2016-08-13 1383 瀏覽
一入到去已經氣氛奇怪,不停播非常大陸既普通話歌,食日本野聽大陸歌......叫左個豬軟骨,出事了...啲骨硬到你唔信,完全咬唔入,無下次。但如果你地但求食飽,就黎食,食得晒會飽的。
叫左個豬軟骨,出事了...啲骨硬到你唔信,完全咬唔入
,無下次。
但如果你地但求食飽,就黎食,食得晒會飽的。
2016-07-03 1634 瀏覽
三片三文魚加三片海膽(無湯無小食), 無咩鮮味可言,好乾, 甘就收左97個大洋...@.@""""""""""""""" 同睇食評d靚相差好遠!!! 我覺得佢破壞左我對元郎日本餐廳既良好印象!!!!!!!!!!!!!!

三色飯
2016-07-03
2016-04-28 2443 瀏覽
這間大盛來過三四次, 每次都能保持水準, 仍然是我晚飯的首選。 環境闊落舒適, 食物新鮮, 服務雖不算很細心, 但勝在態度好。人流不多, 不用等位, 食物水準沒有因生意不多而變差。相反, 是我吃過的眾多中式食物水準較好的, 比元氣優勝。刺生一向都是至愛,見餐牌有這套餐刺身,簡直愛不惜手。呑拿魚是厚切,總共有四件,鮮甜海鮮味,肉質嫩滑,外表厚身令我誤以為它的質感是偏韌,親嘗就是腍腍軟軟的那一種。蝦刺身是鮮甜滿溢,咬下去是爽爽的;帶子厚身,入口更有融化的感覺,讓我十分驚喜。 相信這套餐會成為我日後的必點之選之一。

2016-04-08 1867 瀏覽
上年母親節時候去了阿女推介元朗大盛屋日本料理,今次試下阿女推介這間,三文魚魚生新鮮美味,味道十分鮮味,牛肉碢十分足料,牛肉味道十分新鮮,這裡食品有水準。價錢又不貴,服務就普通啦 ,地方不是太大 ,座位之間有些小迫,整體都OK
刺身
2015-05-10
外賣送餐
母親節
2016-01-01 1878 瀏覽
去元朗行街街,經過這邊食肆林立,好多人入座食緊,應該無錯掛。我們叫了 炸軟殼蟹,好細好細,非常唔抵食, 炸得乾晒, 不算好吃,  炸豆腐,炸豆腐熱辣辣,算上好味,  魚生飯,抵食亦好味,  銀雪魚,好味道,但魚真係好細,不算平宜, 總括都可以接受。最好是角切魚生飯, 軟殼蟹 和 銀雪魚 實在太細了, 唔抵食,日式炸豆腐 就 不過不失。
唔抵食,日式炸豆腐 就 不過不失。
日式炸豆腐
西京銀雪魚定食
炸軟殼蟹
角切魚生飯
2015-12-27
角切魚生飯
星期三...八點鐘打完波...4個人去食呢間日本料理~ 唔多人~ 仲俾o左張八人檯我地~ 大把位放袋同外套~ 貼心!!!叫o左兩個主食, 一個鍋, 沙律, 手卷, 仲有d壽司~海葡萄刺身沙律: o係元朗比較少日式餐廳有得食~ 唔錯~ 不過d海葡萄味道比較咸, 刺身都多同埋新鮮~手卷: 紫菜唔夠脆, 可能因為d飯仲有少少暖? 三文魚份量都尚可...鰻魚炒飯: $85...份量唔算大碟...鰻魚又唔係好多...但勝在熱辣辣炒起~ 日式炒烏冬: $64...又唔係好大碟...配料都係有d日式魚蛋絲...冬菇...蔬菜之類...無特別...牛肉鍋: 鍋上夠晒熱~ 份量都ok~ d湯味道偏咸...同埋湯太少...個火又好勁又無得較...好快乾晒...牛油果蝦卷: 普普通通總括嚟講...中規中矩...唔算好特別...勝在價錢唔貴~ 選擇又多~ 都可以一試ge~
星期三...八點鐘打完波...4個人去食呢間日本料理~
叫o左兩個主食, 一個鍋, 沙律, 手卷, 仲有d壽司~
海葡萄刺身沙律:

手卷:

鰻魚炒飯:

日式炒烏冬:

牛肉鍋:

