2024-01-20 700 瀏覽
感謝我的朋友今天請我食生日飯,上個月食完大班樓,今日特登訂了天一閣,這兩間餐廳經常被人對比,所以今日就當試一試並知龍與鳳。香醉紅尋 - 其實就係花雕醉蟹陳村粉,味道出色,有層次,陳村粉有口感,我想像中的一樣,絕對係招牌菜。斬肉 - 就是圖中見到啲肉球,切開後的肉質非常幼嫩,入口可以話係即溶,個湯都好好飲。西班牙黑毛豬叉燒 - 這道菜亦都是招牌,但是上有啲失望,沒有入口即溶的感覺,反而覺得有啲硬硬地,連一般叉燒都比不上。值得一提,雖然我知道是私房菜,但係裝修配套真係都幾差,啲茶都好低質。

2023-12-12 522 瀏覽
二人Menu:—🐚 涼拌蟶子🐚 蜀香焗鮑魚拌東風螺🍲 花膠螺頭燉雞湯🦀 香醉紅蟳🦐 椒香焗大虎蝦🥒 鮮魚湯浸勝瓜🍚 薑米瑤柱櫻花蝦蛋白炒飯🍰 椰汁棗茸糕🧉 花雕紅棗飲—天一閣必吃它的廿五年陳花雕蒸花蟹配陳村粉❤️是我個人的香港一! 甚至覺得當晚更好吃了🫶花雕汁香濃 拌上滑嫩的陳村粉吃一流 原來2個人都可以食咁多野 之前仲擔心食吾哂🥲兩個人每人半隻蟹超級滿足!😋😋😋其他菜式都好好吃 今餐食得好開心☺️
二人Menu:

今餐食得好開心☺️
2023-09-21
  • 椰汁棗茸糕
2023-11-06 965 瀏覽
🤗 同事 “巫師” 推介 “天一閣”, 聽講主事人嘅老豆係 “大班樓” 創辦人之一, 餐廳頗具名氣, 曾經屬 預約困難店.🥰 今日相約老友 “甘仔”, “約兒”, 同埋 “格魯特” 江湖飯局, 交換情報. 電話訂位, 幾日後訊息溝通選菜. 兩款晚餐, 高級版 每位 $1,180+10%, 唔駛再揀來揀去, 我哋試咗 初級版 $850+10%, A. 頭盤十選二, B. 燉湯, C. 花雕蒸蟹, D. 主菜八選一, E. 時蔬三選一, F. 主食二選一, G. 甜品.茶燻雛鴿蜀香墨魚仔花膠螺頭燉雞湯廿五年陳花雕蒸花蟹配陳村粉隋王斬肉魚湯浸時蔬蝦子蝦油蔥油撈麵椰汁棗茸糕花雕紅棗飲 🕊️ 茶燻雛鴿. 用蒸籠上菜, 雛鴿細細隻, 冇 “啖啖肉” 嘅口感, 但肉質嫩滑. 煙燻味道柔和撲鼻, 入哂骨頭, 一路食, 煙燻味一路攻入口腔, 餘韻悠長, 十分精彩.🦑 蜀香墨魚仔. 每人一碗, 墨魚仔爽口彈牙, 椒味刺激味蕾, 十分過癮. 我諗起 1881 “后園” 嘅藤椒象拔蚌, 異曲同工. 🤗 花膠螺頭燉雞湯. 清甜, 非常清甜, 而且熱到燙口, 驚喜喎! 燉湯比煲湯更能保留鮮味, 又有保溫功效. 材料

廿五年陳花雕蒸花蟹配陳村粉
蜀香墨魚仔
🤗 花膠螺頭燉雞湯. 清甜, 非常清甜, 而且熱到燙口, 驚喜喎! 燉湯比煲湯更能保留鮮味, 又有保溫功效. 材料方面, 一片花膠, 一粒螺頭, 大量雞肉瘦肉.
花膠螺頭燉雞湯
🦀 廿五年陳花雕蒸花蟹配陳村粉, 餐廳另取名 “香醉紅蟳”. 今晚主角出塲, 酒味香醇撲鼻, 蟹肉新鮮結實, 完全吸晒花雕酒味, 十個讚. 陳村粉少少煙靭, 唔會太腍太粉, 一片片撕開, 浸浴花雕蟹汁, 一滴不留. 廿五年陳花雕果然名不虛傳, 聞落夢幻, 入口震撼, 再三回味.

📖 翻查資料: “香醉紅蟳” 嘅 “蟳” 屬於蟹嘅一種, 紅蟳 即係交配過嘅 雌青蟹. 今晚食嘅係花蟹.
香醉紅蟳
🍖 隋王斬肉. 肉球彈牙, 肥瘦均勻, 入口滑溜, 唔會散開, 湯汁熱辣辣, 出色! 比坊間食開嘅 “獅子頭” 高幾班.

