(非會員)
見好多人都話好食..就去試下..開頭個拉面..一擺落口...噁...自問我自己煮野已經好難食...比點知比我自己煮的還要差..仲要50幾蚊一碗..街邊茶餐廳o的廿蚊車仔面好食百倍..打算試埋d壽司同魚生...d壽司係就係8吋長..但o未道麻麻..價錢只係平一般壽司店少少only...咁都算啦~再試埋d魚生..嘩~~有無離譜d...d魚生入面結左冰既~仲要梅既~有無攪錯~d野食咁都算...d人態度都唔好..一嗌完野食~都未食完~就叫你埋單..趕人走...好似唔至在做你生意..趕你走..一個字...差!!!!!!!!!!!!!!唔好試~

一個字...差!!!!!!!!!!!!!!唔好試~
2007-05-31 17 瀏覽
大大件份量多,但是味道一般,價錢平,所以好多好多人排隊。第一次吃飯(weekday),算好食,叫了牛肉飯,野菜天婦羅,三文魚刺身,中華冷面,汽水,$17x. 可能預期不多亦不大,所以OK la.第二次吃飯(Sunday).差了好多,叫了牛肉飯,野菜天婦羅,三文魚刺身,茄子,汽水13x。天婦羅好油,唔好食,牛肉飯,太多醔汁,茄子,太多蒜蓉,沒了味道。可能weekday會好些,不太多人,食物方面都會好小小。排隊排了三十分鐘,服務算不上好,本人覚得好似飯堂,嘈雜非常,吃完就走。

2007-05-15 12 瀏覽
今天與兩位朋友到大盛試菜,竟有意外收穫!這裏的食物, 首先價錢唔貴, 而且款式也不少….普通(大路)的有, 連特別的都有(如黑蟹子壽司)…適合同家人,朋友,及想試新野的朋友….一行三人, 一共試了五款食物( 名就唔係好記得清楚)1.蟹子軟殼蟹壽司: 軟殼蟹很脆, 與壽司面上的紫菜碎很配合…. 壽司面上的蟹子多到”滿瀉”,很新鮮,爽口彈牙2.鰻魚壽司: 鰻魚很長的壽司, 合格3.三文魚子壽司:三文魚子很大很圓的一顆顆,很鮮味,口感有點似魚油丸4.海鮮火鍋: 湯很鮮, 不是味精湯. 很多配料:真的想到的海鮮都有: 吞拿魚, 蝦,青口,蜆,菜,豆腐…..啖啖料…. 5.蛋魚生飯:味道很好, 帶些芥辣味,魚生很足料,具多種魚生,亦很新絴不過, 要彈下就是這裏的服務….就真是有待改進…首先, 我地見到這裏的伙記竟然阻止即使訂了位,而唔齊人的客人入內!?跟進就是食野時, 想拿豉油溝WASHIBI, 竟然叫極都無人應….d伙計又好似見到你, 但又視而不見那種….個個都唔知望去邊….最後,最不滿就是埋單, 又麻煩又耐….友人用信用咭找數, 伙記說唔知邊張咭有優惠…..又唔知優惠詳情…亂說一通…又話信用
今天與兩位朋友到大盛試菜,竟有意外收穫!

一行三人, 一共試了五款食物( 名就唔係好記得清楚)

2.鰻魚壽司: 鰻魚很長的壽司, 合格

不過, 要彈下就是這裏的服務….就真是有待改進…

最後,最不滿就是埋單, 又麻煩又耐….友人用信用咭找數, 伙記說唔知邊張咭有優惠…..又唔知優惠詳情…亂說一通…又話信用咭有九折, 現金就無…點知單出來是一樣...現金與信用咭同價…追問伙記…都唔知自己講什麼….前言不對後語…仲叫我地不清楚, 聽唔明…可以我地出去找經理….搞完一大輪,先知原來是先加一,後打九折…..真是….