牛油果蝦卷: 普普通通

總括嚟講...中規中矩...唔算好特別...
勝在價錢唔貴~ 選擇又多~ 都可以一試ge~
2015-12-16
2015-12-01 1058 瀏覽
平日晚的元朗'遊客'少一點, 所以'搵食'都容易啲 , 是晚想平平哋食sashimi, 就嚟呢間小店晚飯先嚟咗個牛肉鍋, 賣相吸引, 鍋仔細細但都幾足料, 滿滿的粉絲+菜+菇+牛肉+蛋, 不過味道就真係甜得過咗火, 我個人覺得起碼減一半以上的甜會好味啲~簡單點了三款魚生, 三文魚大大件, 八爪魚煙靱, 章紅魚爽口, 很新鮮, 又唔會話雪到結冰, 唔錯天婦羅個皮炸得好脆而且一啲都唔油, 推介!另外還點了個蠔壽司卷&軟殼蟹壽司卷 (肚餓一嚟就食晒冇影到), 都係唔錯的選擇~呢度仲有好幾款特色甜品, 可惜太飽了, 下次會再嚟試試
平日晚的元朗'遊客'少一點, 所以'搵食'都容易啲
, 是晚想平平哋食sashimi, 就嚟呢間小店晚飯
牛肉鍋
雜錦天婦羅
天婦羅個皮炸得好脆而且一啲都唔油, 推介!

呢度仲有好幾款特色甜品, 可惜太飽了, 下次會再嚟試試
2015-11-10
雜錦天婦羅
2015-10-28 1099 瀏覽
今日同友人係元朗行完街,又到搵野食時間。聽講佢屋企附近有間食日本野既鋪頭,d野食整得唔錯。可能未到繁忙時間,所以都唔使點等位。我地坐低就叫左個特選壽司定食。叫呢個既好處就係大家都可以食到不同款式既壽司,今次就有我愛既三文魚,蝦同帶子壽司。佢地d魚生除左新鮮之外,d蝦 size亦都幾大隻。炸軟殼蟹炸得好脆,咬落去唔係話炸得太乾而且又唔太油膩。鹽燒雞中翼: 雞翼醃得夠入味。咬落去有d黑椒味,加埋少少檸檬汁,清新得嚟又惹味。大盛屋拉麵:湯底好香又唔會話太過咸。拉麵唔會煮得太“淋”, 而且又有叉燒、蜆……等材料,睇落相當豐富同吸引,下次都可以試埋其他款式。

炸軟殼蟹炸得好脆,咬落去唔係話炸得太乾而且又唔太油膩。
2015-10-24 960 瀏覽
今日做到氣都咳,就係因為約左班朋友黎元朗闖盪-大盛屋。有朋友幫你叫定野食真係好喇!一坐低就有野食!刺身拼盤-算經濟實惠,用一個唔算太貴既價錢食到新鮮既刺身^^我尤其喜歡佢既帶子刺身-好鮮甜,唔點豉油都ok。紫心芋餅-入口唔膩,平時食親芋餅都好快飽肚,係細問之下,老闆娘透露佢地加左法栗子,唔係全部都係芋頭同蕃薯,所以有淡淡既甜味又唔會太飽肚。炸軟殻蟹-炸得很出色,唔會入口成口油。鹽燒雞中翼-呢個真心可以試出間餐廳有冇用心烹調!點解?因為串燒係慢工出細貨⋯平時係出面食到有雪味,係因為處理得唔好!但我係呢度就有encores喇!正(☆_☆)大盛屋拉麵-呢個係後加既!因為見隔離檯既客人食得好滋味,所以就試試。果然⋯冇失望(^O^)湯底好鮮味、拉麵又冇煮到林曬\(^o^)/壽司拼盤-有好味之選「汁燒甲紋魷魚壽司」,師傅將魷魚輕輕咁燒一燒再淋上燒汁,又係豉油都唔點就已經好夠味!( ^ω^ )
今日做到氣都咳,就係因為約左班朋友黎元朗闖盪-大盛屋。

