2020-10-18 696 瀏覽
原來公司附近開佐間黃店都唔知🙈 知道佐之後梗係要即刻去朝聖~.之前經過果陣都無認真咁望過入樓面~原來有幅好靚既壁畫同連儂牆💛小店除佐有基本盤既餃子🥟之外,仲有多款飯類,肉燥飯好似好吸引,等我下次試😍.重量級餃子🥟套餐個set包佐十隻餃子🥟再配一款小食~餃子種類有6款,主要都係菜餃🙆🏼‍♀️我同frd一人嗌佐一款餃交換食~分別嗌咗韭菜餃同西洋菜餃🥟皮既厚度適中,一咬見到餡料滿滿,好多菜菜好足料!每粒都夾雜住豬肉既肉汁再索埋清甜既豬骨湯底~粒粒食落更加鮮甜😍兩者比較我會偏好西洋菜餃🥟感覺食落更清香,不過個皮好似易散過韭菜餃🤔仲有每碗都會有舊我至愛既蘿蔔!!咬落好清甜又無渣🥰仲有畫龍點睛嘅自家制菜脯~酸中又帶點辣,每粒加少少連埋湯一齊食勁惹味!!(驚太飽可以平9蚊嗌輕量版有5粒餃🙆🏼‍♀️).🔖配鍋貼 $43唔知有無人同我一樣好鐘意食鍋貼🙈但見set果度無就唯有小食度簡~鍋貼圓滾滾帶點金黃色,咬落好爽脆🤤一咬就食到韮菜餡😆唔會話食落油油的~.🔖配大大塊雞扒 $54真係幾大塊😍煎到金黃色,個皮真係真係好脆!外脆內軟!!仲要新鮮整起食落仲係熱辣辣,充滿肉汁~啖啖肉之餘肉質仲好嫩滑,正喎喂🤤🤤.And

重量級餃子🥟套餐

(驚太飽可以平9蚊嗌輕量版有5粒餃🙆🏼‍♀️)

🔖配鍋貼 $43

🔖配大大塊雞扒 $54
And加8蚊可以飲豆漿,低糖得黎幾好飲😆
總結,其實平時唔係太偏愛食餃🥟食完之後顛覆咗我對餃子嘅見解~起初以為就咁食10粒餃子會好dry但完全唔會,仲好有飽足感🤤🥟粒粒食落好紥實好滿意😍個湯底好清澈,每碗落咗少少蔥花吊味~仲有估唔到啲小食都相當唔錯😆仲有!!店長們態度超好的~睇來以後又多個飯堂了😛
2020-10-16 441 瀏覽
店舖營業時間12pm-10pm,終於抽到時間黎試下。.大概座位20個左右,所以下午時間去食,等位都幾耐🙁。如果趕時間,lunch hour去食嘅可以考慮外賣啦,唔洗等太耐。.餃子叫左芹菜木耳,細細粒一啖可以放入口,幾好食,皮薄,味道好,爽口。但係湯底冇咩味,不過去食餃子都值得的,喜歡餃子的,不妨一試。.仲叫左個蘿蔔坑腩飯,唔記得影相。味道清啖,但牛腩好食,份量不算多,大概4-5舊牛腩。我都係比較推薦食餃子。
店舖營業時間12pm-10pm,終於抽到時間黎試下。

2020-10-14
15 分鐘 (堂食)
2020-10-15 385 瀏覽
餃子界一直聽左天園、甜記呢d名好耐,終於觀塘開左新分店。素餃一向都感覺較清淡唔岩口味,見番茄蛋餃出名都試下,估唔到入口好似食緊蝦肉餃咁,蛋餡夠哂嫩滑香甜,居然係全晚最有驚喜既一款。韮菜餃同紹菜餃正常發揮,紹菜比一般食到既甜,整體食材好新鮮,皮薄餡靚。值得一提兩碗餃子湯底唔同,應該係素餃、肉餃之分,感覺好有心機。 素餃配既黑松茸菌湯好鮮甜,同出面打邊爐既湯底一樣咁好味,肉餃就配蘿蔔湯,同樣清新。餃子餐可加配小食,揀左炸雞翼,新鮮炸起又入味,好食過脆香雞翼。 單點酥炸豬扒都出色,香脆得黎唔油膩,係咸左少少配麵好d,睇黎呢度炸野都有咁上下水準。因為疫情關係收起左菜莆,記得一定要問店員拎,蝦米同辣椒香好不得了。 自問食得辣都頂唔住個菜莆,但佢就係明明好辣都會令你頂唔住繼續食,所以叫多左個手撕雞麵,用菜莆撈麵辣度岩岩好,驚喜發現撈落湯底係驚為天人,必定encore。
餃子界一直聽左天園、甜記呢d名好耐,終於觀塘開左新分店。

