2022-08-19 990 瀏覽
睇呢度之前啲食評 , 都好同意幾年前似乎轉咗手 ,日本人師傅冇再喺度, 但味道依然好食, 重播放8 90年代嘅日文舊歌, 非常之有氣氛。 幾個月冇去食 ,但今日再去,已經變咗播普通話歌同埋舊嘅香港歌 , 氣氛極為奇怪, 師傅都變咗, 夥記又轉咗人,menu都改左少少, 似乎又再一次轉手, 變咗一間普通嘅香港扮日本餐廳。 首先叫咗大勝軒沾麵, 個湯已經唔夠熱, 雖然有三嚿叉燒但係非常之肥,肥到都唔知點食 , 同埋冇以前咁好食,梗係覺得個湯啲味爭啲。以前啲水杯非常乾淨 , 而家去飲水好似有洗潔精味添。 一直以來去大勝軒食沾麵聽日文舊歌愉快嘅回憶就咁冇咗,睇嚟以後都唔使再去 。

以前啲水杯非常乾淨 , 而家去飲水好似有洗潔精味添。

介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 拉麵 在太古 🇯🇵。大勝軒丸一 Taishoken Maruichi。太古城太豐路3號金星閣G1018號舖。特製沾麵 Special Tsukemen紫菜。味蛋。筍乾。五花粒。叉燒 @ 3枚Seaweed。Marinated Egg。Bamboo Shoot。BBQ Pork @ 3pcs。HKD95 特製拉麵 Special Ramen紫菜。味蛋。筍乾。叉燒 @ 4枚Seaweed。Marinated Egg。Bamboo Shoot。BBQ Pork @ 4pcs。HKD98大勝軒炒飯拼煎餃子定食Taishoken Fried Rice with Pan-Fried Dumplings Set。HKD52煎餃子Pan-Fried Dumplings。HKD30 @ 3pcs🤫 Happy Friday..老細興致大發請大家食個Team Lunch..咁我就揀咗食近排好少幫襯嘅大勝軒丸一..一夠鐘放飯就一行四人擔住遮狗衝去搵位..點知咁早去到都仲係要排隊等位..(乜原來可以訂位嘅咩?)..好彩我哋Lunch Time有兩粒鐘..而且都算係早嚟排隊..企咗兩個字
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 拉麵 在太古 🇯🇵
。大勝軒丸一 Taishoken Maruichi
。太古城太豐路3號金星閣G1018號舖