2007-05-13 16 瀏覽
(12/5)今晚想食定母親節飯.媽媽話想食呢間,就打電話訂位,點知話最早八點半,當時六點幾都照訂先啦!八點二十五分左右去到位, 點知話無我地訂位紀錄,好在果個人都肯俾飛仔我地繼續等.未入去前填定張紙,入到去即交1.芝士蟹子($20) (無食)2.三文魚壽司(($15X4)=60(仲係好長,好肥美)3.油甘魚($32),無食4.炸三文魚皮($20),幾好味5.土佐豆腐($30)炸得耐左少少6.大蝦天婦羅($38)6隻,6隻入面有一兩隻唔多新鮮7.炸軟殼蟹($25)一開四隻.都幾好味8.燒羊扒($30)無食9.海鮮拉麵($40), 有蜆,日本魚蛋,蟹柳,北寄貝,三文魚.個麵煮得幾彈牙,不錯4個人$295.食到飽晒服務唔係好又唔太差,忙的時候都有人加茶.也有漏單情況.最唔好要坐一個無乜燈的地方,想影相也唔可以啊

未入去前填定張紙,入到去即交

1.芝士蟹子($20) (無食)

2.三文魚壽司(($15X4)=60(仲係好長,好肥美)

3.油甘魚($32),無食

4.炸三文魚皮($20),幾好味

5.土佐豆腐($30)炸得耐左少少

6.大蝦天婦羅($38)6隻,6隻入面有一兩隻唔多新鮮

7.炸軟殼蟹($25)一開四隻.都幾好味

8.燒羊扒($30)無食

2007-04-19 10 瀏覽
朋友生日選了這間日本餐廳,大約7點到達都唔係太多人,個場還有一半的座位.叫了一條活魚剌身和一個剌身拼盆都要成大約五百幾蚊,另外加$40就可以將個魚頭煲湯.還叫其他食品:包括蟹子沙律兩個,一個壽司拼盆,三個天婦羅,一個海膽炒飯,一個花之戀,兩個炸蝦壽司,一個串燒牛柳,一個芥苿牛肉粒.可能唔係太多人的關係,d嘢食都上得算係快,不過味道一般.有個好得意的現象,就係佢地會俾過另外一碟的豉油給我們,佢話係用來食魚生用,那樣放係枱上面的豉油唔通只可以用來食壽司.晏咗就開始多人,待應的態度就一般般,叫加水都要叫幾次先有人啋你.

2007-04-17 9 瀏覽
早幾日去食晚飯,去到約七時零五分,見到現場不是太多客人,站在門口二分鐘才有人來帶位。這次一樣叫138蚊既二人餐,壽司和魚生都幾新鮮好食,蟹籽芒果沙律既芒果好甜,青瓜幾夾爽口好味。串燒有五串,都幾香口也不算油淋淋。雞肉炒飯只是一般好食。另外叫了一個燒雞泡魚魚乾,好香口好好好食,30蚊算係咁。唔知係太多客人,還是不夠人手,呢次招呼真係麻麻地。想叫個人加水和埋單叫了很多次才有人應,隔壁的一男一女想點菜等了十分鐘也沒有人理。有九折貴賓卡,即不用收加一,埋單168蚊。我們給了五百元紙幣找贖,找錢時除了紙幣還有些輔幣,當男友還剩下三個二元未拿時就出現"夾手黨";那個女侍應好快手就"砰"一聲夾埋d錢走人,好似驚死我地唔俾tips。本來俾唔俾tips係客人話事,那三幾元tips亦係小事,但是出現"夾手黨"令客人覺得有些少被屈/搶,不太好受。

