2010-04-18 41 瀏覽
見門口大腸圖幾吸引就入去試.,,25$ 刀削麵..材料有 芽菜個d唔講..豬肉..事隔5粒鐘巳忘記究竟有無味件野..雞肉就有dd..但皮仲多過肉..大腸..要+5$..5舊左右..好普通..麵就真係第2次試講印象..真係唔知有乜特別..仲之叫手攪麵好過..但都係欠奉整體..個價錢我+幾蚊去食譚x好過..有埋野飲..唔明點解咁多人= =但可能會比多次機會.
見門口大腸圖幾吸引就入去試.,,
唔明點解咁多人= =但可能會比多次機會.
2010-03-01 50 瀏覽
" 大家食" 呢間野差唔多開個陣 都OK好食 依家愈來愈難食...話說新年期間~ 同男朋友落街搵野食~ 差唔多間間都冇開經過 大家食...咦~竟然有開.咁咪事事但但入去食囉哎也~真係好唔店啊~ 叫左一個"過山雞飯" AND "牛肉面" 飯既D汁勁小~ 面既就冇咩餸~ 好似得3片牛肉 ~個度D人既服務態度認真差....之後叫左碟小食佢地自己成班人係度傾計..叫佢都唔應~叫得佢應...佢竟然最後係冇落單 呢間野真係有錢都唔好去。
" 大家食" 呢間野差唔多開個陣 都OK好食
依家愈來愈難食...
話說新年期間~ 同男朋友落街搵野食~ 差唔多間間都冇開
經過 大家食...咦~竟然有開.咁咪事事但但入去食囉
飯既D汁勁小~ 面既就冇咩餸~ 好似得3片牛肉 ~
個度D人既服務態度認真差....之後叫左碟小食
佢地自己成班人係度傾計..叫佢都唔應~
叫得佢應...佢竟然最後係冇落單
呢間野真係有錢都唔好去。
2010-02-13
2010-02-04 14 瀏覽
又來E肚魯喜愛的茄蛋牛肉南瓜削麫湯底依舊不變 夠茄味牛肉唔un 但今次削麫 over done 咗 淋嘅總括好味嘅靑瓜Fresh又脆mix埋個汁 yummy yummy
又來E肚魯

靑瓜Fresh又脆
mix埋個汁
yummy yummy

2010-02-01
$45 (宵夜)
2010-01-05 13 瀏覽
今日同女友去UA朗豪坊睇"Law Abiding Citizen",之後就去咗"大家食"食麵。哩間舖頭主打就係老闆自創嘅手攪麵同削搖麵,而我每次都係獨孤一味,只點茄牛手攪/削搖麵!今時今日以服務為先,但估不到一間小小的麵店對這種理念都有著一份執著同堅持,哩個係我不時回來光顧的原因之一。有沒有想過麵店的筷子會有筷子套套著?有沒有想到筷子套亦是一個意見收集的問卷?雖然我覺得會填這份問卷的食客不多,但至少食客會感受到老闆那份誠意!自從第一次到此光顧了一碗茄牛麵之後,以後每次來都一如以往點一碗茄牛麵:茄蛋牛肉手攪麵(清湯底): 茄蛋令整碗麵的賣相更吸引,清湯帶點蕃茄的些微酸味,令人更加醒胃。至於麵條,每條都一樣幼細而有嚼勁,口感非常豐富。 女友本身都愛吃茄牛麵,但我叫佢試試其他,所以佢叫咗個:滷牛肉+絕椒肚手攪麵(清湯底): 與有茄牛的湯底相比之下,哩個清湯底的賣相被比下去。滷牛肉及絕椒肚味道不俗,絕椒肚夠爽口!而麵就不用說......好味!

女友本身都愛吃茄牛麵,但我叫佢試試其他,所以佢叫咗個:
滷牛肉及絕椒肚味道不俗,絕椒肚夠爽口!
而麵就不用說......好味!