。HKD52

煎餃子
Pan-Fried Dumplings
。HKD30 @ 3pcs

🤫 Happy Friday..老細興致大發請大家食個Team Lunch..咁我就揀咗食近排好少幫襯嘅大勝軒丸一..一夠鐘放飯就一行四人擔住遮狗衝去搵位..點知咁早去到都仲係要排隊等位..(乜原來可以訂位嘅咩?)..好彩我哋Lunch Time有兩粒鐘..而且都算係早嚟排隊..企咗兩個字已經人山人海
🤫 坐低之後諗咗兩秒鐘..為食嘅我都係揀返乜都有啲嘅特選沾麵
🤫 麵嘅份量當然揀返正常啦..(每次就算食正常份量嘅麵都食唔晒..從來都冇諗過揀增量雖然一樣價錢..)然後今次試吓揀熱麵..同微冷嘅拉麵對比會比較軟熟啲
🤫 照舊啦.. 大勝軒都保持到水準以上..麵條本身就係比較粗壯有少少似烏冬嘅Size..質感爽口彈牙..而且夠哂掛湯..至於特製沾麵嘅餸就係乜都有啲..嗰三大片叉燒都算厚切..肥瘦均勻..食肉獸表示極為吸引
🤫沾麵嘅濃湯唔係剩係得湯..總會有少少嘅湯粉等你撈埋嘅時候味道更加濃郁..然後筍乾同鳴門卷..仲有肥仔嘅五花粒粒..呢啲點少得..其實個份量多到冇可能再加木魚湯
🤫 同事仔揀嘅特選拉麵其實就同沾麵嘅份量差唔多..分別就係個湯浸住個麵所以個湯係冇咁濃嘅..然後有四大塊叉燒但係就冇五花粒粒
🤫 另外一個同事仔就叫咗我從來都冇諗過喺呢度試嘅炒飯加餃子套餐..炒飯雖然都係金鑲銀..但係味道較為清淡..而餃子呢..唔係煎到非常香脆嗰種..不過餡料嘅菜同肉都非常之足夠..都值得一試嘅
🤫 下期預告..Friday Night同尋日星期六都食咗好嘢..敬請期待
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:5次💮
。。
2022-07-12 685 瀏覽
男朋友帶路去到太古食大勝軒嘅沾麵,一入門就比佢嘅設計吸引,去唔到旅行都好似去到日本嘅居酒屋咁,可惜當日冷氣系統故障,一邊食都幾熱。叫咗最基本嘅叉燒沾麵,當然唔小得要加蛋!當日嘅流心蛋太流心,啲蛋汁已經就嚟流出嚟,惟有先食蛋再食麵。麵身揀咗適中,所以咬落有咬口,而湯就比一般沾麵淡同稀,唔係好做到掛麵嘅效果。最後叉燒都算大片淋身,不過一夾就散唔可以成片食。而當日想飲酒先叫嘅威士忌梳打都好令人失望,飲落只係梳打水,得一點點威士忌成份,完全唔推介。
2022-07-08 560 瀏覽
早幾年知道轉左手,我諗大約應都有 3年左右,因為日本人師傅已經冇再出現。當其轉左一班全女班打理出面,廚房依舊都係全男班;之前專門抄飯嘅師傅仲喺度做緊,但其餘兩個煮麵嘅已經唔同左人。嗰陣嘅大勝軒啲味道都仲未變,跟住廢鹽來襲,唔敢出街食,唯有叫外賣。估唔到當時大勝軒都有做外賣,但味道、質素已經明顯下降左。到今日有時間可以入去食,入到去人面全非,服務全冇,味道盡失。好好一間日本沾麵始祖又俾香港玩死左。以後只有去日本我可以食到正宗大勝軒味道。
2022-07-08
2022-07-08 442 瀏覽
同朋友食飯感到服務很惡劣。食食下聽到老人侍應鬧隔離的顧客,要求已經坐下的顧客換檯,個檯客不想换,跟住聽到老人威脅:你都唔想我趕你地走啊嘛。真係眼都突埋!真係快快趣食完走左算,以後唔敢再光顧了。
2022-07-04 211 瀏覽
The old man has a very bad attitude.He never apologized for the mistake and I have never had such terrible customer service.I will never go there again.

I will never go there again.
2022-07-02
難食到太過份令我想打呢篇食評上黎1 湯底湯底淡而無味 仲要唔熱兩分鐘唔夠已經降到室溫 完全沾唔到2 叉燒叉燒太肥 八成肥兩成瘦(見圖睇肥瘦分佈) 本身仲要無調味 沾麵湯又無味 結果成塊叉燒係淡到食原味食腥味咁 係真係食到腥味 仲要因為湯底唔熱 叉燒本身又唔熱 就好似比人焗我食舊凍左既肥膏咁口感極之嘔心 食到想嘔3 炸雞炸雞炸得過火 太乾(見圖) 表皮太硬 有焦味(見圖睇顏色) 硬到會銀到個嘴咁4 麵體唯一好啲係麵體算彈牙唯一可以食同算好食既野5 雞蛋無特別6 總結成餐145蚊 我會話你比返145我都唔會食然後我係dom底左兩塊半叉燒 兩件炸雞係到無食 因為真係太差整體 2/10
難食到太過份令我想打呢篇食評上黎