📖 相傳隋煬帝沿大運河南下出巡, 嚟到揚州, 對景點 萬松山, 金錢墩, 象牙林, 葵花崗 十分留戀, 命御㕑以四景為題作菜, 分別做成了松鼠鱖魚, 金錢蝦餅, 象牙雞條, 葵花斬肉四道菜. 隋煬帝對呢粒肉丸讚口不絕, 後揚名全國, 因而得名 “隋王斬肉”“葵花斬肉”.

📖 信不信由你, 豬肉取自丁字骨下嘅精華部份, 聽講一隻豬只能夠做出一粒肉丸.

📖 “獅子頭” 嘅前身就係 “隋王斬肉”, 相傳唐朝郇國公 “韋陟” 宴客, 府中名㕑 “韋巨元” 做了隋王斬肉, 由肉丸做成嘅 葵花心 貌似 雄獅之頭, 賓客們趁機勸酒, 說: 郇國公半生戎馬, 戰功彪炳, 應佩雄獅帥印. “韋陟” 高興回應: “隋王斬肉” 不如改名為 “獅子頭”.
隋王斬肉
🥬 魚湯浸時蔬. 魚湯底鮮甜, 豆苗嫩綠, 腐皮滑溜, 誠意之作.
魚湯浸時蔬
🍥 蝦子蝦油蔥油撈麵. 睇落簡簡單單, 麵質爽口彈牙, 蔥味全面滲透, 征服味蕾, 又唔會太重口味, 正呀!
蝦子蝦油蔥油撈麵
🍮 椰汁棗茸糕. 煙煙靱靭, 甜味啱啱好!
椰汁棗茸糕
🥂 花雕紅棗飲. 酒精已經完全揮發, 剩底輕柔嘅花雕味, 再配合紅棗味道, 入口舒服.
花雕紅棗飲
🏘️ 最後講講環境, 餐廳位於跑馬地舊商業大廈閣樓, 電梯按M字, 電梯同走廊有怪味, 扣分. 出𨋢 即刻見到 “天一閣”. 一開門, 嘩! 四張枱, 冇人嘅? 心都離一離. 兩秒後, 服務員出現, 禮貌咁問: 係咪甘先生, 然後引路沿樓梯落一層, 三張枱, 連埋我哋, 三枱客. 佈置簡陋, 零裝修.
🤗 總結: 環境扣晒分, 零裝修, 燈光又差, 不宜拍照. 服務殷勤, 密密換碟, 開瓶費只收現金, 一百蚊一支, 哈. 論食物, 賣相麻麻哋, 但味道水準真係一流, 充滿驚喜.

🤗 攻略: 頭盤十選二, 茶燻雛鴿 屬鎮店菜式, 必點, 蜀香墨魚仔 又係震撼, 曾經諗過揀叉燒, 但評論左右兩極, 下次再試. 花膠螺頭燉雞湯 交到功課. 主角 花雕蒸蟹 十分精彩, 有比較有傷害, 相對近日食過 “潮州軒” 嘅醉蟹, “天一閣” 嘅花雕酒味完勝. 主菜八選一, 揀咗 隋王斬肉, 絕對值得一試. 蝦子蝦油蔥油撈麵 又係鎮店菜式. 事隔數月, 仍然回味.
2023-09-08 1421 瀏覽
聽聞左依間私房菜好耐,又講到同大班樓睇齊好厲害咁,啲菜式又好類似,滿心歡喜去試吓。地點真係十分唔起眼,唔講真係唔知有間餐廳🔸涼拌蟶子初初以為涼拌係四川口味,點知原來係wasabi🤢勁嗆鼻乜味都食唔到,蟶子口感唔錯既但真係太辣啦🔸沙薑焗鮑魚拌東風螺螺肉同鮑魚好彈牙,又有淡淡沙薑味幾好食。鮑魚切好片加埋東風螺,再撈埋啲蔥好香🔸金銀菜杏汁白肺湯個人本身對杏汁無好感,但依個燉湯杏汁味唔重又好鮮甜,又清又香🔸西班牙黑毛豬叉燒依個真心失望,佢係無蜜燒味又無燒烤味口感又軟滑完全唔似食叉燒,坦白講我唔知自己食緊咩,一嚿豬肉囉🤷‍♀️🔸香醉紅蟳今次真係期望越大失望越大,個花雕蟹汁過咸酒味又過濃蓋過蟹既鮮味,陳村粉又蒸得過籠一啲都唔滑唔煙韌🔸薑米瑤柱櫻花蝦蛋白炒飯反而炒飯又幾出色,炒得好乾身又唔油膩,粒粒分明坦白講依餐飯收我$1080/head其實真係有啲overpriced,又唔係好食態度又唔係好,環境又唔係特別好仲要好熱,最後仲趕我地走,真係唔會有下次