小小麵店都有用筷子套套著筷子,感覺衛生點~而且更估不到一物二用,筷子套用來做問卷~
色香味俱全的茄蛋牛肉手攪麵(清湯底)
滷牛肉+絕椒肚手攪麵(清湯底)
2009-11-21
色香味俱全的茄蛋牛肉手攪麵(清湯底)
滷牛肉+絕椒肚手攪麵(清湯底)
  • 茄蛋牛肉手攪麵
2009-12-13 21 瀏覽
上次食完手攪麵, 回味過後, 心北隱又起, 今日再去. 試左牛腩羅白削搖麵..先講牛腩羅白, 牛腩都唔會比好少,不過就硬左D ,,唔夠淋,有兩件仲咬唔開..羅白OK ..普通..削搖麵, 唔係我柸茶..太大太厚, 唔多有麵既感覺..好似食緊打開左既厚腸粉咁..唔會再食呢個..都係18元埋單..
..羅白OK ..普通..
削搖麵, 唔係我柸茶.
都係18元埋單..

2009-12-11
2009-12-07 14 瀏覽
見D 食評個個讚茄蛋牛肉, 自己又想領教下手攪麵有咩咁特別. LUNCH 去食..嘩, 原來好好呼, 茄蛋牛肉個味夠, 好開胃. ...手攪麵比我想像中好, 好滑, 冇諗過麵可以用個滑字呢形容....碗麵都幾大碗, 一個女仔, 可能食唔哂. ..18 蚊,,好低, ..加5 蚊有飲品旺角好多地方, 一碗麵,,, 至少都二三十喇...呢到又抵又正..公道街坊價..LUNCH 時間都唔算多人...我一個人仲霸住左四人臺.. 哈哈...下次要食削搖麵..
用個滑字呢形容....

下次要食削搖麵..
2009-12-07
  • 茄蛋牛肉手攪麵
2009-12-01 14 瀏覽
全因飲食書裡介紹話他的茄蛋手攪麵好食,我又合着眼入去食啦!茄蛋牛、油揸手攪麵 $21(12點前早餐價) + $5 配凍飲茄蛋是好食,但蛋都未算好滑,牛肉其實我是沒有食,我再加了油揸,油揸不算香,應該周記會好D。手攪麵就夠多又好食,麵質軟硬岡好,麵條偏幼能吸收到湯的味道。湯底帶有蕃茄味,不錯。其實以這個價錢,食物味道,份量多都算非常合理,難怪分店四處都有。但始終我都是覺得這位大叔大頭照太有性格,所以都是合着眼見不到他Logo會對他食物有另一番看法。

全因飲食書裡介紹話他的茄蛋手攪麵好食,我又合着眼入去食啦!
茄味,不錯。

2009-12-01
2009-11-12 14 瀏覽
工友食評食到令我上癮的大家食,次次都係食茄蛋牛肉上海粗,貪佢味夠濃夠香,依家好左一個最愛,就是十三定唔知十八會,樣樣嘢有一兩粒,0岩哂貪心的人!當中的魚腐最有驚喜,超大舊,又入味
工友食評

當中的魚腐最有驚喜,超大舊,又入味

2009-10-22 13 瀏覽
今日返到屋企樓下覺得餓餓地,咁就諗住搵d野食下,剛巧見到大家食門口寫住 12:00 前$16碗,個時剛剛 11:45,未過 12:00 ,咁就入去坐低食啦。$16可以選一個餸,最後我要左碗滷水雞翼削搖麵,要左原味湯底,酸辣驚食唔到。開頭以為佢好快,點知都要等一段時間架喎,大概 8-10 分鐘到啦。碗野黎到都幾大碗,湯底幾好味,好濃味好多配料,有好多芽菜酸菜等等,好爽口。削搖麵原來是非常之粗的,我覺得如果可以幼返少少就好啦,而家好大條有dd難入口,同埋佢唔係好彈牙,偏淋左少少。雞翼有 3 隻,唔重滷水味,同埋好鬼瘦呀,無肉既! 不過 $16 都係咁上下既質素架啦。佢野飲加 $ 5,不過我無加到。D阿姐都幾好禮貌同服侍呀,發現原來呢D時段好多食店都有D優惠幾平下,媽咪話個日係樂園見到 $ 12 碗添咋,下次又去食下先。

