2016-02-05 2279 瀏覽
看到美食廣場選擇多,又碰巧是我喜愛的下午茶時間。一般都是留意到越式食店以粉麵作為午後茶點,看到此店有越式米紙卷,買了來試試。看上去挺豐富和吸引,吃到粉絲的爽滑、生菜和甘筍的新鮮爽脆、柔軟的米紙、札肉和一些肉碎,內裏有一些越式醬料的味道,有特色但味道可能較個人化。而放了香葱、粉絲和肉碎的蝦片,我就認為較合本人口味了。其實都是有質素的食品,但要視乎個人是否喜歡越式味道。

越式米紙卷
2015-12-11
2015-10-21 1270 瀏覽
很多人都覺得食Food court就必定是頹食,不過其實現時Food court的食物質素不比一般餐廳差,有時更可以找到心水之選,每次見到Food court都會自動過去點餐。今次在鑽石山大食代又食川菜,晚飯時間都多人排隊,差不多等5分鐘落單,再等10分鐘才有餐點到手。麻辣牛肉麵,沒想到牛肉和湯是分開上。麵條不會煮得過軟,份量非常多,而牛肉麻辣味極香,不過略嫌麻度及辣度不足,如果可以要重口味一點會更好。豆漿的糖沉在底,上層無味,記得先攪拌才飲用。

2015-10-04
2015-08-21 953 瀏覽
因上堂前要醫飽我的五臟六腑的關係, 去左呢間搵野食...行左一圈, 選了蠔仔肉碎米線, 湯底我就選了蕃茄濃湯...好啦..有得食啦...米線都幾大碗, 而且仲送一個小食..我選了滷蛋, 原來除左滷蛋外, 怇俾左好多油菜..個湯底好香的蕃茄味, 而且又唔會太喊, 味道剛剛好仲有蠔仔都唔少, 都幾多, 味道好鮮好甜仲有加左好多勝瓜... 好足料不過隻滷蛋就不太入味..但成個餐$39真係唔貴...而份量好大....
因上堂前要醫飽我的五臟六腑的關係, 去左呢間搵野食...

行左一圈, 選了蠔仔肉碎米線, 湯底我就選了蕃茄濃湯...

好啦..有得食啦...米線都幾大碗, 而且仲送一個小食..
我選了滷蛋, 原來除左滷蛋外, 怇俾左好多油菜..

個湯底好香的蕃茄味, 而且又唔會太喊, 味道剛剛好
仲有蠔仔都唔少, 都幾多, 味道好鮮好甜
仲有加左好多勝瓜... 好足料
不過隻滷蛋就不太入味..

但成個餐$39真係唔貴...而份量好大....

蠔仔肉碎米線
2015-08-20
蠔仔肉碎米線
2015-05-26 1215 瀏覽
呢間位於鑽石山荷李活廣場既food republic 集合了不同國家既食物,迎合不少人的獨特口味。通常啲人都覺得,呢啲food court 啲野食通常都唔好食得去邊架啦。筆者食過幾間,都覺得只係合格水平,不值一晒。但唯獨一間我認為值得一提既,就係當中既越南餐廳。'越南餐廳通街都係架啦'此言差矣。越南傳統生牛河唔係間間都整得好食,出面啲餐廳啲牛肉唔係太生就係太熟。真正既生牛河,係應該放上枱時係半生熟狀態,一拌個湯底,係面既牛肉就立即變色,此為上佳。而呢間餐廳就做到啦,而價錢都可接受,大概43左右(無飲品)。
筆者食過幾間,都覺得只係合格水平,不值一晒。
但唯獨一間我認為值得一提既,就係當中既越南餐廳。
'越南餐廳通街都係架啦'此言差矣。