有朋友幫你叫定野食真係好喇!一坐低就有野食!
三文魚刺身、帶子刺身、原隻甜蝦刺身

炸軟殻蟹-炸得很出色,唔會入口成口油。

紫心芋餅、炸軟殻蟹、鹽燒雞中翼、鐵板牛油粟米帶子
大盛屋拉麵
特選壽司定食
  • 紫心芋餅
2015-09-13 1443 瀏覽
對了對了,上次跟L小姐在在鳳琴街覓食過。經過一所紅通通的招牌的日本料理,上次未有機會一試,所以今次相約另一位好友試試那日本料理。在日本「大盛ベ」代表巨人版的份量,小妹在想這家叫大盛屋,份量應該是不能說笑的! 小妹點了刺身,壽司跟一些熟食。兩個女孩子胃口頗大的,友人R算是美食垃圾桶。三文魚腩刺身充滿油脂的部位,油脂細緻魚味濃郁,腹肉邊緣有白色層則是魚腩位的象徵。肉質新鮮沒有任何雪藏味道,口感爽爽微脆,厚度均一不會過薄沒有口感! 帶子新鮮帶新甜帶子味,入口軟身黏性勁高,肉身圓潤飽滿,色澤乳白帶光澤。 甜蝦刺身新鮮,蝦身紅潤略略透光。入口鮮味重,肉質黏口,蝦頭腦汁頗豐盛。日式炸豆腐$30豆腐應該採用百福豆腐,軟身嫩滑的豆腐。炸皮薄而輕身並沒有厚實的感覺,夾的時候也要小心,豆腐加上蘿蔔蓉及天婦羅汁,天婦羅汁帶甜且清澈的味道。豆腐的熱度要小心,豆腐咬一口白煙不斷透山出。 壽司推介:火灸左口魚裙邊壽司$12件左口魚裙邊火灸至微焦身,加上些此蔥花點綴。入口魚肉細嫩,口感入口即溶,魚油油脂香氣算重身。醋飯不結實醋意不重,入口剛好。火灸芝士玉子壽司$13/件,玉子多層次,蛋味濃郁,微微火灸過的芝士味不太
在日本「大盛ベ」代表巨人版的份量,小妹在想這家叫大盛屋,份量應該是不能說笑的! 小妹點了刺身壽司跟一些熟食。兩個女孩子胃口頗大的,友人R算是美食垃圾桶。

壽司推介:火灸左口魚裙邊壽司
壽司推介:火灸左口魚裙邊壽司$12件

火灸芝士玉子壽司$13/件
,玉子多層次,蛋味濃郁,微微火灸過的芝士味不太重身但芝士跟蛋頗配合的。店員提配要盡快吃用,冷掉口感會削減!
秋刀魚壽司
火灸秋刀魚壽司$20/件
,入口秋刀魚焦香氣頗重,入口幾乎已經溶在舌尖上,入口能細嚼點秋刀魚魚肉。 秋刀魚壽司$18/件
新鮮帶光澤,刺身入口頗鮮嫩,肉質也頗重鮮味,加上蔥花會避去點秋刀魚腥味。醋飯份量剛好,不會太多。
鹽燒雞中翼$16/串:chopstick::bowl:
鹽燒雞中翼$16/串

雞串翼先切開中間骨再醃製,好處是更加入味。串起後也較方便食用,雞骨容易取出。雞皮香口脆身,色澤金黃油光不少。調味方面只有在表面的黑椒跟鹽巴的味道,黑椒味帶香卻未夠嗆辣。鹹味也算易入口,不會吃過後太乾涸!雞翼香脆且嫩,皮下脂肪充滿油份。
鹽燒牛舌$22

牛舌厚實不乾柴,有嚼性的牛舌。黑椒灑在表面再燒香,但黑椒粒未能特出只有微微的黑椒味。若果加上燒汁及黑椒粒磨粉會更好。
地獄汁炒蜆$64:chopstick::bowl:
地獄汁炒蜆$64

蜆的尺寸有點令小妹意外,幾乎有半個拳頭大的蜆。蜆肉飽滿大顆,肉質鮮甜多肉汁。醬汁調配有些韓式辣醬跟桂林辣椒醬的味道,韓式辣醬甜酸帶微辣,桂林辣椒醬麻香且香辣,先用青椒跟洋蔥爆香再加上蜆肉跟醬汁。
柚子雪芭$48:chopstick::bowl:
柚子雪芭$48

