2019-04-18 124 瀏覽
復活節前夕, 想和朋友輕鬆一下 ,都九龍城逛一逛, 來到衙前塱道, 看到一處以巴洛克式建築帶有懷舊風味的咖啡室 ,彷彿走進了另一個時光。走進店內, 樓底極高, 咖啡店上一手藥材店的味道不減, 到處都是上世紀的感覺。雖然是下午人流也很多 ,點了菜後便匆匆的, 走到角落 坐著。桂圓紅棗茶是養生之選 ,茶倒進茶杯後 ,濃烈的桂圓味湧出, 入口淡淡清甜👌鮮奶咖啡花拉得好靚 ,泡沫堅挺,細緻綿密, 華麗與實力並重👍班尼迪蛋超水準,用了一種不知名的醬料烹調 ,有種神秘的味道 ,非常好味😋最後的這款甜品搭配朱古力醬和咖啡雪糕, 甜蜜的味道鬆軟的口感 ,一試上癮😍這裏絕對是隱世咖啡店 ,打卡的必到之處。

桂圓紅棗茶

鮮奶咖啡

班尼迪蛋

這裏絕對是隱世咖啡店 ,打卡的必到之處。
2019-04-18
桂圓紅棗茶
鮮奶咖啡
班尼迪蛋
2019-04-17 40 瀏覽
老店林立的九龍城,別開生面的來了一間由藥材店改裝的cafe,那麼有綽頭,兔子當然不可以錯過。室內設計理念是源用藥材店的重要原素,再加上現今的水泥風、原木等材料。感覺既新而懷舊,是很聰明的想法。cafe 提供手沖咖啡,也有豐富的食物選擇,未吃飯的絕對可以吃得飽。兔子是日選用了soy milk的咖啡,雖然沒有美美的賣相,但味道很不錯。友人還未吃飯,所以都點了不少食物一起分享。二人食量:熱狗配薯條,蟹肉牛油果沙律,大蝦意粉。薯條香脆,YUMMY!意粉味濃,足料!大讚蟹肉牛油果沙律,調味很好,很fresh很滋味!很感激大和堂活化了地方之外,還有心地提供水準以上的食物和咖啡,是一個可以再來的好店。

感覺既新而懷舊,是很聰明的想法。
soy milk coffee
友人還未吃飯,所以都點了不少食物一起分享。

二人食量:熱狗配薯條,蟹肉牛油果沙律,大蝦意粉。
薯條香脆,YUMMY!
意粉味濃,足料!
大讚蟹肉牛油果沙律,調味很好,很fresh很滋味!
2019-04-08
soy milk coffee
  • 蟹肉牛油果沙律
2019-04-16 41 瀏覽
九龍城多野食就係人都知,泰國野,魚蛋粉,街市大排擋,火鍋.....數之不盡今日我就想搵間坐得舒服,靜靜地既地方食野,hea下行下行下比我見到大和堂心諗:「呢度咼」店外係甘既百年歷史建築物x新意念=新舊交融既感覺我哋order左signature 既咖啡:鮮奶咖啡,啡走‘啡走’用左煉奶取代牛奶,好有驚喜,連吾飲咖啡既佢都話正黑松露炒蛋潛艇,食材好新新鮮,炒蛋非常滑,素食者可食用Linguine Carbonara都做得好好,煙肉配上濃郁巴馬臣芝士同香草,好味道雖然店面不是好大,但環境非常舒服,而且食品亦有很多選擇,相信我好快又會約朋友仔黎食食食