2020-10-06 345 瀏覽
紅土黃店天園餃子最近喺觀塘宜安街開咗分店👏👏,新店地方雖然唔大,但係乾淨企理,店員仲好有禮貌。如果主要想食餃子,可以叫佢哋個重量級餃子餐,包括十隻餃子同一款小食。我呢啲貪心的小狗,就梗係叫雙拼啦,我揀咗一葷一素,身為食肉獸嘅我當然鍾意紹菜豬肉餃多啲,呢度嘅餃子雖然比較細隻,但係皮薄餡靚,入面嘅豬肉充滿油香,好惹味😋;另外五隻本來想叫蕃茄雞蛋素肉餃,但係賣哂😭,於是叫咗素菜甘筍餃,素餃調味相對比較清淡,但入面嘅材料好豐富,有椰菜,木耳,甘筍等,仲有我最鍾意嘅芝麻,味道都唔錯。小食我揀咗椒鹽茄子,上枱時雖然略嫌多油,但係真心好好食,熱辣辣脆卜卜,上面灑咗少少椒鹽,更加惹味👍。值得一提係小店有提供免費手足餐,喺而家呢個咁高壓嘅氛圍下,非常難得,所以同路人一定要多啲去作出懲罰🤗。

2020-09-25 356 瀏覽
以為只係食餃子,但原來都有好多其他選擇,而餃子本身都已經有好多種唔同味,連素菜都有兩種!湯底都有唔同,我最中意菇湯,同埋餃子可以配搭小食,啲小食都好多款㨂,食過茄子同埋豬扒都好好味,價錢唔貴。另外又可以揀五隻或者10隻,有時唔餓食5隻都夠,有一男一女唔知係咪老闆,招呼好好勁有禮貌。疫情期間見佢地唔算多人,可能都係得附近街坊幫襯,但係其實我覺得質素相比其他同區嘅都算唔錯,好過食連鎖嗰啲餃店,新鮮啲!大家可以去試吓,佢仲有生餃子外賣,質素都OK。

2020-09-16 372 瀏覽
好懶,行過見到呢間餃子店新開想試下!點知佢逢星期一都休息,有次十一點幾未開門,今次晚餐終於試到啦!我買左外賣,佢係有餃子餐跟住可以加小食。同埋佢係比較抵食,因為我叫幾人份量都係百幾蚊。炸雞翼,好味,又唔會話好乾。蒜香骨,都係炸野haha涼拌雲耳海蜇,正正常常,都夠凍嘅.椒鹽茄子🍆,$28四件都大大件,又唔會驚街市買唔乾淨,抵食。餃子,我又唔會話咩一食難忘個啲,但又唔會話個皮好厚好乾,都ok好食架。同埋好似健康啲。

我買左外賣,佢係有餃子餐跟住可以加小食。
同埋佢係比較抵食,因為我叫幾人份量都係百幾蚊。

炸雞翼,好味,又唔會話好乾。
蒜香骨,都係炸野haha
涼拌雲耳海蜇,正正常常,都夠凍嘅.
2020-09-05
10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-03 1027 瀏覽
平時好少去觀塘食嘢,聽閒有間餃子店新開張,鐘意食餃子嘅就去試下。一睇價錢大眾化,無得輸啦🤓除咗餃子,有飯有麵有小食,選擇都算多。地方寬躺乾淨,環境ok,之後立即叫一碗雙拼餃子試下佢(韭菜拼紹菜),唔駛等好耐就送到枱面,餃子上面落左少少蔥花同爆香左嘅蒜頭,遠距離都聞到香味,而佢嘅清湯聽聞係用豬骨淆制十多小時,無落味精,清而不膩(最後d湯我係飲哂無浄)蘿蔔都有揀過冇渣,可見到廚房大佬有一定要求!本人最愛當店韭菜餃肉饀不錯,韭菜新鮮,肉都算剁得夠細,咬開時仍然有肉汁,食落香口😋

本人最愛當店韭菜餃
韭菜餃拼紹菜餃