律及凍檸水 ($28)先送來沙律,材料包括生菜、粟米及蟹子等,都相當豐富,值得一讚的是沙律相當夠凍,我最怕吃到雪不凍兼帶點暖的沙律~黑椒雞柳石燒飯以石碢盛載,當我把黑椒雞柳拌好後,味道相當惹味,原來的我並不是很肚餓,也能夠把整碗吃光,味道真的不錯友人叫了親子丼($26)她說味道都很好,而且雞肉份量也相當多,以廿多元可以吃到沙律、飯及餐飲,真的很便宜,相比起到大家樂吃飯都要超過三十元,這裡環境與食物質數俱佳。凍檸水的杯是方形的,都有些特色,而味道就是檸水的味道LOR

今天下午茶時段經過,見到不是太多客人,沒定給它一個機會

原來下午茶都幾多選擇,有烏冬,飯,壽司等....

價錢由二十多元開始,相當大眾化的~
我叫了黑椒雞柳石燒飯配沙律及凍檸水 ($28)

沙律~

把整碗吃光,味道真的不錯

友人叫了親子丼($26)

相比起到大家樂吃飯都要超過三十元,這裡環境與食物質數俱佳。

凍檸水的杯是方形的,都有些特色,而味道就是檸水的味道LOR
題外話/補充資料: 店舖裝飾也花過心思,整間店以黑色為主,配以牆上的仿蠟燭台及方形的吊燈,令人有點置身古堡的感覺。
2012-08-27
2012-07-29 10 瀏覽
18.12.2011返完教會後, 就約好姊妹食個lunch. 由於之前工作太忙, 所以無時間上網找餐廳, 於是就出事了.當我們在找餐廳時, 在這餐廳門口看了它的餐牌, 覺得都好似不錯, 於是就決定在這裡吃午餐. 入到餐廳後, 才發現這裡很迫, 枱和枱之間的空間欠奉, 因此可清楚聽到隔離的人在講什麼. 我揀了滑蛋雞肉飯定食($55) 這個定食包湯, 沙律, 前菜和滑蛋雞肉飯.湯是味憎湯, 有海帶和少少豆腐粒, 但好咸, 所以我只飲了少少就放棄.沙律裡有少少羅馬生菜, 兩小塊蕃茄和大量粟米. 粟米是清甜的, 但蕃茄沒有什麼味, 羅馬生菜是清爽但切得好碎好細塊.前菜是一些芽菜, 但好難食, 味道怪怪的, 所以無吃了.滑蛋雞肉飯的外表已經給人乾爭爭的感覺了. 雞柳和蛋是黏在一起煎的, 所以令到雞柳煎到又乾又硬. 蛋味是很香, 但可惜也是乾爭爭的, 就算有幾條軟腍腍的紅蘿蔔絲也於是無補. 至於飯, 是軟綿綿的, 不過是淨白飯, 沒有任何汁也沒有蛋味. 感到很難食. 實在想不到一個定食可以這麼難食. 希望餐廳可以改善一下吧.
18.12.2011

前菜是一些芽菜, 但好難食, 味道怪怪的, 所以無吃了.

感到很難食.

實在想不到一個定食可以這麼難食. 希望餐廳可以改善一下吧.
2011-12-18
2012-06-10 20 瀏覽
上次到過天之橋立,牛排是可以的,可是服務態度差,所以已有一段日子沒有光顧。今天到來,看見食堂已坐滿食客,但人手只有五位,最初都有點擔心,可是事實並非如此。人手雖不多,但服務員工作態度欣勤有禮,值得一讚!牛油焗帶子$45:五粒,體型有3cm x3cm,肉質一般,下面伴有芽菜、洋蔥,鐵板上桌 _夠熱。煎手造餃子(4隻)$28:外皮是日本的粉皮,餡料有韭菜、冬菇、肥肉,算香口。牛油露筍炒野菌$42:上的器銘差影響了這道菜式買相,而食物味道可以,材料亦算新鮮。天橋立烏冬$48:底食,有蝦、蛤、雞肉、肥牛、鴨胸片、蟹柳各二,烏冬不會過腍。海鰻壽司$20:魚肉鮮味新鮮。三文魚子海膽花之戀(1件)$38:價錢雖然貴了一點,黑色魚子和大大粒魚子新鮮美味,好吃。
牛油焗帶子$45
煎手造餃子(4隻)$28
牛油露筍炒野菌$42
天橋立烏冬$48
海鰻壽司$20
海鰻壽司$20:魚肉鮮味新鮮。
三文魚子海膽花之戀(1件)$38
題外話/補充資料: 這裏的食物總體屬中上,但木桌上有一些小昆蟲寄居,希望可快快改善。
2012-06-09
牛油焗帶子$45
煎手造餃子(4隻)$28
牛油露筍炒野菌$42
天橋立烏冬$48
海鰻壽司$20
三文魚子海膽花之戀(1件)$38
2012-04-15 9 瀏覽
門面裝修得幾靚,好快就有位坐。午餐多選擇,有飯有麵,送一個小食及飲品。花多眼亂,最後揀咗魚生飯。魚生唔駛煮都要等廿分鐘先上枱魚生飯賣相不錯,飯量略為少了一點。小食是煎餃子,上到枱已經凍晒一早煎定晒?待應突然從後把一碗熱湯放上枱,如果講多句小心熱湯,服務會更貼心。叫咗埋單五分鐘都冇人理,再叫先施施然去拎張單來。放低咗錢再要等多五分鐘先有人來收。隔離枱仲慘,食完個主菜個小食都未上到枱,等完小食再等埋單。兩枱人都食到一肚氣。
花多眼亂,最後揀咗魚生飯。魚生唔駛煮都要等廿分鐘先上枱

叫咗埋單五分鐘都冇人理,再叫先施施然去拎張單來
。放低咗錢再要等多五分鐘先有人來收。

2012-04-15
5 分鐘 (堂食)