2015-03-20 971 瀏覽
今日又去鑽石山荷里活廣場既大食代到食晚餐。見到間『泰膳』有個,52蚊,加野飲就要多6蚊。見佢咁得意就買黎食下。首先,個飯唔係講笑,真係滿滿既一大碗飯放入個菠蘿殼到,仲要係咖喱炒飯。成個飯有雞肉、約兩隻小墨魚、兩隻大蝦肉,當然唔少得菠蘿啦!個飯就炒到好香,食海鮮炒飯最重要係乜?緊係要有海鮮啦,咪以為好似個飯好似唔多,但其實係因為啲海鮮真係有份量。而個咖喱味唔會太重,岩岩好!最正係,如果你想個飯多啲菠蘿味/加酸味,可以直接拮個菠蘿殼既底部,逼啲菠蘿汁出黎調味。所以,58蚊食一個飯,又美觀、又好食、又飽、玩味又重,我覺得係值得既!
今日又去鑽石山荷里活廣場既大食代到食晚餐。
見到間『泰膳』有個,52蚊,加野飲就要多6蚊。
見佢咁得意就買黎食下。
菠蘿海鮮炒飯
首先,個飯唔係講笑,真係滿滿既一大碗飯放入個菠蘿殼到,
個飯就炒到好香,食海鮮炒飯最重要係乜?
緊係要有海鮮啦,咪以為好似個飯好似唔多,
但其實係因為啲海鮮真係有份量。
而個咖喱味唔會太重,岩岩好!
最正係,如果你想個飯多啲菠蘿味/加酸味,
可以直接拮個菠蘿殼既底部,逼啲菠蘿汁出黎調味。
所以,58蚊食一個飯,又美觀、又好食、又飽、玩味又重,
我覺得係值得既!
2015-02-15 917 瀏覽
由於旁晚要到斧山道附近的鑽石山辦點事,所以晚飯在附近的荷里活廣場找速食。從自動電梯上到大食代,迎面見到「燒味」兩個大字。由於太太希望吃些簡單的,就二話不説走到收銀的地方購票了。我和太太都只喜歡簡單,就點了燒肉,灼菜全走,白飯和收銀處的姐姐推介的齋湯。幾分鐘之後我們已經捧著熱騰騰的飯菜埋位吃了。就在第一口例湯入口時就出現第一個「驚喜」,因為這湯是真正足料的齋湯,太太數了一下是用足十樣材料煲的。至於燒肉更加是喜出望外,新鮮兼皮脆肉香,看來店長所説的是自家燒的燒味所言非虛。我出外吃飯不常點燒味,但是這家小店的食物是可以推薦的。
2015-02-15
2015-02-01 888 瀏覽
睇完戲便走到大食代食tea, 但原來星期日是無下午茶餐供應(其實我也不知道平日是有或無)。退而求次買碗湯麵,其實在大食代有湯麵賣的攤位都算幾多,臺式、泰式、越式、港式、滬式等等……就在這間名為「川滬客棧」的攤位買了碗湯麵。菜肉雲吞麵$26 (甚麼也不包)菜肉雲吞有三粒,皮滑溜也包得實正,餡內肉多菜少,質感軟腍,味道有肉的甜甜地。上海幼麵好吸湯,軟綿綿質感帶麵粉香,吸了雞湯又帶一些鹹味,不過我相信湯底有味精。$26在大食代已算是便宜貨,整體ok可接受啦~

就在這間名為「川滬客棧」的攤位買了碗湯麵。
菜肉雲吞麵$26 (甚麼也不包)
$26在大食代已算是便宜貨,整體ok可接受啦~
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓FOOD CUORT 按國菜式區分檔位,大部份都是5,60元有交易,為住在附近的無飯家庭解決饍食需要。套餐印象中是$46-48元左右,已有泡、飯、蠔仔煎及豬軟骨窩,4項食物才收50元以下,心盤算著幾抵食。湯色半混沌, 像瓜湯隱約看到湯渣,先喝一心知不妙, 溫度半暖,是把餘廚放一起煲完再落鹽同味精,再喝只會使我壽命大減,最後變成去肥油的一碗味精水。肉燥飯, 面上的肉燥有色而沒醬油味,好似青紅蘿蔔湯, 慷慨淋了很多汁成湯撈飯,而肉燥的肉粒是鳳毛麟角之物,珍而重之吃完肉燥, 一半飯還是由它回收。蠔仔煎把它左翻右翻,找了2隻手指尾指甲大的蠔仔肉,蛋漿是加入了生粉, 卻無彈性又無蛋味,一塊薄薄的仲煎太老兼乾, 難以下嚥,吃了一半還是作擺, 不用委屈自己。豬軟骨豆腐窩, 下底舖了椰菜,食材是一早弄好再加熱, 只是加熱了,我吃時只呈微暖, 沒有完全翻熱,本身攤位衛生情況已經不佳,政府廣告都有教要徹底加熱才進食,但在無樣食得人的 , 只有豬軟骨是正常,人在這時要豁達,安慰自己萬一拉肚子是不會引致死亡。豆腐飽歷風霜, 放了一千零一夜,邊又老又硬, 也吸不到醬汁的味,我理智已

鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓
FOOD CUORT 按國菜式區分檔位,
大部份都是5,60元有交易,
為住在附近的無飯家庭解決饍食需要。
套餐印象中是$46-48元左右,
已有泡、飯、蠔仔煎及豬軟骨窩,
4項食物才收50元以下,心盤算著幾抵食。
湯色半混沌, 像瓜湯隱約看到湯渣,
先喝一心知不妙, 溫度半暖,
是把餘廚放一起煲完再落鹽同味精,
再喝只會使我壽命大減,
最後變成去肥油的一碗味精水。
肉燥飯, 面上的肉燥有色而沒醬油味,
好似青紅蘿蔔湯, 慷慨淋了很多汁成湯撈飯,
而肉燥的肉粒是鳳毛麟角之物,
珍而重之吃完肉燥, 一半飯還是由它回收。
蠔仔煎把它左翻右翻,
找了2隻手指尾指甲大的蠔仔肉,
蛋漿是加入了生粉, 卻無彈性又無蛋味,
一塊薄薄的仲煎太老兼乾, 難以下嚥,
吃了一半還是作擺, 不用委屈自己。
豬軟骨豆腐窩, 下底舖了椰菜,
食材是一早弄好再加熱, 只是加熱了,
我吃時只呈微暖, 沒有完全翻熱,
本身攤位衛生情況已經不佳,
政府廣告都有教要徹底加熱才進食,
但在無樣食得人的 , 只有豬軟骨是正常,
人在這時要豁達,
安慰自己萬一拉肚子是不會引致死亡。
豆腐飽歷風霜, 放了一千零一夜,
邊又老又硬, 也吸不到醬汁的味,
我理智已經敗結這店了.
8時, 2/3 都是空位, 我去其他商場,
FOOD COURT 都是旺到排出門,
我相信食店質素, 是可以吸引人來商場消費,
淘汰入面的店吧, 我寧願去SAN PO KONG 搵食了。

2014-10-05 1284 瀏覽
今日係family day,無飯主婦日,出左去冒x樂園玩完,就帶阿女去食佢喜愛嘅鐵板燒。  想話:其實以前去得好密,連lunch,tea time都會去食,因為呢類鐵板燒太多人鍾意食。  今次都唔例外,點左牛肉拼嘅套餐,實在太惹味了!!老公點左西冷扒,不過我就麻麻地,韌左d,阿女次次都點靈芝菇,食左5年,一歲已經食呢個。都真係好食,佢只係加小小鹽去炒就好夠味,前花依然係炒芽菜同油麥菜,雖然無轉過,但每次都勁食,我自己就好鍾意佢煎個魚,只係好普通嘅魚柳,但真係好香,best choice.其實每次黎食都食到大肚咁走人嫁!正!正!

其實每次黎食都食到大肚咁走人嫁!正!正!
題外話/補充資料: 價錢公道,又飯又湯又菜,好豐富
2014-10-05
2014-07-26 732 瀏覽
之前有黎過食日式蛋包飯,幾抵食,味道唔錯。隔左幾個月再黎過,個booth冷清清的。叫左個蛋包飯加漢堡排。等左幾耐,期待地比我等到。一接過手,O左嘴。正所謂冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,佢地冇再用以前嘅碟,用左個勁大嘅盤子。個盤子底部有橫紋,D飯係晒D橫紋,食得好困難,而且令人感覺好唔衛生。個蛋包飯縮晒水,幾啖就食完。兩塊漢堡排味精太多。食物size細得好可憐,但個盤子太大,比例唔對。完全冇水平可言
,而且令人感覺好唔衛生
。個蛋包飯縮晒水,幾啖就食完
。兩塊漢堡排味精太多
2014-07-23
2014-07-09 736 瀏覽
到鑽石山行街街,到了晚飯時間,太太建議食food count,是蛋啦!叫左:越式三寶飯配冬瓜湯+菜心冬瓜湯:清甜可口,可以喎.菜心:清甜幾嫩,唔錯呀!越式三寶飯:有炸豬排,炸雞翼,扎肉.睇落賣相一般,但入口非常正,豬排香脆可口好入味,雞翼唔乾身肉幾滑,扎肉有口感都幾新鮮,特別在於個葱油好正,走去問呀姐要多2碟用來餸飯,超正!有機會會再去幫襯.
叫左:越式三寶飯配冬瓜湯+菜心
冬瓜湯:清甜可口,可以喎.
菜心:清甜幾嫩,唔錯呀!

有機會會再去幫襯.

