2023-02-16 226 瀏覽
行過俾佢過百子櫃吸引住,坐低咗之後就開始叫嘢食,今次試咗個火腿班尼迪蛋,估唔到佢個蛋做得幾好,好落去個蛋白唔會散,入面都仲係流心好好味,另外塊包都好唔錯。之後就叫咗杯Americano,都係易入口幾好味嘅。
2023-02-09 293 瀏覽
約咗朋友食早餐,諗住去遠啲,就去宋王臺站🚇上網揾到「大和堂」有早餐又有我最愛嘅「☕️咖啡」😋😋,而且又覺得店舖好有特色,於是就去試吓啦!我哋2個人叫咗一份英式早餐、一份🥞🍌share 一齊食,叫咗2杯特色咖啡。
2023-02-08
$122 (早餐)
傅統英式早餐
熱朱古力咖啡
熱海鹽焦糖咖啡
2023-02-06 220 瀏覽
Tai Wo Tang CaféG/F, 24 Nga Tsin Long Road, Kowloon CityTraditional english breakfastThe quality is normal, exquisite and seasoned just right, the potato cakes are delicious and crispy, the sausages have herbs, not too greasy, but their sourdough is fried with oil, it is a bit oilyEgg waffles and chickenEgg waffles are above the standard as far as restaurants outside the street are concerned, half hollow and half solid when you bite openIt is crispy enough, even if it sticks to the sauce, it wil
Tai Wo Tang Café

Traditional english breakfast

Egg waffles and chicken

It is crispy enough, even if it sticks to the sauce, it will not be dry. There is a lot of fried chicken and a thin layer of fried skin, satisfying the pleasure of eating meat. The sauce is just right and sweet and sour. You can eat a lemon peel to add more flavour, it’s not astringent, it’s delicious

Linguine Carbonara
The ingredients and the taste are relatively ordinary
2023-01-10 519 瀏覽
藥箱變成首飾箱 咁藥店可以變咩?答案係咖啡店😎講緊嘅係呢間由八十年歷史嘅蔘茸藥行活化而成嘅懷舊coffee shop - 大和堂😆呢到保留咗好多昔日嘅面貌同回憶百子櫃同牌匾等物件 散發住舊時代嘅氣息👴🏻但同時喺呢到亦都會搵到好多新舊交融 中西合璧嘅元素🀄️🃏係一個值得花時間黎感受下嘅特別地方.🍴麻辣蛋牛三文治 $168 💛9/10夾住嘅唔係碎濕濕嘅牛肉而係肉汁豐富嘅肉眼扒連埋煎蛋咬落去 又香又juicy🍳 🥩個醬亦都有驚喜 睇落平平無奇但真係有四川麻辣嘅香麻味道同刺激感🌶三文治同薯條都脆身 個人推薦.🍴雞蛋仔與雞 $118 💛8/10採用咗chicken waffle嘅概念但將窩夫轉為更具香港特色嘅雞蛋仔🧇保留上脆下軟嘅特色雞蛋仔會係偏軟身嘅質地 唔似平時脆卜卜 但蛋味香濃 食落似雞蛋糕嘅feel🐣醬汁可揀薑汁糖漿或者西檸汁 稱唔上好好食 但幾fun嘅嘢食之選🫣.🍴大和堂鮮奶咖啡 $48 💛8/10以 熱咖啡 x 伯爵茶 x 蜜糖 嘅特別配方帶黎一杯無須砂糖嘅天然甜味飲品☕️🫖🍯idea幾得意 但略嫌咖啡味道唔太出.🍴宇治抹茶鮮奶(凍) $50 💛7.5/10普普通通 正常發揮建議試下其他
藥箱變成首飾箱 咁藥店可以變咩?
答案係咖啡店😎
唔想等嘅朋友仔 記得預早啲啦
午餐
  • 麻辣蛋牛三文治
2023-01-06 355 瀏覽
九龍城半日遊最後一站來到網紅最愛的咖啡店─大和堂。幸好當日不用排隊,我們在門口打卡了一會兒才入座。📍位置:宋皇臺站B3出口,步行約十分鐘,挺方便。🏠環境:門口就是一個打卡位置,復古中式的「大和堂」木招牌配鐵閘和落地玻璃門,隱約可見咖啡機和百子櫃,很有年代感。而室內樓底非常高,牆身掛上牌匾和裝了假植物的大玻璃瓶。最吸引人眼球當然是與牆身融為一體的百子櫃,可惜設在咖啡機後,不能打卡。🤵🏻服務:不收加一,自行到咖啡吧台下單。☕️咖啡:由於吃了午餐和茶點,真是吃不下東西,所以只點了兩杯咖啡。☕️S. 🍯Caramel Latte Hot $46這杯咖啡毫無特色😐,味道和口感跟普遍咖啡店是一樣,完全嚐不出海鹽焦糖味,唯一好是不甜吧!☕️Caffe 🌹Rose Latte Hot $46😝反而朋友點的玫瑰鮮奶咖啡不錯,入口就嚐到濃郁的玫瑰味😍,但不會蓋過咖啡味,而且拉花是難度較高的天鵝。

