2008-12-16 36 瀏覽
19-9-2008過往在另一間快餐店嘗過輕盈餐,結果一點也不輕盈。這次就在大快活試一試。今天是粟米肉粒飯,個人十分喜歡,因為那粟米汁夠creamy!餐配以雜菜湯和蒜蓉包,還跟飲品。以這輕盈餐作我的晚餐,很滿足。
19-9-2008

以這輕盈餐作我的晚餐,很滿足。
2008-12-16 5 瀏覽
見佢話減價就食下食個排骨滷肉飯d滷肉好鹹,唔太得排骨=fried豬扒,細塊左d,普通la食得飽就算了
見佢話減價就食下
食個排骨滷肉飯
d滷肉好鹹,唔太得
排骨=fried豬扒,細塊左d,普通la

食得飽就算了
2008-11-18 5 瀏覽
9點幾去到大快活,火鍋無晒,諗無可諗下,叫左個小菜系列:紅燒豬軟骨紅燒豬軟骨 - 有筍,冬菇,枝竹,豬軟骨個骨唔會太硬!(因之前食過D豬軟骨個骨好鬼死硬,硬到咬唔到)咸左D,但個飯真係好乾,乾到無朋友但湯一飲就知係有味精,好油!

但湯一飲就知係有味精,好油!

2008-10-29 8 瀏覽
又係大快活,不過今次去左旺角分店,再一次覺得大快活真係進步左!咖哩牛腩飯:飯既質素唔錯,夠軟熟。咖哩汁濃而不辣,好啱胃口。薯仔夠腍,亦非常入味。主菜牛腩+牛筋一樣出色,炆得夠腍,只可惜分量少了一點。而且大快活非常慷慨,加飯的分量很多!鴛鴦扒焗飯:飯唔係炒飯底,只係中間有d蛋絲,有待進步。有好多蕃茄,茄汁分量都幾多,撈勻之後每一粒飯都有茄汁。雞扒幾滑,收貨。豬扒就鞋左d,又薄左d。(如果淨係計塊豬扒,大家樂略勝一籌;整體的話,兩間也差不多)我會繼續幫襯!

我會繼續幫襯!
  • 咖哩系列
2008-10-25 5 瀏覽
今日下午,我和同事係度食lunch,見佢改左餐牌,有煎雞扒腸仔飯,咁就試下啦~ 我明知呢d份量偏少,所以我係俾錢時已經叫左要多飯、多汁。點知...我眼前既一砵飯多到呀...我d同事都唔相信已經係加左飯...果塊雞扒...咪又係早餐果個size! 相信不會大過2吋x2吋...腸仔??咪又係早餐果d囉...連埋杯coke,36蚊呀!!!見到呢兜野都想鬧人!! 我唔係要5星級既野食丫,但又唔駛咁刻薄呀?? 我同事仲慘...佢同我食既野一樣,但佢無叫到多飯、多汁,結果...d飯比酒樓既碗仔多dd,d汁就...剩係塊雞扒上揩左幾滴!!呢餐真係唔抵食又唔好味... 希望老闆係黎緊既例會當中,會講少d「正經野」,唔好次次都遲成15-20分鐘先散會啦.... 咁我同"肥豬"就可以去 「冒險」了~

咁我同"肥豬"就可以去 「冒險」了~

2008-06-22 6 瀏覽
電視廣告狂賣唔落味精,決定親身一試.菠蘿古魯肉--菠蘿算鮮,古魯肉很夠味,亦很淋,也有很多.鴛鴦菜花炒魚塊--椰菜花及西蘭花都很淋,但同時間魚塊亦炒過淋,亦炒到很散,成pet嘢咁,賣相不太好,但味道都ok.青紅蘿蔔牛膀豬展湯--又真係飲唔到味精味,湯料亦頗足.總體上,又似乎食唔出落咗味精喎!
電視廣告狂賣唔落味精,決定親身一試.
菠蘿古魯肉--菠蘿算鮮,古魯肉很夠味,亦很淋,也有很多.
青紅蘿蔔牛膀豬展湯--又真係飲唔到味精味,湯料亦頗足.
總體上,又似乎食唔出落咗味精喎!