2009-10-10 10 瀏覽
我差不多每個星期都嚟呢度食野 !上個星期都唔見有呢樣新野!有兩款,十三會同埋十八會,即係大什會咁解,麵底任選,我就比較喜歡米線,我終於叫咗十八會,入面有; 牛肉,猪肉,猪潤,咸腩肉,絕椒肚,,雞肉,魚腐,豆卜,火腿,蘿蔔,腐皮,龍蝦丸,黑椒牛丸,冬菇時菜,竹笙,加埋湯底入面嘅芽菜,芹菜同埋旺菜(應該係黃牙白)個湯底味道我幾鐘意!! 好似呀媽煮嘅味道 !! 重有一樣 ! 都幾大碗呀! 女仔可以兩個人分,我就差d 食唔哂 !
我差不多每個星期都嚟呢度食野 !

上個星期都唔見有呢樣新野!

有兩款,十三會同埋十八會,即係大什會咁解,

麵底任選,我就比較喜歡米線,

我終於叫咗十八會,

個湯底味道我幾鐘意!! 好似呀媽煮嘅味道 !!

好大碗
餐牌
2009-10-09
好大碗
  • +八會
2009-09-14 2 瀏覽
好耐冇食過大家食了, 我記憶中佢o既收費係好似車仔麵咁, 遂個餸計今日再食, 已經變咗單併$21, 雙併加$5了, 真係生意難做仲有, 以前啲菜鋪係擺喺枱面任攞架, 依家要出去"不"男朋友叫咗東坡肉手攪麵, 我要咗皇牌撈麵撈麵係第一次試, 初頭以為係"簡"水麵, 到咗先知原來係撈手攪麵個賣相幾討好, 雖然唔多料, 得芽菜同肉碎, 但份量係滿滿的一大碟好夠味, 有微微辣辣地, 好味, $20一碟好抵食其實我同男朋友兩個都幾肚餓, 下午5點幾先食第一餐, 但我地兩個都覺得個份量多咗早知個撈麵咁大碟, 一碟兩份食都夠咯雖然價錢調整咗, 但份量亦多咗, 都唔算叫加價呀
仲有, 以前啲菜鋪係擺喺枱面任攞架, 依家要出去"不"
男朋友叫咗東坡肉手攪麵, 我要咗皇牌撈麵
好夠味, 有微微辣辣地, 好味, $20一碟好抵食
早知個撈麵咁大碟, 一碟兩份食都夠咯
雖然價錢調整咗, 但份量亦多咗, 都唔算叫加價呀
2009-09-13
  • 皇牌撈麵
2008-12-04 46 瀏覽
如果去到旺角,要喺趕時間中,求其搵一間食店解決自己一餐架話,我一定會選擇呢一間野!!佢ge手攬麵同削搖麵我都試過,都係各有千秋,但如果要削搖麵係會比較少麵d,但依然可以食得飽;佢ge酸辣湯底少辣好適合唔多食得辣但又想試下ge人士。每一碗麵就算唔加餸佢都會跟一d芽菜同久菜,好細心架!!
每一碗麵就算唔加餸佢都會跟一d芽菜同久菜,好細心架!!
2008-11-17 31 瀏覽
上個禮拜同男友黎左呢度食. 下晝食太飽, 兩個都唔太肚餓, 呢度既份量就剛剛好!茄蛋牛肉手攪麵﹕湯底味道係清清淡淡的蕃茄味, 同手攪麵都幾夾(個人覺得手攪麵係似稔身d既拉麵). 覺得d餸少左d, 牛肉碎了些, 食得有d唔滿足. 男友覺得好似以前味道好d, 我第一次食, 都覺得唔錯呀! 清清地感覺幾健康炸醬酸辣米線﹕味道幾濃, 加埋d炸醬夠惹味, 感覺唔錯! 鋪頭入面有個位係可以俾你自己加辣菜甫, 冬菜同辣油. 試左辣菜甫, 幾辣幾惹味!感覺都幾抵食, 環境服務也合格, 下次黎會試下削搖麵

炸醬酸辣米線﹕味道幾濃, 加埋d炸醬夠惹味, 感覺唔錯!