📍位置:宋皇臺站B3出口,步行約十分鐘,挺方便。

隱約可見咖啡機和百子櫃,很有年代感。
而室內樓底非常高,
牆身掛上牌匾和裝了假植物的大玻璃瓶。

🤵🏻服務:不收加一,自行到咖啡吧台下單。

☕️S. 🍯Caramel Latte Hot $46

☕️Caffe 🌹Rose Latte Hot $46
2023-01-03
2023-01-04 3029 瀏覽
近年大家都喜歡到文青咖啡店打卡,你又有無諗過一間差唔多有過百年歷史的中醫藥材舖,可以活化成為一間 stylish 的咖啡店呢?由中醫館改建而成的「大和堂咖啡店」,環境別具一格,完整地保存了九龍城 20 年代的面 貌,現在主打帶有香港風味的西式菜餚和特色咖啡。裏面保留不少藥材舖的特色,例如百子櫃、畫像等等:今餐約了美女 @dadalin 一同慶祝生日,久沒見面!她之前到過不少地方旅遊,分享有趣的經歷,大家已雞啄唔斷 XD好,邊食邊傾。先來「花生糖 Latte」$50它在牛奶咖啡上灑上九龍城舊糖果舖「貴嶼仔和記隆」的花生糖碎:這個傳統與現代的結合,不太甜,又可帶出舊社區的風味特色,一杯在手,暑意盡消!「有蝦嘅蝦籽麵」好一個搞笑的菜名!我起初也不知是什麼葫蘆賣什麼藥,原來是紅蝦西式蝦子麵,再灑上中式蝦子:我最喜歡這種大膽創意的 crossover,起初我以為是意大利粉,怎知吃下去才知是中式蝦子麵,驚喜!麵條索晒紅蝦汁,有點像龍蝦意粉,沒有違和感;加上面頭的中式蝦子提香,屬來到這裏必點:「安格斯麻辣三文治」$168靈感來自本地茶餐廳的「蛋牛治」,換上優質肉眼扒配搭用藥材舖的四川花椒造成的麻辣醬
裏面保留不少藥材舖的特色,例如百子櫃、畫像等等:
好,邊食邊傾。先來「花生糖 Latte」$50