🔸涼拌蟶子
初初以為涼拌係四川口味,點知原來係wasabi🤢
勁嗆鼻乜味都食唔到,蟶子口感唔錯既但真係太辣啦

🔸沙薑焗鮑魚拌東風螺

🔸金銀菜杏汁白肺湯

🔸西班牙黑毛豬叉燒

🔸香醉紅蟳

🔸薑米瑤柱櫻花蝦蛋白炒飯
反而炒飯又幾出色,炒得好乾身又唔油膩,粒粒分明

2023-07-12 1669 瀏覽
初嘗私房菜 來到跑馬地一個隱世地方 大廈充滿住昔日的陳年氣味 餐廳佈置簡單 環境尚算乾淨人齊後便開始上菜 一共有11款菜式先是「涼拌蟶子」以芥末口味作配搭 個人覺得芥末味道較重,有點兒嗆鼻然後是「沙薑焗鮑魚拌東風螺」鮑魚以切片形式呈現拌上入味東風螺整個菜式鋪滿香蔥 可是沙薑味道較淡鹹蛋黃至愛「芥末金脆魚皮」香脆可口 芥末味不算太重再到「金銀菜杏汁白肺湯」湯水十分足料 材料非常豐富個人對杏汁不太討好 但整個湯水味道拿捏得剛好 杏汁味道不重然後到最期待菜式之一「香醉紅蟳」以香濃的酒香為主調 慢慢滲入陳村粉中層層口感再配上香濃醬汁十分滋味紅蟳肉質鮮嫩 淡淡蟹肉 鮮味十足另一款經典菜式「豉油王大虎蝦」整個蟹殼沾上醬汁 味道香濃虎蝦尚算大份 可以沒有太鮮味「狀元鴿」卻帶有驚喜以濃郁的藥材湯熬製而成 入口香甜同時保留着鴿原有的香味 肉質滑嫩其後分別是「魚湯浸蘆筍」及「蝦子蝦油蔥油撈麵」兩道菜都沒有太大驚喜 相對比較普通最後甜品分別有「椰汁棗茸糕」及「花雕紅棗飲」特別喜歡椰汁棗茸糕的煙靭口感椰汁及紅棗味道融合一起 不算太甜 花雕紅棗飲入口香甜 再搭上濃烈的花雕酒香當日朋友生日亦送上壽包總體而言 整餐
初嘗私房菜
來到跑馬地一個隱世地方
大廈充滿住昔日的陳年氣味
餐廳佈置簡單 環境尚算乾淨

