餐廳: 大家樂 (鳳德商場)
資訊:

2011-05-24 101 瀏覽
鐵板窩蛋穀飼牛肉 ~~ 晚市 鐵板唔夠熱, 餸沒有冒煙沒有"滋滋"聲, 要扣好多分!!! (有時食呢間既鐵板牛扒, 個鐵板都係唔夠熱的) 整個餸好似用油+豉油浸住, 幾鹹 覺得像普通肥牛, 因幾多肥肉
鐵板窩蛋穀飼牛肉 ~~ 晚市

整個餸好似用油+豉油浸住, 幾鹹
覺得像普通肥牛, 因幾多肥肉
2010-12-30 53 瀏覽
焗肉醬意粉 好幸運地遇上剛剛焗起既肉醬意粉, 意粉軟硬度剛好, 一d都唔乾身 面層舖滿肉醬及芝士, 芝士夠多, 肉醬不會過杰, 濕度適中 肉碎亦足料, 粒粒有肉味有嚼頭, 拌著有鮮蕃茄茸既茄醬好醒胃 唯一缺點是油份較重

焗肉醬意粉

面層舖滿肉醬及芝士, 芝士夠多, 肉醬不會過杰, 濕度適中
唯一缺點是油份較重
2010-12-09 39 瀏覽
新出既盛盒茶餐幾飽肚...叉燒米, 焗芝士火腿卷, 咖喱角, 腸, 西米糕, 粟米, 餐飲 個卷外皮像印度薄餅, 若遇正剛剛焗起就超正! 溶化既芝士好香, 若放涼了個皮就好硬 餡料除了芝士火腿外, 還有洋蔥, 菠蘿... ... 叉燒米既叉燒就太碎, 像極切剩既頭尾
新出既盛盒茶餐幾飽肚...

餡料除了芝士火腿外, 還有洋蔥, 菠蘿... ...
叉燒米既叉燒就太碎, 像極切剩既頭尾
2010-12-09 36 瀏覽
新出既八節骨牛坑腩 ~ 不熱的, 要明爐加熱才能食 牛腩 --- 鞋, 硬, 乾, 韌, 寧願去附近既明x麵檔食仲好 枝竹好硬, 滾好耐都唔夠稔 蘿蔔唔入味 湯底落了點胡椒, 好清淡, 近乎清水既湯底
新出既八節骨牛坑腩 ~

不熱的, 要明爐加熱才能食
牛腩 --- 鞋, 硬, 乾, 韌
, 寧願去附近既明x麵檔食仲好
枝竹好硬, 滾好耐都唔夠稔
蘿蔔唔入味
湯底落了點胡椒, 好清淡, 近乎清水既湯底
2010-11-17 56 瀏覽
晚市 --- 老火湯 + 小菜 鹹魚芥蘭炒豚肉--落足鹹魚蓉, 好香--芥蘭好碎, 像菜頭菜尾--豚肉好難食, 像落了過量肉鬆粉, 味帶苦之餘, 肉質變晒樣, 勁稔 黑椒菠蘿炒牛肉--黑椒好惹味--牛肉大件夠稔--配菜有西芹同荷蘭豆, 新鮮爽脆
晚市 --- 老火湯 + 小菜
鹹魚芥蘭炒豚肉
--落足鹹魚蓉, 好香
--芥蘭好碎, 像菜頭菜尾

黑椒菠蘿炒牛肉
--黑椒好惹味
--牛肉大件夠稔
--配菜有西芹同荷蘭豆, 新鮮爽脆

豬肉差
牛肉正
牛肉正
2010-11-15 32 瀏覽
黑椒石斑飯--石斑塊有兩塊, 外層炸得香脆, 魚肉味淡, 不過覺得比龍脷柳好食--黑椒汁惹味 鴛鴦炒飯--食過同一集團一粥麵既鴛鴦炒飯, 覺得大家樂質素高些, 肉絲, 蕃茄及蝦都夠多--不過白汁仍是太淡, 唔夠味
黑椒石斑飯
--黑椒汁惹味

鴛鴦炒飯
--不過白汁仍是太淡, 唔夠味
2010-09-19 51 瀏覽
茶餐推出越式湯河, 先試牛肉 ~~ 河粉厚身 牛肉稔, 肉味濃 好多生洋蔥, 以這麼細碗既河粉來說, 洋蔥實在落得過多 湯底好甜!!!! 帶少少香茅味 + 少少辣 另外 + $4.5 試新出既小麥胚芽椰汁雙色冰--小麥胚芽: 完全見不到, 相信是漏了落--椰汁夠濃, 沒有溝水--雙色: 兩種顏色既jelly
茶餐推出越式湯河, 先試牛肉 ~~

河粉厚身
牛肉稔, 肉味濃
好多生洋蔥, 以這麼細碗既河粉來說, 洋蔥實在落得過多
湯底好甜!!!! 帶少少香茅味 + 少少辣

另外 + $4.5 試新出既小麥胚芽椰汁雙色冰
--小麥胚芽: 完全見不到, 相信是漏了落
--椰汁夠濃, 沒有溝水
--雙色: 兩種顏色既jelly
2010-09-10 176 瀏覽
芝士忌廉汁焗海鮮飯 之前食大家樂焗飯都係又乾又硬, 但今次幾好, 一d都唔乾 滿滿既芝士忌廉汁舖面, 好香! 餸有蟹柳, 小塊煎龍脷, 仲有一舊又爽口又煮得夠軟身既墨魚仔, 好鮮味! 飯就硬了少少
芝士忌廉汁焗海鮮飯