每次吃完日本料理,小妹都會點上個柚子雪芭。上菜雪芭是原隻柚子的形狀,柚子肉刮空制成雪芭,雪芭細膩入口清新冰感不重。造型已經相當吸引,不吃一個真的會對不住自己!
價錢方面平民化,地方寬敞且舒適。兩個人聊天靜靜的又一晚上, 牆上的推介小黑板也頗有用的。若果點餐前沒有太大頭緒可以作為參考!!
壽司推介:火灸左口魚裙邊壽司
秋刀魚壽司
地獄汁炒蜆$64:chopstick::bowl:
柚子雪芭$48:chopstick::bowl:
2015-09-11 1049 瀏覽
往年生日通常都係食西餐或者係自助餐,今年忽然想食日本菜,因為住新界,所以去搵下元朗有無又正又抵食日本野。我本身好怕等位,所以每次食飯我必定係會BOOK位,今次經OPENRICE BOOK位,唔洗煩,呢個網上BOOK位服務真係唔錯,我都係第一次用,如果多D餐廳可以用到就真係方便好多。我一行兩人,七點鐘到,去到先係得一枱客,所以如果無BOOK位就早D去,咁就唔洗等。
大吟釀
燒蠔
燒牛舌
鹽燒雞翅
剌身盛
天婦羅蝦+菜
炒野菜
露荀牛肉卷
題外話/補充資料: 最後總結:燒物一流,款款都好精彩,至於刺身就無驚喜,新鮮同甜味度就麻麻地~~ 埋單8百幾,都叫OK架啦,下次食小D刺身,多D燒物~~
2015-09-10
剌身盛
天婦羅蝦+菜
露荀牛肉卷
2015-09-05 810 瀏覽
9月1日是Yoho Mall開幕的日子,商場內人潮如湧,想悠閒逛街也不行,還是快快離開,到雞地附近找吃好了. 這天想吃日本菜,離遠就見到大盛屋光亮的招牌,就把我們吸引進去.由於時間尚早,客人未算多,只有3數枱,不過時間接近7時左右,已差不多客滿,所以想吃的話,建議提早訂枱. 而且見到openrice也有訂座服務,只需上網按幾個制已可預約,方便得多.店內裝修簡約,牆上掛上食物相片,也有精選食物推介,方便客人挑選喜歡的食物. 食物選擇相當多,從刺身、壽司、串燒、炸物、麵食等都有供應,適合不同口味的朋友一同聚會.粉紅梅酒 ($98)吃日本菜,來一瓶梅酒就最適合不過. 梅酒酸酸甜甜,而且只有5%酒精,絕不會喝醉呢!季節限定: 秋刀魚刺身 ($98)三文魚腩刺身 ($60)先來2款刺身,店員推介秋刀魚刺身,那就來一客,秋刀魚刺身是秋天必吃海產,魚肉彈牙爽滑,帶濃郁鮮甜的魚味,必試的一款刺身呢!三文魚腩刺身新鮮肥美,魚油豐富,甘香的味道令人回味.大盛屋甜蛋,蛋味香濃嫩滑,相當吸引!牛油果軟殼蟹反卷 ($38)一客4件的牛油果軟殼蟹反卷,以蟹籽作點綴,軟滑的牛油果與香脆的軟殼蟹是最好的朋友.吞拿魚壽

店內裝修簡約,牆上掛上食物相片,也有精選食物推介,方便客人挑選喜歡的食物. 食物選擇相當多,從刺身壽司、串燒、炸物、麵食等都有供應,適合不同口味的朋友一同聚會.
粉紅梅酒 ($98)

季節限定: 秋刀魚刺身 ($98)

三文魚腩刺身 ($60)

三文魚腩刺身新鮮肥美,魚油豐富,甘香的味道令人回味.

大盛屋甜蛋,蛋味香濃嫩滑,相當吸引!
牛油果軟殼蟹反卷 ($38)

吞拿魚壽司 ($18/件)

肥美厚切的吞拿魚,魚油多亦甘香,相當不錯.

三文魚籽軍艦 ($28/件)

大大粒的三文籽,鹹鹹香香,加上脆口的紫菜,令人滿意.

玉子壽司 ($9/件)

充滿濃濃蛋香的玉子壽司,甜甜的味道相當討好.
鹽燒雞軟骨 ($14/串)

每次見到雞軟骨也會點來吃的,是吃到上癮吧! 香脆不油膩的雞軟骨,外脆內有咬口,也有豐富骨膠原,不能錯過的小吃~
牛油燒甜薯 ($22)

一客2串的甜薯,一口一粒,香甜軟糯.
香芒焗銀雪魚 ($98)

鮮甜多汁的芒果與銀雪魚原來是如此夾的,甜甜的芒果肉與嫩滑的魚肉,香甜美味,推介!!
什錦天婦羅 (三蝦四菜) ($52)

即炸的天婦羅,炸粉薄薄的,而且非常乾身. 特別喜歡炸蝦天婦羅,蝦肉彈牙美味;另外香甜的南瓜天婦羅清甜軟糯,也相當不錯.
椰子雪葩 ($38)

雖然名為雪葩,但是奶的感覺較重,似是椰子雪糕. 椰子味香濃不過甜,香滑的椰子雪糕為這晚飯錦上添花!
柚子雪葩 ($48)

小巧精緻的柚子內是酸甜的柚子雪葩,相當透心涼,也有解膩作用呢!