人齊後便開始上菜 一共有11款菜式
先是「涼拌蟶子」以芥末口味作配搭
個人覺得芥末味道較重,有點兒嗆鼻

然後是「沙薑焗鮑魚拌東風螺」
鮑魚以切片形式呈現拌上入味東風螺
整個菜式鋪滿香蔥 可是沙薑味道較淡

鹹蛋黃至愛「芥末金脆魚皮」
香脆可口 芥末味不算太重

再到「金銀菜杏汁白肺湯」
湯水十分足料 材料非常豐富
個人對杏汁不太討好
但整個湯水味道拿捏得剛好 杏汁味道不重

然後到最期待菜式之一「香醉紅蟳」
以香濃的酒香為主調 慢慢滲入陳村粉中
層層口感再配上香濃醬汁十分滋味
紅蟳肉質鮮嫩 淡淡蟹肉 鮮味十足

另一款經典菜式「豉油王大虎蝦」
整個蟹殼沾上醬汁 味道香濃
虎蝦尚算大份 可以沒有太鮮味

「狀元鴿」卻帶有驚喜
以濃郁的藥材湯熬製而成 入口香甜
同時保留着鴿原有的香味 肉質滑嫩

其後分別是「魚湯浸蘆筍」及「蝦子蝦油蔥油撈麵」
兩道菜都沒有太大驚喜 相對比較普通

最後甜品分別有「椰汁棗茸糕」及「花雕紅棗飲」
特別喜歡椰汁棗茸糕的煙靭口感
椰汁及紅棗味道融合一起 不算太甜
花雕紅棗飲入口香甜 再搭上濃烈的花雕酒香

當日朋友生日亦送上壽包
總體而言 整餐飯不過也不差
略為價錢較高 食物普遍沒有太大驚喜
2023-07-12 1006 瀏覽
天一阁也是n访的店子了,个人感觉他的花雕蟹调味比大班楼更好吃一些,且预定容易,是我很喜欢的一家私房菜。是日四位,菜色都是提前选好的。第一道蜀香鲍鱼东风螺就有惊喜,鲍鱼和螺肉鲜甜,调味刚刚好,非常香口。第二道茶熏乳鸽,能吃到很香的烟熏味,也非常好吃。额外加的皮蛋是我目前吃过最好吃的,糖心带一丝甜味,让我们都赞不绝口。花胶螺头鸡汤非常清,鲜味却很出,也是非常出色。重头戏的花雕蟹陈村粉当然没有失手,依旧非常好吃,但是略嫌粉没有那么滑。椒盐虎虾正常好吃,梅子鹅略嫌不是我喜欢的做法,但也不难吃。有些失望的是最后的虾子炒面,没了记忆中惊艳的味道,可能是略为没有之前炒的干身?整体还是非常满意的一餐。

整体还是非常满意的一餐。
2023-05-24 1198 瀏覽
天一閣朋友好鍾意食私房菜,今日佢帶我去食跑馬地嘅天一閣。首先地點唔係好起眼,如果我自己去可能都要望清楚先搵到。上到去發現其實都好細,整體味道唔算特別太好食,不過不失,因價錢都唔平,所以性價比唔算高。今次餐單:日本清酒浸蜆茶燻雛鴿花膠響螺燉雞香醉紅蟳椒香焗大虎蝦魚湯浸時蔬蝦子蝦油蔥油撈面椰汁棗茸糕陳皮紅豆沙蝦子蝦油蔥油撈面,因自己唔太鐘意食撈麵,覺得呢個普通,可能要碗白飯更好。椰汁棗茸糕,棗味蓋過椰汁味,所以覺得一般。陳皮紅豆沙,有些少失望,陳皮味唔太出,最主是紅豆沙太沙了,如果有些咬口會吸引啲。另外叫了支紅酒,甜了少許,價錢偏高。兩款甜品味道都一般,唔太合心意,今餐唔夠完美!
天一閣
今次餐單:
日本清酒浸蜆
花膠響螺燉雞
蝦子蝦油蔥油撈面
陳皮紅豆沙

椰汁棗茸糕,棗味蓋過椰汁味,所以覺得一般。

另外叫了支紅酒,甜了少許,價錢偏高。

兩款甜品味道都一般,唔太合心意,今餐唔夠完美!
🍶日本清酒浸蜆
🍶日本清酒浸蜆
🥘花膠響螺燉雞
🦀香醉紅蟳
2023-05-21 890 瀏覽
自從食過一次大班樓之後一直都念念不忘,但而家book枱仲難過搶演唱會飛😌😌朋友就介紹同大班樓淵源甚深嘅天一閣整體食物質素係ok ,但性價比低,而且同大班樓比都仲有好大距離。當晚我自己最鍾意嘅係蜀香鮑魚拌東風螺,花椒味好香,麻而不辣,鮑魚口感柔軟,東風螺肉爽,整體配搭特別,好好食♥ 其次兩款炸物都唔錯日本雙寶外層脆漿超薄超酥脆,就算食多兩舊都唔會覺得漏或者油膩,南瓜甜味比紫薯更高肉質更軟滑👍🏻👍🏻炸魚皮脆卜卜配埋鹹蛋黃送酒一流竹笙時蔬卷雖然賣相就差啲,但條芥蘭好嫩,味道係清新嘅棗茸糕好好味🤤紅棗味香濃同椰香味完美融和,唔會太甜,口感煙韌(每人一小件太有啲唔夠喉😝😝)最失望係香醉紅蟳🦀蟹係新鮮嘅,但個汁除左花雕味就咩味都食唔到,我哋不停加汁落陳村粉度浸左好耐再食都係得花雕味連小小其他鮮味,鹹味都冇,最後都剩番曬啲粉喺度(上次喺大班樓唔好話啲粉,差啲連汁都想飲埋😂😂)其他冇特別就唔寫lu😜📝 $1058@1位💰酥炸日本雙寶蜀香鮑魚拌東風螺 芥末金沙魚皮花膠螺頭燉雞香醉紅蟳椒香焗大虎蝦隋王斬肉清湯慢燉牛肋肉竹笙時蔬卷薑米瑞柱櫻花蝦蛋白炒飯椰汁棗茸糕陳皮紅豆沙🍾開瓶費$100@1

炸魚皮脆卜卜配埋鹹蛋黃送酒一流
竹笙時蔬卷雖然賣相就差啲,但條芥蘭好嫩,味道係清新嘅

(上次喺大班樓唔好話啲粉,差啲連汁都想飲埋😂😂)