有蝦嘅蝦籽麵
安格斯麻辣三文治」$168
靈感來自本地茶餐廳的「蛋牛治」,換上優質肉眼扒配搭用藥材舖的四川花椒造成的麻辣醬、加牛油渣而成,辛香惹味香口:
不要小看它剛炸起的薯條,用來點黃色的中式芥末醬,好一個中西合璧的口味。
素吞拿魚雞蛋多士」$88
素吞拿魚以雞心豆仿製,上面放有雞蛋、烤紅洋蔥、蕃茄、蔬菜、藥材大黃等:
味道清新,open sandwich 的擺盤也吸引眼球:
Happy Birthday to Us! 美女 @dadalin 12月尾牛一,我1月頭,大家都是山羊座 Capricorn 呢:
最後甜品還有「Coffeemisu
是咖啡與甜品 Tiramisu 的混合版,酒心手指餅浸在冰凍半啫喱狀咖啡中:
有得食又有得飲,簡約文青feel,好打卡:
這裏還有一系列的花茶、咖啡、混合中式藥材的創意飲料等,驚喜度十足。當日坐在我們隔離還有某間主流電視台來拍攝飲食節目呢 XD 可見這間活化了的咖啡店之魅力,大家有時間,不妨來體驗此店的驚喜連連,應該不會失望而回!
在此再互祝大家牛一愉快,壽星女 @dadalin 繼續靚靚,同埋嚟緊 project 大成功!
2022-12-29
慶祝紀念
生日
  • 花生糖 Latte
  • 有蝦嘅蝦籽麵
  • 安格斯麻辣三文治
  • Coffeemisu
📍大和堂📍位於古式古香嘅九龍城前身為一間舊式中藥鋪 - 大和堂蔘茸藥行搖身一變改造成一間cafe☕️擁有懷舊的裝潢 而且保留左好多舊時中藥鋪嘅物品 例如充滿歷史嘅百子櫃 牌匾 鐵閘 ⏳而Menu嘅食物結合咗西式cafe同香港本土元素風格 好有特色☺️當日排左差唔多15分鐘就入到去~🔸雞蛋仔與雞 (可選薑汁糖漿/西檸汁) $118Chicken and Egg (ginger syrup / Lemon sauce)份量都算大,雞蛋仔淋左汁上面都仲係脆脆地,酸酸甜甜咁,而炸雞就好似西檸雞 外脆內軟唔油膩🔸麻辣蛋牛三文治 $168👌🏻Sichuan Spicy Beef and Egg Sando成$168咁貴 其實係因為入面有肉眼扒🥩肉汁好juicy!側邊有啲四川麻辣醬,蛋黃醬,牛脂同煎蛋 配埋烘得好香脆嘅多士🥪 仲有薯條🍟整體黎講都幾值得呢個價錢 亦都比想像中飽肚🤰🏻🔸玫瑰鮮奶咖啡 Rose Caffe Latte $46🔸海鹽焦糖咖啡 Salted Caramel latte $46📍大和堂咖啡店 Tai Wo Tang Cafe
📍大和堂📍位於古式古香嘅九龍城
前身為一間舊式中藥鋪 - 大和堂蔘茸藥行
搖身一變改造成一間cafe☕️

擁有懷舊的裝潢 而且保留左好多舊時中藥鋪嘅物品
例如充滿歷史嘅百子櫃 牌匾 鐵閘 ⏳

當日排左差唔多15分鐘就入到去~

🔸雞蛋仔與雞 (可選薑汁糖漿/西檸汁) $118

📍大和堂咖啡店
Tai Wo Tang Cafe

• 雞蛋仔與雞
2022-12-03 472 瀏覽
搵食搵到嚟九龍城咁岩同朋友兩個都放平日假想早少少搵個地方食個brunch搵嚟搵去都唔係好多選擇👉🏼👈🏼因為大部份餐廳都成12點先開門然後發現呢間開好早可以約早啲傾偈傾耐啲都唔怕!.可能我哋去嘅日子真係週日又好早就到所以唔係好洗排隊😀 一朝早最好就叫杯熱Latte豆幾香,係一杯好飲嘅咖啡另外仲叫咗一個egg Benedict自從喺屋企整過發現個汁好煩之後就覺得出去食egg Benedict係物有所值😂佢用嘅包應該係酸種麵包配埋個流心蛋同三文魚整體感覺唔錯同埋我幾鍾意佢啲餐具幾有質感😌仲有印着大和堂嘅字眼有返少少懷舊嘅感覺🤓
搵食搵到嚟九龍城
咁岩同朋友兩個都放平日假
想早少少搵個地方食個brunch
搵嚟搵去都唔係好多選擇👉🏼👈🏼
因為大部份餐廳都成12點先開門
然後發現呢間開好早
可以約早啲傾偈傾耐啲都唔怕!
可能我哋去嘅日子真係週日又好早就到
所以唔係好洗排隊😀
一朝早最好就叫杯熱Latte
豆幾香,係一杯好飲嘅咖啡
另外仲叫咗一個egg Benedict
幾有質感😌
仲有印着大和堂嘅字眼
有返少少懷舊嘅感覺🤓

