餐廳: 大家樂
資訊:

藍澄灣大家樂疫情以前會好多好多人,因為勁多自由行關係,整個商場都會迫爆而且嘈吵。 疫情開始就環境舒服好多啦! 不過食物質素仍然係快餐店質素,冇乜驚喜 而且價錢其實都幾貴, 但因為有落地大玻璃 ,光線夠,環境清靜咗好多, 商場內除左佢就只係得另一間茶餐廳,唯有同自己講可以食得舒服都係一種享受乾噌噌焗豬扒飯可能少咗人食,乾焗得太耐, 由內到外都乾爭爭 乾噌噌焗魚柳飯評價同上面差唔多,不過塊魚柳都算幾大塊淡茂茂紅豆冰紅豆冰要另外加錢, 其實食大家樂一啲都唔平,所以為有兩個人share一杯嘢飲
! 不過食物質素仍然係快餐店質素,冇乜驚喜

乾噌噌焗豬扒飯

乾噌噌焗豬扒飯
可能少咗人食,乾焗得太耐, 由內到外都乾爭爭

乾噌噌焗魚柳飯

乾噌噌焗魚柳飯
評價同上面差唔多,不過塊魚柳都算幾大塊

淡茂茂紅豆冰

淡茂茂紅豆冰
2021-07-18
2020-04-07 279 瀏覽
老實說,熊貓一直很少光顧快餐店,相信已經超過一年沒有去過大家樂了。今天因為熊貓去貨櫃碼頭附近工作,唯一可以選擇的食店就是大家樂。有留意熊貓的各位,都知道熊貓最鍾意就係食牛扒。所以雖然去到大家樂,我都是點了最貴的鐵板牛扒餐。首先,這裏找位置非常困難,因為太多內地的朋友住在上面的酒店,而且他們有的非常嘈吵,所以大家要有心理準備。食物方面,熊貓真係第一次食咁差的牛扒,牛扒真係完全乾爭爭,真的有點以為自己是吃磚頭。而且雖然餐牌標榜着是紐西蘭的肉眼扒,但是其實真的不好吃。除餐附送的粟米,沒有甜味,不好吃。而整個套餐最好吃就是我另外加配的啫喱...總結,大家如果有得揀,就不要來這一間大家樂吃飯。

而整個套餐最好吃就是我另外加配的啫喱...

總結,大家如果有得揀,就不要來這一間大家樂吃飯。

2019-03-24 257 瀏覽
平時對快餐店嘅食物一向冇乜好感,但係果晚喺青衣藍澄灣附近實在太肚餓了,周圍都冇乜食店,於是硬著頭皮去試下,估唔倒感覺又唔算太差,都仲幾好食!鐵板紐西蘭牛扒加腸仔,呢個扒餐比預期之中好好多,第一係鐵板真係夠熱,第二牛扒都算好厚身,入口肉汁都豐富。果條大大嘅芝士腸,入口味道唔錯,有D似喺超級市場買晚貴價貨,這個餐仲有炒飯加埋黑椒汁都算合格。除此之外,這些快餐店都係唔需要排隊,電子屏幕版出現號碼,就自己去取,真係改進了不少!

2019-02-07 167 瀏覽
大家樂盆菜分開飽魚、西蘭花、油雞、燒鵝比,用膠合分開上,另加一袋包鮑魚汁,他們是凍的,須要自已加熱放上盆菜上!其餘的放在盆菜內,有魚蛋、福袋、冬菇、蠔士、好味的鹵水豬肉、豬皮、粟子、芋頭、蘿蔔、、、等,它們放在一個盆上,由餐廳買回家,它很熱的!這個盆菜平均都好味,唯一美中不足是要自已把飽魚、西蘭花、、、等放在盆菜上和弄熱飽魚汁淋在飽魚、西蘭花、雞、鵝上!由開始至食完,這盆菜還是熱的!服務員很好,給我們十二份餐具,我們吃完還不用洗碗
由開始至食完,這盆菜還是熱的!
服務員很好,給我們十二份餐具,我們吃完還不用洗碗

外賣自取
一直都好欣賞大家樂嘅西多士,平靚正。曾經有傳媒比拼過三間快餐連鎖店嘅西多士,大家樂評分最高。原本放假落大家樂嘆返個西多士下午餐係指定動作,點知裝修后加價兼減料。價錢由21加至22蚊,係通漲丶鋪租同人工高企嘅香港原本係無可厚非。但係由兩塊包夾花生醤變成一塊包冇花生醬,就算再平都唔值得。希望大家樂可以考慮回復以前的花生醬西多士,就算賣貴D都冇所謂。既然選擇咗咁邪惡嘅食物,如果仲達唔到味覺上嘅享受,實在太唔抵了
2018-04-03
2018-02-02 148 瀏覽
當溫度降至10度以下,冷風中,你最想吃的是什麼?當然是火鍋啦!但若只有一人時,如何能圍爐、如何點菜呢?也不知是誰那麼聰明,設計了一人的火鍋。一個人也可以暖烘烘的「打邊爐」,多好!難得的是湯底有多種選擇,有多種菜式、有丸、更牛、有豚肉,更有我喜歡的魚皮。當然,若要脆肉鯇、鳝片、象拔蚌、鮑魚等再高檔的,便不是快餐式能供應了!份量極足夠,甚至可稍作添加,更可供2人共享。唐生菜很新鮮,䐁肉不遜於一般酒樓,手打丸亦不錯:)基本的醬料均有,任調任取。可惜是湯底味精稍重,食後很口渴!