其他冇特別就唔寫lu😜

陳皮紅豆沙

🍾開瓶費$100@1
2023-05-19
2022-12-22 2780 瀏覽
久仰呢間大名!因為聽過人哋介紹話好味,但係因為價錢問題之前一直都冇事!今晚有人請就一於試吓啦但係試完之後覺得平平無奇冇乜突出嘅地方諗緊係咪我唔識食呢?佢陳皮蒸鮑魚,一上枱覺得隻鮑魚好大隻!鮑魚新鮮,而且陳皮非常香,但係鮑魚咬落去都幾硬而且冇乜特別嘅其他香味,略嫌普通第二個係乳鴿,已經唔記得咗佢係咩淨化,因為食落去除咗個肉好嫩滑,就食唔出乜嘢特別嘢醃料未側邊會有啲子薑粒粒,幾好味但係冇咩突出嘅地方🫣🫣睇完食評想試嘅碳香銷黑毛豬叉燒,食落去好特別,完全唔似平時食嘅叉燒,不如話佢係碳香燒梅頭肉呢個幾有特色幾特別,叉燒肉非常林半肥瘦,大家都覺得好味有特色,每人有一件大大件,佢最特別嘅地方就係有好香嘅爐燒碳香味,正如大家如圖所見,見到黑色嘅焦面花膠螺頭燉雞湯,呢個就非常出色,每中有幾件細細的螺頭,一片都幾厚嘅花膠,好多瘦肉,同埋去咗皮嘅雞件肉喺凍冰冰嘅冬天晚上添上大量溫暖,食完個人非常之保暖粒粒,遠到返屋企🤣而且非常大眾,呢個湯出色呢個係招牌嘅花雕雞由大蟹精陳村粉,花雕嘅味道非常指向,陳村粉薄薄地分量足夠,四個人份量大約一斤重蟹、呢味餸主要係食佢嘅味道同埋陳村粉,蟹肉就唔算話好多每人有一至兩件左

但係試完之後覺得平平無奇冇乜突出嘅地方
諗緊係咪我唔識食呢?佢
而且冇乜特別嘅其他香味,略嫌普通
就食唔出乜嘢特別嘢醃料未
側邊會有啲子薑粒粒,幾好味
但係冇咩突出嘅地方🫣🫣
🤣而且非常大眾,呢個湯出色
呢個係招牌嘅花雕雞由大蟹精陳村粉,花雕嘅味道非常指向,陳村粉薄薄地分量足夠,四個人份量大約一斤重蟹、呢味餸主要係食佢嘅味道同埋陳村粉,蟹肉就唔算話好多每人有一至兩件左右
甜酸大蝦,每人有一隻大蝦,每一隻嘅份量非常大,他係走過油嘅,而且配菜有好多菠蘿,係新鮮菠蘿,仲有青紅椒,整得唔錯
呢個都係招牌鹽焗雞,雞幾好味係走地雞幾新鮮,有內臟,不過唔多,而且半隻雞嘅份量細細嘅,因為呢啲係天然嘅農場雞
不過都係果句,幾好味不過特色唔多
基本上同大部份高級中菜差唔多
魚湯浸菜苗,今晚嘅菜係豆苗,富有木耳白果同埋知足,清香好味,而且唔會有好多油,唔錯嘅菜選擇
蝦子蝦油撈蝦子麵
大大碟面,棉質乾身,自己可以老想執鞭嘅少少辣嘅香油,配上大量香草非常可口
而且呢度嘅面非常彈口新鮮
附送陳皮紅豆沙同埋椰汁紅豆糕,呢度嘅紅豆沙非常特別,主要係水同埋少少沙粒嘅感覺
不過我自己就唔係咁鍾意咁樣,好似飲緊糖水
椰汁紅棗糕味道唔會太甜,口感煙韌不過不失
沙薑好味

呢度嘅環境非常古色古香,裝修亦都比較古舊,服務態度非常之殷勤,侍應長期喺側邊send by

德國收$850+10%一位就太貴啦,唔覺得佢比好多中菜出色,只係平均質素

當然個人口味唔同,好有可能係我唔識食🤣🤣
一入門口一眼睇晒4-5張枱+1間廂房,枱與枱之間距離近,冷氣唔涼甚至有啲焗,侍應話壞左係咁無得調校。講番揀左既食物:-酥炸金針菰 - 鴻x前菜口感咁,無特別陳皮蒸鮑魚仔 - 可能蒸耐左鮑魚仔好un山楂糖醋虎蝦球 - 個汁好奇怪隋王斬肉 - 好淋好粉既豬肉丸花膠螺頭燉雞湯 - 好淡,完全無雞同螺頭味廿五年陳花雕蒸花蟹配陳村粉 - 汁濃但d粉可以散d而唔係一舊舊實的的鮮魚湯浸時蔬 - 正常薑米瑤柱櫻花蝦蛋白炒飯 - 無薑味,好多櫻花蝦,好小瑤柱送:椰汁棗茸糕一件黑糖花雕紅棗飲 $850+10%服務費呢個環境呢個食物質素比呢個價錢真心唔值。以為要等兩個月一定好食?中伏了,原來係因為佢得幾張枱。