2007-04-16 9 瀏覽
我是一旦愛上某間餐廳,就會隔三差五去拜會的,今天,又來了這一陣子的新歡。星期六的晚上,人十分多,都等了大概半小時。點了辣酒煮蜆、三文魚刺身、雜菜鍋。先來的辣酒煮蜆,沒有酒味,只是一味的辣,頗失望。唯這次的蜆比上次的肥美,但份量亦相對地少了。再來雜菜鍋,是正常的一味。份量足,有豆腐、菜、菇、腐皮等等,湯底頗濃。三文魚刺身就最差!首先是食到有沙!很難想像三文魚刺身會有沙!然後再食到有魚骨,師傅的刀架也太不濟了吧!另外,我想食些薑,但桌面上沒有,於是請waiter給我送上。哪知他說會在三文魚刺身會附送,也罷。可是等到三文魚刺身來了,竟是一片薑也沒有!這次經歷太差,下次要三思後行!
星期六的晚上,人十分多,都等了大概半小時。
點了辣酒煮蜆、三文魚刺身、雜菜鍋。
這次經歷太差,下次要三思後行!
2007-04-14 5 瀏覽
尋日同個friend去食,都唔錯呀~d三文魚/鰻魚壽司好好味,海鮮炒烏冬又正,不過其中一件唔知咩魚好聲,燒三文魚骨就一邊燒得靚,一邊唔夠脆,最後有兩粒芝麻雪米糍送.唔知係咪肚餓,整體覺得好好味.下次叫埋ben記同瓜記去再試過.
2007-04-08 8 瀏覽
港島人來觀塘如入陌生的幻境,甫入局部地區性昏暗的港式居食屋內,點滴事物如侍應.客人比為一對二十、二人坐四人檯的話要有搭檯的心理準備,再加上餐碟下微濕的落單紙,感覺異常迷幻,又花了十分鐘時間令自己冷靜然後接受...半邊身來個生人霸死地,半邊身接友人來,連番折騰下總於安頓下來,點菜方面反而成了小問題,花之戀卷、清酒煮蜆、炒野菜、炸蝦餅、陶板薑汁牛肉,菜式預期的姍姍來遲(身旁的小妹妹追單而追得氣上心頭),見有空檔就打開一些小手信,看看「有溶沒溶」,托賴,這美味的閩南「果凍」在「周遊列國」後,仍「安好」,見友人吃得心花怒放,如釋重負,如買大少的all or nothing,押中了寶,獲得:死仔!的封號。曾一度瘋狂地迷上和民這居食屋,濃郁的照燒汁薄餅、可以玩上大半小時的燒魚翅,兒戲而帶稚氣,當年與不理、肥安達不理好壞喜哈地吃著玩著,樂透了:無知是福。或許要求高了,對於味道與口感竟有9分似蔥油餅的炸蝦餅,與友人吃得o責o責稱奇,歎「日式」炸蝦餅也可以如此煙韌軟熟,這口感,友人曰:木薯粉也,入口帶微黏的感覺,說是撈了木薯或薯粉,不無道理。然而,加了沙律醬來吃,心想,會否有點過分?辣塊媽媽的!好歹也交

或許要求高了,對於味道與口感竟有9分似蔥油餅的炸蝦餅,與友人吃得o責o責稱奇,歎「日式」炸蝦餅也可以如此煙韌軟熟,這口感,友人曰:木薯粉也,入口帶微黏的感覺,說是撈了木薯或薯粉,不無道理。然而,加了沙律醬來吃,心想,會否有點過分?辣塊媽媽的!好歹也交多點功課,用日式照燒汁啦!滿腹怒氣,只是友人面前,不便發作。

不該加沙律汁的蝦餅,與該加沙律而沒有沙律汁的花之戀卷,搞「三小」?偶這不學無術的好小子,須不了解正宗的日本料理,但好歹也吃過不少100% made in HK的花之戀。從沒吃過被無數蟹籽包著,沒有沙律,砌得花不似花,亦相信與友人絕不會戀上此花的花之戀。算吧,偶爾也會支持本地創作,爽手地夾些化學酸薑伴三文魚片吃,這個「三口」、「四口」也吃不完的花之戀,100%反映了「抵食夾大件」的香港精神。

吞掉花之戀那硬蹦蹦的實心壽司飯後,又接受友人的題目:蜆湯的材料,喝一口清酒湯,清理掉「花無可戀」的味道後,又再偷雞地喝多了兩口,淡言道:蜆、水、清酒,然後又是一番討論,友人欣賞沒加「師傅」的蜆湯,偶就嘮叨著木魚水呀、沒味的清酒呀、蜆不夠鮮呀什麼什麼的,反正「清酒煮蜆」清酒行先,掛頭牌清酒顯得濁而不香,就是覺得此品麻麻。

至於陶板燒牛肉,友人又笑問為什麼點此品?道,想試個汁。然後又問,隻牛點?道,預期中的肥牛,卻非預期中的陶板...港式醬油汁炒出的肥牛,鹹得要命,要連喝三杯茶解渴,與友人研究起薑汁,只怪偶的味覺魯鈍,薑汁是沒有啦,薑絲、薑粒倒是十足,又一偷工「加料」之作,薑辛得要喊媽媽說。