2022-11-09 754 瀏覽
📍 大和堂咖啡店 -九龍城打卡特色Cafe 活化中醫館基於一個好尷尬嘅時間 大約五點左右 拍好車又唔知食咩好晚市又未到 更加唔想食太飽所以就經過見到未收工嘅Cafe 當然平時去就一定好多人♡ 三文魚籽松露炒蛋多士 $98炒蛋不夠滑比較給實 多士比較軟身 好淋🤣好普通🙈♡ 火腿班尼迪蛋 $88係竹炭麵包 蛋有兩隻 都okay 同樣包係軟身 質感還好 但係酸種麵包就食唔出♡曲奇🍪 咖啡朱古力 $28!手掌咁大塊 兩個人食🆗質地都係軟 唔係外脆內軟相對比較甜 本身自己已經好中意食甜 但都覺得太甜☕️大和堂鮮奶咖啡🤣西式鴛鴦 伯爵茶、咖啡、鮮奶的混合體但係我淨係飲落感覺似奶😂🍵〔熱〕日本抺茶鮮奶 $46奶味偏重 抹茶味比較淡————————————————————————<全自費 真實評價 記錄用 純分享>🔎總結感想 打卡為主飲品個方面 下次就唔需要試啲咁特色嘅嘢🤣 飲返正常就可以食物方面 可能唔太符合個人口味🤣 但係都不過不失最出色係曲奇🍪幾唔錯————————————————————————📍 大和堂咖啡店 (九龍城)九龍城衙前塱道24號地舖⭐️人均消費: $80↑💡Last order: 1
📍 大和堂咖啡店 -九龍城

!手掌咁大塊 兩個人食🆗
質地都係軟 唔係外脆內軟
相對比較甜 本身自己已經好中意食甜 但都覺得太甜

☕️大和堂鮮奶咖啡
🤣西式鴛鴦 伯爵茶、咖啡、鮮奶的混合體
但係我淨係飲落感覺似奶😂

飲品個方面 下次就唔需要試啲咁特色嘅嘢🤣 飲返正常就可以
食物方面 可能唔太符合個人口味🤣 但係都不過不失
最出色係曲奇🍪幾唔錯

————————————————————————
📍 大和堂咖啡店 (九龍城)
九龍城衙前塱道24號地舖
⭐️人均消費: $80↑
💡Last order: 1730
#katcafesnap
#美食分享 #美食記錄 #香港美食 #Hkfoodie #foodie #food #hkeat #hkfood #美食推薦 #美食日記 #香港cafe #香港咖啡店#美食 #食評
#香港特色cafe #特色 #cafe #九龍城
2022-10-24 736 瀏覽
復古參茸藥行裝修咖啡店開業89年改建的參茸藥行的大和堂咖啡店______________________________今天小編來到九龍城的打卡熱點(大和堂),復古的中式藥行裝修咖啡店~~~叫了一杯朱古力咖啡($50),味道香濃,但份量比較少喔~
復古參茸藥行裝修咖啡店

開業89年改建的參茸藥行的大和堂咖啡店

2022-10-14 820 瀏覽
由舊式藥材舖大和堂改裝而成嘅Cafe, 都可算係嚟九龍城Cafe朝聖之旅嘅必去地點,每次去都要等1個鐘以上,今次終於都等到,食物同裝修都非常之特別,絕對唔會令你失望,推介👍🏻
2022-10-08
60 分鐘 (堂食)
2022-10-13 543 瀏覽
最初覺得大和堂是買藥材的地方😅,原來這是一件咖啡室,好有懷舊風呢💕以為這裏的食物好似茶餐廳一樣的,早餐有菠蘿油同熱奶茶。原來這裏是西式早餐😆今次我們早餐叫了bagel, rose latte 、hot latte. 喜歡這個bagel 入面的醬,酸酸地,好有層次感。

2022-10-09 543 瀏覽
🔹九龍城//大和堂咖啡店🔹人均約$170🔹▫️ 傳統英式早餐 $118到好豐富,用煎pan 熱辣辣上🤓🤓熱既野真係好食啲😋▪️雞蛋仔與雞 $118好特別!西檸汁係偏酸好開胃,點雞同埋點雞蛋仔都好食😋雞蛋仔口感好似蛋糕咁,都幾好食,唔係脆果種!▫️大和堂鮮奶咖啡 $48飲落去同普通latte好似冇乜分別🤣🤣問過佢好似係加咗蜜糖,不過我飲唔出🥲🥲▪️黑糖青檸湯力 $50幾夾!不過黑糖味唔係好重😀普通啦~🔹好飽評語整體上價錢偏貴,始終九龍城有好多好嘢食🤣 Menu有個腐竹糖水蛋撻好想試但$50好貴🥹🥹有人食過話俾我知值唔值🥹😌🧠回頭指數:6️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:8️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:6️⃣
🔹九龍城//大和堂咖啡店🔹人均約$170🔹