講番揀左既食物:-

酥炸金針菰 - 鴻x前菜口感咁,無特別
陳皮蒸鮑魚仔 - 可能蒸耐左鮑魚仔好un
山楂糖醋虎蝦球 - 個汁好奇怪
隋王斬肉 - 好淋好粉既豬肉丸
花膠螺頭燉雞湯 - 好淡,完全無雞同螺頭味
鮮魚湯浸時蔬 - 正常
薑米瑤柱櫻花蝦蛋白炒飯 - 無薑味,好多櫻花蝦,好小瑤柱
送:
椰汁棗茸糕一件
黑糖花雕紅棗飲

$850+10%服務費

呢個環境呢個食物質素比呢個價錢真心唔值。
以為要等兩個月一定好食?中伏了,原來係因為佢得幾張枱。
2022-09-11 2214 瀏覽
位於跑馬地嘅呢間「隱世」私房菜,喺我心目中絕對係香港粵菜排第一。唔難book位(起碼唔駛等半年先有得食),但水準甚高👀之前食過幾次,有幾道菜式係十分出色嘅,如百花釀蟹鉗、熟成三日牛肉。前者係粵菜中嘅手工菜,豬網油包住啖啖蟹肉嘅蟹鉗酥脆而不油膩;後者熟成之後牛肉味甚濃,用來配酒一流。今次再訪,決定試啲新嘢。自選菜單揀咗💁🏻‍♀️:茶燻雛鴿西班牙黑毛豬叉燒芥末金沙魚皮花膠螺頭燉雞香醉紅蟳椒香焗大虎蝦醬碌獅頭鵝竹笙時蔬卷蝦子蝦油蔥油撈麵芥末金沙魚皮每次黎到天一閣都必叫嘅前菜,其實冇乜芥末味,反而沾咗濃厚嘅鹹蛋黃味,鹹香脆到不得了,炸魚皮調味嘅上限原來可以咁高。🧚🏻‍♀️花膠螺頭燉雞粵菜燉湯常見組合,唔特別outstanding,下次可試試其他嘢。🤭香醉紅蟳‼️話香醉紅蟳係天一閣嘅代表作我估冇人會反對,事實上呢味「花雕雞油蒸花蟹陳村粉」做得比大班樓更為出色🤩二十年花雕味香但唔會搶走蟹肉鮮味,陳村粉夠薄身,上碟撈完擺多陣就更加索晒啲蟹肉、花雕、雞油嘅味道,越食越出味😋椒香焗大虎蝦🦐呢個都係天一閣必試嘅菜式之一,花椒調味完惹味而不嗆喉,而且香氣撲鼻😌焗完嘅虎蝦表面香脆,蝦肉彈牙。餐廳會按照當日嘅來貨決定
唔難book位(起碼唔駛等半年先有得食),但水準甚高👀

之前食過幾次,有幾道菜式係十分出色嘅,
百花釀蟹鉗

今次再訪,決定試啲新嘢。自選菜單揀咗💁🏻‍♀️:
西班牙黑毛豬叉燒
醬碌獅頭鵝
竹笙時蔬卷

香醉紅蟳‼️

椒香焗大虎蝦🦐
呢個都係天一閣必試嘅菜式之一,花椒調味完惹味而不嗆喉,而且香氣撲鼻😌焗完嘅虎蝦表面香脆,蝦肉彈牙。餐廳會按照當日嘅來貨決定蝦嘅種類,之前食過龍蝦仔都相當出色。👏🏻

