2022-01-05 369 瀏覽
行完山返到黎筲箕灣 個肚餓已經到咕咕聲又行左一輪 決定黎到 大丼家 食大丼飯睇睇個餐單 有成十幾款丼飯俾大家揀除左丼飯 仲有拉麵同烏冬可以選擇食物都係偏向日式感覺似一間日式連鎖快餐1. 元祖燒牛肉丼飯滿滿嘅燒牛肉鋪喺白飯面燒牛肉燒得啱啱好 薄切有少少油配埋燒汁 非常可口 有牛味 唔乾唔柴有少少失望嘅係白飯唔係用珍珠米不過如果用珍珠米就唔會係呢個價錢了2. 可口可樂行完山流左成身汗 未入到黎已經諗好要飲可樂因為對可樂嘅渴求 就算要加6蚊都唔計較5粒星唔多講埋單每人50蚊鬆d平民之選 cp值高
行完山返到黎筲箕灣 個肚餓已經到咕咕聲

2021-07-11
元祖燒牛肉丼飯
可口可樂
2021-11-08 320 瀏覽
筲箕灣愈開愈多食肆 日式店反而相對較少 難得有一間開正係大街 價錢都比一般抵 下午茶都係$50有找今次因為撞正非下午茶時段 價錢貴$10左右 點幾人流都幾多 叫左個醬油豚骨湯拉麵($56) 仲包一杯飲品(汽水/日本茶) 因為好少飲汽水 就叫左熱既日本茶 原來仲要免加一 真心經濟又實惠 等左唔太耐 拉麵就到 份量適中 拉麵比較實身 岩哂中意硬身拉麵既我豚肉咬落比較鞋 而糖心蛋唔流心 不過湯麵幾好味 唔會好咸 平日晚市其實經過都唔見好多人 相信依間店都主要靠午市/下午茶為主。 下次黎可以試試佢既飯

今次因為撞正非下午茶時段 價錢貴$10左右 點幾人流都幾多

豚肉咬落比較鞋 而糖心蛋唔流心 不過湯麵幾好味 唔會好咸
醬油豚骨湯拉麵

2021-09-06 352 瀏覽
免加一服務費!價錢超抵食下午茶 $24起!牛肉飯大大碗!香港人最怕唔正宗,呢間專門店既老闆係日本學過師先返黎開鋪既!味道好食之餘用料又靚好味!牛肉飯以外仲有拉麵供應 ,日式咖哩,串燒炸物小食等等 選擇豐富!主打丼飯用上美國澳洲肥牛用上自家調的燒汁燒汁以豉油和水果等作調味並於落單後即叫即燒大丼家的其中一個合伙人為日本人主力做燒烤菜式引入日本燒烤爐烤爐可高速提溫至350度快速令牛肉燒熟且鎖緊肉汁既能造到外脆內軟亦可保持鮮味大丼家燒烤牛丼專門店由東京新宿引入的日本速食文,丼飯仍當地之平民美食廚師於日本東京學藝全港首創火燒牛肉飯雞肉塊原件烤燒配合已改良之特制醬汁令丼飯味道提升到更美味既層次大丼家所有醬料均於日本空運到港保持日本醬汁配料之原有風味,餐廳裝修風格以平民化純樸日本風味作藍本令客人食客滿意大丼家Odonya Shokudo筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖
免加一服務費!價錢超抵食下午茶 $24起!牛肉飯大大碗!
味道好食之餘用料又靚好味!
主打丼飯用上美國澳洲肥牛用上自家調的燒汁
燒汁以豉油和水果等作調味並於落單後即叫即燒
大丼家的其中一個合伙人為日本人
主力做燒烤菜式引入日本燒烤爐
烤爐可高速提溫至350度快速令牛肉燒熟且鎖緊肉汁
既能造到外脆內軟亦可保持鮮味

大丼家燒烤牛丼專門店由東京新宿引入的日本速食文
,丼飯仍當地之平民美食廚師於日本東京學藝
大丼家所有醬料均於日本空運到港

大丼家Odonya Shokudo
筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖
2021-08-27 230 瀏覽
If you are looking for authentic Japanese food, this not the place for you. This restaurant attempt to do Hong Kong local style version of Japanese food. By that logic, the food quality is somewhat passable.Uncle Ryan choose to order Ramen even though the place being more known for their Rice and Don. From the first bite, Uncle Ryan can tell the Ramen is microwaved..., and  that they forgot to put the spring onions (JM9). Even if the approach casual, it shouldn't lack consistency X_X and no rest
Uncle Ryan choose to order Ramen even though the place being more known for their Rice and Don. From the first bite, Uncle Ryan can tell the Ramen is microwaved..., and  that they forgot to put the spring onions (JM9). Even if the approach casual, it shouldn't lack consistency X_X and no restaurant should use microwave if there is only one customer (JM9 again) The food taste is passable, not terrible, but that not mean it good.
Lack of waiting time would normally be good thing for Uncle Ryan, but that only because there's no customer there at all (JM9...) Maybe because Covid-19. Ambience wise, feel like average Hong Kong restaurant, but Uncle Ryan can hear waiter and waitress talking, talking, talking... Uncle Ryan don't want to hear about your restaurant gossip. Usually, Waiter and Waitress should always try to look busy (fake it til you make it, right?)