6 總結
成餐145蚊 我會話你比返145我都唔會食

整體 2/10
2022-05-11
🍜 特製沾麵 $98💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 隻溏心蛋十分嫩滑,湯底又唔會油淋淋咁,叉燒嘅鹹香味亦恰到好處,拉麵嘅質感都相當爽口彈牙。😋🍜 大勝軒沾麵 $68💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 豬肉浸到既軟淋又多汁,期餘嘅食材同特製沾麵一樣,不過塊鳴門卷就有待改善,唔夠彈牙令到佢完全冇魚蛋嘅感覺。☺️🍜 混麵 $68💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 隻生蛋嘅口感相當滑溜,撈拉麵食一流,而個湯底嘅辣味亦都恰到好處,食落既開胃又惹味。🤤
🍜 特製沾麵 $98
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
特製沾麵
🍜 大勝軒沾麵 $68
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
🍜 混麵 $68
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
混麵
2022-03-06
混麵
🤪唔洗$100有沾麵有餃子。太古CP值極高沾麵店🤗🍴大勝軒丸一📍太古太古城太豐路3號金星閣G1018號舖🥶寒風凜冽,最啱食返碗熱辣辣的麵🍜我一向比較喜歡非連鎖嘅餐廳,感覺會比較有特色同埋誠意。所以今日我就揀咗呢間位置比較近民居,而不在太古城中心的沾麵小店😀上網見到評論話入座安排有點亂,所以我也做好心理準備🥺 幸好我中午12:30到達時還有得入座,之後我見就算有位,店員都唔俾入了🤭好似話係外賣單太多,做唔切😲大勝軒沾麵 (當店人氣)🔅麵量: 普通- 200g (200g及250g同價)🔅青葱: 正常🔅麵溫度: 暖麵餅偏硬,微暖。沾麵湯醬油味非常濃郁,由於質地濃稠,令每一麵條都能完全地蘸上沾麵湯👍🏻豚角煮🐽燘得好腍,入口融化,仲有好多青葱同筍。❗️食沾麵當然唔少得紫菜,$10有三塊,脆身,夾沾麵非常解膩😋煎餃子 (🥟🥟🥟)餃子的豬肉餡同椰菜有香味,但有兩隻餃子皮都煎燶左,有d苦,失望🥺食完之後,店員好有禮貌咁問需唔需要加木魚湯🍲,等我可以飲埋個湯,品嚐每一滴湯汁精華👅 可惜實在太飽了,所以都係下次先飲湯啦😅🐷🐷整體評價: 雖然個煎燶餃子令用餐體驗扣分🥺,但沾麵有水準,價錢合理💰,整體CP值仍

🤪唔洗$100有沾麵有餃子。太古CP值極高沾麵店🤗

🍴大勝軒丸一
📍太古太古城太豐路3號金星閣G1018號舖

🥶寒風凜冽,最啱食返碗熱辣辣的麵🍜

大勝軒沾麵

大勝軒沾麵 (當店人氣)

🔅麵量: 普通- 200g (200g及250g同價)
🔅青葱: 正常
🔅麵溫度: 暖

豚角煮🐽燘得好腍,入口融化,仲有好多青葱同筍。

煎餃子 (三隻)

煎餃子 (🥟🥟🥟)

🐷🐷整體評價:
雖然個煎燶餃子令用餐體驗扣分🥺,但沾麵有水準,價錢合理💰,整體CP值仍極高👍🏻😆

2022-01-14
2021-11-14 816 瀏覽
今日去到太古食呢間大勝軒,間鋪係民居附近。禁佢就有好多選擇,亦都可以加唔同的配料,大食的可以叫大盛(250g)係唔洗加錢的,不過份量都幾大,女仔就可以叫並盛就可以了。禁我地就叫左特製沾麵(大盛)($95)豚骨湯底好濃郁,拉麵都好Q彈,份量十足,唐心蛋好正,甜甜地,蛋黃又傑傑地,正!食曬之後可以叫侍應加湯,飲落就有豚骨味噌湯的感覺。我地重叫左個黑蒜油拉麵($85),就冇特製沾麵禁底食,冇蛋同得一片叉燒,同一款湯底,不過就多左陣黑蒜味,苦苦地,沾麵好味d,大家黎到可以叫沾麵,沾麵真係值得一讚!少食方面我地就叫左炸雞,外脆內軟,好入味呢個都唔錯,可以一試!
今日去到太古食呢間大勝軒,間鋪係民居附近。