醬碌獅頭鵝
醬油味十分入味,雖然偏鹹但係香味突出,鵝肉燜完之後保持到嫩滑嘅口感。

蝦子蝦油蔥油撈麵🍝
呢個撈麵十分之輕盈,入口唔覺得油膩,爽口且不黏,就算呢個係最後一個主菜都忍唔住係咁添食。

百花釀蟹鉗
2022-09-03 2871 瀏覽
今日長輩生日,家人一早揀好於跑馬地天一閣私房菜晚飯。餐廳的位置雖然並不特別顯眼,不過預先睇過地圖就好快就揾到。Book咗7:30pm, 到達後安頓好就開始上菜。百花釀蟹鉗 - 蟹肉味道豐富,並非一般貨色可對較。沙僵焗鮑魚伴東風螺 - 鮑魚及東風螺都夠淋,不過菜式加入咗香矛,味道只係一般。西班牙黑毛豬叉燒 - 燒得好香,而肉質又唔會太韌。椰青花膠螺頭燉雞湯 - 湯好熱,相信係原個椰青燉,材料方面螺頭有少量,花膠有少量,其他反而豬肉就大量。湯係好味,不過同樣唔算特別。白酒花甲 - 花甲大隻當然亦無沙,不過較為普通香醉紅蟳 - 2隻花蟹其中一隻唔太新鮮,我地本身都有懷疑會否係紹興酒的味道,不過酒應該只會係香,而且亦只有一隻有問題。陳村粉份量係好多,不過粉皮太厚,並唔特別高質。椒香焗大虎蝦 - 夠惹味而且蝦肉彈牙。隋王斬肉 - 雞湯夠鮮,慢煮肉,肉好嫩,略嫌並無口感。竹笙時蔬卷 - 手工菜式,OK但無驚喜。蝦子蝦油蔥沖撈麵 - 較為特別,蝦子及蝦油提升咗成個麵的味道。最後3款甜品都算唔錯。總結一下,食品美味而質素亦整體滿意,但整體食材的選用均較為家常小菜,如果以每人過千的消費而言,性價比就較為

Book咗7:30pm, 到達後安頓好就開始上菜。

百花釀蟹鉗 - 蟹肉味道豐富,並非一般貨色可對較。

西班牙黑毛豬叉燒 - 燒得好香,而肉質又唔會太韌。

白酒花甲 - 花甲大隻當然亦無沙,不過較為普通

椒香焗大虎蝦 - 夠惹味而且蝦肉彈牙。

隋王斬肉 - 雞湯夠鮮,慢煮肉,肉好嫩,略嫌並無口感。

竹笙時蔬卷 - 手工菜式,OK但無驚喜。

最後3款甜品都算唔錯。

總結一下,食品美味而質素亦整體滿意,但整體食材的選用均較為家常小菜,如果以每人過千的消費而言,性價比就較為低。

題外話,另外餐廳整體的服務亦只屬普通,只可以用一般酒樓的水平作比較。
2022-08-31
  • 西班牙黑毛豬叉燒
2022-04-19 2626 瀏覽
天一閣 Part 2即係大班樓 雞油花雕蒸蟹,雖然同系,但做法完全兩個派別,天一閣味道濃郁、用上25年古越龍山花雕和雞油去蒸,完全深入蟹及陳村粉,反之大班樓入味之餘帶點清,因為佢落咗蜆,兩者好比一個郎虎年花的女仕同埋一個含羞答答嘅青春少艾,各有各美。椒香焗大虎蝦: 少少麻,微辣,不是特別驚喜竹笙時蔬卷: 手工菜、如果再極致一點,條菜心同你披到最幼嫩嗰部份嘅話呢道菜更加不得了蝦子蝦油蔥油撈麵: 冇比較底下佢係好食㗎,但係如果同劉家廚房抄蝦子麵相比就始終仲爭少少爽口椰汁棗蓉糕:少食甜品,我都覺得佢好味、做到10分10分10分煙韌
天一閣 Part 2

椒香焗大虎蝦: 少少麻,微辣,不是特別驚喜

2022-04-19 781 瀏覽
跑馬地黃泥涌道Amigo 以外嘅選擇主打古法粵菜,喺一間大廈入邊,私房菜形式,同大班樓同系。網油百花釀蟹鉗:豬油香再巧妙地配上少少檸檬葉幾清新,正蜀香魷魚仔 : 質感各樣同大班樓 滷水魷魚仔一樣,但係佢再用蔥芫荽少少微辣做法做頭盤、食慾大增西班牙黑毛豬叉燒: 正式「鐘樓駝俠」其貌不揚,可惜不是我杯茶,邊度國家豬肉我愚見不是重點,我覺得最重要係用新鮮豬肉,雖然佢係膿邊叉燒,可惜有點過量,食落去有少少燒焦的苦味,醬汁略嫌過多,味道變到好似平時BBQ嗰啲醃製咗嘅叉燒冇乜分別,叉燒又唔係特別鬆化花膠螺頭燉雞: 湯底清澈,味道濃郁,熱力十足,可以金沙芥末魚皮: 邪惡做法、可惜芥辣味不夠,再多少少的話就不得了啦
跑馬地黃泥涌道Amigo 以外嘅選擇
主打古法粵菜,喺一間大廈入邊,私房菜形式,同大班樓同系。