元朗有很多美味的小店很值得我們發掘呢,這間位於雞地的大盛屋水準實在不錯,住在元朗的朋友太有口福了!

元朗鳳攸南街9號好順利大廈2座商場地舖58-59號

2351 0123

2015-09-01
  • 什錦天婦羅
  • 香芒焗銀雪魚
今日星期一放下假仔嘆下好野先, 元朗咁多好野食, 日本野尤多, 今次試呢間先午餐套餐都幾多選擇, 而且唔貴, 但唔貴又好唔好食呢?黎到要試質素一定食生ge! 海葡萄魚生沙律:海葡萄原來冇咩味食落似蟹子啪啪聲唔值一試, 沙律菜唔多新鮮好彩個汁救左唔少分, 酸酸地有少少好似柚子味同黑醋, 好味過黑醋橄欖油做sauce魚生都有唔少粒三文魚多過吞拿魚, 好多地方我都唔食吞拿魚刺身但呢度我係好開心咁放入口海膽三文魚帶子飯:三文魚都幾薄切比各位巴打c打post出黎少海膽比起黎都係少飯唔夠醋咁整體黎講好食又抵食ge! 三文魚口感味道都鮮, 海膽好滑好香, 帶子都鮮, 甜蛋香而唔鞋口, 62蚊算抵食芥辣八爪魚軍艦我冇食, 食評為鮮味同元氣差不多但好咬! 鰻魚始終食唔番以前咁好, 以前d舖如果來貨令會彈牙, 呢度同今時今日ge各壽司店比算好味, 甜蝦壽司係重點, 收你12蚊一件心諗甜蝦洗唔洗咁貴吖? 冇呃你, 又大隻又甜, 好值得食, 做我今餐ending好愉快刺身咁鮮每人先食左每人97蚊, 天啊好抵
午餐套餐都幾多選擇, 而且唔貴, 但唔貴又好唔好食呢?
海葡萄魚生沙律
海膽比起黎都係少
飯唔夠醋
海膽三文魚帶子飯
原隻甜蝦壽司/鰻魚壽司/芥辣八爪魚軍艦1件 HK$24/12/12
刺身咁鮮每人先食左每人97蚊, 天啊好抵
  • 原隻甜蝦壽司
2015-07-23 1254 瀏覽
早幾日朋友和我慶祝生日,就在學校附近經常排長龍小店食飯,平日7時左右,都要等候入座,幸好只是等了一會就可以進去 門口的手寫宣傳版很有心思,這裡食物價錢不貴,大都是幾十元有交易,抵食夾大件啤啤佢!飲杯我們另外點了梅酒,就是CHOYA出品,飲起來比舊裝淡一點,清爽一點 平日7時的小店已經坐滿客人,客路以附近街坊為主,但樓底高,很有空間感,坐得頗為舒適想得到的刺身都有,幾十元一款刺身,很便宜,朋友是這裡的常客就由他發板點了幾款來食帶子刺身,$58一份,很大只,味道鮮甜,抵食_點了幾款刺身一次過上桌,看起來很大堆頭蛋刺身,上面有小店字樣,很醒目,很厚身。甜蝦刺身$68六只推介這甜蝦刺身,蝦頭都相當鮮味,蝦肉很爽身,食得出是上佳的貨色活赤貝刺身$48十分爽口,是老闆的推介,很有海水味,不加鼓油食都很有味道,而且很爽口油甘魚刺身一點腥味也沒有,而且厚切令食下去的口感更豐富我喜歡加一點檸檬汁同食,更帶出魚的鮮味鵝肝壽司本身我對鵝肝的興趣不太大,但朋友推介下試了一口上桌時鵝肝剛被火熗稍微烤過一下香味撲鼻鵝肝壽司面上加了點葱,增添美感之餘也可以減輕鵝肝本身的內臟腥味,而厚切的鵝肝也相當吸引另外點了些焗
啤啤佢!飲杯
帶子刺身,$58一份,很大只,味道鮮甜,抵食
_