2008-06-17 7 瀏覽
呢排注重左健康,所以去到大袂活,諗都唔諗就叫「點都唔落味精系列」,我同小牛分別揀左鴛鴦菜花炒魚塊($33)同埋菠蘿咕嚕肉($30),兩個都包白飯同中國茶,另外我地再加錢要埋橄欖油炒菜(加$6)同埋中湯(加$7)。由於係即製,我地都等左十五分鐘,覺得時間都幾長,如果可以快少少就最好啦!鴛鴦菜花炒魚塊既菜花係西蘭花同椰菜花,兩者都唔係好多,但係就非常之油,因為個菜都落左唔少油,而菜花又好吸油,所以食落幾咸,魚塊個外層硬硬地,但係又唔係煎過,可能係炒得好夠鑊氣卦,一碟都有五六件魚塊,大小適中,都唔錯!菠蘿咕嚕肉方面,肉都有八件左右,ok啦,可能無乜菠蘿,只係好多青椒紅椒,個汁酸酸地,又唔會太杰,都幾好味,咕嚕肉個皮唔算太脆,但係唔厚,算係咁!橄欖油炒菜係白菜仔,清清地,加$6食得過。中湯係青紅蘿蔔瘦肉湯,比想像中好飲同大碗,難得無乜油份,又係清清地,仲有幾件青紅蘿蔔同瘦肉,又真係味精味,幾好!由於送既份量唔少,碗飯又大大碗,加埋菜同湯,我同小牛都食到好飽呀!
橄欖油炒菜係白菜仔,清清地,加$6食得過。
$37 (其他)
2008-06-09 2 瀏覽
今年新出的夏日冰冰,不出傳統的雪糕紅豆冰,反而改為沙冰系列,都好呀,不用同其他兩間快餐店比較.紅豆沙冰,$12,比其他快餐店的冰冰平,很喜出望外是它真的好好味,好大杯,簡單來說其實只是普通紅豆冰材料,只不過將它搞成沙冰吧了,但卻出奇地清涼解渴,賣相都好靚,在沙冰面放了一些紅豆蓉,一片薄荷葉,有心思,抵讚兼抵食.

2008-04-12 5 瀏覽
睇戲之前食LUNCH,周圍都係人潮食晏,所以同朋友去左最容易搵到位嘅大快活,其實好多年冇去過食LUNCH OR DINNER,對此店信心不大,今日二人點了荷葉飯+肉醬意粉,每人一杯低糖綠茶,合共$65,荷葉飯都幾足料,食到有瑤柱,味道不俗;肉醬意粉做得不錯,肉醬味道食得出有香草味,意粉冇發脹。
2008-04-07 9 瀏覽
2008/4/4午餐看戲前,就先吃個午飯先。本來想吃原個鮮茄系列,不過上海排骨菜飯較為吸引,以前飲品是跟餐的,現在要再加$5才有。豬扒有四塊方型的,很入味,肉軟熟,邊位煎到脆脆地;菜飯內的菜粒很多,不過飯粒比較硬,較難咀嚼。不論配菜﹑肉﹑飯以至個飯碗,盪口也盪手,還是第一次遇到。
2008/4/4午餐

看戲前,就先吃個午飯先。

不論配菜﹑肉﹑飯以至個飯碗,盪口也盪手,還是第一次遇到。
(非會員)
2008-03-27 28 瀏覽
炒蛋好好食, 好滑, 應該加左奶... 厚多士我自己偏好, 而且都算好味, 魚柳一般, 味道不錯... 咖啡味道也算不錯... 這個價錢便宜又好味的早餐, 很值得吃~ 炒蛋最正!!
係電視見到大快活出左新既早餐,好似好正好吸引咁..於是第二日即刻去試吓啦..一去到見到個餐又$23,心諗如果好食都值得既..懷著期待既心情排隊拎野食..點知見到成個餐之後個人勁dowm..勁少三文魚加埋個蛋好油..個包又"焊"得唔夠,攪到個牛油到溶唔到..返而個鮮茄脆皮腸通炒又ok喎..但整體係唔得囉..>_<
2008-01-27 8 瀏覽
我懷疑自己飲咖啡上左癮,每次唔知食乜都返「亞活」度嘆返杯即磨咖啡‧呢個TEA SET係我既CORE,冇新野講‧POOR COFFEE FOLLOWER~
2008-01-03 13 瀏覽
食得多朱扒包,轉轉新意思,今次食忌廉粟米杯+迷你熱狗+甜蕃薯+熱咖啡=$18忌廉粟米杯:甜奶油加粟米既配搭都幾match,但食到落底都幾甜幾漏下迷你熱狗:個包有烘過,有誠意我中意^^,腸係脆皮腸,幾好甜蕃薯:份量少左的喎,係跟呢個餐既關係還是旺區既關係呢??熱咖啡:即磨即磨好味道^^

迷你熱狗:個包有烘過,有誠意我中意^^,腸係脆皮腸,幾好
甜蕃薯:份量少左的喎,係跟呢個餐既關係還是旺區既關係呢??
熱咖啡:即磨即磨好味道^^
2007-06-09 6 瀏覽
行到咁上下,去食個tea.要了燒雞翼+ 粟米+ coffee.雞翼好味,好香口,不過有少少oily.粟米都係咁上下,上面那pat cream 令人吃驚。coffee幾ok。大快活D tea 勝在夠平,又唔會太多人!
行到咁上下,去食個tea.
要了燒雞翼+ 粟米+ coffee.
雞翼好味,好香口,不過有少少oily.
粟米都係咁上下,上面那pat cream 令人吃驚。
coffee幾ok。

大快活D tea 勝在夠平,又唔會太多人!