2016-01-02
呢一日係聖誕,小新同愛麗絲準備去大棠睇楓葉🍁 於是就係元朗食個lunch先入去喇🎅🏽呢到係一間叫天壽既日本餐廳,肚餓既我地,一入到去就嗌野食喇🤓 愛麗絲叫左個燒鯖魚烏冬餐,而小新就揀左個泡菜豚肉鍋烏冬餐。先泥既係兩份日式煎餃子,外層好脆,涵料好足,而且熱辣辣,食落個胃即刻暖哂☺️ 之後就泥左兩份刺身,呢個刺身正呀😍 有三文魚丶帶子同甜蝦各兩件,成個餐約$70可以食到新鮮而質素唔差既刺身真係抵😍 然後就好快泥左愛麗絲既燒鯖魚烏冬餐喇。首先鯖魚係好食既,皮脆脆地,魚肉亦都好滑。至於烏冬呢,個湯係有蛋花既,幾特別,好少食蛋花湯底既麵haha🙈跟住就係小新既泡菜豚肉鍋烏冬餐。泡菜湯好香,個餐一泥已經傳來泡菜個種香辣既味道,所以食落個湯係微辣既,不過都幾香,可以一試😉