今日我就想搵間坐得舒服,靜靜地既地方食野,hea下
行下行下比我見到大和堂
心諗:「呢度
咼」

店外係甘既

百年歷史建築物x新意念=新舊交融既感覺

我哋order左signature 既咖啡:鮮奶咖啡,啡走
‘啡走’用左煉奶取代牛奶,好有驚喜,連吾飲咖啡既佢都話正

黑松露炒蛋潛艇,食材好新新鮮,炒蛋非常滑,素食者可食用

2019-04-15 616 瀏覽
去九龍城大家會諗起泰國菜,但係近年其實都開咗好多好有特式既 cafe 俾人坐低嘆番杯咖啡,又或者食返個 All Day Breakfast 🥞🍳 今次我同表姐就去試下近期IG大熱嘅大和堂咖啡店 ☕️就咁睇個門面你會覺得自己入咗間中醫館,點都估唔到竟然唔係飲中藥而係飲咖啡😆原來唔係淨係個門面似中醫館,連入面既裝修都好別緻,cashier 後面個百子櫃就最有feel 👩🏻‍🔬入面有幾張四人枱同二人枱,就算自己一個黎食,望住個裝修都已經勁有feel😎亦有一張長枱方便幾個同學仔黎Cafe食下野傾下計🍴咖啡都有好多選擇!黎到呢度梗係要試吓佢最出名嘅大和堂鮮奶咖啡啦☕️ 佢係伯爵茶同鮮奶咖啡嘅混合品,有淡淡既咖啡味,但係又唔會太濃烈搶過咗伯爵茶既茶味,最啱我呢啲鍾意咖啡味但係又怕有苦澀味既人😉表姐就叫咗杯咖走,唔講唔知原來咖走係歷史悠久,我即刻偷偷地試咗啖🙊 小店用咗煉奶令口感更加順滑除咗咖啡呢度既食物都好吸引,令人花多眼亂😆我地就決定叫一個意粉同一個潛艇試下呢個卡邦尼扁意粉除咗有煙肉同蘑菇,仲有洋蔥同芝士,醬汁亦唔會太濃郁太膩,brunch time 食完全冇問題👍🏻黑松露炒蛋潛艇真係有驚喜,首先叫
今次我同表姐就去試下近期IG大熱嘅大和堂咖啡店 ☕️

亦有一張長枱方便幾個同學仔黎Cafe食下野傾下計🍴

咖啡都有好多選擇!

大和堂鮮奶咖啡

咖走

除咗咖啡呢度既食物都好吸引,令人花多眼亂😆
我地就決定叫一個意粉同一個潛艇試下

卡邦尼扁意粉

黑松露炒蛋潛艇

黑松露炒蛋潛艇真係有驚喜,首先叫既時候其實我唔知潛艇係乜野😂 不過見到英文寫住 sandwich 都諗住係三文治,不過原來係有啲似熱狗咁用個麵包包住啲黑松露炒蛋同蘑菇😮 個炒蛋好滑同個包又幾夾,好食🙌🏻

整體黎講呢間 cafe 環境好舒服好 chill ,食物質素都好高,仲好岩呃like打卡📸 提提大家一定要影個百子櫃呀真係好鍾意!
2019-04-10
大和堂鮮奶咖啡
咖走
卡邦尼扁意粉
黑松露炒蛋潛艇
2019-04-09 2422 瀏覽
上網得知九龍城開左間以藥材舖改修而成既咖啡店,好姊妹同我一樣覺得幾特別,正好呢日我同佢都收早,所以就決定黎trytry入到去既環境簡潔,聞到既固然唔係濃濃既中藥味啦,四處都散佈咖啡既香氣呢度除左有咖啡同茶品既各類飲品之外,仲有食品供應,以西式食物為主,我同好姊妹都係收早未食晏,所以一人揀左一份主食share呢度係以半自助式既方法落order~睇好想食乜就可以喺大大個藥材店必有既百子櫃前落order再拎返個牌,等店員為我地送上食物先黎係我揀既“雞蛋仔與雞”HKd$98港式地道既雞蛋仔配上沾有薑汁糖漿既脆脆炸雞,更用鐵pan呈上,極有fusion既感覺當中既份量一d都唔少,一個女仔食既話可能會好heavy,兩個人share就岩岩好估唔到雞蛋仔同炸雞一齊食都幾有趣啵而好姊妹就要左一份“招牌大和堂牛肉漢堡”HKd$138當中既牛肉漢堡厚身,包身烘得外脆,夾上熱融芝士、煙肉、酸瓜同新鮮生菜,係穩妥既美味之選最愛當中炸得脆而金黃既粗薯條,無論係淨食定沾上醬料都同樣好吃當日仲飲左杯店家既 Signature Coffee:“大和堂鮮奶咖啡”HKd$48呢杯latte好岩唔飲得濃濃咖啡既小妹,入口較薄

呢度係以半自助式既方法落order~

先黎係我揀既“雞蛋仔與雞”HKd$98

估唔到雞蛋仔同炸雞一齊食都幾有趣啵

而好姊妹就要左一份“招牌大和堂牛肉漢堡”HKd$138

呢杯latte好岩唔飲得濃濃咖啡既小妹,入口較薄身同甜,仲有淡淡既伯爵茶香慢慢滲出添
午餐
2019-04-08 182 瀏覽
網路上流傳著這間咖啡店的故事,今早要外出工作,便來到一試。店內保持很多數拾年前的牌匾,懷舊味道濃厚。Flat white $40,咖啡味濃,奶味比較latte少,回甘味道十足。王牌氣血茶$68,桂圓、紅棗、千日紅、康仙花、金盞菊、金邊玫瑰、黑枸杞。味道甘甜,俱寧神舒壓作用,比較適合女仕。班尼迪蛋$78,水波蛋、荷蘭醬、番茄、火箭菜、無酵母多士。水波蛋生熟剛好,配合其他配料,感覺健康又清新。蟹肉多士$88 ,蘋果、雪梨、他他醬、刁草、多士。蟹肉混合了他他醬,鮮中帶點酸,令到多士不覺油膩。
網路上流傳著這間咖啡店的故事,今早要外出工作,便來到一試。