If you going there casually, Uncle Ryan would say it pretty good and deliver the expected price. Just keep in mind that they not pro (or trying to be pro)
2021-08-27
2021-05-17 609 瀏覽
一向都冇寫食評習慣,食物質素普通,不過不失,即係食物就算差,我也不會網上發表評論、意見,原因食物美味與否其實可以很主觀,沒有一個標準的答案,令我要寫評論的不是食物質素,而是員工質素…不是說員工態度輕佻,而是在整餐飯當中,那員工也是沒有戴上口罩,食物即使再花多心思,行為態度差也反映了一切。如果員工是在進食,那當然正常不為過,口罩既沒有,又不停講、不停講。Blacklist !!希望員工同公司可以正視呢個問題!!

如果員工是在進食,那當然正常不為過,
口罩既沒有,又不停講、不停講。

Blacklist !!

希望員工同公司可以正視呢個問題!!

2021-04-04 526 瀏覽
諗住好耐冇食,咪買咗個燒牛肉丼外賣番去食下,點知真係好鬼失望。首先,間野服務真係好唔貼心。雖然門前有寫,但喺出面落緊雨同鋪入冇客人嘅情況雨都唔比人喺鋪入面等。唔好同我講咩防疫,咁驚就執咗佢囉!然後,門口貼住餐牌嘅標價同收據上標價不符。燒牛肉丼餐牌上寫$49,收據就寫$50。85折咗又點?不符就係不符,好心間鋪就update下啦,唔好再標錯價fake人啦!最重要嘅係,食物質素差過以前好多。最初呢間鋪開咗冇耐嗰陣,食過嘅燒牛肉飯係真係覺得唔錯,d燒汁甜甜香香,牛肉又唔會多筋難咬,係會想推薦比朋友嘅水準嚟。但係今次呢個牛肉飯真係好失望,隻燒汁轉咗另一種,唔再好似以前咁甜甜地,而係變到好似豉油咁,係真係豉油撈飯嘅feel嚟。而d牛肉又係多筋嗰隻,好幾多筋到好似香口膠咁,咬極都唔爛,不如叫呢味野做燒牛肉味香口膠豉油撈飯算啦😂😂😂😂😂總結嚟講,呢間鋪食物同服務方面嘅水準比最初開嗰陣差咗。想食local嘅非連鎖餐廳,無非係想平靚正同人情味,但係呢間野要平唔算平,附近其他要平過佢又好食語佢嘅有唔少(只係佢叫做係附近少有嘅日本野咁解)。要靚,用料唔靚,差過以前。要正,店員不近人情,餐廳內冇人同落雨都唔比

總結嚟講,呢間鋪食物同服務方面嘅水準比最初開嗰陣差咗。想食local嘅非連鎖餐廳,無非係想平靚正同人情味,但係呢間野要平唔算平,附近其他要平過佢又好食語佢嘅有唔少(只係佢叫做係附近少有嘅日本野咁解)。要靚,用料唔靚,差過以前。要正,店員不近人情,餐廳內冇人同落雨都唔比人入去等。諗唔到有乜理由要再幫襯,更加唔會想再推薦比人👋🏿👋🏿👋🏿👋🏿👋🏿
外賣自取
2021-03-10 539 瀏覽
「大丼家🍱」...💛跑步跑到落筲箕灣😂見咁耐無食過日本嘢🇯🇵見價錢唔貴💰就試吓呢間啦✨..元祖燒牛肉丼飯🍱$48外表一般般🌟但係我鐘意食佢個汁🥺個汁同日本吉野家嘅燒牛肉丼有8成相似👍🏻撈飯幾好味🤤牛肉可以多多少少🥩..咖喱吉列豬扒飯🍛$59個豬扒脆卜卜👍🏻咖喱汁亦都幾入味🍛送飯食一流🤤份量適中💛幾推介👍🏻..牛肉壽喜燒烏冬🍲$65本身以為佢會用個鍋上🥺個湯底唔似壽喜燒味比較似普通牛肉烏冬🍥味道一般般唔太特出🥩相比起個牛肉飯同咖喱飯呢個比較遜色😔有少少失望..芝士薯條🍟$33個薯條真係熱辣辣外面脆脆地👍🏻芝士醬都幾多🧀薯條上邊仲有啲紫菜味嘅粉✨..章魚燒🍘$39出邊有少少酥脆✨食落唔錯🍽每一粒章魚燒入邊都有章魚🐙..炸雞軟骨🐣$38份量大約有一個碗咁多✨係脆嘅🤤同檸檬汁幾夾🍋.
「大丼家🍱」
出邊有少少酥脆✨食落唔錯🍽每一粒章魚燒入邊都有章魚🐙
炸雞軟骨🐣$38
份量大約有一個碗咁多✨係脆嘅🤤同檸檬汁幾夾🍋
2021-01-17 638 瀏覽
第一次食,叫左牛肉飯個牛佢話係燒出黎都幾重牛味但有少少薄肥牛都厚過佢~分量有的少,係飯多用日本米.配菜少特別係冇牛肉汁個精華!分量男人黎講同食肉獸算小同個道環境有的焗價錢有少許貴吉吉家可能太平又正有對比
第一次食,叫左牛肉飯
個牛佢話係燒出黎都幾重牛味但有少少薄
肥牛都厚過佢~