食曬之後可以叫侍應加湯,飲落就有豚骨味噌湯的感覺。
  • 特製沾麵
2021-10-24 668 瀏覽
地址:太古太古城太豐路3號金星閣G1018號舖推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):6⭐️今次介紹呢間,係太古城入面住宅區嘅拉麵舖,以前曾經行過兩三次,但咁岩都撞正晏晝食飯時間排晒長龍,因為佢舖頭面積唔係好大,咁啱今日早咗過去,試吓去睇吓,又可能因為都開咗好一段時間,所以去到都冇乜人,亦唔使排隊。入面舖頭都比較細,最多可以我諗坐10-20人左右。入到去都係喺門口量體溫,同埋寫紙仔。比較特別嘅係留意到佢有三把坐地嘅風扇😅,但就冇開嘅只係放咗喺度,唔知係咪因為之前試過冇冷氣呢?不過佢嘅環境都好有日本居酒屋拉麵店嘅feel幾好。講返食物先,有幾款唔同嘅拉麵,小食就唔算好多款五六樣左右啦。拉麵都係正常價位$70至$90左右一碗。而今次叫咗我最鍾意嘅沾麵,同埋比較特別嘅混麵(第一次聽,原來係撈麵咁解)都幾特別。炸魷魚 ($38)枱頭有介紹兩款特別小食,係炸魷魚鬚同埋日本支豆,我哋就揀咗炸魷魚。但佢喺個麵面未嚟嘅時候,就嚟咗個炸物俾我先,心諗會唔會係炸定即刻
[大勝軒丸一 (太古)]

味道(10⭐️滿):7⭐️
價錢(10⭐️滿):7⭐️
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):6⭐️

拉麵都係正常價位$70至$90左右一碗。

炸魷魚 ($38)

但佢喺個麵面未嚟嘅時候,就嚟咗個炸物俾我先,心諗會唔會係炸定即刻俾我呢?
但竟然,有驚喜,佢係炸得唔錯嘅魷魚鬚,夠趣口又夠味,仲要係好似即叫即炸添。

黑蒜油沾麵 ($82)+味蛋 ($12)

黑醬油拉麵幅圖入面湯係比較黑色,但嚟到之後,似係將原味嗰隻滴左幾滴黑色嘅蒜油落去,同想像中有少少落差,而且蒜香味唔算話係好濃,更加似原味,佢嘅醬汁唔係傑身話掛湯嗰種,不過都好夠味。

佢有夠食麵嘅三部曲,最後我都有問店員加少少木魚湯,試下飲咗兩啖,不過加左湯都比較濃味,之後就冇飲埋落去啦。

咖喱混麵 ($78)
混面呢樣嘢,真係有驚喜,之前從來未試過。佢係龍龍片濃濃嘅醬汁撈拉麵上邊有一隻生蛋,咖喱味好濃,而且因為有蛋漿所以撈完之後唔會話好乾好滑身。呢隻咖喱汁係帶辣嘅,四入口嘅時候有好香嘅咖喱味,但係個後勁亦都好凌厲,對於唔係好食辣嘅我都好刺激,但係又非常惹味。