▫️ 傳統英式早餐 $118
到好豐富,用煎pan 熱辣辣上🤓🤓熱既野真係好食啲😋

▪️雞蛋仔與雞 $118

▫️大和堂鮮奶咖啡 $48

▪️黑糖青檸湯力 $50
幾夾!不過黑糖味唔係好重😀普通啦~

🔹好飽評語

🧠回頭指數:6️⃣
🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣
🌬冷氣溫度:8️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:6️⃣
2022-10-05 467 瀏覽
隨著屯馬線既開啟,九龍城就越黎越多人,所以都有唔同既cafe都出現了~今日同大股東(佢叫我唔好再叫佢路人甲喎🤣)泊好車之後,就話帶我去間比較得意既Cafe食野,咁好啦,咁就跟佢去,因為九龍城都係大股東成長既1個地方之一。講到咁特別,我就諗住好多人排隊,點知好好彩唔駛等位,就衝左入去喇~入到去,見到係細個去藥房😎既感覺,好似睇完中醫,俾藥方就會有藥房既員工執藥,唔知咩樣,九龍城有間中藥鋪同cafe係1模1樣,大家都可以去睇下🤪~坐低睇完叫野食啦,我地今日叫左:⁃ 大和堂芝士漢堡飽🍔⁃ 意大利香蒜青醬蘑菇意粉🍝⁃ 鮮奶咖啡☕️⁃ 黑糖青檸湯力🥤首先黎到係我既黑糖青檸湯力🥤,真心呢個組合我未飲過,因為好多時飲得湯力就係想有清新同爽既感覺,而黑糖係甜到唔係1般人飲到既。第1下飲落去好神奇🤩,完全唔覺得甜,有d飲檸水(我講緊茶記個隻🤪),幾好飲,唔太漏,等我係屋企都試下整先,好飲~之後就係鮮奶咖啡☕️,飲落去就偏重奶🥛,如果唔鍾意飲咁多奶既朋友,可能就要少奶了~食物來了,首先係意大利香蒜青醬蘑菇意粉🍝,醬汁偏多,食材不是太多,只有蘑菇,但整體幾香﹐同埋我唔介意食冇料既意粉,醬汁唔錯,如果鍾意有唔同配

坐低睇完叫野食啦,我地今日叫左:

⁃ 大和堂芝士漢堡飽🍔

⁃ 意大利香蒜青醬蘑菇意粉🍝

⁃ 鮮奶咖啡☕️

⁃ 黑糖青檸湯力🥤

食物來了,首先係意大利香蒜青醬蘑菇意粉🍝,醬汁偏多,食材不是太多,只有蘑菇,但整體幾香﹐同埋我唔介意食冇料既意粉,醬汁唔錯,如果鍾意有唔同配料,可能會覺得麻麻,但係我鍾意個醬🤩,所以冇問題~

最後的大和堂芝士漢堡飽🍔,就同普通既漢堡飽冇咩分別,而漢堡飽就熱到有d辣口🍟,算是不錯,重有漢堡飽有🍔配薯條🍟,薯條好好食,唔會話太鹹,所以都食左好多🥰

總結: 本來我想試佢地既甜品,但係因為太飽冇食到,下次會再食多次甜品。藥材鋪式既Cafe未必個個識欣賞,但用到藥材鋪會有既材料整出食物 (例如: 嘉應子、山楂餅等等)其實係勇氣可加,始終融合1些味道真的不易,所以要加油呀 💪
2022-09-22
  • 大和堂芝士漢堡飽
2022-09-16 702 瀏覽
之前都有bookmake過 大和堂因為見到個特式波蘿包想試不過見到食評多數都話吳得就放後左🙈(不是放棄)今日見到重有時間揾個地方坐下又經就試其他先😉紅棗山楂cheese cake切開 軟身既甜衣就見到2-3層既cheese cakecheese cake層 上面有山楂果凍入口先甜紅棗既甜衣之後就 輕身既cheese cake之後有 酸味味既 山楂果凍結: 中規中矩做得不錯$58就睇個人啦#紅棗山楂cheesecake#大和堂
之前都有bookmake過 大和堂
因為見到個特式波蘿包想試
不過見到食評多數都話吳得
就放後左🙈(不是放棄)
今日見到重有時間揾個地方坐下又經就試其他先😉

紅棗山楂cheese cake