分量有的少,係飯多用日本米
.配菜少
特別係冇牛肉汁個精華!
分量男人黎講同食肉獸算小

同個道環境有的焗

價錢有少許貴吉吉家可能太平又正有對比

2020-12-21 497 瀏覽
“香辣燒牛肉丼飯”($52)想食牛肉飯其實都仲有好多地方嘅🤣好似呢間食平價牛肉丼嘅餐廳🐮燒牛肉丼主要有3款分別係原味,香辣🌶同芝士🧀估唔到牛肉燒得幾香幾juicy😋香辣味只有少少辣但都算惹味☺️都幾抵食😋
“香辣燒牛肉丼飯”($52)

想食牛肉飯其實都仲有好多地方嘅🤣
好似呢間食平價牛肉丼嘅餐廳🐮
燒牛肉丼主要有3款
分別係原味,香辣🌶同芝士🧀
估唔到牛肉燒得幾香幾juicy😋
香辣味只有少少辣但都算惹味☺️
都幾抵食😋
2020-09-15 901 瀏覽
今日意外收穫,估唔到喺筲箕灣區,都有日本餐廳,平價丼飯之選,有啲似日本嗰啲日式飯堂。$46一個日本丼飯抵到爛啦,燒汁唔會太鹹,汁多到夠晒撈飯,雞件夠晒多,啱晒男仔食,都唔會話唔夠飽,味道不過不失,可以試吓,午餐食一個夠晒滿足,亦都唔貴
2020-08-29 1049 瀏覽
平時行過這間餐廳,入面客人數目不多,所以從來沒有衝動入去食。今天中午因為附近所有餐廳也滿坐,只有這間餐廳有兩個位,所以也決定一試,但原來這才是失望的開始。一入門口,便見到貼在門口的紙寫住不歡迎參加全民自願COVID 19 檢查的人,我不是政府中立,而是政治冷感,但心想「使唔使吖?!」我叫了芝士咖喱豬扒飯,等了二十分鐘才到!這可能是我一生食過最難食的咖喱!完全沒有味道,得個咸字。豬扒又梗,最慘還有小小酸味,唔知係咪變壞了,我向職員投訴,其中一個態度極差,似黑社會一樣。我食咗四份之一便忍不住離開。太令人失望的一餐!永遠也不會再幫襯!
2020-06-15 1960 瀏覽
🔎大丼家 (筲箕灣) 💛 #黃店系列📍筲箕灣筲箕灣道305號地下3號舖-💛文宣、11/11, 27/5罷市🔹元祖牛肉丼飯(網燒牛肉) $48 牛肉係幾嫩 仲幾惹味 不過有d單調份量亦都偏少 可以試其他 都唔少選擇🔹芝士薯條 $33長粗薯 熱辣辣 芝士醬唔會過咸 都ok叫一份share都唔錯📝同荃灣分店唔同老細,餐廳氣氛唔覺黃,店員亦都唔太似黃,無人排隊都勁趕收碟走,不過27/5有罷市,都算真黃嘅#90sfoodieshare_筲箕灣#食在筲箕灣
🔎大丼家 (筲箕灣) 💛 #黃店系列

長粗薯 熱辣辣 芝士醬唔會過咸 都ok
叫一份share都唔錯

#90sfoodieshare_筲箕灣#食在筲箕灣
2020-06-07 943 瀏覽
要知道在筲箕灣沒有太多吃日本東西的餐廳,這一天很想吃日本嘢,喺唔食吉野家嘅原則底下,我選擇了這一間。今次叫了一個牛肉飯,價錢便宜味到十分好。另外再加配了一份餃子,份量比較細,不過亦都10分好吃。推介指數100分!
2020-06-03 869 瀏覽
去完石澳行山之後,就撘反小巴落筲箕灣,對呢邊咩都唔知嘅我哋,就上網揾到呢間食拉麵嘅,叫左一個蕃茄濃湯豚肉拉麵。配料嘅分量十足,但係湯底嘅蕃茄味有啲淡,整體嚟講都算可以
2020-05-29 784 瀏覽
 本身好少出筲箕灣,上網睇見呢間OK又有拉麵食價位平民就諗住應該唔錯,入到去環境都算乾淨。可能我早去到,所以間店無咩客,間店空曠加上店員講野都幾夠中氣,所以都幾應聲。野食就食左個拉麵,唔夠熱,湯底比較淡,麵OK,肉都OK,野飲就糖漿落得多但攪唔勻所以最後超甜。個價都算親民既但俾同樣價位可以食到更好食既野食。係度寫食評都係想店家睇到可以改善工作態度同食物質素,希望佢既優勢唔好淨係得交通方便同價錢親民。