是晚友人是抱恙而來,也要點些較清的炒菜,加了蝦米的清炒野菜,吃幾片白菜感覺也不錯,連忙分些給友人,剩下的胃納無為浪費在多餘的薑汁牛上啦,試一些白菜消消滯吧。

欣賞友人的率性,明知是港式居酒屋,鬧著玩也好、想試也好、玩野亦都算...也參一腳倍偶來癲,撇開食,這個笑面是送給出現三次的「死仔」*

P.S友人抱恙而來,是真的感動說,祝早日康服。
2007-04-03 25 瀏覽
哦..原來你講緊尖沙咀呀?因為你打評語o係"觀塘"店嘛..好似我為前都有講過,我都去過尖沙咀度食..我都同意D野食真係差少少..冇其他店咁好食..同d侍應態度唔太好..但我想講..其實你坐o個張bar檯前面係壽司bar lor..間間日本料理都有壽司bar..但係肯定o個個廚房一定唔會同壽司bar一齊架啦..其他勁多日本料理都係...咁可能尖沙咀d壽司師傅唔係太衛生喇
哦..原來你講緊尖沙咀呀?因為你打評語o係"觀塘"店嘛..

咁可能尖沙咀d壽司師傅唔係太衛生喇
2007-04-03 24 瀏覽
幫襯過好幾次,大盛既食物係就幾便宜,食物質素都可以接受啦。當然,你不能expect收這個價錢,會給你有太大驚喜。大盛是一間走平價路線的日本料理,所以能吸引到附近觀塘工業區上班一族來幫襯。尤其午市,真的客似雲來可是,也許客人不少,侍應少得實在不能招呼好每一檯食客有一次,我叫個沙律,吹過好多次仍然漏單。結果,埋單結賬時,那碟沙律最終也沒有出現呢!大盛的服務水平,實有改善必要
可是,也許客人不少,侍應少得實在不能招呼好每一檯食客
大盛的服務水平,實有改善必要
2007-04-03 12 瀏覽
昨晚同男友食飯, 叫了:蟹籽沙律:有很多蟹子,但唔夠凍.三文魚壽司:味道一般, 但勝在夠大舊帶子壽司:新鮮, good大蝦天婦羅:一碟6隻, ok燒三文魚頭: 勁正, my favourite清酒煮蜆:唔得環境服務都一般, 但勝在抵食.
昨晚同男友食飯, 叫了:
蟹籽沙律:有很多蟹子,但唔夠凍.
三文魚壽司:味道一般, 但勝在夠大舊
帶子壽司:新鮮, good
大蝦天婦羅:一碟6隻, ok
燒三文魚頭: 勁正, my favourite
清酒煮蜆:唔得

環境服務都一般, 但勝在抵食.
2007-03-29 7 瀏覽
不要再去食!昨日食完今日我同我honey都肚痛...睇醫生話我地都腸胃炎!在此警戒各位好食之人不要再去,即使不肚痛亦不覺得好食!
不要再去食!

在此警戒各位好食之人不要再去,即使不肚痛亦不覺得好食!

2007-03-26 26 瀏覽
因為我是坐bar table, 在我前面已經係做廚房, d人做緊乜, 唔單止我一個人睇到, 成個bar table d 人都睇到, 你自己可以試下去tst 果間睇一睇環境你就明白.在廚房的牆中間位置有條水喉, d kitchen staff 是用果條水喉黎"洗手", 你又可以試下睇有冇kitchen 帶手套.我仲有一樣野未講, 我睇到佢地用水喉水清洗三文魚魚生, 然後鋪在飯面, 你唔好唔信.* 因為我本身是廚房主任, 睇野會睇得好細心.

* 因為我本身是廚房主任, 睇野會睇得好細心.
2007-03-25 15 瀏覽
由於經常睇openrice去食野..但今次見到個好攪笑ge食評..所以忍不住要出聲..由於住九龍東..朋友好多都喺呢邊住..所以經常在區內食野..本人之前試過tst大盛..得到無禮對待..之後再試過新蒲崗大盛同觀塘大盛..覺得都ok..可能觀塘間舖大d..所以d侍應都唔係咁理到d客..但係我想問食家"nkshum"..點解d staff洗幾耐手同廚房d staff有無帶膠手套你都知ge??唔通你喺嗰度做過??所以佢所講ge有幾多係真..真係令人費解!!

所以佢所講ge有幾多係真..真係令人費解!!