店內保持很多數拾年前的牌匾,懷舊味道濃厚。

2019-04-07 112 瀏覽
大和堂咖啡店身處九龍城既小街,附近都係不起眼既小舖。佢主打中藥店既風格,入到會見到牌扁,舊相等等充滿老香港特色既事物,新裝修之餘新舊融合,一啲都唔突兀,環境都幾舒服。我叫左個carbonara。佢唔係正宗意大利個種,又唔係日式,中間既口味,個醬既芝士濃得黎又唔會太多cream。咸香咸香,加埋蘑菇同煙肉,幾好食呀。正餐都係偏西式,有all day breakfast, 熱狗之類,不過甜品就中西fusion都幾得意。下次會試下甜品同咖啡~
大和堂咖啡店身處九龍城既小街,附近都係不起眼既小舖。

2019-04-03 115 瀏覽
大堂堂是舊區活化的型格Cafe,有戶外戶內的舒適座位,適合不同需要的食客。環境氣氛都好 chill 又有wifi 提供,是消磨周未午後時光的好去處。而且,不單環境好,食物的味道也不俗👍🏻大和堂咖啡是一款餐廳的特色淡咖啡。於咖啡之上加上Earl Grey 同 蜜糖,口味偏甜易入口,但卻不失咖啡味。如果不愛甜飲的朋友則可免。大和堂招牌牛肉漢堡因為是即叫即制的關係,等候需時約十分鐘。招牌漢堡的有機草飼牛(厚切有牛味)、焦糖洋蔥、酸黃瓜、法國奶油面包的配搭十分豐富。加上熱騰騰的粗薯條(搭配黑松露醬和茄汁),是好滿足幸福感🥰

大和堂咖啡

大和堂招牌牛肉漢堡

2019-03-31 124 瀏覽
在九龍城衙前塱道,一片緊密相連的唐樓之間,地舖的古老牌匾寫上「大和堂」三字,這間傳統的參茸藥行由1932年起,至今已經86年。捱過日本侵華時期,見證香港回歸,沙士期間戴上口罩候診的市民惶惶不可終日的子,時間巨輪帶走一切,隨着老中醫師相繼離世,即使掌櫃接手轉營只賣藥材,亦要在去年中結業。不過,老店終被賦予新生命,2個月後活化成咖啡店,百子櫃、玻璃藥樽日後不再只得苦澀藥材味,而是盛載咖啡豆飄出沁人心脾的甘香。近門依舊是百子櫃,只是內裏藥材變了咖啡豆及茶葉。牆身掛着數塊病人贈予醫館的牌匾,以及醫師在1932年取得的開業執照,讓顧客了解咖啡店前身是區內知名的醫館和中藥行。

近門依舊是百子櫃,只是內裏藥材變了咖啡豆及茶葉。

2019-03-31
5 分鐘 (堂食)
2019-03-31 42 瀏覽
朋友話下午茶去大和堂食,明明就記得大和堂係一間中藥店,點知黎到先知道佢變咗一間cafe!!!入邊嘅裝修非常之精緻,走懷舊風,掛咗好多舊時藥店嘅相片,別有一番風味呢!叫咗一個溫泉蛋肉醬意粉,賣相雖然未至於最吸引,但味道好好!朋友叫咗一個牛油果🥑多士,佢話牛油果好新鮮,多士都夠脆,一食就知係即做!!叫咗杯咖啡,正常發揮!最搞笑係飲到底隻杯又有大和堂個字!整體來講,食物水準可以媲美坊間嘅西餐廳,裝修又特別,難怪好多人都肯排隊等候!

叫咗一個溫泉蛋肉醬意粉,賣相雖然未至於最吸引,但味道好好!

叫咗杯咖啡,正常發揮!
最搞笑係飲到底隻杯又有大和堂個字!