之前食大家樂焗飯都係又乾又硬, 但今次幾好, 一d都唔乾
滿滿既芝士忌廉汁舖面, 好香!
飯就硬了少少
2010-09-10 23 瀏覽
千層咖喱雞又係被廣告吸引, 千層咖喱好香, 亦重椰汁味 雞有三隻 --- 雞脾, 雞翼, 雞胸 --- 感覺是面層用香料醃製後再去炸, 而雞肉裡面仍juicy, 保留肉汁. 不過雞胸實在太多骨, 好少肉
千層咖喱雞

又係被廣告吸引, 千層咖喱好香, 亦重椰汁味

2010-08-30 75 瀏覽
百合炒西芹魚塊--第一次食鮮百合炒既小菜, 百合炒過後仍保持硬身及帶微甜, 與西芹味道幾夾 煎龍脷柳飯--龍脷柳用蛋漿煎香, 再配香濃粟米汁, 原本唔鍾意偏淡既龍脷都覺得好食
百合炒西芹魚塊

煎龍脷柳飯

百合, 西芹, 魚塊
龍脷
2010-08-19 26 瀏覽
下午茶餐 --- 豬扒包 雖然寫明即叫即整, 但好快就有, 包一D都唔熱, 豬扒只是微暖 食過同一集團既一粥麵豬扒包, 唔錯, 豬扒大塊之餘仲有好多菜絲+沙律醬. 估唔到大家樂會差咁遠 --- 塊豬扒唔止好細塊, 仲又乾又鞋, 個包亦是乾爭爭
下午茶餐 --- 豬扒包

2010-08-04 36 瀏覽
tea 新推出了盛盒茶餐選了 -- 蝦多士, 薯仔沙律, 蕃茄蛋麵包卷, 鮮菠蘿, 啫喱 + 熱飲 $19 看似好多野食, 其實每樣既份量好少, 尤其是麵包卷, 只用一塊細塊的白麵包卷埋, 麵包還是實實乾乾的, 蕃茄亦唔夠紅 蝦多士用了大量油浸然後去炸, 所以外層勁脆及硬身, 勁熱氣, 油味太重
tea 新推出了盛盒茶餐

2010-07-29 29 瀏覽
紐西蘭西冷條‧雞柳條 雞柳普通, 肉味淡, 而西冷條好食過西冷扒, 條條都好稔 墨西哥薄餅估唔到咁好食, 帶有麵粉香, 又夠熱 辣肉醬及車打芝士條配薄餅好夾 選了焗螺, 又乾又硬
紐西蘭西冷條‧雞柳條

雞柳普通, 肉味淡, 而西冷條好食過西冷扒, 條條都好稔

墨西哥薄餅估唔到咁好食, 帶有麵粉香, 又夠熱

辣肉醬及車打芝士條配薄餅好夾
選了焗螺, 又乾又硬
加了黑椒汁後
加了黑椒汁後
2009-12-01 19 瀏覽
今日心血來潮,去大家樂搵野食啦!!是日午餐:- 一哥焗豬扒飯 >> 已經有十年冇食過喇!一樣咁好味,多汁,多料,有我喜愛既蕃茄.加埋軟林林豬扒,完全唔洗用刀切.方便!炒飯底,香!一哥真係一哥,賣左咁多年都仲咁受歡迎~~個餐加0左杯熱檸水,34蚊差不多啦!男朋友餐單:- 五寶飯 >> 我起TST時食過一次,外賣係用圓兜裝.不過今次用普通飯盒裝呢~五寶依舊係果五寶,不過數量唔同.好似脆豬只得4粒,魷魚就多了.飯都多0左囉....見男朋友成個食晒,應該都OK好味道卦~
今日心血來潮,去大家樂搵野食啦!!

是日午餐:-
炒飯底,香!一哥真係一哥,賣左咁多年都仲咁受歡迎~~
個餐加0左杯熱檸水,34蚊差不多啦!

男朋友餐單:-
2009-11-28
2009-11-29 43 瀏覽
今日試左新出既南岸黃金鮑一個餐$58配瑤柱汁扣鮮鮑拼百花釀鮮冬菇+雲腿竹笙濃湯雞+五香牛腩粒扒豆腐+中國茶鮑魚有一小隻, 幾爽, 幾入味 而百花釀鮮冬菇, 有3小粒, 應該係用蝦肉黎釀落冬菇到, 連埋瑤柱汁同食, 好味! d 汁仲可以送飯。雲腿竹笙濃湯雞, 有一隻雞中翼,已經煲到好"淋", d 肉都離晒骨,2舊竹生, 同埋d娃娃菜, 似砂鍋雲吞雞, 好味!五香牛腩粒扒豆腐, 有2塊煎豆腐同菜做底, 上面舖滿五香牛腩粒, 2樣配合得好好食, d 汁送飯一流。$58都係合理價錢既~
今日試左新出既南岸黃金鮑
連埋瑤柱汁同食, 好味! d 汁仲可以送飯。
$58都係合理價錢既~
2009-11-29