網油百花釀蟹鉗:豬油香再巧妙地配上少少檸檬葉幾清新,正

花膠螺頭燉雞: 湯底清澈,味道濃郁,熱力十足,可以

天一閣 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘁 𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝘂𝗶𝘀𝗶𝗻𝗲 🥢𝗧𝗵𝗿𝗼𝘄 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝘁𝗼 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝗗𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿! 試咗一間相當有驚喜嘅中式私房菜☺️ 餐廳位於跑馬地,除咗可以𝗕𝘆𝗼𝗯,仲有同某餐廳好相似嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗵 『花雕蒸花蟹配陳村粉🦀』🤤🤤🤤🤤🤤話明係私房菜,當然要𝗽𝗿𝗲-𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿好所有菜式。菜式以海鮮為主,驚你知道我哋會帶酒嚟,寫咗啲佐酒小食俾我哋☺️ 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁❣️所有菜式都十分之有鑊氣同入味。我哋當日食咗⋯『蜀香魷魚仔🦑』- 分量及香辣味十足,超級野果,送酒一流❤️‍🔥‼️『陳皮蒸鮑魚』- 鮑魚爽口彈牙,超級新鮮🤤🤤『花膠螺頭燉雞🐥🥥』- 用椰子🥥做容器,超級香濃椰子味😍😍😍 一開就勁多煙,我心急飲燙親條👅🤣🤣 會一試愛上❤️『芥末金沙魚皮🐡』- 其中一個佐酒小食🤣🤣 佢比一般嘅蛋黃魚皮無咁膩因為佢加咗芥末☺️ 份量好多!記得唔好一開始食晒要留肚😂😂『香醉紅蟳🦀🦀🦀』- 呢個就係大家期待已久嘅「花雕蒸花蟹配陳村粉🦀」😋😋 用咗陳年花雕,經理話佢哋所採用嘅花雕比起某餐廳嘅更陳年🤣 當日仲有無限花雕任飲🙂🙃 可以一啖花雕一啖蟹肉/陳村粉咁食🤣🤣 真係五星級嘅享

所有菜式都十分之有鑊氣同入味。我哋當日食咗⋯

『蜀香魷魚仔🦑』
- 分量及香辣味十足,超級野果,送酒一流❤️‍🔥‼️

『陳皮蒸鮑魚』
- 鮑魚爽口彈牙,超級新鮮🤤🤤

『花膠螺頭燉雞🐥🥥』

『芥末金沙魚皮🐡』

『香醉紅蟳🦀🦀🦀』
- 呢個就係大家期待已久嘅「花雕蒸花蟹配陳村粉🦀」😋😋 用咗陳年花雕,經理話佢哋所採用嘅花雕比起某餐廳嘅更陳年🤣 當日仲有無限花雕任飲🙂🙃 可以一啖花雕一啖蟹肉/陳村粉咁食🤣🤣 真係五星級嘅享受😎 當日花蟹🦀唔算大隻,但係十分入味。陳村粉份量亦都好多,四個人食完全足夠🤤🤤🤤 諗起都好想再食🥰🥰🥰

『花椒炒龍蝦🦞🌶』
- 龍蝦爽口彈牙,完全冇諗過係可以咁入味‼️個辣嘅程度應該有中上,係我鍾意嘅辣度☺️ 又係一個送酒一流嘅菜式😂😂 朋友食到面紅耳赤都要繼續食🤣🤣🤣

『隋王斬肉🥣』
- 慢煮肉丸配上香濃雞湯,肉丸比較軟身,呢個配搭真係第一次食,出面比較少有。

『清湯慢燉牛肋肉🥩』
- 食咗咁多重口味野,黎個清湯燉牛肋肉就岩岩好。好嫩好𝘀𝗼𝗳𝘁嘅牛肋肉☺️ 食多啲都唔會膩🤤🤤

『蝦子蝦油蔥油撈麵🍜🦐』
- 食到依個菜式嘅時候,大家都已經十分十分之飽😂😂 但食咗第一啖之後,大家都即刻畢左一碗嚟🤣🤣🤣 呢個蔥油撈麵真係一啲都唔馬虎👍🏻 睇圖片就知佢超足料,大量蝦子蔥油。蝦油亦都好多,佢唔似出面嘅撈麵咁乾身,加咗蝦油成件事軟身啲又易食啲🤣 就算食到好飽,都會忍唔住食一碗😋

另外仲有花甲🐚、菜🥬、甜品🍮,成餐十分飽滿☺️☺️☺️ 始終係私房菜,餐廳環境未算好大未算好別緻。重點一提,餐廳員工十分親切同專業。會主動幫你換碟、加茶、介紹菜式。佢哋仲有自家製辣椒油,食完我都忍唔住買咗一罐返去😂 連我阿媽都讚好(重點係我阿媽要求好高,所以好少讚好😂)❗️

有興趣嘅話,開返晚市堂食,十分推介大家去試吓❗️包你有驚喜‼️