點了幾款刺身一次過上桌,看起來很大堆頭
刺身,上面有小店字樣,很醒目,很厚身。
甜蝦刺身$68六只

推介這甜蝦刺身,蝦頭都相當鮮味,
蝦肉很爽身,食得出是上佳的貨色
活赤貝刺身$48

油甘魚刺身

一點腥味也沒有,而且厚切令食下去的口感更豐富

我喜歡加一點檸檬汁同食,更帶出魚的鮮味
鵝肝壽司

本身我對鵝肝的興趣不太大,但朋友推介下試了一口

上桌時鵝肝剛被火熗稍微烤過一下

香味撲鼻

而厚切的鵝肝也相當吸引
另外點了些焗蠔,

用上大大只的珍珠蠔,口感令人滿足,不過我稍嫌醬汁有點過濃郁

令蠔味不夠出色
日本柚子雪葩$48

原本已經很飽了,但看見了這個可愛的柚子雪葩不禁要點上一個,是限定的東西。

酸酸甜甜很清新,而且又香滑,食得出是真材實料的雪葩,

題外話/補充資料: 刺身拼盤,鵝肝壽司
2015-07-05 1503 瀏覽
住Yoho的朋友介紹我來大盛屋,說這裡的食材食新鮮,我就與R爸和蝦米腸來吃晚餐。餐牌上有幾款刺身和生蠔都很吸引,店員說可以做一個刺身拼盤。朋友所言非虛,刺身的確很新鮮。三文魚和三文魚腩是厚切的,R爸最喜歡了。我就比較喜歡鮮甜的牡丹蝦,還有非常肥美的真蠔。店員說真蠔來自鳥取,是一個在大阪附近的小縣,有高山和長長的海岸線,鳥取的海鮮很有名。其實我一向不太敢在這樣的小店點蠔,就是怕不夠新鮮,幸這次有「冒險」,否則就會錯過了…真蠔只是$45一隻,很划算!R爸還點了三文魚五重奏($58),普通的三文魚壽司外,還有柚子、黑松露、辣味和火灸醬燒三文魚壽司。火灸芝士玉子壽司($13),芝士醬不錯。鵝肝和海膽都是我的心頭好,幾乎每次在餐牌上看到都會點,火灸鵝肝壽司($45)的鵝肝燒得焦香,平日只有馬糞海膽軍艦($22),加拿大海膽在週末才有供應。朋友極力推介的香芒銀鱈魚,果然是很好吃!芒果與沙律醬的味道出奇地配合,銀鱈魚依舊嫩滑,魚味又香。可惜銀鱈魚的價錢愈來愈貴,很多餐廳都未必再供應,或可能以黑鱈魚等取代。這裡的串燒也很有水準,因為已經有點飽,所以只點了羊架、雞翼和牛舌。羊架中間還有一點粉紅,生熟剛剛
餐牌上有幾款刺身和生蠔都很吸引,店員說可以做一個刺身拼盤。
刺身拼盤
刺身拼盤
牡丹蝦
我就比較喜歡鮮甜的牡丹蝦,還有非常肥美的真蠔。
真蠔
真蠔
三文魚五重奏($58)
火灸芝士玉子壽司
火灸芝士玉子壽司($13),芝士醬不錯。
火灸鵝肝壽司、馬糞海膽軍艦
香芒銀鱈魚
香芒銀鱈魚
串燒
羊架
羊架中間還有一點粉紅,生熟剛剛好。還有蝦米腸的日本小蕃薯,很香甜呢。
爆炸香蕉
甜品有爆炸香蕉($38),炸香蕉夠熟,很香甜,用上爆炸糖,入口時真的會「爆炸」呢!
椰子雪葩
肥媽介紹的日本水果雪葩,這裡就有供應,我們試了椰子雪葩($38)和柑桔雪葩($48)。椰子雪葩的椰子味很濃,雖說是雪葩,但真的很香滑,蝦米腸很喜歡吃啊!
柑桔雪葩
柑桔雪葩
柑桔雪葩是比較冰感,酸酸甜甜,很醒胃呢。
元朗地頭蟲果然無介紹錯,下次會再來吃香芒銀鱈魚,我亦很期待大廚的新創作。