感覺都幾抵食, 環境服務也合格, 下次黎會試下削搖麵

2008-11-13 13 瀏覽
成日都食官塘新之食,今次都可以話係第一次試大家食﹗對比起官塘的一間,呢度環境算好好多,起碼地下唔會好dirty咁,都叫做乾淨﹗要左個小辣酸辣既滑牛粗上海麵,湯底有芽菜、酸菜等,湯面浮起0的好似肉碎咁既野,先喝一口湯已覺相當惹味,小辣原來都好鬼辣的,額頭汗水鼻水直標,佢除中、大辣之外仲有超辣,真的不敢想像﹗麵身比較淋,明顯是煮得過熟,浪費了上海粗面的彈牙質感。反而0的滑牛就真係幾鬼滑,食落仲好有牛肉香,很不錯呢﹗工友要左個茄蛋牛粗麵,大家都不約而同的話0的麵係over cook的,如果keep番呢樣野味道會更好呢﹗油菜上面淋上腩汁的,幾特別﹗感覺新之食既麻辣湯底比呢度吃的有層次感,用料亦更多,起碼又有芽菜、腐竹等,仲要份量多很多,所以只給予普通平價就算了﹗
成日都食官塘新之食,今次都可以話係第一次試大家食﹗

油菜上面淋上腩汁的,幾特別﹗

2008-11-01 9 瀏覽
海洋公園十月全城哈囉喂驚嚇過後, 大家還沒吃晚飯, 友人不停嚷著肚子極餓, 其實小妹到了這時候疲倦多於肚餓, 不太想吃東西, 但在友人慫恿下, 就被拉到來這裡宵夜。(自從辭去肥天使的part time後, 便沒再接觸宵夜了。那段時期晚晚放工後吃tiramisu、cheese cake、tortoni.....真懷念)去前友人不停推介手攪麵有多好吃, 雖然肚子不餓, 但愈聽愈想試......蟹籽龍蝦丸手攪麵:店舖內有一大塊橫額, 介紹什麼是手攪麵。其實手攪麵就是用人手經機器攪出來的麵條, 就是這樣了。麵條粗幼度跟油麵差不多, 白白的, 好有咬口, 帶點韌性, 好喜歡這種口感啊, 還有吃到麵是有點油味, 應該是浸過油來的, 可能這個原故, 才可以保持麵的韌性! 我選了清湯底, 加上配菜(芽菜、菜圃、咸菜、肉粒、蔥、莞茜) , 湯底咸左少少, 配菜份量亦不足夠。蟹籽龍蝦丸有三粒, 大大粒好爽口彈牙, 食到蟹籽卜卜聲, 唔錯! 友人真的沒介紹錯這個手攪麵啊~東坡肉削搖麵:友人的。試了一根削搖麵, 比手攪麵來得出色啊, 扁扁平平的, 好像在吃削薄了的年糕似的, 同樣咬口十足, 好特別。下次再來會

東坡肉削搖麵:友人的。試了一根削搖麵, 比手攪麵來得出色啊, 扁扁平平的, 好像在吃削薄了的年糕似的, 同樣咬口十足, 好特別。下次再來會要削搖麵, 哈哈! 至於東坡肉並非正統的那種, 似台式滷肉, 友人評價不錯。

不知道為什麼, 雖不太餓, 但吃了一口就停不了, 為食!!
宵夜時段人客也不少, 好多都是放工過來的。這裡地方不算大, 但卡位坐得蠻舒服, 不過衛生要改善一下。
手攪麵
東坡肉?
$23 (宵夜)
  • 手攪麵、削搖麵