2019-01-30
15 分鐘 (堂食)
2019-03-29 120 瀏覽
今天放假喺九龍城流連, 經過呢間叫大和堂嘅咖啡店, 立即畀佢 懷舊又古色古香嘅裝修吸引住, 於是一於入去飲杯咖啡, 感受一下古樸嘅氣氛。其實佢前身係一間頗有歷史的大和堂中藥店,現改裝成為咖啡店,但店主好有心依然保留佢原有嘅中藥風,裏面仲保留住一個傳統嘅大百子櫃,木枱牌匾 一磚一瓦,盡顯當時舊店的面貌。因為已吃過午餐及甜品,肚子實在吃不消。 所以簡單的點了一杯latte, 希望入去慢慢浸淫在古色古香的環境當中 。latte味道確實不錯 。沒有酸澀, 奶啡比例恰當,喝下去咖啡味濃濃的滲透著。菜單其實也有不少吃的東西, 下次會再來試試。

菜單其實也有不少吃的東西, 下次會再來試試。
2019-03-29
2019-03-27 59 瀏覽
之前在這𥚃吃過早餐,今天下午有空,又來了吃下午茶☕️。下午茶時間,人都不會少,大部分人仕,除了吃下午茶,另一目的自然是來拍照懷舊一下。Hazelnut coffee ,咖啡的榛子味道濃郁,而又不會過甜,咖啡回甘味香甜。大和堂漢堡包🍔,內有一塊很厚的漢堡排,肉汁豐富,厚度比一般漢堡排厚。除了漢堡排,還有煙肉、青瓜、洋蔥和芝士。吃完這個漢堡包,已經非常飽,但因為薯條炸得非常香脆,又配上黑松露沙律醬和茄汁,忍不住連薯條都吃掉。這個下午茶都算很飽了。
之前在這𥚃吃過早餐,今天下午有空,又來了吃下午茶☕️。

除了漢堡排,還有煙肉、青瓜、洋蔥和芝士。

2019-03-24 58 瀏覽
Weekend小確幸 嘆個all day breakfast ————————————Full English Breakfast 💰108平平庸庸 沒什麼比較特別但Sourdoughs 麵包吃起來很crunchy 是有被驚喜到😍————————————Cold Brew 💰68點它是因為思念日本的blue bottle容器很可愛🤣牛奶瓶的咖啡 倒進涼茶杯彷彿跟喝涼茶一樣 搞不清自己在喝什麼————————————餐廳是由一間過百年的藥材行改建而成 同時保留了上世紀的建築元素 適合大家去打卡呃like🤡
Full English Breakfast 💰108

容器很可愛🤣牛奶瓶的咖啡 倒進涼茶杯
彷彿跟喝涼茶一樣 搞不清自己在喝什麼

————————————
2019-03-23 50 瀏覽
「大和堂」-  一間剛接受無線電視訪問的咖啡店,訪問店主如何把一間老舊的中藥店活化成咖啡店的故事。的確店主及設計師成功保留中藥店的特色 : 百子櫃、一塊塊頌揚醫師醫術的橫匾,不同形狀的玻璃瓶,瓶上貼了藥材名稱,室內每一角落睇得到設計師的苦心,希望能夠活化這間中藥店,如果唔係要去九龍城睇中醫,我還以為知這間老字號已經被發展商收購清拆,不復存在。平心而論,咖啡不過不失,咖啡油香但不算突出,但坐在如此雅緻店內一角,享受一杯咖啡,這一份閒情可謂千金難求。

2019-02-17
  • Latte
2019-03-23 66 瀏覽
今天經過九龍城發現這間鋪頭很特別(是由藥行改建而成的)所以就跟朋友在這裏吃了個下午茶☕️cafe保留了許多藥行原有東西,好像百子櫃牌匾等等,很有風味~今日是平日的下午時間,但店內都坐滿了人,可見這間cafe很受歡迎👏🏻比起食物我更喜歡這裏的咖啡☕️很好喝!大和堂鮮奶咖啡 $48如果你跟我一樣很喜歡伯爵茶的話,我超級推薦這一杯!我從未飲過咖啡有伯爵茶味的,令到我非常驚喜!味道是 伯爵茶+鮮奶+甜味,而咖啡味就只有一點點~鮮奶咖啡 $40這杯咖啡味很香~正常味道!招牌大和堂沙律🥗 $88這道菜比較特別的是它的汁!用了陳皮柚子醋汁~雖然不太能吃得出陳皮味,但柚子味很香~蟹肉多士 $88多士烤得很脆,能吃到蟹肉!加上上面有蘋果和沾了雪梨味,非常清新~不過分量不多,88元覺得有點貴~茶杯裡的朱古力 $58用中式茶杯🍵作容器與這裏的環境很夾!更有風味!很喜歡加了山楂,中和了甜味~挺好吃的!
比起食物我更喜歡這裏的咖啡☕️很好喝!

大和堂鮮奶咖啡 $48

鮮奶咖啡 $40

這杯咖啡味很香~正常味道!

招牌大和堂沙律🥗 $88

蟹肉多士 $88