越式三寶飯+菜心
2014-07-07
越式三寶飯+菜心
2014-06-15 469 瀏覽
今日同個朋友去鑽石山行街,一睇手錶三點三下午茶,所以我地就去左大食代食下午茶,個到有各式各樣嘅野食款式,我哋猶豫左好耐,最後都係韓式野,我哋叫咗個拉麵同埋一個雞肉拌飯,我覺得個拉麵好好食,因為係其他地方食拉麵個拉麵吾辣又林,但是個到啲拉麵整得軟硬適中,味道又辛辣好好味,而個雞肉拌飯味道剛剛好,係攪拌嘅時候啲飯發出沙沙聲,雞肉拌飯既香味慢慢湧上來,聞到都流晒口水。下次再去一定會再試其他檔嘅美食
2014-06-15
2014-04-30 664 瀏覽
原本是想吃元氣壽司,但經過大食代,看到一間新開的日式燒烤店"Xpress Teppanyaki",是由廚師即場燒食物,賣相頗吸引,所以便試試看。因星期日的關係,等了20分鐘才有位,我們在排隊時先點食物,其後因想再看可樂的價錢,便問其中一位店員再給Menu,給Menu後回覆的是一個狠狠的眼神服務態度真差!但由於已經可以入座,也進去試試看,剛巧坐在燒食物的中央,油煙很多,不過可以看到廚師燒食物,他跟據客人點的食物,逐樣遂樣燒,速度亦算快。而我們點了牛柳粒、鵝肝套餐,包括1碗湯、飯及食物。牛柳粒頗咸,但不算太難食全晚最好吃的是鵝肝,超好食!!!!  燒起來亦不算太油,質感外脆內軟,入口即溶,故先後再點了轉鵝肝食。兩人加起來埋單300幾蚊,雖然整體食物不算太差,但感覺在Food Court內食的價錢頗不划算,新野試一轉就好了。
服務態度真差!

牛柳粒
牛柳粒頗咸,但不算太難食
芽菜、鵝肝
全晚最好吃的是鵝肝,超好食!!!!
2014-04-27
芽菜、鵝肝
2014-04-13 857 瀏覽
雲吞雞套餐 - 都幾大份,可以同人一齊分享,菜太生,如果可以煮「林」少少會更好。三餸飯 - 有例湯, 茄子嗰汁好黑,不過味道還可以。咕嚕肉,炸粉都幾厚下。叻喱雞薯仔,唔好食。人蔘雞湯 - 湯太清,無咩雞味可言,雞還雞,湯還湯。越做越唔好食,淨係識加價,裝修到好新咁,不過食物味道質素就無好到。

人蔘雞湯 - 湯太清,無咩雞味可言,雞還雞,湯還湯。

2014-03-01 803 瀏覽
收工收夜左, 去到鑽石山得番food court揀唉!本人真係好怕食food court因為十次有十次都係伏!唯有今次小心翼翼的揀啦行左幾轉, 揀左間台灣野,好似幾抵食, 38蚊有飯有湯!呢個鹽酥雞扒菜脯蛋飯呀, 估唔到, 即叫即整, 幾有誠意呢~除左有雞扒同菜脯蛋外,仲有d肉燥, 唔錯!雞扒幾好食, 更估唔到係幾多juicy菜脯蛋由於係即炒, 有蛋汁, 但由於太多菜脯, 有d咸d肉燥只係普通既肉碎, 冇乜特別個湯好淡味同好多油, 飲左一啖就放棄左!成個餐夾埋都係38蚊, 幾抵食啊!衛生就令人有點卻步,係等餐期間, 見到佢d汁周圍擺又滴到周圍都係Um…不過都接受到總括而言呢間既水準都比一般food court水準高, 可以一試既~

收工收夜左, 去到鑽石山
得番food court揀
唉!本人真係好怕食food court
因為十次有十次都係伏!
唯有今次小心翼翼的揀啦

行左幾轉, 揀左間台灣野,
好似幾抵食, 38蚊有飯有湯!
呢個鹽酥雞扒菜脯蛋飯

呀, 估唔到, 即叫即整, 幾有誠意呢~
除左有雞扒同菜脯蛋外,
仲有d肉燥, 唔錯!

雞扒幾好食, 更估唔到係幾多juicy
菜脯蛋由於係即炒, 有蛋汁, 但由於太多菜脯, 有d咸
d肉燥只係普通既肉碎, 冇乜特別

個湯好淡味同好多油, 飲左一啖就放棄左!

成個餐夾埋都係38蚊, 幾抵食啊!

衛生就令人有點卻步,
係等餐期間, 見到佢d汁周圍擺又滴到周圍都係
Um…不過都接受到

外賣自取