䐁肉火鍋+三寶丸

䐁肉火鍋+三寶丸
2016-12-24 278 瀏覽
大家樂,香港人應該無人吾識。有多少個午餐在大家樂度過,今天忽然想食一個大家樂的午餐:一般茶餐廳,$38可能只係蒸水蛋的價錢,但大家樂還包括1碟飯。非常抵食。水蛋要蒸得好食,必須要滑,它做到了,如果喜歡偏咸的朋友,還可以在自助台上自行加美極,我覺得水蛋蒸得很入味,所以沒加。水蛋還加了2粒肉丸,照顧我這種無肉不歡的人,肉丸不是一般小食店的那種魚蛋質感,它的確是由95%以上的肉和冬菇絲組成,食起來有肉味還帶冬菇香。除了肉丸還有花菇,花菇營養豐富、肉質嫩滑,含多種氨基酸和維生素,令菜式增色之餘還達到營養均衡效果。水蛋底還舗了粉絲,粉絲吸收了所有食材的味道,食完我也想成為其粉絲。套餐加$5.5有一杯熱飲,有3款可選,我選了花旗參圓肉杞子茶。當然這個價錢別寄望有高級花𣄃參,不過喝起來的確有花旗參味,圓肉和杞子可以直接進食,飲得還食得,雙重享受。快餐店果然有效率,由選餐、付錢、取餐不用5分鐘。非常適合繁忙都市的打工一族。
大家樂,香港人應該無人吾識。

有多少個午餐在大家樂度過,今天忽然想食一個大家樂的午餐:
鮑汁花菇肉丸蒸水蛋

花旗參杞子園肉茶

2016-12-23
$43.5 (午餐)
鮑汁花菇肉丸蒸水蛋
花旗參杞子園肉茶
2016-09-16 177 瀏覽
可惜 菜太少 海南雞飯 味道不錯 附酸菜夠味就是肉太少 姊不吃皮啊 醬料也好吃重點 飯也太多 姊不吃飯⋯⋯哈哈希望單點的小菜多點 大致上還行廚師忘記幫我作四寶飯 讓我白白站在櫃檯前等了蠻久的⋯⋯⋯
可惜 菜太少 海南雞飯 味道不錯 附酸菜夠味

2016-09-16
  • 海南雞飯
  • 四寶飯
2013-02-26 71 瀏覽
呢間大家樂真係與別不同; 食物質數令舍差....鎮江雞柳飯鎮江汁不錯, 甜甜的我喜歡...但看看雞件同隻蛋一樣大.... 佢唔好改個名叫雞扒或雞柳啦...係雞件之嘛.. 就黎同麥樂雞尺寸一樣大呀....同佢餐牌既相完全不同...隻蛋完全唔係糖心... 係其他分店食係糖心架...飯又乾同埋只係微暖咋....唔夠熱...仲有D豆... 好似食剩咁...
呢間大家樂真係與別不同; 食物質數令舍差....
鎮江雞柳飯
鎮江汁不錯, 甜甜的我喜歡...
係雞件之嘛.. 就黎同麥樂雞尺寸一樣大呀....
同佢餐牌既相完全不同...

隻蛋完全唔係糖心... 係其他分店食係糖心架...
飯又乾同埋只係微暖咋....唔夠熱...
仲有D豆... 好似食剩咁...

題外話/補充資料: 大集團請將你們既品質標準化...
2013-02-07
2009-08-15 62 瀏覽
因為一要整tiramisu特登行落藍澄灣買一杯黑咖啡..行到去見到囉野食條隊大排長龍諗住過隔離一哥買啦..但係單點一杯實在太貴..叫餐又無野岩食..最後都係要過返大家樂..叫左吉列豬排+腸仔2條+咖啡+多士..竟然地..多士先係重點..有得簡配牛油又或者士多啤梨..見佢有得簡士多啤梨醬就簡啦..凍冰冰既士多啤梨醬加塊熱辣辣既多士上..味覺絕頂既享受d jam有士多啤梨粒..不過有d稀..唔知係咪自家製呢?不過真係好好食!!
因為一要整tiramisu特登行落藍澄灣買一杯黑咖啡..
行到去見到囉野食條隊大排長龍諗住過隔離一哥買啦..
但係單點一杯實在太貴..叫餐又無野岩食..
最後都係要過返大家樂..
叫左吉列豬排+腸仔2條+咖啡+多士..
竟然地..多士先係重點..
有得簡配牛油又或者士多啤梨..
見佢有得簡士多啤梨醬就簡啦..
凍冰冰既士多啤梨醬加塊熱辣辣既多士上..
味覺絕頂既享受

d jam有士多啤梨粒..不過有d稀..
唔知係咪自家製呢?不過真係好好食!!
2009-08-08
$18.5 (早餐)