2019-02-12 825 瀏覽
已經第2年新年黎大棠食盤菜呢度好簡樸,好有農村feel喔,而且食完仲可以周圍行下嘩嘩嘩,d五花腩正到不得鳥入哂味而且唔會太多肥膏,好味到停唔到口,冬菇肥大美味,羅白無渣,相比起市面上其他盤菜,我覺得大棠嘅質素高得多希望下年再黎食過啦
已經第2年新年黎大棠食盤菜
呢度好簡樸,好有農村feel喔,而且食完仲可以周圍行下
嘩嘩嘩,d五花腩正到不得鳥
希望下年再黎食過啦
2019-02-09
  • 盤菜
2017-02-19 1187 瀏覽
今日同女朋友去行山 終點係元朗 行完已經好餓 我平時都中二食地道野 咁岩見到有間野開左門 就心 郁郁試下 估唔到真係有surprise. 個呢一個係是是椒炒鵝腸非常知入味而且份量非常多 勁正真係好好味 如果行山朋友記得要黎試下 個燒鵝用荔枝柴燒ho脆而且肉好軟身好多汁仲要止係$98例牌非常之底佢既款色都好多 我地仲叫左個菜 幾爽口個小唐菜 又唔會過咸 估唔到行完山都可以搵到間咁既好店 下次打算多啲朋友行再叫多啲送試一試佢 and the waiter there is friendly too

2016-12-06 847 瀏覽
行完山睇紅葉,又餓又攰, 因此醫下肚西檸雞,酸甜,檸味重,雞塊好想一啖食曬,好開胃,雞有炸過,新鮮即炸再加上檸汁,一流菠蘿咕嚕肉,經常吃到的菜式,酸甜適中, 肉好淋肉質鬆軟,咕嚕肉的粉漿唔算太厚,相當不錯,而且布正宗咕嚕肉應有的半肥瘦脂肪,豬肉鮮味又完全被過濃的甜酸汁所掩蓋。配菜都唔馬虎,汁多正,值得一讚魚香茄子煲,味道醬汁濃,撈飯必備,令食慾大增。椒鹽九肚魚,炸粉唔厚,魚肉保持嫰滑整體味道不錯,小炒份量多,特意去食都值
行完山睇紅葉,又餓又攰, 因此醫下肚

西檸雞,

菠蘿咕嚕肉,

魚香茄子煲,
味道醬汁濃,撈飯必備,令食慾大增。

椒鹽九肚魚
,炸粉唔厚,魚肉保持嫰滑

整體味道不錯,小炒份量多,特意去食都值
  • 西檸雞
  • 咕嚕肉
2016-01-10 980 瀏覽
  今天去大棠行山看紅葉後和男朋友及家人到大棠生態園林酒家吃晚飯。酒家環境像內地短線團團餐的感覺。   我們一行5人點了5餸4飯:西檸雞,咕嚕肉,魚香茄子煲,椒鹽九肚魚,蝦乾魚肚浸勝瓜。  好!先說西檸雞,味道偏甜,雞塊一口一件,很貼心。  咕嚕肉,酸甜度適中,也是一口一件,配菜和肉比例約一比一。  魚香茄子煲味道偏鹽,送飯就不錯的。  椒鹽九肚魚,炸粉薄薄,魚肉能保持嫰滑,值得一讚。  蝦乾魚肚浸勝瓜,5道菜中最清淡,平衡一下,魚肚有些梗,勝瓜有部分不太熟,驚喜是大大隻蝦乾很鮮味,不知是否自家制呢:)  整體來說,味道不錯,小炒份量比一般大,如路過大棠可一試!
  好!先說西檸雞,味道偏甜,雞塊一口一件,很貼心。
  咕嚕肉,酸甜度適中,也是一口一件,配菜和肉比例約一比一。
  魚香茄子煲味道偏鹽,送飯就不錯的。
  椒鹽九肚魚,炸粉薄薄,魚肉能保持嫰滑,值得一讚。
  整體來說,味道不錯,小炒份量比一般大,如路過大棠可一試!
咕嚕肉
魚香茄子煲
西檸雞
2016-01-10
慶祝紀念
團年飯
2015-04-11 817 瀏覽
工作可以遊山玩水,又係食飯嘅時候!在附近搵了間有車位嘅飯店,地方好大,坐室外位,普通圓枱膠櫈,唔算乾淨,食物可以叫小菜,或係普通茶餐廳炒粉麵,我簡單叫了個豉油王鮮魷炒麵($40)加$2要杯熱檸茶,食物要等幾耐,廚房應該只有一個人炒,我個排最後,所以要等成15分鐘先到,我前面有兩個同事叫炒粉麵,食物上枱賣相一般,不過好大碟,麵身好濕唔夠乾身,豉油味唔夠香,好在都唔係過咸,麵質地比較粉,唔彈牙,值得讚係鮮魷好大件厚肉,煮得又嫩(平時咁嘅厚度一定好硬,呢度嘅魷魚唔會,仲有成4件咁多!不過唔浪費好配炒麵!熱檸茶好酸澀,茶底澀,飲唔到!落單阿姐店員健談,叫我們食隻燒鵝(普通開工午餐食燒鵝)上菜好爽手,尾段大家夾錢找數,佢又過來幫手,好helpful!
工作可以遊山玩水,又係食飯嘅時候!
豉油王鮮魷炒麵
鮮魷好嫩!
熱檸茶
熱檸茶好酸澀,茶底澀,飲唔到!

2015-04-08
鮮魷好嫩!