注:雖然唔知佢有冇味精,但食完之後個口比較乾,好想飲水或者有氣野飲。但總括而言,佢個麵都係好味嘅。
2021-09-12 640 瀏覽
今日趁過海去附近做野,就想去呢間試下沾麵,都有見到食評話安排坐位有問題,諗住12:00去應該唔太多人呱,就即管試試,我去到時門口無人等,望去入去吧枱5座位坐了3個客,普通枱二人的有兩三張係無人既,諗住似有位就入去,煮麵既師傅問我幾位(態度麻麻),我話1位,佢話無位叫我出面等,果下都再望一望店內,咁我照係出面等,期間我行去隔離店望下有乜食再行番去時就有兩個人行入去,就即安排位,咁我繼續係門口等,之後再有兩個入,又即安排位,我就入去問我1位點解唔比我入先,女侍應答我1位未有位,又叫我係出面等,等左陣又有兩母子行入去,女侍應就叫佢地出面等,跟住女侍應問我幾位,我話1位,佢好搞笑地話:你排第一個位就唔好行開啦,有位比你!我果下忍唔住:我一直都係度等,係你地叫晒二人既入去!佢見我發火先稍為好禮貌少少,叫我等等!到我入去時都係安排二人位比我,跟本佢地自己安排有問題,仲要怪個客!至於食品我就覺一般,沾麵汁好咸,雖然唔係味精果隻咸,但都要狂飲水,所以試一次就夠了。
2021-08-26 497 瀏覽
I have been wanting to try this restaurant out for quite a while. It is close to our office and we noticed that the waiting time was relatively low in that area. We ordered a couple of noodles. They were awesome! They smelled wonderful and their portion was just right. The stock was fresh and authentic. The garnish was delicious as well. Service was great and the price was just right in my opinion. Would definitely recommend this place to anyone.
2021-08-24
2021-07-31 541 瀏覽
今日中午來到太古城的大勝軒,前面有一位媽咪及兩個小朋友,我排第二,一個人。裡面吧枱有五個位,一位客人。但係不給我入座,原因,他們的入位方式是不理你有幾多個人,只係排次序,我前面的太太都說非常不理解,後來吧枱唯一客人已走仍不准我入來一定要排次序。而且服務態度好一般,相信老闆不在。在等候的15,20分,見到煮麵的兩位師傅都是閑着。下次如果要等候我一定不會再來。
2021-07-26 474 瀏覽
大勝軒丸一 (太古)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•明太子油麵 $88+1•明太子玉子燒 $58+1••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:唔再係食拉麵或者沾麵啦!今次食呢款「日式油麵」!呢個明太子油麵幾得意,唔似平時有熱湯嘅拉麵又或者沾麵食法,而係類似拌麵,入面有啲醬汁,仲可以加埋蛋黃醬去食用。大家隨個人喜好加入適當嘅份量,不過係到提提大家,唔需要加太多,如果唔係就會蓋過明太子嘅味道㗎啦!配料方面有平時拉麵配搭嘅筍、叉燒、紫菜、蔥花同埋今次嘅主角:明太子!明太子份量非常足夠,拌勻成碗麵就每啖都食到明太子味,配合醬油同蛋黃醬,估唔到幾夾幾好食喎!仲叫咗明太子玉子燒,相比起明太子油麵,呢個就比較fresh,自己都係第一次食呢個配搭,都唔錯!••••••••••••••••••••••••••••••♥️特色:呢間餐廳仲有供應拉麵、沾麵,甚至係日式嘅炒飯,每款麵都可以揀普通200g或增量250g嘅份量,好
大勝軒丸一 (太古)
♥️餐點:
•明太子油麵 $88+1
•明太子玉子燒 $58+1
♥️食評:
♥️特色:
呢間餐廳仲有供應拉麵、沾麵,甚至係日式嘅炒飯,每款麵都可以揀普通200g或增量250g嘅份量,好貼心!仲有比較特別唔係每間店都有嘅混麵☺️大家可以試吓。
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
大勝軒丸一 (太古)
太古太豐路3號太古城星輝台金星閣G1018號舖